Gledaj, to je dosta pojednostavljeno gledanje ili pak pojednostavljivanje sitacije. Podsjeca me na onu famoznu Dodinu, koji ce kurac u Njemackoj, bolje im je u PCun+1 wrote: ↑05/12/2023 13:53 To da li će nekome biti bolje odlaskom ili ne je svakako individualno, to je valjda jasno. Problem je u tome što su, zbog pritiska okoline i medijskog narativa, ljudi kod nas počeli vjerovati da je odlazak rješenje za svaki problem koji imaju. Ostavi ga cura, i on zaključi da mora otići iz države. Ne karikiram, nego znam takve primjere.
A to je već indikativno za histeriju odlaska u kojoj živimo, makar vani zaista i bilo bolje. Stoga, svako ko razmišlja o odlasku, trebao bi najprije odraditi ozbiljnu instrospekciju.
Odlazak vani je ipak malo veca zivotna odluka koja zahtijeva i malo vise truda. Nije to kao odlazak na koncert Prije, napunila vec dvije Zetre, hajmo i mi da vidimo sta je to
Dio nase kulture je ta neka specificna doza zajebancije ili sve nam je u neku ruku zajebancija.
Tako kad se kaze da smo jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, obicno ide ma ima korupcije i u Holandiji. Ima, naravno i u USA i u Njemackoj ali korupcije u obliku/razmjerama u kom je kod nas imas uglavnom u drzavama koje nisu bas pretjerano uspijesne. Korupcija i uredjen sistem/drustvo/drzava jednostavno ne idu zajedno.
Vrtimo se vec par stranica oko par stotina doktora na birou u kantonu SA. Ako je ovaj broj stvaran, onda smo zaisata u velikom problemu. To znaci da imas doktore koji vec par godina ne mogu da dodju do posla. Nemogucnost pronalska posla sa tim zvanjem ti govori dosta toga ili pak salje jednostavnu poruku, a sta je onda tek sa drugim zanimanjima.
Onda predjes na domen politike, mozemo se mi zajebavati ali ako ti se svaki dan vrti prica da ce biti otcjepljenje, da granica postoji, da moze biti rata. Jebi ga, ne mozes reci da je svugdje tako. Mi i bez ekonomsko/socijalne komponente imamo specifican problem, a to je da u nekom dugorocnijem pogledu nismo sigurni kako ce ova drzava izgledati.
Promjene, spore ili pak idu puzevim korakom. I sto je najgore, velika vecina ljudi ne vidi u skorije vrijeme neko poboljsanje, sto covjek gore rece, pola zivota mi proslo cekajuci nesto.
Za BH troskove zivota, nase zarade su relano gledajuci mizerne, ja znam da na forumu su sve neki koji zaradjuju izvanprosjecne cifre
Prosle godine sam se zadesio na medicini u Sarajevu, slusao sam odbranu diplomskog u njihovom amfiteatru. Mene je ono fakat frapiralo, kao da si stao u vremenu, negdje u 1960-65oj. I to je jedan od elitnih fakulteta na najprestiznijem univerzitetu u BiH.
Velika je to vreca u koju se naguralo jos masa drugih stvari i iz te vrece svako moze da zagrabi par razloga za donosenje tako jedne velike odluke u zivotu, ne svodi se bas sve na vidjela zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.