neko ima familiju pa kod njih za pocetak, neko ide na sve ili nista...Niemand wrote:zensko samsema911s wrote:Napumpaj kaku strankinju,., bar toga sada ima dosle Su da obidju famaliju. Bosna, bazeni, puniNiemand wrote:Kako uopce oticinacini
a i, ozbiljno pitam
svi odose? kako odose
Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- Ljakan
#1201 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- fortaleza
#1202 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Gledam neku statistiku FZS-a koju je netko zalijepio na forumu i upada u oči činjenica da od nešto više od 1,6 milijuna stanovnika u federaciji (ne brojeći djecu i školarce) 41,5% čini stanovništvo sa završenim samo osnovnim obrazovanjem ili čak manje. To je na razini zemalja trećeg svijeta, gotovo afričkih i nekih azijskih.
Srednje obrazovanje 49%, a ona siću od desetak posto čine visokoobrazovani.
Ne samo da želimo pobjeći iz kaljuže već i ne ulažemo u bolju budućnost pa gonjamo neke azile i bježimo na neviđeno, a sve to dosta pokazuje budućnost ovog prostora i same ljudske potencijale.
Evo ja u idućih 20 godina ne vidim drastičnu promjenu ovih postotaka izuzev srednjeg obrazovanja.
Srednje obrazovanje 49%, a ona siću od desetak posto čine visokoobrazovani.
Ne samo da želimo pobjeći iz kaljuže već i ne ulažemo u bolju budućnost pa gonjamo neke azile i bježimo na neviđeno, a sve to dosta pokazuje budućnost ovog prostora i same ljudske potencijale.
Evo ja u idućih 20 godina ne vidim drastičnu promjenu ovih postotaka izuzev srednjeg obrazovanja.
-
Niemand
#1203 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Neki dan sam gledala po net-u malo oko toga, i vidim pretezno se trazi bar 2-3 godine radnog iskustva. Kontam, za mladji narod naravno, tesko je i to skupiti u bosni, kamoli sta drugo, kako idu onda?Gojeni H wrote:
Neko zna nekoga, pa nadje posao u istoj firmi. Drugi se zene, udaju. Rijetki nadju posao direktno, vide ugovor i onda idu.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1204 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kakva je to nakaradna statistika
ispade da smo svi većinom glupi, retardirani i nepismeni....kako onda preko 90% srednjoškolaca upisuje fakultet i otkuda onolike hiljade VSS na birou? Koje budaleštine..... 
- Gojeni H
#1205 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa skupe te 2-3 godine iskustva, idu na graduate program u firmi ...Niemand wrote:Neki dan sam gledala po net-u malo oko toga, i vidim pretezno se trazi bar 2-3 godine radnog iskustva. Kontam, za mladji narod naravno, tesko je i to skupiti u bosni, kamoli sta drugo, kako idu onda?Gojeni H wrote:
Neko zna nekoga, pa nadje posao u istoj firmi. Drugi se zene, udaju. Rijetki nadju posao direktno, vide ugovor i onda idu.
Sta si zavrsila/zavrsavas?
-
detroit-mercy
#1206 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Znas da je kod nas na prvoj godini cistiliste, prolaznost na drugu ispod 10%Lajavikrelac wrote:Kakva je to nakaradna statistikaispade da smo svi većinom glupi, retardirani i nepismeni....kako onda preko 90% srednjoškolaca upisuje fakultet i otkuda onolike hiljade VSS na birou? Koje budaleštine.....
-
prog321
#1207 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
To je glupost.fortaleza wrote:Gledam neku statistiku FZS-a koju je netko zalijepio na forumu i upada u oči činjenica da od nešto više od 1,6 milijuna stanovnika u federaciji (ne brojeći djecu i školarce) 41,5% čini stanovništvo sa završenim samo osnovnim obrazovanjem ili čak manje. To je na razini zemalja trećeg svijeta, gotovo afričkih i nekih azijskih..
Gdje si našao tu statistiku?
Daj link ?
-
detroit-mercy
#1208 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Izvini ja mislio ti se zezas zbogNiemand wrote:Malo obraza cak ni na forumu ne bi skodilo.detroit-mercy wrote:Ista stvar, podaj strancu, jos mu dobru pitu napravi ima da te vodi expresno. Stranci su ti inace velike poguzijeNiemand wrote: zensko sama i, ozbiljno pitam
svi odose? kako odose
.
Dodjem normalno pitam i vidjaj vam odgovoraA to sto si reko, predlozi materi il sestri, pa kad se naucis ponasati i saliti kako treba, onda probaj biti duhovit na kliksu.
Ccc. Obraza malo. Ako ga imate, jelte.
Ako imas familiju u Americi, upisi koledz, imas cetiri godine da smislis nesto
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1209 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Još da nema privatnih kikiriki univerziteta složio bi se s tobom....a na filozofijama, sociologijama i ostalim "finim umjetnostima" prolaznost je velika...detroit-mercy wrote:Znas da je kod nas na prvoj godini cistiliste, prolaznost na drugu ispod 10%
-
detroit-mercy
#1210 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne mora znaciti, kreni da su u toj statistici ljudi koji su rodjeni 30, 40, 50 tih godina, dosta njih ima samo zavrsenu osnovnu ili srednju. Pa cak I medju onima rodjenim 60tih I 70tih imas dosta njih sa samo srednjom skolom. Nekih 10% visoko obrazovanih je cifra koju sam ja ranije sretao.prog321 wrote:To je glupost.fortaleza wrote:Gledam neku statistiku FZS-a koju je netko zalijepio na forumu i upada u oči činjenica da od nešto više od 1,6 milijuna stanovnika u federaciji (ne brojeći djecu i školarce) 41,5% čini stanovništvo sa završenim samo osnovnim obrazovanjem ili čak manje. To je na razini zemalja trećeg svijeta, gotovo afričkih i nekih azijskih..
Gdje si našao tu statistiku?
Daj link ?
-
detroit-mercy
#1211 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne mora znaciti, ta cifra od 10% visokoobrazovanih je bila u opticaju jos prije par godina, ne bi me cudilo.Lajavikrelac wrote:Još da nema privatnih kikiriki univerziteta složio bi se s tobom....a na filozofijama, sociologijama i ostalim "finim umjetnostima" prolaznost je velika...detroit-mercy wrote:Znas da je kod nas na prvoj godini cistiliste, prolaznost na drugu ispod 10%
-
prog321
#1212 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Dobro. Možda je tačno za starije generacije ali u tome ne odskaču i druge razvijene države. Veoma mali procenat generacije 1930-1940 ima više od osnovne škole bilo gdje u svijetu.
- Ljakan
#1213 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Skupljaju radna iskustva na poslovima gdje ne traze istoNiemand wrote:Neki dan sam gledala po net-u malo oko toga, i vidim pretezno se trazi bar 2-3 godine radnog iskustva. Kontam, za mladji narod naravno, tesko je i to skupiti u bosni, kamoli sta drugo, kako idu onda?Gojeni H wrote:
ondaR upisuju kojekakve skole,fakuljtete sta sve ne da bi dosli do normalnog posla.ne more nista preko noci sine.
-
detroit-mercy
#1214 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Znaci da bi statistika mogla biti i tacnaprog321 wrote:Dobro. Možda je tačno za starije generacije ali u tome ne odskaču i druge razvijene države. Veoma mali procenat generacije 1930-1940 ima više od osnovne škole bilo gdje u svijetu.
Mada, da se ne ponavljam, ja sam se sa tim procentom i ranije sretao. Realno kada podjes, pogledaj ruralne krajeve i obrazovanost, pa manja mjesta i obrazovanost, B.Luka i Sarajevo nisu neke reference jer je u njima koncentracija visokoobrazovanog stanovnistva puno veca nego u drugim krajevima.
-
vade_mecum
-
Rizvan
#1216 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ponovo se po medijima počela vrtiti priča onog nekakvog udruženja o 60 i nešto hiljada koji su napustili BiH u proteklih par godina. Sinoć tako gledam prilog na Hayatu i kažem sebi vidi opet bubaju cifre bez izvora, kad ovaj puta spomenuše na kraju priloga i izvor
, a izvor im je ni manje ni više nego mjesne zajednice.

-
prog321
#1217 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Statistika bi mogla biti tacna. Da. Ali bi volio vidjeti kako se poredi sa ostalim evropskim zemljama. Recimo Italijom ili Poljskom. Sigurno ne odskacemo previse.
- Ali Kemal
#1218 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne mozes kikiriki privatni univerzitet ubrajati u visoku spremu. Nisam siguran u sta bi se to uopste ubrajalo?Lajavikrelac wrote:Još da nema privatnih kikiriki univerziteta složio bi se s tobom....a na filozofijama, sociologijama i ostalim "finim umjetnostima" prolaznost je velika...detroit-mercy wrote:Znas da je kod nas na prvoj godini cistiliste, prolaznost na drugu ispod 10%
-
detroit-mercy
#1219 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Evo ti podatak iz 2012 za skolovanje, po ovome, manje od petine populacije 30-34 godine je sa tercijarnom edukacijom u BiH. Tome pridodaj i ove starije generacije i nekih 10% sa VSS je sasvim realno. Btw, Rusija, Kanda, Japan, Korea, svi preko 50%prog321 wrote:Statistika bi mogla biti tacna. Da. Ali bi volio vidjeti kako se poredi sa ostalim evropskim zemljama. Recimo Italijom ili Poljskom. Sigurno ne odskacemo previse.
Less than one fifth of the population aged 30–34 had completed a tertiary level of education in Turkey, Albania and Bosnia and Herzegovina
Figure 3 shows the proportion of 30–34 year olds who had completed a tertiary level of education. Within the EU-28, this ratio reached more than one third (36.9 %) of this subpopulation by 2012. All of the enlargement countries (for which data are available) reported lower proportions in 2013, ranging from less than one fifth of those aged 30–34 in Turkey, Albania (2012 data) and Bosnia and Herzegovina to around one quarter in the former Yugoslav Republic of Macedonia and Serbia.
-
prog321
#1220 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Tertiary level of education - znaci obrazovanje poslije srednje skole. Ne osnovne. 
I podatak da manje od jedne petine onih izmedju 30-34 ima vecu skole od srednje je smjesna.
Ko ti je izvor?
I podatak da manje od jedne petine onih izmedju 30-34 ima vecu skole od srednje je smjesna.
Ko ti je izvor?
-
detroit-mercy
#1221 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jebaji ga, ne kopira ga, neka EU agencija. Protabiriti cu malo.prog321 wrote:Tertiary level of education - znaci obrazovanje poslije srednje skole. Ne osnovne.
Ko ti je izvor?
Mozemo se mi smijati koliko hocemo ali ljudi izbacuju statistike, sad sto se nama svidaju ili ne je druga stvar.
Najzalosnije od svega je da smo vazda sa Albanijom u paru, valjda ti I to govori nesto.
-
detroit-mercy
#1222 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Znam sta je tercijarna edukacija, zato ti kazem ako manje od 20% populacije 30-34 ima tu edukaciju onda onih 10% VSSa i nije nerealan broj.prog321 wrote:Tertiary level of education - znaci obrazovanje poslije srednje skole. Ne osnovne.
Ko ti je izvor?
-
prog321
#1223 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Daj mi ba izvor.
Ako je neki blog ili nvo glupost onda znamo na cemu smo.
Iskreno, dovoljno je da provjeris godisnji broj studenata na nasim univerzitetima, pa da shvatis kako tvoja statistika nema smisla.
Iskreno, dovoljno je da provjeris godisnji broj studenata na nasim univerzitetima, pa da shvatis kako tvoja statistika nema smisla.
-
detroit-mercy
#1224 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jarane ja studirao u BiH, na prvoj godini nas bilo 200 u drugu preslo 16prog321 wrote:Daj mi ba izvor.
-
detroit-mercy
#1225 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... statisticsprog321 wrote:Daj mi ba izvor.