Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Uvodjenje novcane/imovinske kazne za neglasace?

DA
18
46%
NE
21
54%

Total votes: 39

Dozer

#1 Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

Suska se "po hodnicima" da bi izborni zakon mogao biti doradjen i da se u njega uvrsti i dio o rigoroznom kaznjavanju onih koji neopravdano ne izadju na izborno glasanje.
Navodno bi kazna za takve trebala biti 300-500 KM, a ukoliko nemaju novac vrsila bi se pljenidba imovine na licu mjesta, koja bi odmah isla na javne aukcije.
Ovo bi, takodjer, bila prva stavka prebrojavanja po okoncanju izbora, tako da bi se naplata od svih apstinenata izvrsila u roku 2-3 mjeseca.

Realno, ovo bi bilo odlicno i u skladu sa dosta slicnih zakona u mnogim drugim demokratskim zemljama, gdje se biraci koji se ne odazovu na glasanje kaznjavaju. Recimo, u Australiji je kazna za neopravdani neizlazak na glasanje 150 AUD ili pljenidba imovine u toj vrijednosti.

Ja bih ovakav zakon u potpunosti podrzao.
Edit: Zaboravih... Ovo je, izgleda, sugestija MZ jer misle da bi na taj nacin moglo poceti rjesavanje BH problema, odnosno konacno udaljavanje bar dijela 20-ogodisnjih etno-nacionalista s vlasti. Ima smisla kad znamo da skoro 50% biraca ne glasa...
Last edited by Dozer on 21/01/2014 10:28, edited 1 time in total.
madner

#2 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by madner »

Ima smisla.
Deleter

#3 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Deleter »

I te kako ima smisla. Podrzavam 1000%
Joe McCarthy

#4 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Joe McCarthy »

Iz principa nikad nebi za ovo ugnjetavanje slobodne volje podrzavao.
Dozer

#5 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

Glasanje je gradjanska obaveza, koliko je meni poznato...
Bar je tako u civilizovanim demokratskim zemljama, cemu, valjda, i mi tezimo...

Slobodna volja ti je i da prekrizis listic i ne das glas nikome, zar ne? I to je glasanje.
A neizalazak na glasanje to nije, nego je to, pogotovo u nasim uslovima i s obzirom na nas izborni zakon po kojem ne postoji prag izlaznosti da bi izbori bili validni, davanje glasa postojecoj vlasti.
Googlerica

#6 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

tako ce morati sve ovce izaci na glasanje,ukljcujuci i crne ovce,koje mogu glasati za stranke koje nemaju sansu da pobjede
Dozer

#7 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

Nema veze, ali ce tada bar razvodniti postojece stanje u kojem na glasanje izlazi 80-ak% stranackih poslusnika, aparatcika i slicnih koji imaju neku korist od ovakvih politika i sistema, i 20-ak% onih koji misle da nesto mogu promijeniti.
A ne mogu jer ih je premalo.
Ako bi se glasacki aktiviralo i preostalih 50%, tada bismo vec i mogli pricati o necemu, nekoj promjeni. Na bolje ili gore, svejedno je, ali - promjeni, jer tada bismo sigurno imali 50-ak% onih koji zele stvarnu promjenu, a mozda i vise od toga.
Bodkin

#8 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Bodkin »

Dozer wrote:Glasanje je gradjanska obaveza, koliko je meni poznato...

Slobodna volja ti je i da prekrizis listic i ne das glas nikome, zar ne? I to je glasanje.
A neizalazak na glasanje to nije, nego je to, pogotovo u nasim uslovima i s obzirom na nas izborni zakon po kojem ne postoji prag izlaznosti da bi izbori bili validni, davanje glasa postojecoj vlasti.
obaveza je rijetko gdje i u tim civilizovanim.
mada bi bio problem u objasnjavanju tog razloga za neglasanje, podrzavam
Svemirski Jebach

#9 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Svemirski Jebach »

Hoće li biti fejsbuk peticija?
spreca

#10 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by spreca »

mislim da je to pravo a ne obaveza.....ja sam protiv.......mada glasam kad god sam za izbore kuci.....ako je tako onda hocu da svako ima mogucnost da glasa bez obzira u kojoj tacki planete se ontada nalazio...ako cemo mak na konac..............ako maknu sve sadasnje stranke i politicare onda sam za Obavezno glasanje
Googlerica

#11 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Googlerica »

Dozer wrote:Nema veze, ali ce tada bar razvodniti postojece stanje u kojem na glasanje izlazi 80-ak% stranackih poslusnika, aparatcika i slicnih koji imaju neku korist od ovakvih politika i sistema, i 20-ak% onih koji misle da nesto mogu promijeniti.
A ne mogu jer ih je premalo.
Ako bi se glasacki aktiviralo i preostalih 50%, tada bismo vec i mogli pricati o necemu, nekoj promjeni. Na bolje ili gore, svejedno je, ali - promjeni, jer tada bismo sigurno imali 50-ak% onih koji zele stvarnu promjenu, a mozda i vise od toga.
kakva je svrha glasanja,kad se uvijek glasa za lopove i kriminalce ,u BiH je najbolji biznis imati svoju stranku! Ovce i dalje glasaju !
jon_jovi

#12 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by jon_jovi »

Izbori su za seljake. Kulturni ljudi su uvijek za diktaturu
Ciprol

#13 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Ciprol »

treba uvesti kažnjavanje glasača!
Dozer

#14 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

Da li ovi sto su protiv kaznjavanja neglasaca imaju ikakav konkretan razlog zasto su protiv, osim "slobode izbora"?

Mislim, ono... u cemu je trik? Mrsko vam potrositi 30min. zivota i izaci na glasanje jednom u dvije godine i tako pokusati promijeniti nesto? I onda se cudite sto nam je kako nam je... :roll:
Googlerica:
kakva je svrha glasanja,kad se uvijek glasa za lopove i kriminalce ,u BiH je najbolji biznis imati svoju stranku! Ovce i dalje glasaju !
Ocito nisi procitala uvodni post... Ili ga nisi bas najbolje razumjela...
Trenutno na svake izbore izadje oko 50% biraca s pravom glasa. I rezultat je uvijek skoro isti ili slican upravo zato jer uvijek glasaju isti ljudi, a to su vecinom stranacke baze, zatim oni koji se vode etno-nacionalistickim ideologijama, i oni koji imaju neku korist od postojeceg sistema/uredjenja i stanja.

Gdje je ostalih 50% koji imaju pravo glasa? Po tebi, oni (ti) nisu/i ovce/a, i zato ne izlazis na glasanje? Smijesno...
Upravo je suprotno - vece ovce su oni koji ne glasaju, jer na taj nacin omogucavaju da se postojece stanje odrzava u nedogled.
Ovdje stvarno odlicno dodje ona - dajte sansu svom mozgu...
cyprus

#15 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by cyprus »

Podržavam :-D
madner

#16 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by madner »

spreca wrote:

mislim da je to pravo a ne obaveza.....ja sam protiv.......mada glasam kad god sam za izbore kuci.....ako je tako onda hocu da svako ima mogucnost da glasa bez obzira u kojoj tacki planete se ontada nalazio...ako cemo mak na konac..............ako maknu sve sadasnje stranke i politicare onda sam za Obavezno glasanje
Pa imas vec mogucnost.
Ako si se prijavio u najblizem predstavnustvu zemlje. Ako se vodis da si kod kuce, onda ljudi iz nekog razloga misle da mozes tu glasati. :D
Tesla10

#17 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Tesla10 »

Jedini ljudi koji imaju pravo da se bune poslije glasanja su oni koji ne glasaju ! A zašto ? Pa zato što nismo mi glasali za ove lopove koji su došli na vlast, već gospoda koja je glasala. I ta gospoda je kriva i ona treba da snosi posljedice :D .
Michio Kaku

#18 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Michio Kaku »

Dozer wrote:Da li ovi sto su protiv kaznjavanja neglasaca imaju ikakav konkretan razlog zasto su protiv, osim "slobode izbora"?

Mislim, ono... u cemu je trik? Mrsko vam potrositi 30min. zivota i izaci na glasanje jednom u dvije godine i tako pokusati promijeniti nesto? I onda se cudite sto nam je kako nam je... :roll:
Googlerica:
Ocito nisi procitala uvodni post... Ili ga nisi bas najbolje razumjela...
Trenutno na svake izbore izadje oko 50% biraca s pravom glasa. I rezultat je uvijek skoro isti ili slican upravo zato jer uvijek glasaju isti ljudi, a to su vecinom stranacke baze, zatim oni koji se vode etno-nacionalistickim ideologijama, i oni koji imaju neku korist od postojeceg sistema/uredjenja i stanja.

Gdje je ostalih 50% koji imaju pravo glasa? Po tebi, oni (ti) nisu/i ovce/a, i zato ne izlazis na glasanje? Smijesno...
Upravo je suprotno - vece ovce su oni koji ne glasaju, jer na taj nacin omogucavaju da se postojece stanje odrzava u nedogled.
Ovdje stvarno odlicno dodje ona - dajte sansu svom mozgu...
nazalost ovo je iluzija. sistem od vlasti cini nacionaliste a ne obrnuto. najbolje bi bilo kada 99% glasaca ne bi izaslo na izbore, to bi delegitimiziralo vlast i otvorilo prostor za promjene.
madner

#19 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by madner »

Tesla10 wrote:Jedini ljudi koji imaju pravo da se bune poslije glasanja su oni koji ne glasaju ! A zašto ? Pa zato što nismo mi glasali za ove lopove koji su došli na vlast, već gospoda koja je glasala. I ta gospoda je kriva i ona treba da snosi posljedice :D .
Ne, oni su zapravo prihvatili pobjednika, ma ko on bio.
jon_jovi

#20 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by jon_jovi »

madner wrote:
Tesla10 wrote:Jedini ljudi koji imaju pravo da se bune poslije glasanja su oni koji ne glasaju ! A zašto ? Pa zato što nismo mi glasali za ove lopove koji su došli na vlast, već gospoda koja je glasala. I ta gospoda je kriva i ona treba da snosi posljedice :D .
Ne. Zapravo, nas boli kurac ko je pobjednik. Od hajra nisu ni jedni.
I ja sam veća budala što svraćam na ovakve teme
Tesla10

#21 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Tesla10 »

madner wrote:
Nije tačno.
madner

#22 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by madner »

Naravno da je tacno.
cyprus

#23 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by cyprus »

Ovaj put se moram složit sa madnerom :-D
Dozer

#24 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Dozer »

Michio kaku
nazalost ovo je iluzija. sistem od vlasti cini nacionaliste a ne obrnuto. najbolje bi bilo kada 99% glasaca ne bi izaslo na izbore, to bi delegitimiziralo vlast i otvorilo prostor za promjene.
Potpuno pogresno. Ljudi cine i prave sistem, a ne obratno.
A posto je nas izborni zakon kakav jeste, na izbore da izadje samo 1 jedini glasac - izbori su validni. Pa cak i da niko ne izadje, opet su validni i oni koji su na vlasti tu ce i ostati, samo u tehnickom mandatu.
Mi u zakonu nemamo stopu minimalne izlaznosti da bi izbori bili validni, tako da je apsolutno nebitno koliko ljudi izadje na izbore da glasa.
Ovima na vlasti bi cak najdraze bilo da niko ne izadje jer bi tada mogli opet par godina razvlaciti pamet ljudima, ali i dalje sjediti u foteljama u kojima sjede i primati plate koje i sada primaju. Kontas?
A ti, i svi oni koji nisu glasali, ne snosite nikakve posljedice? Interesantno...
Gojeni H

#25 Re: Inicijativa - kaznjavanje neglasaca

Post by Gojeni H »

S obzirom na dosadasnje iskustvo - podrzavam.
Post Reply