sehohari wrote: ↑05/12/2023 17:57
Bodkin wrote: ↑05/12/2023 17:44
sehohari wrote: ↑05/12/2023 16:03
Mene iskreno rečeno fascinira koliko često se ovdje priča o politici kao razlogu odlaska iz BiH, mada se to i čuje najviše od onih koji su već odavno vani.
Ja i svako od mojih dijelimo isto iskustvo: Rijetko ko u Bosni uopšte priča o političkoj situaciji. I to ne mislim u fazonu "neću da me to više sikira", nego više "pojma nemam šta je bh. politika, znam u vrh glave dva političara". Bil ga među mlađim, starijim, lakirerima, majstorima, komšijama, rodbinom, frizerima, niko o tome ne priča, nikad. Ne samo s nama, nego će i u kafićima ili negdje na ulici rijetko kada biti tema razgovora u vezi Dodika, Čovića i tkd.
O politici se više priča ovdje u Njemačkoj koja je kud i kamo uređenije društvo nego u BiH.
Ovi moji starci kada dođu u Bosnu pa pitaju hoćel biti nešto ili se pitaju dali se neko boji krize, ljudi se toliko upišaju od smijeha da smo više i prestali pričati o tim stvarima. A onda ovdje na forumu ili od nekih likova u intervjuu kaee otišao zbog političke situacije.
Gomila gluposti. Ljudi nervni slom dobijali i kupovali vrece brasna kad je u ukrajini krenulo
Pricalo se medju rajom da se zna i datum pocetka
I moja stara je ovdje u Njemačkoj kupovala brašno, kao i svi ostali, svi se bojali da će biti nekog sranja.
To su više evropski fenomeni i strahovi, ne specifični za BiH.
Nikad nisam čuo da je neko rekao "joj, evo jesi čuo Dodik hoće da se odcijepi, kad će bit rat, kažu do 2025 neće bit Bosne" ili "evo izglasali ovo sad u BL, šta ćemo sad".
Nikad, ama baš nikad. Evo već 15-20 godina svjedočim fenomenu da se dijaspora koja živi vani u biti više "brine" za političku situaciju i potencijalni rat u BiH nego ljudi koji žive dole.
Gdje ba ti zivis jbt?
Kad je krenulo sranje u ukrajini, tu godinu onih nekoliko mjeseci se ovdje osjetilo da ce biti nekih sranja. Da li je ljude udari ptsp ili sta je bilo ne znam.
Ja isto tako nisam osoba koja pada pod tu pricu. Ali jebiga jarane kad jednom najebes, drugi put ne zelis da se to ponovi. Narocito ne tvojoj djeci.
I pogotovo jer su svi haman u mom drustvu, na poslu, bili u fazonu da dizu ustedjevinu, pakuju se i sl. Vecina.
Da ne govorim o tome da sam imao 100% tacne info, da su pojedini politicari, privatnici vec svoju djecu poslali vani ili su vec bili spakovani. Neka raja koju znam, koja je u vojsci je takodjer pricala da ce se nesto desiti, ne znaju ni oni sta.
Opet kazem, nisam neko ko pada pod te price, ali sa tim svim saznanjima, jbg nije jednostavno. I bio sam i sam spreman koliko toliko.
Nesto se jeste spremalo. Ali sta ne znam. Mozda nas je sve pukao ptsp. Ali znam def da sam bio spreman da moja djeca ne dozivd ono sto sam ja prosao.