Canton wrote:Ovdje govorimo o centralizaciji drzave a ne entiteta. Izbor za predsjednika nema veze sa centralizacijom. Opet kazem ne govorim samo o RSu i Federaciji nego o cjelokupnom stanju u Bosni i Hercegovini. Ne mogu se samo Srbi, samo Hrvati, Bosnjaci pitati jesu li zadovoljni ovim sto imaju. Ja znam da u ovakvom drzavnom sistemu niko nije zadovoljan.bivsi_bosanac wrote:pa definitivno jeste, jer gledajuci na Fbih tu se i te kako preglasava pored toga sto su kantoni tu. Samo pogledaj izbor za precjednika iz reda hrvackog naroda. Osim toga gradjani koji zive u RS su zadovoljni sa RS. Zasto bi pravili jos pet parlamenata is jos pet precjednika i vlada. Ko ce sve to placat.
Ako cemo ici tvojom logikom... zasto da imamo tri clana predsjednistva, hajde da bude 1. Ko ce sve ovo placati...
Neradi se o jednom covjeku ili 3 nego o 15 kantonalnih vlada. Evo zaboravi RS koja ima jednu skupstinu i jednu vladu na momenat. Koliko ima kantona u BiH, koliko vlada, mini precjednika itd itd. Koliko je to birokratsko opterecene na gradjane federacije. koja ima i kanton i fbih vlasti i drzavne vlasti. Ako nista drugo treba ukinuti Fbih a ne RS.
Moje licno misljenje je da uredjene bosne treba da bude minimalna confederativna drzava sa 3 entiteta + brcko gdje je federalna vlada samo instrumenat za nacjonalnom nivu radi uskljadjivana standarda i naravno nacjonalnih funkcija kao sto je bezbjednost, SIPA, strana trgovina i vanjski poslovi itd.
Tek onda mozemo da radimo na intergraciji i standardima, tj da svaki covjek u BiH moze da ide gdje hoce, da radi sta zeli ( u okviru zakona) i da ga tretiraju na isti naci.
Kada Srbin bude pozeljan u Sarajevu, Musliman u Mostaru a Hrvat u Banja Luci na isti nacin tek onda ce mo moci da gledamo na BiH kao realnu zemlju, jer sve dokle nacjonalisticke price vladaju dotle ce postojati separatisam i sovinizam.
Meni je licno jasno da bi sa ekonomske strane bilo naj jednostavnije imati jednu vladu i centralnu drzavu ali to je nemoguce jer medju etnicki odnosi onemogucuju funkcjonisanje takve vlade, samo pogledaj koliko dugo im treba da se dogovore o Sejdic-Finci pa je sve ostalo jasno.
Ste strane mislim da ljudi trebaju biti pragmaticni. Politicka situacija nedozvoljava ukidanje RS bez drasticnog rizika izbijanja novih nereda i eventualnog rata. Ja nerazumijem samo pouzdanje u Sarajevu. Pogledajte sta se desava u Siriji, zar zaista mozemo da se pouzdamo u to da ce strane sile ponovo stati na stranu Bosnjaka. Pa nisu to ni prosli put uradili bez velikog i stravicnog stradanja bosnjackog nardoda.
Bilo koji racjonalan i civilizovan covjek sa umjerenim pogledima mora se sloziti da rat nije vridan rizik nebili se drzava uredila na neki idealni nacin za jednu ili drugu stranu.