Dešavanja u EU

Post Reply
melac

#1226 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

JohnnyS wrote: 27/06/2026 10:46 https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m

Jebeš mi sve ako EU stvarno nije dinosaur koji treba izumrijeti. Dakle, ovakvi toplotni valovi su novo normalno, ali zeleni u Europi su protiv ugradnje klima uređaja jer je li to je neekološko i treba pronaći neke bolje mjere rashlađivanja. O dantejebo, i trebaju Amerikanci i Kinezi vladati planetom, a Europa nek izumre s ovakvim prioritetima
I sto je najtuznije ovaj put su i u pravu. Jer rashladjivanje povecava potrosnju el. energije a koja trazi povecanje proizvodnje iz neobnovljivih izvora i sl. A nema alternative osim da se predje na obnovljive izvore energije.

Drugi aspekt su povecane kolicine freona koji, cija je formula danas mnogo prilagodjenija vec ranije da ne steti ozonskom sloju atmosfere i dalje je staklenicki plin.
JohnnyS

#1227 Re: Dešavanja u EU

Post by JohnnyS »

Nek Amerika i Kina smanje potrošnju pa ćemo se mi uklopiti
melac

#1228 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

biglebovski wrote: 27/06/2026 15:14
Edin H. wrote: 27/06/2026 13:06

Ima istine, globalno zagrijavanje je praktično izgubljena bitka u startu kao komunizam, jer zahtjeva odricanje svakog pojedinca, pa čak i jedne Ursule na 13 spratu

Ali oni barem nešto pokušavaju u odnosu na druge.,
Misliš, bitka protiv globalnog zagrijavanja? Naravno da je izgubljena jer je besmislena. Smišljena isključivo kako bi se dodatno oporezovalo stanovništvo te da se novci od tih dodatnih poreza prebace u ruke korporacija i elite usko povezane sa birokratama i političarima. Kao i kod nas, gdje od 2010 svi plaćamo porez za obnovljive izvore, i ko je hajrovo? Pored zaposlenih sa bogovskim platama u nekakvoj Oinkoink agenciji...

Sredstva za obnovljive izvore energije (OIE) u BiH prikupljaju se kroz posebne naknade na računima za struju svih građana i privrede. Najveću korist imaju privatni investitori (vlasnici solarnih i vjetroelektrana) koji dobijaju garantovane otkupne cijene, dok se trenutno ova sredstva preusmjeravaju i na domaćinstva kroz subvencije za solarne panele .

Slična šema i u EU i u UK.

Evo nakon 16 godina poreza, sjetili se pa krenuli pričati o solarima za domaćinstva, kao vratit će se građanima. Možda i hoće se nešto vratiti, ali opet će hajrovati podobni. Ja, u stanu, sigurno neću.

Ciklusi zagrijavanja i hlađenja planete traju milionima godina, a ovi bi se protiv prirode kao borili porezima i kojekakvim regulacijama, konstantno strašeći građanstvo kroz propagandnu mašineriju tj. odabrane medije. Kakva korumpirna hobotnica vlada EU-om, nije ni čudo da ista debelo kaska iza USA i Kine. A i mi jadni sa njima.

Kako zabrane i ograničenja vezana za grijanje i hlađenje nisu urodile plodom, nadam se da će posljednja zabrana malih pakovanja šećera, mlijeka i ostalog spasiti građane EU od globalnog zagrijavanja.
Ti lazes i obmanjuses ljude kao i obicno.

Globalno zagrijavanje je fakt, izmjereno i dokazano. Jos se ne moze za sigurno utvrditi kada ce nastupiti nepovratne posljedice i kolike ce biti posljedice sa svakim povecanjem temperature.

Ali ti to znas jer si za ugradnju klima uredjaja radi povecanje globalno temperature, a u istom trenutku negiras globalno zagrijavanje. Klasicni klaun.

A kako znamo da su ljudske aktivnosti uzrok globalnog zagrijavanja. Pa tako da znam pouzdano da globalno zagrijavanje se desava kada se povecava koncentracija Co2 i CO u zraku kao i ostalih cestica ( za tebe u vazduhu ), kod udara asteroida, velikih kontinentalnih pozara, ili supervulkana. A sada nema nista od toga a povecava se koncentracija CO2 u atmosferi i korelira i povecanje temperature globalno. S tim u vezi postoji izvjesan rizik da se povecanje temperature poremetiti golfsku struju ili cijeli AOC sistem, topljenje arktickog leda, i da ce kao posljedica pasti temperature u cijeloj europi, svodeci nasu geografsku sirinu na slicne uvjete klime kao u USA ili Aziji, pa cemo imati kanadsku klimu sve do Italije, dok gobalne temperature ne prevazidju i tu kriticnu tacku, e onda ce tek nastupiti apokalipsa, ali na cijeloj planeti.

Ali ti to neces da razumijes, jer imas ili smanjen kapacitet, ili ne prihvacas fakte, vec narative.
melac

#1229 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

JohnnyS wrote: 28/06/2026 11:02 Nek Amerika i Kina smanje potrošnju pa ćemo se mi uklopiti
Pokazi primjerom
melac

#1230 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

escobar__ wrote: 27/06/2026 15:24
biglebovski wrote: 27/06/2026 15:14
Edin H. wrote: 27/06/2026 13:06

Ima istine, globalno zagrijavanje je praktično izgubljena bitka u startu kao komunizam, jer zahtjeva odricanje svakog pojedinca, pa čak i jedne Ursule na 13 spratu

Ali oni barem nešto pokušavaju u odnosu na druge.,
Misliš, bitka protiv globalnog zagrijavanja? Naravno da je izgubljena jer je besmislena. Smišljena isključivo kako bi se dodatno oporezovalo stanovništvo te da se novci od tih dodatnih poreza prebace u ruke korporacija i elite usko povezane sa birokratama i političarima. Kao i kod nas, gdje od 2010 svi plaćamo porez za obnovljive izvore, i ko je hajrovo? Pored zaposlenih sa bogovskim platama u nekakvoj Oinkoink agenciji...

Sredstva za obnovljive izvore energije (OIE) u BiH prikupljaju se kroz posebne naknade na računima za struju svih građana i privrede. Najveću korist imaju privatni investitori (vlasnici solarnih i vjetroelektrana) koji dobijaju garantovane otkupne cijene, dok se trenutno ova sredstva preusmjeravaju i na domaćinstva kroz subvencije za solarne panele .

Slična šema i u EU i u UK.

Evo nakon 16 godina poreza, sjetili se pa krenuli pričati o solarima za domaćinstva, kao vratit će se građanima. Možda i hoće se nešto vratiti, ali opet će hajrovati podobni. Ja, u stanu, sigurno neću.

Ciklusi zagrijavanja i hlađenja planete traju milionima godina, a ovi bi se protiv prirode kao borili porezima i kojekakvim regulacijama, konstantno strašeći građanstvo kroz propagandnu mašineriju tj. odabrane medije. Kakva korumpirna hobotnica vlada EU-om, nije ni čudo da ista debelo kaska iza USA i Kine. A i mi jadni sa njima.

Kako zabrane i ograničenja vezana za grijanje i hlađenje nisu urodile plodom, nadam se da će posljednja zabrana malih pakovanja šećera, mlijeka i ostalog spasiti građane EU od globalnog zagrijavanja.
Otprilike to.

Sjetimo se samo strašila zvanog ozonski omotač koji je danas praktično zaboravljen. :D Šuplja priča i nešto na šta čovjek ima malo utjecaja u globalu.

Zemlju nema kakvo sranje nije potrefilo tokom njene historije, a sve tu u vremenima daleko prije klima uređaja, industrije, auta...
Je li ti njega lozis ili si i ti upao u ove zamke?
melac

#1231 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

biglebovski wrote: 27/06/2026 15:37
escobar__ wrote: 27/06/2026 15:24
Sjetimo se samo strašila zvanog ozonski omotač koji je danas praktično zaboravljen. :D Šuplja priča i nešto na šta čovjek ima malo utjecaja u globalu.

Zemlju nema kakvo sranje nije potrefilo tokom njene historije, a sve tu u vremenima daleko prije klima uređaja, industrije, auta...
:thumbup:

Pogledaš mapu svijeta, vidiš koliko mala je EU u odnosu na cijeli svijet, i samo ti se kaže koliko uspješna će biti njihova borba protiv globalnog zagrijavanja.
Europu ce prvu pogoditi i to na najjace, valjda zato i jest najvise za to. Plus sto je iz sigurnosnih razloga pametno se skinuti sa ugljikovodika, jer ovi o volji rutaljistana, amera i arapa.

Valjda zato i gura da se svijet obaveze na smanjenje CO2 kao dio borbe protiv globalnog zagrijavanja?

A uostalom Europa je jedan od najvecih zagadjivaca vece pola vijeka ili i duze. To sto je mala prostorno, njenih pola milijarde, izuzev USA, Australije, Kine i Japana, uzrokuje CO2 mozda kao ostatak svijeta.
Haris.ba

#1232 Re: Dešavanja u EU

Post by Haris.ba »

Zaista ne vidim problem ako u EU zele da se znoje.

Kod mene klima siba.
melac wrote: 28/06/2026 11:20
Europu ce prvu pogoditi i to na najjace, valjda zato i jest najvise za to. Plus sto je iz sigurnosnih razloga pametno se skinuti sa ugljikovodika, jer ovi o volji rutaljistana, amera i arapa.

De ti meni reci hoce li sta Bosni smetati?

Malo sto ce biti toplije u Sarajevu i nije tako lose.
Meni bi se svidjalo da Sarajevo dobije zagrebqcku mikroklimu npr.
JohnnyS

#1233 Re: Dešavanja u EU

Post by JohnnyS »

melac wrote: 28/06/2026 11:14
JohnnyS wrote: 28/06/2026 11:02 Nek Amerika i Kina smanje potrošnju pa ćemo se mi uklopiti
Pokazi primjerom
Da imam pacemaker, prije bih njega isključio nego klimu
melac

#1234 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

JohnnyS wrote: 28/06/2026 08:25

Nema što, klime uništavaju klimu. I krave koje prde

Edit - sad vidim da je tweet na turskom, meni ga odmah prevede na engleskom. Uglavnom, da prevedem, klima za cijeli ljudski vijek ne otpusti CO2 kao jahta u tjedan ili privatni avion u biti dan.
Koliko ima klima, a koliko ima jahti i privatnih aviona?

Uostalom, nije samo ta kucna klima, vec cijeli rashladni sistemi koji hlade poslovne objekte, kao trzne centre koji trose enormne kolicine energije da bi ohladili rashladne vitrine kao i cijeli prostor.

Pritom ne dovodim u pitanje da li treba klimatizirati objekte, pogotovo u svjetlu zdravlja ljudi, ako to potvrdjuju fakti, da je vise koristi vec stete.
escobar__

#1235 Re: Dešavanja u EU

Post by escobar__ »

Vi se kuhajte na +40, Ursula i ekipa će privatnim avionom na neki sastanak, a onda večerica na jahti đe će za samo jedno sijelo zagadit više nego prosječna porodica za godinu dana.

Al klime i krave su problem.
melac

#1236 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

Haris.ba wrote: 28/06/2026 11:21 Zaista ne vidim problem ako u EU zele da se znoje.

Kod mene klima siba.
melac wrote: 28/06/2026 11:20

De ti meni reci hoce li sta Bosni smetati?

Malo sto ce biti toplije u Sarajevu i nije tako lose.
Meni bi se svidjalo da Sarajevo dobije zagrebqcku mikroklimu npr.
Niko to ne zna za sigurno, zato se mnogi i uhvati kao mr. Dude, no sve projekcije govore da ukoliko dodje do urusavanja golfske struje mi cemo imati klimu kakva je danas u Danskoj, Svedskoj, Sjevernjoj Njemackoj i sl. Dakle hladnu i kisovitiji po prilici.

ALi posto ti podjebajes, ovo sam napisao samo radi drugih koji citaju a ne da odgovorim da tvoj podjebavanja.
escobar__

#1237 Re: Dešavanja u EU

Post by escobar__ »

A šta i ako ćemo imat takvu klimu?

Jel Bogom dato da mora ostat ovako kako je?
melac

#1238 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

escobar__ wrote: 28/06/2026 11:30 Vi se kuhajte na +40, Ursula i ekipa će privatnim avionom na neki sastanak, a onda večerica na jahti đe će za samo jedno sijelo zagadit više nego prosječna porodica za godinu dana.

Al klime i krave su problem.
Ti bi rizikovao buducnost svoje djece radi jedne Ursule koja ne jebe, ili jednog trumpica i ostalih?

No u drugim okolnostima ti bi se prihvatio posla?

Koji mekusac da ga jedna Ursula izbaci iz takta da ne moze ni razmisljati trezveno sta je bolje za njega i njegove najblize...ti si najbolji materijal za propagandu.
dječak sa šibicama

#1239 Re: Dešavanja u EU

Post by dječak sa šibicama »

Krave su problem jer pokusavaju prodati sinteticko meso.

Klime su problem jer "ako vam je hladno, lezite ranije u krevet" ili sta je vec Ursula porucila gradjanima EU nakon pocetka rata u Ukrajini. Ne trosite struju, treba nama, nafta benzin fuj to ima struje za auta. Ali nema za klime.

Driblaju debile koji bleje u mobitele dan noc i upijaju ko spuzva sve sto im se plasira.
escobar__

#1240 Re: Dešavanja u EU

Post by escobar__ »

Neka sam.

Po budućnost moje djece je opasniji maloumnik na čelu SAD (ili nalik njemu) nego krave, klima uređaji i auta.

I ne moraš mi replicirat više jer me strašno zaboli k. za to kakav utjecaj moj klima uređaj ima na okoliš.
Haris.ba

#1241 Re: Dešavanja u EU

Post by Haris.ba »

melac wrote: 28/06/2026 11:33 no sve projekcije govore da ukoliko dodje do urusavanja golfske struje mi cemo imati klimu kakva je danas u Danskoj, Svedskoj, Sjevernjoj Njemackoj i sl. Dakle hladnu i kisovitiji po prilici.

ALi posto ti podjebajes, ovo sam napisao samo radi drugih koji citaju a ne da odgovorim da tvoj podjebavanja.
Ja sam ti ozbiljan.

Sta je problem sto cemo imati klimu Danske?

Mikroklimatski Bosni ce biti ok kako god se okrene. Tako, svejedno nam je.

Rodjak mi zivi pored Hamburga. Nista mu ne fali.
JohnnyS

#1242 Re: Dešavanja u EU

Post by JohnnyS »

Haris.ba wrote: 28/06/2026 11:42
melac wrote: 28/06/2026 11:33 no sve projekcije govore da ukoliko dodje do urusavanja golfske struje mi cemo imati klimu kakva je danas u Danskoj, Svedskoj, Sjevernjoj Njemackoj i sl. Dakle hladnu i kisovitiji po prilici.

Ja sam ti ozbiljan.

Fali mu klima ovih dana :D
melac

#1243 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

escobar__ wrote: 28/06/2026 11:36 A šta i ako ćemo imat takvu klimu?

Problem je sto niko ne zna konacne posljedice, i gdje ce ta promjena stati.

Prvo ce pogoditi Europu i neke drzave gdje je niska nv. kao Banglades i Indija i sl. Gdje ce zasigurno dovesti do pomjeranja stotina miliona izbjeglica, sta mislis gdje ce ici?

Sto je jos veci rizik da ce to uzrokovati otapanjem permafrosta (stalni led u tlu koji se nikad ne otapa, a u kojem su zarobljeni CO2 i drugi staklenicki plinovi ) u Sibiru koji ce jos ubrzati zagrijavanje do tacke gdje vise nece biti povratka, nece biti hrane, prostor za zivot ce se suziti, doci ce do ratova i sukoba kakvih mi nismo ni svjesni da su moguci. Anarhija u svakom mogucem pogledu.

Da li vrijedi zrtvovati konfor zarad opstanka, sigurno da vrijedi. A kolika je vjerovatnoca da ce se ovo sve obistiniti, e to je sad predmet rasprave i izracuna. A ako je i vrlo mala vjerovatnoca za takve razmjere, da li i dalje vrijedi pripremiti se i raditi da do toga ne dodje?

Uostalom, referirao si se na ozon, gdje se zapravo cijeli svijet udruzio u borbi za opstanak ozona i uspjeli, samo je taj put bilo malo jednostavnije i jeftinije, a i bilo je lakse jer su USA i Europa bili glavni uzrok, pa nisu trebali prisiljavati siromasne zemlje na to mnogo. Doslo se do zakljucka sta uzrokuje ostecenje ozonskog sloja, a to je freon, koji se koristi kao rashladni medij, kod gore spomenutih klima uredjaja. Pa se doslo do novih formula koje manje ostecuju ozon. Te se uvele kontrola prodaju freona, pa sad nema ispustanja freona u zrak, kao prije, vec se "pokupi" iz sistema i preda ovlasteni firmama na daljne skladistenje i recikliranje.
melac

#1244 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

dječak sa šibicama wrote: 28/06/2026 11:39 Krave su problem jer pokusavaju prodati sinteticko meso.

Klime su problem jer "ako vam je hladno, lezite ranije u krevet" ili sta je vec Ursula porucila gradjanima EU nakon pocetka rata u Ukrajini. Ne trosite struju, treba nama, nafta benzin fuj to ima struje za auta. Ali nema za klime.

Driblaju debile koji bleje u mobitele dan noc i upijaju ko spuzva sve sto im se plasira.
Jesi se ti uhvatio Ursulu, ona je tu uzrok, nije rjesenje. Ti gledaj koje je rjesenje, i kojim putem ici.
escobar__

#1245 Re: Dešavanja u EU

Post by escobar__ »

melac wrote: 28/06/2026 11:58
escobar__ wrote: 28/06/2026 11:36 A šta i ako ćemo imat takvu klimu?

Problem je sto niko ne zna konacne posljedice, i gdje ce ta promjena stati.

Prvo ce pogoditi Europu i neke drzave gdje je niska nv. kao Banglades i Indija i sl. Gdje ce zasigurno dovesti do pomjeranja stotina miliona izbjeglica, sta mislis gdje ce ici?

Sto je jos veci rizik da ce to uzrokovati otapanjem permafrosta (stalni led u tlu koji se nikad ne otapa, a u kojem su zarobljeni CO2 i drugi staklenicki plinovi ) u Sibiru koji ce jos ubrzati zagrijavanje do tacke gdje vise nece biti povratka, nece biti hrane, prostor za zivot ce se suziti, doci ce do ratova i sukoba kakvih mi nismo ni svjesni da su moguci. Anarhija u svakom mogucem pogledu.

Da li vrijedi zrtvovati konfor zarad opstanka, sigurno da vrijedi. A kolika je vjerovatnoca da ce se ovo sve obistiniti, e to je sad predmet rasprave i izracuna. A ako je i vrlo mala vjerovatnoca za takve razmjere, da li i dalje vrijedi pripremiti se i raditi da do toga ne dodje?

Uostalom, referirao si se na ozon, gdje se zapravo cijeli svijet udruzio u borbi za opstanak ozona i uspjeli, samo je taj put bilo malo jednostavnije i jeftinije, a i bilo je lakse jer su USA i Europa bili glavni uzrok, pa nisu trebali prisiljavati siromasne zemlje na to mnogo. Doslo se do zakljucka sta uzrokuje ostecenje ozonskog sloja, a to je freon, koji se koristi kao rashladni medij, kod gore spomenutih klima uredjaja. Pa se doslo do novih formula koje manje ostecuju ozon. Te se uvele kontrola prodaju freona, pa sad nema ispustanja freona u zrak, kao prije, vec se "pokupi" iz sistema i preda ovlasteni firmama na daljne skladistenje i recikliranje.
Sve to je oduvijek dio ljudske historije - prirodne nepogode, masovne selidbe, nestanak ovog ili onog. Možemo mi zabranit sve i jednu klimu u svijetu i opet najebat od nečeg na šta čovjek nema utjecaj.

Ako u 21. vijeku treba živjet kao pećinski ljudi zato što neko nešto pretpostavlja i kalkuliše šta bi moglo (i hoće li bit) onda jebeš takvu civilizaciju.
melac

#1246 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

escobar__ wrote: 28/06/2026 11:41 Neka sam.

Po budućnost moje djece je opasniji maloumnik na čelu SAD (ili nalik njemu) nego krave, klima uređaji i auta.

I ne moraš mi replicirat više jer me strašno zaboli k. za to kakav utjecaj moj klima uređaj ima na okoliš.
Taj maloumnik i slicni mogu sve promijeniti u kratko vrijeme da nas sve sprze sa nuklearnim bombama. Ovo je vise na duzi period i zato je teze to dokuciti ljudima, koje su posljedice, jer nisu instantne. Obicno ljudi koji se nakaceni na instant dobitke, igraju igre na srecu, gledaju Andre Tate i slicne kratkorocne dobitke, kao i pijenje alkohola da bi se osjecali dobro, teze shvacaju posljedice klimatskih promjena. Ali barem bi nas doktor to trebao razumiti.
Haris.ba

#1247 Re: Dešavanja u EU

Post by Haris.ba »

melac wrote: 28/06/2026 12:05 Taj maloumnik i slicni mogu sve promijeniti u kratko vrijeme da nas sve sprze sa nuklearnim bombama
Ja, i?

Ono, kad te sprze - totalno je svejedno.
dječak sa šibicama

#1248 Re: Dešavanja u EU

Ursula je samo model, a manje vise sve je to sljam. Kajinog supruga firma uspjesno saradjuje sa Rusijom ali Kaja je na prvim borbenim linijama kad treba izvesti puste milijarde korumpiranoj vladi u Kijevu. Gdje pare dobiju noge i nama mobitel pazljivo objasni da je milijarde ukrao Mykola iz Sumija, zlocko nestasni. Nikako EU apartciki ne omaste brke, koji su premrezili Ukrajinu u silnoj ljubavi prema ukrajinskom narodu i slobodama.

Ili Bidenov sin ili sad ko zna koji Trumpov ahbab sto razvija biznise po Kijevu.

Trebamo stegnut kaise i sjedit u mraku, za vise dobro :thumbup:
melac

#1249 Re: Dešavanja u EU

Post by melac »

Haris.ba wrote: 28/06/2026 11:42

Ja sam ti ozbiljan.

Nece se dugo zadrzati ta klima, to je problem sa globalnim zagrijavanjem, sto niko ne zna gdje je limit i gdje ce zavrsiti. Pomorom par milijardi ljudi, urusavanje gospodarstava i vracanje u Srednji vijek, ili neki blazi oblik drustvenog propadanja. Niko ne zna, samo da idemo ka promjenama i da ako nista ne ucinimo i nastavimo istim tempom da ce biti gore, koliko gore sam procijeni.
dječak sa šibicama

#1250 Re: Dešavanja u EU

Greta je prije 8 godina tvitnula da ako ne prestanemo gaditi planetu u narednih pet godina, svi cemo pomrijeti od suncevih zraka.

Ja vjerujem Greti. Iako je obrisala tvit.
Post Reply