Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#12151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 18:04
moimoi wrote: 05/12/2023 17:57
_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 17:49

Vrlo cesta scena. O potencijalnom ratu ne pamtim kad sam cuo od nekoga ko zivi ovdje. Samo dijaspora.
Pa od politicara svakodnevno cujes :D
De neki link

https://m.youtube.com/watch?v=Gse5ZIEgn ... ZG9kaWs%3D

Negdje na oko 9min.

Ovo prvo na sta sam naisla npr. Nemoj mi reci da haluciniram :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 05/12/2023 18:17
moimoi wrote: 05/12/2023 17:57
Pa od politicara svakodnevno cujes :D
De neki link

Negdje na oko 9min.

Ako je svakodnevno, onda mi zaljepi bar 3 linka koji su 3 dana zaredom izasli, a ne odgovor na pitanje voditelja koje glasi MOZE LI SE OVO OSTVARITI BEZ RATA.... i to iz 2021.
sumirprimus

#12153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ljudi odlaze kako god, ali odlaze, prvenstveno jer zivimo u nesistemu podijeljenom ma tri manja sistema koji jedni sa drugim ne mogu ne zele i nece. Ratni zveket, prijetnje, rahat ppatnja i tako decenijama Vrijeme prolazi, suplja je ista, a svi nam u okruzemju bjeze. Sengen na savi a ovde se josoć prica o podizanju plata na hiljadu maraka, ili odobravanju politickih oponenata da usvoje bar desetak zakona kako bi bar bili u rosteru za eu.
Dok udisemo predivan sugav i kancerogen zrak.
Sve vise ljudi ode. Dzaba patriotizam.
moimoi

#12154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 18:24

De neki link

Negdje na oko 9min.

Ako je svakodnevno, onda mi zaljepi bar 3 linka koji su 3 dana zaredom izasli, a ne odgovor na pitanje voditelja koje glasi MOZE LI SE OVO OSTVARITI BEZ RATA.... i to iz 2021.
Pa svaki put kada kazu “destabilizacija regiona”ti je politicki upakovano “rat”… ja krati, ja dugi. Sto izjavljuju opet ja nasi ja anamo oni ja stranci. :D
SumLjam da i sam ne znas na sta misle.
Ne mislim da je rat moguc tj da ce ga biti,prvenstveno zbog love… mislim samo da se o ratu konstantno prica i truje javnost.
Karikaturist

#12155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Patriotizam je posljednje utociste hulja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 05/12/2023 18:30

Negdje na oko 9min.

Pa svaki put kada kazu “destabilizacija regiona”ti je politicki upakovano “rat”… ja krati, ja dugi. Sto izjavljuju opet ja nasi ja anamo oni ja stranci. :D
Ne mislim da je rat moguc tj da ce ga biti,prvenstveno zbog love… mislim samo da se o ratu konstantno prica i truje javnost.
Ok, reteriras, hvala
detroit-mercy

#12157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 05/12/2023 17:47
detroit-mercy wrote: 05/12/2023 16:27
sehohari wrote: 05/12/2023 16:11 Osjećaj sreće se ne može mjeriti nekim "objektivnim" parametrima poput plata, kvalitete javnog prevoza i školstva i tkd.

Ima tu i dosta emocionalnih stvari koje ti puno znače, nekome je najvažnije da ima "svoj" rahatluk, da može poslije posla otići negdje u omiljen restoran, biti tamo gdje pričaju njegovim jezikom i manje-više imaju istu kulturu i tkd.

Da je to kako vi kažete, pola Njemačke bi već bilo u Nizozemskoj ili Švici, Francuzi u Luxemburgu i tkd.
Poredis neuporedivo, nije Nizozemska toliko uredenije drustvo u odnosu na Njemacku koliko je recimo Njemacka u odonsu na BiH.
Nizozemska uredjena u odnosu na njemacku :lol:
Ovako pausalno se daju savjeti za otici ili ostati :D
Iskreno, ja mislim da su u pet deka, ali i da je razlika izmedju njih to opet nije tolika razlika kao izmedu uredjenih i neuredjenih drzava da bi neko selio tamo ili ovamo.
detroit-mercy

#12158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 05/12/2023 17:57
Bodkin wrote: 05/12/2023 17:44
sehohari wrote: 05/12/2023 16:03 Mene iskreno rečeno fascinira koliko često se ovdje priča o politici kao razlogu odlaska iz BiH, mada se to i čuje najviše od onih koji su već odavno vani.

Ja i svako od mojih dijelimo isto iskustvo: Rijetko ko u Bosni uopšte priča o političkoj situaciji. I to ne mislim u fazonu "neću da me to više sikira", nego više "pojma nemam šta je bh. politika, znam u vrh glave dva političara". Bil ga među mlađim, starijim, lakirerima, majstorima, komšijama, rodbinom, frizerima, niko o tome ne priča, nikad. Ne samo s nama, nego će i u kafićima ili negdje na ulici rijetko kada biti tema razgovora u vezi Dodika, Čovića i tkd.
O politici se više priča ovdje u Njemačkoj koja je kud i kamo uređenije društvo nego u BiH.

Ovi moji starci kada dođu u Bosnu pa pitaju hoćel biti nešto ili se pitaju dali se neko boji krize, ljudi se toliko upišaju od smijeha da smo više i prestali pričati o tim stvarima. A onda ovdje na forumu ili od nekih likova u intervjuu kaee otišao zbog političke situacije.
Gomila gluposti. Ljudi nervni slom dobijali i kupovali vrece brasna kad je u ukrajini krenulo
Pricalo se medju rajom da se zna i datum pocetka
I moja stara je ovdje u Njemačkoj kupovala brašno, kao i svi ostali, svi se bojali da će biti nekog sranja.
To su više evropski fenomeni i strahovi, ne specifični za BiH.

Nikad nisam čuo da je neko rekao "joj, evo jesi čuo Dodik hoće da se odcijepi, kad će bit rat, kažu do 2025 neće bit Bosne" ili "evo izglasali ovo sad u BL, šta ćemo sad".
Nikad, ama baš nikad. Evo već 15-20 godina svjedočim fenomenu da se dijaspora koja živi vani u biti više "brine" za političku situaciju i potencijalni rat u BiH nego ljudi koji žive dole.
Meni je ovo vise na fonu kako dijaspora glasa i da nije dijaspore da bi SDA davno bila porazena :mrgreen:. Iako iz dijaspore dodje par hiljada glasova sa daljnom tendencijom pada.
moimoi

#12159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 18:40
Ok, reteriras, hvala
Evo ti friskija.. mislim, mogli bi do sutra. Uglavnom se niti u jednoj Eu drzavi ne prica o ratu.. a ti se pravis blesav, a nisi.

https://dnevnik.hr/amp/vijesti/svijet/k ... 78041.html
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 05/12/2023 18:54
Ok, reteriras, hvala
Evo ti friskija.. mislim, mogli bi do sutra. Uglavnom se niti u jednoj Eu drzavi ne prica o ratu.. a ti se pravis blesav, a nisi.

Legendo.
Link je
IZ HRVATSKE

:lol: :lol:
moimoi

#12161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 18:55
Ok, reteriras, hvala

Legendo.
Link je
IZ HRVATSKE

Moze li aljazeera :D

https://balkans.aljazeera.net/amp/news/ ... -se-vatrom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 05/12/2023 19:10
_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 18:55

Legendo.
Link je
IZ HRVATSKE

Moze li aljazeera :D

https://balkans.aljazeera.net/amp/news/ ... -se-vatrom
CTRL+F i ukucaj "rat" i vidi sta ces dobit
moimoi

#12163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne razumijem te majkemi. Ne znam da li radis sa strancima ili koliko radis tj sa ljudima koji bi mozda zelili uloziti u BiH ali se dvoume jer je slika koja se salje u svijet “nestabilnost i moguci rat”. To je realnost.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Karikaturist wrote: 05/12/2023 16:18 Ne bi, jer su zbog takvih ljudi i otisli.
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 05/12/2023 19:25 Ne razumijem te majkemi. Ne znam da li radis sa strancima ili koliko radis tj sa ljudima koji bi mozda zelili uloziti u BiH ali se dvoume jer je slika koja se salje u svijet “nestabilnost i moguci rat”. To je realnost.
Ovo sto ti radis je isto kad djeca na igralistu razmiču stative jer ne mogu postici gol.

Dakle tvrdila si da se SVAKODNEVNO prica O RATU i to nisi uspjela dokazati, pa sad siris teze na ono o cemu nismo pricali.

Hvala, bit ce dovoljno.
Ozimician

#12166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Naravno da prica o ratu, trecim entitetima, otcjepljenjima ide ljudima na zivce, da se svakako boje, legitimno se bojati za svoju sigurnost i sigurnost svoje porodice.

Eh sad, takodjer i moj je utisak da je dijaspora vise "zabrinuta" nego domace stanovnistvo, razlicita perspektiva, sta li...

Eh ono sto je u tome svemu zakomplikovalo situaciju u medjuvremenu jeste pandemija, pa rat u Ukrajini i ovaj novi u Palestini, onda vidis da ni te zemlje nisu toliko liberalne koliko su se predstavljale (sloboda govora), onda vidis i zveckanje oruzja, Bundeswehr stalno razmjesta trupe (neke vjezbe, sta li) i to se moze vidjeti na ulicama i zeljeznickim stanicama, stalno vidis reklame koji pozivaju na prikljucenje Bundeswehru i obecavaju mega-karijeru. Itd. Do rata u Ukrajini takve stvari (zveckanje oruzjem) se nisu bas mogle vidjeti u DE.
Bodkin

#12167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 05/12/2023 16:03 Mene iskreno rečeno fascinira koliko često se ovdje priča o politici kao razlogu odlaska iz BiH, mada se to i čuje najviše od onih koji su već odavno vani.

Ja i svako od mojih dijelimo isto iskustvo: Rijetko ko u Bosni uopšte priča o političkoj situaciji. I to ne mislim u fazonu "neću da me to više sikira", nego više "pojma nemam šta je bh. politika, znam u vrh glave dva političara". Bil ga među mlađim, starijim, lakirerima, majstorima, komšijama, rodbinom, frizerima, niko o tome ne priča, nikad. Ne samo s nama, nego će i u kafićima ili negdje na ulici rijetko kada biti tema razgovora u vezi Dodika, Čovića i tkd.
O politici se više priča ovdje u Njemačkoj koja je kud i kamo uređenije društvo nego u BiH.

Ovi moji starci kada dođu u Bosnu pa pitaju hoćel biti nešto ili se pitaju dali se neko boji krize, ljudi se toliko upišaju od smijeha da smo više i prestali pričati o tim stvarima. A onda ovdje na forumu ili od nekih likova u intervjuu kaee otišao zbog političke situacije.
Gomila gluposti. Ljudi nervni slom dobijali i kupovali vrece brasna kad je u ukrajini krenulo
I moja stara je ovdje u Njemačkoj kupovala brašno, kao i svi ostali, svi se bojali da će biti nekog sranja.

Nikad nisam čuo da je neko rekao "joj, evo jesi čuo Dodik hoće da se odcijepi, kad će bit rat, kažu do 2025 neće bit Bosne" ili "evo izglasali ovo sad u BL, šta ćemo sad".
Nikad, ama baš nikad. Evo već 15-20 godina svjedočim fenomenu da se dijaspora koja živi vani u biti više "brine" za političku situaciju i potencijalni rat u BiH nego ljudi koji žive dole.
Dobro :thumbup:
Bodkin

#12168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 05/12/2023 18:41
Bodkin wrote: 05/12/2023 17:47

Nizozemska uredjena u odnosu na njemacku :lol:
Ovako pausalno se daju savjeti za otici ili ostati :D
Iskreno, ja mislim da su u pet deka, ali i da je razlika izmedju njih to opet nije tolika razlika kao izmedu uredjenih i neuredjenih drzava da bi neko selio tamo ili ovamo.
Ma nizozemska je jedan fuseraj najgori.
Njemacka je za njih zapad :D

Ali slazem se 100% sa boldiranim
Bodkin

#12169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/12/2023 23:06 Naravno da prica o ratu, trecim entitetima, otcjepljenjima ide ljudima na zivce, da se svakako boje, legitimno se bojati za svoju sigurnost i sigurnost svoje porodice.

Eh sad, takodjer i moj je utisak da je dijaspora vise "zabrinuta" nego domace stanovnistvo, razlicita perspektiva, sta li...

Eh ono sto je u tome svemu zakomplikovalo situaciju u medjuvremenu jeste pandemija, pa rat u Ukrajini i ovaj novi u Palestini, onda vidis da ni te zemlje nisu toliko liberalne koliko su se predstavljale (sloboda govora), onda vidis i zveckanje oruzja, Bundeswehr stalno razmjesta trupe (neke vjezbe, sta li) i to se moze vidjeti na ulicama i zeljeznickim stanicama, stalno vidis reklame koji pozivaju na prikljucenje Bundeswehru i obecavaju mega-karijeru. Itd. Do rata u Ukrajini takve stvari (zveckanje oruzjem) se nisu bas mogle vidjeti u DE.
Reklame za poziv za karijeru u bundeswehru sam gledao prije 10 godina :D
A ukrajina je valjda pokazala da treba ipak koji eur u vojsku dati, a ne samo dijeliti po svijetu i davati retardiranim liberalima
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Cink u meni govori da se rata najvise boje i o njemu najvise pricaju oni koji bi ga svakako posmatrali sa distance.
Thorgerson

#12172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Gdje ba ti zivis jbt?

Kad je krenulo sranje u ukrajini, tu godinu onih nekoliko mjeseci se ovdje osjetilo da ce biti nekih sranja. Da li je ljude udari ptsp ili sta je bilo ne znam.

Ja isto tako nisam osoba koja pada pod tu pricu. Ali jebiga jarane kad jednom najebes, drugi put ne zelis da se to ponovi. Narocito ne tvojoj djeci.

I pogotovo jer su svi haman u mom drustvu, na poslu, bili u fazonu da dizu ustedjevinu, pakuju se i sl. Vecina.

Da ne govorim o tome da sam imao 100% tacne info, da su pojedini politicari, privatnici vec svoju djecu poslali vani ili su vec bili spakovani. Neka raja koju znam, koja je u vojsci je takodjer pricala da ce se nesto desiti, ne znaju ni oni sta.

Opet kazem, nisam neko ko pada pod te price, ali sa tim svim saznanjima, jbg nije jednostavno. I bio sam i sam spreman koliko toliko.

Nesto se jeste spremalo. Ali sta ne znam. Mozda nas je sve pukao ptsp. Ali znam def da sam bio spreman da moja djeca ne dozivd ono sto sam ja prosao.
zubi

#12173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Thorgerson wrote: 07/12/2023 08:45 Gdje ba ti zivis jbt?

Kad je krenulo sranje u ukrajini, tu godinu onih nekoliko mjeseci se ovdje osjetilo da ce biti nekih sranja. Da li je ljude udari ptsp ili sta je bilo ne znam.

Ja isto tako nisam osoba koja pada pod tu pricu. Ali jebiga jarane kad jednom najebes, drugi put ne zelis da se to ponovi. Narocito ne tvojoj djeci.

I pogotovo jer su svi haman u mom drustvu, na poslu, bili u fazonu da dizu ustedjevinu, pakuju se i sl. Vecina.

Da ne govorim o tome da sam imao 100% tacne info, da su pojedini politicari, privatnici vec svoju djecu poslali vani ili su vec bili spakovani. Neka raja koju znam, koja je u vojsci je takodjer pricala da ce se nesto desiti, ne znaju ni oni sta.

Opet kazem, nisam neko ko pada pod te price, ali sa tim svim saznanjima, jbg nije jednostavno. I bio sam i sam spreman koliko toliko.

Nesto se jeste spremalo. Ali sta ne znam. Mozda nas je sve pukao ptsp. Ali znam def da sam bio spreman da moja djeca ne dozivd ono sto sam ja prosao.
Pukao te ptsp, to sto si se ti tako osjecao ne znaci da su svi.
elcaliente

#12174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Thorgerson wrote: 07/12/2023 08:45

Gdje ba ti zivis jbt?

Jest se spremalo, al u glavama nestabilnih osoba koje uz to jos prate domace vjesti.
I to je i jedan od najvecih probelma BH drustva. Paralelna stavrnost, kreirana u mozgovima ljudi koji nemaju neki poseban kapacitet.
Zagrizu za Ukrajinu koju su sada zaboravili pa im je sada Palestina odjednom sve u zivotu i citav svijet je kriv i te price, teorije zavjere.

Za to vrijeme HIFA kupuje firme za male pare po BiH.
Didier

#12175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Pa šta ako Hifa kupuje firme za male pare? Je li ih neko tjera da se prodaju?
Post Reply