Zivot poslije smrti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Leo_alfa

#126 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Towelie wrote:Mi, vernici, isto tako znamo da postoji zagrobni zivot, tj. imamo cvrsto uverenje koje je na stepenu iskustvenog saznanja.
Ja mislim da se tu najveca greska pravi od strane vjernika u diskusiji o postojanju boga ili u ovom slucaju zagrobnog zivota. Ovo se izjednacava pa se tvrdnje o postojanju navedenog uzimaju kao istinite (kao sto pises "mi vjernici znamo").
Ne ostavlja se prostor za bilo kakvu diskusiju, a tvrdnje se pokusavaju odbraniti bez ikakvih relevantnih cinjenica.
Citirao sam ovu recenicu jer mi se ucinila kao dobar primjer razloga zbog kojeg meni vjernici djeluju totalno zabludjeno u raspravama. Ako se o necemu raspravlja onda je logicno dozvoliti da se stavovi preispitaju kroz diskusiju, inace se svodi na puko kontriranje.
Naravno nisu svi isti (ovo mi je malo dosadilo citati i pisati, posebno kad vidim kontra argument kako se stvaraju stereotipi) logicno je da ima izuzetaka. Towelie ovo nije kritika tebi, samo sam morao "ukrasti" ovu recenicu.
Towelie

#127 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Djuro11 wrote:To je prilicno zanimljiva tema i ima dosta trolanja i spama ovdje

Moje pitanje je.Vjerujete li vi u zivot poslije smrti?Da li je to kraj za nas

Sem bioloskog kraja koji nam slijedi i raspadanja tijela.Da li je to kraj za nas u smislu dusevne degradacije da nema nista nakon smrti.Da je sve prazno.Da nema zivota.Da nema razloga.Da ne postoji dusha?
Ukratko, da. Verujem u zivot posle smrti. Dusa nece umreti, samo smrcu tela prelazi u sledecu fazu svog bivstvovanja, a sve na putu do konacnog odredista.
Ja mislim da se tu najveca greska pravi od strane vjernika u diskusiji o postojanju boga ili u ovom slucaju zagrobnog zivota. Ovo se izjednacava pa se tvrdnje o postojanju navedenog uzimaju kao istinite (kao sto pises "mi vjernici znamo").
Ne ostavlja se prostor za bilo kakvu diskusiju, a tvrdnje se pokusavaju odbraniti bez ikakvih relevantnih cinjenica.
Moras gledati na stvari iz ugla vernika. Onaj ko prihvati Islam, ne moze zanegirati Ahiret, inace nista od Islama jer je postulat ove vere Sudnji dan i postojanje zagrobnog zivota. Isto kao kada bi hteo da posvedocis da si musliman, ali ne verujes da je Muhammed saws poslanik.
Leo_alfa

#128 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

@Towelie

Razumijem ja to, samo zelim reci da se isti stav ne moze imati ako se o tome vec raspravlja. Ne trazi se odustajanje i nijekanje vjerskih ubjedjenja od vjernika. Ali ako jedna osoba tvrdi da postoji zagrobni zivot, a druga negira tu tvrdnju, zar nije nelogicno da ova sto negira moze reci: "Ok recimo da postoje raj i pakao, pa sta onda ili kako da ili ..." sta god, nastavlja se rasprava, a da druga ne moze zauzeti taj stav?
Odnosno, ni jedan ni drugi ne mogu znati istinu o postojanju zagrobnog zivota. Ja ne vjerujem da postoji bog, zagrobni zivot, ne vjerujem u svetosti knjiga i ljudi, relikvija, ne vjerujem u sihire, gatke, horoskope, ne vjerujem u nadnaravno. Ali bez problema mogu zauzeti stav da je recimo nesto istina sto sumnjam da jeste i raspravljati koliko je sva prica vezana uz pocetnu tvrdnju logicna.
Npr. ne vjerujem da bog postoji, ali mogu raspravljati na nacin da krenemo od pocetne tvrdnje "bog postoji" i onda raspravljati koliko je on dobar ili los, zao, pohlepan, milostiv itd. Uprkos mom licnom stavu da boga nema ovakva diskusija o osobinama boga nece promijeniti taj stav. Nismo pricali o postojanju nego o osobinama boga. Zakljucak bi mogao biti "Ako bi bog postojao onda bi on bio takav i takav.". Dok kada se okrenu uloge u ovoj prici vjernik-ateista, na samom pocetku se cijeli svijet vjernika rusi, sve je bazirano na njegovom licnom ubjedjenju o postojanju boga tako da nema onda diskusije.
harač

#129 Re: Zivot poslije smrti

Post by harač »

Towelie wrote: Mi, vernici, isto tako znamo da postoji zagrobni zivot
vjernici mogu samo vjerovati u postojanje zagrobnog života, ne mogu ga nikako znati. to su različite spoznajne kategorije
Towelie wrote:imamo cvrsto uverenje koje je na stepenu iskustvenog saznanja.

kakvo iskustveno saznanje? ti to umirao, pa se vraćao da prepričaš?
Towelie wrote:Mi se ovde ogranicavamo samo na Islam, a u Islamu je koncept smrti neraskidivo vezan za zagrobni zivot, i predstavlja njegov pocetak. Kako je u drugim religijama je zasebna tema jer se primer sa bebama veze samo za Islam, koliko je makar meni poznato.
tema je postavljena generalno. analogija je profulana jer sam koncept smrti - za razliku od toga kako je on viđen u pojedinim ideologijama, ili nekim verzijama tih ideologija - ne sadrži u sebi koncept zagrobnog života, ili reinkarnacije, ili astralnog proživljenja ili čega desetog. to su sve vjerovanja koja se vežu za pojedine ideologije, a svima im je zajednično da ni za jednu ne postoje nikakvi dokazi. opet sve za razliku od koncepta rođenja koji nužno pretpostavlja mogućnost života nakon rođenja
Towelie

#130 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

@Towelie

Razumijem ja to, samo zelim reci da se isti stav ne moze imati ako se o tome vec raspravlja. Ne trazi se odustajanje i nijekanje vjerskih ubjedjenja od vjernika. Ali ako jedna osoba tvrdi da postoji zagrobni zivot, a druga negira tu tvrdnju, zar nije nelogicno da ova sto negira moze reci: "Ok recimo da postoje raj i pakao, pa sta onda ili kako da ili ..." sta god, nastavlja se rasprava, a da druga ne moze zauzeti taj stav?
Moze se povesti rasprava, i teorijski moze vernik zauzeti stav da je zagrobni zivot nesitina, ali to udara automatski sam njegov iman, i negira ga. Moze se raspravljati, ali ta osoba koja zanegira postojanje Ahireta ne moze se vise nazvati vernikom.
vjernici mogu samo vjerovati u postojanje zagrobnog života, ne mogu ga nikako znati. to su različite spoznajne kategorije
Ali nas stepen uverenja je na tom nivou kao da znamo. Recimo, ja sa istom sigurnoscu verujem da postoji Allah kao sto verujem da je sada napolju dan. Dakle, uverenost 100 %.
E, to je novi verovanja kao da je nesto iskustveno dozivljeno. Ne kazem da sam umirao pa se vracao, ali verujem u to isto kao da jesam.
Leo_alfa

#131 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Towelie wrote: Moze se povesti rasprava, i teorijski moze vernik zauzeti stav da je zagrobni zivot nesitina, ali to udara automatski sam njegov iman, i negira ga. Moze se raspravljati, ali ta osoba koja zanegira postojanje Ahireta ne moze se vise nazvati vernikom.
Ne trazi se negiranje, te dvije stvari su skroz razlicite. Da li bi nas boljele oci ako bi trava, grmlje i krosnje drveca bili crveni umjesto zeleni? Mozda bi, mozda ne bi. Mozda bi nam oci u tom slucaju drugacije bile zasticene osim kapcima, mozda... milion razloga. Iako smo krenuli od ovakve lude ideje niko ne tvrdi da je to istina i mozemo je lako prihvatiti na pocetku samo rasprave radi. U slucaju da ne mozemo prihvatiti ovu tvrdnju stalno kontrirajuci kako trava mora biti zelena zbog hlorofila, fotosinteze, bla, bla pa onda mi uopste ne mozemo raspravljati.
Towelie wrote: Ali nas stepen uverenja je na tom nivou kao da znamo. Recimo, ja sa istom sigurnoscu verujem da postoji Allah kao sto verujem da je sada napolju dan. Dakle, uverenost 100 %.
E, to je novi verovanja kao da je nesto iskustveno dozivljeno. Ne kazem da sam umirao pa se vracao, ali verujem u to isto kao da jesam.
Ovo sad djeluje bas... stvarno ne znam kako da drugacije opisem nego kao zabludjenost.
Towelie

#132 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Za mene je zabludjenost negirati postojanje Boga. Sve je stvar perspektive.
Leo_alfa

#133 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Towelie wrote:Za mene je zabludjenost negirati postojanje Boga. Sve je stvar perspektive.
Svako moze reci "Za mene je..." sto ne znaci da jeste, zato i diskutujemo.
Towelie

#134 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Slazem se, isto tako ne mora znaciti da ako ti smatras zabludjenoscu ono u sta ja verujem, da je i zaista tako. I obratno.
Leo_alfa

#135 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

Towelie wrote:Slazem se, isto tako ne mora znaciti da ako ti smatras zabludjenoscu ono u sta ja verujem, da je i zaista tako. I obratno.
Naravno, zato sam u pocetku i citirao tvoju recenicu kao razlog zbog cega tvrdim to sto tvrdim.
fatamorgana

#136 Re: Zivot poslije smrti

Post by fatamorgana »

Towelie wrote: Ali nas stepen uverenja je na tom nivou kao da znamo. Recimo, ja sa istom sigurnoscu verujem da postoji Allah kao sto verujem da je sada napolju dan. Dakle, uverenost 100 %.
E moj Towelie, ja ne sumnjam da je tvoja uvjerenost (uvjerenost, sama po sebi zanimljiva riječ u-vjerenost) 100%-tna inače stvarno ne bi ni imalo smisla to što radiš, u šta vjeruješ i taj sav napor u praktikovanju koji si dosad uložio, a i kad bi nekad posumnjao (a to je opet priroda ljudskog uma da ima u sebi i mogućnost sumnje) iz bilo kojeg razloga nebi ti bilo nimalo lako napustiti sav taj pređeni put do sad, to je sasvim razumljivo kao i to da si na jedan način ipak takoreći primoran da se boriš protiv bilo kakve sumnje u ispravnost puta koji si odabrao, nemaš drugog izbora na jedan način.

No vidi ovu malu analogiju ili primjer u vezi 100 % -tne uvjerenosti. Ti gore kažeš "vjerujem u to isto kao da jesam".

Neki čovjek npr. može u sebi biti 100 % uvjeren da mu je žena vjerna a ona to nije, ona ga vara a da on to nezna, ili možda obrnuta situacija, vara on nju a ona je u neznanju, u nepoznavanju objektivnog, realnog činjeničnog stanja uvjerena u svoje 100 % - tno uvjerenje da joj je on vjeran.
Vidiš da čak ni 100 % - tno uvjerenje samo po sebi neće promijeniti realno, činjenično stanje u ovom slučaju da neko nekoga ipak vara bez obzirom na 100% -tno uvjerenje.

Nažalost i po prirodi stvari,po prirodi našeg uma i prirodi ovog svijeta naša vjerovanja ( koja su zapravo potpuno razumljiv izraz našeg nadanja u dobar ishod bilo o čemu ili bilo o kakvoj životnoj situaciji da se radi i to je potpuno ljudski za sve nas, bez obzira da li smo vjernici ili ne) se ne poklapaju uvijek, realno život ima svoja vlastita pravila koja mi pokušavamo da shvatimo i naučimo s naporom u ovoj školi koju svi bez razlike pohađamo a koja se zove ŽIVOT.
Vjera u širem a ne u isljučivo religijskom (vjera i religija se ne poklapaju uvijek) smislu ima itekako svoju svrhu u ljudskom životu, ona jeste dio ljudskog bića i samog opstanka na kraju no izbor vjere, izbor onoga u šta će neko vjerovati po meni treba biti ipak slobodan, bez prisile, ubjeđivanja, prijetnji, šarenih obećanja i gurkanja ili stavljanja osobe pod pritisak porodičnog, grupnog ili društvenog očekivanja da bi se na kraju pojedinac povinovao tim očekivanjima kao što se na društvenom nivou to obično i događa, većina nas se na kraju povinuje, normama koje nameće porodica, određena grupa, društvo, neka religija ili pak ideologija.

:)
Nomen Nescio

#137 Re: Zivot poslije smrti

Post by Nomen Nescio »

Jedan od boljih argumenata koji dobro ilustriraju problematičnost situacije iz znanstvene perspektive.

Bilo bi zanimljivo vidjeti odgovore ljudi na ovo..
Last edited by Nomen Nescio on 29/06/2014 22:01, edited 1 time in total.
animals

#138 Re: Zivot poslije smrti

Post by animals »

I sta sad imal ili nema..sta kazu strucnjaci..
vaučer

#139 Re: Zivot poslije smrti

Post by vaučer »

Ljudska uobrazlija i arogancija nema granica.
Samo za vas dragi moji ljudi, samo za vas će priroda i cijeli svemir izvrnuti pravila na glavu i iz dupeta vam izvući 'život poslije smrti'.

Živimo nakon smrti, naravno, u sjećanjima voljenih i kroz naša djela.
Dakle imajte puno voljenih i činite puno nečega ako ste već toliko opsjednuti produljenjem vlastite egzistencije koji ionako većina proćerda na gluposti.
animals

#140 Re: Zivot poslije smrti

Post by animals »

Covjek zivi toliko dugo poslije smrti, dok zive i oni koji ga se sjecaju..
Chagalj

#141 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

Djuro11 wrote:To je prilicno zanimljiva tema i ima dosta trolanja i spama ovdje

Moje pitanje je.Vjerujete li vi u zivot poslije smrti?Da li je to kraj za nas

Sem bioloskog kraja koji nam slijedi i raspadanja tijela.Da li je to kraj za nas u smislu dusevne degradacije da nema nista nakon smrti.Da je sve prazno.Da nema zivota.Da nema razloga.Da ne postoji dusha?

ja mislim da ti ovaj tekst sa slikama moze najlakse objasniti sa naucnice strane ozivljenje covjecanstva na Sudnjem danu kako ce to teci prirodnim zakonima

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Biljka se ozivljava nakon sto je stotine godina mrtva

Biljka Xerophyta se ozivi u roku od 5 dana
rekla-kazala

#142 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Jako slikovito,.. nema šta, i polupismeno,.. također.
Ja se sjetim one " I poslije Tita Tito" !
Leo_alfa

#143 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

"ja mislim da ti ovaj tekst sa slikama moze najlakse objasniti sa naucnice strane ozivljenje covjecanstva na Sudnjem danu kako ce to teci prirodnim zakonima"

Ovu recenicu definitivno treba iskoristiti za nesto, mozda neku reklamu, predizbornu kampanju, temelj za scenario filma ili bar pozorisne predstave, himnu, za sta god, ali je steta ako ovo ostane zaboravljeno i propadne...
Chagalj

#144 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

rekla-kazala wrote:Jako slikovito,.. nema šta, i polupismeno,.. također.
gledaj sta ti se kaze ne kako ti se kaze, konstrisi se na sadrzaj poruke a ne kako je poruka napisana :D
fatamorgana

#145 Re: Zivot poslije smrti

Post by fatamorgana »

Chagalj wrote:
rekla-kazala wrote:Jako slikovito,.. nema šta, i polupismeno,.. također.
gledaj sta ti se kaze ne kako ti se kaze, konstrisi se na sadrzaj poruke a ne kako je poruka napisana :D
Ma važno je i ko kaže, :wink:
harač

#146 Re: Zivot poslije smrti

Post by harač »

joj kad se ovi ufate njauke znaš da je ozbiljno. inače, ovo gore je isto toliko kredibilno, koliko i yahyin doprinos ljudskoj civilizaciji (opisan u preporodu kao "veliki naučnik" :lol: )

https://www.youtube.com/watch?v=Z167dmPT_zw
laki@

#147 Re: Zivot poslije smrti

Post by laki@ »

Najbolje je da procitate knjigu od Ebu Hamid Muhammed ibn Muhammed ibn Muhammed EL-GAZALI

ŽIVOT POSLIJE SMRTI pa ko vjeruje u dragog Allaha vjerovat ce i u ovu knjigu a evo samo jedan cictat iz knjige:

(Po mjestu i nacinu boravka) duše umrlih osoba dijele se na cetiri kategorije.

(Prva kategorija). Duša im boravi u kaburu odredeno vrijeme, dok se tijelo ne pocne nadimati i dok se potpuno ne raspadne, a potom odlazi sa ovoga svijeta (dunjaluka) i boravi u "Melekutu"

(Druga ketegorija). Duša im boravi u kaburu sve do prvog puhanja (u Sur), nemajuci pritom osjecaj za protok vremena.

(Treca kategorija). Duša im u kaburu boravi svega dva-tri mjeseca, a potom je ptica odnosi u džennet, shodno hadisu u kojem Alejhisselam kaže: "Vjernikova duša je ptica koja se spušta na džennetska stabla".
Ima i onih cija duša, neposredno nakon zatvaranja njegovih ociju poslije smrti, biva uzdignuta u Sur, u kojem ostaje sve do puhanja u Sur.

Cetvrta kategorija. Nju cine vjerovjesnici i evlije. To je kategorija odabranika.
Neki od njih su izabrali boravak na zemlji, koju obilaze sve do Smaka svijeta. Takvi se nerijetko vidaju na snu. Mislim da medu njih spadaju (Ebu Bekr) Es-Siddik i (Omer ibn EI-Hattab) EI-Faruk.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je odabranik triju svjetova. U vezi sa tim, a u svrhu upozorenja i ukazivanja Sallallahu alejhi ve sellem je rekao: "Ja sam kod Allaha i suviše cijenjen (i drag Mu), tako da me na zemlji nece zadržati više od tri (vremenska perioda)". U pitanju su bile tri decenije, jer je h. Husein ubijen krajem tridesetih (nakon Pejgamberovog preseljenja na ahiret), pa se Alejhisselam rasrdio na stanovnike zemlje i uzdignut je na nebo.
rekla-kazala

#148 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Maštovito nema šta ! Smisle besposleni ljudi svašta.
Čovjek je sastavljen od software i hardware koji se uzajamno podržavaju i razvijaju, kad crkne software propada i hardware, kad crkne hardware, nema više ni software-a. :lol:
Chagalj

#149 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

rekla-kazala wrote:Maštovito nema šta ! Smisle besposleni ljudi svašta.
Čovjek je sastavljen od software i hardware koji se uzajamno podržavaju i razvijaju, kad crkne software propada i hardware, kad crkne hardware, nema više ni software-a. :lol:
jesi li bas sigurna da nema zivota poslije smrti? ako jesi na osnovu cega jesi?
harač

#150 Re: Zivot poslije smrti

Post by harač »

Chagalj wrote:
rekla-kazala wrote:Maštovito nema šta ! Smisle besposleni ljudi svašta.
jesi li bas sigurna da nema zivota poslije smrti? ako jesi na osnovu cega jesi?
jesi ti siguran da se nećeš reinkarnirati u magarca kad umreš? ako nisi, na osnovu čega nisi?
Post Reply