ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Coppertone

#1226 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

glockov kolac wrote:Ovo je meni gotovo pa isto kao i 1992. kad je opstanak države ovisio o ljudima koji su imali vašu hrabrost. Iako sam 1992. bolje postupio, to me danas nimalo ne opravdava!
Bez gotovo, kopija 1:1. Sljedeci put, trazi saveznike i aktiviraj se. Ako ne mozes ucestovati obezbjedi snabjedvanje onih koji su na terenu.

epitet shupka nad shupcima dobiva ovaj mjesec nas drazesni prelijepi maksuz govnator

poslusajte mu svaku rijeci
Coppertone

#1227 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

kljucne fraze za politacara:
ono sto je bitno napomenuti
formalno-pravni uslovi
ulazu maksimalne napore
moram reci
moram reci i ovo
na sljedecoj sjednici
koordinacije pomoci
nazalost, vidite
mi smo donijeli zakljucke
nazalost sada je situacija takva

Od 3 minute je najjaci:
Na racunu je bilo 10 mil KM za posebne namjene ... od tih sredstava mogle bi se mogle kupiti dvije letjelice - dva kanadera od po 26 mil $= 40 mil KM po komadu odnosno 80 mil KM. Je li ovaj bas toliko nepismen pa ne zna racunske operacije?!
sokkia

#1228 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sokkia »

cappy_tempo wrote:
sokkia wrote:ovo što slušam nekoliko dana unazad zvuci nevjerovatno i zastrašujuce.
mislio sam otvoriti novu temu ali pošto je jako slicna vjerovatno bi je odmah spojili sa ovom.
A TO JE DA SU NEKE POŽARE PODMETNULE ŠUMARIJE/KANTONALNE UPRAVE ZA ŠUME sa namjerom da se prikriju ogromne šumske štete koje su nastale njihovim "savjesnim" poslovanjem.

dodao bi ja još štagod ali me malo hastra. :?
e ova mi prica ide na neku stvar. neko nesto zna ali ipak nece da kaze jer eto strah ga,nece da tamo nekoga proziva ali ga ipak proziva... reci sta znas,ako imas dokaz jos bolje,a ako te je strah onda nemoj nista ni govoriti
znam da se lako sazna ko piše, pa se mi ne ide u policiju na davanje iskaza što bi se na kraju moglo meni obiti o glavu i podizanje prijave protiv mene.
navešcu ti ukratko jedan primjer:
šumar uhvati šumokradicu i zapiše ga.
šumokradica mu lijepo kaže da od njegove prijave nece biti ništa i navede mu ime i prezime onoga ko ga štiti.
to šumar sve lijepo napiše u prijavi navodeci i ime tog uvaženog gospodina.
šumar nedugo zatim dobije poziv na sud kao optuženi za klevetu i dobije 6 mjeseci corke.
naravno da znam o kome govorim ali nisam lud da i to pišem :-D
dokazi.. kakvi bolan dokazi, ti ili živiš daleko ili nemaš pojma gdje živiš.
Coppertone

#1229 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

sokkia wrote:znam da se lako sazna ko piše, pa se mi ne ide u policiju na davanje iskaza što bi se na kraju moglo meni obiti o glavu i podizanje prijave protiv mene.
navešcu ti ukratko jedan primjer:
šumar uhvati šumokradicu i zapiše ga.
šumokradica mu lijepo kaže da od njegove prijave nece biti ništa i navede mu ime i prezime onoga ko ga štiti.
to šumar sve lijepo napiše u prijavi navodeci i ime tog uvaženog gospodina.
šumar nedugo zatim dobije poziv na sud kao optuženi za klevetu i dobije 6 mjeseci corke.
naravno da znam o kome govorim ali nisam lud da i to pišem :-D
dokazi.. kakvi bolan dokazi, ti ili živiš daleko ili nemaš pojma gdje živiš.
ne budi mis mekinjas, ako hoces nekog optuziti onda gledaj pokupiti dokaze tipa broj tablica auta, ime osobe, saucesnika itd. sve koji podmecu treba prijaviti bez razmisljanja!
cappy_tempo

#1230 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

sokkia drug znam ja vrlo dobro gdje zivim. ja sam rekao "ako imas dokaz jos bolje". nakaci se negdje na wifi, u internet klub otidji,novine anonimno i napisi od A do Z. ma ima neki nacin da se napise sigurno,a da pri tom ti ostanes zasticen
Coppertone

#1231 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Morate gledati s vise strana. Jedna je zakon tj. je li zakon prekrsen i po kom osnovu. Tuzilastvo ne priznaje pricu onaj krade. Treba biti dokaza, izjave svjedoka za pokretanje istrage. Druga su mediji. Cudo jedno koliko oni mogu pogurati situaciju.
Naravno, s obzirom na trenutno pokvareno stanje u drzavi, dodatno morate gledati kako se zastiti.
Shutiti, to je najgore. :(
sokkia

#1232 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sokkia »

ja rekoh samo ono što se na sva usta prica o ovome,dokaza nemam niti mislim ih pribavljati i krivu Drinu ispravljati.
ali ako u ovome ima istine, onda je neko zaslužio omcu oko vrata. :x
ja mislim tako jer imam pravo da mislim ;-)
savez_napolje

#1233 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

@savez na zadatku :)
Image

Image
Image
Image
Image
Image

Još fotografija:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 594&type=3
Last edited by savez_napolje on 05/09/2012 13:58, edited 2 times in total.
Coppertone

#1234 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Pazite stroja Mi- 26 koji nosi 20T vode, kosta 15-18 mil $

savez, kakva je situacija jutros? Jesu li pozari skroz utihnuli?
savez_napolje

#1235 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Coppertone wrote:Pazite stroja Mi- 26 koji nosi 20T vode, kosta 15-18 mil $

savez, kakva je situacija jutros? Jesu li pozari skroz utihnuli?
Situacija je veoma dobra, kiša je sinoć odradila veliki dio posla. Gori još malo na onim mjestima gdje smo jucer isli gasiti, ali za poslijepodne je najavljen dolazak helikoptera, koji će nadamo se završiti posao. Ako on ne uspije, 7 osoba iz one jučerašnje ekipe je sinoć ostalo noćiti gore u toj planinarskoj kući, te je dogovoreno, da ukoliko helikopter ne odradi to kako treba, mi ponovo izađemo gore do njih, i nadam zajedničkim snagama stavimo tačku u "i", što se tiče ovih požara oko Glogošnice....
Coppertone

#1236 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

savez_napolje wrote:Ako on ne uspije, 7 osoba iz one jučerašnje ekipe je sinoć ostalo noćiti gore u toj planinarskoj kući, te je dogovoreno, da ukoliko helikopter ne odradi to kako treba, mi ponovo izađemo gore do njih, i nadam zajedničkim snagama stavimo tačku u "i", što se tiče ovih požara oko Glogošnice....
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hajlac

#1237 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Coppertone wrote:
glockov kolac wrote:Ovo je meni gotovo pa isto kao i 1992. kad je opstanak države ovisio o ljudima koji su imali vašu hrabrost. Iako sam 1992. bolje postupio, to me danas nimalo ne opravdava!
Bez gotovo, kopija 1:1. Sljedeci put, trazi saveznike i aktiviraj se. Ako ne mozes ucestovati obezbjedi snabjedvanje onih koji su na terenu.

epitet shupka nad shupcima dobiva ovaj mjesec nas drazesni prelijepi maksuz govnator

Politicki ker odmah ko svi raniji Silajdzici & Tihici samo vice Dodo je kriv :x Mater vam demagosku!

Jel ti Dodo i entitet kriv sto ne ulazes u opremanje kako Profesionalnih tako i Dobrovoljnih vatrogasnih drustava i mobilizaciju lezihljebovica za gasenje pozara koji nam unistise ovo malo prirodnog blaga.
Hajlac

#1238 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

KvaziExpert wrote:
Black swan wrote:ja sam pitao na drugom topiku gdje se mogu kupiti te metalne metle niko ništa
http://www.gardena.com/rs/garden-care-t ... -grabulja/

edit: evo još jedne, 25,5kn

http://mbm.hr/webshop/artikl/grablje-za ... m-535.html

Nije to to. Kako ces vatru ugasiti ovime. To su lagane grablje za uklanjanje lisca a ovo sto smo mi juce zaduzili iz Vatrogasnog drustva Konjic i vrlo uspjesno koristili su pljosnate metalne plocice poredane poput lepeze ali bez razmaka izmedju svake plocice tako da kad time poklopis vatru, ista se odmah gasi jer joj oduzmes kisik ;-)
Nije mi bilo do slikanja ali vidjecu jel ko od raje slikao pa postavim.
Last edited by Hajlac on 05/09/2012 12:02, edited 1 time in total.
savez_napolje

#1239 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

U Glogošnici i okolini, nebeska vatrogasna brigada ponovo na djelu...
Kiša malo slabijeg intenziteta pada već nekih 20-tak minuta :thumbup:
Coppertone

#1240 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Hajlac wrote:Jel ti Dodo i entitet kriv sto ne ulazes u opremanje kako Profesionalnih tako i Dobrovoljnih vatrogasnih drustava i mobilizaciju lezihljebovica za gasenje pozara koji nam unistise ovo malo prirodnog blaga.
Nisu trebali ni ulagati iz javne kase, samo su trebali organizovati. Bilo je koliko-toliko dobrovoljaca i donacija u hrani. Nisu uradili nista. Svojim uticajem su mogli motivirati i pozvati gradjane. Kada je vandredno stanje, onda se radi dok se ne zavrsi. Kada oni na terenu mogu tegliti dan-noc mogli su i ovi makar sta mrdnuti svojom...

Sierra-Tango-Oscar-Kilo-Alfa
Hajlac

#1241 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Na ovoj slici u pozadini moze se vidjeti kako izgleda vatrogasna metla:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 480&type=3
Coppertone

#1242 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Hajlac wrote:Na ovoj slici u pozadini moze se vidjeti kako izgleda vatrogasna metla:
Ma namjenski pravljene grablje. Cudo jedno kako i obicne grablje koliko mogu biti od koristi.
Coppertone

#1243 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

KvaziExpert wrote:nije to problem naći/napraviti, ja sam se sjetio onih gardeninih jer sam ih viđao, a mislio sam da se gasi sklanjanjem lišća i trave ispred vatre, a ne "gušenjem" vatre pokrivanjem grabljama/metlom.

Evo sts metal iz hrvatske to pravi, sigurno se može praviti i kod nas.
Jedan od ekipe je koristio obicni drveni stap koji je potpuno ugasio neka 3-4 tinjajuca pozara. Volja je najbitnija. Vec rekoh, do avijace mi imamo duuuuuuuuuuuug put.
axele

#1244 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by axele »

Coppertone wrote:

Ovaj vam nezna o cemu prica, on za 10 miljuna kupuje 2 "kanadera". Vjerovatno misli 2 Air tractora..to vam govori dovoljno koliko ga brine i koliko ga zanima ta tematika. Nema pojma. Najkomicnije je na kraju kada on "nudi suradnju" Hrvatskoj i ostalim susjednim zemljama u zajednickoj nabavci aviona!? :D
Katamaran_Sa

#1245 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Katamaran_Sa »

Raja jeli neko gledao sada dnevnik na ftv?

Fazon je da se vecina pozara upravo nalaze na dijelu gdje treba proci koridor V-C :(

Pa mamu im *ebem nista im nije sveto! Niksic cuti ko pizda danima
Coppertone

#1246 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Propustio sam dnevnik, mozes li ugrubo iscrtati mape pozara i autoputa?
Inace mislim da ovo nema veze. Prenj je pogorio najvecim dijelom gdje nikad puta nece ni biti jer ce biti tunel. Ovo gdje je gorilo nije ni za koze. Mogu oni zabacivati ovu ili onu teoriju samo kako se ne bi pokrenula odgovornost.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1247 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by PipiDugaDevetka »

Coppertone wrote:Propustio sam dnevnik, mozes li ugrubo iscrtati mape pozara i autoputa?
Inace mislim da ovo nema veze. Prenj je pogorio najvecim dijelom gdje nikad puta nece ni biti jer ce biti tunel. Ovo gdje je gorilo nije ni za koze. Mogu oni zabacivati ovu ili onu teoriju samo kako se ne bi pokrenula odgovornost.
Tehničari FTV su postavili večerašnji (5.9.) DNEVNIK-2:
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/4146 ... 2-05092012
O'zone
Globalni moderator

#1248 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

POLICIJSKA ISTRAGA O KATASTROFI U HERCEGOVINI: Slučajno ili namjerno - požari 'podmetnuti' na trasi autoputa kuda treba proći koridor 5C!?!
Srijeda | 05.09.2012.

Sve glasnije se u javnosti govori da požari koji haraju našom zemljom, posebno u Hercegovini, nisu plod slučajnosti nego da su - podmetnuti. U prilog tome ide i činjenica da je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada uhapsila dvije osobe. Međutim, istraga koja je pokrenuta otkriva nove detalje oko vatrene stihije koja je progutala nesagledive količine hercegovačke šume

požari u BiHNeuobičajeno veliki broj požara u našoj zemlji nije plod slučajnosti. Sve više je informacija da su namjerno podmetnuti. Piromani nisu ostali neopaženi, javlja Federalna.ba.

- Navečer sam vidio terenac kako prolazi iznad, kroz šumu, a sutradan se na tom mjestu rasplamsao požar. Zvali smo odmah nadležne službe, ali su nam se javljali dežurni na centrali, koji su nam govorili da nemaju ljudi da pošalju - kazao je za Federalnu televiziju (FTV) jedan od posjetilaca Boračkog jezera.

Postoje indicije da su neki od požara podmetnuti da bi se prikrile kriminalne radnje, kao što je nelegalna sječa šume. Međutim, policija je u istrazi došla do drugačijih podataka.

Istragu usmjeravamo prema indicijama da su požari izazvani radi promjene namjene zemljišta, odnosno da se šume pretvore u građevinsko zemljište, izjavio je Srećko Bošnjak, portparol MUP-a HNK-a.

Koincidencija ili ne, ali veliki broj požara se pojavio na trasi autoputa na koridoru 5c. Dionica od Konjica do Jablanice, te okolina Mostara i Čapljine pokazuju veliki stepen poklapanja požarišta i trase autoputa.
požari u BiH_koridor 5C

U okolini Konjica trasa autoputa je trebala prolaziti kroz šumu u kojoj raste endemično drvo munika. Zbog toga nije bilo moguće da se autoput gradi kroz to područje. Ta šuma je izgorjela. Zato bi sada policija trebala da ispita sve moguće uzroke požara prije nego što se izda dozvola za gradnju autoputa kroz to područje, kazao je kazao je dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Faruk Mekić.

Požari u okolini Konjica počeli su u maju ove odine, a nadležne institucije su pokazale zavidnu dozu indolentnosti. Vanredno stanje u Hercegovini je proglašeno tek u utorak, a federalna vlada je tek danas razgovarala o požarima. Do tada je premijer Nermin Nikšić vješto izbjegavao bilo kakav razgovor o ovoj temi.
SARAJKA

#1249 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SARAJKA »

poznanik wrote:
occupylove wrote:sve vas hrabre koji ste samoinicijativno krenuli u opasni zadatak gasenja pozara , bez podrske institucija i stranaka ?
necemo zaboraviti i prijedlog da se ovi hrabri ljudi bar nekako nagrade :thumbup:

:bih:

Velike zasluge treba priznati @savez_napolje, koji nas je pravovremeno informirao o situaciji o požarima na Prenju i podnožju, i koji je, odabranim riječima i profesionalnim stilom, znao privući veliku pažnju na katastrofalnu situaciju i vlastitu procjenu katastrofe na ovim područjima, i istovremeno motivirati mnoge dobrovoljce na angažman u gašenju vatre.

Usput, @savez_napolje je veliki zaljubljenik planine Prenj, i gotovo svako slobodno vrijeme provodi na njegovim stranama.

Svaka čast! :thumbup:
@poznanik .....slažem se s tobom da je @savez znao da privuče pažnju svojim pisanjem i da sam s nestrpljenjem čekala sljedeće njegovo javljanje šta se dešava na licu mjesta. :thumbup:

Jeste da sam gledajuči večerašnji dnevnik ostala zapanjena informacijama(o autoputu,industrijskom zemljištu...) koji su po meni i donekle moguće, jer čim se o nečemu priča ima tu neke istine. Jeste i da me duša boli kad vidim ove slike sa zgarišta, plakala bih kao neku veče kad su prve slike ovdje postavljene.
S druge strane srce mi je VELIKO i duša ISPUNJENA kad znam da postoje ljudi poput svih onih koji su gasili požar, onih koji su postavljali slike ovdje i obavještavali nas koji nismo bili u prilici učestvovati, ali smo kako tako bili podrška. Pa i oni koji su "čačkali" i pronalazili alatke,cijene,davali prijedloge, sugestije...

Nisam htjela navoditi zaslužne nicove, da ne bih koga izostavila i ogriješila se, a svi su podjednako bitni. Oni će se sami prepoznati i od mene OD SRCA Vam svima HVALA i SVAKA ČAST :thumbup:
Hajlac

#1250 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Na radiju HercegBosna danas navodno rekose kako se vatra priblizava Milanovoj kolibi?

Zna li iko kakva je situacija, pada li kisa i treba li vise ljudi gore?
Post Reply