Brak bez potpisa. DA/NE?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#126 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Truba »

izvrstan topik na kojem vjerujem opet pišu oni koji nisu u braku
i koji imaju premalo godina

jbg tako je na svakom topiku
Dzovanka_Broz

#127 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Dzovanka_Broz »

Great Cornholio wrote:
bogumila wrote:NE.
brak je UGOVOR ko i svaki drugi.
Pa i nije baš kao i svaki drugi, žalosno je ako ljudi na brak gledaju kao na nekakav ugovor koji moraš potpisati da te "poslovni" partner ne zezne, ili ako te zezne da ga možeš sudski goniti :)[/quote

Vrlo nezahvalna tema za generalizirano komentarisanje. Moguce je napisati svoje licno iskustvo, i nista vise. Ovakve teme za komentarisanje zahtjevaju dosta zivotnog iskustva.
S4mpion

#128 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

Black swan wrote:izvrstan topik na kojem vjerujem opet pišu oni koji nisu u braku

Godine su pokazatelj čega? - Mudrosti?
Ako isključimo premlade i one koji nisu u braku, rasprava postaje jednoumlje.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#129 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Velkoski »

Black swan wrote:izvrstan topik na kojem vjerujem opet pišu oni koji nisu u braku

Da sam u braku ne bi' garant bio na forumu. :mrgreen: :skoljka:
Dzovanka_Broz

#130 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Dzovanka_Broz »

leet wrote:

Da sam u braku ne bi' garant bio na forumu. :mrgreen: :skoljka:
kakav danak neiskustvu
alucarda

#131 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

una_bo wrote:
Havatar wrote: Zbog cega vise ne zivis :?:
mislim da razlog zašto ja više ne živim u zajednici nema nikakve veze sa time kakav je moj stav prema istoj. možda bi bilo bolje da si pitao da li se moje mišljenje u vezi vanbračne zajednice promijenilo izlaskom iz iste, i zašto nije, tj zašto sam i dalje pristalica vanbračne zajednice. odnos dvoje ljudi je privatna stvar i na ovoj temi se ne ulazi u takav odnos, pitanje je da li bi neko pristao ući u vanbračnu zajednicu ili ne i zašto, također podržavam sve one koji su voljni pričati u svoje ime i ime svog partnera (ili bivšeg) ali to nije slučaj sa mnom :)
:thumbup:
Great Cornholio

#132 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Great Cornholio »

Dzovanka_Broz wrote:
Vrlo nezahvalna tema za generalizirano komentarisanje. Moguce je napisati svoje licno iskustvo, i nista vise. Ovakve teme za komentarisanje zahtjevaju dosta zivotnog iskustva.
Mora i to neko, mora se ponekad i neka generalizacija saopštiti, jest da je to nezahvalno, i uglavnom "Sizifof posao", ali eto mora se i to ponekad

Al' treba dobro osmisliti govor :lol:

Havatar

#133 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Havatar »

S4mpion wrote:
motorna_pila wrote: Sta vi mislite sto je to tako?

Stavljanjem potpisa na bracni ugovor nije nikakva garancija da jedno od mladenaca nece svrljati u braku, u odnosu na vanbracnu zajednicu tako da sa te strane mozemo eliminirati cimbenik da ljudi stupaju u brak jer bi se trebali osjecati sigurnije u odnosu na vezu ili vanbr. zajednicu. Mislim da je ipak vaznije kako se stvari posloze u glavama ljudi, samo opet mislim da osobe u BIH ipak smatraju da je bitnije sta drugi ljudi misle o njima, te onda i ne pribjegavaju stvarima koji nisu karakteristika "tradicijskih normi" u dragoj nam domovini.

Iz ugla muskarca, nije da ne zelim da zabavljanje sa djevojkom krunisem brakom, mada moram priznati da mi se sam pojam brak namece kao neka vrsta pritiska, zbog cega si u obavezi da 24/7 trpis nekoga zbog toga jer si u braku, jos cu samo reci da stupanjem u brak osjecao bih kao da gubim dio sebe, kao da mi se ukida ona slobodarska komponenta mene koju svako od nas ima dok je jos u stanju "slobode".

Ne kazem da nekada ne bih potpisao taj famozni papir, (mada ne vidim svrhu) ali ipak, bih volio da svoju djevojku bolje "upoznam" i da provjerim da li mozemo funkcionirati zajedno, bez pritska na obje strane koje bi prouzrocio eventualni pristanak na brak.

Uzdravlje.
Koliko god se taj potpis pokušava prikazati kao komad tinte na papiru, to ipak nije komad tinte na papiru, to znamo svi, znamo odlično da nije isti odnos sredine prema muškarcu u braku i muškarcu koji je izvan braka.

Boldirano:
Sam si spomenuo da ti se ukida ta neka slobodarska komponenta, očigledno je da je brak mnogo više od tinte na papiru. :D
Upravo tako, u braku si dužan da trpiš neke stvari, jer si se na to obavezao, a u vanbračnoj zajednici su ti koferi uvijek pored vrata da se ispališ kad god ti nešto nije po volji, zato je brak nešto što pruža tu neku sigurnost. Ako već ne želiš da trpiš nekoga 24/7, očigledno je da je brak prevelik zalogaj za tebe, nađeš onda neku curu koja je dovoljno hrabra da bude tvoj pokusni kunić, pa ako ide-ide, ako ne ide, put pod noge. :D
:thumbup:
motorna_pila

#134 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

S4mpion wrote:
Koliko god se taj potpis pokušava prikazati kao komad tinte na papiru, to ipak nije komad tinte na papiru, to znamo svi, znamo odlično da nije isti odnos sredine prema muškarcu u braku i muškarcu koji je izvan braka.

Boldirano:
Sam si spomenuo da ti se ukida ta neka slobodarska komponenta, očigledno je da je brak mnogo više od tinte na papiru. :D
Upravo tako, u braku si dužan da trpiš neke stvari, jer si se na to obavezao, a u vanbračnoj zajednici su ti koferi uvijek pored vrata da se ispališ kad god ti nešto nije po volji, zato je brak nešto što pruža tu neku sigurnost. Ako već ne želiš da trpiš nekoga 24/7, očigledno je da je brak prevelik zalogaj za tebe, nađeš onda neku curu koja je dovoljno hrabra da bude tvoj pokusni kunić, pa ako ide-ide, ako ne ide, put pod noge. :D

Pogresno tumacis stvari. Brak nije ultimatum, bar ga ja tako ne posmatram, koji ce ti reci sta smijes, a sta ne smijes trpiti, niti se njime obavezujes da trpis nesto sto neces. Ja ako zelim da zivim sa nekim, ne moze me nista prisiliti da isto ucinim ili ne, stvar je moje slobodne volje. U ljubavi nema prisile, nadam se da to shvacas.
U kojem pogledu brak pruza sigurnost nekome? Sigurnost da cini sta? Ako stvari ne ferceraju, "bracno" stanje nije nacin da ostanes u zajednici koja te gusi, pritiska ili si duzan da to trpis.

Ako nekoga iskreno volis, bio brak ili ne, ti ga sigurno neces ostaviti, neces se ispaliti ako ti nesto nije po volji. Cak i ako bi zivio u civilnom braku, trebao bi jako dobar razlog da ostavim nekoga, to se ne radi iz hira, ako nekoga iskreno volis, opet ponavljam.

A gdje sam rekao da je brak prevelik zalogaj za mene? Jos o tome ne razmisljam, nisam rekao da nikada necu "potpisati", nego sam samo kretanje ove teme usmjerio u tom pravcu da forumasi pokusaju odgonetnuti zasto ljudi bjeze od zajednickog zivota ako tome ne predhodi brak.
Last edited by motorna_pila on 28/09/2013 15:01, edited 1 time in total.
bogumila

#135 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by bogumila »

Great Cornholio wrote:
Pa i nije baš kao i svaki drugi, žalosno je ako ljudi na brak gledaju kao na nekakav ugovor koji moraš potpisati da te "poslovni" partner ne zezne, ili ako te zezne da ga možeš sudski goniti :)
bas tako.
ne stavlja se tu potpis na ljubav nego potpis na preuzete OBAVEZE. ne samo jedno prema drugom nego i prema drzavi, banci, opstini, djetetu. i tako dalje. sve postaje (pravno) zajednicko - stan, pare, vrijeme, auto, sve.

po meni je glup i sami naslov teme. "brak" bez potpisa ne postoji.
osoba s kojom zivis bez potpisa ti je cimer i nista drugo.
to sto je neko zaljubljen u cimera i ima sa njim seks, to je u vrh glave VEZA. brak nije sigurno.
Great Cornholio

#136 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

bogumila wrote:
Great Cornholio wrote:
Pa i nije baš kao i svaki drugi, žalosno je ako ljudi na brak gledaju kao na nekakav ugovor koji moraš potpisati da te "poslovni" partner ne zezne, ili ako te zezne da ga možeš sudski goniti :)
bas tako.
ne stavlja se tu potpis na ljubav nego potpis na preuzete OBAVEZE. ne samo jedno prema drugom nego i prema drzavi, banci, opstini, djetetu. i tako dalje. sve postaje (pravno) zajednicko - stan, pare, vrijeme, auto, sve.

po meni je glup i sami naslov teme. "brak" bez potpisa ne postoji.
to sto je neko zaljubljen u cimera i ima sa njim seks, to je u vrh glave VEZA. brak nije sigurno.
Najvažnije je sve precizno definisati, da se zna šta je Veza, šta je Vnbračna zajednica, šta je to Brak, šta je To Bosanski ili Njemački jezik

:lol:
alucarda

#137 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

motorna_pila wrote:zasto ljudi bjeze od zajednickog zivota ako tome ne predhodi brak.
zato da im mahala ne prica iza ledja
da im se babo ponosi jer im je babo konzervatista ko' i oni
da ne zgrijese pred bogom u kojeg vjeruju itd itd

Take your pick.

Meni je naivno kako ti isti ljudi misle da ako sklope brak da je to neka garancija ljubavi i zajednickog zivota, kad kod nas konstantno raste stopa razvoda.

Moral i dobra volja ne proizilaze iz komada papira, vec iz odgoja.
macmoodan

#138 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by macmoodan »

bogumila wrote: bas tako.
Sve to se može i bez braka.
bogumila wrote: po meni je glup i sami naslov teme. "brak" bez potpisa ne postoji.
Možda tebi, mom bratu i njegovoj nevjenčanoj ženi (žive zajedno već 14 godina i imaju dijete koje ima njegovo prezime i pravno je njegov nasljednik) definitivno to nije samo "veza".
alucarda

#139 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

bogumila wrote:
to bi bilo istina da nije jedne cinjenice koju zaboravljas. vanbracna zajednica ima ista prava i obaveze kao i brak po porodicnom zakonu BiH.

btw, vecina ljudi ovdje zna razliki izmedu cimera i vanbracnog partnera. veza i seks bez obaveza nisu ista stvar.
al meni se cini da nekim ljudima svijet funkcionira samo u crno/bijelo dualizmu.
S4mpion

#140 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

motorna_pila wrote: Pogresno tumacis stvari. Brak nije ultimatum, bar ga ja tako ne posmatram, koji ce ti reci sta smijes, a sta ne smijes trpiti, niti se njime obavezujes da trpis nesto sto neces. Ja ako zelim da zivim sa nekim, ne moze me nista prisiliti da isto ucinim ili ne, stvar je moje slobodne volje. U ljubavi nema prisile, nadam se da to shvacas.
U kojem pogledu brak pruza sigurnost nekome? Sigurnost da cini sta? Ako stvari ne ferceraju, "bracno" stanje nije nacin da ostanes u zajednici koja te gusi, pritiska ili si duzan da to trpis.

Ako nekoga iskreno volis, bio brak ili ne, ti ga sigurno neces ostaviti, neces se ispaliti ako ti nesto nije po volji. Cak i ako bi zivio u civilnom braku, trebao bi jako dobar razlog da ostavim nekoga, to se ne radi iz hira, ako nekoga iskreno volis, opet ponavljam.

A gdje sam rekao da je brak prevelik zalogaj za mene? Jos o tome ne razmisljam, nisam rekao da nikada necu "potpisati", nego sam samo kretanje ove teme usmjerio u tom pravcu da forumasi pokusaju odgonetnuti zasto ljudi bjeze od zajednickog zivota ako tome ne predhodi brak.
Sve one granice koje bi ograničavale tvoju slobodu( kako si sam rekao) definiraju brak, a ti znaš već šta je to što bi te ograničavalo.

Je li isti odnos sredine prema muškarcu u braku i muškarcu koji nije u braku? Odnos nije isti, to je ono što guši tu neku slobodu. A šta je ta sloboda koju si spomenuo, šta ona podrazumijeva?

Pazi ovo boldirano:
Kako bi svijet bio divno mjesto kad bi ljudi poštovali ovo boldirano, zar ne? Ne bi bilo ostavljenih, djeca ne bi odrastala bez roditelja po domovima,.
Ovo je jedna od osobina koje pripadaju savršenom čovjeku, a ljudi nisu savršeni, ne moram to dva puta ponovit. :D

Ovo nisi ti rekao, ovo sam ja rekao. :D
bogumila

#141 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by bogumila »

macmoodan wrote:
bogumila wrote: bas tako.
Sve to se može i bez braka.
bogumila wrote: po meni je glup i sami naslov teme. "brak" bez potpisa ne postoji.
Možda tebi, mom bratu i njegovoj nevjenčanoj ženi (žive zajedno već 14 godina i imaju dijete koje ima njegovo prezime i pravno je njegov nasljednik) definitivno to nije samo "veza".
ako su zajedno vlasnici stana, djetetu u opstini dali ocevo prezime, zena pravno suvlasnica svega, itd itd onda jesu u braku. samo umjesto da potpisu jedan ugovor potpisali 15 razlicitih.
macmoodan

#142 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by macmoodan »

bogumila wrote: ako su zajedno vlasnici stana, djetetu u opstini dali ocevo prezime, zena pravno suvlasnica svega, itd itd onda jesu u braku. samo umjesto da potpisu jedan ugovor potpisali 15 razlicitih.
Žena je zadržala svoje prezime, on ostao "neženja" i oboje sretni :-D Ali avaj, ima na forumu ljudi koji bi mu objasnili da to nije to...
Great Cornholio

#143 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

bogumila wrote:
ako su zajedno vlasnici stana, djetetu u opstini dali ocevo prezime, zena pravno suvlasnica svega, itd itd onda jesu u braku. samo umjesto da potpisu jedan ugovor potpisali 15 razlicitih.
Znači, zato se ove vanbračne zajednice u posljednje vrijeme fale na sva zvona, i zato ovih notara ima na svakom koraku :-? :D

:lol:
bogumila

#144 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by bogumila »

zena prilikom sklapanja braka bira prezime. ne mora uzet muzevo.
znaci sva prica je psiholoska, da bi taj tetak u svojoj glavi, ili jos gore "medju rajom", "ostao nezenja".
i dalje tvrdim da je u braku samo je umjesto jednog zbirnog ugovora potpisao 15 pojedinacnih.
:kiss:
alucarda

#145 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

bogumila wrote:ako su zajedno vlasnici stana, djetetu u opstini dali ocevo prezime, zena pravno suvlasnica svega, itd itd onda jesu u braku. samo umjesto da potpisu jedan ugovor potpisali 15 razlicitih.
moj rodjak zivi sa svojom nevjencanom "zenom" vec preko 20 godina, imaju cetvero djece i uopste nije istina da na svakom koraku moraju potpisivati neke ugovore.
Afanasi_94

#146 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Afanasi_94 »

crysis wrote:ako partneri mogu zivjeti u slozi i miru vanbracno , nevidim sta taj papir o vjencanju popravlja u suprotnom.
ako ce se partneri tuc mogu to u oba slucaja, varat isto tako.
kod razvoda braka su festivali , vucaranja po sudovima i dr, a ovako ako neide neide i kud koji mili moji.
Slažem se 99 % sa tobom ali šta ako dobiju djecu pa tek onda počnu svađe ?
Ne može se onda tako lako 'kud koji mili moji' ... :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#147 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Truba »

S4mpion wrote:

pa zato se većinom gluposti nalaze na ovom topiku i na topiku o prezimenima i na topiku o premalo sexa u braku i tako dalje...

uglavnom palamude oni koji pojma nemaju ni o čemu a pogotovo s temom...

veza i potpis su sasvim dvije različite stvari
i onaj ko kaže da je to isto... da je potpis grdno se vara
interface

#148 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by interface »

evo i moje misljenje o temi.

brak, bilo po vjerskim ili gradjanskim zakonima nije nista drugo do ugovor o odnosu barem dvoje ljudi.
kao i vecinu drugih i taj ugovor se moze raskinuti pa ne stoje nikakvi argumenti tipa sigurnost i sl.
bracni ugovor nije izraz ljubavi, mozda povjerenja, kod zrelih osoba. sklapa se uglavnom iz vrlo sebicnih pobuda, u smislu nametanja obaveza partneru a i zbog tradicionalnih razloga.

oba nacina su po meni potpuno prihvatljiva. i vanbracna zajednica je regulisana zakonima i slijede ista prava partnera.
npr. djeca. kod vanbracne zajednice otac "priznaje" ocinstvo a majka ga potvrdjuje na obicnom salteru maticnog ureda svake opstine. ili npr. materijalna stecevina, nakon tri godine vanbracne zajednice primjenuju se posve isti propisi kao i u bracnoj zajednici.

po meni, osim sebicnih nagona i tradicionalizma, nema drugih razloga za sklapanje braka. ako postoji nesto sto bi trebalo osigurati, onda se mogu sklopiti druge vrste sporazuma/ugovora, uglavnom imovinske prirode. to je cak i pozeljno, daleko je manje problema u slucaju razlaza.

pozz
moke33-sa

#149 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by moke33-sa »

alucarda wrote:
bogumila wrote:ako su zajedno vlasnici stana, djetetu u opstini dali ocevo prezime, zena pravno suvlasnica svega, itd itd onda jesu u braku. samo umjesto da potpisu jedan ugovor potpisali 15 razlicitih.
moj rodjak zivi sa svojom nevjencanom "zenom" vec preko 20 godina, imaju cetvero djece i uopste nije istina da na svakom koraku moraju potpisivati neke ugovore.

potpuno se slazem s tobom,ja sam zivio s zenom oko 9 mjeseci u vanbracnoj zajednici i bilo mi je super,sve dok nije dosla njena mama inace zena koja gleda svoju kcerku samo zbog novca dokazano hiljadu puta na milion primjera gdje se i sama moja zena uvjerila u to.jednostavno toj zeni kada vidite oci iz njih izbijaju samo euri i marke(mislim na punicu)tada su poceli pritisci da je zenim i ja sam to jedno 3 ili 4 mjeseca odbijao i onda sam pristao,znate sta mi je donio taj papir i potpis samo probleme kod razvoda gdje sam morao da se peglam i idem na sud(ovo govorim za prvi brak)sada zivim ponovo s zenom ali nismo se vjencali niti ce mo se vjencati dogovr je takav ako nam dragi bog podari djecu tada ce mo samo radi tog djeteta se vjencati. zato ko god nije potpisao za mene je pametna osoba jer papir ne znaci nista moj prvi brak nije mogao spasiti ni bukvar a kamo li jedan papir koji smo potpisali.. :sax: :run:
Havatar

#150 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Havatar »

Black swan wrote:
S4mpion wrote:

pa zato se većinom gluposti nalaze na ovom topiku i na topiku o prezimenima i na topiku o premalo sexa u braku i tako dalje...

uglavnom palamude oni koji pojma nemaju ni o čemu a pogotovo s temom...

veza i potpis su sasvim dvije različite stvari
i onaj ko kaže da je to isto... da je potpis grdno se vara
Svako moze da ima stav da li je za brak ili vanbracnu zajednicu i za to ti ne treba iskustvo
Post Reply