Jebi ga, neki nemaju ukusa kad i gdje trolati. Prico sam i ja o tome da forum citaju ljudi mimo registrovanih clanova, a neko ce se nalozit pa mislit da je taj stil ispravan i ojadit se. Zato treba ovakve poput foxlifea demolirat svaki dan, da bude primjer drugima kako ne treba voziti u kruznom toku. Ja to radim vec 2-3 sedmice. Nek nauci jedan kako koristiti kruzni tok a da ne ometa druge, meni dosta..
Kruzni tok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
STARx
#1226 Re: Kruzni tok
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1227 Re: Kruzni tok
Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv
-
STARx
#1228 Re: Kruzni tok
Kad trolamo skini mi ban sa pdf sarajevo, pa da trolamo do kraja.. .DBobi wrote: ↑09/08/2021 14:49Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv.
- vjeshalica
#1229 Re: Kruzni tok
Gdje si to procitao boga ti?ek0 wrote: ↑09/08/2021 14:43
Vanjska traka ima prednost u odnosu na unutrašnju, ali ovdje u većini slučajeva crveni ne smije ni da se uključuje u kružni tok prije propuštanja zelenog.
Ukoliko se oba vozila ulaze u kružni tok istovremeno u gornjem slučaju ili ukoliko ulaze istovremeno na istom ulazu (jedan u vanjsku, jedan u unutrašnju) vozilo u vanjskoj traci ima prednost.
Cuj vanjska ima prednost u odnosu na unutrasnju
-
Bobi
- Forum administrator
#1230 Re: Kruzni tok
Ma ti i fox ste usrali tamoSTARx wrote: ↑09/08/2021 14:50Kad trolamo skini mi ban sa pdf sarajevo, pa da trolamo do kraja.. .DBobi wrote: ↑09/08/2021 14:49
Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv.
- S4mpion
#1231 Re: Kruzni tok
Ne zavaravaj se, bićeš kriv, jer si isjekao čovjeka u njegovoj traci, nema toga ko je prvi ušao u kružni tok, zamisli da se sa sporednog puta uključuješ na put s prvenstvom prolaza koji je dug 5km, ko će tu vodit' računa ko se uključio prvi?-Chesterfield- wrote: ↑09/08/2021 13:52Ja sam u 99% slučajeva zeleni. Gledam i ja na retrovizor ali ne vidi se dobro, odnosno kratka je to udaljenost. Ustvari ja ne vidim ništa na retrvizor, nego zabacujem glavu u desno.Bobi wrote: ↑09/08/2021 13:40
Ja sam vecinom taj zelenii gledam u desni retrovizor jel ima crvenog i po potrebi po gasu da izletim prije njega a on nek gasa bice kriv u svakom slucaju jer mi nije dopustio da izadjem iz kruznog toka
.Kad sam crveni gledam lijevo i pratim jel ima zelenog da ga propustim jer ako ga klepim kriv sam. Znam desetine takvih vec slucajeva na tom kruznom gdje policija odredjivala ko je kriv po mom opisu
.Zeleni ako udari crvenog u lijevu stranu crvenog kriv je, crveni ako udari u desnu stranu zelenog kriv je, tako policija to gleda na tom kruznom.
![]()
Dobro je da si mi objasnio. Ako krenem izlaziti iz unutrašnje i uđem jednim dijelom u vanjsku, a on se zabije u mene - kriv je on, je li tako?
Svakako sam ja i ušao prvi u kružni tok, samo me on sustigao jer mu je kraća relacija i brže vozio.![]()
U kružnom toku možeš imat' 10 auta u istom momentu, zato ne vrijedi to ko se uključio prvi.
-
STARx
- -Chesterfield-
-
Bobi
- Forum administrator
#1234 Re: Kruzni tok
Ovo crveni zeleni, kruzni tok je sa dvije trake, zeleni je bio u unutrasnjoj dok je crveni usao u vanjsku, sve ovo sto pišem je na osnovu policijskih izvjestaja bas na tom kruznom nakon sudara, pa bujrum, ko misli drugacije nek onda i snosi posljedice
.Oni na osnovu mjesta ostecenja na vozilima zakljucuju ko je krivac.
- S4mpion
#1235 Re: Kruzni tok
Tačno, i bićeš kriv za udes.-Chesterfield- wrote: ↑09/08/2021 14:23Fino! Ovaj u bijelom vozilu sam ja, Bobi me prati u drugoj traci. Obojica idemo za ovim crvenim kršom.
Ako Bobi doda gas, ja ću ga zveknuti u njegovu lijevu stranu.
![]()
-
STARx
#1236 Re: Kruzni tok
Slazem se s bobijem, ako mi skine ban. Ako ne skine, trola do jaja. Ne slusajte ga.
-
Naslovnica
#1237 Re: Kruzni tok
Ti se tako i na autoputu prestrojavaš?Bobi wrote: ↑09/08/2021 14:49Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv.
-
Bobi
- Forum administrator
#1238 Re: Kruzni tok
Ma nisu skontali, dvije trake su u kruznom ali je jedna traka za ulaz i izlaz-Chesterfield- wrote: ↑09/08/2021 15:00U ovom slučaju ne mogu istovremeno ući. Jedna je traka za ulaz, a i za izlaz.
- seoBIH
#1239 Re: Kruzni tok
Rade pogrešno. Onda kada dodje u Sarajevo naprave kolaps s tim da puštaju ovog iz unutrašnje, koji isto tako stoji, a ne kruzi.
Diskutabilno iz dva razloga. Prvi je ako nema znaka koji to kaze, a drugi kako ces dokazati gdje je usao?
Last edited by seoBIH on 09/08/2021 15:10, edited 1 time in total.
-
hd2000
#1240 Re: Kruzni tok
Bobi wrote: ↑09/08/2021 14:49Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv.
- S4mpion
#1241 Re: Kruzni tok
Moraš ga pustit' samo ako si na biciklu. 
-
mahalas505
#1242 Re: Kruzni tok
Ja sam rekao kako je po pravilima. Ti ulazis na put sa pravom prvenstva, i to vazi za obje(moze ih biti i 10) trake unutar kruznog toka. Clan 239 stav 3, eventualno 30KM kazne za ovog sto ne dadne zmigavac u krznom toku, a ti dobijas krivicu za udes.Naslovnica wrote: ↑09/08/2021 11:58Ja sam ti već objasnio.mahalas505 wrote: ↑09/08/2021 01:06 hd2000 wrote: ↑08/08/2021 21:39
Što se tiče ulaska u kružni tok, nije valjda da sugerišeš da ne bih trebao ulaziti ako ima neko u unutrašnjoj traci? Po toj logici, u Sa se nikada ne bih uključio u kružni tok, jer uvijek ima auta.
Pravila govore da ne bi trebao ulaziti, tj. treba ispostovati znak ulaz na put sa pravom prvenstva kao i na bilo kojoj drugoj vrsti raskrsnice gdje je taj znak prisutan.
Ako se nalaziš u unutrašnjoj i ne daješ desni pokazivač pravca, naravno da ću se uključiti u vanjsku, taman da si mi na metar.
Ti ideš svojom trakom, ja idem svojom.
Ako vidim da imaš namjeru da se prestrojiš signaliziranjem desnim pokazivačem smjera, naravno da ti se neću uvaljivati.
Ispada kao da @Bobi malo trola
@foxlife nigdje u zakonu nije definisano da se treba dati lijevi zmigavac u kruznom toku ako se ne mjenja traka. Jedino ako iz vanjske ides u unutrasnju, ali to isto kao bilo koja cesta sa dvije trake u jednom smjeru.
Slazem se upotpunosti sa ovim. Cisto se vidi iz ove diskusije, ljudi ne mogu da shvate da kruzni tok nista nije posebno u odnosu na druge raskrsnice u pogledu pravila. Vjerovatno to sto je kruznog oblika, pa valjda mozak ne moze da razluci.
-
Bobi
- Forum administrator
#1243 Re: Kruzni tok
Šta tebi nije jasno, vozila u saobracaju nisu konji da gledaju samo ispred sebe. Na auto putu ako neko ispred tebe iz lijeve trake prelazi u desnu moras ga propustiti neces davat po gasu da dodjes ispred njega. Vozilo iz lijeve trake na auto putu se ja krece brze ja daje signal za prelaak u desnu traku, svako ometanja izvodjenja te radnje vozila u desnoj traci je prekšajNaslovnica wrote: ↑09/08/2021 15:05Ti se tako i na autoputu prestrojavaš?Bobi wrote: ↑09/08/2021 14:49
Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv.
![]()
- escobar__
#1244 Re: Kruzni tok
Dobro mi svakodnevno nemamo po par mrtvih u kružnim tokovima. 
-
hd2000
- seoBIH
#1247 Re: Kruzni tok
Ima i za ovo rješenje. Ti dobiješ kaznu, tuzis onoga ko odrzava cestu radi neadekvatne signalziacije. Sigurno da ima jos tu opcija, npr. ako je neko uklonio znak zabrane skretanja, ti skrenes, dovoljno je da napravis fotografiju da nema znaka i kazna pada na sudu.
Zato su namjerno uklanjali znak zabrane skretanja lijevo kod praonice u Velesicima. Rezali ga zivotom, mrsko budalama na kruzni pa se vratiti.
- seoBIH
#1248 Re: Kruzni tok
Normalna osoba nece dodavati gas
Problem je sto kruzni tok ima vise od dva uslova koja se mogu potrefiti, pa zbunjuju ljude, ne mogu se fokusirati.
Ja kazem da vanjskom moze kruziti koliko god hoce, ako nema policije i video nadzora. Ko mu uzme prvenstvo, ne moze dokazati da je ovaj kruzio 20 krugova.
-
foxlife
#1249 Re: Kruzni tok
mi nemamo zakona o kruznom i to je dovoljno da je dalja prica bespotrebnamahalas505 wrote: ↑09/08/2021 15:12Ja sam rekao kako je po pravilima. Ti ulazis na put sa pravom prvenstva, i to vazi za obje(moze ih biti i 10) trake unutar kruznog toka. Clan 239 stav 3, eventualno 30KM kazne za ovog sto ne dadne zmigavac u krznom toku, a ti dobijas krivicu za udes.Naslovnica wrote: ↑09/08/2021 11:58
Ja sam ti već objasnio.
Ako se nalaziš u unutrašnjoj i ne daješ desni pokazivač pravca, naravno da ću se uključiti u vanjsku, taman da si mi na metar.
Ti ideš svojom trakom, ja idem svojom.
Ako vidim da imaš namjeru da se prestrojiš signaliziranjem desnim pokazivačem smjera, naravno da ti se neću uvaljivati.
Ispada kao da @Bobi malo trola. medjutim, covjek upravu. Nema linije unutar kruznog toka, onda ispada samo jedna traka
.
@foxlife nigdje u zakonu nije definisano da se treba dati lijevi zmigavac u kruznom toku ako se ne mjenja traka. Jedino ako iz vanjske ides u unutrasnju, ali to isto kao bilo koja cesta sa dvije trake u jednom smjeru.
Slazem se upotpunosti sa ovim. Cisto se vidi iz ove diskusije, ljudi ne mogu da shvate da kruzni tok nista nije posebno u odnosu na druge raskrsnice u pogledu pravila. Vjerovatno to sto je kruznog oblika, pa valjda mozak ne moze da razluci.
o zmigavcu u kruznom ti govori logika
zamislis regularnu raskrsnicu i koristis zmigavce da bi pokazao gdje ces
ulazim u kruzni i dajem lijevi da idem lijevo na treci izlaz i tu olaksavam tebi na prvom (mom prvom) da udjes u raskrsnicu i ides na moj drugi izlaz bez ikakvih problema bez ikakvog stajanja nemamo nikakvih dodirnih tacaka i sl a ne da cekas dok ja prodjem da bi se ti ukljucio
-
Bobi
- Forum administrator
#1250 Re: Kruzni tok
Samo vi po svom, kad budete imali tako neka ceshkanja pa kad policija napise zapisnik hvatat cete se za glavu "kako to ????"