Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
-Spiridon-

#1226 Re: Prodaja ili poklon

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Ja sam na početku Spiridon dijelio sjemena džabe kao što si i sam rekao al sam shvatio da je to vrlo nezahvalan posao jer ljudi ne cijene. Kod nas još uvijek važi što dođe džabe more i otići džabe.
Jedino kad čovjeku naplatiš tada vidiš da li je stvarno zainteresiran ili je jedan od "padobranaca" koji skuplja sjemena "onako" ako bi možda i on kad sijao. Trgovina mora biti halal (dozvoljena, poštena) a ko me je skupo uvijek imaju Kinezi. :) ...
Da, s tim se moram složiti. Večina ljudi je "nezahvalna", ne cjene poklonjene stvari, nemaju odnosa do ničega šta nisu skupo platili... :(
No, kod pravih čililjupca su moja iskustva ipak pozitivna, jer ti još itekako cjene svaku poklonjenu domaču sjemenku ili sadnicu koja je nekom bila viška. Mnogi njih su se oprobali sa "Kinezima" na E-bayu pa tako dobro znaju " po koliko je obična paprika" :lol:
Sad ono "pravi čililjupci"... Pračenjem upisa po forumima sa njihovim čitanjem i "medju redovima", moguče je o nekom forumašu vrlo brzo utvrditi, dali je ozbiljan, "za stvar", ili je samo prigodni "cvječar", koji je sijao/bi sijao tek tako, za ukras, da vidi kako to raste.
Dobivam privatne poruke sa molbama za za par sjemenki neke moje vrste, ljudi mi za uzvrat nude svoje pa takvima rado šaljem džabe (plačam i poštarinu), dok mi je za one prigodne šteta svakog zrna... :)

LP
djusej

#1227 Re: Prodaja ili poklon

Post by djusej »

Sad ono "pravi čililjupci"... Pračenjem upisa po forumima sa njihovim čitanjem i "medju redovima", moguče je o nekom forumašu vrlo brzo utvrditi, dali je ozbiljan, "za stvar", ili je samo prigodni "cvječar", koji je sijao/bi sijao tek tako, za ukras, da vidi kako to raste.
Dobivam privatne poruke sa molbama za za par sjemenki neke moje vrste, ljudi mi za uzvrat nude svoje pa takvima rado šaljem džabe (plačam i poštarinu), dok mi je za one prigodne šteta svakog zrna... :)
Sprirdon,
na jednom forumu (Gartlc) pročitao sam da bi ti volio da ti neko pošalje sjemenke "vezene piperke". Ako nisi nabavio sjeme rado ću ti poslati poštom.
LP
Mu'min

#1228 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Prvo sjeme prodaš i ako se pokaže da je "čili-raja" onda ide bratska izmjena sorti i znanja.
U suprotnom njemu ćejf tebi pare. :)
-Spiridon-

#1229 Re: Prodaja ili poklon

Post by -Spiridon- »

djusej wrote: Sprirdon,
na jednom forumu (Gartlc) pročitao sam da bi ti volio da ti neko pošalje sjemenke "vezene piperke". Ako nisi nabavio sjeme rado ću ti poslati poštom.
LP
Zahvaljujem na ponudi @djusej, ali za sledeču godinu sam več pun. Nemam više mjesta pa sad moja želja za "vezenim piperkama" čeka na koju od sljedečih sezona. :sad:
Hvala još jednom, cjenim to! :thumbup:

LP
-Spiridon-

#1230 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Prvo sjeme prodaš i ako se pokaže da je "čili-raja" onda ide bratska izmjena sorti i znanja.
U suprotnom njemu ćejf tebi pare. :)
Ja "čili-raji" oboje poklanjam bez očekivanja, da mi se nešto uzvrati! :kiss:

LP
Vojvoda Vojvodine

#1231 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Vojvoda Vojvodine »

Kad se poberu plodovi sad i kad ostane sama biljka,s obzirom da neke moje kao što ste videli nemaju lišče dal bi bilo pametno da ih orežem i ostavim u prostoriju da cekaju zimu il da ih ostavim da stoje i dalje tako napolje
-Spiridon-

#1232 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Ja bi ih ostavio vani sve dok se nočne temperature ne spuste ispod 5°C. Mislite ih prezimiti za iduču sezonu?

LP
Mitom

#1233 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mitom »

Vojvoda Vojvodine wrote:Kad se poberu plodovi sad i kad ostane sama biljka,s obzirom da neke moje kao što ste videli nemaju lišče dal bi bilo pametno da ih orežem i ostavim u prostoriju da cekaju zimu il da ih ostavim da stoje i dalje tako napolje

Ja sam " prozorska" vrtlarica -nisam iz Prozora nego uzgajam na prozoru :-D ....
Prošlu jesen ostale tri tegle do proljeća na prozoru... Dvije preživjele ( plodovi ostali na njima - brala ih u hodu. Ponovo cvale ali urod slabiji. Paprike u osnovi mogu funkcionirati kao dvogodišnje biljke. Nije preživjela Red Savina ali ona i ove GOD slaba....negdje griješim s tom sortom :? Ali gdje?
Kiberluskoni

#1234 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Kiberluskoni »

Evo i mene, novajlije na temi.

Ove godine na balkonu sam uzgojio 3 stabljike mađarske Szeged paprike i od plodova napravio odličnu eros pistu (mađarski dodatak jelima). Pored nje mi je uspjela jedna stabljika jalapeno paprika i sada imam nekih 10ak plodova koje još nisam ubrao.

Nekada prije dvije godine sam u Mercatoru kupio mix ljutih paprika i to fino osušio za sjeme. Dvije godine nije bilo nikakvog efekta i mislio sam da je sjeme ozračeno i sterilizirano, kad ove godine, sasvim slučajno i neplanirano, od tog sjemena dobijem dvije Habanero i dvije žute Thai stabljike. Svaka ima po jedan plod koji imam namjeru ostaviti za sjeme.

Ima li ko ideje kako sačuvati ove jalapeno paprike? Kiseliti, zalediti, praviti neki relish-samljeti..? Gledao sam na netu neke ideje, ali da čujem je li ko od vas pokušao.

Slike stižu kad uslikam :)
Mu'min

#1235 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Mitom wrote:Paprike u osnovi mogu funkcionirati kao dvogodišnje biljke.
Paprike su višegodišnje biljke. Vidio sam i po 7 godina stare čili stabljike.
skafiskafsnjak

#1236 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by skafiskafsnjak »

Vi priccaaatee o ploodoovvimaaa... a meni jos ni proklijale nisu kmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

:roll: :roll: :roll:
Mu'min

#1237 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

skafiskafsnjak wrote:Vi priccaaatee o ploodoovvimaaa... a meni jos ni proklijale nisu kmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

:roll: :roll: :roll:
Počeo 1. SEPT sa sijanjem i on bi plodove. :lol:
Sabur ahbabu, sabur. :)
skafiskafsnjak

#1238 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by skafiskafsnjak »

Pa samo kazem :P Znam da ne moze :lol:
cola123

#1239 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cola123 »

pozdrav.
prije 2 godine sam uzeo sjeme iz jedne papricice, i primila se.. pazim je, njegujem je, pa me sad zanima i tacan naziv te biljke.. pa ako neko zna, bio bih zahvalan na informaciji :)
a to je ova papricica...
hvala
http://pokit.org/get/?0ffa6f1da531b0f31 ... 586fe3.jpg
cola123

#1241 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cola123 »

e pa hvala prijatelju ;)
VCorp

#1242 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by VCorp »

Prije par dana od prijatelja koji uzgaja ljute papričice sam dobio Bhut Jolokia -u na probu. Znao sam i prije da je to jedan od najljućih čilija na svijetu, i mislio sam jer volim ljuto da to nije ništa ali ono što je uslijedilo poslije ništa me na to nije moglo pripremiti jer sam ja idiot stavio citavu u usta i brzo je izgrizao i progutao.

Nakon par sekundi počele su mi suziti oči i nisam ih mogao otvoriti nikako. Sline iz nosa sam peškirom brisao, kašljao sam kao da imam rak pluća. Jednu 40 -tak minuta sam gasio ljutoću s kombinacijom voda, piva i mlijeko ali ništa nije imalo ukusa i ništa nije pomagalo. Počeo me je boljeti stomak, konstantno sam podrigivao. Jebo majku svoju ko je izmisli :mrgreen:

Jucer nam kolega zaspao i mi mu ulje od Bhut Jolokia -e pospemo po mudima i ustima, slike koje će i nas i njega pratiti čitav život :lol:
Mu'min

#1243 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

E VCorp nisam se ovako nasmijao odavno. :D :D :D :D
rinna0304

#1244 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by rinna0304 »

Image
Zemlja se oporavila hvala na savjetima :D 2dana nakon toga ko preko noci su pocele da crvene i danas izgledaju ovako :D da ne lupam koja je koja vrsta nisam 100% sigurna (jos ucim :$)
skafiskafsnjak

#1245 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pocetkom mjeseca sam stavio u zemlju u jednoj posudi 6 BJ sjemenki,a u drugu 8 habanero ...
Pomalo zalijevao i u sobi non stop drzao. Otisao neki dan malo van kuce, dosao maloprije...

kad imam sta vidjeti, 3 hanabero izvirile vani :D ...a vi rekli 25-30 dana, pogotovo habanero koji vazi za "tvrdoglavog" :D

Image
Mu'min

#1246 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Znači dobro sjeme, dok je proklilo. :)
A paše mu temperatura.
Nije isto SEPT i FEB-MAR temperatura zato je brže proklilo.

Nego habibe koliko vidim na slici (ili je samo flash) ti si malo prećero sa vodom. :-)
skafiskafsnjak

#1247 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

NIsam precero s vodom nego je to slikano 20 sec nakon sto sam zalio :)
Bukvalno kap po kap zalijevam :D

PS: habanero je desno, Jolokia je lijevo . A jes , dobro sjeme - s halalom poslano :D
fatamorgana

#1248 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by fatamorgana »

Pokloniše mi Tridad Scorpion, malo me strah da probam, kaže čovo da je žestok do zla boga ... jel' ko prob'o?
Mu'min

#1249 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Fatamorgana

ja još nisam imao priliku al mi reče kolega da steže vilice u ustima. :)
skafiskafsnjak

#1250 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

8 sjemena Habanero ubacenih , 6 proklijalo ...

Mu'mine :thumbup: :thumbup:
Post Reply