Sta uzeti ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tutku

#1 Sta uzeti ??

Post by tutku »

Nakon sto sam prodao svoje auto, bacio sam se u potragu za novim. Trazio sam savjete i na ovdje, pa su mi mnogi pomogli.. Uglavnom, trazim neko auto do 30 hiljada, u tom nekom izboru je citroen c5, audi a4 iil a6, skoda superb.. citroen i audiji 2009 godiste, skoda superb nova ili godinu stara.. Uglavnom svako od navedenih auta ima svoje prednosti i mane, npr. za citroen sam cuo samo rijeci hvale imao sam ga priliku i voziti i stvarno je odlicno auto. Medjutim, kada za par godina budem mijenjao auto, na citroenu cu dosta izgubiti, a poznato je i da su dijelovi za citroen skupi.. Audi a4 ili a6, gledao sam ih po njemackoj, a4 2009 2.0 moze se gore naci za 10hiljada eura netto, dok bih ga ovamo dovukao i sve poplacao mislim da bi me izasao oko 25-26 hiljada, a6 2009 2.0 bi me izasao cak i malo preko 30 hiljada po mojoj nekoj racunici.. Dakle audiji je definitivno skuplji, na njemu ne bih sigurno izgubio koliko na citroenu, medjutim audiji se cesto kradu, veca im je potrosnja nego kod citroena npr (prije svega a6-ici). Na kraju, skoda superb, kazu da je dosta dobra, gledao sam malo preference i slicno, cinjenica da skoda nije brend kakav je audi naprimjer., pa stoga nisam upoznat kakva je situacija sa prodajom superba, mada pratio sam po piku, prva generacija superba drzi neku recimo pristojnu cijenu...Skodu superb bih pogledao u skodinom salonu, dakle ili novu bih uzeo ili neku godinu staru... Vasi prijedlozi, argumenti za i protiv :D ??
Gray

#2 Re: Sta uzeti ??

Post by Gray »

Ne znam koliko bi te došlo da uvezeš tog audija, ali ako ga kupiš od salona mogao bi dobiti povrat pdv-a i ona ovdje samo platiti pdv a carine svakako nema.
tutku

#3 Re: Sta uzeti ??

Post by tutku »

Gray wrote:Ne znam koliko bi te došlo da uvezeš tog audija, ali ako ga kupiš od salona mogao bi dobiti povrat pdv-a i ona ovdje samo platiti pdv a carine svakako nema.
pa to sam i racunao, dobio bih odmah gore taj povrat, bez pdva je a4 10 000E, a a6 12500, i na tu cijenu nas pdv, homologacija, registracija ...
citroen xm

#4 Re: Sta uzeti ??

Post by citroen xm »

Neću da ti predlažem ni jednu stranu jer će mnogi reći da sam pristrasan. Rećiću ti samo ovo: održavanje Citroena nije ništa skuplje od konkurencije, a od Audija je dosta povoljnije. Od svih nabrojanih Citroen se najmanje krade što je veliki plus. I na kraju, pogledaj mobile.de pa ćeš vidjeti da C5 2010. godište bolje drži cijenu od Pasata istog godišta i motorizacije. C5 X7 nije isto što C5 S1 i S1 R. C5 X7 na tržištu polovnjaka mnogo bolje stoji od prethodnika. Odluka je na tebi, sva auta su svakako dobra.
drndalo

#5 Re: Sta uzeti ??

Post by drndalo »

Odrzavanje i dijelovi za Citroena su skupi, a za Audi, posebno A6 su jeftini ? Daj covjece, ne slusaj sta zene pricaju u brijacnici...

Superb 2 generacije je sasvim dobar auto, samo ga za taj budzet ne mozes naci, bar ja ne vidjoh da ima, ali ako ima, sa ne previse kilometara, mislim da bi to bio sasvim OK potez... Ovdje ih je svakako malo, pa ih je malo i na oglasima, pa ne mozes steci dojam o potraznji...
condy

#6 Re: Sta uzeti ??

Post by condy »

Ljudi često griješe kada postavljaju određene kriterije za kupnju auta. Svako auto ima svoju cijenu, s obzirom na svoje stanje. Znači ako je audi a6 nov cca koštao 80 kKM, a ti ga kupuješ za cca 35 kKM, sa četri-pet godina, to vozilo je poprilično amortizovano odnosno potrošeno, bez obzira što toliko košta. Odnosno ono je daleko od novog i računaj u prve dvije godine ulaganja do cca 4.000 KM.

Dakle, moja preporuka je prvo novo,

1. Nova Škoda Octavia 1.9 tdi, na akciji trenutno je 27.950 KM ( do polovine mjeseca na akciji )
Novo auto, u koje nemaš ulaganja u idućih pet godina.
Čak ti ostaje para i za originalnu navigaciju ili dobre felne.

Ako želiš nešto luksuzno i snažno, a polovno,

2. Polovan Audi A6 2008 godište, sa 2.7 tdi V6 motorom, obavezno tiptronic mjenjačenjem, ( manuelni grub i težak ) sa ne više od 140 kKM stvarne kilometraže na satu, koja se može provjeriti preko elektronskog servisnog listinga u ovlaštenom servisu.

:)
johntra

#7 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

Ako si mislio novog Superba, sad mu dolazi faeclift verzija, samo ne znam da li ga novog možeš naći za 30 milja, jedino ostatak na kredit... :D
Gost1515

#8 Re: Sta uzeti ??

Post by Gost1515 »

Sto bi rekli, nisam pristrasan :D , ALI ....
condy wrote: Dakle, moja preporuka je prvo novo,

1. Nova Škoda Octavia 1.9 tdi, na akciji trenutno je 27.950 KM ( do polovine mjeseca na akciji )
Ovo je fakat dobra varijanta.
condy

#9 Re: Sta uzeti ??

Post by condy »

Gost1515 wrote:Sto bi rekli, nisam pristrasan :D , ALI ....
condy wrote: Dakle, moja preporuka je prvo novo,

Ovo je fakat dobra varijanta.
Cijena je jako povoljna, a auto provjereno.
Mislim da auto ima sve ono što treba svakom prosječnom vozaču. :)
johntra

#10 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

Pa kad već razmišlja o kupovini novog Superba, ako tako misli, onda mu je još bolja opcija da uzme novu generaciju Octavie, koja će od maja na naše tržište...
drndalo

#11 Re: Sta uzeti ??

Post by drndalo »

Da, ali popust na stari model nece imati...
johntra

#12 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

Pa vidiš da mu nije bitna cijena i da se nije skroz ograničio na 30 milja...
Gost1515

#13 Re: Sta uzeti ??

Post by Gost1515 »

johntra wrote:Pa kad već razmišlja o kupovini novog Superba, ako tako misli, onda mu je još bolja opcija da uzme novu generaciju Octavie, koja će od maja na naše tržište...
Pa ne znam kakve će biti cijene, ali da, i to nije loša varijanta...
condy

#14 Re: Sta uzeti ??

Post by condy »

johntra wrote:Pa kad već razmišlja o kupovini novog Superba, ako tako misli, onda mu je još bolja opcija da uzme novu generaciju Octavie, koja će od maja na naše tržište...
On razmišlja o kupovini novog superba ali nezna njegovu cijenu. Koliko mogu zaključiti on kupuje auto, koje će koštati do max. 30 kKM ili nešto malo više. Za taj novac ne može kupiti novog Superba jer je njegova polazna cijena blizu 40 kKM, pa naviše. Nova Octavija III će vjerovatno biti skuplja od 30kKM.
basicm

#15 Re: Sta uzeti ??

Post by basicm »

Do 30 hiljada biras, to su slatke muke.
Ja bih E klasu ili E60 BMW iz Njemacke dovukao.
johntra

#16 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

condy wrote: On razmišlja o kupovini novog superba ali nezna njegovu cijenu. Koliko mogu zaključiti on kupuje auto, koje će koštati do max. 30 kKM ili nešto malo više. Za taj novac ne može kupiti novog Superba jer je njegova polazna cijena blizu 40 kKM, pa naviše. Nova Octavija III će vjerovatno biti skuplja od 30kKM.
Pa vjerovatno bi u oba slučaja uzeo doplatu putem nekog kredita...
tutku

#17 Re: Sta uzeti ??

Post by tutku »

Bio sam maloprije u skodi, ova octavia za 28 hiljada je dobra ponuda definitivno medjutim, oprema je dosta slaba, naprijed kasetofon, nazad prozori se otvaraju rucno... sto se tice superba, cijena jeste 40 i vise i ja sam to mislio na kredit tih 10 hiljada, medjutim kada sam pogledao auto, shvatio sam da jeste dosta dobro, ali ipak malo preskupa i prevelika za moj ukus... pogledacu jos malo da vidim mogu li nac kakvog superba godinu dvije starog, ako ne to onda put njemacke po audija a4...
lavic

#18 Re: Sta uzeti ??

Post by lavic »

Na tvom mjestu bih pogledao sta prodaju lizing kuce: VB, Unicredit, Hipo,... moze se naci odlican auto za te pare koje mislis dati, moze se razgovarati o cijeni, provjeriti komplet stanje,...
Kupovina auta ovdje ima mnogo prednosti, osim ako ti ne trazis/zelis nesto sto ovdje nasi ne kupuju,: veliki benzinac sa sminkom,...
tutku

#19 Re: Sta uzeti ??

Post by tutku »

lavic wrote:Na tvom mjestu bih pogledao sta prodaju lizing kuce: VB, Unicredit, Hipo,... moze se naci odlican auto za te pare koje mislis dati, moze se razgovarati o cijeni, provjeriti komplet stanje,...
Kupovina auta ovdje ima mnogo prednosti, osim ako ti ne trazis/zelis nesto sto ovdje nasi ne kupuju,: veliki benzinac sa sminkom,...
Znas li gdje i kad mogu pogledati ta auta sa lizinga ??
drndalo

#20 Re: Sta uzeti ??

Post by drndalo »

Sa svakom lizing kucom mozes dogovoriti pregled lagera... Najavis im se telefonom...

RFZ lizingu je parking mislim na Zetri, Hypo u Rajlovcu pored AUtoline-a, Unicredit na Koreji pored VF-a...

Velik ti Superb ? Pa sto A6 onda spominjes ranije ?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#21 Re: Sta uzeti ??

Post by mali_milojica »

Imas odlicnog A4 2.0 TDI u KIA-i na Pofalicima. 2009 godina,130k km presao,multitronic mjenjac. Bombona. Cijena cini mi se 29 900. Ako imas kes,vjerovatno bi isao i nize,min 10%.
lavic

#23 Re: Sta uzeti ??

Post by lavic »

tutku wrote:
lavic wrote:Na tvom mjestu bih pogledao sta prodaju lizing kuce: VB, Unicredit, Hipo,... moze se naci odlican auto za te pare koje mislis dati, moze se razgovarati o cijeni, provjeriti komplet stanje,...
Znas li gdje i kad mogu pogledati ta auta sa lizinga ??
Vec su ti nabrojali sve osim VB, a njih imas na internetu i njihov lager je u Visokom.
tutku

#24 Re: Sta uzeti ??

Post by tutku »

Hvala vam svima na odgovorima, ovih dana cu obici da ovo pogledam... sto se tice ovog audija crvenog, boja mi se ne svidja a i trazim manuelca ...
Optimist

#25 Re: Sta uzeti ??

Post by Optimist »

Jel ovo neko mijenjao Audija za Kiu? :mrgreen:
Post Reply