Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#1226 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
Mislim da nisi shvatio te podatke sa Eurostata.
Taj procenat 30-34 godisnjaka sa zavrsenom srednjom školom je nizak - jer se srednja skola završava kad napunis 18 a ne 34 godine. :-D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1227 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

prog321 wrote:Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
Taj procenat 30-34 godisnjaka sa zavrsenom srednjom školom je nizak - jer se srednja skola završava kad napunis 18 a ne 34 godine. :-D
ja sam nedavno studirao, upisalo nas se 250 u prvu godinu, na petoj godini iz moje generacije je bilo sve ukupno na svim smjerovima oko 60 ljudi
detroit-mercy

#1228 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
Ljudi su uzeli presjek populacije, uzeli jednu dobnu skupinu izmedju 30-34 godine i utvrdili u toj populaciji koliko ima onih sa tercijarnom edukacijom. Jebote, ne znam sta je tesko za razumjet u ovoj statistici, i kakve veze ima sa koliko godina zavrsavas srednju skolu :-), naravno da zavrsavas sa 18. Uzeo je neku srednju dob, mogao je uzeti i populaciju od 40-44 ili od 50-54 pa vidjeti koliki je postotak onih sa tercijarnom edukacijom. Jebem ga, prvo trazis statistiku, pa onda kad ti se da tumacis kako hoces.
I danas ti je na drzavnim fakultetima slicna situacija, filtracija ti je u prvoj i drugoj godini. E sad, sto je na univerzitetu u Travniku ili Kiseljaku prolaznost 125% je druga stvar :mrgreen:.
Ono sto je porazno je nizak procenat ljudi sa VSSom a ti ljudi su ti motor razvoja. Uzmi jednu Juznu Koreju, preko 50%, gledaj gdje su danas u auto, elktronskoj, brodogradjevnoj, masinskoj industriji a gdje su bili prije 30-40 godina. Mi nemamo naftu ili dragocjene metale, ono malo sume je vec ujebano i ako nemas kvalitetnu edukaciju i znatan broj ljudi sa VSSom jeban si na duze staze.
detroit-mercy

#1229 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote:
ja sam nedavno studirao, upisalo nas se 250 u prvu godinu, na petoj godini iz moje generacije je bilo sve ukupno na svim smjerovima oko 60 ljudi
Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?
mk ultra

#1230 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

detroit-mercy wrote: Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?
250-270 ljudi tako nekako, na sve smjerove - ETF, po bolonji
70 je odmah otišlo u prvom semestru
prvu godinu završilo oko 120 ljudi
petu godinu 60-70 maximalno

vidio sam da sad primaju dosta više, oko 400 ljudi :mrgreen:
prog321

#1231 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Nisi ba pročitao tu statistiku tačno.
Logično je da zemlje sa većim prirodnim priraštajem kao Albanija i Turska imaju manji procenat ljudi sa tercijalnim obrazovanjem jer se recimo broj 34godišnjaka uzme od broja cjelog stanovništva.

Jeli znaš da broj 30-34godišnjaka u EU sa završenom srednjom školom samo 36% ?
fortaleza

#1232 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:
fortaleza wrote:Gledam neku statistiku FZS-a koju je netko zalijepio na forumu i upada u oči činjenica da od nešto više od 1,6 milijuna stanovnika u federaciji (ne brojeći djecu i školarce) 41,5% čini stanovništvo sa završenim samo osnovnim obrazovanjem ili čak manje. To je na razini zemalja trećeg svijeta, gotovo afričkih i nekih azijskih..
To je glupost.
Gdje si našao tu statistiku?
Daj link ?
Službena statistika FZS izdana u 12. mjesecu prošle godine, možeš pronaći na njihovoj stranici, a netko je postavljao par stranica prije.

Razmisli malo pa ćeš shvatiti da nije glupost.
Ja studirao prije par godina, tehnički fakultet nas upisalo 120, u drugu prešlo 20 + 10 ponavljača. Tih 20 je i završilo i to ne svi u roku.
Lajavikrelac wrote:Kakva je to nakaradna statistika :-) ispade da smo svi većinom glupi, retardirani i nepismeni....kako onda preko 90% srednjoškolaca upisuje fakultet i otkuda onolike hiljade VSS na birou? Koje budaleštine..... :roll:
Ne mora značiti da smo većinom glupi zbog neobrazovanja, ih koliko sam "obrazovanih" vidio da su nepismeni i zadrti... Veći je problem u mentalitetu čopora i nekih drugih stvari zbog kojih ne cijenimo napredak pa ne djelujemo u tom smjeru nego manjak škole.

Pa i škole se završavaju samo zbog ekonomske računice, a ne unaprijeđenja struke na pojedinačnoj razini, obrazovanje se prodaje za kikiriki.

Inače max 20% i završava.
cenecimoveocino

#1233 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by cenecimoveocino »

mk ultra wrote:
detroit-mercy wrote: Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?

Prica moj profesor automatike,1978 ETF SA upisalo 360 ljudi da bi nakon prve godine ostalo 120,tacno prolaznost 1/3 :mrgreen:
Do kraja na njegovom smjeru za medicinsku elektroniku ostalo ih 4 :evil:
purgatorio

#1234 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by purgatorio »

mk ultra wrote:

Ne može se baš tako gledati. Možda ne završe svi u roku, kasne par godina za svojom generacijom, ali mnogi završe prije ili kasnije. Pa koliko ih se prebaci na laksi fax kad vide da im ne ide i završe ga itd...
mk ultra

#1235 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

purgatorio wrote:
Ne može se baš tako gledati. Možda ne završe svi u roku, kasne par godina za svojom generacijom, ali mnogi završe prije ili kasnije. Pa koliko ih se prebaci na laksi fax kad vide da im ne ide i završe ga itd...
ja sam tek skontao koliko je fax nebitan u BiH, pa i ETF, tek kad sam ga završio :run:

ako hoćeš kopiram ti diplomu i prosjek od 9.1, možeš komforno guzu da brišeš sa onim :mrgreen: :mrgreen:
detroit-mercy

#1236 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Nisi ba pročitao tu statistiku tačno.
Logično je da zemlje sa većim prirodnim priraštajem kao Albanija i Turska imaju manji procenat ljudi sa tercijalnim obrazovanjem jer se recimo broj 34godišnjaka uzme od broja cjelog stanovništva.

A je li znas da je broj 30-34 godisnjaka u EU sa zavrsenim fakultetom otprilike taj isti procenat .
prog321

#1237 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Pa vjerovatno jeste.
To ipak potvrdjuje tezu da se procenat uzima iz cjelokupnom broja stanovnistva, I zato ove zemlje sa vecim prirodnim prirastajem imaju manji koeficijent.

PS.
ETF je prica za sebe. Ali kladim se da je prosjek studenata koji zavrze ekonomiju, pravo ili pak likovne umjetnosti puno veci. :-D
Saian

#1238 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Saian »

prog321 wrote: Mislim da nisi shvatio te podatke sa Eurostata.
ja ne znam jel ti trolas ili si ovo pri punoj svijesti i cistoj savjesti napisao, iskreno

i ne znam sad koji razlog zastupas za tako nizak postotak, ovo prvo ili ovo drugo
prog321 wrote: Logično je da zemlje sa većim prirodnim priraštajem kao Albanija i Turska imaju manji procenat ljudi sa tercijalnim obrazovanjem jer se recimo broj 34godišnjaka uzme od broja cjelog stanovništva.
jer nemaju veze jedno s drugim, dva potpuno razlicita argumenta (od kojih prvi cini da drugi jos i dobro izgleda)

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... statistics

Ovaj graf i tekst se odnose na procenat 30-34 godisnjaka od ukupnog broja 30-34 godisnjaka u svakoj zemlji (kako ti vec neko napisa), ne od ukupne populacije.To je blesavo, jer ako uzmemo tako, graf kaze da tercijarno obrazovani od 30-34 godine EU cine 35 % citavog stanovnistva, sto bi, znacilo da najmanje 35% populacije EU pada dobno u raspon od te 4 godine. Zasto najmanje pa jer je evo samo tercijarno obrazovanih u tih 4 godine vec 35%. Postoje i oni u 30-34 koji nemaju taj stepen shkolske spreme, zato pisem najmanje 35% se nalazi u dobnom u intervalu 30-34.

Evo i o kakvom dobnom stablu pricam

Image

Dakle 30-34 je u Iranu malo ispod 12 mil ljudi.

Valjda je jasno da vise od trecine stanovnistva ne moze pasti u samo 4 godine ma kako to dobno stablo u toj drzavi izgledalo. Dakle kad kaze procenat 30-34 godisnjaka, znaci udio 30-34 godisnjaka s tom kvalifikaciju od citave populacije 30-34 godisnjaka u toj drzavi. Zato su ovi procenti i prikazani zajedno, jer u direktnoj usporedbi nesto znace. Albanija ima dobno stablo u bazi i mladjim slojevima shire nego vecina EU zemalja, no samo su interesantne grane od 30-34 godine i unutar toga se procenat koji je prikazan racuna. Dakle kako kome izgleda dobno stablo drugdje nema nikakve veze jer nazivnik su samo 4 godine. Moguce je da apsolutno, brojcano u tom intervalu Albanija ima vise ljudi, ali apsolutni brojevi se i ne usporedjuju, nego relativni. Drugim rijecima ovo je standardizirano dovoljno da bi se moglo usporediti u istom grafu i treba se uzeti samo kao ono sto jeste.

detroit-mercy wrote: A je li znas da je broj 30-34 godisnjaka u EU sa zavrsenim fakultetom otprilike taj isti procenat .
prog321 wrote: To ipak potvrdjuje tezu da se procenat uzima iz cjelokupnom broja stanovnistva, I zato ove zemlje sa vecim prirodnim prirastajem imaju manji koeficijent.
Ne potvrdjuje, zapravo nema nikakve veze tim, a ako sam u krivu rado cu saslusati argumentaciju pa da naucim i ja bolje.

Kao sto napisah
prog321 wrote: To ipak potvrdjuje tezu da se procenat uzima iz cjelokupnom broja stanovnistva,
je, s ovim procentima prikazanim, matematicki nemoguca teza, da ne kazem sta gore.
Opet, moze biti, kao sto rekoh, ja sam spreman poslusati argumentaciju. Mozda sam se i ja zajeb'o. :oops:
prog321

#1239 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Nisam razumio.

'de ponovi ? :-D
prog321

#1240 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Molim da pojasnis bez preskakanja.
Kako objasnjavas da samo 36% svih 30-34-godisnjaka u EU ima zavrsenu srednju skolu ?
mirsek

#1241 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mirsek »

prog321 wrote:Molim da pojasnis bez preskakanja.
Kako objasnjavas da samo 36% svih 30-34-godisnjaka u EU ima zavrsenu srednju skolu ?
Zato sto se vjerovatno gleda najvise zavrsena skola za pojedinu osobu.
U prevodu ima 36% osoba koje imaju najvise zavrsenu srednju skolu.
U taj prosjek ne ulaze osobe koje su zavrsile srednju pa poslije srednje fakultet.
prog321

#1242 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Moguce je onda reci da Albanija i Turska imaju vise fakultetski obrazovanih? isto tako i BiH ,. Ne ?
Pogotova Srbija koja u nekoliko primjera ima veci prosjek od EU.
sinuhe

#1243 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sinuhe »

Nesto si pogresno protumacio, nije velika greska ali i dalje guras. :D
prog321

#1244 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Meni je drago kada mi neko dokaze da nisam u pravu. To znaci da sam nesto novo naucio.
Mada se to rijetko desava :-D
prog321

#1245 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ako veci procenat onih 30-34-godisnjaka u EU ima zavrsenu SAMO srednju skolu zar nije logicno da one zemlje koji imaju manji procenat srednjoskolaca ima veci procenat onih koji su se dalje skolovali ? Ne ?
Saian

#1246 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Saian »

prog321 wrote:Nisam razumio.

'de ponovi ? :-D
prog321 wrote:Molim da pojasnis bez preskakanja.
hocu, cim mi kazes koji dio mog posta ti nije jasan, ne bih da ponavljam bez da sam razumio koji ti dio argumentacije koji se odnosi na matematicku nemogucnost teorije da su procenti racunani kao dio cijele populacije nije jasan, to je gubljenje vremena i potencijal za nesporazum
prog321 wrote:Kako objasnjavas da samo 36% svih 30-34-godisnjaka u EU ima zavrsenu srednju skolu ?
Ne objasnjavam. Iza linka pise da u tom intervalu 30-34, u EU 36.9% ljudi ima zavrsen fakultet, podatak o procentu ljudi sa srednjom skolom i tome na sta se taj procenat odnosi takodjer postoji u tekstu koji se krije iza linka gore

Kaze naime
An alternative measure for analysing the outcomes of education systems is the youth education attainment level. This indicator is defined as the proportion of 20–24 year olds who have achieved at least an upper secondary level of education attainment (as defined by ISCED level 3).
upper secondary level of education attainment ovo je po njihovoj definiciji ekvivalentno zavrsetku nase srednje skole jer pise
Upper secondary education – generally begins at the end of compulsory education. The entrance age is typically 15 or 16 years. Entrance qualifications (end of compulsory education) and other minimum entry requirements are usually needed. Instruction is often more subject-oriented than at ISCED level 2. The typical duration of ISCED level 3 varies from two to five years.
Dob pocetka i duzina trajanja i ostale kvalifikacije su u skladu s nasom srednjom skolom, dakle i taj podatak cini se postoji.

Evo i tabele, tabela prikazuje udio od poopulacije 20-24, koji ima najmanje srednju skolu, dakle i oni koji su u ludilo roku ili prije zavrsili fakultet (ako uzmemo da ti ne postoje, onda imas cist broj onih koji su zavrsili srednju do 24te godine)

Image

Tako BiH ima 64.7% , a EU 81% od svih 20-24 godisnjaka. Ovo oboje je u skladu sa procentima 30-34 godisnjaka koji imaju fax. Ako malo razmislis, u ovo doba mortalitet je jako malen u dobi izmedju 24-30 tako da iako nisu isti ljudi u pitanju (jer je 2013 oboje mjereno) uvjerljivo je da ovih 20-24 kad se pomjere do 30-34 imaju manje procentualno onih koji zavrse taj fakultet, od onih 64.7% koji su imali osnova da ga pocnu. Tako da je i u BiH i u EU vise onih sa srednjom od 20-24 (procentualno) nego onih sa faxom od 30-34 (procentualno).

Podatak o 36% ljudi od 30-34 koji imaju srednju (koji ti navodis) ne postoji na linku iznad. On ne bi bio jao uskladiv sa cinjenicom da 36.9% ima fakultet jer bi znacilo da onda imamo neke koji imaju fax, a nemaju srednju. No oko toga ne treba razbijati glavu jer si ti jedini izvor tog podatka i nemam pojma kako, gdje, kad i cime je mjeren. Na stranici iznad sve ovo o cemu pisem mogu naci. Ako sam tvoj podatak propustio, molit te pokazi mi gdje je. Kao sto rekoh samo postotak onih od 20-24 koji imaju srednju su tu i ti podaci su pomirljivi s procentima 30-34 godsnjaka s VSS za svaku drzavu.
vaučer

#1247 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by vaučer »

Evo nakon sedam tjedana u Irskoj stvari se polako okreću na bolje.
Sredio sam papire, bankovni račun, već 4 tjedna radim za minimalac u restoranu a prije par dana sam dobio vrlo dobro plaćen posao u struci (dizajn). Ovo je nešto na čemu mogu graditi, dovesti obitelj, štediti. Zemlja je lijepa, ljudi su vrlo susretljivi, šaljivi, puni duha i vica. Radi se jako i cijeni se radnik - osjećam se motivirano i spreman da dam najbolje. Mimo posla se osjećam jebeno zdravo u uređenom okolišu. Sve je tu, bez suvišnog sranja, bez neobjašnjenih pravila 'ispod stola', sve je jasno i živjeti je lako. O divnoj nam domovini ne bih dva puta pomislio da mi nisu roditelji dole. Većina prijatelja je ionako odselila ili će uskoro. Mislio sam da će biti bolnije ili teže, ali valjda nisam bio svjestan koliko sam sazrio da napustim tu zemlju. Eh..
ferratilis

#1248 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ferratilis »

vaučer wrote:Evo nakon sedam tjedana u Irskoj stvari se polako okreću na bolje.
Sredio sam papire, bankovni račun, već 4 tjedna radim za minimalac u restoranu a prije par dana sam dobio vrlo dobro plaćen posao u struci (dizajn). Ovo je nešto na čemu mogu graditi, dovesti obitelj, štediti. Zemlja je lijepa, ljudi su vrlo susretljivi, šaljivi, puni duha i vica. Radi se jako i cijeni se radnik - osjećam se motivirano i spreman da dam najbolje. Mimo posla se osjećam jebeno zdravo u uređenom okolišu. Sve je tu, bez suvišnog sranja, bez neobjašnjenih pravila 'ispod stola', sve je jasno i živjeti je lako. O divnoj nam domovini ne bih dva puta pomislio da mi nisu roditelji dole. Većina prijatelja je ionako odselila ili će uskoro. Mislio sam da će biti bolnije ili teže, ali valjda nisam bio svjestan koliko sam sazrio da napustim tu zemlju. Eh..
Drago mi je zbog tebe, fakat jeste. U takvoj sredini možeš samo napredovati. To je samo pokazatelj koliko je ovdje loše. Jesi li dosad imao dovoljno iskustva s Ircima da procijeniš kakvi su prema strancima. Ljudi obično kažu da su veoma zatvoreni i konzervativni, čak i više nego Britanci, I kakvi su što se tiče birokracije? Hvala na podijeljenom iskustvu. :)
vaučer

#1249 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by vaučer »

ferratilis wrote: Drago mi je zbog tebe, fakat jeste. U takvoj sredini možeš samo napredovati. To je samo pokazatelj koliko je ovdje loše. Jesi li dosad imao dovoljno iskustva s Ircima da procijeniš kakvi su prema strancima. Ljudi obično kažu da su veoma zatvoreni i konzervativni, čak i više nego Britanci, I kakvi su što se tiče birokracije? Hvala na podijeljenom iskustvu. :)

Hvala.
Kod nas je zbilja loše, mislim da nismo ni svjesni koliko jer većina nema komparativnu predodžbu normalnog života negdje drugo.
Mislim da su Irci fer i susretljivi koliko zasad mogu procjeniti. No uglavnom ih susrećem u profesionalnom okružju, njihovi privatni stavovi mogu lako biti drugačiji. Dosta recimo ovisi o razini vladanja engleskim. Ako si na razini da možeš bacati šale, kužiti njihove fore i suptilne zezancije (čega su puni) onda se vrlo brzo otvore i pređeš na neku narednu razinu komunikacije. No vidim i kako im se jednostavno nekad ne da trošiti vrijeme s nekim tko ima rudimentarni pidgin-english, možda ne jer su stranci, već jednostavno jer im je tlaka. Administracija, ako dovoljno pročitaš unaprijed i koristiš zdrav razum, je podnošljiva. Najveći problem mi je bilo doći do bankovnog računa. Fora je da ti za otvoriti račun treba račun za neku uslugu na tvoje ime, a za to ti treba bankovni račun. Dakle kvaka dizajnirana da bude usko grlo za nestpljive i neprilagodljive. Ali da se sve premostiti s malo čitanja i strpljivog razgovora. Organizacija u samim uredima, od pošte, banka, socijalnog, porezne je besprijekorna i nećeš izgubiti ni minute na neku šalterušu koja ima loš dan ili je na telefonu s prijom - sve kao podmazano, uvijek uz osmjeh, uvijek spremni pomoći i odgovoriti.
musicman80

#1250 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by musicman80 »

Cuj moda ili potreba, ja gluposti i naslova. Ne nego ljudi idu iz BIH zato sto je moderno zivjeti vani, a ne zato sto posla nema, sve unisteno, ekonomija ravna nuli, zdravstvo na koljenima, korupcija i nepotizam, nema nam ravnog u svijetu, i sada je bas moda emigrirati vani. Pa normalno da idu ljudi koji mogu, bjeze odavde. Oni strucnjaci idu da bi vani mogli da ostvaruju bolje uslove rada i zivotnog standarda, da naprave karijeru koju ovdje ne bi mogli imati, da omoguce djeci skolovanje kakvo zasluzuju, a ne da svaka mahala danas ima kao neki fakultet, a kada vidis ko na njima predaje, i kako se te diplome nigdje ne priznaju, sve je jasno. Idu da mogu otici kod doktora i dobiti tretman koji zasluzuju u javnoj bolnici, a ne da im govore ne radi aparat ovaj ili onaj, a ako platis mito na salteru, e onda radi. Idu da bi mogli da zive normalan zivot, a ne da im prebrojavaju krvna zrnca i po kljucu zaposljavaju i politickoj podobnosti. Cuj moda ici vani, nije nego.
Post Reply