Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Uvodjenje novcane/imovinske kazne za neglasace?

DA
18
46%
NE
21
54%

Total votes: 39

jastuk1

#126 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by jastuk1 »

Dozer wrote:Nema veze, ali ce tada bar razvodniti postojece stanje u kojem na glasanje izlazi 80-ak% stranackih poslusnika, aparatcika i slicnih koji imaju neku korist od ovakvih politika i sistema, i 20-ak% onih koji misle da nesto mogu promijeniti.
A ne mogu jer ih je premalo.
Ako bi se glasacki aktiviralo i preostalih 50%, tada bismo vec i mogli pricati o necemu, nekoj promjeni. Na bolje ili gore, svejedno je, ali - promjeni, jer tada bismo sigurno imali 50-ak% onih koji zele stvarnu promjenu, a mozda i vise od toga.
Ma daaaaj više dokle ta šuplja. Dooookleee? Za koje babe zdravlje? Pa da ima, da postoji iskrena politička opcija, ta opcija bi bila već izabrana. Ali koju bananu izabrati kad su sve istruhle i već odavno smrde. I čuj svejedno ako je promjena na lošije. :lol: Znaš šta, taj demagogico a la classico je i više nego otrcan. Smisli nešto manje vapidno kad već zagovaraš nametanje od kojeg, vazda bilo, nema nikakve fajde.

Uzgred, moj stav po ovom pitanju ne znači da neću izaći na izbore. Nisam izašao na dva, tri prethodna i vidim da kako stvari stoje ako izađem, opet moram da biram manje zlo i glasam "protiv" jer su se komunističke bandere u glavama mnogih ponovo arogantno uzdigle.
pezzar

#127 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by pezzar »

Prije kažnjavanja za neizlazak treba uvesti tri stvari:

- niži izborni prag za učešće u vlasti
- koaliranje prije izbora
- provjera glasača u smislu poznavanja opšteg političkog stanja u zemlji.

Prve dvije očigledne, nema dovoljno glasova - nema učešća u vlasti, koalicija prije izbora - nema kurvanja svak sa svakim zbog vlastitih interesa.

Treća je, po meni, naročito zanimljiva. Što bi neko koga uopšte ne interesuje napredak i prosperitet društva, glasom koji je motiviran vlastitim interesom (uhljebljavanjem i sl.) određivao stanje društva onome koga to interesuje? Što bi neko ko ne poznaje funkcionisanje vlasti, niti ima, naprimjer, informacije o kriminalnom djelovanju određene stranke, imao mogućnost da glasa za istu?

Slažem se da je demokratija, ali pokaži brate da znaš što glasaš, pa onda glasaj za koga hoćeš.
maher

#128 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by maher »

govorimo o pojmu glasackog prava...sama rijec kaze glasacko pravo, a ne glasacka obaveza...
kingofsnake

#129 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by kingofsnake »

pezzar wrote:provjera glasača u smislu poznavanja opšteg političkog stanja u zemlji.
Ostalo bi 100 glasača u državi.
realna do boli

#130 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by realna do boli »

Eh, kada bi nasi mediji shvatili da mogu raditi na edukaciji stanovnistva...gdje bi nam bio kraj.
Dozer

#131 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

realna do boli wrote:Puno je lakse u zemlji gdje predsjednici glasackih mjesta sav materijal, zajedno sa glasackim listicima, noc prije, ne nose svojim kucama.
Bila, dozivjela, zahvalila se na vrijeme, i rekla nikada vise.
Onog momenta kada su poceli zvoniti telefoni da se "rastalimo" sa glasovima po izbornim podrucijima, gdje se glasovi i pobjednici vec unaprijed znaju, godinama isti, te da se "malim" strankama omoguci par mjesta...sve mi se samo kazalo.
Pritisak na mene da to moram uraditi, jer se tako radi, bio mi je dovoljan da kazem...zdravoooo.

I nemojte mi pricati da se ne moze namjestit..moze..hoce i radi se ....a sto se tice kaznjavanj onih koji ne izlaze na biraliste...pa nedam pare za finanasiranje ovih politickih stranaka....niti vidim svrhu njihovog finansiranja iz budzeta.

Svrha pobjede nasih politicara nije da izvrse data obecanja, vec, da omoguce svoje finaniranje, bilo legalno bilo ilegalno.
.
Samo mi molim vas nemojte pametovati u stilu...prijavli ti to ikome..eto i ti si kriva za sve sto se dogada, imala si priliku, sada se poklopi....

Svi politicki aktivisti na ovom i slicnim forumima, vec postaju monotoni pred izbore...mozda je vrijeme da nekako promijenite predizborne, naredzene, matrice ponasanja.
:thumbup:
Aaa... prijavi li ti to kome? :D
Ma to ja i govorim - krade se na svakim izborima, a krade se urpavo zahvaljujuci neglasacima jer njihovi glasovi su oni s kojima se manipulise.
U svakoj izbornoj jedinici/mjestu za sat vremena se probroji koliko je ljudi izaslo na glasanje, a na listi se tacno vidi koliko ih je registrovano za glasanje. I onda se samo doda novopopunjenih listica koliko kome fali. Kraj price.
maher wrote:govorimo o pojmu glasackog prava...sama rijec kaze glasacko pravo, a ne glasacka obaveza...
Da, glasacko pravo i gradjnska obaveza.
Imas pravo da glasas jer si punoljetan, ali si i gradjanin drzave pa imas i obavezu da glasas.
Glasacko pravo podrazumijeva i "bijeli glasacki listic", tj. da ne glasas ni za koga i da listic ubacis u kutiju potpuno prazan ili prekrizen od-do.
Gradjanska obaveza podrazumijeva da moras iskoristiti svoje glasacko pravo, pa kako god.

I ne vidim zasto se opirete ovome? Nije to nikakvo nametanje bilo kome u smislu da mu se govori da glasa za nekoga...
Izadjes na glasanje i ubacis prazan listic. Gotova stvar.
Glas nisi dao nikome, ali JESI ga dao protiv svih. I istovremeno si onemogucio manipulaciju tvojim glasom od strane onih za koje nisi htio da glasas.
Sta je ovdje, konkretno, nejasno?
realna do boli

#132 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by realna do boli »

Sve je jasno, dobro objasnjeno...samo postoji jedan bitan detalj...ovdje se vise nema za koga glasati i necu da gubim vrijeme na to...a neci ni da placam kaznu.
Manipualacija u BiH je vremenm postala izlisna, jer biracima je postalo svejedno ko ce pobijediti, samo nek je nas, a stranka je na ovim izborima bitna pobjeda jer bi lako mogli zavrsiti u zatvoru.
Tek pojavom, pametnog, nezavisnog kandidata, koji ima znanje moglo bi se zatvoriti ovo ublesavanje naroda...
Googlerica

#133 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

realna do boli, BRAVO
kingofsnake

#134 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by kingofsnake »

realna do boli wrote:Sve je jasno, dobro objasnjeno...samo postoji jedan bitan detalj...ovdje se vise nema za koga glasati i necu da gubim vrijeme na to...a neci ni da placam kaznu.
Dozer:

"Izadjes na glasanje i ubacis prazan listic. Gotova stvar.
Glas nisi dao nikome, ali JESI ga dao protiv svih. I istovremeno si onemogucio manipulaciju tvojim glasom od strane onih za koje nisi htio da glasas."

Čovjek sve objasnio.
Googlerica

#135 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

kingofsnake wrote:
realna do boli wrote:Sve je jasno, dobro objasnjeno...samo postoji jedan bitan detalj...ovdje se vise nema za koga glasati i necu da gubim vrijeme na to...a neci ni da placam kaznu.
Dozer:

"Izadjes na glasanje i ubacis prazan listic. Gotova stvar.
Glas nisi dao nikome, ali JESI ga dao protiv svih. I istovremeno si onemogucio manipulaciju tvojim glasom od strane onih za koje nisi htio da glasas."

Čovjek sve objasnio.
ali,oni koji glasaju podrzavaju manipulaciju !
Dozer

#136 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

Na koji nacin?
Googlerica

#137 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

realna do boli objasnila,procitaj ponovo njen post!
kingofsnake

#138 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by kingofsnake »

Googlerica wrote:ali,oni koji glasaju podrzavaju manipulaciju !
Ti si jučer pokazala da nemaš pojma o političkom i izbornom sistemu ove zemlje i stvarno nema smisla razgovarat s tobom. Jednostavno nisi dovoljno kvalitetan sagovornik. Kad se malo uputiš, pročitaš Ustav i zakone, možemo pokušat. Zasad ti je moj prijateljski savjet da se ne petljaš ovde i ne provaljuješ se.

LP
Googlerica

#139 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

kingofsnake wrote:
Ti si jučer pokazala da nemaš pojma o političkom i izbornom sistemu ove zemlje i stvarno nema smisla razgovarat s tobom. Jednostavno nisi dovoljno kvalitetan sagovornik. Kad se malo uputiš, pročitaš Ustav i zakone, možemo pokušat. Zasad ti je moj prijateljski savjet da se ne petljaš ovde i ne provaljuješ se.

LP
ti jos uvijek nisi svjestan da isti politicari upravo ne slijede Ustav i Zakone !

moj savjet: probudi se !
jahh

#140 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by jahh »

Ja bih radije placao kaznu nego glasao :). Nakaradan sistem, ne zelim ucestvovati u njemu.
realna do boli

#141 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by realna do boli »

Kako vi ne razumijete...sasvim mi je svejedno ko ce od danas prisutnih stranki biti pozicija ko opozicija...sve isto.
Nista nece promijeniti moje misljenje, dok se vrte ljudi koji nam ispiraju mozak 20 godina istim obecanjim .

Niko nema muda da digne revoluciju i potrpa ih u zatvor, pa kada dozivim to, da moj izlazak nesto jako bitno promijeni, covjeka, politiku, vidim da neko realizuje svoja obecanja, onda cu biti prva na glasackom mjestu.

Ovi ljudi me ne zanimaju, niti procenat, niti njihov broj u bilo kojem parlamenti ili domu...isti su bez obzira na pripadnost politickoj stranci ili narodu.
Necu glasati i necete me kazniti.
kingofsnake

#142 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by kingofsnake »

Googlerica wrote:
kingofsnake wrote:

LP
ti jos uvijek nisi svjestan da isti politicari upravo ne slijede Ustav i Zakone !

moj savjet: probudi se !
I ako ne slijede, ti ne znaš na koji način. A to što neko drugi ne poštuje Ustav i zakone, ne znači da ih i ja ne trebam poštovat. A sumnjam da se i tebi svi zakoni u SAD sviđaju, ali sam siguran da ih sve poštuješ ;)
Googlerica

#143 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

kingofsnake,OK ne djelis moje mislljenje,nema problema,ali sto kazes na misljenje forumasice realna do boli , odlicno pise iz iskustva ( za razliku od mene). Licno,zivim u sredjenoj drzavi gdje mi nije svakodnevnica ugrozena zakonima koji su doslovno nehumani!
asdf1

#144 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by asdf1 »

jahh wrote:Ja bih radije placao kaznu nego glasao :). Nakaradan sistem, ne zelim ucestvovati u njemu.
Koliko znam neko sa neto platom od 800 KM plati drzavi 500 KM za PIOMIO, zdravstveno,... Jos od ovih 800 KM, 17% PDV das drzavi, jos ako kupujes sta uvozno, dodaj tu jos. Tako da na kraju ispada da vecinu sto zaradis das drzavi. Prvo, svi mi vec svakako placamo poprilicnu kaznu svakog mjeseca za los izbor, a mogu ti reci da, ako zaradjujes sta, ucestvujes i ti svemu sa nekih 700KM mjesecno.
jahh

#145 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by jahh »

asdf1 wrote:
jahh wrote:Ja bih radije placao kaznu nego glasao :). Nakaradan sistem, ne zelim ucestvovati u njemu.
Koliko znam neko sa neto platom od 800 KM plati drzavi 500 KM za PIOMIO, zdravstveno,... Jos od ovih 800 KM, 17% PDV das drzavi, jos ako kupujes sta uvozno, dodaj tu jos. Tako da na kraju ispada da vecinu sto zaradis das drzavi. Prvo, svi mi vec svakako placamo poprilicnu kaznu svakog mjeseca za los izbor, a mogu ti reci da, ako zaradjujes sta, ucestvujes i ti svemu sa nekih 700KM mjesecno.
A gorivo, cigare, registracija auta i ostale gluposti? :)

Placam(o) ljude koji ne rade nista. Sistem funkcionise na dva nacina, ili masovno krades i pljackas (zapdne zemlje) ili te zaduzuju iste te zemlje da bi mogao sistem opstat.
Post Reply