Mislim da nisi shvatio te podatke sa Eurostata.
Taj procenat 30-34 godisnjaka sa zavrsenom srednjom školom je nizak - jer se srednja skola završava kad napunis 18 a ne 34 godine.
ja sam nedavno studirao, upisalo nas se 250 u prvu godinu, na petoj godini iz moje generacije je bilo sve ukupno na svim smjerovima oko 60 ljudiprog321 wrote:Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
Taj procenat 30-34 godisnjaka sa zavrsenom srednjom školom je nizak - jer se srednja skola završava kad napunis 18 a ne 34 godine.
Ljudi su uzeli presjek populacije, uzeli jednu dobnu skupinu izmedju 30-34 godine i utvrdili u toj populaciji koliko ima onih sa tercijarnom edukacijom. Jebote, ne znam sta je tesko za razumjet u ovoj statistici, i kakve veze ima sa koliko godina zavrsavas srednju skoluprog321 wrote:Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?mk ultra wrote:ja sam nedavno studirao, upisalo nas se 250 u prvu godinu, na petoj godini iz moje generacije je bilo sve ukupno na svim smjerovima oko 60 ljudiprog321 wrote:Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
250-270 ljudi tako nekako, na sve smjerove - ETF, po bolonjidetroit-mercy wrote: Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?
Službena statistika FZS izdana u 12. mjesecu prošle godine, možeš pronaći na njihovoj stranici, a netko je postavljao par stranica prije.prog321 wrote:To je glupost.fortaleza wrote:Gledam neku statistiku FZS-a koju je netko zalijepio na forumu i upada u oči činjenica da od nešto više od 1,6 milijuna stanovnika u federaciji (ne brojeći djecu i školarce) 41,5% čini stanovništvo sa završenim samo osnovnim obrazovanjem ili čak manje. To je na razini zemalja trećeg svijeta, gotovo afričkih i nekih azijskih..
Gdje si našao tu statistiku?
Daj link ?
Ja studirao prije par godina, tehnički fakultet nas upisalo 120, u drugu prešlo 20 + 10 ponavljača. Tih 20 je i završilo i to ne svi u roku.prog321 wrote:Ti si studirao prije 25 godina. Danas je situacija sasvim drugačija.
Ne mora značiti da smo većinom glupi zbog neobrazovanja, ih koliko sam "obrazovanih" vidio da su nepismeni i zadrti... Veći je problem u mentalitetu čopora i nekih drugih stvari zbog kojih ne cijenimo napredak pa ne djelujemo u tom smjeru nego manjak škole.Lajavikrelac wrote:Kakva je to nakaradna statistikaispade da smo svi većinom glupi, retardirani i nepismeni....kako onda preko 90% srednjoškolaca upisuje fakultet i otkuda onolike hiljade VSS na birou? Koje budaleštine.....
Prica moj profesor automatike,1978 ETF SA upisalo 360 ljudi da bi nakon prve godine ostalo 120,tacno prolaznost 1/3mk ultra wrote:250-270 ljudi tako nekako, na sve smjerove - ETF, po bolonjidetroit-mercy wrote: Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?
70 je odmah otišlo u prvom semestru
prvu godinu završilo oko 120 ljudi
petu godinu 60-70 maximalno
vidio sam da sad primaju dosta više, oko 400 ljudi
Ne može se baš tako gledati. Možda ne završe svi u roku, kasne par godina za svojom generacijom, ali mnogi završe prije ili kasnije. Pa koliko ih se prebaci na laksi fax kad vide da im ne ide i završe ga itd...mk ultra wrote:250-270 ljudi tako nekako, na sve smjerove - ETF, po bolonjidetroit-mercy wrote: Koliko se upisalo na prvu godinu ukupno racunajuci sve smijerove?
70 je odmah otišlo u prvom semestru
prvu godinu završilo oko 120 ljudi
petu godinu 60-70 maximalno
vidio sam da sad primaju dosta više, oko 400 ljudi
ja sam tek skontao koliko je fax nebitan u BiH, pa i ETF, tek kad sam ga završiopurgatorio wrote:
Ne može se baš tako gledati. Možda ne završe svi u roku, kasne par godina za svojom generacijom, ali mnogi završe prije ili kasnije. Pa koliko ih se prebaci na laksi fax kad vide da im ne ide i završe ga itd...
A je li znas da je broj 30-34 godisnjaka u EU sa zavrsenim fakultetom otprilike taj isti procenat .prog321 wrote:Nisi ba pročitao tu statistiku tačno.
Logično je da zemlje sa većim prirodnim priraštajem kao Albanija i Turska imaju manji procenat ljudi sa tercijalnim obrazovanjem jer se recimo broj 34godišnjaka uzme od broja cjelog stanovništva.
Jeli znaš da broj 30-34godišnjaka u EU sa završenom srednjom školom samo 36% ?
ja ne znam jel ti trolas ili si ovo pri punoj svijesti i cistoj savjesti napisao, iskrenoprog321 wrote: Mislim da nisi shvatio te podatke sa Eurostata.
jer nemaju veze jedno s drugim, dva potpuno razlicita argumenta (od kojih prvi cini da drugi jos i dobro izgleda)prog321 wrote: Logično je da zemlje sa većim prirodnim priraštajem kao Albanija i Turska imaju manji procenat ljudi sa tercijalnim obrazovanjem jer se recimo broj 34godišnjaka uzme od broja cjelog stanovništva.

prog321 wrote:Nisi ba pročitao tu statistiku tačno.
Logično je da zemlje sa većim prirodnim priraštajem kao Albanija i Turska imaju manji procenat ljudi sa tercijalnim obrazovanjem jer se recimo broj 34godišnjaka uzme od broja cjelog stanovništva.
Jeli znaš da broj 30-34godišnjaka u EU sa završenom srednjom školom samo 36% ?
detroit-mercy wrote: A je li znas da je broj 30-34 godisnjaka u EU sa zavrsenim fakultetom otprilike taj isti procenat .
Ne potvrdjuje, zapravo nema nikakve veze tim, a ako sam u krivu rado cu saslusati argumentaciju pa da naucim i ja bolje.prog321 wrote: To ipak potvrdjuje tezu da se procenat uzima iz cjelokupnom broja stanovnistva, I zato ove zemlje sa vecim prirodnim prirastajem imaju manji koeficijent.
je, s ovim procentima prikazanim, matematicki nemoguca teza, da ne kazem sta gore.prog321 wrote: To ipak potvrdjuje tezu da se procenat uzima iz cjelokupnom broja stanovnistva,
Opet, moze biti, kao sto rekoh, ja sam spreman poslusati argumentaciju. Mozda sam se i ja zajeb'o.prog321 wrote:Nisi ba pročitao tu statistiku tačno.
Zato sto se vjerovatno gleda najvise zavrsena skola za pojedinu osobu.prog321 wrote:Molim da pojasnis bez preskakanja.
Kako objasnjavas da samo 36% svih 30-34-godisnjaka u EU ima zavrsenu srednju skolu ?
prog321 wrote:Nisam razumio.
'de ponovi ?
hocu, cim mi kazes koji dio mog posta ti nije jasan, ne bih da ponavljam bez da sam razumio koji ti dio argumentacije koji se odnosi na matematicku nemogucnost teorije da su procenti racunani kao dio cijele populacije nije jasan, to je gubljenje vremena i potencijal za nesporazumprog321 wrote:Molim da pojasnis bez preskakanja.
Ne objasnjavam. Iza linka pise da u tom intervalu 30-34, u EU 36.9% ljudi ima zavrsen fakultet, podatak o procentu ljudi sa srednjom skolom i tome na sta se taj procenat odnosi takodjer postoji u tekstu koji se krije iza linka goreprog321 wrote:Kako objasnjavas da samo 36% svih 30-34-godisnjaka u EU ima zavrsenu srednju skolu ?
upper secondary level of education attainment ovo je po njihovoj definiciji ekvivalentno zavrsetku nase srednje skole jer piseAn alternative measure for analysing the outcomes of education systems is the youth education attainment level. This indicator is defined as the proportion of 20–24 year olds who have achieved at least an upper secondary level of education attainment (as defined by ISCED level 3).
Dob pocetka i duzina trajanja i ostale kvalifikacije su u skladu s nasom srednjom skolom, dakle i taj podatak cini se postoji.Upper secondary education – generally begins at the end of compulsory education. The entrance age is typically 15 or 16 years. Entrance qualifications (end of compulsory education) and other minimum entry requirements are usually needed. Instruction is often more subject-oriented than at ISCED level 2. The typical duration of ISCED level 3 varies from two to five years.

Drago mi je zbog tebe, fakat jeste. U takvoj sredini možeš samo napredovati. To je samo pokazatelj koliko je ovdje loše. Jesi li dosad imao dovoljno iskustva s Ircima da procijeniš kakvi su prema strancima. Ljudi obično kažu da su veoma zatvoreni i konzervativni, čak i više nego Britanci, I kakvi su što se tiče birokracije? Hvala na podijeljenom iskustvu.vaučer wrote:Evo nakon sedam tjedana u Irskoj stvari se polako okreću na bolje.
Sredio sam papire, bankovni račun, već 4 tjedna radim za minimalac u restoranu a prije par dana sam dobio vrlo dobro plaćen posao u struci (dizajn). Ovo je nešto na čemu mogu graditi, dovesti obitelj, štediti. Zemlja je lijepa, ljudi su vrlo susretljivi, šaljivi, puni duha i vica. Radi se jako i cijeni se radnik - osjećam se motivirano i spreman da dam najbolje. Mimo posla se osjećam jebeno zdravo u uređenom okolišu. Sve je tu, bez suvišnog sranja, bez neobjašnjenih pravila 'ispod stola', sve je jasno i živjeti je lako. O divnoj nam domovini ne bih dva puta pomislio da mi nisu roditelji dole. Većina prijatelja je ionako odselila ili će uskoro. Mislio sam da će biti bolnije ili teže, ali valjda nisam bio svjestan koliko sam sazrio da napustim tu zemlju. Eh..
ferratilis wrote: Drago mi je zbog tebe, fakat jeste. U takvoj sredini možeš samo napredovati. To je samo pokazatelj koliko je ovdje loše. Jesi li dosad imao dovoljno iskustva s Ircima da procijeniš kakvi su prema strancima. Ljudi obično kažu da su veoma zatvoreni i konzervativni, čak i više nego Britanci, I kakvi su što se tiče birokracije? Hvala na podijeljenom iskustvu.