Auto na duge staze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#126 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

Maystor wrote:
Kod nas ljudi najviše vole da pričaju o stvarima koje ne znaju. Iz tvog pisanja (i činjenice da si ekonomista, što sam kažeš) implicira da nisi kompetentan da govoriš o automobilskom inžinjeringu.
Poštujem tvoj izbor, svakom je najbolji njegov automobil, i nema potrebe da rasipamo vrijeme na jalove rasprave. Ali ja sam te pitao za neki argument koji bi potvrdio tvoju tezu da je citroen jednako kvalitetan kao mercedes. I šta si nam ponudio kao dokaz? Ima kvalitetnu unutrašnjost!?
Ako smo mi u BiH zadojeni vw ideologijom kao što se nastoji prikazati, šta je recimo u Kini? U Americi? Gdje je tamo citroen? Jesu li baš svi u Africi, Aziji, Australiji glupi pa voze japanske terence?
Ti bi kao ekonomista bar trebao znati kolika je globalna vrijednost brenda Citroen.
Ok i ja poštujem tvoje mišljenje, ali ako sam ekonomista to ne znači nužno da sam tuka za automobile. Jednostavno oni su moj hobi i zanimaju me od kada znam za sebe.

Kao prvo što se prodaje tiče, Citroen se prodaje na kineskom tržištu, čak pored standardnih modela imaju i posebni za njihovo tržište kao što su C4 u sedan varijanti. Tamo se stari ZX još prodaje, a ona đubrad od Maple auta koja su uvožena ovde imala su pojedine komponente trapova porijeklom iz ZX-a. A nova DS linija je jako zaokupila maštu kineza i postala jako popularne. Tamo je i predstavljen koncept Metropolis. Prodaju se i u južnoj americi, a zašto se ne prodaju u SAD to bi trebao malo da potražiš po netu. Nikako zbog kvaliteta. Citroen se povukao sa toga tržišta osamdesetih godina zbog nekih američkih glupih zakona koji nisu dozvoljavali upotrebu nekih Citroenovih izuma. Prvo je počelo sa prepravkama svjetlosnih grupa što možeš vidjeti na modelima DS, SM, CX da bi na kraju bio zabranjen sistem aktivnog oslanjanja ili hidraulike kod Citroena. Od tog povlačenja, Citroen se nije ni vrati na to tlo, a vidjet ćemo šta će biti pošto su počeli saradnju sa GM-om. Mene je lično strah jer ja volim drugačiji Citroen kakav je bio do 90-ih sa modelima TA, DS, SM, CX, 2CV, XM, a sada se to ogleda u C6. Tada su bili najinovativniji i najsmjeliji proizvođač pa tako tek sada drugi uvode neka njihova rješenja. U africi je još uvijek 2CV i R4 kultno auto koje je neuništivo, dok taksisti još voze prastare P504 i 404.

Dakle prodaju se u skoro cijelom svijetu.

A što se kvaliteta tiče, ja sam tebe pitao da mi kažeš neku njihovu konkretnu manu. I kažem pusti priče na opštim forumima, dođi na specijalizovane forume bilo kog proizvođača gdje se otvoreno piše o svim manama i vrlinama.

Evo recimo taj C6 ima hidrauliku koja je usavršavana od 1955. godine i sada je apsolutno bez mana i ima garanciju od 250000 km bez ograničenja godina(pneumatsko vješanje na mercedesima je mnogo podložno kvarovima koji koštaju bruku). Ima vrhunske HDI motore(BMW je sa svojim dizelašima znao imati mnogo problema kao što je pucanje radilice i krivljenje glave. Par prijatelja ima BMW i to novije generacije, a neki i starije i kažu radilica puca dok kažeš keks pogotovo na 2.0D)(Audi kao i VW ima strašne probleme sa diznama). C6 i svi noviji Citroeni nemaju nikakvih problema sa korozijom(Mercedes ima i to ogromnih). I sad neka mi neko nešto kaže.

Ne postoji auto bez mane da se razumijemo, niti bez kvarova. Ali većina stvari čuči u održavanju. Ali eto ti hvaljeni premijum proizvođači iz klase kao C6 imaju čak i ogromnih problema dok C6 to nema, a nije premijum. Eto kako sada to? Svejedno citroen je opet gori i kvarljiviji, je li tako? :-)
Maystor

#127 Re: Auto na duge staze

Post by Maystor »

Vjerovao ili ne, ja lično cijenim citroen kao firmu s dugom tradicijom i nekim legendarnim modelima (C2V npr.). Ali po mom mišljenju citroen ne može ići u ligu mercedesa, bmw-a, audija, lexusa; čak ni njihova DS serija jednostavno tu pripada.
Ovo ostalo što pišeš je ok. Prodaju se u raznim dijelovima svijeta, samo ne baš dobro. Ali hoću nešto drugo da ti kažem. Ovo što ih je GM djelimično preuzeo neće donijeti ništa dobro citroenu. Firma je posrnula, i GM je to iskoristo da ih jeftino kupi (u nekom udjelu). Prva stvar koju je GM uradio nakon kupovine dionica PSA je bila zabrana pežou da prodaje auta u Iranu (gdje je pežo bio decenijama dominantan). GM je konglomerat koji ima svoje interese i teško da će francuzi profitirati od tog preuzimanja. Živi bili pa vidjeli.
klixo

#128 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Bakir1 wrote:tatino da ali njegovo ne vidim
;) Reci kad zelis da te provozam i s kojim autom , sad cu ti poslati ponudu na pm :lol: :P Nego Bakire koje ti auto vozis ?

ps. Ne spominji ovdje automobile , ispast ce da se qrcim :mrgreen:
respo

#129 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

majstore
procitaj jebo ga ti
fino pise da stvaraju alijansu a ne da gm kupuje psa grupaciju
i dalje ce biti konkurenti samo ce dijeliti platforme proizvoditi se u zajednicki u nekim fabrikama i "zajednicki" kupovati sirovine
to psa vec ima sa toyotom pa im nije nista
sa bmw-om takodjer
Bakir1

#130 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

klixo wrote:
;) Reci kad zelis da te provozam i s kojim autom , sad cu ti poslati ponudu na pm :lol: :P Nego Bakire koje ti auto vozis ?

razna auta hamza i svi su moji nije tata kupio :D
klixo

#131 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Bakir1 wrote:
klixo wrote:

razna auta hamza i svi su moji nije tata kupio :D
Koja to razna , a ti si ? Kad vec znas ko sam ja zasto ja ne bih znao ko si ti...
vnm

#132 Re: Auto na duge staze

Post by vnm »

pretpostavljam da ti Bakir zna ime jer si se predstavio imenom na forumu koji si linkovao zbog slika...
Bakir1

#133 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

upravo a bakir se na forumu zove onako kako se inace i zove.
nije mi ni na kraj pameti da u ovoj ili bilo kojoj temi hamzi koji nije bio punoljetan 09 godine, kako je sam napisao, obrazlazem sta ja to vozim.
u duhu teme koliko prelazis kilometara hamza pa tako sigurno zakljucujes da sve osim svetog njemackog trojca ( u koji ironicno ne ulazi narodski auto ) ne valja i nije pogodno kao vozilo za duge staze.
reci cu ovako, jedan auto, koji jos imam, od 96 kada je kupljen sa 185.000 km trenutno ima preko pola miliona a zadnje 3 godine sjedi u garazi ;-)
Better Man

#134 Re: Auto na duge staze

Post by Better Man »

C6 ima na zadnjoj klupi više prostora, nego njegovi konkurenti na prednjoj! Milsim da je C6 pravi automobil za putovanja na duge staze ko želi maximalnu udobnost i komotnost!
Better Man

#135 Re: Auto na duge staze

Post by Better Man »

vnm wrote:
hostapler wrote: Hajmo redom
-kod njih je odrzavanje sigurno bolje nego kod obicnih ljudi,ako vec stimaju tender brcko-gasu onda i auta odrzavaju kod njega. Veca je zarada na odrzavanju nego na prodaji automobila.
-zasto mora biti auto od 100 000 KM,moze biti i od 40 000
-ne moze se sipati gdje god se stigne,tacno se zna s kim vlada i ministarstva imaju ugovor
i na kraju kakve sve ovo veze ima sa raspadom sistema njemacke industrije u nasim ministarstvima. puno smo napricali ali uzrok nismo nasli
-zato jer obican covjek kad vidi da je dosao red na servis, ode na servis. ovi znaju vozati auto i duplo vise kilometara nego predvidjeno, jer spiric i kompanija ne mogu dan-dva bez auta (a 90% su im neke privatne ture).

-kakve veze ima cijena auta sa ovom pricom izmedju nas dvojice? na onom dokumentu ima navedeno da im je nerentabilno auto jer je odrzavanje skupo, ja ti kazem zasto je skupo. ti tvrdis da je raspad auta u ministarstvima, ali skupo odrzavanje ne znaci da im se raspao A6 niti da bi jeftinije odrzavanje bilo auta druge marke ekvivalentne klase. apsolutno se slazem da bi MORALI kupovati jeftinija auta.

-nije ti isto hoces li nasuti na EP benzinskoj napravljenoj prije 5 i 50 godina gdje rezervoari nisu ocisceni jos iz doba tita.
Ne bih ja njima dao da voze skuplje auto od Škode Octavie, Renault Fluenca i drugih koji su u toj klasi i cijenovnom rangu!
respo

#136 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

ma suplja je da su u losem stanju
sad ce auto koje vrijedi najmanje 50 hiljada kupiti oni na kojekakvim tenderima za 20 a usput dobiti nova
klixo

#137 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Bakir1 wrote:upravo a bakir se na forumu zove onako kako se inace i zove.
nije mi ni na kraj pameti da u ovoj ili bilo kojoj temi hamzi koji nije bio punoljetan 09 godine, kako je sam napisao, obrazlazem sta ja to vozim.
u duhu teme koliko prelazis kilometara hamza pa tako sigurno zakljucujes da sve osim svetog njemackog trojca ( u koji ironicno ne ulazi narodski auto ) ne valja i nije pogodno kao vozilo za duge staze.
reci cu ovako, jedan auto, koji jos imam, od 96 kada je kupljen sa 185.000 km trenutno ima preko pola miliona a zadnje 3 godine sjedi u garazi ;-)
Sa autom u njemacku svako 2-3 mjeseca. Inace veliki sam zaljubljenik u automobile pa tako i visim po auto forumima. A ne znam ni jednog Bakira ...
Zatamnjena stakla

#138 Re: Auto na duge staze

Post by Zatamnjena stakla »

klixo wrote:
Sa autom u njemacku svako 2-3 mjeseca. Inace veliki sam zaljubljenik u automobile pa tako i visim po auto forumima. A ne znam ni jednog Bakira ...
Izetbegović?
klixo

#139 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Sorel wrote:
klixo wrote:
Izetbegović?
:lol: :thumbup:
Bakir1

#140 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

klixo wrote:Sa autom u njemacku svako 2-3 mjeseca. Inace veliki sam zaljubljenik u automobile pa tako i visim po auto forumima. A ne znam ni jednog Bakira ...
ima zivota i osim foruma, i druzenja ;-)
a nisam znao da je relevantno za bilo sta u zivotu biti clan nekog foruma :lol:
Sorel wrote: Izetbegović?
sminka :lol:
klixo

#141 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Bakir1 wrote:
klixo wrote:Sa autom u njemacku svako 2-3 mjeseca. Inace veliki sam zaljubljenik u automobile pa tako i visim po auto forumima. A ne znam ni jednog Bakira ...
Na tim forumima ljudi pisu iskustva o svojim automobilima pa tako da ne moram kupovati citroene , pezoe(i sl.) i prelaziti 1000000 kilometara da bih znao kako koji automobil "pići" ;) ... Niko ne kaze da su citroeni , pezoi i sl. losi automobili samo mi smo lijeni za njih , treba to odrzavati za razliku od VWa kojeg treba malo manje odrzavati. I nase ceste nisu za citroene i pezoe ;) Nego nisam znao da ima zivota ,a pogotovo druzenja :?
respo

#142 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

nismo mi lijeni nego smo generalno malo zaostali u glavi

pricom vw se ne treba odrzavati a svi ostali trebaju i imamo situacije kad lik sa vw-om dodje i pita majstora sto mi se ovo pokvarilo
pa pokvarilo ti se sto nisi odrzavao debilu jedan da si mjenjao kao i kod ostalih auta sto mjenjaju ljudi ne bi ti otislo
hostapler

#143 Re: Auto na duge staze

Post by hostapler »

klixo wrote:
Bakir1 wrote:
Na tim forumima ljudi pisu iskustva o svojim automobilima pa tako da ne moram kupovati citroene , pezoe(i sl.) i prelaziti 1000000 kilometara da bih znao kako koji automobil "pići" ;) ... Niko ne kaze da su citroeni , pezoi i sl. losi automobili samo mi smo lijeni za njih , treba to odrzavati za razliku od VWa kojeg treba malo manje odrzavati. I nase ceste nisu za citroene i pezoe ;) Nego nisam znao da ima zivota ,a pogotovo druzenja :?
Ja koliko znam kod VW je servisni interval 15 000 km ili jedna godina,kao i kod vecine proizvođaca,tako da ne vidim gdje se to VW treba manje odrzavati od npr Citroena i Pezoa,osim kod nas i u glavama nasih ljudi.
klixo

#144 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Samo nasih ljudi :o U Njemacku pa vidi kojih automobila ima najvise... Citroena ,Pezoa , Renola ces slabo vidjet. VW,Merc , Audi , BMW 80% autmobila u najrazvijenijoj drzavi svijeta ;)
Bakir1

#145 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

klixo wrote: Na tim forumima ljudi pisu iskustva o svojim automobilima pa tako da ne moram kupovati citroene , pezoe(i sl.) i prelaziti 1000000 kilometara da bih znao kako koji automobil "pići" ;) ... Niko ne kaze da su citroeni , pezoi i sl. losi automobili samo mi smo lijeni za njih , treba to odrzavati za razliku od VWa kojeg treba malo manje odrzavati. I nase ceste nisu za citroene i pezoe ;) Nego nisam znao da ima zivota ,a pogotovo druzenja :?
koji su isto tako puni iskustava kao i ti :lol: :lol: :lol:
procitaj na zidu sta pise :lol: :lol: :lol: :lol:
ne mozes ti jos kupovati, tata mozda :mrgreen:
respo

#146 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

klixo wrote:Samo nasih ljudi :o U Njemacku pa vidi kojih automobila ima najvise... Citroena ,Pezoa , Renola ces slabo vidjet. VW,Merc , Audi , BMW 80% autmobila u najrazvijenijoj drzavi svijeta ;)
jao zakljucka jebo te
vidi se da nemas ni 20 godina
sto bi gurali tudju industriju kad imaju svoju
mi da smo pametni na stolovima u kaficima ili bilo gdje drugo bi bilo puno flasirane vode na kojima pise tesanjski kristal sarajevski kiseljak klincev dijamant itd a ne jane knjazovi itd
e kad to skontas onda mozes pisati malo o tome o cemu pricas
drndalo

#147 Re: Auto na duge staze

Post by drndalo »

Da bas ces malo "francuza" vidjeti u Njemackoj, samo Clio-a ces vidjeti par stotina hiljada komada, jer je vec desetljece najprodavaniji uvozni model tamo... E moj klixo, jos ti imas pure za pojest, na moment sam pomislio da imas >19 godina, ali ne vise...
Dady

#148 Re: Auto na duge staze

Post by Dady »

hostapler wrote:
klixo wrote:
Bakir1 wrote: ima zivota i osim foruma, i druzenja ;-)
Ja koliko znam kod VW je servisni interval 15 000 km ili jedna godina,kao i kod vecine proizvođaca,tako da ne vidim gdje se to VW treba manje odrzavati od npr Citroena i Pezoa,osim kod nas i u glavama nasih ljudi.
Vozim VW i u našim ovlaštenim servisima probaju čak da ti nametnu servis nakon 7500 km. Moj auto je sa varijabilnim servisnim intervalima i ovisno od režima vožnje pokazuje mi da do narednog servisa može preći 25-30 kkm. Sipam longlife ulje ali svejedno idem u servis nakon 15 kkm, a u međuvremenu moram dosuti jedno pola l ulja. Laguni sam prije radio servis na 20-25 kkm i nikada kapi ulja nisam dosipao.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
drndalo

#149 Re: Auto na duge staze

Post by drndalo »

Ma jebo Lagunu, to na zejtin ide. Vidis da nijemci na zejtin iz principa nece... Rek'o Klixo... :wink:
Alive

#150 Re: Auto na duge staze

Post by Alive »

Renualt 4

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply