rekao bih prije banalni,kojeime wrote:Ipak je shmizlica u pravu, cudni su putevi... sudbine
Da li vjernik mora voljeti Boga?
- fatamorgana
#126 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
- fatamorgana
#127 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
ma to još od prije operacije ...shmizlica wrote:ša fato i tebi piše ženski![]()
- shmizlica
#128 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
pa sad si je otjer'o.....meni je zvučalo da je žemskofatamorgana wrote:ma to još od prije operacije ...shmizlica wrote:ša fato i tebi piše ženski![]()
- fatamorgana
#129 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
vratiće se, nije ni njih tako lako otjerat',shmizlica wrote:pa sad si je otjer'o.....meni je zvučalo da je žemskofatamorgana wrote:ma to još od prije operacije ...shmizlica wrote:ša fato i tebi piše ženski![]()
-
kojeime
#130 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Uhvatimo se svi za ruke i pocnimo pjevati Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare, Hare Rama , Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare. Mozda se vrati.
-
vrinda
#131 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
ŽeMsko sam, žeMsko...u braku, majka 2 djece
...
Hvala na pjesmi i držanju za ruke

Hvala na pjesmi i držanju za ruke
Last edited by vrinda on 14/07/2013 22:57, edited 1 time in total.
- nasa
#132 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
fatamorgana wrote:Zanimljivo, nešto slično je bilo i na partijskim sastancima Saveza komunista bivše SFRJ, trebalo je čovjek sam prepozna gdje je pogriješio i da se pokaje te da ispravi svoju grešku ... nisam bio član partije ali ovo svi pričaju koji su bili .. .nasa wrote: Tevba je jedna od meni drazih islamskih preporuku koja je istaknuta na vise mjesta u Kur'anu!
Znas kad nesto citas I odusevi te do mjere da te ucini sretnim sto si to procitao I pokusao shvatiti ,e tako ti je kod mene s tevbom.....
Ona je muslimanima preporucena na svakodnevnoj osnovi pa tako muslimani se kaju I kazu Boze oprosti ono sto sam svjesno ili nesvjesno pogrjesio,razmisli kako je to dobra preporuka,
svaki dan pred odlazak na spavanje Bog ti preporucuje da promislis o tome sta si radio I da se u srcu pokajes ako si nesto pogrjesio u onom obliku koji tvoja savjest shvata pa jos I dalje da ostavis mogucnost da nisi savrsen I da si mozda pogrjesio nesvjesno...promisljas o sebi ali o drugima!
I to je jedini,jedini nacin u islamu da ti Bog oprosti ....oprost dolazi onda kad promislis o sebi do tacke kada prepoznajes lose koje radis sebi I drugima,mjenjas sebe zarad toga I ne cinis to vise!
Znači dobri principi su ipak univerzalni bez obzira na ideologiju, religiju, epohu ....
Tito I mnogi komunisti bi mogli proci I za vjernike prema danasnjim standardima ,sto je istina pomalo zabrinjavajuce I porazavajuce za mnoge vjernike
- animals
#133 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Pa vecina ondasnji komunista su bili bolji vjernici od stvarni vjernika ali jadni nisu to znali...
- fatamorgana
#134 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ma sve je to kod nas u pet deka ....animals wrote:Pa vecina ondasnji komunista su bili bolji vjernici od stvarni vjernika ali jadni nisu to znali...
- dustaban
#135 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Nasa,nasa wrote:Dustaban,
na ovom svijetu ne postoji nista sto funkcionise savrseno pa makar to bila I najveca istina.Nije da zelim braniti religije odnosno ono sto danas u svijetu predstavljaju organizovane religije jer znam da mnogo toga ne funkcionise kako treba....ali bih branila neke stvari koje isticu![]()
Tevba je jedna od meni drazih islamskih preporuku koja je istaknuta na vise mjesta u Kur'anu!
Znas kad nesto citas I odusevi te do mjere da te ucini sretnim sto si to procitao I pokusao shvatiti ,e tako ti je kod mene s tevbom.....
Ona je muslimanima preporucena na svakodnevnoj osnovi pa tako muslimani se kaju I kazu Boze oprosti ono sto sam svjesno ili nesvjesno pogrjesio,razmisli kako je to dobra preporuka,
svaki dan pred odlazak na spavanje Bog ti preporucuje da promislis o tome sta si radio I da se u srcu pokajes ako si nesto pogrjesio u onom obliku koji tvoja savjest shvata pa jos I dalje da ostavis mogucnost da nisi savrsen I da si mozda pogrjesio nesvjesno...promisljas o sebi ali o drugima!
I to je jedini,jedini nacin u islamu da ti Bog oprosti ....oprost dolazi onda kad promislis o sebi do tacke kada prepoznajes lose koje radis sebi I drugima,mjenjas sebe zarad toga I ne cinis to vise!
Znam da si ti veliki protivnik religija ali nadam se ne u mjeri koja bi te sprijecila da prepoznas I dobro u njima ,a tevba jeste divna preporuka ,daj Boze da sto vise muslimana stvarno promisli o istoj!
tebi ponovo hvala na iscrpnom odgovoru i zavidnoj kulturi dijaloga.
Tvoj post, kao i svi prethodni, mi kazuje ono sto sam i prije znao - nebitna je religioznost/nereliogoznost vec PERSONALNOST, odnosno kultura i intelektualnost.
PERSONALNOST je po meni kljucni faktor pri samom stvaranju vjernika/ateiste. Ovisno o tome na koga smo imali srecu/nesrecu naletiti u ranoj mladosti, prema tome se zapravo formirala nasa licnost. Naravno najpresudniji detalj u toj lutriji jesu roditelji. Meni je savrseno jasno da to sto si ti vjernik a ja nisam je vise rezultat porijekla i vaspitnog umijeca nasih roditelja nego nase volje i samosvijesti.
I ti, dakle sasvim slucajni momenti, imaju za rezultat ove "strasne" podjele.
E ali upravo imajuci to na umu ja sam, sasvim spontano, dosao u situaciju da su mi najblizi prijatelji vjernici koji PRIZNAJU da su to mogli i ne biti, kao sto i oni meni tvrde da sam ja, za dlaku, mogao biti dobar vjernik.
Ono sto nas zblizava nije dakle pripadnost istoj vjeri, ili religioznost opcenito, vec nase pripadanje istom REZONU, istim MORALNIM nacelima, istom POIMANJU svega oko nas.
I u takvom drustvu, koje ne bih ni za sto mijenjao, mi jedni drugima cesto priznajemo i one najiskrenije dileme. Moji prijatelji vjernici mi cesto priznaju krizu vjere a ja njima priznajem vjerovanje u fenomen viseg intelekta i vjerovanje u "nesto nakon ovoga", jer mi prosta inzinjerska logika govori da, kao sto nesto ne moze nastati ni iz ceg, jednako tako to nesta ne moze biti nista. Rijec je o inteligenciji, dakle o bozanskom svojstvu koje covjeka razlikuje od zivotinje.
Po mom uprostenom tumacenju mi ljudi smo djelici nekog velikog sistema, odnosno nekog VECEG BICA bas kao sto je i svaki kompjuter dio velike mreze.
A kako znamo da je u zivotu prava rijetkost da je jak kompjuter na zahtjevnom zadatku, zaista se ispostavlja da je nase umrezavanje onaj spasonosni detalj koji cini da je nase pozicioniranje nebitno ukoliko smo dio sistema koji omogucava razmjenu resursa. Govorim dakle o DRUSTVU.
U drustvu, kao i na mrezi, postoje i zlonamjerne jedinke koje, tako umrezene, mogu nanijeti mnogo vecu stetu nego kad su bile izolovane. Ali generalan trend je nezaustaviv - SISTEM mora pobjediti.
Posto sam dobro odlutao sad da se vratim na temu.
Religije, pogotovo cinjenica da ih imamo vise i da su davno nastale, su za mene isto sto i zastarjeli operativni sistemi. Ja sasvim razumijem ono sto pise u svetim knjigama kad uzmem u obzir KADA je to nastalo i KOME je upuceno. Medjutim, vise je nego jasno da religije nisu ispunile, nisu cak niti prepoznale, svoju najbitniju zadacu - UNAPREDJENJE i EVOLUIRANJE u nesto bolje i vise. Uopce nemam dileme - Bozja namjera je bila upravo to - sjedinjenje svih uspjesnih religijskih i vanreligijskih modula u jedan jedinstveni operativni sistem!
Nista bezboznog ne vidim u ovome sto sam rekao. Ja sam samo tuzan i razocaran sto vi vjernici to niste prepoznali vec ste nasjeli na RELIGIJSKU KLOPKU - ostavi sve kako jeste!
Pa kako vam nije jasno da se interneta, odnosno nezaustavivog nastajanja Velikog sistema, najvise boje i najvise ga koce oni kojima je ugrozena njihova sebicna pozicija - lokalni trgovci mrze online trgovine jer potpuno raskrinkavaju njihove lopovluke, profesori i ucitelji mrze Wikipediju koja svakome nudi direktan pristup svekolikom znanju, brze, kvalitetnije i jeftinije od njihovih skripti, ljekari mrze online servise koji vam daju dijagnozu bolje i preciznije od njih samih... i naravno da su se medju najvecim kocnicarima ove evolucije nasle religije jer ima li ista logicnije od pretpostavke da je Bog - online!
Odluta ja... ponijelo me.
Kratka pauza, nastavit cu.
Last edited by dustaban on 15/07/2013 16:01, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#136 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ovo što zi zoveš personalnost se prvo stiĆe kućnim odgojOm pa onda tek eventualno i obrazovanjem ... e sad kad nema ni jednog ni drugog, džaba i vjera i nevjera, primjeri su nam svakodnevno pred oĆima ...dustaban wrote: tebi ponovo hvala na iscrpnom odgovoru i zavidnoj kulturi dijaloga.
...Tvoj post, kao i svi prethodni, mi kazuje ono sto sam i prije znao - nebitna je religioznost/nereliogoznost vec PERSONALNOST, odnosno kultura i intelektualnost.
PERSONALNOST je po meni kljucni faktor pri samom stvaranju vjernika/ateiste.
- Epicurus
#137 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Mislim da bi pravo pitanje bilo: Da li vjernik može voljeti Boga? Volio bih da mi neko od vjernika, ako ništa, bar pokuša objasniti, kako i na koji način voli Boga, šta osjeća, kada mu se ta ljubav najviše javlja, kako bi opisao tu ljubav, kako se rodila ta ljubav, i sl.
- shmizlica
#138 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
pa epi...pročitaš otpočetka i to ti je to 
- Epicurus
#139 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ako me oči ne varaju (što nije rijetkost), sve je to onako, površno... Nema ništa u par rečenica, konkretno, volim ga zato i zato... Ali dobro, izgleda svi ga vole a niko ne zna zašto. Nije to tako teško.
- shmizlica
#140 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
a što ti voliš mamu? 
- Epicurus
#141 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ko je rekao da volim mamu?shmizlica wrote:a što ti voliš mamu?
I ogromna je razlika između ljubavi prema majci i ljubavi prema nečemu što nikad nisi vidio.
- shmizlica
#142 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Epicurus wrote:Ko je rekao da volim mamu?shmizlica wrote:a što ti voliš mamu?
-
laly
#143 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Koje ti nebuloze pisesharač wrote: , jer bi to značilo nužno i njenu evaluaciju, a vjernik nema pravo evaluirati boga; on ga eventualno može opravdavati...
[ukratko, ove rasprave su promašene]
Ti nisi relevantan govoriti na koji nacin bi vjernici trebali percipirati Boga. Po svojoj "definiciji" Bog je savrsen i nema nikakve potrebe za bilo kakvim evoluiranjem.Ako si mislio reci da bi vjernici trebali vjeru podici na veci nivo, pa Bog u Kuranu fino kaze da je upotpunio vjeru, tako da vjernici Islam prihvataju kao savrsen.
Jedino sto bi vjernici mogli da urade jeste da evoluiraju svoj nacin interpretacije vjere, medjutim i za to vec imaju primjer a to je Muhamed a.s.,jer poznato je da je on bio najbolji i najplemenitiji od svih vjernika. Islam je savrsen ali ljudi i njihov nacin interpretacije islama nije.Vjernik treba evoluirati sebe a ne Islam kao vjeru.
-
zović
#144 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Mora li vjernik voljeti Boga?
U monoteističkim religijama Bok je ljubav,a vjernik samo onaj koji uzvraća i prihvaća tu istu darovanu istinu.
U tom kontekstu možemo reći da je vjernik onaj koji nastoji ljubiti ,ili onaj koji uzvraća ljubav!
Dakle nije riječ o prisili nego o prirodnom tijeku ili komunikaciji između Apsolutne i relativne stvarnosti,koja se onda sa jedinke prenosi i na okolinu.
Voljeti Boga isto je kao i voljeti čovjeka,ali je ovo drugo ipak puno teže.
Pravo pitanje bi bilo zbog čega je to tako?
U monoteističkim religijama Bok je ljubav,a vjernik samo onaj koji uzvraća i prihvaća tu istu darovanu istinu.
U tom kontekstu možemo reći da je vjernik onaj koji nastoji ljubiti ,ili onaj koji uzvraća ljubav!
Dakle nije riječ o prisili nego o prirodnom tijeku ili komunikaciji između Apsolutne i relativne stvarnosti,koja se onda sa jedinke prenosi i na okolinu.
Voljeti Boga isto je kao i voljeti čovjeka,ali je ovo drugo ipak puno teže.
Pravo pitanje bi bilo zbog čega je to tako?
-
belfy
#145 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
evolucija i evaluacija su dvije jako razlicite stvari...laly wrote:Koje ti nebuloze pisesharač wrote: , jer bi to značilo nužno i njenu evaluaciju, a vjernik nema pravo evaluirati boga; on ga eventualno može opravdavati...
Ti nisi relevantan govoriti na koji nacin bi vjernici trebali percipirati Boga. Po svojoj "definiciji" Bog je savrsen i nema nikakve potrebe za bilo kakvim evoluiranjem.Ako si mislio reci da bi vjernici trebali vjeru podici na veci nivo, pa Bog u Kuranu fino kaze da je upotpunio vjeru, tako da vjernici Islam prihvataju kao savrsen.
Jedino sto bi vjernici mogli da urade jeste da evoluiraju svoj nacin interpretacije vjere, medjutim i za to vec imaju primjer a to je Muhamed a.s.,jer poznato je da je on bio najbolji i najplemenitiji od svih vjernika. Islam je savrsen ali ljudi i njihov nacin interpretacije islama nije.Vjernik treba evoluirati sebe a ne Islam kao vjeru.
-
laly
#146 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Pa mislila sam da si ti pogresno napisao jer po kojem postojecem, utvrdjenom standardu bi se trebala vrednovati religija...
-
belfy
#147 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
nisam ja napisao, nego harac. ja sam replicirao.laly wrote:Pa mislila sam da si ti pogresno napisao jer po kojem postojecem, utvrdjenom standardu bi se trebala vrednovati religija...
nisi ti mislila pogresno, nego citala pogresno, shodno tome i zakljucila.
ne vrednuje se ovdje religija nego vjernikova ljubav prema bogu.
molio bih da se bolje cita, a posebno razmisli, prije nego se posta odgovor.
- dustaban
#148 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
@nasa,
ovaj put cu se fokusirati na veoma bitan detalj iz tvog posta - pitanje svjesnog i nesvjesnog grijeha.
Zasto? Pa jednostavno zato sto bi se ateizam u tom slucaju mogao protumaciti i kao ODSUSTVO SVIJESTI o postojanju Boga, odnosno - NESVJESNI grijeh!
Mozes misliti koliko je to malen i nebitan grijeh u poredjenju, recimo, sa grijesima onih koji znaju za nekoga da je izopacen ali sute i time mu omogucavaju da obavlja neometano neku veoma vaznu zadacu. Manijak Kacavenda nije niti izbliza toliki grijesnik koliki grijesnici su oni, cak u vrhu crkvene hijerarhije, koji su to znali a prikrivali !
SVJESNO i NAMJERNO ciniti grijehe, to je po meni neoprostiva kategorija grijeha. Ali to je upravo ono sto religija omogucava. Vjernici su u sebi vec stvorili maltene cjenovnik svojih grijeha i unaprijed znaju sto im je adekvatno pokajanje ili kompenzacija za svjesno ucinjeni grijeh.
Ali u najvecem broju slucajeva i pokajanje i kompenzacija potpuno izostaju jer je mnogo toga stavljeno u kategoriju ZANEMARIVOG GRIJEHA!
Ja zapravo ne znam niti jednog vjernika koji nije spreman dati novac ljekaru ili mito nekom smradu koji ce mu zaposliti dijete. Mozemo mi to sa ljudske strane opravdavati koliko god hocemo, ali to je jednostavno grijeh i to svjesno i sa namjerom ucinjen grijeh.
Medjutim vama vjernicima je ocito najveci moguci grijeh - nepraktikovanje religijskih obaveza i rituala.
Niko u tome ne prepoznaje ISKRENOST i odsustvo licemjerja, jer, kao sto su u vrijeme komunizma vjernici koji su javno manifestovali svoju religioznost s pravom smatrani dovaznim i smjelim individuama, tako isto danas, u vremenu ove religijske mass-mode, javno priznati da nisi vjernik je isto tako, ako ne i vise, jedan oblik hrabrosti!
I ponavljam jos jedanput, ne radi se tu uopce o antiteizmu ili, nedajboze, sotonizmu. To je naprosto jedno NORMALNO ljudsko stanje u kojemu neko priznaje da mu religijska prica i njeni dokazi nisu dovoljni uvjerljivi. Nista tu neprijateljskog nema.
Naravno, kada ga se i ako ga se ikada razuvjeri, doticni ce postati ISKRENI vjernik. To se moze desiti tek u poznim godinama ili mozda teka na SUOCENJU, ali pitanje je koliko je vjernicki staz uopce bitan!
Ja mislim da je bitan taman onoliko koliko je bitan vozacki staz kad se desi saobracajni udes! Dakle nikol'ko. Istrazni organi procjenjuju krivicu i posljedice nesrece i pri tome onaj ko je ranije polozio nema niti najmanje privilegija!

ovaj put cu se fokusirati na veoma bitan detalj iz tvog posta - pitanje svjesnog i nesvjesnog grijeha.
Ovo je veoma bitno.nasa wrote:Dustaban,
... pa tako muslimani se kaju I kazu Boze oprosti ono sto sam svjesno ili nesvjesno pogrjesio, razmisli kako je to dobra preporuka, svaki dan pred odlazak na spavanje Bog ti preporucuje da promislis o tome sta si radio I da se u srcu pokajes ako si nesto pogrjesio u onom obliku koji tvoja savjest shvata pa jos I dalje da ostavis mogucnost da nisi savrsen I da si mozda pogrjesio nesvjesno...promisljas o sebi ali o drugima!
Zasto? Pa jednostavno zato sto bi se ateizam u tom slucaju mogao protumaciti i kao ODSUSTVO SVIJESTI o postojanju Boga, odnosno - NESVJESNI grijeh!
Mozes misliti koliko je to malen i nebitan grijeh u poredjenju, recimo, sa grijesima onih koji znaju za nekoga da je izopacen ali sute i time mu omogucavaju da obavlja neometano neku veoma vaznu zadacu. Manijak Kacavenda nije niti izbliza toliki grijesnik koliki grijesnici su oni, cak u vrhu crkvene hijerarhije, koji su to znali a prikrivali !
SVJESNO i NAMJERNO ciniti grijehe, to je po meni neoprostiva kategorija grijeha. Ali to je upravo ono sto religija omogucava. Vjernici su u sebi vec stvorili maltene cjenovnik svojih grijeha i unaprijed znaju sto im je adekvatno pokajanje ili kompenzacija za svjesno ucinjeni grijeh.
Ali u najvecem broju slucajeva i pokajanje i kompenzacija potpuno izostaju jer je mnogo toga stavljeno u kategoriju ZANEMARIVOG GRIJEHA!
Ja zapravo ne znam niti jednog vjernika koji nije spreman dati novac ljekaru ili mito nekom smradu koji ce mu zaposliti dijete. Mozemo mi to sa ljudske strane opravdavati koliko god hocemo, ali to je jednostavno grijeh i to svjesno i sa namjerom ucinjen grijeh.
Medjutim vama vjernicima je ocito najveci moguci grijeh - nepraktikovanje religijskih obaveza i rituala.
Niko u tome ne prepoznaje ISKRENOST i odsustvo licemjerja, jer, kao sto su u vrijeme komunizma vjernici koji su javno manifestovali svoju religioznost s pravom smatrani dovaznim i smjelim individuama, tako isto danas, u vremenu ove religijske mass-mode, javno priznati da nisi vjernik je isto tako, ako ne i vise, jedan oblik hrabrosti!
I ponavljam jos jedanput, ne radi se tu uopce o antiteizmu ili, nedajboze, sotonizmu. To je naprosto jedno NORMALNO ljudsko stanje u kojemu neko priznaje da mu religijska prica i njeni dokazi nisu dovoljni uvjerljivi. Nista tu neprijateljskog nema.
Naravno, kada ga se i ako ga se ikada razuvjeri, doticni ce postati ISKRENI vjernik. To se moze desiti tek u poznim godinama ili mozda teka na SUOCENJU, ali pitanje je koliko je vjernicki staz uopce bitan!
Ja mislim da je bitan taman onoliko koliko je bitan vozacki staz kad se desi saobracajni udes! Dakle nikol'ko. Istrazni organi procjenjuju krivicu i posljedice nesrece i pri tome onaj ko je ranije polozio nema niti najmanje privilegija!
- harač
#149 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
ne provaljuj se. upravo potvrđuješ što sam rekao, odnosno da vjernici imaju samo pravo da budu izdoktrinirani, a ne da razmišljaju svojom glavom. muhamed kaže da je bog "savršen", ne ja. taj savršeni bog kaže neku nebulozu tipa "ne radi X". za tebe je ta naredba savršena samo zato što je rekao navodni bog i ti je ne smiješ evaluirati; ti je smiješ samo nabubati napamet. ja, međutim, mogu reći da je ta naredba tog navodnog boga obični imbecilizam koji zaslužuje da ga se kritički ocjeni i u konačnici, ako je potrebe, i odbaci.laly wrote:Koje ti nebuloze pisesharač wrote: , jer bi to značilo nužno i njenu evaluaciju, a vjernik nema pravo evaluirati boga; on ga eventualno može opravdavati...
Ti nisi relevantan govoriti na koji nacin bi vjernici trebali percipirati Boga. Po svojoj "definiciji" Bog je savrsen i nema nikakve potrebe za bilo kakvim evoluiranjem.
opet ponavljaš tuđe provale. on je savršen samo za tebe, odnosno samo za onog ko je već vjerniklaly wrote:Islam je savrsen
vjernik ne može "evoluirati" islam, čak i kad bi htio. o tome je bila raspravalaly wrote:Vjernik treba evoluirati sebe a ne Islam kao vjeru
-
kojeime
#150 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ovo boldirano: Dokaži. Da to vrijedi za svih oko 7 milijardi ljudi na planeti, dakle osim za muslimane da važi i za ateiste, hrisćane, budiste, sike, hinduse, taoiste, rastafarijance, zoroastriste, sva ona plemena u toku rijeke Amazon, u afričkim stepama, i tako dalje.laly wrote:Koje ti nebuloze pisesharač wrote: , jer bi to značilo nužno i njenu evaluaciju, a vjernik nema pravo evaluirati boga; on ga eventualno može opravdavati...
Sama činjenica da svi ljudi nisu muslimani dokazuje da islam nije savršen. Valjda bi za ovih oko 1.500 godina sve uvjerio u svoju savršenost, nije juče nastao, imao je dovoljno vremena da se dokaže.
Italik: O plemenitosti bilo koga pa i Muhammeda bi se dalo raspravljati, ali neise
Usput, Ako je Muhammed bio najplemenitiji od svih vjernika, da li to znači da je bio plemenitiji i od vec spomenute Majke tereze, i od Isusa (i Isus je bio vjernik, židov, a u svakom slučaju je vjerovao u boga jer mu je bio sin
Bilo bi interesantno vidjeti kakve posljedice za ekumenizam, razumijevanje, mir u svijetu ima na primjer izjava rečena pred hrisćanima da je Muhammed bio plemenitiji od Isusa.