promjeniti da se momci i cure koje rade u osbih osjecaju dostojno i kao ljudi i da im se olaksa svakodnevnica smijesno je da su oruzane snage oskudijevaju sa licnom opremom za vojnike ruksaci rukavice zastitne prsluke zaštite za koljena koje olaksavaju rad a imas domacu fabriku koja je odlicna u tome i kojoj treba posao sa oruzanim snagama kao dobar portfolio za jos vise poslova u budućnosti a i koja nije skupa da i sa budzetom sadasnjim osbih to bi se sve moglo kupiti u dvije godine ako vec ne moze u jednoj155_mm wrote: ↑19/05/2020 19:58pojasni malo sta konkretno promijeniti?Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:56al zar ministar te iste odbrane ne bi trebao pokrenuti on sam neku akciju da se unaprijede uslovi eto imamo novog iz bosnjacke komponente ministra i covjek samo zasjeo u fotelju i tjt umjesto da obilazi sve ove firme i pokusa nesto da promjeni jer bi svima bilo dobro i koliko god da je budzet osbih dovoljan je da se ima tih osnovnih stvari kupiti ako moze proci nabavka vw transportera moze vala i personalne opreme samo treba se pokrenuti i početi raditi
BH vojna industrija i naoruzanje
- Nike af1 white
#12001 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- Nike af1 white
#12002 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislis da bi neko mogao blokirati tender sa ruksacima npr il pancirima da ga osbih raspisu vise je da nažalost da su zadovoljeni mediokritetom i tjt da im ne smeta imati ocajne navlake raspasoj u izgledu kad su vjezbe u pitanju
jer vecina tih nabavki sitnih koje nisu kompleksni borbeni sistemi prolaze hladno npr. kad je mogla pendes kupovati gorivo od benzinske iz Ljubuškog sto ne bi i odjevna oprema iz tesnja
-
155_mm
#12003 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to je tvoje misljenje. jos kad bi ga mogao podkrijepiti kakvim argumentima i primjerima gdje je tako bilo.Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 20:07mislis da bi neko mogao blokirati tender sa ruksacima npr il pancirima da ga osbih raspisu vise je da nažalost da su zadovoljeni mediokritetom i tjt da im ne smeta imati ocajne navlake raspasoj u izgledu kad su vjezbe u pitanju
-
155_mm
#12004 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da ne bude zabune i ja smatram da je stanje u OS BiH ocajno lose. znam da nije glavni poblem u novcu.
ali jednostavno tako tvrditi da je stanje lose jer niko nece nista da radi je malo vjerovatno.
ali jednostavno tako tvrditi da je stanje lose jer niko nece nista da radi je malo vjerovatno.
-
155_mm
#12005 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da bi OS mogle imati licnu opremu kao MUP KS ali sto to nije tako je malo kompleksnije od "ma nece niko nista da pokrene"
- Nike af1 white
#12006 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
imamo sansu da ove četiri godine to promjenimo jer imamo na vrhu komponentu koja je patriotska da su pametni pa da iskoriste što je vise moguce jos sa sadejstvom sa zavrsetkom proizvoda namjenske mogu se napraviti velike stvari al kako je krenulo dabogda
-
155_mm
#12007 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
volio bih i ja da minisatar odbrane moze otici u BNT i naruciti 200tinjak haubica i platiti ih u naprijed da ovi to sto prije zavrse. i u PRETIS-u da kupi bar 10.000 VLAP projektila po haubici.
ali ne vjerujem da ce tako moci. neki odobiju osip kad OS dobije nesto od oruzja na poklon a kamo li da se nesto kupi za nase pare.
ali ne vjerujem da ce tako moci. neki odobiju osip kad OS dobije nesto od oruzja na poklon a kamo li da se nesto kupi za nase pare.
- MorningStar
-
155_mm
#12009 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jedino sto fale fotokopije dokumenata uz tu "biografiju za pohvalu". inace ovako svak moze pisati sta mu dusa zeli i zbog tpga kazem da je bolje da nas ipak postede takvih autobiografija.MorningStar wrote: ↑19/05/2020 20:43Pa ti klasificiras odmah kao cetnik,oni preko drine , namjenska pa pametujes kad ti covjek slozi biografiju kojom se vrijedi pohvaliti?
moje misljenje.
p. s. gdje sam ga kvalificirao kao cetnika?
-
Hrmpallier
#12010 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tehnički problemi
Last edited by Hrmpallier on 19/05/2020 21:34, edited 1 time in total.
-
155_mm
#12011 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@Hrmpallier
mozes korigovati post i svoj dio odvojoti od mog.
zbog corone.

mozes korigovati post i svoj dio odvojoti od mog.
zbog corone.
-
Guadalajara
- Nike af1 white
#12013 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

sto se tice haubice ovo su dvije jedine realne i izvodive opcije za buduci nosece vozilo Tatra kao pouzdani radni konj koja nije preskupa toliko sto bi smanjilo cijenu konacnog proizvoda i dokazana je medju NATO vojskom gdje je jedan caesar bio na tatrinom kamionu a mercedes za one koje hoce skuplju izvedbu i posto turci svoju haubicu stavljaju na mercedes kamione za razmjenu znanja il u budućnosti neke licence ako bi nasa haubica zapela da ima se i ta opcija
- CikCikCikPogodi
#12014 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sta li su ovdje francuzi mislili sa ovim

-
Comanche
#12015 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Eh ti sad to napisa kao da je rocket science sto bi Ameri rekli. Sastavljao sam i SBR. Ako ne radi dobro cycle, adjust gas block, promijeniš težinu buffera i to je to. Ako kupuješ neke renomirane dijelove oni su svi 99% mil spec. Eh sad ako ti sastavljas od najjeftinijih mogućih opcija koje nisu kvalitetne, onda neznam zašto onda nesto govoriš protiv AC unity i njihove kvalitete.letacarms wrote: ↑19/05/2020 19:17Pa recu ti druze kako to hoda. Kad kupis dijelove i sklopis (kao lego kockice) i stavis okvir i vidis da nece da se umetne. BCG koji stavis a koji je skracen na masini par cenata nije vise standardni (tako da nemas dovoljnu masu koja ce ti taj zatvarac vratiti u isprobanom tajmingu. (Rizikujes Kaboom ili exploziju posto pritisci nisu vise isti). Ili sklopis sve to a ono nece da repetira (fali par cenata ili milimetara pa treba uraditi filling i modifikovati BCG. Napravis sve da radi a nakon Cerakota (dobijes sloj koji ti pokvari dolerancije pa onda novi problem)Comanche wrote: ↑19/05/2020 18:46letacarms wrote: ↑18/05/2020 23:53
Hvala brate.
Pogledaj moje Instagram i FB Profile. Ima tu jos svasta nesto.
Imam otprilike 7-8 uradjenih AR buildova i nekoliko pistolja, (sve moj dizajn i custom high end buildovi) koji su 10 klasa iznad onoga sto radi AC Unity i ostali igraci na BH trzistu. A inace radim ovo samo iz hobija tako sto izdizajniram komponente i onda sam u kontaktu sa firmama koji imaju CNC masine pa mi oni posalju dijelove. Neke dijelove kupujem online (pojedine cak i na ebay-ju) i onda radim modifikaciju.
Takodjer imam firme koje mi rade lasersko graviranje i Cerakote.
Medjutim plan mi je da ovo komercijalizujem i da nabavim par manjih tokarskih strojeva kao i 5 Axis CNC masinu tako da sve ovo radim kod kuce (tj "in house")
Okidaci su inace high end competition triggers (od 2.5 do 3 i po pounda) a na jednoj pusci cak koristim Roller Blade Ravni JP okidac.
Ovo je moja izvedba neke snajperske puske u kalibru 5.56 (tj .223 Wylde) sa preciznim okidacem i match cijevi.
https://scontent-den4-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EE6B6B2
Sve je to odlicno sto ti radis i vidi se da imas znanja ali i ti se kitis tudjim perjem. Sklapas puske od dijelova koji se u 90% slucajeva mogu kupiti na slobodnom trzistu i onda sklapas kao lego kockice. Uzmes Bravo lower, 12 inchi cijev, timney okidac itd. I ja sam ih tako sklopio mnogo. Cak i AK puske koje su mnogo teze u odnosu na AR.
Nemas pojma od cega AC unity pravi lowers, upppers, BCG itd. Vjerovatno nisu neki high end ali za pocetak se nemoze nista drugo ni ocekivati. Osim toga u USA, svaki dan imisle nesto novo sto je uber super bolje od proglog. (nickel boron bcg, titanium nitrade na primjer) jer glupim Amerima lako mogu izvuci pare iz djepa. I onda tamo negdje u Africi ili Aziji dobiju po guzici od ljudi koji nose zahrdjale AK i poneki RPK.
Ili metak radi double feed pri pucanju (a ti kontas zbog cega). Stavis Timney Okidac (a ono lower npr nije uradjen po sepcifikaciji (pa okidac koji si stavio ima lufta). Ili npr stavis okidac a on izdizajniran za AR15 tako da pri orpustanju poluge zatvaraca okidac opali. Ili cijev koju hoces da stavis landara pa onda moras kupiti steel shims da bi se to sve uklopilo kako treba i da bi sad cijev uletila sa thermal fittingom.
Ono o cemu ti pricas je klasicni AR build koji moze svako uraditi. Probaj raditi ove kratke i javi mi rezultat.
I taman fino je sve sklopis i okines i na kraju skontas da ti curi gasni blok. Pricamo o dvije razlicite stvari. Izvoli imas listu istestiranih LEGO kockica sa svim komponentama (sa kojima se ja "kitim", slobodno sastavi i javi mi kakav ti je rezultat). Posebno ovu zadnju sto sam uradio i vidi da li ce ti sve to raditi "out of the box".
A sto se AK-ja tice ne bih se slozio da je teze sastaviti u odnosu na AR. Jedina komplikacija je riveting i stavljanje cijevi a to se uz ispravan alat vrlo lako uradi.
Neću da omalozavam tvoj rad, ali spusti malo loptu nije to sto ti radiš ništa posebno. Pogotovo u USA gdje ima hiljade majstora za AR, možeš sve i jedan dio naći vrlo lako.
-
letacarms
#12016 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Super druze postavi slike svojih buildova sa cijevima ispod 5 incha i javi mi kako je bilo pa mi reci kako radi. (4.75 inch cijev ne koristi Pistol Gas Tube vec propriatery gas tube koji je inch kraci. Barrel nut ti nece raditi tako dami javi jeli mudrost sklopiti gas tube. sa barrel nutom i kako si to rijesio). Naravno micro gas tube ne mozes sam skratiti (jer gubis seal sa BCG-jem a samo dvije firme koje to ti imaju nece da to prodaju osim ako ne kupis u kompletu sa njihovom cijevi). Javi jeli problem to modificirati i koliko vremena uzme da se to sve napravi. A na mojim linkovima imas sve dijelove za te LEGO buildove tako da ne trebas trositi vrijeme da sam istrazujes. I pogledaj koji su proizvodjaci u pitanju i kakva im je reputacija ijeesul to uopste "jeftine komponente", a zatim mi javi koliko se mjeseci ceka da dobijes bas tu komponentu koja ti treba za taj build. Naravno proizvodjac i niko ti nece garantovati da.ce to.raditi "out of the box" (znaci tvo jrizik i trial i error)Comanche wrote: ↑20/05/2020 00:07Eh ti sad to napisa kao da je rocket science sto bi Ameri rekli. Sastavljao sam i SBR. Ako ne radi dobro cycle, adjust gas block, promijeniš težinu buffera i to je to. Ako kupuješ neke renomirane dijelove oni su svi 99% mil spec. Eh sad ako ti sastavljas od najjeftinijih mogućih opcija koje nisu kvalitetne, onda neznam zašto onda nesto govoriš protiv AC unity i njihove kvalitete.letacarms wrote: ↑19/05/2020 19:17Pa recu ti druze kako to hoda. Kad kupis dijelove i sklopis (kao lego kockice) i stavis okvir i vidis da nece da se umetne. BCG koji stavis a koji je skracen na masini par cenata nije vise standardni (tako da nemas dovoljnu masu koja ce ti taj zatvarac vratiti u isprobanom tajmingu. (Rizikujes Kaboom ili exploziju posto pritisci nisu vise isti). Ili sklopis sve to a ono nece da repetira (fali par cenata ili milimetara pa treba uraditi filling i modifikovati BCG. Napravis sve da radi a nakon Cerakota (dobijes sloj koji ti pokvari dolerancije pa onda novi problem)Comanche wrote: ↑19/05/2020 18:46
Sve je to odlicno sto ti radis i vidi se da imas znanja ali i ti se kitis tudjim perjem. Sklapas puske od dijelova koji se u 90% slucajeva mogu kupiti na slobodnom trzistu i onda sklapas kao lego kockice. Uzmes Bravo lower, 12 inchi cijev, timney okidac itd. I ja sam ih tako sklopio mnogo. Cak i AK puske koje su mnogo teze u odnosu na AR.
Nemas pojma od cega AC unity pravi lowers, upppers, BCG itd. Vjerovatno nisu neki high end ali za pocetak se nemoze nista drugo ni ocekivati. Osim toga u USA, svaki dan imisle nesto novo sto je uber super bolje od proglog. (nickel boron bcg, titanium nitrade na primjer) jer glupim Amerima lako mogu izvuci pare iz djepa. I onda tamo negdje u Africi ili Aziji dobiju po guzici od ljudi koji nose zahrdjale AK i poneki RPK.
Ili metak radi double feed pri pucanju (a ti kontas zbog cega). Stavis Timney Okidac (a ono lower npr nije uradjen po sepcifikaciji (pa okidac koji si stavio ima lufta). Ili npr stavis okidac a on izdizajniran za AR15 tako da pri orpustanju poluge zatvaraca okidac opali. Ili cijev koju hoces da stavis landara pa onda moras kupiti steel shims da bi se to sve uklopilo kako treba i da bi sad cijev uletila sa thermal fittingom.
Ono o cemu ti pricas je klasicni AR build koji moze svako uraditi. Probaj raditi ove kratke i javi mi rezultat.
I taman fino je sve sklopis i okines i na kraju skontas da ti curi gasni blok. Pricamo o dvije razlicite stvari. Izvoli imas listu istestiranih LEGO kockica sa svim komponentama (sa kojima se ja "kitim", slobodno sastavi i javi mi kakav ti je rezultat). Posebno ovu zadnju sto sam uradio i vidi da li ce ti sve to raditi "out of the box".
A sto se AK-ja tice ne bih se slozio da je teze sastaviti u odnosu na AR. Jedina komplikacija je riveting i stavljanje cijevi a to se uz ispravan alat vrlo lako uradi.
Neću da omalozavam tvoj rad, ali spusti malo loptu nije to sto ti radiš ništa posebno. Pogotovo u USA gdje ima hiljade majstora za AR, možeš sve i jedan dio naći vrlo lako.
Jos bolje javi mi kako si namjestio AR9 (koji uopste ne koristi podesavajuci gas block a ti npr hoces da koristis npr Maxim Defense SCW stock (a oni nude BCG samo u kalibru 5.56/300 BLK). Javi mi jeli mudrost staviti sve to na tvoj licni tokarski stroj i podesiti da to radi (a buffer koji koristis je jedino H3 jer nemaju H5 verziju koja je teza od H3 i koja ce ti usporiti BCG za reliable cycling. Ne moras koristiti ni svoj tokarski stroj. Nadji samo firmu ili masinistu koji ce ti to sve "skratiti" a da sve to radi kako treba.
Ili jos bolji challenge (eliminisi kompletno buffer tube posto to nije mudrost i proba da napravis da radi sa bufferless BCG-jem (eto i ja renutno istu stvar razvijam) pa se mozemo cuti sa rezultatima). Znaci nema uopste Buffer Tube-a a koristi kalibar 9mm.
Javi se kako to sve radi a ja sam ti dao head.start.sa listom svih dijelova tako da ne moras da radis nikakav research. Javi samo jesil imo double feeds, i binary trigger over-run. (I okidac molim te namjesti sam a nemoj placati puskarima da ti ga podese da ima lakss potezanje i odvajanje. Ono, nemoj koristiti drop in trigger vec sam uradi insalaciju i reci mi kako je bilo. Pa mozemo onda nastaviti na ovu temu. Poslije cemo pricati na kojem je nivou sve ovo i dali je ista drugacije od regularnog AR builda gdje kupis Milspec dijelove i fino to se zasarafis a neko to vec isprobo pa ti znas da radi tako da ne moras da koristis ni Go/No Go head space i provjeriti jeli sigurno da pucas.
I javii da li je postojao rizik da ti explodiraju usta cijevi na lezistu metka i jeli bilo malo gutavo ovo sve isprobati po prvi put nakon sto si ulozio poprilicna novcana sredstva i vrijeme da ovo sve napravis.
Ne kazem da je rocket science ali je definitivno razlicito od onoga oko.cega se vodila rasprava na ovom forumu a.to je SMG koji koristi standardnu duzinu buffer tube-a i standardne utege i standardni zatvarac a to je upravo ono sto je ACU uradio.
Evo ti link link i lista dijelova. (a ti eto napravi da je samo pola incha ili inch kracu i reci mi kako radi)
I javi kako je bilo da nabavis 2.5 incha cijev i je li bilo problema staviti je u upper (posto sam znas da usta cijevi 5.56 i 9mm nisu ista i kako j bilo staviti cijev na upper a da ne ostetis upper)
Onda cemo pricati. A ja sam ti pomogo sa svom listom dijelova tako da ne moras kupovati i vracati komponente i otkrivati zasto to ne radi.
Eto druze, samo inch kracu. Napravi ovo ali de je 13 incha i koristi 9mm. Bujrum!
-
Comanche
#12017 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jel mogu malo kraći odgovori uguši temu. Uglavnom ja sam ti vec rekao, kao prvo to sve sto radiš nije naučna fantastika. Većinu dijelova možeš kupiti a ono što nemozes mogao bih sam preraditi ili poslati ljudima da urade.
Ja nisam nikad pravio tako kratke automatebu 9mm jer je to glupost. Čuj praviš automat od 9mm sa cijevi manjom od 5 incha. Pa bolje odma kupi glock, onaj duži magazin I imaš pištolj od 9mm sa istom duzinom cijevi koji sigurno bolje radi od tog tvog sklopa Ili kupiš Roni system i ubaciš svog Glocka u njega ako hoćeš da imaš kundak.
Ja sam pravio stvari za svoj ceif i drugovima. I važno mi je bilo da su funkcionalne. Znaci zna se koji je minimum za koju dužinu cijevi u zavisnosti od kalibra.
Opet neka te ovdje, drago mi je sto ima naših koji se time bave, ali spusti loptu. Nisi popio svo znanje svijeta da bi mogao da omalozavas AC unity bez da imaš puno znanja o njima, procesima rada, materijalima itd.
Ja nisam nikad pravio tako kratke automatebu 9mm jer je to glupost. Čuj praviš automat od 9mm sa cijevi manjom od 5 incha. Pa bolje odma kupi glock, onaj duži magazin I imaš pištolj od 9mm sa istom duzinom cijevi koji sigurno bolje radi od tog tvog sklopa Ili kupiš Roni system i ubaciš svog Glocka u njega ako hoćeš da imaš kundak.
Ja sam pravio stvari za svoj ceif i drugovima. I važno mi je bilo da su funkcionalne. Znaci zna se koji je minimum za koju dužinu cijevi u zavisnosti od kalibra.
Opet neka te ovdje, drago mi je sto ima naših koji se time bave, ali spusti loptu. Nisi popio svo znanje svijeta da bi mogao da omalozavas AC unity bez da imaš puno znanja o njima, procesima rada, materijalima itd.
-
letacarms
#12018 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izguglaj malo sto ih ljudi prave sa tako kratkim cijevima (koliko stvarno balisticki gubis a kako radi sa prigusivacem s obzirom da smanjujes pocetnu brzinu zrna pa mozemo onda pricati jeli glupost ili nije).Comanche wrote: ↑20/05/2020 04:16 Jel mogu malo kraći odgovori uguši temu. Uglavnom ja sam ti vec rekao, kao prvo to sve sto radiš nije naučna fantastika. Većinu dijelova možeš kupiti a ono što nemozes mogao bih sam preraditi ili poslati ljudima da urade.
Evo ti link sa balistickom tabelom pa mi malo reci jeli tih 5 incha u odnosu na 2.5 na 9mm toliko ogromna razlika.
http://www.ballisticsbytheinch.com/9luger.html
Nadji mi Glocka sa binarnim okidacem da ga stavim u Roni. Bas bih to volio probati.
Nisam popio svo znanje svijeta ali ignorises poentu citave price a to je da firma sa 350 radnika i takvom infrastrukturom nije napravila bolji proizvod (a prave specijalisticke alate)
-
letacarms
#12019 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo i muzzle energy chart a u pravu si. Nema potrebe raspravljati jer bukvalno imamo razilazenje u misljenjima.Comanche wrote: ↑20/05/2020 04:16 Jel mogu malo kraći odgovori uguši temu. Uglavnom ja sam ti vec rekao, kao prvo to sve sto radiš nije naučna fantastika. Većinu dijelova možeš kupiti a ono što nemozes mogao bih sam preraditi ili poslati ljudima da urade.
http://www.ballisticsbytheinch.com/megraphs/9mm.html
-
155_mm
#12020 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kakva dramaturgija na temi. neki predlazu da se kupi licenca od HK i da se napravi "mocna" tvornica oriuzja u BiH dok i taj sami HK grca u dugovima i jednom nogom u grobu. znaci ili nemaju blage veze ili jednostavno trolaju temu.
neki otisao u hameriku vidio kako ameri po garazama i kuhinjama rade svakakve budzevine pa po onoj "kud svi turci tud i mali mujo" krenuo i on. i nakon desete sklopljene puske objasnjva ovima u ACU kako svijet funkcionise.
neki se uhvatili tatre k'o pijan plota. a da su samo nekoliko stranica u nazad prelistali vidje li bi u specifikacijama za M10 da se planira nuditi i u 6x6 i u 8x8 konfiguraciji. sto implicira da model kamiona nije fiksan nego ide po potrebi kupca.
neki otisao u hameriku vidio kako ameri po garazama i kuhinjama rade svakakve budzevine pa po onoj "kud svi turci tud i mali mujo" krenuo i on. i nakon desete sklopljene puske objasnjva ovima u ACU kako svijet funkcionise.
neki se uhvatili tatre k'o pijan plota. a da su samo nekoliko stranica u nazad prelistali vidje li bi u specifikacijama za M10 da se planira nuditi i u 6x6 i u 8x8 konfiguraciji. sto implicira da model kamiona nije fiksan nego ide po potrebi kupca.
- MorningStar
#12021 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A neki ponavljaju dobri bosnjani i naMenska...155_mm wrote: ↑20/05/2020 08:21 kakva dramaturgija na temi. neki predlazu da se kupi licenca od HK i da se napravi "mocna" tvornica oriuzja u BiH dok i taj sami HK grca u dugovima i jednom nogom u grobu. znaci ili nemaju blage veze ili jednostavno trolaju temu.
-
155_mm
#12022 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vidim sve vise smeta ovo "dobri bosnjani". masala, masala.
nekima izgleda vise odgovara "genetski otpad" ili "guba iz torine".
nekima izgleda vise odgovara "genetski otpad" ili "guba iz torine".
- anelsol
#12023 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Pošto vidim da postoji pogrešna percepcija o veličini firme AC-Unity doo samo da ispravim da nemaju 350 uposlenih nego 25. Pa ipak i pored toga su imali vrijednost poslovanja od 5,3 miliona KM i dobit od 275 hiljada KM, što je obzirom na veličinu firme, za naše uslove, poprilično impresivno. Dakle radi se o maloj firmi.
Izvor: https://www.fia.ba/RegistarFinansijskihIzvjestaja/Index
Last edited by anelsol on 20/05/2020 09:59, edited 2 times in total.
- MorningStar
#12024 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Neka dobrih i ovih i onih ali obogatiti temu konkretnim informacijama , prijedlozima , predstaviti znanje koje neko ima je mnogo korisnije od ponavljanja dobrije bosnjani i naMenska.
- MorningStar
#12025 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pitanje za @Guadalajara
Cijevi za ac unity se proizvode u igmanu ? Gdje se vrsi termicka obrada tj gdje se kale u sipku koja se obradjuje u igmanu ?
Cijevi za ac unity se proizvode u igmanu ? Gdje se vrsi termicka obrada tj gdje se kale u sipku koja se obradjuje u igmanu ?