Moderator: anex

Pridruzujem se cestitikamaahuseino wrote:@Anonimni![]()
Jel' ovo onaj sto je bio na mjesecu?
Dwndler wrote:Pridruzujem se cestitikamaahuseino wrote:@Anonimni![]()
Jel' ovo onaj sto je bio na mjesecu?![]()
Nije ovaj bio na mjesecu, kad se islo na mjesec automatski kronograf nije bio ni izmisljen![]()
Na mjesecu je bio Speedmaster sa vec odavno legendarnim cal. 321 najvjerovatnije ref. 105.012 ili 105.003.
Poslije su ga zamjenili sa cal. 861, ali 861 je manje kvalitetan i ne tako popularan kod kolekcioinara kao 321![]()
Ovaj kod anonimnog mi lici na nesto iz 90'ih,a neka me ispravi ako grijesim.
Normalno da je to tacno, ali ti nisi procitao moj post skorz.ahuseino wrote:Dwndler wrote:Pridruzujem se cestitikamaahuseino wrote:@Anonimni![]()
Jel' ovo onaj sto je bio na mjesecu?![]()
Nije ovaj bio na mjesecu, kad se islo na mjesec automatski kronograf nije bio ni izmisljen![]()
Na mjesecu je bio Speedmaster sa vec odavno legendarnim cal. 321 najvjerovatnije ref. 105.012 ili 105.003.
Poslije su ga zamjenili sa cal. 861, ali 861 je manje kvalitetan i ne tako popularan kod kolekcioinara kao 321![]()
Ovaj kod anonimnog mi lici na nesto iz 90'ih,a neka me ispravi ako grijesim.
Cekaj, cekaj... znaci ovo ovdje nije tacno sto kaze Omega![]()
http://www.omegawatches.com/spirit/hall ... -moonwatch
"The OMEGA Speedmaster Professional chronograph Buzz Aldrin was wearing when he stepped onto the lunar surface in July of 1969 is arguably the most famous wristwatch in the world..."
Aaaa to si mislio, automatic... OK.Dwndler wrote:Normalno da je to tacno, ali ti nisi procitao moj post skorz.ahuseino wrote:
Cekaj, cekaj... znaci ovo ovdje nije tacno sto kaze Omega![]()
http://www.omegawatches.com/spirit/hall ... -moonwatch
"The OMEGA Speedmaster Professional chronograph Buzz Aldrin was wearing when he stepped onto the lunar surface in July of 1969 is arguably the most famous wristwatch in the world..."
Anonimni clan je kupio Speedmaster koji je automatic cal. 1155 ili ti Valjoux 7750.
Fokusiraj se na rijec AUTOMATIC![]()
Speedmaster koji je isao u svemir i na Mjesec je bio rucno navijan, a ne automatic.
Automatic kronograf je tek izasao tu oko 1969-1970 (Zenith, Seiko i ostali).
Prije toga su svi kronografi bili rucno navijani mehanizmi.
Druga stvar koju sam negdje procitao je da i da je bilo automatskih kronografa nebi ih nosili u svemir, jer tamo nema gravitacije, tj. gravitacija je 0, pa se mehanizam ne bi navijao pokretima ruke.
A izbor sata je NASA obavila puno prije, negdje pocetkom 60'ih ja mislim i to u biti bez znanja Omega ili druge dvije firme (mislim da su bili Rolex i Bulova).
anonimni clan wrote:Hvala .........hvala......
Radi se o Omega Kalibru 1155 u stvari preradjenom ETA 7750.
Godina proizvodnje je oko 2000. Ref 175 0043
Funkcije:Sat,minute,sekunde,hronograf,tahometar,datum (brzo prebacivanje)
Safirno staklo......Velicina 39 mm bez krone,visina 13,7mm.
Kad nabavim odgovarajucu narukvicu ........onda ce to biti potpuni dozivljaj......
Trenutno je kozni kais/remen odprilike kao na slici na Dwindlerovom linku........ahuseino wrote:anonimni clan wrote:Hvala .........hvala......
Radi se o Omega Kalibru 1155 u stvari preradjenom ETA 7750.
Godina proizvodnje je oko 2000. Ref 175 0043
Funkcije:Sat,minute,sekunde,hronograf,tahometar,datum (brzo prebacivanje)
Safirno staklo......Velicina 39 mm bez krone,visina 13,7mm.
Kad nabavim odgovarajucu narukvicu ........onda ce to biti potpuni dozivljaj......
Kakvu ces narukvicu? Ima li sat serijski broj nazad kod 7 sati? Jesi li siguran da je sapphire a ne acrylic (ovi neki prodavci na Ebay-u listiraju da je acrylic)?
Ja sam onu Omegu SMP vratio, jer mi je covjek prodao i rekao dolazi sa papirima, kad je dosla, vidim ima uputstva i nekakvo uvjerenje od dealera da se kune casnom pionirskom da je sat originalan. I jeste nemam sumnje, pratio sam ga gubi oko 3 sec/dan, odgovara i frekvencija, tezina, izgled i sve, samo sto nije imala serijskog broja ni izvana ni unutra na mehanizmu.
Odstranili ga... popizdija sam kad sam ga otvorio i vidio da su ga i sa mehanizma ostrugali. Tako da sam ga vratio (znam da je @Black pitao). Sada ponovo trazim, i svidja mi se u stvari vise ovaj SMP crni co-axial (nego tradicionalni 007 plavi), ali mi se momentalno ne daje $2000. Kontam polako, a kontam mozda i da prodam, ako more izasta ovaj Orient i da ove godine samo uzmem SMP, a mozda slijedece Speedmaster-a, upravo ovakvog ko kod @Anonimnog. Ovaj Orient sto imam je onako pilotskog izgleda, pa bi mi u tom pogledu ne trebaju oba.

Caviar ti je odgovorio oko co-axial-a, ja sam ti talasika oko novih mehanizama i satovaAko mogu priupitat ove strucnije od mene (Caviar, Anonimni i Dwindler)
Hvala, hvalaiceman ze wrote:
Jos jednom da Vam cestitam na izvrsnoj temi, i poznavanju ovog lijepog zanimanja i hobija. Tako da mi laici, osim sto nesto naucimo, mozemo i neka pragmaticna pitanja da postavimo. Naime, mama mi ide u penziju nakon 38 godina rada u skoli, tako da smo mi ukucani skupili nesto novca, htjeli bi da je iznenadimo i nagradimo, za njen predani rad. Da li bi mi mogli preporuciti neki zenski sat, da ga mogu kupiti, i da ona bude zadovoljna. Hodao sam po gradu, nisam zadovoljan uslugom nasih domacih prodavaca, imao sam neka neugodna iskustva oko postovanja garantnog roka i sl.
Nisam stavio namjerno cijenu, znam da se kvalitet ne moze mjeriti samo cijenom, ako mi mozete dati vise prijedloga, pa da vidim mogu li se uklopiti u budzet koji imam.Unaprijed zahvalan!
Pa dobro razumijem da je morebit dobar, ali kako bi ih uporedio sa ovim mehanizmima sto sam naveo? Recimo da ti neko pokloni neki mehanizam bez ikakvog oklopa - bi li uzeo Co-axial prije nego bilo gore koji spomenuti? Gdje bi ga smjestio? Ocigledno je po cijenama u zadnjih par godina da Omega hoce da predze e u visi segment i da bude kompeticija Rolexu. Moze li se Co-axial mjeriti sa recimo ovim dooobro provjerenim mehanizmima (pogotovo ovim 3130 i 4130 - za koje kazu da su ko tenk). Ja mislim da NE, bez recimo decenija dotjerivanja ovog novog mehanizma. Ili mozda grijesim.BlackCaviar wrote:Co-axial je mlada tehnologija. Mislim da je prvi co axial movement bio 2500. Tad je Omega nešto kombinovala, tj u stari mehanizam ubacili su co-axial tehnologiju. U toj seriji je bilo i najviše problema (stajanje sekundare, problemi sa kašnjenjem, nepravilno podmazan mehanizam u fabrici...) ali kasnije je to riješeno u "C" seriji. (mada ima još nekih klipova na yt sa stajanjem sekundare u toj C seriji) - znači, izbjegavati A i B seriju
George Daniels je bio inovator co-axiala i predvidio je da radi na 21600bph a Omega ih je pravila u početku da rade na 28800bph (to je u tom običnom Eta mehanizmu). Kasnije je to smanjila na 25200bph, što je opet bilo za 0,5Hz brže.
Problemi su riješeni u 8500 mehanizmu koji je u potpunosti izgrađen u skladu sa co-axial tehnologijom i gdje ja nema nikakvih problema dosad. Uz to je i prelijep.
Izašao je i novi Omega cal. 9300/9301, hronograf koji je u potpunosti inhouse. Silicijumska nemirnica, Nivachoc anti-shock sistem, 2 opruge za 60h rezerve. Odlično izgleda mehanizam, moderno, crni šarafi, crna nemirnica, obrada itd. Bude se ugrađivao se u Seamastere i Speedmastere.
Sad, i ove greške uzimaj sa rezervom. Loša vijest se brže širi od dobre.
Gledaj samo da je sat proizveden poslije 2007. godine.
iceman ze wrote:Jos jednom da Vam cestitam na izvrsnoj temi, i poznavanju ovog lijepog zanimanja i hobija. Tako da mi laici, osim sto nesto naucimo, mozemo i neka pragmaticna pitanja da postavimo. Naime, mama mi ide u penziju nakon 38 godina rada u skoli, tako da smo mi ukucani skupili nesto novca, htjeli bi da je iznenadimo i nagradimo, za njen predani rad. Da li bi mi mogli preporuciti neki zenski sat, da ga mogu kupiti, i da ona bude zadovoljna. Hodao sam po gradu, nisam zadovoljan uslugom nasih domacih prodavaca, imao sam neka neugodna iskustva oko postovanja garantnog roka i sl.
Nisam stavio namjerno cijenu, znam da se kvalitet ne moze mjeriti samo cijenom, ako mi mozete dati vise prijedloga, pa da vidim mogu li se uklopiti u budzet koji imam.Unaprijed zahvalan!
Išao bih na sigurno. Za Co-Axial treba vremena da se vidi kakav je. Dok npr ETA 7750 je najčešći auto hronograf kojeg svaki iole urar zna popravljati, i popravak nije skup kao što bi bio za co-axial. Prijatelj ima Omegu Seamaster Chrono sa tim mehanizmom i bez obzira na način nošenja on gubi jednu sekundu na dan.ahuseino wrote: Pa dobro razumijem da je morebit dobar, ali kako bi ih uporedio sa ovim mehanizmima sto sam naveo? Recimo da ti neko pokloni neki mehanizam bez ikakvog oklopa - bi li uzeo Co-axial prije nego bilo gore koji spomenuti? Gdje bi ga smjestio? Ocigledno je po cijenama u zadnjih par godina da Omega hoce da predze e u visi segment i da bude kompeticija Rolexu. Moze li se Co-axial mjeriti sa recimo ovim dooobro provjerenim mehanizmima (pogotovo ovim 3130 i 4130 - za koje kazu da su ko tenk). Ja mislim da NE, bez recimo decenija dotjerivanja ovog novog mehanizma. Ili mozda grijesim.
Ovi rijeseni problemi koje navodis su nekako kratkotrajne prirode, kvarovi u prvih godinu-dvije. Sta ce biti sa mehanizmom za 20-30 godina? Ili se bezze brinem...
Kako bi koaksijalca uporedio sa ovim gore mehanizmima... sta vele u uroloskim krugovima, je li istinski vrijedan uroloske paznje.
Ma bio je pozlacenBlackCaviar wrote:@Iceman Ze Reci do koliko para i kakav mehanizam hoćeš. Automatik ili kvarc?. Ja bih išao na nešto iz sedamdesetih u dobrom stanju. Možda nekakva Omega navijač ili automatik, po Sarajevu ih ima na svakom koraku, samo malo prođi Baščaršijom. Bio je jedan urar blizu Hodžića gdje sam stao i ugledao zlatnog ili pozlaćenog Girard Perregaux-a, navijača koji me oduševio. Cijena mu bijaše 500KM. Zna Dwndler na kojeg GP mislim
Tako. Te vintage Omege se uglavnom kreću oko 300-400 KM.
Ako hoćeš novo, reci do koliko para pa možemo dalje.
Pa valjaju li te Omege sto prodaju po carsiji, mislim oce li ti pustiti da otvoris sat da vidis da nije kakva prevara.Dwndler wrote:Ma bio je pozlacenBlackCaviar wrote:@Iceman Ze Reci do koliko para i kakav mehanizam hoćeš. Automatik ili kvarc?. Ja bih išao na nešto iz sedamdesetih u dobrom stanju. Možda nekakva Omega navijač ili automatik, po Sarajevu ih ima na svakom koraku, samo malo prođi Baščaršijom. Bio je jedan urar blizu Hodžića gdje sam stao i ugledao zlatnog ili pozlaćenog Girard Perregaux-a, navijača koji me oduševio. Cijena mu bijaše 500KM. Zna Dwndler na kojeg GP mislim
Tako. Te vintage Omege se uglavnom kreću oko 300-400 KM.
Ako hoćeš novo, reci do koliko para pa možemo dalje.a i za one druge Omege je trazio oko 500 ili 550 koliko se sjecam. I sto pises bio, zar ga nema vise?