Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#126 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

drndalo wrote:Pravo da ti kazem, sad se evo nasekirah i nalozih se da se svadjam iduci put, ako sta budu zakerali... Odmah nek' salju prijavu na sud, pa da se ceramo... Ja cu donijeti sve uredne drzavne papire koje sam ja trebao obezbijediti za produzetak registracije, a neka PU Novi Grad obezbijedi svoje, pa neka sudija sudi...
Sa rogatim se ne mozes bosti... Principjelno jesmo u pravu, ali prakticno i pravno nismo i nista im ne mozemo jer zakon je jasan:
"Clan/Clanak 211.
(1) Kad upravlja motornim i prikljucnim vozilom, vozac mora imati kod sebe vazecu potvrdu o registraciji izdanu za to vozilo, kao i polisu/policu obaveznog/obvezatnog osiguranja, a motorna i prikljucna vozila registrovana/ registrirana u stranoj zemlji i medjunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja vazi na podrucju Bosne i Hercegovine i duzan je da je pokaze na zahtjev policajca ili drugog ovlastenog lica/osobe."

Nazalost zakon nigdje ne predvidja bilo kakvu alternativu u vidu potvrde i sl, a sporost drzave nema nista s tim.
drndalo

#127 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by drndalo »

E pa ja ti sad rekoh da sam se zainatio, pa vidjecemo ako mi se desi... Jebat ga, 50-100 KM mi je platiti svakako, a volim biti Kalimero... Imadoh 2x do sada takva insistiranja na Sudu, sa polovicnim usljehom, 1:1 za mene, a sa sadasnjim saznanjima, i taj prvi put sam mozda mogao proci, umjesto da sam isao na laksu varijantu, poslusao sudinicu da platim najmanju mogucu kaznu... Ali da se nisam zalio, dobio bih vecu kaznu i ostao bez vozacke, ovako sam platio manje, i prosao sa uslovnom... Moje dosadasnje iskustvo = Uvijek se isplati zaliti...

Ako ti pokazes Sud-u da si sve svoje predao na vrijeme da bi dobio potvrdu o registraciji na vrijeme, PU je kriva sto ti taj papir nemas uza se... Naravno, ja ovim ne savjetujem nikoga da ovo radi, ja sad pricam samo o sebi... I svojim buducim vjerovatnim koracima...

Ako mi se desi, izvjestaj sa iskustvima cu napisati...

U potpisu: Kalimero
Mlad i Nevin

#128 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

King Kenny wrote:
Sarajevo_Grad wrote:Možeš, al' samo u KS.
Ok, hvala :-D

Lakše malo s tim bombama bolan....Ti jarane se možeš malo vozati na svoj rizik, eto ja dvije godine već imam položeno pa me policija zaustavila svega 3 puta, jesam dva puta sišao u grad dok sam čekao vozačku da mi se izda i znam da sam samo čekao da izleti bagra odnekle, samo sam mislio na pandure. Ako te zaustave belaj je.
Mračajski proto

#129 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mračajski proto »

Zaustavili su mene, prije dvije godine, i nikome ništa. Pokazao potvrdu i prošao, još sam uletio u zabranu kod Holiday Inn-a. Opet, zavisi od njih, odnosno, na kojeg naletiš i kako je raspoložen. :wink:
goran16v

#130 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

drndalo wrote:E pa ja ti sad rekoh da sam se zainatio, pa vidjecemo ako mi se desi... Jebat ga, 50-100 KM mi je platiti svakako, a volim biti Kalimero... Imadoh 2x do sada takva insistiranja na Sudu, sa polovicnim usljehom, 1:1 za mene, a sa sadasnjim saznanjima, i taj prvi put sam mozda mogao proci, umjesto da sam isao na laksu varijantu, poslusao sudinicu da platim najmanju mogucu kaznu... Ali da se nisam zalio, dobio bih vecu kaznu i ostao bez vozacke, ovako sam platio manje, i prosao sa uslovnom... Moje dosadasnje iskustvo = Uvijek se isplati zaliti...

Ako ti pokazes Sud-u da si sve svoje predao na vrijeme da bi dobio potvrdu o registraciji na vrijeme, PU je kriva sto ti taj papir nemas uza se... Naravno, ja ovim ne savjetujem nikoga da ovo radi, ja sad pricam samo o sebi... I svojim buducim vjerovatnim koracima...

Ako mi se desi, izvjestaj sa iskustvima cu napisati...

U potpisu: Kalimero
Samo sto postoji jedan detalj koji ne podrzava tvoju teoriju...
Kad predas dokumente za registraciju to NE ZNACI da ce ti auto biti i registrovan tj. da ce registracija biti produzena, tako da ti nadlezni MUP ne moze izdati potvrdu na osnovu koje bi ti vozio auto jer prilikom predaje ne znaju moze li taj auto biti uopste registrovan. Za registraciju ili produzenje i vozac i auto moraju ispunjavati odredjene uslove, vozac da nema neplacenih kazni i ostalih nameta itd, a auto da ima rjeseno pitanje vlasnistva, da je teh. ispravan itd.
Sad hipoteticki zamisli situaciju: Imas neplacenih kazni, ili nesto nije uredu s autom (kupoprodajni ugovor, ostavinska rasprava, papiri od lizinga, punomoci, moze biti 100 razloga), MUP ce zaprimiti tvoj predmet i automatski izdati potvrdu da mozes voziti dok ti ne budu gotovi dokumenti, ti zapravo nemas uslova da registrujes taj auto, a MUP ti prakticno "na nevidjeno" legalizuje voznju auta. Zato ti niko nece izdati nikakvu potvrdu, odnosno mogli bi izdati potvrdu da su ti zaprimili dokumente, ali ti nece dozvoliti da sa njom vozis, sto je isto kao da ti nista ne izdaju.
drndalo

#131 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by drndalo »

Dobro, ti si u pravu, a ja opet kazem, ko ima zivaca i volje, neka se tuzi po 100x... Ja hocu, ako mi trebadne...

Auta su mi uvijek cista, uvijek na mene, i nemam nikada nikakvih problema sa papirima, osim sa neproknjizenim kaznama, ali to opet nije do mene... Ja predao sve potrebne papire, teh. ispravno vozilo, osigurano, na mom imenu npr. 5-6 godina/registracija vec, nigdje nikakvog lizinga/pushinga, sve u istoj opstini, kaznu platio u zakonskom roku od 8 dana, i jos i kopiju faxa kojim sam PU poslao kopiju uplatnice... I sa tim brdom papira koji dokazuju da sam savjestan gradjanin, ja se i sa sudijom mogu natezati... Da li cu se nategnuti ili biti nategnut, ne znam, ali znam da sto manje lajemo, vise nas sintori love...

Vec ti rekoh, kad sam kriv obicno se povucem i pokusam proci sa sto manjom kaznom, kad nisam kriv, idem i na sud, spreman da platim i vise, ali nece biti "njegova" zadnja... Jedan je vec popushio foru zahvaljujuci svojoj povrijedjenoj "organskoj" sujeti, koja ga je natjerala da mi (dokazljivim) lazima napakuje vise nego sam mozda bio kriv... Ja ga pismeno uhvatio u lazi i na to ukazao sudinici... Izraz lica njega i njegovog sefa smjene je bio vrijedan par sati skupljanja informacija... Jos je i 7 brace profitiralo...
goran16v

#132 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

drndalo wrote:Dobro, ti si u pravu, a ja opet kazem, ko ima zivaca i volje, neka se tuzi po 100x... Ja hocu, ako mi trebadne...

Auta su mi uvijek cista, uvijek na mene, i nemam nikada nikakvih problema sa papirima, osim sa neproknjizenim kaznama, ali to opet nije do mene... Ja predao sve potrebne papire, teh. ispravno vozilo, osigurano, na mom imenu npr. 5-6 godina/registracija vec, nigdje nikakvog lizinga/pushinga, sve u istoj opstini, kaznu platio u zakonskom roku od 8 dana, i jos i kopiju faxa kojim sam PU poslao kopiju uplatnice... I sa tim brdom papira koji dokazuju da sam savjestan gradjanin, ja se i sa sudijom mogu natezati... Da li cu se nategnuti ili biti nategnut, ne znam, ali znam da sto manje lajemo, vise nas sintori love...
Jbga, kad dodjes na salter ili u agenciju ne pise ti na celu da ti je auto uredan, da nemas neplacenih kazni itd...
drndalo

#133 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by drndalo »

Slazem se, i mislim da treba da provjeravaju puno vise nego prije, nije problem, problem mi je samo kada ne svojom krivicom dolazim u koliziju sa zakonom, pa ako organ na provodjenju tog zakona nece da shvati moje potrebe, onda kod mene proradi inat... E sad, na svu srecu, zaista sam imao rijetko kakvih problema, i nadam se da ce tako i ostati, rekoh ti i da ljudi u Vitezu npr. uopste nisu bili ni culi za tako nesto u SA, pa kad im objasnih, uz ostale ispravne papire, i normalan nastup, nije bilo problema... Da jeste, onda bih se hvatao pairnatog dokazivanja da nije bilo do mene...
lenanimra

#134 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by lenanimra »

a,ja nikako ne kontam tipove koji kad ubace u rikverc izbace glavu kroz lijevi prozor i krecu se u rikvercu i to pod krkanskim gasom,ja lično ne vidim tako 70% onoga što bi trebao da vidim za razliku da gledam na retrovizore :run: čak kad bi gledo samo u lijevi retrovizor imam bolju preglednost nego on sa izbacenom glavom ? sve do jednom dok se glavom ne zapuca u nešto ?
A inace i ja sam mlad vozač ali samo vožnja po ogranicenju bez divljanja,i sa ispravnim vozilom svjetla,brisaci,kocnice,na tomu se ne stedi
danny87

#135 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by danny87 »

Puno lijepih savjeta .Ja imam slućaj položio ove g u 5mj sve od prve podigao vozačku nakon 3mj i sad doma imam audi a4 1.8 92kw sve lijepo i super ali otac nikako neda da sam idem nekud autom nego kad idemo recimo na selo onda mi da, da vozim al od njegovih frustracija i živčanosti nažalost nevozim več skoro 3mj , jednostavno odustao dok sebi ne kupim nešto za početak.,al stvarno mi se vozi al teško je ućit kad neko pored stalno viće sad prebaci , sad koći i tako.. molim savjet jer neznam više kako sijesti s njim u auto
technoGeek

#136 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by technoGeek »

Vozaj se s njim svugdje jedno mjesec dana, ako ni tada ne popusti onda skupi i kupi sebi auto.
mentalist

#137 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mentalist »

danny87 wrote:Puno lijepih savjeta .Ja imam slućaj položio ove g u 5mj sve od prve podigao vozačku nakon 3mj i sad doma imam audi a4 1.8 92kw sve lijepo i super ali otac nikako neda da sam idem nekud autom nego kad idemo recimo na selo onda mi da, da vozim al od njegovih frustracija i živčanosti nažalost nevozim več skoro 3mj , jednostavno odustao dok sebi ne kupim nešto za početak.,al stvarno mi se vozi al teško je ućit kad neko pored stalno viće sad prebaci , sad koći i tako.. molim savjet jer neznam više kako sijesti s njim u auto
Složi priču da trebaš ženku odvest na piće ili negdje, sigurno da neće poći sa tobom a teško da će odbiti. Sjedeš u auto i polake sam, daleko ugodnije nego da ti je neko za vratom i kljuca
Ako već hoćeš da se oslobodiš pritiska tutorstva, bez obzira na dobročinsvo istog :) , kad sledeći puta bude išao sa tobom a počne kljucati, prvo skretanje, desni žmigavac, ručna, izadješ i zamoliš da nastavi on voziti (lično uradio).
Više nije bilo problema ;-)
mentalist

#138 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mentalist »

technoGeek wrote:Vozaj se s njim svugdje jedno mjesec dana, ako ni tada ne popusti onda skupi i kupi sebi auto.
dobar prijedlog ako radi
zLatk0

#139 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by zLatk0 »

U slicnoj situaciji sam bio.. Mama mi je uvijek u pocetku negirala za kljuc, iako sam sa njom odvozio dosta prije zapitkivanja, ali njena je briga bila vecinom radi drugih, ne radi mene jer sam se dobro ispraksirao, a i imala je opravdanje "sta ce ti auto, dok parking nadjes i slicno", jer sam na 5min od grada..
Vjerovatno bi ti sa vl. auto bilo slicno, pokusaj da mu objasnis da ti to njegova iznenadna upozorenja smetaju, da ti blaze kaze i slicno, naravno pod uslovom da si hajmo reci "ustelio" sa voznjom. Takoďer, mozes pokusati sa auto-instruktorom kojem ti otac vjeruje da provozas sa trenutnim auto..
Last edited by zLatk0 on 30/11/2012 00:30, edited 1 time in total.
aduka11

#140 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

Za ove "šofere" što motorom koče, jel' vam lakše promjeniti diskove il' motor ? :D
HardCore

#141 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by HardCore »

aduka11 wrote:Za ove "šofere" što motorom koče, jel' vam lakše promjeniti diskove il' motor ? :D

HAHAHHHAAHHAAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHA
blue033

#142 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by blue033 »

aduka11 wrote:Za ove "šofere" što motorom koče, jel' vam lakše promjeniti diskove il' motor ? :D
Ta dilema ti je dobra sve dok ne sletiš s puta. Kad sletiš onda nema te dileme.
aduka11

#143 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

blue033 wrote:
Ta dilema ti je dobra sve dok ne sletiš s puta. Kad sletiš onda nema te dileme.
Dobro, hvala na savjetu. Pozdrav od taxe. :D
Ivo Lola

#144 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Ivo Lola »

evo jedno pitanje na koje vjerujem da 90% pocetnika (a i veliki broj nas "iskusnih") ne zna odgovor
kako se pali auto na guranje ?
nisam pocetnik vec dugo al srecom nije mi trebalo da palim svoje auto na guranje, do neki dan
i skontam da ne znam to, nije mi nikad palo na pamet da ce mi trebat
Tahta

#145 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Tahta »

Ivo Lola wrote:evo jedno pitanje na koje vjerujem da 90% pocetnika (a i veliki broj nas "iskusnih") ne zna odgovor
kako se pali auto na guranje ?
nisam pocetnik vec dugo al srecom nije mi trebalo da palim svoje auto na guranje, do neki dan
i skontam da ne znam to, nije mi nikad palo na pamet da ce mi trebat
novija auta se ne smiju nikak opalit iguranjem
A pali se tako što se da kontakt ubaci u drugu brzinu drži kavčilo i onda kad se zaholca pustiš kvačilo naglo, kad krehne opet kvačilo kočnica da se ne ugsi naravno .Isto može i kad se ubaci u rikverc pa gura nazad
Revolucionar ★

#146 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Revolucionar ★ »

Ovo za paljenje guranjem, nisam nikad probao, ali rekose mi kao das kontakt, drzis na kvacilu, logicno neko te pogura ili krenes nizbrdo, pucas u drugu brzinu i pustas kvacilo kad osjetis da ce upalit i po gasu onda. Mada, nikad nisam dosao u situaciju da ovo oprobam .

Sto se tice ostalih savjeta, licno bih preporucio pametnu voznju autoputem . Dakle, gasiranje uredu, ali uvijek pratit sta se desava iza i ispred tvog auta. Cesto se desi da vozaci samo gledaju kako da mahnu onog ispred, pa prilikom preticanja prelaze u brzu traku ne prateci situaciju iza. Ako neko naleti cirka 180/200 kmh iza i opali te pozadi, strasno ! Takodjer, najbolje je par puta proci odredjenu dionicu autoputa cisto da se upoznas sa terenom, jer na nasem autoputu na nekim dionicama ima zeznutih krivina, gdje ako uletis pri nekoj velikoj brzini moze lako doci do gubljenja kontrole nad autom. Takodjer, iako velika vecina vozaca ne koristi zmigavac na autoputu, mozda je najbolje da se isti koristi, da das liku ispred znak da ces ga preteci, jer se cesto zna desiti da nekog krenes preticat a on u isto trenutku se ubacuje na brzu traku
aduka11

#147 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

Revolucionar ★ wrote:Ovo za paljenje guranjem, nisam nikad probao, ali rekose mi kao das kontakt, drzis na kvacilu, logicno neko te pogura ili krenes nizbrdo, pucas u drugu brzinu i pustas kvacilo kad osjetis da ce upalit i po gasu onda. Mada, nikad nisam dosao u situaciju da ovo oprobam .

Sto se tice ostalih savjeta, licno bih preporucio pametnu voznju autoputem . Dakle, gasiranje uredu, ali uvijek pratit sta se desava iza i ispred tvog auta. Cesto se desi da vozaci samo gledaju kako da mahnu onog ispred, pa prilikom preticanja prelaze u brzu traku ne prateci situaciju iza. Ako neko naleti cirka 180/200 kmh iza i opali te pozadi, strasno ! Takodjer, najbolje je par puta proci odredjenu dionicu autoputa cisto da se upoznas sa terenom, jer na nasem autoputu na nekim dionicama ima zeznutih krivina, gdje ako uletis pri nekoj velikoj brzini moze lako doci do gubljenja kontrole nad autom. Takodjer, iako velika vecina vozaca ne koristi zmigavac na autoputu, mozda je najbolje da se isti koristi, da das liku ispred znak da ces ga preteci, jer se cesto zna desiti da nekog krenes preticat a on u isto trenutku se ubacuje na brzu traku
Najveći problem je što kod nas ljudi ne znaju voziti na autoputu, upravo ta "brza" traka kako je zovete služi samo za preticanje a ne za vožnju po istoj.
citroen xm

#148 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by citroen xm »

U ovom slučaju je i skuplje i teže promjeniti diskove nego motor. Kako? Prosto, motoru ništa ne šteti. Sjedi 1.
aduka11

#149 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

citroen xm wrote:
U ovom slučaju je i skuplje i teže promjeniti diskove nego motor. Kako? Prosto, motoru ništa ne šteti. Sjedi 1.
Pošto vidim da si ti neki iskusniji vozač, hajd' mi to malo obrazloži živ bio. :D
citroen xm

#150 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by citroen xm »

Vrlo lako. Kočenjem kočnicama trošiš i diskove i disk pločice. A šta se to troši kada se koči motorom i kako se troši?
Post Reply