Da, s tim se moram složiti. Večina ljudi je "nezahvalna", ne cjene poklonjene stvari, nemaju odnosa do ničega šta nisu skupo platili...Mu'min wrote:Ja sam na početku Spiridon dijelio sjemena džabe kao što si i sam rekao al sam shvatio da je to vrlo nezahvalan posao jer ljudi ne cijene. Kod nas još uvijek važi što dođe džabe more i otići džabe.
Jedino kad čovjeku naplatiš tada vidiš da li je stvarno zainteresiran ili je jedan od "padobranaca" koji skuplja sjemena "onako" ako bi možda i on kad sijao. Trgovina mora biti halal (dozvoljena, poštena) a ko me je skupo uvijek imaju Kinezi....
No, kod pravih čililjupca su moja iskustva ipak pozitivna, jer ti još itekako cjene svaku poklonjenu domaču sjemenku ili sadnicu koja je nekom bila viška. Mnogi njih su se oprobali sa "Kinezima" na E-bayu pa tako dobro znaju " po koliko je obična paprika"
Sad ono "pravi čililjupci"... Pračenjem upisa po forumima sa njihovim čitanjem i "medju redovima", moguče je o nekom forumašu vrlo brzo utvrditi, dali je ozbiljan, "za stvar", ili je samo prigodni "cvječar", koji je sijao/bi sijao tek tako, za ukras, da vidi kako to raste.
Dobivam privatne poruke sa molbama za za par sjemenki neke moje vrste, ljudi mi za uzvrat nude svoje pa takvima rado šaljem džabe (plačam i poštarinu), dok mi je za one prigodne šteta svakog zrna...
LP