hAZNADAR wrote:

hAZNADAR wrote:

hAZNADAR wrote:
Ja recimo sam se izjasnio kao Bosanac. Zasto? Jer se osjecam kao takav. Bosnjak nisam, jer znam sta znaci biti Bosnjak, a ja to nisam. Sta hocu da kazem, ne mozes ti nekoga odrediti u neku grupu. Svaka osoba to za sebe odredjuje iz svog licnog motiva. To je osjecaj jaci od tebe. Kao npr. Pjanic. On je odlucio igrati za Bosnu jer mu je srce reklo i nije uopce bilo moguce nesto drugo. Tako je i kod mene. Zato sam Bosanac.decembar2017 wrote:A sta znaci biti Bosanac ? Koja je definicija Bosanca ?Bloo wrote:
Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Kako ću znati da li sam Bošnjak?
Kako cu znati da li je npr Seselj Bosanac jer se rodio u Sarajevu ? Ako je on Bosanac da li znaci da on ne moze da bude srbin jer vidim po vasoj definiciji forumskih " Bosanaca " nije moguce biti Bosnjak i Bosanac ?
Ako on nije Bosanac iako se rodio u Bosni i jer sam kaze da je on Srbin da li to znaci da se i neko drugi moze da osjeca Bosnjakom iako se nije rodio u Bosni ?
Sta je to sto tebe cini samo Bosancem pa da ne mozes da budes ni Bosnjak ?
Imao je straaasnog petla...piupiu wrote:hAZNADAR wrote:
Poslusaj zato savetFudo387 wrote:...taj nije skakao samo na koke slatke, vec i na...
Awwww...finally glas razuma.Bloo wrote:Poslusaj zato savetFudo387 wrote:...taj nije skakao samo na koke slatke, vec i na...
sto ce ti guska dati
kad imas mladog petla
ne daj mu da se pati
pusti ga neka leti
neka ga koke vide
posle ce biti kasno
i petlu vreme ide
ajd' ziveli
Leti...nemoj pričat'..kontraproduktivno jeFudo387 wrote: Awwww...finally glas razuma.
Bloo wrote:
Poslusaj zato savet
sto ce ti guska dati
kad imas mladog petla
ne daj mu da se pati
pusti ga neka leti
neka ga koke vide
posle ce biti kasno
i petlu vreme ide
ajd' ziveli
Sestro Bosanko, zbijmo redove dok jos ima vremena.Banksy wrote:Bloo wrote:
Poslusaj zato savet
sto ce ti guska dati
kad imas mladog petla
ne daj mu da se pati
pusti ga neka leti
neka ga koke vide
posle ce biti kasno
i petlu vreme ide
ajd' ziveli![]()
+1piupiu wrote:Sad nas sve zajedno ima dvije.Banksy wrote:Sve +1piupiu wrote:![]()
+ Za strpljenje i trud![]()
Posteno.fosna2014 wrote:Ja recimo sam se izjasnio kao Bosanac. Zasto? Jer se osjecam kao takav. Bosnjak nisam, jer znam sta znaci biti Bosnjak, a ja to nisam. Sta hocu da kazem, ne mozes ti nekoga odrediti u neku grupu. Svaka osoba to za sebe odredjuje iz svog licnog motiva. To je osjecaj jaci od tebe. Kao npr. Pjanic. On je odlucio igrati za Bosnu jer mu je srce reklo i nije uopce bilo moguce nesto drugo. Tako je i kod mene. Zato sam Bosanac.decembar2017 wrote:A sta znaci biti Bosanac ? Koja je definicija Bosanca ?Bloo wrote:
Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Kako ću znati da li sam Bošnjak?
Kako cu znati da li je npr Seselj Bosanac jer se rodio u Sarajevu ? Ako je on Bosanac da li znaci da on ne moze da bude srbin jer vidim po vasoj definiciji forumskih " Bosanaca " nije moguce biti Bosnjak i Bosanac ?
Ako on nije Bosanac iako se rodio u Bosni i jer sam kaze da je on Srbin da li to znaci da se i neko drugi moze da osjeca Bosnjakom iako se nije rodio u Bosni ?
Sta je to sto tebe cini samo Bosancem pa da ne mozes da budes ni Bosnjak ?![]()
ušće wrote: Bosanci bar ovi ovdje koji sebe kao takve prikazuju jedino žele držati predavanja ko su Bošnjaci i šta trebaju raditi a za ostale dvije grupe uglavnom ili ik boli kita ili pokušavaju odobriti ono što čine ...Uz obavezno podcrtavanje da to oni već odavno rade da su to oni već davno riješili ...ali što to sad treba Bošnjacima kad im je najljepše bilo kad su bili Muslimani ,a još bolje muslimani ...
broj dva wrote:A sta sa nama hercegovcima bog te mazo ?
Nisam bosnjak ni bosanac ni srbin ni hrvat nego brate hercegovac.
Imam utisak da trebamo njegovati hercegovacki nacionalizam, a za himnu zna se - Zoster.
Prvo te jebu kao "tvoji" i govore kako si Bosanac, jer se želiš ulizati Bošnjacima.piupiu wrote:Ne kontam? Ili misliš na pretke u oba slučaja? Ja poznajem više njih i svi su Sarajlije, možda to nešto govori o Sarajevu.ušće wrote:Ja naime poznajem dosta onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci i svako od njih ima sa jedne ili druge strane potomke Bošnjake...ali ne poznajem ni jednog koji ima samo predke iz druga dva naroda ...što li bogati ...možda vi poznajete nekog iz ove druge grupe
U ta doba su svi bili Jugosloveni jer su se rodili u Jugoslaviji. Pa tek onda Bosanci i Hercegovci, Srbijanci, Slovenci etc.ušće wrote:Svaka čast tebi i tvojoj baki ...ti bar govoriš istinu ...samo tvoja baka je bila Jugoslovenka i možda pomalo Bosanka i tebe učila to što je smatrala ispravnim....da se ne lažemo
Bloo wrote:U ta doba su svi bili Jugosloveni jer su se rodili u Jugoslaviji. Pa tek onda Bosanci i Hercegovci, Srbijanci, Slovenci etc.ušće wrote:Svaka čast tebi i tvojoj baki ...ti bar govoriš istinu ...samo tvoja baka je bila Jugoslovenka i možda pomalo Bosanka i tebe učila to što je smatrala ispravnim....da se ne lažemo
A ako se žena osjećala kao Bosanka, valjda on bolje zna od tebe. Nije tebe odgojila.
Ne znam, nisam mogao ući u glavu svoje bake. Samo znam da nikad, ali baš nikad nije spomenula da je Jugoslovenka, niti je promovirala bilo kakav jugoslovenski identitet.ušće wrote:Svaka čast tebi i tvojoj baki ...ti bar govoriš istinu ...samo tvoja baka je bila Jugoslovenka i možda pomalo Bosanka i tebe učila to što je smatrala ispravnim....da se ne lažemo
Mene su jedni kritikovali zbog imena djeci da se ulizujem Srbima i Hrvatima, stidim svoga,.... a drugi tapsali po ramenu i hvalili kako sam moderan, emancipovan(istima nije nikad problem kada Srbi i Hrvati daju imena koja su postojala i u srednjem vijeku),... A ja ih fino i jedne i druge prekrizio i po obicaju nemam vremena za druzenje.pemanapemani wrote:Prvo te jebu kao "tvoji" i govore kako si Bosanac, jer se želiš ulizati Bošnjacima.piupiu wrote:Ne kontam? Ili misliš na pretke u oba slučaja? Ja poznajem više njih i svi su Sarajlije, možda to nešto govori o Sarajevu.ušće wrote:Ja naime poznajem dosta onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci i svako od njih ima sa jedne ili druge strane potomke Bošnjake...ali ne poznajem ni jednog koji ima samo predke iz druga dva naroda ...što li bogati ...možda vi poznajete nekog iz ove druge grupe
Onda kako si Bosanac, jer ne smiješ u Sarajevu reći da si Hrvat, dakle, pizda koja krije identitet.
Eto, sad dolazimo do teorije da ne postoje Bosanci kojima bar neki predak nije Bošnjak musliman.![]()
Možeš vjerovati, ili ne, ali eto ima i nas.
Meni je Bosanstvo najviše usadila pokojna baka. Žena koja je odrasla u partizanskoj porodici, ali i žena koja nikad u životu nije propustila nedjeljnu misu u katoličkoj crkvi, što je, vjerovatno, neshvatljivo današnjoj većini.
Tako da sam ja, od kad znam za sebe, bio Bosanac katolik.
Danas sam slab i nikakav katolik, ali to nije bitno za ovu temu.
Otvoreno govoriš i ja te poštujem ...odgovoriću kasnije jer sam sad u poslupemanapemani wrote:Ne znam, nisam mogao ući u glavu svoje bake. Samo znam da nikad, ali baš nikad nije spomenula da je Jugoslovenka, niti je promovirala bilo kakav jugoslovenski identitet.ušće wrote:Svaka čast tebi i tvojoj baki ...ti bar govoriš istinu ...samo tvoja baka je bila Jugoslovenka i možda pomalo Bosanka i tebe učila to što je smatrala ispravnim....da se ne lažemo
Ne znam zašto je tako teško shvatiti da postoje ljudi koji su oduvijek svoj identitet vezali za Bosnu.
Pa mene je ova bosanska zemlja, odnosno, plodovi te bosanske zemlje dva puta u životu spasili od gladi.
Ja sam toj zemlji doživotno zahvalan i odan.
Možete me ti i slični negirati i nazivati jugoslovenom, ustašom, trpati mi u usta da negiram Bošnjake, da sam neprijatelj države, da sam regionalna odrednica ili bosanski konj..., boli me neka stvar.
Nisam siguran u puno stvari u životu, ali sam 100% siguran u tri nepobitne činjenice - rodio sam se kao Bosanac, umrijet ću kao Bosanac i zatrpat će me crna bosanska zemlja.
Dobro, ti ne poznaješ... Ja poznajem, bar 10-tak takvih ljudi... Ako na to dodam Jugoslavene, cifra poraste i na 15-takušće wrote:Oprosti šalio sam se ....ali zaista ja ne poznajem nikog ko je recimo Bosanac a da su mu sa ženske i muške strane samo Srbi ili Hrvati ...one koje ja poznajem imaju Bošnjačke krvi ili su barem bračno vezani sa Bošnjacima...pazi ja to poštujem jer su mi i djeca izmiješana doduše ne sa Balkanoidnim osobamapiupiu wrote:Jah, šta je smiješno? Svi su iz Sarajeva, ako se nisam dobro izrazila.ušće wrote:Veliš Sarajlije![]()
![]()
A gdje sam ja to rekao ...Ja uvijek pišem otvoreno i iskreno ne uvijam u celofan i pokušavam izbjeći jezik mržnje ...jedino što ponekad Balkanoidno sočno opsujem...cyprus wrote:
Dobro, ti ne poznaješ... Ja poznajem, bar 10-tak takvih ljudi...
Znači stavove ćemo graditi samo na ličnim iskustvima? Ono što nismo iskusili ili sa čim se nismo susreli - ne postoji?