Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post Reply

Da li prizeljkujete kolaps ovakve nepravedno nametnute daytonske BiH i povratak Republike BiH ?.

Da
68
71%
Ne
28
29%

Total votes: 96

bivsi_bosanac

#126 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

Canton wrote:
bivsi_bosanac wrote:pa definitivno jeste, jer gledajuci na Fbih tu se i te kako preglasava pored toga sto su kantoni tu. Samo pogledaj izbor za precjednika iz reda hrvackog naroda. Osim toga gradjani koji zive u RS su zadovoljni sa RS. Zasto bi pravili jos pet parlamenata is jos pet precjednika i vlada. Ko ce sve to placat.
Ovdje govorimo o centralizaciji drzave a ne entiteta. Izbor za predsjednika nema veze sa centralizacijom. Opet kazem ne govorim samo o RSu i Federaciji nego o cjelokupnom stanju u Bosni i Hercegovini. Ne mogu se samo Srbi, samo Hrvati, Bosnjaci pitati jesu li zadovoljni ovim sto imaju. Ja znam da u ovakvom drzavnom sistemu niko nije zadovoljan.

Ako cemo ici tvojom logikom... zasto da imamo tri clana predsjednistva, hajde da bude 1. Ko ce sve ovo placati...

Neradi se o jednom covjeku ili 3 nego o 15 kantonalnih vlada. Evo zaboravi RS koja ima jednu skupstinu i jednu vladu na momenat. Koliko ima kantona u BiH, koliko vlada, mini precjednika itd itd. Koliko je to birokratsko opterecene na gradjane federacije. koja ima i kanton i fbih vlasti i drzavne vlasti. Ako nista drugo treba ukinuti Fbih a ne RS.

Moje licno misljenje je da uredjene bosne treba da bude minimalna confederativna drzava sa 3 entiteta + brcko gdje je federalna vlada samo instrumenat za nacjonalnom nivu radi uskljadjivana standarda i naravno nacjonalnih funkcija kao sto je bezbjednost, SIPA, strana trgovina i vanjski poslovi itd.

Tek onda mozemo da radimo na intergraciji i standardima, tj da svaki covjek u BiH moze da ide gdje hoce, da radi sta zeli ( u okviru zakona) i da ga tretiraju na isti naci.

Kada Srbin bude pozeljan u Sarajevu, Musliman u Mostaru a Hrvat u Banja Luci na isti nacin tek onda ce mo moci da gledamo na BiH kao realnu zemlju, jer sve dokle nacjonalisticke price vladaju dotle ce postojati separatisam i sovinizam.

Meni je licno jasno da bi sa ekonomske strane bilo naj jednostavnije imati jednu vladu i centralnu drzavu ali to je nemoguce jer medju etnicki odnosi onemogucuju funkcjonisanje takve vlade, samo pogledaj koliko dugo im treba da se dogovore o Sejdic-Finci pa je sve ostalo jasno.

Ste strane mislim da ljudi trebaju biti pragmaticni. Politicka situacija nedozvoljava ukidanje RS bez drasticnog rizika izbijanja novih nereda i eventualnog rata. Ja nerazumijem samo pouzdanje u Sarajevu. Pogledajte sta se desava u Siriji, zar zaista mozemo da se pouzdamo u to da ce strane sile ponovo stati na stranu Bosnjaka. Pa nisu to ni prosli put uradili bez velikog i stravicnog stradanja bosnjackog nardoda.

Bilo koji racjonalan i civilizovan covjek sa umjerenim pogledima mora se sloziti da rat nije vridan rizik nebili se drzava uredila na neki idealni nacin za jednu ili drugu stranu.
Canton

#127 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Canton »

bivsi_bosanac wrote:
Neradi se o jednom covjeku ili 3 nego o 15 kantonalnih vlada. Evo zaboravi RS koja ima jednu skupstinu i jednu vladu na momenat. Koliko ima kantona u BiH, koliko vlada, mini precjednika itd itd. Koliko je to birokratsko opterecene na gradjane federacije. koja ima i kanton i fbih vlasti i drzavne vlasti. Ako nista drugo treba ukinuti Fbih a ne RS.

Moje licno misljenje je da uredjene bosne treba da bude minimalna confederativna drzava sa 3 entiteta + brcko gdje je federalna vlada samo instrumenat za nacjonalnom nivu radi uskljadjivana standarda i naravno nacjonalnih funkcija kao sto je bezbjednost, SIPA, strana trgovina i vanjski poslovi itd.

Tek onda mozemo da radimo na intergraciji i standardima, tj da svaki covjek u BiH moze da ide gdje hoce, da radi sta zeli ( u okviru zakona) i da ga tretiraju na isti naci.

Kada Srbin bude pozeljan u Sarajevu, Musliman u Mostaru a Hrvat u Banja Luci na isti nacin tek onda ce mo moci da gledamo na BiH kao realnu zemlju, jer sve dokle nacjonalisticke price vladaju dotle ce postojati separatisam i sovinizam.

Meni je licno jasno da bi sa ekonomske strane bilo naj jednostavnije imati jednu vladu i centralnu drzavu ali to je nemoguce jer medju etnicki odnosi onemogucuju funkcjonisanje takve vlade, samo pogledaj koliko dugo im treba da se dogovore o Sejdic-Finci pa je sve ostalo jasno.

Ste strane mislim da ljudi trebaju biti pragmaticni. Politicka situacija nedozvoljava ukidanje RS bez drasticnog rizika izbijanja novih nereda i eventualnog rata. Ja nerazumijem samo pouzdanje u Sarajevu. Pogledajte sta se desava u Siriji, zar zaista mozemo da se pouzdamo u to da ce strane sile ponovo stati na stranu Bosnjaka. Pa nisu to ni prosli put uradili bez velikog i stravicnog stradanja bosnjackog nardoda.

Bilo koji racjonalan i civilizovan covjek sa umjerenim pogledima mora se sloziti da rat nije vridan rizik nebili se drzava uredila na neki idealni nacin za jednu ili drugu stranu.
Naravno da je moguce imati jednu vladi i centralu drzavu a da se osiguraju i etnicka prava, odnosno ono sto se danas zove etnicki izborni legitimitet. 3 izborne jedinice, jedna vlada, jedan predsjednik, dvodomni parlament. Opcine mogu imati vecinu danasnjih nadleznosti, nesto slicno kao distrikt Brcko danas.

Sve dok postoji svojatanje teritorija kao srpski, hrvatski ili bosnjacki, hrvati, bosnjaci i srbi nece biti pozeljni na svakom pedlju ove drzave. Sve dok postoje dijelovi BiH koji se smatraju bosnjackim, hrvatskim i srpskim uvijek cemo imati probleme.

Sadasnja situacija u BiH nije plod samo ovakvog ustavnog rjesenja i velike birokratije. Ovdje je problem sto se godinama radilo da sistematskom unistavanju privrednih subjekata kako u federaciji tako i u RSu. Da se neki Bosnjak ili Srbim ne bi bavio tim problemom u javnom prostoru se vrse prepucavanja oko referenduma, srebrenice, dobrovoljacke itd...

Nijedan dobronamjeran covjek u BiH ne moze podrzavati troetnicku podjelu BiH na temeljima zadnjeg rata. Ako se Srbi zele odreci recimo Ilijasa ili Hrvati Varesa to im ne daje za pravo da traze od Bosnjaka da se odrknu Srebrenice itd..
Ako su ovi u Daytonu morali ili htjeli potpisati da jedna Srebrenica bude u onome sto se danas zove RS mi ne moramo, jednostavno nemamo pravo na to.
bivsi_bosanac

#128 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

Pogledaj sta opozicija govori o RS i vladavini SNSD, u posljednih 5 godina a da se nevracamo dalje u dane ratnih placki odradjenih od strane SDA/SDS/HDZa.

Evo ja nisam vise tu i boli me briga licnog interesa radi da li ce biti dobro u BiH. Znaci mene nece to ograniciti ekonomski ali mi nije svejedno da li cu sutra moradi da prelazim granicu gradom koji danas je definitivno podjeljen. Ali mozda veca fora je u tome sto nebi ulagao - a razmisljao sam ako je grana 2km od novog "fronta"

Politicki je jednostavno nemoguce da se sredi situaciji dok srbi i hrvati nemaju zagarantovane autonomne jedinice. Koliko god to bosnjacima smetalo to je istoriski ceh desavanja 90tih. Isto kao sto sad srbi placaju za bahato rukovodstvo koje je uspjelo da izgubi i krajinu i kosovo i vidi te ljude protjerane sa njihovih ognjista. Isto kao sto je Izetbegovic bio spreman na rat i stradanje tadasnjih muslimana nebili BiH bila nezavisna. A nije bilo lose u toj Jugi ni bosnjacima ni hrvatima a da o srbima i negovorimo.
Canton

#129 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Canton »

bivsi_bosanac wrote:Pogledaj sta opozicija govori o RS i vladavini SNSD, u posljednih 5 godina a da se nevracamo dalje u dane ratnih placki odradjenih od strane SDA/SDS/HDZa.

Evo ja nisam vise tu i boli me briga licnog interesa radi da li ce biti dobro u BiH. Znaci mene nece to ograniciti ekonomski ali mi nije svejedno da li cu sutra moradi da prelazim granicu gradom koji danas je definitivno podjeljen. Ali mozda veca fora je u tome sto nebi ulagao - a razmisljao sam ako je grana 2km od novog "fronta"

Politicki je jednostavno nemoguce da se sredi situaciji dok srbi i hrvati nemaju zagarantovane autonomne jedinice. Koliko god to bosnjacima smetalo to je istoriski ceh desavanja 90tih. Isto kao sto sad srbi placaju za bahato rukovodstvo koje je uspjelo da izgubi i krajinu i kosovo i vidi te ljude protjerane sa njihovih ognjista. Isto kao sto je Izetbegovic bio spreman na rat i stradanje tadasnjih muslimana nebili BiH bila nezavisna. A nije bilo lose u toj Jugi ni bosnjacima ni hrvatima a da o srbima i negovorimo.
A sta cemo brate sa Bosnjacima? Imaju li mozda oni kakve uvjete ili su oni ti koju uvijek moraju popustati u necemu?
Ja nisam protiv autonomnih jedinica u kojima bi jedan od naroda bio vecina, ali jesam protiv toga da se bilo koja autonomna jedinica naziva iskljucivo srpskom, hrvatskom ili bosnjackom, kao i protiv toga da granice tih autonomnih jedinica budu u ovkiru teritorijalnih osvajanja 92-95
bivsi_bosanac

#130 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

Canton wrote:
A sta cemo brate sa Bosnjacima? Imaju li mozda oni kakve uvjete ili su oni ti koju uvijek moraju popustati u necemu?
Ja nisam protiv autonomnih jedinica u kojima bi jedan od naroda bio vecina, ali jesam protiv toga da se bilo koja autonomna jedinica naziva iskljucivo srpskom, hrvatskom ili bosnjackom, kao i protiv toga da granice tih autonomnih jedinica budu u ovkiru teritorijalnih osvajanja 92-95

To je nazalost cjena koji bosnjaci moraju da plate ako hoce Bosnu u ovim okvirima. Moramo skontati da ni srbi ni hrvati nisu zelili bosnu, hrvati su htjeli da izadju iz jugoslavije ne da udju u bosnu. Poslije vojnih gubitaka morali su da rade ono sto im amerika i matica kaze.
Canton

#131 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Canton »

bivsi_bosanac wrote:
To je nazalost cjena koji bosnjaci moraju da plate ako hoce Bosnu u ovim okvirima. Moramo skontati da ni srbi ni hrvati nisu zelili bosnu, hrvati su htjeli da izadju iz jugoslavije ne da udju u bosnu. Poslije vojnih gubitaka morali su da rade ono sto im amerika i matica kaze.
Bosna ce ostati u ovim okvirima. Kada se Bosnu nije rasturilo tenkovima 92, nece ni olovkom 2013.
muha_sa

#132 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by muha_sa »

bivsi_bosanac wrote:

koliko si imo godina devdeset prve :?
LaBomba

#133 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by LaBomba »

bivsi_bosanac wrote:
Canton wrote:

Ne moraju Bosnjaci nikakvu cijenu da placaju u svojoj vlastitoj drzavi, a pogotovo ne onima koji zele Srbiju i Hrvatsku u nasim dvoristima. Koga briga sto Srbi i Hrvati zele ili ne zele BiH? Ne zavisi od njih opstanak BiH, nego od onih koji nemaju druge drzave i rezervne domovine. Bosna je postojala i prije bilo kakvih "jugoslavija", a kome se god nije zivjelo u BiH mogao je i i dalje moze da se odseli gdje god ga srce vuce.Zar ti i takvi mislite da ce Bosnjaci mirno pristat da postanu "evropski Romi", dakle narod bez drzave, samo zato sto SRbi i Hrvati , koji vec imaju svoje maticne drzave ne zele BiH?
chupacabra

#134 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by chupacabra »

Opstanak Bosne nije nikad ni zavisio od Srba i Hrvata nego samo od volje Bosnjaka. Zato i svi ovi napadi u zurbe Dodika da na brzinu preveslaju Bosnjake da im nesto potpisu, ali ne ide. Oni dobro znaju od koga zavisi opstanak ove drzave. Samo Bosnjaci nemaju rezervne domovine i nece nikad pristati na ultimatume vazala susjednih drzava. Taman se mrcvarili politicki sa njima jos 1000 godina. Mi nemamo kud, a oni koji se osipaju na samu spomen drzave u kojoj zive, gravitiraju susjednim drzavama i sami sebi prave dugorocni problem. A mi smo saburli narod, cekamo ili da oni promijene separatisticku politiku i okrenu se drzavi u kojoj zive (bolja opcija), ili da cekamo da se sami zbog propale politike svedu na broj nacionalih manjina, sto emigacijom u susjedne zemlje, sto demografijom. Ja preferiram prvu opciju, ali nije do mene.
bivsi_bosanac

#135 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

muha_sa wrote:
bivsi_bosanac wrote:

9

i otisao sam 3 maja 92 sa porodicom kao i hiljade ostalih koji su morali isli skontali sta dolazi i vidjeli da je vrijeme da :run:
bivsi_bosanac

#136 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

chupacabra wrote: A mi smo saburli narod, cekamo ili da oni promijene separatisticku politiku i okrenu se drzavi u kojoj zive (bolja opcija), ili da cekamo da se sami zbog propale politike svedu na broj nacionalih manjina, sto emigacijom u susjedne zemlje, sto demografijom. Ja preferiram prvu opciju, ali nije do mene.
upravo iz ovog razloga prica o kantonima pada u vodu. Entitet omogucava srbima njihova prava ma koliko da su bosnjaci brojni. A i to je pitanje bazirano na starom cenzusu. Valjda ce mo imati novi u kom moze mo da konstatujem 20 godina kasnije da li je jos uvjek razmjera ista.
LaBomba

#137 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by LaBomba »

bivsi_bosanac wrote:
chupacabra wrote: A mi smo saburli narod, cekamo ili da oni promijene separatisticku politiku i okrenu se drzavi u kojoj zive (bolja opcija), ili da cekamo da se sami zbog propale politike svedu na broj nacionalih manjina, sto emigacijom u susjedne zemlje, sto demografijom. Ja preferiram prvu opciju, ali nije do mene.
upravo iz ovog razloga prica o kantonima pada u vodu. Entitet omogucava srbima njihova prava ma koliko da su bosnjaci brojni. A i to je pitanje bazirano na starom cenzusu. Valjda ce mo imati novi u kom moze mo da konstatujem 20 godina kasnije da li je jos uvjek razmjera ista.

Ko i sta su Srbi da se moraju njima omogucavati nekakva ekskluzivna prava i to na racun drugih naroda.Imali su oni sva moguca prava u RBiH i konstutivnost, i mogli su zivjeti normlano i ravnopravno sa drugima, a ne napraviti onoliko sranje. Nakon onoga stio s u napravili, njohoa prava me uopste ne interesuju, i taj entitet cu smatrati za ono sto u stvari i jeste. Genocidna tvorevina, nastala na kostima Bosnjaka.
daddy-kool

#138 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by daddy-kool »

bivsi_bosanac wrote: Ja nerazumijem samo pouzdanje u Sarajevu. Pogledajte sta se desava u Siriji, zar zaista mozemo da se pouzdamo u to da ce strane sile ponovo stati na stranu Bosnjaka. Pa nisu to ni prosli put uradili bez velikog i stravicnog stradanja bosnjackog nardoda.
Samopouzdanje i bosansku vitalnost nije potrebno objašnjavati, one ne proizilazi iz okolnosti i situacija nego iz duha naroda. Bošnjaci nisu više nenaoružani i ne pouzdaju se u strane sile - pitanje je da li bi iko i intervenisao (strana intervencija nije presudna za odluke o opstanku BiH).

Međutim ovo više nije aktuelna priča, politička realnost se promijenila i ponovo se aktuelizira regionalizacija/kantonizacija BiH.
muha_sa

#139 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by muha_sa »

bivsi_bosanac wrote:
muha_sa wrote:
bivsi_bosanac wrote:

9

i otisao sam 3 maja 92 sa porodicom kao i hiljade ostalih koji su morali isli skontali sta dolazi i vidjeli da je vrijeme da :run:
hvala na odgovoru :) lažu te ti koji ti pricaju o dogadjajima od dolaska balkanskog kasapina na vlast pa do agresije.
ja sam imao 38 kad su nas agresori okupirali i napali.
znam šta je ko htio i kako je sve teklo--od razvaljivanja C.K.Srbije pa do razvaljivanja CKSKJ, mitingašenja, nosanja mošti, "jogurt revolucije" balvanijade i osnivanja SAO pa do otvorene agresije na moju a bogme i tvoju Bosnu i Hercegovinu.
Mister Yes

#140 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Mister Yes »

Samo polako bez naglih poteza. Vrijeme svakako radi za nas. Prvo Federaciju srediti. A i to postepeno. Znači ne da se odmah ukinu kantoni. Bio bi to preveliki šok (puno ljudi bi odjednom izgubilo posao) a i određeni vid decentralizacije nije loš. Znači prvo ovih 10 kantona pretvoriti u 5 kantona. Logično oko 5 najvećih gradova u Federaciji (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar i Bihać). Ostale opštine dodijeliti kantonima po principu kome su najbliži cestovno. Recimo Konjic je cestovno najbliži Sarajevu (od gore navedenih 5 centara) pa ide u Sarajevski kanton. Glamoč je cestovno bliže Bihaću nego Mostaru pa ide u Bihaćki kanton. I tako za sve opštine i nema ljutiš. Dobije se 5 lijepih velikih kantona:

Image

Zatim kada RS financijski i svakako drugačije propadne ponudit im da se priključe Federaciji i to tako što se od RS-a naprave 3 dodatna kantona (Krajina, Semberija/posavina, podrinje/ist.hercegovina).

I na kraju kao šah mat postepeno smanjivati ovlasti tih 8 kantona. Samo sabur i polako.
aladin

#141 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by aladin »

Mister Yes wrote:Samo polako bez naglih poteza. Vrijeme svakako radi za nas. Prvo Federaciju srediti. A i to postepeno. Znači ne da se odmah ukinu kantoni. Bio bi to preveliki šok (puno ljudi bi odjednom izgubilo posao) a i određeni vid decentralizacije nije loš. Znači prvo ovih 10 kantona pretvoriti u 5 kantona. Logično oko 5 najvećih gradova u Federaciji (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar i Bihać). Ostale opštine dodijeliti kantonima po principu kome su najbliži cestovno. Recimo Konjic je cestovno najbliži Sarajevu (od gore navedenih 5 centara) pa ide u Sarajevski kanton. Glamoč je cestovno bliže Bihaću nego Mostaru pa ide u Bihaćki kanton. I tako za sve opštine i nema ljutiš. Dobije se 5 lijepih velikih kantona:

Image

Zatim kada RS financijski i svakako drugačije propadne ponudit im da se priključe Federaciji i to tako što se od RS-a naprave 3 dodatna kantona (Krajina, Semberija/posavina, podrinje/ist.hercegovina).

I na kraju kao šah mat postepeno smanjivati ovlasti tih 8 kantona. Samo sabur i polako.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nije rs kriva sto mi ne pokusavamo da uredimo Federaciju kako treba. Nije rs kriva sto imamo korupciju najvecu u Evropi.
Treba pomesti prvo ispred svog praga. :) :)
Canton

#142 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Canton »

Ukinuti kantone a njihove nadleznosti podijeliti nesto na opcine i gradove(osnovno i srednje obrazovanje, sumarstvo itd) a nesto na federaciju (kantonalni sud, policija itd)....
Formirati 2 izborne jedinice u federaciji jednu bi cinile opstine sa bosnjackom vecinom a drugu opcine sa hrvatskom i srpskom vecinom.
akcid

#143 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by akcid »

Canton wrote:Ukinuti kantone a njihove nadleznosti podijeliti nesto na opcine i gradove(osnovno i srednje obrazovanje, sumarstvo itd) a nesto na federaciju (kantonalni sud, policija itd)....
Formirati 2 izborne jedinice u federaciji jednu bi cinile opstine sa bosnjackom vecinom a drugu opcine sa hrvatskom i srpskom vecinom.
Ma da, jebo Ostale :-)
bivsi_bosanac

#144 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

bivsi_bosanac wrote: Ko i sta su Srbi da se moraju njima omogucavati nekakva ekskluzivna prava i to na racun drugih naroda.Imali su oni sva moguca prava u RBiH i konstutivnost, i mogli su zivjeti normlano i ravnopravno sa drugima, a ne napraviti onoliko sranje. Nakon onoga stio s u napravili, njohoa prava me uopste ne interesuju, i taj entitet cu smatrati za ono sto u stvari i jeste. Genocidna tvorevina, nastala na kostima Bosnjaka.
Ajde da vratimo pricu 100 ili 50 godina unazad. 30tih u evropi su ubili 6 miliona jevreja po koncentracijonim logorima. To je dovelo do toga da su strane sili rjesila da presele te prezivele ljude nazad odakle su i dosli tj u Palestinu koja je trebala da se podjeli.

46 kada je proglasen israel, 6 armija arapskih je napalo taj isti israel. 30 godina borbe se eventualno zavrsilo stime sto Arapi ne samo da nisu izgubili teritorije u israelu nege eventualno i desnu obalu jordana itd.

Zasto ovo pricam, danas unici onih koje su klali, ubijali i gusili u gasnim komorama su okupatori i zlocinci nad Arapskim narodom. Jedno zlo nemoze da "Carte blanche" tom narodu da se ponasa. Jevreji koji su prezivjeli holocaust nemogu da opravdaju okupaciju palestine i pored toga sto su te palestince ostali arapi koristili ko stoku kad god im je trebalo.

Sa iste strane bosnjackom narodu nemoze da se da za pravo da samo zato sto su stradali 90tih sada treba dati adut da oni mogu da pocine isto ili slicno zlo time sto su nekako moralno superiorni.

Za vrijeme drugog svijetskog rata, koji je u nasoj zemlji bio i okupacjoni i gradjanski konflikt na prostorima danasnje bosne imali smo NDH. Hrvatsko fasistko rukovodstvo je tretiralo muslimane kao "hrvatsko cvijece" te samim tim hrvati i muslimani su cinili 99% vojnika koji su palili i zarili u ime te drzave bez ikakvih razloga osim sto su htjeli da ociste problem koji su imali na svojoj teritoriji. Te drzavne snage su palile po selima sa srpskim stanovnistvom. 20 ljudi zatvoreno u ovu stalu zgrono, 50 u ovu - 120 iz ovog sela itd itd. To su price koje su se mogle da cuju u okolnim gradicima i selima na Trebevicu, Romaniji, Jahorini. Nije bilo Tita i partije da je mogao da zabrani tu pricu. I isto tako siguran sam ima i muslimanskih sela koja nisu prezivjela drugi svjetski rat.

Da li to daje srbima razlog da ubijaju i ciste "svoju" teritoriju. Sigurno ne. Svaka zrtva u ovom zadnjem ratu sa civilne strane je bila rak rana za sve nas. Prvo nas klasificiraju kao srbe, hrvate i muslimane a onda odreda da bazirano na tome moze da nas bije i ubija ko hoce i moze. To sigurno nije ok i svaka zrtva je stravican gubitak.

Dragi bog je dao da mi odemo iz Sarajeva. Moja sestra se rodila 5. maja u izbjeglistvu. Povod odlaska su bile barikade izmedju nase kuce i bolnice koseva i komplikacije koje je moja majka imala pri trudnoci. Moja porodica nije ucestovala u ratu kao ostale Sarajlije.Nit smo pucali nit su pucali na nas. Mogu da kazem da izbjeglistvo je bilo isto tako mucno kao i rat, jer iako nema granata ima onog drugog djela kad ceznes za onim ceka effectivno vise nema. Kao djetetu u ratnom vihoru mogu otvoreno da kazem da sam mrzio drugu stranu punim srcem.

Tek kasnije kada sam odrastao skontao sam da moja mrznja nije odgovor vec samo pocetak price. Ja danas radim u nasoj firmi. Kad kazem nasoj mislim ima i srba i hrvata i muslimana i to sve iz bosne. Ima i ostalih ali najvise se slazu Bosanci medju sobom, zasto, zato sto volimo iste stvari i zato sto smo istog mentalitata. To je nesto sto se moze graditi i razgraditi dalje ali amo dotle dokle ti ljudi nece biti stavljeni u drugi red. Bosna se mora podjeliti, ne zato sto srbi i hravti hoce nego zato sto je zajednicka. A mislim da pomalo ovo lici na neki los razvod gdje je zena htjela da se vrati svojima pa dobila stravicne batine pa sad niti hoce da nastavi brak niti moze da skonta da je i ona uzrok nekih problema.

Bosnjaci nemaju rezervnu domovinu ali imaju glavnu odgovornost za bosnu i morace da placaju najveci ceh u svemu ovome jer su isto tako i srbi placali ceh za Jugoslaviju. Nije fer al je tako.
Krushna mrva

#145 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Krushna mrva »

Zabraniti crtanje nacionalistickih mapa na forumu :bih:
Canton

#146 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Canton »

akcid wrote:
Canton wrote:Ukinuti kantone a njihove nadleznosti podijeliti nesto na opcine i gradove(osnovno i srednje obrazovanje, sumarstvo itd) a nesto na federaciju (kantonalni sud, policija itd)....
Ma da, jebo Ostale :-)
U kojoj su to opstini vecina ostali?
Mister Yes

#147 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Mister Yes »

@bivsi_bosanac,

Ne možeš nas porediti sa Izraelom iz više razloga. Prvo nisu Palestinci ubijali Jevreje u drugom svjetskom ratu a Srbi jesu Bošnjake u prošlom ratu. Drugo, za razliku od Jevreja koji su Palestincima nametnuti "bez tebe zove" Bošnjaci su autohtoni narod svoje zemlje. Treće, Palestinci nemaju rezervu domovinu a Srbi imaju. I na kraju, za razliku od Jevreja u Izraelu, Bošnjaci ne čine nikakvo zlo već samo traže svoje nazad. Jedino gdje usporedba ima smisla je konačni rezultat. Bošnjaci će na kraju dobiti cijelu BiH za sebe baš kao što su Jevreju dobili cijeli Izrael za sebe minus par enklava i to zato što Srbi baš kao i Palestinci idu kontra cijelog svijeta.

Što se tiče srpskih žrtava u drugom svjetskom ratu ta priča ima smisla kada govorimo o Srbima sa teritorija republike Hrvatske. Ali ne i o Srbima iz BiH. U BiH su sva 3 naroda podjednako stradala u drugom svjetskom ratu čemu svjedoči isti procenat sva tri naroda po popisima stanovništva prije i nakon rata. I to ne samo na nivou BiH već i u svakoj pojedinačnoj opštini. Drugi svjetski rat, sa svim svojim užasima, nije promjenio demografsku sliku niti jedne opštine u BiH. Za razliku od prošlog rata koji je radikalno promjenio demografsku sliku gotovo svih opština u BiH.

Izbjeglištvo je sigurno užasno ali ipak nije ok reći da je isto kao i kad izgubiš nekog svog ili kada izgubiš dio tijela. Mnogi od nas koji smo ostali u ratu su bili i izbjeglice plus sve ostalo što donosi rat.

Bosna se ne mora i neće podjeliti. Porediti sa Jugoslavijom je besmisleno jer narodi koji su se odvajali od Jugoslavije/Srbije nisu imali rezervnu domovinu. Nisu Slovenci imali neku Sloveniju izvan Jugoslavije pa da im Beograd kaže «vozdrica, ako vam se ne sviđa sa nama imate svoju zemlju». Isto i sa Hrvatima, Makedoncima, Bošnjacima i Crnogorcima. Svi oni su 1989 navijali za reprezentaciju Jugoslavije i Dražena, Kukoča, Divca, Zdovca, Radzu i drugare jer su se identifikovali sa Jugoslavijom. Danas se većina Srba i Hrvata u BiH identifikuje sa susjednim zemljama i to će biti glavni razlog zašto će na kraju BiH ostati Bošnjacima i ostalima koji je vole i navijaju za Džeku i društvo.
bivsi_bosanac

#148 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by bivsi_bosanac »

Mister Yes wrote:@bivsi_bosanac,

Bosna se ne mora i neće podjeliti. Porediti sa Jugoslavijom je besmisleno jer narodi koji su se odvajali od Jugoslavije/Srbije nisu imali rezervnu domovinu. Nisu Slovenci imali neku Sloveniju izvan Jugoslavije pa da im Beograd kaže «vozdrica, ako vam se ne sviđa sa nama imate svoju zemlju». Isto i sa Hrvatima, Makedoncima, Bošnjacima i Crnogorcima. Svi oni su 1989 navijali za reprezentaciju Jugoslavije i Dražena, Kukoča, Divca, Zdovca, Radzu i drugare jer su se identifikovali sa Jugoslavijom. Danas se većina Srba i Hrvata u BiH identifikuje sa susjednim zemljama i to će biti glavni razlog zašto će na kraju BiH ostati Bošnjacima i ostalima koji je vole i navijaju za Džeku i društvo.
Eh vidis u ovome i jeste problem. Za srbe domovina je bila Jugoslavija i nije bila rezervna ni na koji nacin. Mislim da je to sad malo glupo da kazemo imaju rezervnu domovinu. Moje svatanje kao klinca je bilo Jugosloven prvo, bosanac drugo a negdje na trecem mjestu ko su moji i koje je moje porijeklo. Eh sad kako moze jedan bosnjak reci jednom hrvatskom ili srpskom sugradjaninu koji ima isto tako duboke korijene u BiH kao i ovi ostali da imas rezervnu domovinu.

Pa to je na neki nacin svojatanje Bosne. Kako ja mogu kao "non" Bosnjak da budem bosanac i da volim bosnu kad eto sad muslimani tj novo peceni Bosnjaci imaju neki veci i autenticni pristup bosni i pravo nad bosnom zato sto eto imam rezervnu domovinu.

Vole Srbi u srpskoj bosnu isto kao ostali svoj domovinu samo nevole ovu novo nastalu Bosnu jer implicitno za njih tu nema mjesta. Jer novo peceni bosnjaci malte ne prave sad od Bosne nacjonalnu drzavu u kojoj su Srbi uljezi.

U ovome se vrti cjela prica - Rat je Rat i sto ameri kazu "All is fair in love and war", bukvalno prevedeno u ratu i ljubavi sve ide. Svi ovde govore o tome kako je JNA napala Sarajevo. A niko negovori o tome kako je srce Jugoslavije otrovano separatizmom. Svi smo voljeli tu jugoslaviju ali niko nije htio da odlozi se od maca i puske nebili mozda sacekao pametnije sagovornike u drugim republikama. Evo da se slozimo da je Milosevic bio kreten prve klasse, i da je tudjman bio nacjonalista naj uze klase, niko mi nemoze reci da se rat u BiH nije mogao sprijeciti.

Pa zar nije glavni zadatak svake vojske da sprijeci secesiju i separatisam u toj drzavi. Kako je to JNA bila AGRESSORSKA. Cuj agressor u sopstvenoj drzavi. To je ono o cemu se prica. Srbi su se borili za svoje i ostvarili teritoriju u kontinuitetu. Jer to fer sto su bili uz njih JNA, jeste, jer srbi su htijeli da ostanu uz Jugoslaviju. Jugoslovenska Narodna Armija je branila Jugoslaviju i one koji su htjeli da ostanu uz nju. Veoma brzo se to ispostavilo da su to samo Srbi, ali boze moj, nije to bio razlog za pocetak rata. Secesija u bukvalno preglasavanje u BiH je proizvelo to.

To je sad kao da pricamo o Agressorskoj Unioskoj vojsci koja je nasrnula na nevine juznjake koji su samo htijeli samo opredeljenje za sebe i slobodu. A gdje je sloboda onoj ostaloj trecini?
chupacabra

#149 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by chupacabra »

Jugoslavija je nestala onog momenta kada su iz nje izasle Slovenija i Hrvatska. I da, JNA je postala agresorska vojska onog dana kada je BIH dobila priznanje od vecine clanica UN-a, jer JNA nije htjela da se mirno povuce iz BiH i predala oruzje cetnicima. Jos nesto, Srbi nisu htjeli Jugoslaviju i ocuvanje iste, jer da jesu, borili bi se u BiH i Hrvatskoj pod petokrakom a ne kokardom. Stavise, da su htjeli ocuvanje BiH u Jugoslaviji, i suzivot naroda, oni nebi pobili i etnicki ocistili podrucja gdje su vec imali vlast i gdje rata nije nikako bilo (Prijedor, Banjaluka itd). To da su Srbi bili za Jugoslaviju je cista laz i jeftina propaganda u cilju uspostavljanja Velike Srbije. JNA je ekspresno pocetkom rata u BiH petokraku zamijenila kokardom, i to govori o srpskim namjerama o ocuvanju Jugoslavije.
Nezavisnost BiH je izglasana dvotrecinskom vecinom i ista priznata od svjetskih sila i UN-a. To sto Srbi nisu bili za istu im nije dalo pravo da uz pomoc naoruzanja JNA (JNA 92 nije prakticno pistojala) opkole i granatiraju gradove, i etnicki ociste i pobiju stanovnistvo u podrucjima gdje su uspstavili svoju vlast. Zato price o Jugoslaviji i ocuvanju iste 92, su za malu djecu i neinformisane jugonostalgicare koji nisu bili u BiH u desavanjima 90-tih.
Zaboravljas da su Bosnjaci bili narod koji je najvise zelio i volio tu Jugoslaviju i do zadnjeg momenta cinio sve da ista opstane jer su jedini bili u slaboj poziciji u slucaju belaja. Kad se vidjelo da Slobo i Franjo imaju drugacije planove, nije bilo vise opcija. Ili nezavisna BiH uz zrtve ili vazalstvo u Velikoj Srbiji. Zar su svi zaboravili koliko su Alija i Kiro pokusavali na pregovorima da naprave bar neku konfederaciju samo da ostane Jugoslavija i da ne bude rata. Kada su vidjeli da Franjo i Slobo ne zele nista osim Karadjordjeva, prvi su istupili Slovenci, a sam je Alija rekao tada da ga dusa boli sto nisu ocuvali Jugoslaviju na bilo koji nacin. Uz sva neslaganja koja licno imam sa Alijinom politikom, ovaj potez u nezavisnost je u tom momentu bio jedini ispravan.
Skijaš

#150 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH

Post by Skijaš »

bivsi_bosanac wrote:Moje svatanje kao klinca je bilo Jugosloven prvo, bosanac drugo a negdje na trecem mjestu ko su moji i koje je moje porijeklo. Eh sad kako moze jedan bosnjak reci jednom hrvatskom ili srpskom sugradjaninu koji ima isto tako duboke korijene u BiH kao i ovi ostali da imas rezervnu domovinu.
Taj su problem stvorili oni u srpskom, odnosno hrvatskom narodu, koji su masi ispirali mozak lazima kako je BiH privremena kategorija, pa su danas neki vise vezani za himnu Hrvatske nego za himnu BiH, ili ih ne interesuje plasman Zmajeva ali bez daha prate sportske reprezentacije Srbije. Nije to doslo iz Sarajeva. Oni se dobrovoljno predstavljaju kao stranci, kao dijaspora Srbije i Hrvatske. A kada neko ukaze na stetnost takvih pojava, pa se poput bosanskih franjevaca cvrsto veze za drzavu Bosnu i Hercegovinu, takve se optuzi za izdajnistvo. Dragan Covic na primjer kaze "U Sarajevu su ostali samo oni Hrvati koji nemaju gdje i koji ništa ne razmišljaju". Umjesto da kaze kako se u glavnom gradu drzave treba braniti interese hrvatskog naroda i hrvatski identitet BiH, on funkcionise na ideji privremenosti BiH. Za ilustraciju ovog o cemu govorim najbolje sluzi sastav fudbalske reprezantacije u kojoj vecinu cine Bosnjaci. Kao da Susic ne bi volio imati na raspolaganju ove nase koji danas igraju za Srbiju i Hrvatsku ?
Svi ovde govore o tome kako je JNA napala Sarajevo. A niko negovori o tome kako je srce Jugoslavije otrovano separatizmom. Svi smo voljeli tu jugoslaviju ali niko nije htio da odlozi se od maca i puske nebili mozda sacekao pametnije sagovornike u drugim republikama. Evo da se slozimo da je Milosevic bio kreten prve klasse, i da je tudjman bio nacjonalista naj uze klase, niko mi nemoze reci da se rat u BiH nije mogao sprijeciti.
1. Sarajevo bira ostanak u savezu sa Beogradom, HDZ to odbija i imamo rat u koji bi BiH usla bez medjunarodnog priznanja

2. Sarajevo bira nezavisnost, SDS to odbija i imamo rat u koji BiH ulazi kao clanica UN-a

Ne treba biti posebno mudar da shvatimo kako je izlazak iz zagrljaja Beograda ustvari bio iznudjen potez kojeg se moralo povuci. Mozda su vojne pripreme za odbranu drzave trebale biti intenzivnije, ali je pitanje koliko je to bilo moguce sa tadasnjim kadrovskim rjesenjima unutar vojske, policije, medija itd.
Pa zar nije glavni zadatak svake vojske da sprijeci secesiju i separatisam u toj drzavi. Kako je to JNA bila AGRESSORSKA.

Bila je odmetnuta od ideje na kojoj je nastala i to vise nije bila JNA. Ne brani se Jugoslaviju u Rajlovcu nego u Rijeci i Varazdinu.
Post Reply