BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#12026 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

MorningStar wrote: 20/05/2020 09:28
155_mm wrote: 20/05/2020 09:21 vidim sve vise smeta ovo "dobri bosnjani". masala, masala.

nekima izgleda vise odgovara "genetski otpad" ili "guba iz torine".
Neka dobrih i ovih i onih ali obogatiti temu konkretnim informacijama , prijedlozima , predstaviti znanje koje neko ima je mnogo korisnije od ponavljanja dobrije bosnjani i naMenska.
pa obogati temu necim korisnim a ne sa guslanjem gluposti o kupovini licence za HK416 i pokretanjem vlastitog H&H u BiH kad je i ovaj njemacki u problemima.

i prestani guslati
naMenska
to nigdje nisam napisao.
155_mm

#12027 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@anelsol
znaci 25 radnika u ACU proizvede godisnje 5,3 miliona "smeca".
MorningStar

#12028 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

155_mm wrote: 20/05/2020 09:40
MorningStar wrote: 20/05/2020 09:28
155_mm wrote: 20/05/2020 09:21 vidim sve vise smeta ovo "dobri bosnjani". masala, masala.

nekima izgleda vise odgovara "genetski otpad" ili "guba iz torine".
Neka dobrih i ovih i onih ali obogatiti temu konkretnim informacijama , prijedlozima , predstaviti znanje koje neko ima je mnogo korisnije od ponavljanja dobrije bosnjani i naMenska.
pa obogati temu necim korisnim a ne sa guslanjem gluposti o kupovini licence za HK416 i pokretanjem vlastitog H&H u BiH kad je i ovaj njemacki u problemima.

i prestani guslati
naMenska
to nigdje nisam napisao.
Opet buncas kao i prije , kupiti - dogovoriti se za licencu jedne odlicne puske nema veze sa poslovanjem jedne velike grupacije za proizvodnju oruzja, manje vise skoro sve velike firme za proizvodnju istog su imale problema sa poslovanje u nekoj tacki u vremenu. Ne mora se pokrenuti hk u bosni mada zasto da ne -jeftinija radna snaga , imamo i blizinu sirovina - osnovnih produkata - struja jeftinija itd a moze se praviti i nasa fabrika zasto da ne ? Federacija je imala mogucnost a i imat ce da uzme lijepo 100 mil eura i napravi pravu pricu.

A to za namenska bosnjani oni sa one strane drine bla bla to samo idi pa pregledaj svoje postove , sve to znas nego imas nekih problema sam sa sobom.
155_mm

#12029 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

na osnovu cega tvrdis da imam problem sa sobom? zbog mog stava prema lazima i glupostima koje dolaze sa istoccne obale drine? ili tebi licno smeta moj stav prema tim glupostima?
Nike af1 white

#12030 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nike af1 white »

155_mm wrote: 20/05/2020 08:21 kakva dramaturgija na temi. neki predlazu da se kupi licenca od HK i da se napravi "mocna" tvornica oriuzja u BiH dok i taj sami HK grca u dugovima i jednom nogom u grobu. znaci ili nemaju blage veze ili jednostavno trolaju temu.

neki otisao u hameriku vidio kako ameri po garazama i kuhinjama rade svakakve budzevine pa po onoj "kud svi turci tud i mali mujo" krenuo i on. i nakon desete sklopljene puske objasnjva ovima u ACU kako svijet funkcionise.

neki se uhvatili tatre k'o pijan plota. a da su samo nekoliko stranica u nazad prelistali vidje li bi u specifikacijama za M10 da se planira nuditi i u 6x6 i u 8x8 konfiguraciji. sto implicira da model kamiona nije fiksan nego ide po potrebi kupca.
sto se tice tatre i mercedesa za haubicu ja sam iznio samo dva najrealnija i najbolja prijedloga imas na vrhu stranice zasto to nije za ismijavanje al ako cemo se ismijavati vec mogli bi i tvoje dronove isto tako svaki pokusaj normalne diskusije miniras i bacas vodu na svoj mlin i s sta tebi odgovara :zjev:
MorningStar

#12031 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Obustavljen rad arcellor mitalla u zenici , nadam se privremeno (kazu 10 dana) radnike su poslali na cekanje. Nadajmo se da ce ovo izaci na dobro jer sigurno da bazna industrija celika itekako utice na NI BiH.
155_mm

#12032 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

to sto predlazu za BiH bi srbija mogla jos jednostavnije pa to ne rade. a radna snaga cak jeftinija nego u BiH. iako bugojanac u nekoliko navrata laze da je veca prosjecna placa u srbiji nego u BiH. ako uzmemo u obzir neoporezivi dio plate u pederaciji onda je placa i dalje veca u BiiH nego u srbiji.
pa oni nisu kupili licencu HK416 za zastavu nego se nadaju da ce ih kupiti talijanska bereta i spasiti im firmu.

samo ne vjerujem da ce onaj pijani direktor u zastavi onda ostati na svojoj poziciji.
:D
155_mm

#12033 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Nike af1 white
nema to nikakve veze sa mlinovima nego nego sa onim sto je vec bilo na ovoj temi.

ovdje je itekako vodjena rasprava i o onom jadnom FAP-u i o tome da bi BNT napravio korak naprijed u odnosu na konkurenciju kad bi nudio mogucnost da kupac moze da bira kamion koji njemu odgovara jer ga na primjer vec ima u upotrevi u svojoj vojsci.

i onda se pojavila u imternetu neka tabela u kojoj izmedju ostalog stoji da je moguca i konfiguracija 8x8 i 6x6.i to je po meni puno bolje i od tatre i od mercedesa.

za tebe nije ali valjda svi imamo pravo na svoje misljenje.
Guadalajara

#12034 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 20/05/2020 09:30 Pitanje za @Guadalajara

Cijevi za ac unity se proizvode u igmanu ? Gdje se vrsi termicka obrada tj gdje se kale u sipku koja se obradjuje u igmanu ?
Igman ima svoje peci za termičku obradu. Ima i alatnica. Alatnica je privatizovana.
Nike af1 white

#12035 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nike af1 white »

155_mm wrote: 20/05/2020 10:30 to sto predlazu za BiH bi srbija mogla jos jednostavnije pa to ne rade. a radna snaga cak jeftinija nego u BiH. iako bugojanac u nekoliko navrata laze da je veca prosjecna placa u srbiji nego u BiH. ako uzmemo u obzir neoporezivi dio plate u pederaciji onda je placa i dalje veca u BiiH nego u srbiji.
pa oni nisu kupili licencu HK416 za zastavu nego se nadaju da ce ih kupiti talijanska bereta i spasiti im firmu.

samo ne vjerujem da ce onaj pijani direktor u zastavi onda ostati na svojoj poziciji.
i haj reci niko ziv njih nije spomenuo i ti odmah nadjes da spominjes Srbiju ono jebe mi se ba za zastavu i njihov očajni proizvodni proces pricamo kako unaprijediti domacu industriju i ti se nadjes spominjati prekodrince kojima se raspada zastava gdje je kontrola kvalitete nula gdje ti milovan pravi pusku a smece oko njega gdje na štandovima rakija se lije daj da ih zaobidjemo bar na ovoj temi
MorningStar

#12036 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 20/05/2020 10:41

Cijevi za ac unity se proizvode u igmanu ? Gdje se vrsi termicka obrada tj gdje se kale u sipku koja se obradjuje u igmanu ?
Igman ima svoje peci za termičku obradu. Ima i alatnica. Alatnica je privatizovana.
Odlicno ! Ko zna mozda postoji mogucnost saradnje ac unity a i igmana , neko novo postrojenje za masovnu linijsku proizvodnju pjesadinjskog oruzja. Bilo bi dobro tako skoncentrisati ni a i sama lokacija je odlicna u sigurnosnom aspektu.
Guadalajara

#12037 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 20/05/2020 10:30 Obustavljen rad arcellor mitalla u zenici , nadam se privremeno (kazu 10 dana) radnike su poslali na cekanje. Nadajmo se da ce ovo izaci na dobro jer sigurno da bazna industrija celika itekako utice na NI BiH.
Moraju i ono pokupiti rePa od korone-zakona.
Nike af1 white

#12038 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nike af1 white »

155_mm wrote: 20/05/2020 10:38 @Nike af1 white
nema to nikakve veze sa mlinovima nego nego sa onim sto je vec bilo na ovoj temi.

ovdje je itekako vodjena rasprava i o onom jadnom FAP-u i o tome da bi BNT napravio korak naprijed u odnosu na konkurenciju kad bi nudio mogucnost da kupac moze da bira kamion koji njemu odgovara jer ga na primjer vec ima u upotrevi u svojoj vojsci.

i onda se pojavila u imternetu neka tabela u kojoj izmedju ostalog stoji da je moguca i konfiguracija 8x8 i 6x6.i to je po meni puno bolje i od tatre i od mercedesa.

za tebe nije ali valjda svi imamo pravo na svoje misljenje.
izgleda da je doslo do nesporazuma ja nisam govorio da moramo ja sam samo izbacio jedine dvije realne nato opcije kamiona koje imaju 8x8 i 6x6 varijantekoje bi mogle zadovoljiti nase potrebe i potrebe stranog trzista jer na kamaze mazove kineske mozemo zaboraviti ako hocemo da nekome ozbiljnijem ih prodamo i sto vec bnt mora o tome poceti razmišljati ozbiljno jer blizi se vrijeme kad bide trebalo prodati haubicu a bilo bi smiješno da se ima haubica a nema kamion za nju testiran osim fapa
Guadalajara

#12039 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 20/05/2020 10:45

Odlicno ! Ko zna mozda postoji mogucnost saradnje ac unity a i igmana , neko novo postrojenje za masovnu linijsku proizvodnju pjesadinjskog oruzja. Bilo bi dobro tako skoncentrisati ni a i sama lokacija je odlicna u sigurnosnom aspektu.
Ima i tvornica alata u Goraždu u ind. zoni Pobjeda peci za termičku obradu.
MorningStar

#12040 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

155_mm wrote: 20/05/2020 10:30 to sto predlazu za BiH bi srbija mogla jos jednostavnije pa to ne rade. a radna snaga cak jeftinija nego u BiH. iako bugojanac u nekoliko navrata laze da je veca prosjecna placa u srbiji nego u BiH. ako uzmemo u obzir neoporezivi dio plate u pederaciji onda je placa i dalje veca u BiiH nego u srbiji.

A znaci ovdje trebamo da se ugledamo na srbiju ? Koga briga oni svoj posao a zastava se fokusira na proizvodju da kazemo platforme oruzja istocnog bloka.. u tome i jeste sansa za uspjeh , da malo se izdignemo i napravimo pravu stvar , naravno vizija,sredstva,pametni ljudi potrebni..
155_mm

#12041 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Nike af1 white
nije odgovor bio tebi nego @MorningStar aka @slaven

htio sam da ukazem na nedobronamjernost prijedloga da se digne kredit od 100 mio. € i napravi neka svoja "zastava" da bi se masovno proizvodila HK416. kada neko ko je u puno boljoj poziciji od BiH, u ovom slucaju srbija, to ne radi. cak naprotiv i sami gledaju kako da zastavu uvale talijanima pa nek oni vide sta ce sa njom.
MorningStar

#12042 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 20/05/2020 10:46
MorningStar wrote: 20/05/2020 10:45

Odlicno ! Ko zna mozda postoji mogucnost saradnje ac unity a i igmana , neko novo postrojenje za masovnu linijsku proizvodnju pjesadijskog oruzja. Bilo bi dobro tako skoncentrisati ni a i sama lokacija je odlicna u sigurnosnom aspektu.
Ima i tvornica alata u Goraždu u ind. zoni Pobjeda peci za termičku obradu.
Nekako samo gorazde mi .. izgleda nesigurno za nedaj boze :D a ni putne(vece)/zeljeznicke komunikacije nisu nest bas razvijene.Ako vec uzimaju cijevi iz igmana ..
Guadalajara

#12043 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 20/05/2020 10:51 Nekako samo gorazde mi .. izgleda nesigurno za nedaj boze :D a ni putne(vece)/zeljeznicke komunikacije nisu nest bas razvijene.Ako vec uzimaju cijevi iz igmana ..
Nekoliko kg po komadu nije velika masa.. :D
Pravili su oni cijevi i tokom rata. :bih:

Bit ce i tunel Hranjen :D
155_mm

#12044 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

taj nesretni FAP je uzet jer niko nije lud da riskira nov kamion da ga slomi prilikom prvog pucnja jer je hidraulika oslanjanja na zemlju zakazala.

moj prijedlog je da se ova verzija sa FAP-a postavi u muzej kad odsluzi svoje.

zasigurno ce kad budu prelazili sa prototipa na gotov proizvod uzeti neki drugi kamion. cak sto vise vjerujem da bi najvjerovatnije tatra mogla biti. jer dokazano moze nositi haubicu bar ova 8x8. mozda ovi nasi cak prikazu gotov proizvod i u 8x8 i u 6x6 verziji.
155_mm

#12045 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

u slucaju slucaja "za nedaj..." ako sarajlije u prvih nekoliko dana ne naprave siguran krug polupreecnika 50-60 km oko sarajeva, pisi propalo. tu ne pomaze vise ni 10 ACU ni 20 IGMAN-a.
MorningStar

#12046 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 20/05/2020 10:54
MorningStar wrote: 20/05/2020 10:51 Nekako samo gorazde mi .. izgleda nesigurno za nedaj boze :D a ni putne(vece)/zeljeznicke komunikacije nisu nest bas razvijene.Ako vec uzimaju cijevi iz igmana ..
Nekoliko kg po komadu nije velika masa.. :D
Pravili su oni cijevi i tokom rata. :bih:

Bit ce i tunel Hranjen :D
Pa bgm zavisi koliko komada se transportuje :D , jes ali pricamo o pravoj fabrici ono da moze jedno 5000 komada mjesecno kad se zalaufa.
Guadalajara

#12047 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 20/05/2020 11:02 Pa bgm zavisi koliko komada se transportuje :D , jes ali pricamo o pravoj fabrici ono da moze jedno 5000 komada mjesecno kad se zalaufa.
Puscana cijev nije dok se ne nareze... 8-) Eno na aliexpresu prodaju izbusene i honovane cijevi...Samo izaberi duzinu i kalibar :D
155_mm

#12048 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da nije samo moguca verzija da se cijevi iz konjica salju u gorazde za kompletiranje oruzja. ne bih iskljucio ni mogucnost da se djelovi iz gorazda salju negdje drugo na sklapanje.
155_mm

#12049 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

iako smo vec dosta toga napisali na ovoj temi o konceptu sa kojim dobri bosnjani pokusavaju pokrenuti ekonomski odrzivu proizvodnju pjesadijskog orizja mozemo u kratko ponoviti. ocigledno se nije islo na "cistokrvnog" proizvodjaca oruzja kao sto je to HS produkt.

IGMAN je dobio da radi cijevi jer ih i sam trosi godisnje oko 5000 komada i ako ne bude bilo dovoljno posla taj pogon moze stajati pokriven i to nece dovesti IGMAN u stecaj kao sto bi bilo sa nekiom firmom koja bi samo proizvodila oruzje.

isti je slucaj sa ACU koji je vise proizvodjac djelova za AK i AR familiju oruzja nego proizvodjac samog oruzja.
i sa time pokusavaju da proizvodnjundrze isplativom.
ali su ipak u stanju proizvesti gotov proizvod ako treba.

smatram ovaj koncept odlicnim jedino mi se ne svidja je to sto je i proizvodnja zatvaraca u ACU. mislim da bi bilo bolje da je tonuz proizvodnju cijevi u IGMAN-u.
Guadalajara

#12050 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 20/05/2020 11:32 iako smo vec dosta toga napisali na ovoj temi o konceptu sa kojim dobri bosnjani pokusavaju pokrenuti ekonomski odrzivu proizvodnju pjesadijskog orizja mozemo u kratko ponoviti. ocigledno se nije islo na "cistokrvnog" proizvodjaca oruzja kao sto je to HS produkt.

IGMAN je dobio da radi cijevi jer ih i sam trosi godisnje oko 5000 komada i ako ne bude bilo dovoljno posla taj pogon moze stajati pokriven i to nece dovesti IGMAN u stecaj kao sto bi bilo sa nekiom firmom koja bi samo proizvodila oruzje.

isti je slucaj sa ACU koji je vise proizvodjac djelova za AK i AR familiju oruzja nego proizvodjac samog oruzja.
i sa time pokusavaju da proizvodnjundrze isplativom.
ali su ipak u stanju proizvesti gotov proizvod ako treba.

smatram ovaj koncept odlicnim jedino mi se ne svidja je to sto je i proizvodnja zatvaraca u ACU. mislim da bi bilo bolje da je tonuz proizvodnju cijevi u IGMAN-u.
Ima alatnica u Konjicu prese, peci za termičku obradu, SutTec povrsinsku zastitu...mogu zatvarače u Konjicu proizvoditi...
Last edited by Guadalajara on 20/05/2020 11:39, edited 1 time in total.
Post Reply