Važnost "muslimanskog" imena?
- animals
#126 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Nisu imena problem, vec oni koji ih nose...
- Teea
#127 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Kako su se zvali Omer,Osman ,Ajsa dok su bili pagani?Najveci neprijatelj Muhameda se zvao Abdullah (boziji rob)jevrej.I kaze "Zbirka muslimanskih imena".Prosvojili ih odmah.Il najjaca ova novokompovano vjernicko-dokazivacka euforija pocne klanjati i promjeni ime iz Edis u Abdullah ( sa 2 l ).Najveca novotarija uvedena u islamu..Al mora covjek da pokaze kako je jakog imana i ime cak promjenio.A sto je ime duze kao Abdulkerim ,Abdulvahab covjek jaceg imana.To su najnovija dokazivanja jacine imana.
Vjernici kazu, svi jezici su Alahova kreacija .Ali Zlatan nije lijepo dati a Altan jeste??
Da volimo svoje ko sto volimo tudje ne bi bili tu gdje jesmo.
Vjernici kazu, svi jezici su Alahova kreacija .Ali Zlatan nije lijepo dati a Altan jeste??
Last edited by Teea on 06/05/2013 02:01, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#128 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Zlatan uglavnom muslimani daju,ko kaze da nije lijepo? po 100 put ne smeta izvor imena,ali smeta ako ime ne asocira na muslimanaTeea wrote:Kako su se zvali Omer,Osman ,Ajsa dok su bili pagani?Najveci neprijatelj Muhameda se zvao Abdullah (boziji rob)jevrej.I kaze "Zbirka muslimanskih imena.Prosvojili ih od pagana."Il najjaca ova novokompovano vjernicko-dokazivacka euforija pocne klanjati i promjeni ime iz Edis u Abdullah ( sa 2 l ).Najveca novotarija uvedena u islamu..Al mora covjek da pokaze kako je jakog imana i ime cak promjenio.A sto je ime vise Arapsko kao Abdul-Kerim covjek jaceg imana.To su najnovija dokazivanja jacine imana.
Vjernici kazu, svi jezici su Alahova kreacija .Ali Zlatan nije lijepo dati a Altan jeste??![]()
recimo ja kad cujem Zlatija znam 100% da je zena muslimanka,i ako je ime slavensko
- Teea
#129 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
hoces reci davali ?Dok su u bosni zivjeli bosanci, sada zive bosnjaci i mali broj bosanaca.
Last edited by Teea on 06/05/2013 02:08, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#130 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
U Bosni su zivjeli Srbi Hrvati i Muslimani,sada BosnjaciTeea wrote:hoces reci davali ?Dok su u bosni zivjeli bosanci a sada zive bosnjaci
daju i sad,moja rodica dala kcerki ime Zlatija po rahmetli neni
- Teea
#131 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
ma ima i sada bosanaca doduse zive u bosni izmedju ovih veliko - srba hrvata i bosnjaka kao etnicka manjina.theTruePath wrote:U Bosni su zivjeli Srbi Hrvati i Muslimani,sada BosnjaciTeea wrote:hoces reci davali ?Dok su u bosni zivjeli bosanci a sada zive bosnjaci![]()
daju i sad,moja rodica dala kcerki ime Zlatija po rahmetli neni
- Towelie
#132 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ne igra ime samo po sebi toliku ulogu. Trebas ti imanom opravdat to sto se zoves Muhammed.
-
theTruePath
#133 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Towelie wrote:Ne igra ime samo po sebi toliku ulogu. Trebas ti imanom opravdat to sto se zoves Muhammed.
-
BatoS
#134 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
A sta vas briga koja cemo imena djeci davati mi Bosnjaci?Teea wrote:ma ima i sada bosanaca doduse zive u bosni izmedju ovih veliko - srba hrvata i bosnjaka kao etnicka manjina.theTruePath wrote:U Bosni su zivjeli Srbi Hrvati i Muslimani,sada BosnjaciTeea wrote:hoces reci davali ?Dok su u bosni zivjeli bosanci a sada zive bosnjaci![]()
daju i sad,moja rodica dala kcerki ime Zlatija po rahmetli neni![]()
Dira li ko vas Jugoslovene? U cemu je problem? Sto ste navalili na Bosnjake?
-
theTruePath
#135 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
odosmo mi od teme daleko 
- zaratustra
#136 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Koliko ja znam rijec je o hazreti Fatimi, odnosno o njenim vidjelicama (dvije djevojcice i djecak). Na osnovu toga je podignuto i svetiste koje je cini mi se Vatikan prihvatio ili ti proglasio validnim.theTruePath wrote:Fatima je bila muslimanka arapkinja koja je postala katolkinja i postala svetica,ime je popularno zbog toga u Portugalu
Kada je rijec o temi, po meni ne treba bolovati zbog porijekla imena. Nebitno je je li ono arapsko, perzijsko, tursko, jevrejsko, bosansko ili ne znam vec koje, ono sto je bitno je prije svega njegovo znacenje ali i 'tezina'. Postoji nemali broj ljudi u Bosni i Hercegovini koji htijuci da budu sto 'veci' muslimani daju djeci imena po random odabiru rijeci iz Kur'ana pa tako imamo Hanasa, Mirsada, Mirhi pa cak i Makira. Ima onih koji znaju i njihova znacenja ili osobe po kojima daju imena ne vodeci racuna o 'tezini' imena ili zivota odnosno iskusenja kroz koja su ti casni ljudi prolazili.
Koliko ja shvatam i razumijem u Islamu se govori o lijepim imenima a ono muslimanska je dodato nekako po inerciji.
Kao i u svemu i u ovome bi trebalo imati mjeru ili ti biti u zlatnoj sredini.
-
Student of Science
#137 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ne postoje nikakva muslimanska, hrvatska, katolička, srpska, pravoslavna imena !!! Postoje slavenska, semitsko/arapska, perzijska, germanska imena, a među njima su pripadnici svih religija !!!
-
theTruePath
#138 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ne znam ja sam cuo da je rijec o mladoj muslimanki koja je prihvatila krscanstvo i kasnije dozivjela cudaKoliko ja znam rijec je o hazreti Fatimi, odnosno o njenim vidjelicama (dvije djevojcice i djecak). Na osnovu toga je podignuto i svetiste koje je cini mi se Vatikan prihvatio ili ti proglasio validnim.
Da ali davanje "musliamnskih" ili "krscanskih" imena je tradicija,a musliman mora da daje imena koja se razlikuju od nevjernickih,.tako da je tradicija dobraKada je rijec o temi, po meni ne treba bolovati zbog porijekla imena. Nebitno je je li ono arapsko, perzijsko, tursko, jevrejsko, bosansko ili ne znam vec koje, ono sto je bitno je prije svega njegovo znacenje ali i 'tezina'. Postoji nemali broj ljudi u Bosni i Hercegovini koji htijuci da budu sto 'veci' muslimani daju djeci imena po random odabiru rijeci iz Kur'ana pa tako imamo Hanasa, Mirsada, Mirhi pa cak i Makira. Ima onih koji znaju i njihova znacenja ili osobe po kojima daju imena ne vodeci racuna o 'tezini' imena ili zivota odnosno iskusenja kroz koja su ti casni ljudi prolazili.
- zaratustra
#139 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
theTruePath wrote:Ne znam ja sam cuo da je rijec o mladoj muslimanki koja je prihvatila krscanstvo i kasnije dozivjela cudaKoliko ja znam rijec je o hazreti Fatimi, odnosno o njenim vidjelicama (dvije djevojcice i djecak). Na osnovu toga je podignuto i svetiste koje je cini mi se Vatikan prihvatio ili ti proglasio validnim.![]()
Da ali davanje "musliamnskih" ili "krscanskih" imena je tradicija,a musliman mora da daje imena koja se razlikuju od nevjernickih,.tako da je tradicija dobraKada je rijec o temi, po meni ne treba bolovati zbog porijekla imena. Nebitno je je li ono arapsko, perzijsko, tursko, jevrejsko, bosansko ili ne znam vec koje, ono sto je bitno je prije svega njegovo znacenje ali i 'tezina'. Postoji nemali broj ljudi u Bosni i Hercegovini koji htijuci da budu sto 'veci' muslimani daju djeci imena po random odabiru rijeci iz Kur'ana pa tako imamo Hanasa, Mirsada, Mirhi pa cak i Makira. Ima onih koji znaju i njihova znacenja ili osobe po kojima daju imena ne vodeci racuna o 'tezini' imena ili zivota odnosno iskusenja kroz koja su ti casni ljudi prolazili.
Ma nemam ja nista protiv tradicije. Ne slazem se ni sa protivnicima pisanja imena u njihovim originalnim formama (dvostruko slovo ili ti tesdid) jer onda bih se morao sloziti da recimo nema problema da umjesto najjaci pisem najaci. Ipak, u nas to i nije tako rasireno i u vecini slucajeva se praktikuje Vukovo pravilo.
Evo jedno konkretno pitanje, meni se svidja ime Dejan ili Dejana, mozes li mi odgovoriti da li ja kao musliman smijem dati to ime svom djetetu i krsim li tradicionalno pravilo davanja lijepih imena?
-
theTruePath
#140 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Nekad je cak bolje pisati ga u izvornom obliku,a ja nisam sejh da ti dajem fetve,u rijasetu bi ti rekli ne krsis pravilo ali je dijelo nepreporuceno i nepohvalno(znam jer mnogi takva pitanja s imenima salju imamima').A ja znam jednu Dajanu muslimanku,ali njeni su to ime dali zbog svoje ideologije(komunizam)
- zaratustra
#141 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
A sta cemo sa Ja Hannanu, Ja Mennanu, Ja Dejjanu ...
-
theTruePath
#142 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Nisam sejh za fetve rekoh,posalji pitanje gdje treba? ja sam odgovorio uopceno,a ne ulazeci u znacenje imena(ne znam ni koje je)zaratustra wrote:A sta cemo sa Ja Hannanu, Ja Mennanu, Ja Dejjanu ...
-
theTruePath
#143 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ja nadjoh pod "modern muslim names" ovo
Diyanah - Religion
http://www.paklinks.com/gs/parenting/35 ... names.html
Diyanah - Religion
http://www.paklinks.com/gs/parenting/35 ... names.html
- zaratustra
#144 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ma nista licno, ne bih da ovo shvatis kao pametovanje vec jednostavno raspravu koja se razvila tako kako se razvila.theTruePath wrote:Nisam sejh za fetve rekoh,posalji pitanje gdje treba? ja sam odgovorio uopceno,a ne ulazeci u znacenje imena(ne znam ni koje je)zaratustra wrote:A sta cemo sa Ja Hannanu, Ja Mennanu, Ja Dejjanu ...
A Dejjan je jedno od lijepih Allahovih imena, koliko ja znam.
-
theTruePath
#145 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Prvi put cujem,a onda Dejjan nije dozvoljeno ni davati,jer Bozije ime ne smijes dati,osim ako dodas Abdu(sto znaci rob)
-
theTruePath
#146 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Evo gledam Bozija lijepa imena,i nemal broj imena nadjem medju ljudima
http://www.bosnic.com/Bozija-imena-od-01-20-040359.html
http://www.bosnic.com/Bozija-imena-od-01-20-040359.html
- zaratustra
#147 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Slazem se. Ali, koliko samo ti znas Aziza, Rahmana, Fetaha, Reufa, Refika, Resida, Hamida, Latifa ....theTruePath wrote:Prvi put cujem,a onda Dejjan nije dozvoljeno ni davati,jer Bozije ime ne smijes dati,osim ako dodas Abdu(sto znaci rob)
Ne vidjeh ti ovaj zadnji post.
Last edited by zaratustra on 07/05/2013 12:33, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#148 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Da evo upravo gledam lijepa imena,i nailazim na veliki broj imena koja su cesta medju ljudima,i Bog zna kakvi sve ljudi nose ta imenazaratustra wrote:Slazem se. Ali, koliko samo ti znas Aziza, Rahmana, Fetaha, Reufa, Refika, Resida, Hamida, Latifa ....theTruePath wrote:Prvi put cujem,a onda Dejjan nije dozvoljeno ni davati,jer Bozije ime ne smijes dati,osim ako dodas Abdu(sto znaci rob)
Neznanje
- zaratustra
#149 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
Ma moze se o ovome do bola. Ne samo lijepa vec i sva ostala imena su Njegova. Na kraju mozemo doci i do 'naziva imena' i jezika i svega ostalog.... Sve sto imamo je samo pozajmljeno pa i imena.theTruePath wrote:Da evo upravo gledam lijepa imena,i nailazim na veliki broj imena koja su cesta medju ljudima,i Bog zna kakvi sve ljudi nose ta imenazaratustra wrote:Slazem se. Ali, koliko samo ti znas Aziza, Rahmana, Fetaha, Reufa, Refika, Resida, Hamida, Latifa ....theTruePath wrote:Prvi put cujem,a onda Dejjan nije dozvoljeno ni davati,jer Bozije ime ne smijes dati,osim ako dodas Abdu(sto znaci rob)
Neznanje
- SugarCookie
#150 Re: Važnost "muslimanskog" imena?
theTruePath wrote:Zlatan uglavnom muslimani daju,ko kaze da nije lijepo? po 100 put ne smeta izvor imena,ali smeta ako ime ne asocira na muslimanaTeea wrote:Kako su se zvali Omer,Osman ,Ajsa dok su bili pagani?Najveci neprijatelj Muhameda se zvao Abdullah (boziji rob)jevrej.I kaze "Zbirka muslimanskih imena.Prosvojili ih od pagana."Il najjaca ova novokompovano vjernicko-dokazivacka euforija pocne klanjati i promjeni ime iz Edis u Abdullah ( sa 2 l ).Najveca novotarija uvedena u islamu..Al mora covjek da pokaze kako je jakog imana i ime cak promjenio.A sto je ime vise Arapsko kao Abdul-Kerim covjek jaceg imana.To su najnovija dokazivanja jacine imana.
Vjernici kazu, svi jezici su Alahova kreacija .Ali Zlatan nije lijepo dati a Altan jeste??![]()
recimo ja kad cujem Zlatija znam 100% da je zena muslimanka,i ako je ime slavensko
Asocira, u smislu etiketira? Osim te etike kod mnogih nisam vidio nikakvu islamsku sadržinu, tako da bi se to (možda) trebalo odbaciti.
Towelie wrote:Ne igra ime samo po sebi toliku ulogu. Trebas ti imanom opravdat to sto se zoves Muhammed.