Erdogan i Bosnjaci
- Ricken
#126 Re: Erdogan i Bosnjaci
@Hrulj:
Sad već šupljiraš. Nisu Turci iskazali ni gram interesa za projekte u BiH. Sve ide preko Beograda, i treba otvoreno reći da je Beograd njihova centrala poslovnih aktivnosti na balakanu. To je jednostavno činjenica.
Sad već šupljiraš. Nisu Turci iskazali ni gram interesa za projekte u BiH. Sve ide preko Beograda, i treba otvoreno reći da je Beograd njihova centrala poslovnih aktivnosti na balakanu. To je jednostavno činjenica.
-
udrch
#127 Re: Erdogan i Bosnjaci
ako si protiv sirjskog govnara, odmah ne valjaš, jer sirijski govnar se bori protiv muslimana, pa svi oni koji ga u tome ne podržavaju ne valjaju..
- Hrulj
#128 Re: Erdogan i Bosnjaci
Iskazali su.Ricken wrote:@Hrulj:
Treba privatna inicijativa, zivimo u kapitalistickom drustvu i moramo se prilagoditi.
Mi jos zivimo u komunistickom mindsetu. Kada se toga oslobodimo krenuti ce naprijed
- sinuhe
#129 Re: Erdogan i Bosnjaci
Onda reci Erdoganu da ne dolazi pa ce nas obilaziti anonimni sluzbenici EU.
- Hrulj
#130 Re: Erdogan i Bosnjaci
Zasto bi mu to ja rekao?sinuhe wrote:Onda reci Erdoganu da ne dolazi pa ce nas obilaziti anonimni sluzbenici EU.
Skupite se ljudi moji i posaljite zahtjev ispred nebosnjaka, ateista i komunista Erdoanu da vise ne dolazi
-
VjecitiStudent
#131 Re: Erdogan i Bosnjaci
Nije problem uopšte, svaki put kad posjeti Nikolića, navrati malo i do nas.sinuhe wrote:Onda reci Erdoganu da ne dolazi pa ce nas obilaziti anonimni sluzbenici EU.
- fantom slobode
#132 Re: Erdogan i Bosnjaci
sinuhe wrote:Onda reci Erdoganu da ne dolazi pa ce nas obilaziti anonimni sluzbenici EU.
-
EminaSA
#133 Re: Erdogan i Bosnjaci
Ovo.It_is_a_Leclerc wrote:Zato što su Bošnjaci navikli da imaju valiju i sultana negdje daleko i da mu se dive. Kao narod nismo spremni da preuzmemo odgovornost za vlastitu sudbinu, da se borimo za bolje sutra ove zemlje bez koje nema ni nas, ni nje..
-
kakonako
#134 Re: Erdogan i Bosnjaci
Ko je u ratno vrijeme bio izbjeglica u Turskoj(ali,samo izbjeglica,bez para i sa imetkom - ono sto je na tebi)moze reci nesto o prijateljstvu Turske i Bosne.
Inace u Turskoj sam prvi put bio davnih sedamdesetih i pamtim njihovu haoticnu demokratiju dok Erven nije pohapsio demokratske lidere Edzevita,Demirela ...i sprijecio krvoprolice.Pa kad su se steklu "uslovi" hajmo ponovo izbor.Eto zato je vojska bila garant turske demokratije.Erdogan je uradio sve da se vojska vise ne pita i uslovi za apsolutnu vlast (ili diktaturu)su steceni.Strah me je toga ishoda,ali,cini se "da Bog da kceri da te beg uzme,ali Cigani oko kuce hodaju,"
Inace u Turskoj sam prvi put bio davnih sedamdesetih i pamtim njihovu haoticnu demokratiju dok Erven nije pohapsio demokratske lidere Edzevita,Demirela ...i sprijecio krvoprolice.Pa kad su se steklu "uslovi" hajmo ponovo izbor.Eto zato je vojska bila garant turske demokratije.Erdogan je uradio sve da se vojska vise ne pita i uslovi za apsolutnu vlast (ili diktaturu)su steceni.Strah me je toga ishoda,ali,cini se "da Bog da kceri da te beg uzme,ali Cigani oko kuce hodaju,"
- lazni liberal
#135 Re: Erdogan i Bosnjaci
Znaci kad paradrzava, obavjestajne i vojne strukture ne mogu da mijenjaju legitimno izabranu vlast to se zove diktaturakakonako wrote:Ko je u ratno vrijeme bio izbjeglica u Turskoj(ali,samo izbjeglica,bez para i sa imetkom - ono sto je na tebi)moze reci nesto o prijateljstvu Turske i Bosne.
- Opetja033
#136 Re: Erdogan i Bosnjaci
lazni liberal wrote:Znaci kad paradrzava, obavjestajne i vojne strukture ne mogu da mijenjaju legitimno izabranu vlast to se zove diktaturakakonako wrote:Ko je u ratno vrijeme bio izbjeglica u Turskoj(ali,samo izbjeglica,bez para i sa imetkom - ono sto je na tebi)moze reci nesto o prijateljstvu Turske i Bosne.
Inace u Turskoj sam prvi put bio davnih sedamdesetih i pamtim njihovu haoticnu demokratiju dok Erven nije pohapsio demokratske lidere Edzevita,Demirela ...i sprijecio krvoprolice.Pa kad su se steklu "uslovi" hajmo ponovo izbor.Eto zato je vojska bila garant turske demokratije.Erdogan je uradio sve da se vojska vise ne pita i uslovi za apsolutnu vlast (ili diktaturu)su steceni.Strah me je toga ishoda,ali,cini se "da Bog da kceri da te beg uzme,ali Cigani oko kuce hodaju,". Izgleda nikad nisi cuo za civilnu kontrolu vojske i da je za tebe najbolji oblik vlasti vladavina vojne hunte.
Ali fakat. Takvu ulogu vojska ima samo u poludemokratskim zemljama poput Pakistana i kemalisticke Turske. Pa kada narod u toj kvazidemokratiji izabere nekoga ko nije po volji elite, slijedi vojni udar.
Jbt kakve sve nebuloze necu ovdje procitati. Vojna hunta, vojni udari i skidanje demokratski izabranih vlada su garant demokratije.
Inace je dirljivo vidjeti na koje sve nacine se pokusava lijepo upakovati, sve sa mašnicama i celofanom jedno smrdljivo smece: islamofobija.
- Hrulj
#137 Re: Erdogan i Bosnjaci
Opetja033 wrote:lazni liberal wrote:Znaci kad paradrzava, obavjestajne i vojne strukture ne mogu da mijenjaju legitimno izabranu vlast to se zove diktaturakakonako wrote:Ko je u ratno vrijeme bio izbjeglica u Turskoj(ali,samo izbjeglica,bez para i sa imetkom - ono sto je na tebi)moze reci nesto o prijateljstvu Turske i Bosne.
Inace u Turskoj sam prvi put bio davnih sedamdesetih i pamtim njihovu haoticnu demokratiju dok Erven nije pohapsio demokratske lidere Edzevita,Demirela ...i sprijecio krvoprolice.Pa kad su se steklu "uslovi" hajmo ponovo izbor.Eto zato je vojska bila garant turske demokratije.Erdogan je uradio sve da se vojska vise ne pita i uslovi za apsolutnu vlast (ili diktaturu)su steceni.Strah me je toga ishoda,ali,cini se "da Bog da kceri da te beg uzme,ali Cigani oko kuce hodaju,". Izgleda nikad nisi cuo za civilnu kontrolu vojske i da je za tebe najbolji oblik vlasti vladavina vojne hunte.
![]()
![]()
Ali fakat. Takvu ulogu vojska ima samo u poludemokratskim zemljama poput Pakistana i kemalisticke Turske. Pa kada narod u toj kvazidemokratiji izabere nekoga ko nije po volji elite, slijedi vojni udar.
Jbt kakve sve nebuloze necu ovdje procitati. Vojna hunta, vojni udari i skidanje demokratski izabranih vlada su garant demokratije.![]()
Inace je dirljivo vidjeti na koje sve nacine se pokusava lijepo upakovati, sve sa mašnicama i celofanom jedno smrdljivo smece: islamofobija.
Pogodio si u sredinu. Asad se bori protiv Islama pa ga podrzavaju. Protestni skupovi su anti islamski pa ih podrzavaju. Mislim da dalje ne trebam ici, jasno je da to nema nikakve veze sa demokratijom a ima sve veze sa gusenjem islama
- славянин
#138 Re: Erdogan i Bosnjaci
A ti se kao "boris" za islam jel ?
- ultima_palabra
#139 Re: Erdogan i Bosnjaci
Kako su anti-islamski? Prosvjednici pale Kur'an, pjevaju pogrdne pjesmice o Poslaniku ili nešto slično? Asad je đubre i sadistički diktator, ali ne bih rekao da se bori protiv islama nego za ostanak na vlasti.Hrulj wrote:Protestni skupovi su anti islamski pa ih podrzavaju.
Ljudi, morate se naučiti argumentirati na forumu... mlijeko nije crno, pa makar vi sto puta napisali tako.
-
ULTRAK
#140 Re: Erdogan i Bosnjaci
Vratio sam se iz Bodruma jucer. Cak sam bio dva puta na mirnim protestima na trgu u Bodrumu. Pricao sam sa mnogim Turcima i svi imaju samo lose reci za Erdogana i njegovu politiku.
Sve u svemu; on je zabranio da se omladina u publici ljubi recimo. Isto tako ponovo mogu pokrivene bule ici u skolske i univerzitetske zgrade; zatvorio je sve novinare koje su imali kriticki glas, zatvorio je sve generale Turske vojske skoro (jedini pravi garant Turskog sekularizma).
Zabranjiva me ova situacija. Pogotovo zbog toga sto je MHP koji dobiva oko 10-15% glasova (Turski nacionalisti) zestoko protiv Erdogana. Attaturkova Partija CHP takodjer zestoko protiv. Tako da je 50% Turaka za Erdogana a 50% protiv.
Ono sto me jos vise zabrinjava je to sto su moderni i bogati dijelovi Turske (Izmir, Bodrum, Gumet, Antalya, moderni dijelovi Istambula) da su upravo ti industrijalizirani i bogati dijelovi gdje je svijest i obrazovanje na mnogo vecem nivou; da su tamo zestoko protiv Erdogana.
A u gradovima gdje mozemo vidijeti masu pokrivenih zena; gdje vlada siromastvo, zaostalost.... da su tu za Erdogana.
Tako da sve u svemu ovo nije dobro za Tursku. Turci su podijeljeni do kraja. A sa tim nije dobro ni za BiH.
Na trgu u Bodrumu vidis kod Attaturkovog kipa sve omladinu sa Turskom zastavom na kojom je prikazana glava Attaturka. Sa strane sjede stariji ljudi. Onda svakih sat vremena pocinje himna Turske a svi u okolnim kafanama ustaju. Jako dirljivo mi je to bilo sve skupa.
Jedan student je nas odveo do centra Budruma kada smo prvi put isli. Isao je da protestuje protiv Erdogana. Kada smo mu rekli da smo iz Bosne on je rekao:"Vi ste nasa braca." i "Bosna je nasa druga zemlja.".
Drugi Turcin sa kojim smo pricali na trgu je rekao kako Bosnaci i Turci su kao jedan narod. Imaju iste obicaje, kulturu i zajednicku historiju. No rekao je i on:" Nama ne trebaju Islamski fundamentalisti."
Sve u svemu sam jako zabrinut sbog situacije. Attaturk je od Turske napravio modernu zemlju koja nesto predstavlja u svijetu. No sada je pitanje gdje ce ici Turska kada nema vise vojske da cuva sekularizam i kada je narod podjeljen. 50%- 50%.
Sve u svemu; on je zabranio da se omladina u publici ljubi recimo. Isto tako ponovo mogu pokrivene bule ici u skolske i univerzitetske zgrade; zatvorio je sve novinare koje su imali kriticki glas, zatvorio je sve generale Turske vojske skoro (jedini pravi garant Turskog sekularizma).
Zabranjiva me ova situacija. Pogotovo zbog toga sto je MHP koji dobiva oko 10-15% glasova (Turski nacionalisti) zestoko protiv Erdogana. Attaturkova Partija CHP takodjer zestoko protiv. Tako da je 50% Turaka za Erdogana a 50% protiv.
Ono sto me jos vise zabrinjava je to sto su moderni i bogati dijelovi Turske (Izmir, Bodrum, Gumet, Antalya, moderni dijelovi Istambula) da su upravo ti industrijalizirani i bogati dijelovi gdje je svijest i obrazovanje na mnogo vecem nivou; da su tamo zestoko protiv Erdogana.
A u gradovima gdje mozemo vidijeti masu pokrivenih zena; gdje vlada siromastvo, zaostalost.... da su tu za Erdogana.
Tako da sve u svemu ovo nije dobro za Tursku. Turci su podijeljeni do kraja. A sa tim nije dobro ni za BiH.
Na trgu u Bodrumu vidis kod Attaturkovog kipa sve omladinu sa Turskom zastavom na kojom je prikazana glava Attaturka. Sa strane sjede stariji ljudi. Onda svakih sat vremena pocinje himna Turske a svi u okolnim kafanama ustaju. Jako dirljivo mi je to bilo sve skupa.
Jedan student je nas odveo do centra Budruma kada smo prvi put isli. Isao je da protestuje protiv Erdogana. Kada smo mu rekli da smo iz Bosne on je rekao:"Vi ste nasa braca." i "Bosna je nasa druga zemlja.".
Drugi Turcin sa kojim smo pricali na trgu je rekao kako Bosnaci i Turci su kao jedan narod. Imaju iste obicaje, kulturu i zajednicku historiju. No rekao je i on:" Nama ne trebaju Islamski fundamentalisti."
Sve u svemu sam jako zabrinut sbog situacije. Attaturk je od Turske napravio modernu zemlju koja nesto predstavlja u svijetu. No sada je pitanje gdje ce ici Turska kada nema vise vojske da cuva sekularizam i kada je narod podjeljen. 50%- 50%.
- Opetja033
#141 Re: Erdogan i Bosnjaci
Pa tako, odmah reci sta je problem (osim sto imas problema sa maternjim bosanskim jezikom). Problem je dakle u tome sto je djevojkama i zenama koje zele da se oblace u skladu sa propisima svoje vjere omogucio osnovno ljudsko pravo - pravo na obrazovanje. Pravo koje te iste pokrivene zene (koje ti ponizavajuce nazivas "bulama") uzivaju u Njemackoj, Skandinaviji, SAD, itd.ULTRAK wrote:V
Sve u svemu; on je zabranio da se omladina u publici ljubi recimo. Isto tako ponovo mogu pokrivene bule ici u skolske i univerzitetske zgrade
Neki dan jedan od ovih antierdoganovaca rece kako pokrivene zene izgledaju kao ranjenici, drugi evo danas ih posprdno nazivaju bulama i smatra problematicnim to sto im je Erdogan omogucio osnovno ljudsko pravo.
Lijepo je kada nekima od ovih sto napadaju Erdogana nestane strpljenja i politicke korektnosti pa zbace maske i pokazu svoje islamofobicno lice. Jos bi ljepse bilo kada bi i ostatak ekipe imao hrabrosti da to uradi.
-
ULTRAK
#142 Re: Erdogan i Bosnjaci
Druze; Erodgan je isto tako pozatvarao sve kriticke novinare i sve generale Turske vojske. Attaturk je povukao liniju tu gdje je je povukao. A Islam kao vjera nije dozivlijela modernizaciju i renesansu. Tako da bez te linije i bez vojske koja cuva tu liniju ces imati Islamsku republiku Tursku izmedju sada i 20 godina.Opetja033 wrote:Pa tako, odmah reci sta je problem (osim sto imas problema sa maternjim bosanskim jezikom). Problem je dakle u tome sto je djevojkama i zenama koje zele da se oblace u skladu sa propisima svoje vjere omogucio osnovno ljudsko pravo - pravo na obrazovanje. Pravo koje te iste pokrivene zene (koje ti ponizavajuce nazivas "bulama") uzivaju u Njemackoj, Skandinaviji, SAD, itd.ULTRAK wrote:V
Sve u svemu; on je zabranio da se omladina u publici ljubi recimo. Isto tako ponovo mogu pokrivene bule ici u skolske i univerzitetske zgrade
Za 10 godina imas znaci dozvoljivanje pokrivenih zena, zabranu ljubljenja na ulicama, zatvaranje generala, imas Erdogana koji je rekao kako se treba dobivati 3. djece i da je to i po Kuranu preporucljivo.
Ali to je samo pocetak. Sta ce biti sledeci korak svi znamo. Bit ce da se zene MORAJU pokrivati, da su zene koje nose minjakinje kurve itd.
- Opetja033
#143 Re: Erdogan i Bosnjaci
ULTRAK wrote:Druze; Erodgan je isto tako pozatvarao sve kriticke novinare i sve generale Turske vojske. Attaturk je povukao liniju tu gdje je je povukao. A Islam kao vjera nije dozivlijela modernizaciju i renesansu. Tako da bez te linije i bez vojske koja cuva tu liniju ces imati Islamsku republiku Tursku izmedju sada i 20 godina.Opetja033 wrote:Pa tako, odmah reci sta je problem (osim sto imas problema sa maternjim bosanskim jezikom). Problem je dakle u tome sto je djevojkama i zenama koje zele da se oblace u skladu sa propisima svoje vjere omogucio osnovno ljudsko pravo - pravo na obrazovanje. Pravo koje te iste pokrivene zene (koje ti ponizavajuce nazivas "bulama") uzivaju u Njemackoj, Skandinaviji, SAD, itd.ULTRAK wrote:V
Za 10 godina imas znaci dozvoljivanje pokrivenih zena, zabranu ljubljenja na ulicama, zatvaranje generala, imas Erdogana koji je rekao kako se treba dobivati 3. djece i da je to i po Kuranu preporucljivo.
Ali to je samo pocetak. Sta ce biti sledeci korak svi znamo. Bit ce da se zene MORAJU pokrivati, da su zene koje nose minjakinje kurve itd.
To su tvoja nagadjanja, nagadjanja koja nemaju nikakvog pokrica niti argumenata osim smrdljive islamofobije koju siris sa ovim komentarima. Dozvolio im je osnovno ljudsko pravo. Nece islamofobi odredjivati javni diskurs jednog drustva. Pozatvarao je generale koji su pripremali drzavni udar i sprovodili teroristicke akcije - u bilo kojoj demokratskoj drzavi na ovoj planeti ako vojska/generali planiraju drzavni udar - pohapsice ih. Vojska treba da se podredi civilnoj vlasti a ne obratno.
Medjutim tvoj je problem sto imas dvostruke standarde - jedni standardi su za muslimanske zemlje a drugi za sve ostale. Ali to je davno proslo vrijeme. Muslimanima niko nece ugrozavati njihova osnovna ljudska prava, ljudska prava koja su zagarantovana svim europskim poveljama. Niko nece diskriminirati muslimane. To ne moze proci ni ovdje u BiH a kamoli u jednoj Turskoj. Vrijeme duplih arsina je proslo. Vi islamofobi ce te se morati navici na to inace vam ne ginu godine i godine frustracija.
- Banksy
#144 Re: Erdogan i Bosnjaci
Čovjek čiji je svjetonazor izjava (i svaka druga, bilo čija, slično intonirana):
''Džamije su naše kasarne, minareti su naši bajoneti, a vjernici vojska''
mi se jako ne dopada.
Kad o mojoj zemlji kaže:
Agresivan, prodoran, retrogradan, reakcionaran, mutan, mračan, militaristički, ekspanzionistički nastrojen lik,
s ovakvim provokativnim i zapaljivim izjavama može biti vrlo opasan i uvaliti nas, bez naše volje, u vrlo velike nevolje.
Jedino što me čudi je kako iz Sarajeva nije bilo jače reakcije na ove izjave iznad.
mi se jako ne dopada.
Kad o mojoj zemlji kaže:
ne dopada mi se još više.
''Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija', još uvijek se sjećam ovih riječi”, kazao je turski premijer. ''Bosna i Bošnjaci su ostavljeni nama u amanet. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi se uspostavili mir, sigurnosti i blagostanje u Bosni i Hercegovini”.
Erdogan je rekao je da je Turska uspjela da poveže ono što je imala u prošlosti, 81 pokrajinu, o kojima će se brinuti, a među gradove koje je nabrojao uvrstio je i Sarajevo.
"zahvaljujući Bogu, mi smo uspjeli povezati ono što smo u prošlosti imali, 81 državnu pokrajinu. Brinućemo se i o njima i o Turskoj. Mi vodimo politiku koja paralelno brine o situaciji u Šemidinliju, Damasku, Gazi i Sarajevu, Hakariju i Arakanu, Kabulu i Dijarbakiru, Trabzonu i Cankiriju", rekao je Erdogan.
Kazao je i kako se građani različitih zemalja na Balkanu trebaju ujediniti.
Dokle god Turska raste, postaje bogatija i snažnija, i naša braća na Balkanu će imati velike koristi od toga. Za nas nema razlike između Istanbula, Ankare, Izmira, Burse, Edirnea i Skoplja, Prizrena, Sarajeva, Tirane, Soluna, Kardžalija, Komotinija i Shumena. Mi ne možemo živjeti odvojeno od njih. Kako gledamo svoje gradove, tako gledamo i na gradove u toj regiji.
Braćo, mi smo jedno, zajedno i nećemo nikad biti razdvojeni. Nećemo dati priliku onima koji žele posijati sjeme razdvojenosti među nama. Bit ćemo jedinstveni i veliki", poručio je turski premijer,
Agresivan, prodoran, retrogradan, reakcionaran, mutan, mračan, militaristički, ekspanzionistički nastrojen lik,
s ovakvim provokativnim i zapaljivim izjavama može biti vrlo opasan i uvaliti nas, bez naše volje, u vrlo velike nevolje.
Jedino što me čudi je kako iz Sarajeva nije bilo jače reakcije na ove izjave iznad.
- CSKA
#145 Re: Erdogan i Bosnjaci
Cekaj,jel vi mene zezate,ili je stvarno zabranjeno ljubljenje u Turskoj ? Ovo prvi put cujem.
- Opetja033
#146 Re: Erdogan i Bosnjaci
Inace citat iz pjesme Ziye Gokalpa, nacionalistickog pjesnika iz ranog 20. stoljeca. Sekularista i jedan od ideologa kemalizma. Zestok oponent osmanizma i islamizma. Strofa je iz pjesme "Molitva vojnika", standardno stivo u turskim skolama jos iz vremena kemalista.Banksy wrote:Čovjek čiji je svjetonazor izjava (i svaka druga, bilo čija, slično intonirana):
E cime se vi sluzite.
- Hrulj
#147 Re: Erdogan i Bosnjaci
Smeta ti sto je zenama dozvolio osnovno pravo?ULTRAK wrote:Druze; Erodgan je isto tako pozatvarao sve kriticke novinare i sve generale Turske vojske. Attaturk je povukao liniju tu gdje je je povukao. A Islam kao vjera nije dozivlijela modernizaciju i renesansu. Tako da bez te linije i bez vojske koja cuva tu liniju ces imati Islamsku republiku Tursku izmedju sada i 20 godina.Opetja033 wrote:Pa tako, odmah reci sta je problem (osim sto imas problema sa maternjim bosanskim jezikom). Problem je dakle u tome sto je djevojkama i zenama koje zele da se oblace u skladu sa propisima svoje vjere omogucio osnovno ljudsko pravo - pravo na obrazovanje. Pravo koje te iste pokrivene zene (koje ti ponizavajuce nazivas "bulama") uzivaju u Njemackoj, Skandinaviji, SAD, itd.ULTRAK wrote:V
Sto je pozatvarao generale koji su do tada stalno vrsili vojne i drzavne udare?
Pa to nije normalno, oprosti ali stvarno nije..
I sta fali sa 3 djece? Jel to nekome naudilo?
-
ULTRAK
#148 Re: Erdogan i Bosnjaci
Dobro eto ja sam idiot i Islamofob. Interesantno je da sam razmisljao isto kao i ti dok nisam popricao sa mnogim Turcima iz Gumeta i Bodruma. Otidji i ti tamo i pricaj sa studentima. Citaj malo novine.Opetja033 wrote:
Medjutim tvoj je problem sto imas dvostruke standarde - jedni standardi su za muslimanske zemlje a drugi za sve ostale. Ali to je davno proslo vrijeme. Muslimanima niko nece ugrozavati njihova osnovna ljudska prava, ljudska prava koja su zagarantovana svim europskim poveljama. Niko nece diskriminirati muslimane. To ne moze proci ni ovdje u BiH a kamoli u jednoj Turskoj. Vrijeme duplih arsina je proslo. Vi islamofobi ce te se morati navici na to inace vam ne ginu godine i godine frustracija.
Vodic koji nas je vodio u Efes nam je rekao kako Islam nije dozivio renesansu. Dakle krcanstvo je reformisano. Bilo je mnogo ratova u evropi dok se nije krcanstvo reformisalo. Porestantni protiv katolika. Pa i samo katolicanstvo je se reformisalo sa novim zavjetom zar ne?
Islam se dakle nije reformisalo. Ono sto je napisano u 7. vijeku je jos uvijek apsolutna istina. Nema odstupanja od toga. A tamo znamo sta pise. Pise da je "Zena podredjena muskarcu." i cak da se "zena moze udARITI ako te odbije drugi put u krevetu.", Pise da se zena MORA POKRIVATI itd. itd.
Znaci ako nemas vjeru koja je prilagodjena ovom vremenu. A istovremeno ti vjera NAREDJUJE da nema zakona osim Sharijata... onda da bi na duze staze jedna zemlja gdje su 99% muslimani bila moderna i demokratsdka zemlja; mora postojati mehanizam koji stiti sekularizam.
Ako to ne shvatas onda si glup. Jer uvijek u Islamskim zemljama ili je diktatura ili je Islamska drzava. Jedino je Turska moderna demokracija koja ima uticaja u svijetu. Zapitaj se zasto. Sigurno ne zbog reformisanog Islama jer toga nema. Pogledaj u arapskim zemljama gdje zena nesmije voziti auto a ako se otkrije onda joj slijedi bicovanje kao u SA. Gdje su u Pakistanu ili Afganistanu djvoejcice koje zele u skolu ubijane.
Attaturk je od Turske napravio zemlju koja nesto zaista znaci. A linija se mroa negdje povuci. Sto se mene tice moglo je se i dozvoliti pokrivanje. Ali i tad bi imao ljudi koji bi govorili:"Zasto ne obaveznuti pokrivanje kad nam kuran tako pise?"
- Hrulj
#149 Re: Erdogan i Bosnjaci
ULTRAK wrote:Dobro eto ja sam idiot i Islamofob. Interesantno je da sam razmisljao isto kao i ti dok nisam popricao sa mnogim Turcima iz Gumeta i Bodruma. Otidji i ti tamo i pricaj sa studentima. Citaj malo novine.Opetja033 wrote:
Vodic koji nas je vodio u Efes nam je rekao kako Islam nije dozivio renesansu. Dakle krcanstvo je reformisano. Bilo je mnogo ratova u evropi dok se nije krcanstvo reformisalo. Porestantni protiv katolika. Pa i samo katolicanstvo je se reformisalo sa novim zavjetom zar ne?
Islam se dakle nije reformisalo. Ono sto je napisano u 7. vijeku je jos uvijek apsolutna istina. Nema odstupanja od toga. A tamo znamo sta pise. Pise da je "Zena podredjena muskarcu." i cak da se "zena moze udARITI ako te odbije drugi put u krevetu.", Pise da se zena MORA POKRIVATI itd. itd.
Znaci ako nemas vjeru koja je prilagodjena ovom vremenu. A istovremeno ti vjera NAREDJUJE da nema zakona osim Sharijata... onda da bi na duze staze jedna zemlja gdje su 99% muslimani bila moderna i demokratsdka zemlja; mora postojati mehanizam koji stiti sekularizam.
Ako to ne shvatas onda si glup. Jer uvijek u Islamskim zemljama ili je diktatura ili je Islamska drzava. Jedino je Turska moderna demokracija koja ima uticaja u svijetu. Zapitaj se zasto. Sigurno ne zbog reformisanog Islama jer toga nema. Pogledaj u arapskim zemljama gdje zena nesmije voziti auto a ako se otkrije onda joj slijedi bicovanje kao u SA. Gdje su u Pakistanu ili Afganistanu djvoejcice koje zele u skolu ubijane.
Attaturk je od Turske napravio zemlju koja nesto zaista znaci. A linija se mroa negdje povuci. Sto se mene tice moglo je se i dozvoliti pokrivanje. Ali i tad bi imao ljudi koji bi govorili:"Zasto ne obaveznuti pokrivanje kad nam kuran tako pise?"
Lazes. Al hajde rijesiti cemo to paragraf po paragraf:
Islam se nije reformisao niti ima potrebe za tim. Niti je to moguce. Za razliku od Biblije Kuran je rijec bozija i covjek je nema pravo mijenjati. Ako im se ne svidja to sto se nije desila reformacija neka se krste.
Zena se udariti treba ako te odbije u krevetu? Sta je tebi covjece?
Kaze se blago i prijekorno i nije uopce oko kreveta i sta sve ne.
Cuj nije moderna? A sta je moderno? Krscanska verzija i vidjenje svijeta.
Zasto? Jer su krscanske zene najjace. Da su islamke jake bilo bi moderno prekriti se.
Ne valja biti prelivoda.
Ostalo je sve klasicna islamofobija i nemas ti nazalost pojma o islamu.
-
kakonako
#150 Re: Erdogan i Bosnjaci
Ja nisam izrekao nikakve kvalifikacije sta je bolje a sta gore za jedan narod.Ja sam izrekao samo cinjenicu da je vojska u vise navrata sprjecaval ogromna krvoprolica...e sad ako je za vas ,stovaoce demokratije ,bolje rjesenje zrtvovati tudju krv8a u Turskoj bez toga ne moze proci) onda nista.Zivi bili pa vidjeli.lazni liberal wrote:Znaci kad paradrzava, obavjestajne i vojne strukture ne mogu da mijenjaju legitimno izabranu vlast to se zove diktaturakakonako wrote:Ko je u ratno vrijeme bio izbjeglica u Turskoj(ali,samo izbjeglica,bez para i sa imetkom - ono sto je na tebi)moze reci nesto o prijateljstvu Turske i Bosne.
Posto nema vojske da privremeno suspenduje aktuelnu vlast i ne pripremi uslove za fer i postene izbore,ostaje ovo sto gledamo i sto smo se ovih godina nagledali(Libija,Egipat...)