lotPi wrote: ↑01/01/2022 22:03
@duh_sa_sjekirom
Zasto je problem reci da je najveca glupost u Buzimu cestitati stanovnicima Bozic sa posterom sa jaslicama?
Eto bas sam primitivan a ti bas ono pravo napredan.
Tamo zivi 99,99% ljudi kojima je religija Islam.
Bozic nije svjetovni praznik, Nova godina je izgubila religiozni smisao i sasvim mi je u redu cestitati istu, vec strogo katolicki praznik.
Niti sam zaostao niti zadrt ali je to meni nije uredu dok u Sirokom Brijegu ili Omarskoj ne osvanu iste takve cestitke za Bajram ili Novu godinu po islamskom kalendaru.
Gdje su u tim sredinama zajednicke svecanosti.
Moji starci i prije rata odu sa komsijama na Ponocku, bilo normalno, ja ne vidjeh niti jednog na Bajramu, niti Halvu napravise
Ja sam protiv i takvi Jumbo plakati nisu potrebni.
Ja ih vidim kao provokaciju.
Mislim ko je ovdje lud, mi se kao moramo pravdati da smo evropski narod pa cemo jedni drugima cestiti Bozic, Uskrs i sl. U suprotnom smo zaostali i primitivci.
Al' ned'o Bog staviti negdje neku nijansu zelene boje, odmah "Dzamahirija" i Teheran!
Sasvim je normalno i ljudski cestitati Bozic ili neki drugi praznik svom komsiji ili sugradjaninu.
Hajmo malo Jumbo plakata za Bajram po Splitu, Zagrebu, Virovitici, Subotici ili Pozarevcu. Mislim i to je internacionalni praznik. Ili u tim gradovima zive primitvci i zadrti nacionalisti koji mrze sve osim onoga sto su sami,
Logican slijed prema gore navedenim argumentima.
Zasto se mi uvijek moramo pravdati i prodavati.
Na istom smo levelu, u svemu pa i u tome!
I ova sra*nja sa svinjetinom, jel' ima neko imalo pismen ili sposoban da okrene malo pricu, pa da vidimo kako stoje stvari sa multinacionalnoscu ili raznolikostima u bastionima demokratije kao sto su Banjaluka i slicni.
Ebote pa ni jezik ne mozemo zvati kako zelimo a pricamo o svinjetini!
A ovaj gore Akademik je govorio o sasvim suprotnoj stvari nego ti potenciras!