Ostavka Pape Benedikta XVI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
theTruePath

#126 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by theTruePath »

68847 wrote:
theTruePath wrote:
68847 wrote:Ovdje nešto ne štima.
Jel ovo religijski il islamski forum?
Kamo katolici da kažu svoje mišljenje?
Da ne kažem: Da stanu u odbranu pape i Vatikana.
Kamo muslimani da stanu o odbranu reisa i Rijaseta?
Ja'. I to što kažeš.
A uzgred - To ih neko kritikuje?

Ma izgleda se vjernici sveli na same sebe.
Mah pogledaj forum malo,svako druga je o rejsu,on im je zanimacija broj jedan :lol: cak se i na ovoj temi nekako uspije spomenuti :D

a vjernici ne obaziru na to,i ne trebaju,nas narod kaze psi laju,karavana nastavlja
Mišo_Kovač

#127 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by Mišo_Kovač »

Ja rek'o svoje misljenje :D Ljudima se nije svidjelo što želim konzervativnog Papu i tradicionalan Vatikan :D Šta dalje objašnjavati :D

Apropo pape Ratzingera, on je uradio najbolje što je mogao uzevši u obzir sve okolnosti. Činjenica je da je nakon blaženog Ivana Pavla II. ostala velika praznina koju je trebalo popuniti, i očekivanja ljudi (nekatolika naročito) su bila velika, a Ratzinger ih jednostavno nije mogao ispuniti, uzevši u obzir njegove godine, svjetonazore, prijašnju karijeru i nedostatak karizme. Tako je, kako je :)
citadela

#128 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by citadela »

Mišo_Kovač wrote: Ljudima se nije svidjelo što želim konzervativnog Papu i tradicionalan Vatikan :D Šta dalje objašnjavati :D
Samo preciziraj to "konzervativnog papu" i "tradicionalni Vatikan". Mislim, velika je i sarolika tradicija Vatikana, pa da ne bude zabune. Koji tradicionalni Vatikan -borgijski Vatikan, inkvizitorski Vatikan ili neki drugi? Koji konzervativni papa -Aleksander, Benedikt IX, ili neki drugi? :D Ne mozes govoriti o tradicionalnom i konzervativnom Vatikanu bez preciziranja na sta mislis. :-D
kockica_kockica

#129 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by kockica_kockica »

Besmislena je svaka rasprava... Svaki odgovor bi prouzrocio milion novih bespotrebnih uvreda ... Nisam neki fan Benedikta XVI ali je to za ocekivati jer sam rasla uz Ivana Pavla II i njega tesko ko moze zamijeniti... Ali nisam fan ni ovog ismijavanja na njegov racun, a posebno onih nekih teorija zavjere o kojima pojedinci pricaju. I to mijesanje Reisa u sve ovo je degutantno...

Nekad i sutnja mnogo govori...
uglavnomja

#130 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by uglavnomja »

Mišo_Kovač wrote:
Ja rek'o svoje misljenje :D Ljudima se nije svidjelo što želim konzervativnog Papu i tradicionalan Vatikan :D Šta dalje objašnjavati :D

Apropo pape Ratzingera, on je uradio najbolje što je mogao uzevši u obzir sve okolnosti. Činjenica je da je nakon blaženog Ivana Pavla II. ostala velika praznina koju je trebalo popuniti, i očekivanja ljudi (nekatolika naročito) su bila velika, a Ratzinger ih jednostavno nije mogao ispuniti, uzevši u obzir njegove godine, svjetonazore, prijašnju karijeru i nedostatak karizme. Tako je, kako je :)

ja kao zakleti ateista mislima da je ivan pavao ii bio jedan od najvecih i najpozitivnijih likova 20. vijeka, a sigurno najpozitivnija osoba iz visokih vjerskih krugova ikada.

ovaj mi je od prvog adana antipatican, mozda zbog prevelikih ocekivanja u odnosu na ivana pavla, mozda zbog nedostatka ne samo karizme nego i duha, plus ova istorija koja se stalno vrti, slike, itd..

a sto se tice mise kovaca :D i zelje da se ojaca katolicanstvo iznutra, i to izoliranjem i prestankom komunikacije :-)
iskreno se nadam da ce sve vjere nestati, zajedno sa otimacima para, duse, slobode, prodavacima magle i ostalog.

nazalost, vatikan je najjaca finansijska korporacija na planeti, bez ikakve kontrole i bez vanjskih uticaja na prihode.

puno se suska o crnom papi, ali mislima da se to jos nece desiti :oops:
nasa

#131 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by nasa »

Pa gledaj pitanje ti je bezveze :D jer i kada otvorimo bilo koju islamsku temu komotno komentarisu i ateisti,agnostici itd.takav je forum ,tako da ne vidim zasto bi katolici imali temu rezervisanu samo za njih....
A vrijedjanje i ismjavanje nije lijepo ni na jednoj temi o bilo kojoj religiji da se pise ali sta ces ...ako neko zeli caskati samo s istomisljenicima onda treba traziti i takav forum .....
panay

#132 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by panay »

Vjerovatno su na raspravu u Vatikanu došle neke teme vezane za prvi jubilej , godinu 1000 , kad se desio jedan unutarnji prevrat koji je nedugo nakon toga doveo i do cijepanja do tada jedinstvene Rimske crkve na istočnu i zapadnu , tj konačnu podjelu na istočno i zapadno rimsko carstvo (rimokatolike i pravoslavce) .To se desilo 1054-e .

MILLE ANNO (hiljadu godina) , i jedan tadašnji veliki ''napad na službeni Vatikan'' sa tog sjevernog područja Italije.
Grad Milano (mille-anno) dalje do danas nosi naziv upravo po toj godini , po prvom velikom jubileju.
Nadovezano na to , usljedila je i ta podjela južne i sjeverne Italije , sa Rimom kao granicom sjevera i juga.
Da se oko toga na apeninskom poluotoku desio veći rat sličan američkom sjever-jug ratu , sve oko toga bi do danas bilo možda malo poznatije , ovako eto nije.

A obzirom da je nedavno završen i drugi milenij po službenom RMK kalendaru (godina 2000) , izgleda da su malo potegnuli i to staro opširno pitanje , što je možda naglo i neočekivano došlo samom Benediktu na stol , pa se povukao , uz obrazloženje da je preumoran , tj da neke stvari ne može izdržati.

Bliži se ''Valentinovo'' , dan ''zaljubljenih/spojenih'' , u njihovom slučaju ''nekad spojenih'' , a godina je baš 2013 , a julijanski (pravoslavni) kalendar se broji da ''kasni'' 13 dana za gregorijanskim (vatikanskim).

Ali problem oko računice je nastao , jer jednostavnim pogledom na današnji stepen razvoja i uređenja zapadnoevropskih zemalja u odnosu na Srbiju , Makedoniju, Bugarsku , Rumuniju , Grčku , Bjelorusiju itd , postalo je evidentno da ''zapad evrope'' ide ispred malo više od tih 13 dana , pa su se naljutili , i traže da im se pojasni gdje se u međuvremenu desila ta neka ''velika prevara'' od strane ''mudrih latina'' , kako ih nazivaju :-D

pa ako je kome jasnije , eto.
Challenger__

#133 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by Challenger__ »

Svašta si ti tu napisao i skoro ništa nije tačno.
uglavnomja

#134 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by uglavnomja »

:D
panay

#135 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by panay »

Challenger__ wrote:Svašta si ti tu napisao i skoro ništa nije tačno.
Skoro ništa tebi nije poznato od napisanog vidim, jedino tako. Nisi ti na frekvenciji da razumiješ uopšte šta je napisano , ali svejedno. Biće bolje valjda upravo nakon ostavke :D . Naravno da piše svašta , svašta se i dešavalo u periodu prvog milenija. Da se nađemo na sredini, tačno je pola, bez onog da istok traži raspravu radi naglog skoka tehnologije. Inače Benedikt je kad je postao papa rekao da će svoj dio službovanja upravo posvetiti popravljanjima odnosa između RKC i Bizanta, jer je bitno razdoblje za taj proces, ali eto ne dade mu se.
stay alive man .
CungaLunga

#136 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by CungaLunga »

Gledam seriju na televiziji, pape u srednjem vijeku su svašta radili :shock:
Može dva-tri Avaz ekspresa da se napuni :-)
Ovaj švabo je dosadan bio, nije pravio skandale, samo ih skrivao :roll:
68847

#137 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by 68847 »

nasa wrote:
Pa gledaj pitanje ti je bezveze :D jer i kada otvorimo bilo koju islamsku temu komotno komentarisu i ateisti,agnostici itd.takav je forum ,tako da ne vidim zasto bi katolici imali temu rezervisanu samo za njih....
A vrijedjanje i ismjavanje nije lijepo ni na jednoj temi o bilo kojoj religiji da se pise ali sta ces ...ako neko zeli caskati samo s istomisljenicima onda treba traziti i takav forum .....
Pa gledaj odgovor ti je bezveze :D ;-)
nasa

#138 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by nasa »

68847 wrote:
nasa wrote:
Pa gledaj odgovor ti je bezveze :D ;-)
;-) :mrgreen:
68847

#139 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by 68847 »

68847 wrote:
nasa wrote:
...ne vidim zasto bi katolici imali temu rezervisanu samo za njih...
Nisam to predložio neg se pitam: Zašto se i neko od njih ne uključi?
Gdje su?
Il ih ne zanima?
Cielo

#140 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by Cielo »

Meni fali papa Ivan Pavao II. Znam ja da su ti kauri svi tobe jarabi ali meni je onaj djedica bio nekako prirastao srcu. Ovog šejtana nisam mogao smisliti.
snaga_znanja

#142 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by snaga_znanja »

Ma ovo je on odlucio da se povuce na vrijeme! 28.04 nas ceka smak svijeta!

Vec je pocelo samo vi ne primjecujete!

https://www.youtube.com/watch?v=-xson3pEChM
68847

#143 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by 68847 »

snaga_znanja wrote:...28.04 nas ceka smak svijeta!
Zar opet? :shock:
Jedva sam preživio onaj od 21.12.2012.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#144 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by Truba »

baš sam razgovarao s vatikanom
evo šta vele

Ovdje se ne radi o abdikaciji nego o odreknuću. Kada je riječ o abdikaciji ona uvijek povlači sa sobom nešto negativno ili nasilje. Odreknuće je čin slobodne volje. To je svjestan čin kojeg jedna osoba svojom voljom napravi. Kada se radi o Benediktu XVI. mi ovdje govorimo o slobodnom i svjesnom cilju. Ovo odreknuće ulazi u područje ljudskih prava. Bez obzira je li se radi o jednom papi, kralju, novinaru ili profesoru svatko ima pravo reći ja više ne mogu.
harač

#145 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by harač »

Cielo wrote:Meni fali papa Ivan Pavao II. Znam ja da su ti kauri svi tobe jarabi ali meni je onaj djedica bio nekako prirastao srcu. Ovog šejtana nisam mogao smisliti.
taj udbaš je naročito bio simpatičan kad je znao reći afrikancima: "AIDS je loš, ali su kondomi gori" :D
uglavnomja

#146 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by uglavnomja »

harač wrote:
Cielo wrote:Meni fali papa Ivan Pavao II. Znam ja da su ti kauri svi tobe jarabi ali meni je onaj djedica bio nekako prirastao srcu. Ovog šejtana nisam mogao smisliti.
taj udbaš je naročito bio simpatičan kad je znao reći afrikancima: "AIDS je loš, ali su kondomi gori" :D

:-)

ivan pavao je bio tito u odnosu na sve ove vjerske poglavice :D
68847

#147 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by 68847 »

harač wrote:
Sorry za OT ali - Udba?
Ta služba je promijenila ime još 1966-e.
Zar ste i od mene stariji, ušlo vam u uho pa nikako da se odviknete? :shock:
68847

#148 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by 68847 »

Benedikt se povukao da u miru pređe na islam?
68847

#150 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI

Post by 68847 »

Ima još neobjavljenih:
- Postao član KP S. Koreje.
- Posvetio se kocki u Las Vegasu.
- Iskopava piramide u Visokom.
Post Reply