Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
Mister Yes

#1226 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Opet mi ne objasni koji je to rezervoar koji će proizvoditi taj demografsko-ekonomski potencijal koji će, kako ti predviđaš u nekoj maglovitoj budućnosti planski naseljavati Mostar
Pa Mostar je već naseljen Bošnjacima. Procjene su da u Mostaru (grad a ne opština) danas živi 30.916 Hrvata, 28.456 Bošnjaka, 628 Srba

Ne planski već najnormalnije. Ja bih prvi radije živio u Mostaru nego u Sarajevu. Znam još nekoliko ljudi sa istim stavom. Jednostavno, bolja klima i bliže moru. Dovoljno je samo da se dole otvore radna mjesta i da vidiš navale. Mostar je prelijep.
Mister Yes

#1227 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

BenDover wrote: to upravo i jeste moja poenta. hrvati su davo spali na ispod 1/3 u udjelu stanovnistva a i dalje uzimaju toliko vlasti, tj. realno vise jer sve mogu blokirat. i sta bosnjaci rade? nista. cekaju da ovi isele.
Pa šta možemo? Da zaratimo jedino?

Trenutno im ne možemo ništa jer još uvijek nas nema dovoljno da ovladamo domom naroda. Ali ako njih bude duplo manje moći ćemo.

Pri tome ja uopšte nisam za to da se Hrvatima kao kolektivu gaze bilo kakva prava (a posebno ne kao pojedincima naravno). I kada ukinemo kantone treba obezbjediti da Hrvati imaju onoliko ministara u Vladi Federacije koliko ih ima u Federaciji. Pa ako su to 3 ministra onda 3 ministra. TV kanal, zastupljenost u vojsci, policiji itd. Ali sve u onom procentu u kojem ih ima a ne više.
Hafis

#1228 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mister Yes wrote: Ja ću da ti pomognem. Od 435.000 Hrvata koji žive u Federaciji čak 80.000 živi u 4 većinski Bošnjačka kantona (SK, TK, ZDK i USK). U ta 4 kantona Hrvati su 2013-te imali 383 rođenih i 1.258 umrlih. Sve kada bi vi suvereno držali zapadnu Hercegovinu đaba kada samo zbog ova 4 kantona padate ispod 400.000. A naravno da padate i u srednjoj Bosni i u Livanjskom kantonu i posavini a naravno i u zapadnoj Hercegovini. I to sve bez uzimanja u obzir EU pasoša. Sad kada se još EU pasoši uzmu u obzir ne gine vam pad na 200.000 u Federaciji. Živi bili pa vidjeli.
Opet priča bez logike.
Čovječe, padate i ''vi'' u gotovo svakom kantonu, također rapidno.
Nego, evo recimo da ''padamo'' u LK, pa i u zapadnoj Hercegovini. I što onda? Da si rekao da obrnuto proporcionalno tom padu ujedno raste broj Bošnjaka u tim krajevima, pa i nekako...međutim, čak i suprotno: Bošnjaci će npr. u potpunosti nestati iz LK za nekih 2-3 decenije.

Nema ti od tog čekanja ništa. Džaba što broj Hrvata pada kada ''ti'' i dalje sjediš na sećiji pod svojom šljivom...i čekaš...valjda limunadu.
Mister Yes, treba s doći s dobro dobrom gutom u padže i kupiti kakve solidne nekretnine, razmnožiti se, ostati i živjeti...drugačije ne ide.
Last edited by Hafis on 05/04/2015 14:40, edited 1 time in total.
nosara

#1229 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by nosara »

Mister Yes wrote: Jeste imamo nekoliko bivših giganata iz vremena socijalizma koji su sad naravno propali. Na svaku tu komunističku propalu firmu imaš 5 novih firmi iz iste branše koje rade ko sat. Pusti se propagande. ;-)
:lol:

Image
Hafis

#1230 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote: Opet mi ne objasni koji je to rezervoar koji će proizvoditi taj demografsko-ekonomski potencijal koji će, kako ti predviđaš u nekoj maglovitoj budućnosti planski naseljavati Mostar
Pa Mostar je već naseljen Bošnjacima. Procjene su da u Mostaru (grad a ne opština) danas živi 30.916 Hrvata, 28.456 Bošnjaka, 628 Srba

Ne planski već najnormalnije. Ja bih prvi radije živio u Mostaru nego u Sarajevu. Znam još nekoliko ljudi sa istim stavom. Jednostavno, bolja klima i bliže moru. Dovoljno je samo da se dole otvore radna mjesta i da vidiš navale. Mostar je prelijep.
Ma nemoj. 90% Bošnjaka na ''lijevoj'' strani Mostara nezaposleno (a i ono ženskih što radi, radi na ovoj strani) i čekaju tebe i slične da se zaposle na novim radnim mjestima.
Yes, to ti je žešća mrtvaja... bez ideja i bez kapitala.
Tko će otvoriti ta radna mjesta? JOB?..ili možda @hercegovac_pravi :lol:
Mister Yes

#1231 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Opet priča bez logike.
Nego, evo recimo da ''padamo'' u LK, pa i u zapadnoj Hercegovini. I što onda? Da si rekao da obrnuto proporcionalno tom padu ujedno raste broj Bošnjaka u tim krajevima, pa i nekako...međutim, čak i suprotno: Bošnjaci će npr. u potpunosti nestati iz LK za nekih 2-3 decenije.

Nema ti od tog čekanja ništa. Džaba što broj Hrvata pada kada ''ti'' i dalje sjediš na sećiji pod svojom šljivom...i čekaš...valjda limunadu.
Mister Yes, treba s doći s dobro dobrom gutom u padže i kupiti kakve solidne nekretnine, razmnožiti se, ostati i živjeti...drugačije ne ide.
Ne razumiješ se u problematiku ali vidjećeš da sam u pravu. Ja sam zaista neutralan i potpuno mi je svejedno kako će se ova talačka kriza rješiti. Bitno mi je samo da se riješi i da zagovaram ono rješenje koje je najbezbolnije.

Nije mi cilj da tebe ili bilo koga drugog ubijeđujem. Samo objašnjavam svoj stav i zašto sam sada tako snažno na kursu "1/2 > 1/3". Ništa više. A vrijeme će pokazati da li sam u pravu. Ako se pokaže da nisam ja ću naravno promjeniti kurs. Ni prvi ni posljednji put :D
Mister Yes

#1232 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote:

Ma nemoj. 90% Bošnjaka na ''lijevoj'' strani Mostara nezaposleno (a i ono ženskih što radi, radi na ovoj strani) i čekaju tebe i slične da se zaposle na novim radnim mjestima.
Yes, to ti je žešća mrtvaja... bez ideja i bez kapitala.
Tko će otvoriti ta radna mjesta? JOB?..ili možda @hercegovac_pravi :lol:
Otvorit (ili bolje reći "oslobodit") će ih Hrvati koji odu u EU. No sikiriki ;-)
Hafis

#1233 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:

Ne razumiješ se u problematiku ali vidjećeš da sam u pravu. Ja sam zaista neutralan i potpuno mi je svejedno kako će se ova talačka kriza rješiti. Bitno mi je samo da se riješi i da zagovaram ono rješenje koje je najbezbolnije.

Nije mi cilj da tebe ili bilo koga drugog ubijeđujem. Samo objašnjavam svoj stav i zašto sam sada tako snažno na kursu "1/2 > 1/3". Ništa više. A vrijeme će pokazati da li sam u pravu. Ako se pokaže da nisam ja ću naravno promjeniti kurs. Ni prvi ni posljednji put :D
Ja sam drugačijeg mišljenja.
Demografski pad je znakovit za cijelu državu, i gotovo nema sredine koja se može pohvaliti nekim uspjehom na tom planu.
Padom ukupnog broja stanovništva, padat će i politički apetiti.

Jedino promjena ustavnog sustava države bi mogla u nekom relativno kratkom i razumnom roku riješiti ovu ''talačku'' krizu...u ''moju'' ili ''tvoju'' korist - ovisno o vrsti ustavne promjene.
A ovako, sve ostaje na dugom štapu...čekati da se Livno isprazni, NK Široki Brijeg padne u drugu ligu a bošnjački kapital preuzmu kladionice...i stvar se konačno okonča....a sve sjedeći na sećiji i češkajući guzove.
BenDover

#1234 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BenDover »

Mister Yes wrote:

prvo treba sa srbima sklopiti sporazum.
155_mm

#1235 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 155_mm »

BenDover wrote:
Mister Yes wrote:

prvo treba sa srbima sklopiti sporazum.
'alo bola' pa evo srbi i hrvati pokusavaju tu igru "da dvojica zajebu treceg" vec vise od 8 godina pa nista.
tandem dragance - mica su perfekcionirali tu igru pa evo dokle su dogurali. treci entitet i distrikt sarajevo jos dalje nego su bili kad su zapoceli igru.
kamberovica polje

#1236 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by kamberovica polje »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:

Jeste imamo nekoliko bivših giganata iz vremena socijalizma koji su sad naravno propali. Na svaku tu komunističku propalu firmu imaš 5 novih firmi iz iste branše koje rade ko sat. Pusti se propagande. ;-)
Esi mi dobar?
fosna2014

#1237 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by fosna2014 »

nosara wrote:
Mister Yes wrote: Jeste imamo nekoliko bivših giganata iz vremena socijalizma koji su sad naravno propali. Na svaku tu komunističku propalu firmu imaš 5 novih firmi iz iste branše koje rade ko sat. Pusti se propagande. ;-)

Image

Image
VjecitiStudent

#1238 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

Mister Yes wrote:
BenDover wrote: to upravo i jeste moja poenta. hrvati su davo spali na ispod 1/3 u udjelu stanovnistva a i dalje uzimaju toliko vlasti, tj. realno vise jer sve mogu blokirat. i sta bosnjaci rade? nista. cekaju da ovi isele.
Pa šta možemo? Da zaratimo jedino?

Trenutno im ne možemo ništa jer još uvijek nas nema dovoljno da ovladamo domom naroda. Ali ako njih bude duplo manje moći ćemo.

Pri tome ja uopšte nisam za to da se Hrvatima kao kolektivu gaze bilo kakva prava (a posebno ne kao pojedincima naravno). I kada ukinemo kantone treba obezbjediti da Hrvati imaju onoliko ministara u Vladi Federacije koliko ih ima u Federaciji. Pa ako su to 3 ministra onda 3 ministra. TV kanal, zastupljenost u vojsci, policiji itd. Ali sve u onom procentu u kojem ih ima a ne više.
Komšiji krava u deliriju, a naša je tek dobila temperaturu.
Za nekoliko decenija, nadjebavaće se starci u cijeloj državi, čiji je duži.
seln

#1239 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote:

Ja sam drugačijeg mišljenja.
Demografski pad je znakovit za cijelu državu, i gotovo nema sredine koja se može pohvaliti nekim uspjehom na tom planu.
Padom ukupnog broja stanovništva, padat će i politički apetiti.

Jedino promjena ustavnog sustava države bi mogla u nekom relativno kratkom i razumnom roku riješiti ovu ''talačku'' krizu...u ''moju'' ili ''tvoju'' korist - ovisno o vrsti ustavne promjene.
A ovako, sve ostaje na dugom štapu...čekati da se Livno isprazni, NK Široki Brijeg padne u drugu ligu a bošnjački kapital preuzmu kladionice...i stvar se konačno okonča....a sve sjedeći na sećiji i češkajući guzove.
Halo, bola Hapizde, koji ti je...vidis da te trol pali.
Danas je u "bosnjackom" modusu....koja ce se njegova licnost probuditi sutra, ne zna ni on sam.
Fakat nema potrebe da se qrcis rvackim bogatstvom i kulturom. I jedno i drugo je iluzija, bas kao i bosnjacki merhametluk.
Banksy

#1240 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Banksy »

nosara wrote:

Image
Mister Yes

#1241 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

nosara wrote:

Image
Da vidimo šta kažu Mato i premijer Novalić:

https://www.youtube.com/watch?v=h12F4Mq7nyo

Od 9:50 do 11:30 pričaju o Aidi i kako u neposrednoj blizini Aide posluju 3 uspješne privatne tvornice obuće. Da više danas ljudi radi u toj industriji u Tuzlanskom kantonu nego prije rata.

Od 12:50 od 13:44 pričaju o Konjuhu i kako u neposrednoj blizini Konjuha posluje 11 uspješnih privatnih tvornica namještaja.

Od 13:44 do 16:35 pričaju o svim uspješnim firmama o kojima niko ne govori.

Od 16:46 do 17:50 pričaju o medijima koji samo prenose loše vijesti a ignorišu dobre jer loše vjesti su zanimljivije gledaocima.

Sve u svemu tačno da se čovjek naježi koliko u ovoj državi imamo ljudi koji puše tu negativnu priču i potpadaju pod uticaj medija. :sad:
frombosna

#1242 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by frombosna »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote: Gledajući perspektivu, meni se ipak čini da će se '''Bošnje'' dugoročno zabaviti u discpilini kako sastaviti prvi s prvim u mjesecu
To zaključuješ zbog ovih budala iz Tuzle koji i dalje vjeruju da im država treba obezbjediti posao? :lol: Normalan čovjek ako nema 3 plate (recimo) daje otkaz i traži drugi posao. Ako ništa može držati ovce ili sijati krompir. Ali neradnici bi da neko drugi brine o njihovom životu. Takvih neradnika koji misle da su im svi krivi samo oni nisu krivi ima svaka zemlja i u plamenu su i evropski gradovi. U Hrvatskoj onaj degen sa dugom kosom dobi onoliko glasova na izborima za predsjednika a jedina strategija mu je anarhija i revolucija protiv zlog kapitalističkog sistema. I toliko Hrvata glasa za takvu budalu. Deložacije svaki dan. To kao samo u BiH problemi? :lol:

Jeste imamo nekoliko bivših giganata iz vremena socijalizma koji su sad naravno propali. Na svaku tu komunističku propalu firmu imaš 5 novih firmi iz iste branše koje rade ko sat. Pusti se propagande. ;-)
Hočeš da kažeš da raznorazni inžinjeri, tehnolozi...iz ovih propalih firmi bi trebali kupiti ovce, koze i još motokultivator i bavit se poljoprivredom??? :-)

Ne mogu da vjerujem šta svašta ljudi izvaljuju.
Sve države na svijetu ulažu u znanje a ti bi obratno?

Valjda bi i doktori koji su loše plačeni u bolnicama trebalo kod kuče da imaju i jednu kravu, i 2-3 duluma kukuruza zasijano? :-)

A Tuzlu nisu zasigurno uništili Tuzlaci
Mister Yes

#1243 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

frombosna wrote:Hočeš da kažeš da raznorazni inžinjeri, tehnolozi...iz ovih propalih firmi bi trebali kupiti ovce, koze i još motokultivator i bavit se poljoprivredom??? :-)
Prvo bi trebali dati otkaz u firmi u kojoj ne dobijaju platu. Pa bi onda trabalo da traže posao u nekoj drugoj firmi. Evo imaš moj post ranije gdje jasno kažu da postoji potreba za tim radnicima u drugim firmama. Ali hebiga sad kad su čekali godinama i sada imaju neplaćene doprinose. Pa ako ne mogu naći posao u BiH onda ga tražiti vani. A ako ne mogu nikako onda se uhvatiti lopate i motike. Sve je bolje od toga da čekaju da im neko drugi rješi egzistencionalne probleme.
VjecitiStudent

#1244 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

Mister Yes wrote:
frombosna wrote:Hočeš da kažeš da raznorazni inžinjeri, tehnolozi...iz ovih propalih firmi bi trebali kupiti ovce, koze i još motokultivator i bavit se poljoprivredom??? :-)
Prvo bi trebali dati otkaz u firmi u kojoj ne dobijaju platu. Pa bi onda trabalo da traže posao u nekoj drugoj firmi. Evo imaš moj post ranije gdje jasno kažu da postoji potreba za tim radnicima u drugim firmama. Ali hebiga sad kad su čekali godinama i sada imaju neplaćene doprinose. Pa ako ne mogu naći posao u BiH onda ga tražiti vani. A ako ne mogu nikako onda se uhvatiti lopate i motike. Sve je bolje od toga da čekaju da im neko drugi rješi egzistencionalne probleme.
Još kad savjete budžetlija dijeli ...
Mister Yes

#1245 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

VjecitiStudent wrote:Još kad savjete budžetlija dijeli ...
Ja nisam na budžetu ali ti si mi sumnjiv. Visiš na forumu 24/7 što znači da imaš jako puno vremena. Jesi li zaposlen? Ako jesi otkud ti toliko vremena da forumaš u radno vrijeme? Ja sam ko neki rukovodilac pa mi se može ali koje je tvoje opravdanje?
fosna2014

#1246 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by fosna2014 »

Bakir obećavao 100.000 radnih mjesta, a samo u januaru ove godine bez posla ostalo novih 3.000 ljudi!

U predizbornoj kampanji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović obećao je da će u naredne četiri godine otvoriti 100.000 radnih mjesta. Međutim, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku samo u januaru ove godine bez posla je ostalo novih 3.000 ljudi, što je podatak koji najbolje oslikava da su obećanja Izetbegovića i SDA bila samo šarena laža za birače i da vlast čiju kičmu čini ova stranka neće biti u stanju ni da sačuva trenutni broj zaposlenih u FBiH, a kamoli da zaposli 100.000 novih. Naime, u decembru 2014. u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo je zaposleno 448.720 osoba, dok je u januaru taj broj pao na 445.788, što je smanjenje za 2.932.

Broj nezaposlenih se povećao sa 392.265 na 395.133. Inače, prosječan broj zaposlenih tokom 2014. iznosio je 443.587, a broj nezaposlenih 391.427. U januaru je pala i prosječna neto plaća u Federaciji BiH. Ona je u decembru iznosila 847 KM, a u januaru 834 KM. Prosječna plaća tokom 2014. u Federaciji BiH iznosila je 833 KM. U Federaciji Bosne i Hercegovine nastavljen je i trend negativnog prirodnog priraštaja. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku za januar ove godine u Federaciji BiH je umrlo 438 osoba više u odnosu na broj rođenih. U svih deset kantona ukupno je rođeno 1.154 osoba, dok je u istom mjesecu umrlo 1.592 osobe. Od svih deset kantona jedino je Kanton Sarajevo imao pozitivan prirodni priraštaj. Naime, u ovom kantonu rođene su 303 osobe dok su 272 umrle. U Posavskom kantonu rođeno je samo osam beba, a najlošiji “skor” ima Srednjobosanski kanton u kome je umrlo 246 osoba a novorođenih je bilo samo 150. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/171974/bakir- ... Ntxbj.dpuf

http://www.avaz.ba/clanak/171974/bakir- ... -000-ljudi
nosara

#1247 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
nosara wrote:

Image
Da vidimo šta kažu Mato i premijer Novalić:

https://www.youtube.com/watch?v=h12F4Mq7nyo

Od 9:50 do 11:30 pričaju o Aidi i kako u neposrednoj blizini Aide posluju 3 uspješne privatne tvornice obuće. Da više danas ljudi radi u toj industriji u Tuzlanskom kantonu nego prije rata.

Od 12:50 od 13:44 pričaju o Konjuhu i kako u neposrednoj blizini Konjuha posluje 11 uspješnih privatnih tvornica namještaja.

Od 13:44 do 16:35 pričaju o svim uspješnim firmama o kojima niko ne govori.

Od 16:46 do 17:50 pričaju o medijima koji samo prenose loše vijesti a ignorišu dobre jer loše vjesti su zanimljivije gledaocima.

Sve u svemu tačno da se čovjek naježi koliko u ovoj državi imamo ljudi koji puše tu negativnu priču i potpadaju pod uticaj medija. :sad:
Umij se i ne uporedjuj necije privatne radnje s firmama koje su zaposljavale hiljade ljudi...

I otkrij nam ko te snabdijeva, roba je ok, sve pohvale... :D
Mister Yes

#1248 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Ma ne, meni je jasno za tebe. Kao i svaki religiozan čovjek ti braniš svoje svetinje.

Ali ima ovdje i pametnih ljudi koji nasjedaju na te babske priče
Mr Majestic

#1249 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mr Majestic »

Kakva je situacija u Sloveniji sa stanovnistvom, dali je trend rasta ili stagnacije ?
nosara

#1250 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by nosara »

Mister Yes wrote:Ma ne, meni je jasno za tebe. Kao i svaki religiozan čovjek ti braniš svoje svetinje.

Ali ima ovdje i pametnih ljudi koji nasjedaju na te babske priče
Kakve babske price...? Sta ja i koga branim...?

Smotaj ti jos koju, svijet je lopta sarena... :D
Post Reply