Sta uzeti ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hladan.preminger

#126 Re: Sta uzeti ??

Post by hladan.preminger »

golfiista wrote:sve sami stručnjaci, ,malo 105 KS u Superbu ili Pasatu? Recite to onim konstruktorima u DE koji strpaše taj motor u ta auta kako su pogriješili jer je to fakat malo i da pojma nemaju koje su to rage na cesti, to što se prodalo milion tih automobila neka zanemare.

Joj što ne mogu ovog, u životu niste sastavili poštenu lego kockicu a ovamo pametuju o svemirskoj tehnologiji za Bosance i pola trećeg svijeta. Ovaj forum postaje besmislen zahvaljujući vama stručnjacima što o svemu znate ama baš sve.
De navedi gdje se je prodalo milion Superb-a ili auta iz njenje klase sa 105 KS i 1.6 TDi motorom kad već navodiš taj podatak.
Niko nije reako da to auto tehnički ne valja, već sam ja rekao da je za naše vozne prilike sa puno zavoja, strana i sličnih faktora taj motor nedovoljan za auto te mase. Pati se i vožač i samo auto. Sve to rezultira češćim servisima posjetama i majstorima.

Nemoj stavljati drugim riječi u usta.
johntra

#127 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

hladan.preminger wrote:
Nemam namjeru da se s tobom raspravljem jer nije tema današnje emisije. Neko je predložio ovog Superba, ja sam forumašu koji je postavio temo dao svoje mišljenje, na što se ti s visoka osvrćeš, a u biti lupaš gluposti sa komentarom tipa "ide auto".
Moje mišljenje potvrđuju recenzije dotičnog auta i njegove tehničke specifikacije.

Te svoje ostale debilne opservacije na ovoj temi nemam namjeru komentarisati. Pogotovu "ad hominem" napade. Auto scenu i sport redovno pratim 15-tak godina kroz časopise, sajmove, utrke, tv-emisije i slično. Nemam se namjeru tebi dokazivati, jer pretpostavljam da imam više kilometara u "rikverc" nego ti prema naprijed.

So long.
prvo stručnjače koji se ne želiš raspravljati, ali si ipak napisao traktat, nisi ni vidio o kakvom se Superbu radi, jer na oglasu fino piše da je to 1.9 motor, a ne 1,6...što znači da je to motor koji je sasvim dovoljan za ovog Superba, a to znam, jer sam taj isti motor sa 105 KS vozio i znam kako ide i šta se može sa tim autom...
ali, onda si ti ubacio u jednačinu, ničim izazvan Škodu Octaviu sa 1,6 TDI motorom, što bi onda automatski, prema tvom, trebalo značiti da sada pričamo o Superbu 1,6, iako na oglasu stoji 1,9...vidiš, tu si se malo zeznuo, a zeznuo si i ove ostale što te podržavaju...
Superb 1,6 TDI nisam vozio, ali ne vjerujem da je auto baš takva raga...idi, listaj i dalje časopise i podesi retrovizore kad voziš u rikverc...
hladan.preminger

#128 Re: Sta uzeti ??

johntra wrote:
hladan.preminger wrote:
Nemam namjeru da se s tobom raspravljem jer nije tema današnje emisije. Neko je predložio ovog Superba, ja sam forumašu koji je postavio temo dao svoje mišljenje, na što se ti s visoka osvrćeš, a u biti lupaš gluposti sa komentarom tipa "ide auto".
Moje mišljenje potvrđuju recenzije dotičnog auta i njegove tehničke specifikacije.

Te svoje ostale debilne opservacije na ovoj temi nemam namjeru komentarisati. Pogotovu "ad hominem" napade. Auto scenu i sport redovno pratim 15-tak godina kroz časopise, sajmove, utrke, tv-emisije i slično. Nemam se namjeru tebi dokazivati, jer pretpostavljam da imam više kilometara u "rikverc" nego ti prema naprijed.

So long.
prvo stručnjače koji se ne želiš raspravljati, ali si ipak napisao traktat, nisi ni vidio o kakvom se Superbu radi, jer na oglasu fino piše da je to 1.9 motor, a ne 1,6...što znači da je to motor koji je sasvim dovoljan za ovog Superba, a to znam, jer sam taj isti motor sa 105 KS vozio i znam kako ide i šta se može sa tim autom...
ali, onda si ti ubacio u jednačinu, ničim izazvan Škodu Octaviu sa 1,6 TDI motorom, što bi onda automatski, prema tvom, trebalo značiti da sada pričamo o Superbu 1,6, iako na oglasu stoji 1,9...vidiš, tu si se malo zeznuo, a zeznuo si i ove ostale što te podržavaju...
Superb 1,6 TDI nisam vozio, ali ne vjerujem da je auto baš takva raga...idi, listaj i dalje časopise i podesi retrovizore kad voziš u rikverc...

Iako sam previdio sa je model u oglasu 1.9 TDi, to ništa ne znači u pogledu mojih komentara jer i dalje stoje uzevši u obzir sve kakarakteristike oba motora. Oba su u pet "deka".

Pisao sam traktat jer se "pr0 vozačima" kao ti moraju neke stvari haman pa nacrtati.
johntra

#129 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

nisam ja pro, ja sam još amater, na početnom levelu...nego, čitaj bolje sljedeći put, a ocjene daj kad provozaš to auto, sa konkretno spomenutim motorom u oglasu...
goran16v

#130 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:da pričamo u ultrasportskim autima sa bruku konja, onda bi mogao shvatiti tvoju opservaciju...ali pričamo o standardnim porodičnim vozilima, koje većinom voze porodični ljudi, tako da ti ta teorija odmah u startu pada u vodu...njima 0,7 sekundi ne znači ništa...sad, ako ti voziš TDI mašine 10 godina, niko drugi ne može ili ne zna šaltati kao ti? ili sam pogrešno shvatio?
Da ti slikovito opisem, razlika izmedju auta od 1,3 - 1,5t sa 105 i 130KS, odnosno 270 i 320 Nm je itekako osjetna za bilo koga, jer to nisu samo ubrzanja od 0 do 100.
Jasno je da si nesto shvatio, poenta je da si pogresno covjeku poceo poricu o neiskustu i neznanju, automatskim mjenjacima, americkim autima i sl.
johntra

#131 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

ooo, evo mahatme gandija...nego, vidim da je i tebe navukao na neznanje, jer cijelo vrijeme priča o Superbu 1,6, a ono u oglasu 1,9...i kakve sad ti jednačine opet ubacuješ, kakve su ovo razlike u konjaži?...pričamo o autima sa istim motorima i konjažom, dozovi se više...
goran16v

#132 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:ooo, evo mahatme gandija...nego, vidim da je i tebe navukao na neznanje, jer cijelo vrijeme priča o Superbu 1,6, a ono u oglasu 1,9...i kakve sad ti jednačine opet ubacuješ, kakve su ovo razlike u konjaži?...pričamo o autima sa istim motorima i konjažom, dozovi se više...
Ok, da ti onda drugacije okrenem stvar, razliku od 180 kg tezine tj 2 debela putnika, koja se prije svega pokazuje na 0,7 sek ubrzanja do 100, a pogotovo na medjuubrzanjima ce osjetiti svaki prosjecno dobar vozac. Zadovoljan?
johntra

#133 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

jašta će...u čemu tita ti, u utrkama ubrzanja od semafora do semafora? u normalnoj eksploataciji auta neće, to je i laiku jasno...to su tako zanemarljive razlike za putničko auto, da haman nije ni vrijedno spomena...
goran16v

#134 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:jašta će...u čemu tita ti, u utrkama ubrzanja od semafora do semafora? u normalnoj eksploataciji auta neće, to je i laiku jasno...to su tako zanemarljive razlike za putničko auto, da haman nije ni vrijedno spomena...
Naravno da se razlike i u normlanoj ekspoataciji itekako osjete i da nisu zanemarive, samo je stvar sto to neko ne zeli priznati... Da li se tvoj auto jadnako ponasa i ide kad vas je 2 ili 4 unutra?
semirsar

#135 Re: Sta uzeti ??

Post by semirsar »

Koji ste vi likovi, pa moze li i jedna prokleta tema proci bez vaseg pod,ebavanja i pre,eravanja? Sta vi i kome dokazujete ovdje javno, eno vam PP pa se koljite opservacijama i inim sranjima, a nas ostale postedite rasprave o kokosima i jajima.
johntra

#136 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

@goran....sad pokušavaš samo priču da svedeš na kilažu, a brojke ti govore da razlika nije nikako velika...svoje auto ne mogu uzeti u tu računicu, jer nije ni dizel, nije ni turbo i ima smiješan obrtni moment i na njemu se zaista osjeti kad voziš dodatne putnike...ova dva automobila imaju dobar obrtni moment i jednostavno se zbog toga te razlike ne mogu tako lako primjetiti, a to dokazuje da Superb prati Octaviu u stopu...
goran16v

#137 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:privatno nikad nisam imao auto jaci od 105 ks, sluzbeno i preko 500 ks, da vise ks uvijek, ali privatne potrebe realno moze zadovoljiti i svaki auto od 105 KS, pa godinama sam vozio auto koji ima 1,6 tonu suho i 84 ks i nikom nista.
gdje upregnuti te konje silne? u gradu od semafora do semafora, uz bradinu i ivan 1 put godisnje ili moze na ovo malo jada koje zovemo auto putem?
ko ne ide sa privatnim auto svaki mjesec u sloveniju barem, i kome nije ispod casti i ponizenja imati auto iz 2011 ili 2012 godine sa 105 ks, nema potrebe ni imati jaci auto.
e sad sto smo prenaglo iz yuga i stojadina presjeli u strasne strojeve, cijih je tadasnjih 100 ks pomrlo togom godina i postavljamo sebi visoke kriterije to je druga stvar
Sve to stoji ali tu postoje neke stvari koje moras uzeti u obzir, jedna je da se 105 KS ne ponasa isto u svakom autu, da danas downsized turbo motori u malim autima razvijaju tu snagu na 500 kg manje tezine, druga da su Passat ili Superb auti koje zovu gutaci kilometara jer su namjenjeni upravo za svako malo na autocestu itd i da zadovoljenje potreba nije isto sto i optimalna snaga, a pogotovo sto je nekad potrebe zadovoljavao i motor od 64 KS na 1,4 tone, ali to je proslo vrijeme.
goran16v

#138 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:@goran....sad pokušavaš samo priču da svedeš na kilažu, a brojke ti govore da razlika nije nikako velika...svoje auto ne mogu uzeti u tu računicu, jer nije ni dizel, nije ni turbo i ima smiješan obrtni moment i na njemu se zaista osjeti kad voziš dodatne putnike...ova dva automobila imaju dobar obrtni moment i jednostavno se zbog toga te razlike ne mogu tako lako primjetiti, a to dokazuje da Superb prati Octaviu u stopu...
Sta kome kazu brojke je jedna stvar, kako to u praksi izgleda je sasvim druga stvar, za tebe je 0,7 sek dlaka za mene je moze biti ogromna razlika.
Naravno da mozes jer si tu upravo tvrdio da je 105 KS - 105 KS i da je dovoljno tebi pa i mnogima bez razlike bilo benz ili dizel, a sve i da se radi samo u turbo dizelima svako ce osjetiti razliku od 15% na tezini.
johntra

#139 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

opet navodiš mlin na svoju vodu, to jeste, pokušavaš sad u jednačinu ubaciti i moje auto, koje nema nikakve veze sa temom...pitao si me bi li kupio konkretno auto iz oglasa, a to je automobil sa TDI motorom i 105 KS...moje auto je benzinac, na kome se sve osjeti zbog smiješnog obrtnog momenta, a na dizelu se razlika ne osjeti toliko zbog obrtnog momenta, što dokazuju brojke o ubrzanjima ova dva modela, koje tebi odjednom više nisu važne...jah...
tutku

#140 Re: Sta uzeti ??

Post by tutku »

Ima li neko iskustva sa Mercedesom C200 2.2 CDI. 2008god. model ?? Zapeo mi jedan za oko... I ako moze poredjenje sa C5, Koja je manje presla i koja je 2010 god., auto stvarno u besprijekornom stanju... cijena je tu negdje ..
hladan.preminger

#141 Re: Sta uzeti ??

tutku wrote:Ima li neko iskustva sa Mercedesom C200 2.2 CDI. 2008god. model ?? Zapeo mi jedan za oko... I ako moze poredjenje sa C5, Koja je manje presla i koja je 2010 god., auto stvarno u besprijekornom stanju... cijena je tu negdje ..

Drug ja sam prije mjesec dana uzeo C220 CDI 2005. godina, 150 KS. U tebe je noviji model i taj 2.0 CDi ima 136 KS. I to je dovoljno za ugodnu vožnju, pogotovo ako je automatik.

Auto je predobro, nema buke, leti po cesti. Udoban, ali ne previse da imas osjecaj da si na brodu.
Nisam htio automatik, ali me prijatelj nagovorio i nisam se zajebao. Ma milina automatik voziti. Ni sam ga ne bih tako fino šaltao. :D
Kvaliteta izrade je vidljiva na svakoj maloj sitnici koju inace ne primjećuješ, ali kad je to potrebno baš to bude drago što je tako napravljeno.

Kod Merca imas dva servisa, svaki na 15.000 km i tako u krug.
A-servis je fancy ime za zamjenu ulja i filtera, cca. 300 KM.
B-servis je zamjena ulja i filtera plus samo pregled kočnica, svjetala, klime i još nekih kontrolnih tačaka. Ako je potrebno vrši se i zamjena ulja u mjenjaču na svakih 50 ili 60 hiljada (ako je automatik), cca. 250 KM.

S obzirom da je tvoj model noviji može biti samo bolji, dok je održavanje isto.

Nadam se da sam pomogao.
1korisnik

#142 Re: Sta uzeti ??

Post by 1korisnik »

Ono sto je 190D za 124 liniju mercedesa je isto sto i C klasa za ostale novije mercedese, a to je jeftin mercedes. Buraz, bolje ti je uzeti malo stariju E klasu koja je btw k'o avion, recimo neku iz 2004, nego davati tolike pare za nesto noviju C klasu.

A razlika 101 i 131KS jeste povelika, recimo 105KS na Golfu V i nije nesto, fino on ide, ali ipak nece zakucati u sjediste kao sto ce audi a4 sa 131. Nisam siguran a bice da je taj obrtni moment, ali vjerovatno se primjeti na vecim brzinama i ta razlika u konjazi.
skuterista

#143 Re: Sta uzeti ??

Post by skuterista »

goran16v wrote: Ok, da ti onda drugacije okrenem stvar, razliku od 180 kg tezine tj 2 debela putnika, koja se prije svega pokazuje na 0,7 sek ubrzanja do 100, a pogotovo na medjuubrzanjima ce osjetiti svaki prosjecno dobar vozac. Zadovoljan?
hoće ako vozi Yugu 45 , kakvih provala čovjek ovdje može pročitati sunce ti kalajisano...
goran16v

#144 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

skuterista wrote:
goran16v wrote: Ok, da ti onda drugacije okrenem stvar, razliku od 180 kg tezine tj 2 debela putnika, koja se prije svega pokazuje na 0,7 sek ubrzanja do 100, a pogotovo na medjuubrzanjima ce osjetiti svaki prosjecno dobar vozac. Zadovoljan?
hoće ako vozi Yugu 45 , kakvih provala čovjek ovdje može pročitati sunce ti kalajisano...
Ti ili si apsolutni atalent za volanom ili vozis auto od 250KS i 400Nm da ne osjetis kad vozis 2 ili 4 putnika! Prepoznaj se u ove dvije varijante...
Industrialyzer

#145 Re: Sta uzeti ??

Post by Industrialyzer »

1korisnik wrote:Ono sto je 190D za 124 liniju mercedesa je isto sto i C klasa za ostale novije mercedese, a to je jeftin mercedes. Buraz, bolje ti je uzeti malo stariju E klasu koja je btw k'o avion, recimo neku iz 2004, nego davati tolike pare za nesto noviju C klasu.

A razlika 101 i 131KS jeste povelika, recimo 105KS na Golfu V i nije nesto, fino on ide, ali ipak nece zakucati u sjediste kao sto ce audi a4 sa 131. Nisam siguran a bice da je taj obrtni moment, ali vjerovatno se primjeti na vecim brzinama i ta razlika u konjazi.

190d je W201 linija, baby benz...

Kupi brate tu W204 i neces se pokajati. Nemaju svi pare za 5god starog Mercedesa, tako da, sretno i uzivaj :thumbup:
ahaaha

#146 Re: Sta uzeti ??

Post by ahaaha »

sta mislite o volvu s60?
golfiista

#147 Re: Sta uzeti ??

Post by golfiista »

Volvo je Kinez, tako da....
drndalo

#148 Re: Sta uzeti ??

Post by drndalo »

ahaaha wrote:sta mislite o volvu s60?
Ako ga nadjes da valja, :thumbup:
golfiista

#149 Re: Sta uzeti ??

Post by golfiista »

Volvo je valjao osamdesetih...devedesetih zivio od slave osamdesetih, a posljednjih godina uplivao kineski kapital..

Meni je nekako za porodicu sa petero djece.
ahaaha

#150 Re: Sta uzeti ??

Post by ahaaha »

po meni bi on bio prvi izbor izmedju ovih nabrojanih...golfista s tobom se ne mogu nikako sloziti
Post Reply