Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Viamichelin racuna gradska sredista, a ne autoputeve pod naplatom.
To sto si se oko Trsta vozio se racuna kao zaobilzanica, manje od 15 km. Ni Sarajevska od Josanice sve do iza Vlakova se nece naplacivati. Ne naplacuje se ni ona oko Zagreba. Ali to ne znaci da su autoputevi u HR ili ITA besplatni...
Komad "besplatne" autoceste oko grada do naplatnih kucica za tebe mozda izgleda mukte, ali, si ga kao neko u tranzitu vec platio kroz cestarine do i do, a oni koji se, zbog prirode psla ili stanovanja, vrte na tom potezu "besplatne" autoceste ga itekako placaju kroz raznorazna davanja, registraciju, gorivo itd...
Nekad za bog-te-pitaj koliko godina kad oko Sarajeva bude autocesta ces se do mile volje moci voziti autocestom od Josanice do M. raskrsca (ako tamo budu napl. kucice) i neces placati cestarinu na kucicama ali ces je itekako placati kroz svaku registraciju i lit. goriva koji naspes.
Nista nije besplatno, pa ni metar autoceste, samo mozes biti sretan ziveci u neznanju i misliti da je besplatno.
hvala jos jednom svima na savjetima i pomoći, da se javim stigla bez navigacije
ako ko putuje ovih dana dionica puta venezia-trieste je zatvorena, koristi se zaobilaznica.... ostalo je sve super, nema nekih značajnih gužvi...
i za temu... odlicna autocesta kakanj-sarajevo je fenomenalna bez problema na naplatnim kućicama
LP svima
goran16v wrote:Komad "besplatne" autoceste oko grada do naplatnih kucica za tebe mozda izgleda mukte, ali, si ga kao neko u tranzitu vec platio kroz cestarine do i do, a oni koji se, zbog prirode psla ili stanovanja, vrte na tom potezu "besplatne" autoceste ga itekako placaju kroz raznorazna davanja, registraciju, gorivo itd...
Nekad za bog-te-pitaj koliko godina kad oko Sarajeva bude autocesta ces se do mile volje moci voziti autocestom od Josanice do M. raskrsca (ako tamo budu napl. kucice) i neces placati cestarinu na kucicama ali ces je itekako placati kroz svaku registraciju i lit. goriva koji naspes.
Nista nije besplatno, pa ni metar autoceste, samo mozes biti sretan ziveci u neznanju i misliti da je besplatno.
ja u italiji nisam platio putarinu na autoputu od monfalconea do skretanja za basovizzu,išao sam za bosnu preko rijeke i bihaća, 3 puta sam se u zadnjih godinu dana tuda vozio,ali izgleda da ima ljudi koji bolje znaju od mene jesam li ja to platio,a prošli mjesec sam se vraćao iz monfalconea,auto putem,nigdje naplatnih kućica do slovenije
Od Monfalcone Est do Basovizze je Trscanska zaobilaznica, i naravno da se ne placa.
To je isto kao da si rekao da se u HR autoputevi ne placaju, jer si ti od Jankomira do Luckog vozio dzaba.
Zato odmah da te utjesim: autoput kroz BiH ce biti besplatan, moci ces od Vlakova do Josanice dzaba!
sram ih bilo kako su obiljezili i osvijetlili onu dionicu koja se radi, posebno na onim prelomima i makadamima. ja se stvarno cudim kako nije bilo vise nesreca tamo
ins wrote:
Od Monfalcone Est do Basovizze je Trscanska zaobilaznica, i naravno da se ne placa.
To je isto kao da si rekao da se u HR autoputevi ne placaju, jer si ti od Jankomira do Luckog vozio dzaba.
Zato odmah da te utjesim: autoput kroz BiH ce biti besplatan, moci ces od Vlakova do Josanice dzaba!
Zaobilazinca se naravno placa, samo posredno. Oni koji zbog prirode posla ili stanovanja iskljucivo koriste zaobilaznicu, a ne auto put van zaobilaznice, je placaju kroz regustraciju, poreze i gorivo, a oni koji su u tranzitu je placaju u sklopu putarina do i od zaobilaznice kao i kroz gorivo. Fol je u tome sto kad nesto drektno ne placas odmah znaci da je besplatno.
Vec sam napisao, vozaces se ti od Josanice do Mostarkog raskrsca (jednog dana kad bude sagradjen) tj izmedju naplatnih kucica koliko hoces, ali to ne znaci da neces platiti cestarinu. Pogledaj strukturu cijene goriva i stavke prilikom registracije auta i sve ce ti biti jasno kako je ne placas cak i unaprijed, a o porezima i doprinosiam da ne govorimo.
Već treće jutro zaredom nepismeni debili sa autima u Jošanici idu u traku za one koji koriste token i obzirom da nema nikog da im naplati moraju se vraćati u rikverc! Jutros lola izašao iz auta i išao da traži nekog da dođe da mu naplati da se ne mora vraćati u rikverc.
Last edited by Better Man on 05/07/2012 19:06, edited 2 times in total.
Better Man wrote:Već treće jutro zaredom nepismeni debili sa autima u Jošanici idu u traku za one koji koriste token i obzirom da nema nikog da im naplati moraju se vračati u rikverc! Jutros lola izašao iz auta i išao da traži nekog da dođe da mu naplati da se ne mora vračati u rikverc.
Better Man wrote:Već treće jutro zaredom nepismeni debili sa autima u Jošanici idu u traku za one koji koriste token i obzirom da nema nikog da im naplati moraju se vračati u rikverc! Jutros lola izašao iz auta i išao da traži nekog da dođe da mu naplati da se ne mora vračati u rikverc.
Vracali se u nedelju alternativnim "putem". Katastrofa, hem je dalje, hem je cesta katastrofa, na nekim mjestima je jos rade, ne mogu se dva auta zaobici kako treba.. Kupe sistem naplate iz Srbije i onda dignu cijenu da bi mogli platiti sistem naplate. Nisu pripremili alternatvini "put" a naplacuju, uzimaju me kad registrujem auto i stoga mislim da je ovih 4.2 KM zaista previshe.
pa pravo da ti kazem, nisam bas nepismeni debil, ali sam prije neki dan i ja uletio u tu traku. apsolutno nema nikakvog znaka da je to traka samo za tokendzije. pise gore ono ACC, ali pise i na ostalim trakama. grafika cikice koji je u naplatnoj kucici stoji samo iznad jedne kucice tako da se po tome moze rucno placati samo u toj kucici iako ima kucica i lijevo i desno u kojima ima ljudi.
pa pravo da ti kazem, nisam bas nepismeni debil, ali sam prije neki dan i ja uletio u tu traku. apsolutno nema nikakvog znaka da je to traka samo za tokendzije. pise gore ono ACC, ali pise i na ostalim trakama. grafika cikice koji je u naplatnoj kucici stoji samo iznad jedne kucice tako da se po tome moze rucno placati samo u toj kucici iako ima kucica i lijevo i desno u kojima ima ljudi.
Kada dolaziš u Jošanicu iz pravca autoputa, fino je označena krajnja desna traka da je to za one sa tokenom, druga traka, tj. kućica je i za jedne i za druge i preostale dvije su za ove bez tokena. Jedno je kad se prvi put pojavljuješ ili u brzini pogrešno se prestrojiš, ali brate kad ti je na cesti označeno, a uz to i gore display fino pokazuje e onda nema opravdanja. Sigurno ne koristiš često autoput , pa te je malo zbunilo i to je ok, ali ovi što svaki dan idu i svaki dan prave iste greške e to e debilizam.
kakavdanakneiskustvu wrote:
u italiji ima dijelova auto puta gdje se i ne plaća putarina
Gdje to, mozes li postaviti neki primjer? Osim ako pod tim ne racunas par kilometara na svaku stranu od vecih gradova i njihove zaobilaznice? Tipa oko Trsta ili Venezie ili Milana
Ja se vozim cesto kroz Italiju, i jos nisam vidio "besplatni" autoput
Pozdrav,
molim sve one koji znaju (da ne otvaram novu temu, jer se na ovoj vec spominjala problematika koja me zanima) koliko treba para za autoput da se dodje do Venecije - luke? Znaci, Hrvatska, Slovenija (ostajem 8 dana - da li ima vinjeta za 10 dana) i Italija. Unaprijed se zahvaljujem na info i izvinjavam na iskakanju iz teme.
je li baš hoćeš da ideš autoputem od BiH do venecije?[/quote]
Tako mi se cini najjednostavnije, bez previse komplikacija, a nisam siguran koliko mogu ustediti ako budem isao kojekakvim sporednim putevima (nemam navigaciju)? Prihvatam svaki savjet
nisam nikad autom išao do venecije,ali sam na autoputu koji ide do venecije skrenuo za monfalcone,preko bihaća,senja i rijeke,nikad prije tuda nisam išao ali mi je draže nego preko zagreba[/quote]
Gledam preko "via michelin" i predlaze mi na Zagreb-Ljubljanu itd..... cca 650km (100-tinjak EUR troskovi).
Preko Rijeke mi prikaze nesto duzi put (20-ak km) i nesto vece troskove (10-ak EUR) pa se cini bolje ne ici na Rijeku.
Samo neka je fino drustvo i vrijeme, nije problem voziti nego imas li koju info o cijenama autoputeva?
Mozemo se naci na pice i razglabati ostalim stvarima
ja sam platio jedan euro u hrvatskoj,negdje poslije rijeke,ostalo ništa
iz zenice si?[/quote]
Jos su mi neki prijatelji govorili da idem preko Rijeke da izbjegnem autoput u Sloveniji ali kako nisam nikad isao tim putem, tako se ne smijem usuditi (bez navigacije). A gledajuci "viamichelin" (i ako je vjerovati mu), i ne isplati se nesto previse ici tim putem.
Idi Zagreb, Ljubljana, Trst, Venecija, najbolje ti je tako nego da se zavlacis tamo preko Rijeke. Svratite do Palmanove, ima dobar outlet ima svega, po dobrim cijenama. Palmanova je izmedju Trsta i Venecije.
Idi Zagreb, Ljubljana, Trst, Venecija, najbolje ti je tako nego da se zavlacis tamo preko Rijeke. Svratite do Palmanove, ima dobar outlet ima svega, po dobrim cijenama. Palmanova je izmedju Trsta i Venecije.
Tako mi savjetuje i "viamichelin". Znas li slucajno koliko kosta autoput (Italija-Slovenija-Hrvatska)?
Tako mi savjetuje i "viamichelin". Znas li slucajno koliko kosta autoput (Italija-Slovenija-Hrvatska)?
da se ubacim
oko 11€ kroz Hrvatsku (u jednom pravcu), slovenska vinjeta 7-8 dana je 15 €, za Italiju - ne znam