Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
GOLFER

#1201 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by GOLFER »

Erzsebet wrote:Bilo bi lijepo da Golfer shvati da se nas njegovih 70-80, pa i 90 na sat, kao što kaže, itekako tiče i da JESTE MOJE da o tome razmišljam. Druže, ne dam ti da voziš toliko ako mogu da te spriječim, zbog nekog djeteta koje će izletiti sa tramvajske stanice ili starca koji te nije vidio na vrijeme. Ja sam isto tako vozio sa 20 godina i mislio da imam pregled, i da bezbjednije vozim. Što sam stariji, vozim normalnije, jer i nakon 20 godina ljudi naprave sranje, a ne nakon 2-3 godine vozačkog staža. Sa svojim Polom 1,9 SDI, koji vrlo sporo ubrzava, stignem do Budimpešte za 7 sati, po najgorem putu preko Tuzle i Osijeka, a nikoga ne ugrožavam.

Jednom sam testirao kako izgleda kad vozim NAJBRŽE do mora i kad vozim 60-70, i razlika je bila ukupno 10 minuta. Nema šasne da ti od Otoke do Čaršije uštediš deset minuta, sve da voziš 100 na sat.
ljepo od tebe sto se ti brines za ostale saobracaju i ja radim isto...

Itekako je moguce ustediti ako ne 10 onda sigurno 8-9 minuta... posto (kao i ja poznajes semafore) onda znas da te dva peglatora mogu kostati i po 2-3 crvena na semaforima, a uz to dodaj da isti jako sporo krecu na semaforu... a kada imas slobodne trake vrlo lahko na odredjenim dijelovima ubrzas tako da izbjegnes svako crveno (bez obzira sto tu imaju kamere a ti vozis preko ogranicenja) u to uracujan i da skreces ljevo prema merkuru i vrlo je bitno kako ces proci semafor prije... jer ako te ufati crveno i neki peglator negine ti da gubis 2 minute jer neces stici na zeleno za skretanje ljevo... i da ponovim ja ne pricam o guzvama...
alibaba_i_30_godina

#1202 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by alibaba_i_30_godina »

[quote="GOLFER"

Ok ocito da se ponasas poprilicno papanski u saobracaju, i to je kucni odgoj necu da se mjesam... Ali kad vec volis da se pravis mangup, budi svjestan da uvjek ima vecih mangupa a Bogami i ljudi sa jako slabim zivcima, pa ces sa svojom glumom mangupa napraviti sebi belaj al svakom svacije... I ja pravim veliku razliku izmedju nekoga ko nevidi i mahinalno blokira trake i nekoga ko to radi namjerno...
[/quote]
Ovakvim treba dozivotno oduzeti vozacku, pa nek se onda ljute na vozace gradskog prijevoza i druge koji se normalno ponasaju. :roll:

Kod nas sve sami vladari ulica ... :-) :-)
Mjesanac

#1203 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mjesanac »

GOLFER wrote:
lol hajd Bogati sto se pravis lud... a gdje sam ja to rekao da netrebaju postovati zakon? gdje sam ja to nekome govorio da krsi zakon?

ja pricao o nekom ponasanju medju ljudima koje se prenosi i na saobracaj, neka kultura, razumjevanje i spremnost za pomoc... ali ocito je sve to strano mnogim ''vozacinama'' ovdje na forumu pa ce oni NAMJERNO glumit mangupe i peglat sto sporije da eto neko kome se zuri ne bi prosao svojim putem dalje... To nije nikakvo postovanje zakona do je papanluk i primitivizam a ti se pravi lud...

Ista stvar i sa startovanjem na semaforu, posten vozac, koji razumije saobracaj i midli malo i o vozacima iza njega ce na semafor startovati na vrijeme da moze sto vise ljudi proci, a neki ce opet NAMJERNO peglat ikasnit sa startom da sto manje ljudi prodje, oni ce proci ali ih boli briga za sve ostale iza, sve je to PRIMITIVIZAM i nista vise...

Jedno je kad neko nece da krene na vrijeme sa semafora ili da vozi 30 na sat iz nekog svog bezobrazluka, ali ti kazes da neko ko vozi 60 tebi smeta. Pa i sve da namjerno tebe zajebaje voziti 60 znaci voziti najvise moguce dozvoljeno. Je li ti shvatas da smeta kad se neko pocne glupirat po gradu vozeci 80 90 na sat? Treba necije dijete poginuti zbog nekog nadobudnog primitivca, koji bilo da kasni ili da se glupira. Nemas opravdanja da jurcas po gradu, pa sve da kasnis negdje. I trebam ja sutra poginuti ne daj Boze ni kriv ni duzan. Da se ja pitam svaku bi kaznu poveco za najmanje 400 posto, i samo klepo po dzepu. Ja u nekoliko godina koliko vozim, niti jednu jedinu kaznu za brzinu nisam dobio.
JThomas

#1204 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

ma brate, toga je po gradu toliko malo da je to zanemarivo. 99% posto raje vozi onih 50-60 na sat koliko im gužva dopušta, budući da je gužva gotovo uvijek. a onih 1% koji stvarno peglaju je lako zaobići. ono stalno šveranje kroz trake i agresivno ubacivanje je 99% qrčenje, a 1% neka žurba. i koliko god da žuriš, kad su semafori podešeni tako kako su podešeni, ti ćeš najvećom žurbom stići minutu prije onog što pegla.

svi naši muškarci tripuju da su šumaher. ne može nikad vožnja od 80 na sat biti sigurnija od vožnje 50 na sat, koliki god tripovao da si vozač. statistike su jasne, žene u prosjeku prave puno manje nesreća, iako u prosjeku sigurno lošije voze, šta misliš što je to?
respo

#1205 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Erzsebet wrote:Bilo bi lijepo da Golfer shvati da se nas njegovih 70-80, pa i 90 na sat, kao što kaže, itekako tiče i da JESTE MOJE da o tome razmišljam. Druže, ne dam ti da voziš toliko ako mogu da te spriječim, zbog nekog djeteta koje će izletiti sa tramvajske stanice ili starca koji te nije vidio na vrijeme. Ja sam isto tako vozio sa 20 godina i mislio da imam pregled, i da bezbjednije vozim. Što sam stariji, vozim normalnije, jer i nakon 20 godina ljudi naprave sranje, a ne nakon 2-3 godine vozačkog staža. Sa svojim Polom 1,9 SDI, koji vrlo sporo ubrzava, stignem do Budimpešte za 7 sati, po najgorem putu preko Tuzle i Osijeka, a nikoga ne ugrožavam.

Jednom sam testirao kako izgleda kad vozim NAJBRŽE do mora i kad vozim 60-70, i razlika je bila ukupno 10 minuta. Nema šasne da ti od Otoke do Čaršije uštediš deset minuta, sve da voziš 100 na sat.
nemas pravo ogranicavati nekoga u tome kako ce da vozi
za to je valjda placena policija
a to sto ne ta ista ne radi sto treba je druga prica
muha_sa

#1206 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

jebem ti forum i temu kad je i pogledah :-)
-eh ovako :D
- GOLFERU--hajd malo popricaj sam sa sobom pa donesi neki zakljucak.
-tri trake zauzete(u gradu)--svi voze 50-60--zavisi koja je dozvoljena-jal 50-jal 60. :D ti voziš iza i žuri ti se pa ti idu na nerve :-) ko je u pravu--oni il ti :?:
-ne bih da morališem nego jednostavno želim da skontaš da nisi u pravu--jebe se nekom što se tebi žuri--oni voze po pravilu i propisu.

ps.
-i sam cesto u saobracaju kršim zakon al niko mi drugi nije kriv zbog toga vec iskljucivo ja i ja.--treba bit iskren pa priznat--jel tako :?: :D
zonbirile

#1207 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

država u banani i ne može imati drukčiji saobraćaj
muha_sa

#1208 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

zonbirile wrote:država u banani i ne može imati drukčiji saobraćaj
a mi nemamo snage stat pred ogledalo i priznat da griješimo.
Neelix

#1209 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

dje si mangupe :lol: opet je njemu papak neko ko vozi po propisima, a neko ko krsi zakon nije :-) onaj drugi tvrdi da ja nemam pravo "ogranicavati nekome kako ce da vozi" :lol: ne, ali imam pravo voziti maksimalnom dozvoljenom brzinom gdje god hocu. ti na svoju livadu pa vozi 200, niko te nece blokirat.
zonbirile

#1210 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

muha_sa wrote:
zonbirile wrote:država u banani i ne može imati drukčiji saobraćaj
a mi nemamo snage stat pred ogledalo i priznat da griješimo.
-------------------------------------------------------------
misliš stati i reći da smo u banani?
sofer

#1211 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by sofer »

ovako, neki postovi ovde na forumu me stvarno nerviraju, i ne mogu a de ne kazem svoje misljenje o temi. a mislim da sam adekvatan za tako nesto, s´ obziro da imam iza sebe preko 500.000 km gradske voznje samo sa sluzbenim vozilom, radio sam 5 g. na zutom taxiju, (nije tesko izracunati - dnevni prosjek mi je bio 250 km). svi znate kako taxisti voze u Sarajevu, e ja sam vozio jos gore (tako me barem vide ovi vozaci koji za sebe kazu da voze 20 g. i nisu nikad napravili udes a za cijeli zivot nisu presli koliko ja predjem za 1. g.). E pa dragi moji, ja sam imao samo jedan udes,
pri brzini od 60 km/h (izmedju semafora RTV i semafora u kod Hypo banke), novembar 2009, lik koji je vozio ispred mene, zakoci mi naglo, odnosno "ukopa se", i ja ga udarim sa ledja, i dobijem ga na sudu, jer sam dokazao da je NAGLO SMANJIO BRZINU BEZ RAZLOGA I PRI TOME DOVEO U OPASNOST DRUGE UCESNIKE U SAOBRACAJU.
Prestrojavao sam se po 38 puta iz jedne u drugu traku na relaciji Nedjarici - Skenderija, i nikad nikoga nisam doveo u opasnost, jer vi koji me ne shvatate, vi nemate FILING kod prestrojavanja, da sad ne objasnjavam kako to ide, ionako to necete nikada nauciti.
Misljenja sam da najmanje 50 posto vozaca u SA, ne zna da vozi, al´ hajde sad, nije moje da ih ja upucujem na dodatnu provjeru znanja. a navest cu vam samo jedan argumenat: svi se vjerovatno sjecate kada su u SA poceli da postavljaju semafore sa BLINKAJUCIM ZELENIM SVIJETLOM prije nego se upali ZUTO. eh koliko je ""vozaca" prouzrokovalo udes cak i lancani udes jer su kocili na prvo treptajuce zeleno, umjesto da prodje i on i jos najmanje 2 vozila iza njega.
Pa koliko vozaca SPAVA na semaforima NA SKRETANJU U LIJEVO i
umjesto da prodje pet vozila; PRODJU SAMO 2 ILI 3.
respo

#1212 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:dje si mangupe :lol: opet je njemu papak neko ko vozi po propisima, a neko ko krsi zakon nije :-) onaj drugi tvrdi da ja nemam pravo "ogranicavati nekome kako ce da vozi" :lol: ne, ali imam pravo voziti maksimalnom dozvoljenom brzinom gdje god hocu. ti na svoju livadu pa vozi 200, niko te nece blokirat.
pa nemas pravo
ko si ti da provodis zakon niko i nista kao ni ja
Neelix

#1213 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

ne provodim ja zakon. ja vozim kako mi je dozvoljeno. nista brze, nista sporije.
sofer

#1214 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by sofer »

ljepo od tebe sto se ti brines za ostale saobracaju i ja radim isto...

Itekako je moguce ustediti ako ne 10 onda sigurno 8-9 minuta... posto (kao i ja poznajes semafore) onda znas da te dva peglatora mogu kostati i po 2-3 crvena na semaforima, a uz to dodaj da isti jako sporo krecu na semaforu... a kada imas slobodne trake vrlo lahko na odredjenim dijelovima ubrzas tako da izbjegnes svako crveno (bez obzira sto tu imaju kamere a ti vozis preko ogranicenja) u to uracujan i da skreces ljevo prema merkuru i vrlo je bitno kako ces proci semafor prije... jer ako te ufati crveno i neki peglator negine ti da gubis 2 minute jer neces stici na zeleno za skretanje ljevo... i da ponovim ja ne pricam o guzvama...[/quote]

golfere
ma u pravu si 100 posto
Last edited by sofer on 28/11/2010 18:26, edited 1 time in total.
zonbirile

#1215 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

vožnja u gradu je specifična i treba imati razumijevanje i filing za ostale učesnike.U čemu je problem skloniti se čovjeku koji žuri,ati guslaš dozvoljenom brzinom.Rijetko ko vozi mnogo brže,ali njemu bar na psihičkom planu izgleda da će prije stići.Sklanjanje hitnoj je posebna tema,propuštanje pješaka,trepčeće žuto i sl.nebuloze.Jednostavno ima ljudi koji umru , a ne nauče voziti,položili su godinama voze,ali đaba ne leži im.
JThomas

#1216 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

Misljenja sam da najmanje 50 posto vozaca u SA, ne zna da vozi,
al' svejedno tripuje da je šumaher i ponaša se u skladu sa tim. e u tome je problem, u nas svi znaju da voze i ko će njima ograničenja da postavlja...
respo

#1217 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:ne provodim ja zakon. ja vozim kako mi je dozvoljeno. nista brze, nista sporije.
e onda procitaj sta je erszbet (ili kako se vec pise) napisao
pa onda komentarisi
Neelix

#1218 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

JThomas wrote:
Misljenja sam da najmanje 50 posto vozaca u SA, ne zna da vozi,
al' svejedno tripuje da je šumaher i ponaša se u skladu sa tim. e u tome je problem, u nas svi znaju da voze i ko će njima ograničenja da postavlja...
:thumbup: kad se sjetim onog majmuna, vr6 ili ovako nekako, kako popuje po forumu da u gradu treba biti 80 ili 90 ogranicenje jer on zna vozit i moze reagovat na vrijeme. il kako, kad pola drzave zivi u siromastvu, divljacima treba praviti stazu gdje ce svoje frustracije iskaljivat :lol:
kojeime

#1219 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kojeime »

...
sofer

#1220 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by sofer »

znaci mi iskusni moramo misliti i za sebe i za vas neiskusne, a vi neiskusni ne trebate nikako misliti. pa sljedeci put kad sjednes u auto, nemoj samo rutinski da vozis od tacke A do tacke B, nego malo prati desavanja u saobracaju
respo

#1221 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

sofer taxisti posebno nisu cvjecke
a biti taxista ne znaci automatski biti i iskusan
posebno ne ovi mladji taxisti koje vidjam po gradu
a o stilu voznje taksista mogla bi se otvoriti posebna tema
od stajanja na sred ulice
naglog kocenja da se uzme musterija
od prestrajavanja preko dvije trake takodje radi musterija
itd itd
da ne nabrajam zaboravit cu sta od tolikog repertoara

ne znam je li jos vozis ili si se oprostio od taxija ali je tako
naravno uvijek ima izuzetaka pa i medju taksistima
zateznistub

#1222 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zateznistub »

@sofer
fataj se taxija zivotati, a ne popuj ovdje kako ko vozi. Pogotovo vecina vas taxi vozaca nema pojma sa volanom. Tih tvojih 500k kilometara (ako je istina, u sto duboko sumnjam) ne znaci ama bas nista, ja sam za razliku od tebe vozio samo direktore (s'a ces) i u bh i vani pa nisam toliko presao ali jesam postovao propise kako zbog udobnosti onih koje vozim tako i zbog financijkog razloga jer bi ja u tom slucaju placao kazne iz svog đepa a ne firma za koju radim.

@nelix,
ako se zaista tako ponasas u saobracaju, onda respect ljudino. Da je bog dao vise takvih ne bi citali svako malo koliko je raje izginulo na cestama
muha_sa

#1223 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

tema je---: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom---

eh sad--po nekim postovima papak i divljak za volanom je onaj ko gradom vozi 50.km/h :-)
-papak je ko ne krene iste sekunde na zelenom..................................................

-ne kontam--do mene je :D
zateznistub

#1224 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zateznistub »

muha_sa wrote:tema je---: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom---

eh sad--po nekim postovima papak i divljak za volanom je onaj ko gradom vozi 50.km/h :-)
-papak je ko ne krene iste sekunde na zelenom..................................................

-ne kontam--do mene je :D
Mozda spavaci i nisu papci, to je malo teska kategorija ali da mi nekad znaju pojesti zivce to svakako, ali i oni koji sviraju kad se ni zuta ne zagrije do kraja
Comrad

#1225 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Comrad »

Treba spomenuti i one koji voze ispod ogranicenja bez razloga, jer i oni isto ugrozavaju saobracaj. Ovo se najcesce desava u blizini kamera. Znaci, fino stoji ogranicenje 60, a lola cim pridje na 100m kameri uspori na 40km/h, na kameri cak i ispod toga. :shock: Nek namjeste kamere da slikaju i one sto presporo voze. :D
Locked