POLICIJA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaysleepeR

#126 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Tercius wrote: I ne samo da ima pravo vec i obavezu, mada su kritike jedno dok prbacivanje vruceg krompira odgovornosti nesto drugo.A moj savjet tebi u pogledu naselja gdje zivis, sjednes i fino napises jedan dopis, i na pisarnicu MUp-a K.S, pecat potpis predao/primio,hvala prijatno.A Ferhadija ko Ferhadija ako izuzmemo romsku djecu i beskucnike i alkoholicare oko vjecne vatre i preprodavce secernih vuna priglavaka i sl.ostanu samo Hasnija Seferovic & Company sto ih fahrija Karkin brani na sudu za djeparenje.
prijatelju moj, nikakve fajde od pisanja. auto mi je ukradeno 2009 godine, uredno prijavljeno u MUP. zvali me lopovi odbio sam da platim. što se tiče MUP-a NIKAD nikakve povratne informacije, ni gospodine tražili smo pa nismo našli auto, ništa. nemoj molim te da šupljiramo.
Tercius

#127 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

KatarinaKosaca wrote::D I dalje mislim da je ovo sa 110% samo dobra sala. Kao najjednostavniji primjer nerada policije KOJU PLACAJU GRADJANI je njihov bolikurican odnos prema gradjanimai njihovoj imovini. Ispod Doma pllicije kod parka je svaku vece par vozila obijeno. Petkom i subotom narocito. Policajac iz kucare samo okrene glavu. U Petrarkijinoj svako jutro je talog stakla i presrecu starce u sred bijela dana i uzimaju novac, policija slegne ramenima. I onda mi ono prica o 110%, ne smijem nositi vjerenicke nausnice, niti djetetu dati para da ima kod sebe. Naravno, nanu koja iznese pridlavke na poijacu da proda hrabri specijalci guraju, tjeraju, haman pa tuku. Od muskarca tezeg od 75kg okrenu glavu. Kad kriminalac i lojalan gradjanin isto misle o policiji, sve je jasno
A dobro sad ovo sve ide ka nekom prepucavanju, a ja cu ti opet reci sve sto ti navodis i sto vecina ljudi rado komentarise je posljedica sto je rezultat nerada nekih drugih institucija koje bi trebale da prate policiju u njihovom radu,a ja ti opet podvlacim uzrok.Ako cemo iskreno i gore stvari se desavaju od trganja lancica i mindjusa po stepenicama i razbijanja vozila po parkingu.A da ti jasnije bude o cemu pricam evo ti primjer jedan : februar, minus mrtvi, 3 ujutru, covjek zove kaze djeca spavaju na ulici, policija dodje nadje koga vec nadje, ko ste sta ste ne znaju,gdje zivite ni to ne znaju,zovi socijalnog radnika, isti dodje nakon 4 sata kojem takodje vi dajete platu, kaze dom za nezbrinutu djecu, pokucas na vrata otvori neka gospodja kojoj isto tako platu vi dajete kaze mi njih necemo primiti to su romska djeca, vratis ih onda tako u stanicu koja je puna nekih dzuvegija sto se pobise negdje u biblioteci pa kaze sef sta si ih meni opet doveo vozi ih nazad u dom, i onda ti tako fino dodje da ih spakujes i odvedes mami svojoj kuci u 7 ujutro i kazes mama de ih nahrani pa dok odpsavam skontacu sta sa njima.
Mislim ovo je jedan komicni primjer cak sto vise i simpatican kad ti jos prde u autu i traze cigaru da zapale a nemaju svi skupa 15 godina.
Tercius

#128 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

DaysleepeR wrote:
Tercius wrote: I ne samo da ima pravo vec i obavezu, mada su kritike jedno dok prbacivanje vruceg krompira odgovornosti nesto drugo.A moj savjet tebi u pogledu naselja gdje zivis, sjednes i fino napises jedan dopis, i na pisarnicu MUp-a K.S, pecat potpis predao/primio,hvala prijatno.A Ferhadija ko Ferhadija ako izuzmemo romsku djecu i beskucnike i alkoholicare oko vjecne vatre i preprodavce secernih vuna priglavaka i sl.ostanu samo Hasnija Seferovic & Company sto ih fahrija Karkin brani na sudu za djeparenje.
prijatelju moj, nikakve fajde od pisanja. auto mi je ukradeno 2009 godine, uredno prijavljeno u MUP. zvali me lopovi odbio sam da platim. što se tiče MUP-a NIKAD nikakve povratne informacije, ni gospodine tražili smo pa nismo našli auto, ništa. nemoj molim te da šupljiramo.
Pa nikakve znam nego evo malo diskutujemo na tu temu, kradje vozila se desavaju svuda u svijetu, i niti jedna policija ne moze kriminal pa samim tim i kradje vozila iskorjeniti vec ih samo svesti na najmanju mogucu mjeru, KZ FBiH je cista matematika ako tamo kaze da je zaprijecena kazna za neko djelo od 5-15 godina kako ja onda lika koji je odsjekao nozem glavu svojoj sopstvenoj majci mogu vidjeti neku noc da jede pizzu u U2, i to kapricozu buraz, narucio jos palacinke sa nutelom i keksom.
DaysleepeR

#129 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Tercius wrote:
Pa nikakve znam nego evo malo diskutujemo na tu temu, kradje vozila se desavaju svuda u svijetu, i niti jedna policija ne moze kriminal pa samim tim i kradje vozila iskorjeniti vec ih samo svesti na najmanju mogucu mjeru, KZ FBiH je cista matematika ako tamo kaze da je zaprijecena kazna za neko djelo od 5-15 godina kako ja onda lika koji je odsjekao nozem glavu svojoj sopstvenoj majci mogu vidjeti neku noc da jede pizzu u U2, i to kapricozu buraz, narucio jos palacinke sa nutelom i keksom.
ne očekujem ja da iskorijeni, ne kontaš. očekujem POVRATNU INFORMACIJU kao građanin koji se pouzdao u policiju da mu pomogne. nikad ništa. dakle niko nije prstom makao, to je jedini utisak koji sam ja dobio. i to nije moj problem. to je problem policije.
Bradafilozof

#130 Re: POLICIJA U BIH

Post by Bradafilozof »

Tercius wrote:[

da, svesti na najmanju mogući mjeru. ako je procenat rasvjetljenik kd-a krađa auta u sarajevu manji od 5% (i ova brojka je vrlo upitna) o kakvom mi radu i rezultatima onda pričamo?

glede picerije. nije dovoljno znati da je neko nešto uradio. potrebno je prikupiti dokaze i to na zakonit način i u skladu sa zakonom propisanim procedurama da bi ti dokazi bili upotrebljivi. postoje ljudi koji su za ovo DEBELO plaćeni a ipak to ne rade, ili ne znaju ili neće.
DaysleepeR

#131 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

kako god kreneš pričati sa policijom i o policiji skntaš da su oni jednostavno programirani samo da se bave posljedicama, uopšte ne mogu da pojme šta je to prevencija... samo posljedice, posljedice, posljedice... sad se on bavi likom koji je na sudu proglašen psihičkim bolesnikom, a samim tim oslobođen krivične odgovornosti po zakonu, ali to je opet pored toga što je mimo ovlasti i posla policije da se češe po glavi kako i zašto, opet posljedica...
Bradafilozof

#132 Re: POLICIJA U BIH

Post by Bradafilozof »

DaysleepeR wrote:kako god kreneš pričati sa policijom i o policiji skntaš da su oni jednostavno programirani samo da se bave posljedicama, uopšte ne mogu da pojme šta je to prevencija... samo posljedice, posljedice, posljedice... sad se on bavi likom koji je na sudu proglašen psihičkim bolesnikom, a samim tim oslobođen krivične odgovornosti po zakonu, ali to je opet pored toga što je mimo ovlasti i posla policije da se češe po glavi kako i zašto, opet posljedica...
ma problem je što se ne bave ni posljedicama, nego prikrivanjem istih. kontaju ako nekoga spektakularno uhapse (bez valjanih dokaza) da su odradili veliki posao. i onda se pitaju što je lik sutra na slobodi.

ključ problema je u degradaciji obrazovanja u policiji. ne postoje nikakvi kriteriji. svaki obućar i difovac može biti istražitelj. ne postoji struka nego isključivo "fakultet društvenog smjera" i šta očekivati od njih? kako očekivati da difovac rasvjetli i uredno zadokumentuje krivično djelo?
DaysleepeR

#133 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

postoji Fakultet kriminalističkih nauka, koji sam gle čuda i ja pohađao, ali tim je ljudima jako teško dobiti posao u policiji
supercali

#134 Re: POLICIJA U BIH

Post by supercali »

Tercius ti se uhvatio licnog iskustva
Niko ne govori ovdje da nema policajaca da ne svoj posao kako treba
Pogledaj malo kolege ostale
Bradafilozof

#135 Re: POLICIJA U BIH

Post by Bradafilozof »

DaysleepeR wrote:postoji Fakultet kriminalističkih nauka, koji sam gle čuda i ja pohađao, ali tim je ljudima jako teško dobiti posao u policiji
pa kako ćeš dobiti kad taj posao može raditi svako, DIFovac npr? sumrak pameti i obrazovanja u policiji. zato i jeste ovako stanje.
DaysleepeR

#136 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

ja opet ponavljam da je problem u tome što se policija bavi posljedicama a ne prevencijom i javnim redom i mirom.

sjede u stanici, u patrolnim autima ili kafanama i čekaju da im neko dojavi da se belaj desio da odu na lice mjesta.

međutim, belaj se već desio, nestala je imovina, oštećena je, neko je povrijeđen ozbiljno ili je pala mrtva glava.

i da odmah uhvatiš počinioca, opet je kasno...
__Phoenix__

#137 Re: POLICIJA U BIH

Post by __Phoenix__ »

Nije prevencija vidovitost...

Mislim da policija radi dobro svoj dio posla, zašto stanje nije bolje treba upitati tužilaštvo i sud.
Tercius

#138 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

DaysleepeR wrote:kako god kreneš pričati sa policijom i o policiji skntaš da su oni jednostavno programirani samo da se bave posljedicama, uopšte ne mogu da pojme šta je to prevencija... samo posljedice, posljedice, posljedice... sad se on bavi likom koji je na sudu proglašen psihičkim bolesnikom, a samim tim oslobođen krivične odgovornosti po zakonu, ali to je opet pored toga što je mimo ovlasti i posla policije da se češe po glavi kako i zašto, opet posljedica...
Pa bravo u tome i jeste sva tragedija, sto niko ne mrda k....Moras shvatiti ako smo vec odlucili da necemo komunizam i onaj sistem rada policije, da onda u ovakvom drustvenom uredjenju svi moraju preuzeti svoj dio posla i odgovornosti u pogledu prevencije,sankcija,pa i na kraju posljedica o kojoj samo i diskutujemo ovdje.A uhvatio sam se tog lika jer je to najcistiji primjer hendikepiranosti pravnog sistema ove drzave.Gdje po toj logici ja odem pobijem 1c razred osnovne skole i budem oslobodjen krivicne odgovornosti jer sam budala a ne mogu sluziti zatvorsku kaznu JER NEMA ADEKVATNE INSTITUCIJE koju zakon uopste neprepoznaje u svojim okvirima, i sad meni jednostavno ne moze pasti na pamet sta tu policija moze uraditi da zastiti gradjane od takvih osoba nego da ceka da opet nekome odfikari glavu jer nema dovoljno sunke na pizzi ili sto sogandolma nije slana.
DaysleepeR

#139 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

__Phoenix__ wrote:Nije prevencija vidovitost...

Mislim da policija radi dobro svoj dio posla, zašto stanje nije bolje treba upitati tužilaštvo i sud.
prevencija je prisustvo na ulicama, a na ulicama ih nema. prevencija je redovno obilaženje povratnika u krivična djela, legitimisanje, pretres. prevencija je praćenje i nagledanje dijelova grada gdje se najčešće dešavaju problemi. prevencija je obilazak objekata koji se najčešće pljačkaju. da ne nabrajam dalje. policija se manje više uspješno bavi posljedicama. prevencijom nimalo.
supercali

#140 Re: POLICIJA U BIH

Post by supercali »

Ma ta ubistva pucnjave manje vise policija odradi uhvati pocinioce i slicno
Fora je u ovim manjim krivicnim djelima kradje razbojnistva i slicne stvari
DaysleepeR

#141 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Tercius wrote:
Pa bravo u tome i jeste sva tragedija, sto niko ne mrda k....Moras shvatiti ako smo vec odlucili da necemo komunizam i onaj sistem rada policije, da onda u ovakvom drustvenom uredjenju svi moraju preuzeti svoj dio posla i odgovornosti u pogledu prevencije,sankcija,pa i na kraju posljedica o kojoj samo i diskutujemo ovdje.A uhvatio sam se tog lika jer je to najcistiji primjer hendikepiranosti pravnog sistema ove drzave.Gdje po toj logici ja odem pobijem 1c razred osnovne skole i budem oslobodjen krivicne odgovornosti jer sam budala a ne mogu sluziti zatvorsku kaznu JER NEMA ADEKVATNE INSTITUCIJE koju zakon uopste neprepoznaje u svojim okvirima, i sad meni jednostavno ne moze pasti na pamet sta tu policija moze uraditi da zastiti gradjane od takvih osoba nego da ceka da opet nekome odfikari glavu jer nema dovoljno sunke na pizzi ili sto sogandolma nije slana.
izvini molim te, evo sad ću te opet napasti. vidio si počinitelja teškog ubistva u gradu i nisi iskoristio svoja ovlaštenja da čovjeka sačekaš da završi pa da ga ispred legitimišeš i pretreseš ima li uz sebe kakvo hladno oružje kojim bi mogao već 5v minuta kasnije nekom nauditi... nisi. samo si ga ispratio pogledom uz nevjericu. mogao je nekog zaklati 15 minuta kasnije i onda bi ti bio pozvan na lice mjesta da se baviš posljedicama. opet ponavljam, prevencija kod policije ne postoji. programirani ste samo na posljedice.
Tercius

#142 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

DaysleepeR wrote:
__Phoenix__ wrote:Nije prevencija vidovitost...

prevencija je prisustvo na ulicama, a na ulicama ih nema. prevencija je redovno obilaženje povratnika u krivična djela, legitimisanje, pretres. prevencija je praćenje i nagledanje dijelova grada gdje se najčešće dešavaju problemi. prevencija je obilazak objekata koji se najčešće pljačkaju. da ne nabrajam dalje. policija se manje više uspješno bavi posljedicama. prevencijom nimalo.
Ajmo se mi prvo sankcionisati pa ce prevencija doci sama od sebe, sta mislis o tome....
DaysleepeR

#143 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Tercius wrote:
Ajmo se mi prvo sankcionisati pa ce prevencija doci sama od sebe, sta mislis o tome....
mislim da nisi u pravu. svaki dan prođeš pored povratnika u vršenju krivičnih djela, sjede u baštama, kafanama, poznaješ ih u glavu, imaš ovlaštenja da im priđeš, legitimišeš, pretreseš, nađeš nelegalno oružje, to se ne radi. pozdravite se i to je to. to nije prevencija. a ti kao policija nemaš šta da se baviš sankcijama, niti je ti određuješ, niti izričeš. nije to ovlaštenje policije i nemoj da prebacujemo lopticu negdje drugo. ovdje je tema policija.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#144 Re: POLICIJA U BIH

Post by KatarinaKosaca »

@Tercius pristojan si sagovornik, pa ne zelim biti drska.Ipak, moras razumjeti da je gradjanska duznost platiti poreze, a ne brinuti ko je kako uvezan u sistemu. I nije nikako kradja auta ili provala u stan (oboje dozivjeh skoro) nesto bezazleno kako ti rece. I upravo prikaza bolikurican odnos rijamu prema imovini gradjana. I nije nikako stopa kradja auta kao u ostaloim gradovima. Tvoje kolege dodju na uvidjaj i jedan drugog tjera "Haj, ba, ne mogu vise, hladno mi", na kriminalce nece da djejstvuju jer se boje da su naoruzani, izivljavaju se na zenama na pijaci i bolesnicima-narkomanima koji im ne djeluju opasno. Da li ces ti Romsku djcu odvesti obdusmenu za ljudska prava ili objaviti u medijima da taj i taj centar nece da primi djecu jer su Rommi, a takvo ponasanje je fasizam (ja bih to uradila) nije stvar gradjanina. Nego da imate rezultate rada i vratite povjerenje. Imate gamanje nego ikad, djelimicno zahvaljujuci i Pecancu , a i Lukacu sto hoda kao drug Tito sa onim medaljama
Tercius

#145 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

DaysleepeR wrote:
Tercius wrote:
izvini molim te, evo sad ću te opet napasti. vidio si počinitelja teškog ubistva u gradu i nisi iskoristio svoja ovlaštenja da čovjeka sačekaš da završi pa da ga ispred legitimišeš i pretreseš ima li uz sebe kakvo hladno oružje kojim bi mogao već 5v minuta kasnije nekom nauditi... nisi. samo si ga ispratio pogledom uz nevjericu. mogao je nekog zaklati 15 minuta kasnije i onda bi ti bio pozvan na lice mjesta da se baviš posljedicama. opet ponavljam, prevencija kod policije ne postoji. programirani ste samo na posljedice.
Ali kako ne kontas da je bio u pritvoru pa pusten radi najtezeg krivicnog dijela sto postoji na ovoj planeti nije problem njega ni legitimisati ni pregledati daj onda na svaku budalu i kriminalca , jednog policajca neka mu dise za vratomi 24 h, jel vas to uce na kriminalistici izvini samo da pitam ???
VjecitiStudent

#146 Re: POLICIJA U BIH

Post by VjecitiStudent »

Jel' ovo najbrojnija policija Evrope nešto opet kuka i zanovijeta?
Pa obično, jebeno, bespravno parkiranje u gradu ne mogu i ne žele da urede.
Last edited by VjecitiStudent on 31/10/2014 15:17, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#147 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Tercius wrote:
Ali kako ne kontas da je bio u pritvoru pa pusten radi najtezeg krivicnog dijela sto postoji na ovoj planeti nije problem njega ni legitimisati ni pregledati daj onda na svaku budalu i kriminalca , jednog policajca neka mu dise za vratomi 24 h, jel vas to uce na kriminalistici izvini samo da pitam ???
apsolutno je jasno da ne kontaš...

opet ponavljam, šta se ti imaš bavit odlukom suda? tvoj je posao da identificiraš potencijalno opasnu osobu i na licu mjesta osiguraš da ona nije prijetnja ostalima. i da treba legitimisati redovno svakog poznatog povratnika u vršenju krivičnih djela, pa kad bavljenje kriminalnom bude imalo konkretne negativne posljedice, tj. nemanje mira od policije, mnogi će dobro razmisliti prije nego krenu nešto da muljaju... to se zove preventivno djelovanje... ali meni je jasno da ste vi programirani samo za posljedice... ti ćeš lijepo čekat da lik ponovi, pa ćeš na uviđajčić, i to na puko osiguranje lica mjesta, pa ćeš se hvaliti privođenjem, a mrtva glava pala, i onda ćeš se vaditi na sud.

jedna patrola tokom svoje smjene može jako puno da uradi na uznemiravanju povratnika u vršenju krivičnih djela. legitimisanje, ne dati mira, jer oni ne daju poštenom svijetu mira... a vi se samo bavite posljedicama...
Drinski

#148 Re: POLICIJA U BIH

Post by Drinski »

DaysleepeR wrote:
apsolutno je jasno da ne kontaš...

opet ponavljam, šta se ti imaš bavit odlukom suda? tvoj je posao da identificiraš potencijalno opasnu osobu i na licu mjesta osiguraš da ona nije prijetnja ostalima. i da treba legitimisati redovno svakog poznatog povratnika u vršenju krivičnih djela, pa kad bavljenje kriminalnom bude imalo konkretne negativne posljedice, tj. nemanje mira od policije, mnogi će dobro razmisliti prije nego krenu nešto da muljaju... to se zove preventivno djelovanje... ali meni je jasno da ste vi programirani samo za posljedice... ti ćeš lijepo čekat da lik ponovi, pa ćeš na uviđajčić, i to na puko osiguranje lica mjesta, pa ćeš se hvaliti privođenjem, a mrtva glava pala, i onda ćeš se vaditi na sud.

jedna patrola tokom svoje smjene može jako puno da uradi na uznemiravanju povratnika u vršenju krivičnih djela. legitimisanje, ne dati mira, jer oni ne daju poštenom svijetu mira... a vi se samo bavite posljedicama...
:thumbup:
Tercius

#149 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

KatarinaKosaca wrote:@Tercius pristojan si sagovornik, pa ne zelim biti drska.Ipak, moras razumjeti da je gradjanska duznost platiti poreze, a ne brinuti ko je kako uvezan u sistemu. I nije nikako kradja auta ili provala u stan (oboje dozivjeh skoro) nesto bezazleno kako ti rece. I upravo prikaza bolikurican odnos rijamu prema imovini gradjana. I nije nikako stopa kradja auta kao u ostaloim gradovima. Tvoje kolege dodju na uvidjaj i jedan drugog tjera "Haj, ba, ne mogu vise, hladno mi", na kriminalce nece da djejstvuju jer se boje da su naoruzani, izivljavaju se na zenama na pijaci i bolesnicima-narkomanima koji im ne djeluju opasno. Da li ces ti Romsku djcu odvesti obdusmenu za ljudska prava ili objaviti u medijima da taj i taj centar nece da primi djecu jer su Rommi, a takvo ponasanje je fasizam (ja bih to uradila) nije stvar gradjanina. Nego da imate rezultate rada i vratite povjerenje. Imate gamanje nego ikad, djelimicno zahvaljujuci i Pecancu , a i Lukacu sto hoda kao drug Tito sa onim medaljama
Draga gospodjo, ja vas dozivljavam ovdje kao i 95 % drugih gradjana koji su ogorceni,frustrirani sveoptom sigurnosnom situacijom u ovom gradu,a koja se namece pored svih ostalih problema a ponajvise egzistencijalne prirode te vas neosudjujem radi vasih stavova i misljenja,vec naprotiv ih uvazavam.Zasto vama jedni te isti obijaju auta i presrecu djecu po stepenistima pitanje ce te uputiti institucijama koje u svojoj uzoj nadleznosti imaju smjestanje takvih osoba u adekvatne zatvorske kapacitete a nakon procesuiranja i dokumentovanja od strane policije.
DaysleepeR

#150 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Tercius wrote:
Draga gospodjo, ja vas dozivljavam ovdje kao i 95 % drugih gradjana koji su ogorceni,frustrirani sveoptom sigurnosnom situacijom u ovom gradu,a koja se namece pored svih ostalih problema a ponajvise egzistencijalne prirode te vas neosudjujem radi vasih stavova i misljenja,vec naprotiv ih uvazavam.Zasto vama jedni te isti obijaju auta i presrecu djecu po stepenistima pitanje ce te uputiti institucijama koje u svojoj uzoj nadleznosti imaju smjestanje takvih osoba u adekvatne zatvorske kapacitete a nakon procesuiranja i dokumentovanja od strane policije.
Ja sam evo izgubio energiju za dalju diskusiju samo ću ponoviti da kraj tvog posta opet pominje samo posljedice. Pozdrav i nek nam je bog na pomoći.
Post Reply