realna do boli wrote:Puno je lakse u zemlji gdje predsjednici glasackih mjesta sav materijal, zajedno sa glasackim listicima, noc prije, ne nose svojim kucama.
Bila, dozivjela, zahvalila se na vrijeme, i rekla nikada vise.
Onog momenta kada su poceli zvoniti telefoni da se "rastalimo" sa glasovima po izbornim podrucijima, gdje se glasovi i pobjednici vec unaprijed znaju, godinama isti, te da se "malim" strankama omoguci par mjesta...sve mi se samo kazalo.
Pritisak na mene da to moram uraditi, jer se tako radi, bio mi je dovoljan da kazem...zdravoooo.
I nemojte mi pricati da se ne moze namjestit..moze..hoce i radi se ....a sto se tice kaznjavanj onih koji ne izlaze na biraliste...pa nedam pare za finanasiranje ovih politickih stranaka....niti vidim svrhu njihovog finansiranja iz budzeta.
Svrha pobjede nasih politicara nije da izvrse data obecanja, vec, da omoguce svoje finaniranje, bilo legalno bilo ilegalno.
.
Samo mi molim vas nemojte pametovati u stilu...prijavli ti to ikome..eto i ti si kriva za sve sto se dogada, imala si priliku, sada se poklopi....
Svi politicki aktivisti na ovom i slicnim forumima, vec postaju monotoni pred izbore...mozda je vrijeme da nekako promijenite predizborne, naredzene, matrice ponasanja.
Aaa... prijavi li ti to kome?
Ma to ja i govorim - krade se na svakim izborima, a krade se urpavo zahvaljujuci neglasacima jer njihovi glasovi su oni s kojima se manipulise.
U svakoj izbornoj jedinici/mjestu za sat vremena se probroji koliko je ljudi izaslo na glasanje, a na listi se tacno vidi koliko ih je registrovano za glasanje. I onda se samo doda novopopunjenih listica koliko kome fali. Kraj price.
maher wrote:govorimo o pojmu glasackog prava...sama rijec kaze glasacko pravo, a ne glasacka obaveza...
Da, glasacko pravo i gradjnska obaveza.
Imas pravo da glasas jer si punoljetan, ali si i gradjanin drzave pa imas i obavezu da glasas.
Glasacko pravo podrazumijeva i "bijeli glasacki listic", tj. da ne glasas ni za koga i da listic ubacis u kutiju potpuno prazan ili prekrizen od-do.
Gradjanska obaveza podrazumijeva da moras iskoristiti svoje glasacko pravo, pa kako god.
I ne vidim zasto se opirete ovome? Nije to nikakvo nametanje bilo kome u smislu da mu se govori da glasa za nekoga...
Izadjes na glasanje i ubacis prazan listic. Gotova stvar.
Glas nisi dao nikome, ali JESI ga dao protiv svih. I istovremeno si onemogucio manipulaciju tvojim glasom od strane onih za koje nisi htio da glasas.
Sta je ovdje, konkretno, nejasno?