Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
ILVIIR

#1201 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

vivaldi wrote:ma jebo to preliminarni, konacni, par stotina gore-dole. to je beznacajno

govorim o tendenciji koja traje vec decenijama. mi smo prije rata imali 10-15 hiljada vise rodjenih od hrvatske, a prije 50 godina gotovo izjednaceni sa srbijom. ovih par stoja danas konacni/preliminarni je presmjesno naspram toga
ok, kontam.

sto se hrvatske tice, slazem se. ali mora se reci da smo tada imali skoro isti broj stanovnistva. sa druge strane, i pored katastofalnijeg stanja u bosni i popisnog inzinjeringa, opet cemo izgleda imati bolji natalitet nego hrvatska.

to za srbiju isto stoji. ali kad poredis stanje pred rat sa srbijom, onda smo tu negdje jos uvijek. razlika je men se cini cak manja postala, a stanovnistva smo izgubili sigurno 3 puta vise nego oni procenutalno gledano!
Yug

#1202 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Yug »

Trend odlaska stanovnistva iz BiH,HR i SR,u zapadnu evropu i prekookeanske zemlje se nastavlja i bit ce ga sve vise,posebno je to izrazeno u Hrvatskoj odkako su usli u EU,tako da je buducnost sumorna u svakom slucaju.
vivaldi

#1203 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by vivaldi »

ILVIIR wrote:
vivaldi wrote:ma jebo to preliminarni, konacni, par stotina gore-dole. to je beznacajno

govorim o tendenciji koja traje vec decenijama. mi smo prije rata imali 10-15 hiljada vise rodjenih od hrvatske, a prije 50 godina gotovo izjednaceni sa srbijom. ovih par stoja danas konacni/preliminarni je presmjesno naspram toga
ok, kontam.

sto se hrvatske tice, slazem se. ali mora se reci da smo tada imali skoro isti broj stanovnistva. sa druge strane, i pored katastofalnijeg stanja u bosni i popisnog inzinjeringa, opet cemo izgleda imati bolji natalitet nego hrvatska.

to za srbiju isto stoji. ali kad poredis stanje pred rat sa srbijom, onda smo tu negdje jos uvijek. razlika je men se cini cak manja postala, a stanovnistva smo izgubili sigurno 3 puta vise nego oni procenutalno gledano!
rat je katastrofa u svakom smislu pa tako i u demografskom, ali nas natalitetni pad je prije svega mirnodopski i to ne post dejtonski vec onaj titin mir.

nas natalitetni vrhunac su bile 50-te. tada se u prosjeku godisnje radjalo 100-ak hiljada (cak i vise), a svake naredne decenije je taj prosjek padao po 10 hiljada, pa se 60-ih radjalo godisnje 90-ak hiljada, u 70-im je to palo na 80-ak hiljada, u 80-im na 70-ak, a u 90-te (1990 i 1991) se radjalo 60-ak hiljada.

znaci pocetkom 90-ih se u bih godisnje radjalo oko 40 hiljada manje nego 50-ih.

hrvatska je vitalnu staistiku uvela nesto kasnije, pocetkom 60-ih, a ne sjecam se tacno koja godina je u pitanj, ali znam da sam negdje procitao da je rekord bilo 70 hiljada rodjenih jedne godine sto je bilo pickin dim u odnosu na nas.

srbija je nakon II svjetskog rata imala u prosjeku samo 10-20% veci natalitet, a najmanja razlika je bila 1964 kada se u srbiji rodilo 103, a u bih 101 hiljada.

u principu svi su imali pad, ali nas pad je ubjedljivo najveci.

ali sa srbijom postoje 2 skoro nevjerovatna podatka.

srbijanski minus prosle godine je bio veci od naseg kompletnog mortaliteta. To znaci da se npr u bih prosle godine nije rodila bukvlano nijedna beba, srbija bi opet imala veci minus jer imaju ogorman mortalitet.

ali u isto vrijeme postoji drugi kuriozitet da razlika u broju rodjenih izmedju srbije i bih nikada u istoriji nije bila veca (u srbiji rodjeno 67 hiljada, a u bih 30). to je vise nego duplo vise sto se nikda nije desilo. cak i u nominalno iznosu (37 hiljada) tolika razlija nije zabiljezena zadnjih 50 godina, ustvari mozda je samo 3-4 godine negdje poslije II svjetskog rata razlika bila veca od 37 hiljada.

tako da u principu mi imamo najveci pad broja rodjenih cak i kada nas danas poredis sa pocetkom 90-ih (pred rat). srbija je 90-te imala 90 hiljada (prosle 67), a mi 66 hiljada (prosle jedva 30). hrvaskaa je imala manji pad i od srbije

nasu dubiozu jos uvijek ne poazuju brojevi iz jednostavnog razloga sto je nasa starona piramida takva da je gro populacije prestar za radjanje, a jos uvijek premlad za umiranje pa podaci nisu alramantni. nismo imali dugo popisa pa ne znamo starosnu strukturu, ali kada konacno objave ove rezulatet onda ce se moci predvijdeti dosta toga u buducnosti
sportman1

#1204 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sportman1 »

srbija i hr nisu imale krvav rat kao u bih i zato tvoji kurioziteti ne stoje.
ILVIIR

#1205 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

sve si u pravu vivaldi.

to sve se moze u sustini objasniti prije svega migracijama. hrvatska je dobila ogroman broj hrvata iz bih a srbija srba iz bih i iz hrvatske. mi u bih smo samo gubili stanovnistvo. tako da ne cude te brojke toliko i da ustvari nije "fer" porediti apsolutne razlike izmedju drzava prije i poslije rata.

osim toga, jedno je broj zivorodjenih, a drugo je natalitet. mislim da su bitiniji natalitet i fertilitet koji ukazuju na vitalnost i potencijal jednog naroda nego te apsolutne brojke.
vivaldi

#1206 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by vivaldi »

ILVIIR wrote:to sve se moze u sustini objasniti prije svega migracijama. hrvatska je dobila ogroman broj hrvata iz bih a srbija srba iz bih i iz hrvatske. mi u bih smo samo gubili stanovnistvo. tako da ne cude te brojke toliko i da ustvari nije "fer" porediti apsolutne razlike izmedju drzava prije i poslije rata.
ma svakako. sve se moze objasniti. u pravu si ti, mi jesmo decenijama bili fabrika beba koja je snabdjevala susjedne republike, samo sto to sada vise nije vazno. sadasnje cifre su takve kakve jesu..

nikakvo objasnjenje ne rijesava problem i nema tu fer ili nije fer. tako je kako je.

u proslost je uzaludno se vracat - da nije bilo migracija, da nije bilo zadnjeg rata, da nije bilo II svjetskog rata, da nije bilo I svjetskog rata, da nije bilo balkanskih ratova, da nije bilo...sve su to bilo dramaticni dogadjaji i svaki od njih je imao velikog uticaja, izmedju ostalog i na demografiju. sta bi bilo da se neki ili nijedan od tih dogadjaja nije desio niko ne zna niti ima ikakve koristi teoretisati o tome.
ILVIIR wrote:mislim da su bitiniji natalitet i fertilitet

naravno. natalitet je jedino sto je vazno. svijet ostaje na djeci, a ne starcima.

sa demografskog aspekta vaznije je jedno dijete od milion staraca jer ce ih dijete sve nadziviti i sto je jos vaznije imat ce priliku produzit vrstu. starci su svoje odsvirali.
Mister Yes

#1207 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: ma mozemo mi osjecati sta hocemo, ali podaci govore da smo demografski u neuporedivo goroj poziciji i od hrvatske i od srbije.
Kako misliš "neuporedivo goroj"?

Evo da pogledamo 2013-tu godinu:

Srbija
broj stanovnika 7.100.000
Broj rođenih 65.554
Stopa nataliteta 9,23

Hrvatska
Broj stanovnika 4.250.000
Broj rođenih 39.939
Stopa nataliteta 9,40

BiH
Broj stanovnika 3.470.000
Broj rođenih 31.103
Stopa nataliteta 8,96

Naravno, kada se našim rođenim doda još cca 700 Hrvata koji se rode u Hratskoj i nema ih u našoj statistici rođenih (ali se pojave u statistici obrazovanja) onda je BiH stopa nataliteta 9,16

Jesmo najgori ali nikako "neuporedivo gori" :roll:

Pri tome nama kvari statistiku RS koja ima samo 9.510 rođenih na 1.210.000 stanovnika što daje stopu nataliteta 7,86

Kada se pogledaju samo Bošnjaci Federacije na primjer, imamo 15.893 rođenih na 1.576.000 Bošnjaka Federacije što daje stopu nataliteta 10,08

Ipak smo najbolji :D
Last edited by Mister Yes on 04/04/2015 17:11, edited 1 time in total.
Yug

#1208 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Yug »

ILVIIR wrote:sve si u pravu vivaldi.

to sve se moze u sustini objasniti prije svega migracijama. hrvatska je dobila ogroman broj hrvata iz bih a srbija srba iz bih i iz hrvatske. mi u bih smo samo gubili stanovnistvo. tako da ne cude te brojke toliko i da ustvari nije "fer" porediti apsolutne razlike izmedju drzava prije i poslije rata.

osim toga, jedno je broj zivorodjenih, a drugo je natalitet. mislim da su bitiniji natalitet i fertilitet koji ukazuju na vitalnost i potencijal jednog naroda nego te apsolutne brojke.
Nije to ogroman broj,stotinu hiljada gore dole i u HR i u SR,i taj proces je davno zaustavljen.Mnogo veci je problem koliko godisnje odseli ljudi iz ove tri drzave u inostranstvo.
hajducka travica

#1209 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hajducka travica »

Hafis wrote:
Djuro11 wrote:Obicno preferiram 12-16 sati seksa radi tog s curom.
jadan ne bio, taman ćeš je u tom jahanju šupnuti negdje gdje ne treba, pa ćeš joj poremetiti anatomiju.
Tako se ne radi s curom koje želiš oženiti i praviti demografsku ekspanziju po Krajini. Pa čemu služe druge ženske, nego za maraton i rekorde.
A svoju moraš čuvati i štediti, to će biti sutra majka tvoje djece i drug u starosti....eee, nikad ti nećeš kuće u NeHumu s takvom pameću :zoka:
Nije valjda da je Djuro11 Krajisnik...???
ILVIIR

#1210 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
vivaldi wrote: ma mozemo mi osjecati sta hocemo, ali podaci govore da smo demografski u neuporedivo goroj poziciji i od hrvatske i od srbije.
Kako misliš "neuporedivo goroj"?

Evo da pogledamo 2013-tu godinu:

Srbija
broj stanovnika 7.100.000
Broj rođenih 65.554
Stopa nataliteta 9,23

Hrvatska
Broj stanovnika 4.250.000
Broj rođenih 39.939
Stopa nataliteta 9,40

BiH
Broj stanovnika 3.470.000
Broj rođenih 31.103
Stopa nataliteta 8,96

Naravno, kada se našim rođenim doda još cca 700 Hrvata koji se rode u Hratskoj i nema ih u našoj statistici rođenih (ali se pojave u statistici obrazovanja) onda je BiH stopa nataliteta 9,16

Jesmo najgori ali nikako "neuporedivo gori" :roll:

Pri tome nama kvari statistiku RS koja ima samo 9.510 rođenih na 1.210.000 stanovnika što daje stopu nataliteta 7,86

Kada se pogledaju samo Bošnjaci Federacije na primjer, imamo 15.893 rođenih na 1.576.000 Bošnjaka Federacije što daje stopu nataliteta 10,08

Ipak smo najbolji :D
bas me interesuje jesu li u hrvatskoj i srbiji napumpavali broj popisanih. ako i jesu, sigurno je u bih vise tih "lazno" popisanih..
hajducka travica

#1211 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hajducka travica »

Kad je u pitanju natalitet,ne jebu ni Bosanci kao sto su nekad jeb**ali.
vivaldi

#1212 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:Kako misliš "neuporedivo goroj"?
tacno onako kako sam napisao. mislim da bolje i preciznije ilustracije nema.

to bi pokazali i ovi tvoji podaci o stopi nataliteta da nisi "zaboravio" navesti kakvu smo mi i ostali imali stopu po decenijama onako kako sam ja napisao jer i po tom paramteru mi smo opet imali ubjedljivo najveci pad koji i dan danas traje i to takvom brzinom da je cak i ova tvoja komparacija iz 2013 vec u 2014 bila jos nepovoljnija.

@hajducka travica je to kratko i vrlo slikovito objasnio
VjecitiStudent

#1213 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

U januaru 2015. u FBiH priraštaj -446, samo je Kanton Sarajevo u blagom plusu, +31.

http://www.fzs.ba/Bilten0315.pdf
Mister Yes

#1214 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: to bi pokazali i ovi tvoji podaci o stopi nataliteta da nisi "zaboravio" navesti kakvu smo mi i ostali imali stopu po decenijama onako kako sam ja napisao jer i po tom paramteru mi smo opet imali ubjedljivo najveci pad koji i dan danas traje i to takvom brzinom da je cak i ova tvoja komparacija iz 2013 vec u 2014 bila jos nepovoljnija.
U svakom slučaju, ne znam zašto uopšte imamo ovu diskusiju. Samo budali nije jasno šta se dešava sa stanovništvom siromašnih zemalja nakon što ta zemlja uđe u EU. Evo samo kako se kretao broj Rumuna i Bugara u Njemačkoj. Stanovnici Njemačke po zemlji porijekla:

2004
Bugarska: 39,167
Rumunija: 73,365

2005
Bugarska: 39,153
Rumunija: 73,043

2006
Bugarska: 39,053
Rumunija: 73,353

Bugarska i Rumunija ulaze u EU

2007
Bugarska: 46,818
Rumunija: 84,584

2008
Bugarska: 53,984
Rumunija: 94,326

2009
Bugarska: 61,854
Rumunija: 104,980

2010
Bugarska: 74,869
Rumunija: 126,536

2011
Bugarska: 93,889
Rumunija: 159,222

2012
Bugarska: 118,759
Rumunija: 205,026

2013
Bugarska: 146,828
Rumunija: 267,398

2014
Bugarska: 183,263
Rumunija: 355,343

A to je samo Njemačka. Slične podatke ćeš naći i u ostalim zemljama zapadne EU

Svi koji prate demografiju znaju da ulazak u EU znači i masovne migracije u zemlje EU. To je nešto što je LOGIČNO očekivati i za Hrvatsku ali i za stanovnike BiH koji imaju hrvatski pasoš pa samim tim i EU pasoš. To očekuju i sami Hrvati na forum.hr a i Hrvatski političari se sve više bave ovim problemom i opasnošću koja iz toga prijeti. A svaki pametan čovjek planira buduće korake na osnovu očekivanih procesa. Ako je tačno da će Hrvati BiH masovno odlaziti u EU (a trenutno je to najlogičniji zaključak) onda je najbezbolnija strategija za rješenje "prevelike administracije i nefunkcionalne države" čekati da odu. Kolliko god to okrutno i ružno zvučalo.

I eto ti manje administracije i bržeg uspostavljanja vlasti kao i funkcionalnije države jer će njihovim odlaskom nestati potreba za kantonima. Eto ti relaksacije odnosa i prestanka borbe za životni prostor jer prostora ostaje isto a manje stanara/pretendenata na taj prostor. Eto smanjenja osjećaja ugroženosti kod dva naroda koji ostanu. Samim tim eto i smanjenja mržnje i osjećaja nesigurnosti. Eto onda i investicija itd itd.

Neka im je sretan put i sve najbolje u budućoj zemlji življenja :thumbup:
Hafis

#1215 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Kume, misliš li se ti preseliti iz tog smoga ovamo dole kada se mi ispalimo...ne bi loše bilo zbog have a i moguće hastme.
Ili će vam ta buduća napuštena i opustošena zemlje služiti za uzgajanje koza, dok se vi bavite turizmom i proizvodnjom visokosofisticirane tehnologije u demografski perspektivnom trokutistanu?
Mister Yes

#1216 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:Kume, misliš li se ti preseliti iz tog smoga ovamo dole kada se mi ispalimo...ne bi loše bilo zbog have a i moguće hastme.
Ili će vam ta buduća napuštena i opustošena zemlje služiti za uzgajanje koza, dok se vi bavite turizmom i proizvodnjom visokosofisticirane tehnologije u demografski perspektivnom trokutistanu?
Mostar je lijep i tu će se Bošnje doseljavati. Stanova ima a oporavit ćemo i Aluminij ako Bog da 8-)

Ostale vukojebine? Samo poredati vjetroelektrane i živjeti od prodaje struje :bih:
BenDover

#1217 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BenDover »

Mister Yes wrote:
vivaldi wrote: to bi pokazali i ovi tvoji podaci o stopi nataliteta da nisi "zaboravio" navesti kakvu smo mi i ostali imali stopu po decenijama onako kako sam ja napisao jer i po tom paramteru mi smo opet imali ubjedljivo najveci pad koji i dan danas traje i to takvom brzinom da je cak i ova tvoja komparacija iz 2013 vec u 2014 bila jos nepovoljnija.
U svakom slučaju, ne znam zašto uopšte imamo ovu diskusiju. Samo budali nije jasno šta se dešava sa stanovništvom siromašnih zemalja nakon što ta zemlja uđe u EU. Evo samo kako se kretao broj Rumuna i Bugara u Njemačkoj. Stanovnici Njemačke po zemlji porijekla:

2004
Bugarska: 39,167
Rumunija: 73,365

2005
Bugarska: 39,153
Rumunija: 73,043

2006
Bugarska: 39,053
Rumunija: 73,353

Bugarska i Rumunija ulaze u EU

2007
Bugarska: 46,818
Rumunija: 84,584

2008
Bugarska: 53,984
Rumunija: 94,326

2009
Bugarska: 61,854
Rumunija: 104,980

2010
Bugarska: 74,869
Rumunija: 126,536

2011
Bugarska: 93,889
Rumunija: 159,222

2012
Bugarska: 118,759
Rumunija: 205,026

2013
Bugarska: 146,828
Rumunija: 267,398

2014
Bugarska: 183,263
Rumunija: 355,343

A to je samo Njemačka. Slične podatke ćeš naći i u ostalim zemljama zapadne EU

Svi koji prate demografiju znaju da ulazak u EU znači i masovne migracije u zemlje EU. To je nešto što je LOGIČNO očekivati i za Hrvatsku ali i za stanovnike BiH koji imaju hrvatski pasoš pa samim tim i EU pasoš. To očekuju i sami Hrvati na forum.hr a i Hrvatski političari se sve više bave ovim problemom i opasnošću koja iz toga prijeti. A svaki pametan čovjek planira buduće korake na osnovu očekivanih procesa. Ako je tačno da će Hrvati BiH masovno odlaziti u EU (a trenutno je to najlogičniji zaključak) onda je najbezbolnija strategija za rješenje "prevelike administracije i nefunkcionalne države" čekati da odu. Kolliko god to okrutno i ružno zvučalo.

I eto ti manje administracije i bržeg uspostavljanja vlasti kao i funkcionalnije države jer će njihovim odlaskom nestati potreba za kantonima. Eto ti relaksacije odnosa i prestanka borbe za životni prostor jer prostora ostaje isto a manje stanara/pretendenata na taj prostor. Eto smanjenja osjećaja ugroženosti kod dva naroda koji ostanu. Samim tim eto i smanjenja mržnje i osjećaja nesigurnosti. Eto onda i investicija itd itd.

Neka im je sretan put i sve najbolje u budućoj zemlji življenja :thumbup:
haha, humano i komsijski, samo nece to tako brzo ici... hrvata treba past ispod 100 000 da bi bili tako mala manjina da ih se ne uzima u obzir. a i tad ce opet bit vecina od sirokog do livna.
Hafis

#1218 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:Kume, misliš li se ti preseliti iz tog smoga ovamo dole kada se mi ispalimo...ne bi loše bilo zbog have a i moguće hastme.
Mostar je lijep i tu će se Bošnje doseljavati. Stanova ima a oporavit ćemo i Aluminij ako Bog da 8-)

Ostale vukojebine? Samo poredati vjetroelektrane i živjeti od prodaje struje :bih:
Gledajući perspektivu, meni se ipak čini da će se '''Bošnje'' dugoročno zabaviti u discpilini kako sastaviti prvi s prvim u mjesecu i na koji način kupiti djetetu kakve kineske adidaske za polazak u školu u rujnu, nego što će doseljavati u Mostar.
A pretpostavljam, pošto vidim da pratiš demografska kretanja, da se i u toj disciplini ne stvara neki obećavajući demografski potencijal za takvu vrstu poduhvata..a o ekonomskom da i ne pričamo.
Mister Yes

#1219 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

BenDover wrote: haha, humano i komsijski, samo nece to tako brzo ici... hrvata treba past ispod 100 000 da bi bili tako mala manjina da ih se ne uzima u obzir. a i tad ce opet bit vecina od sirokog do livna.
Većina su i Bošnjaci na istoku Sandžaka pa nemaju kanton a ne mogu ni blokirati Srbiju u domu naroda. Jedina zaštita koju Hrvati trenutno imaju je dom naroda. A vremenom će Bošnjaci doći u mogućnost da imaju dovoljno svojih Hrvata u hrvatskom klubu doma naroda. I tada je to game over. Za oružanu pobunu neće ih biti dovoljno (već nije) a i po ustavu će biti nemoćni. Danas 20% stanovnika Federacije imaju mogućnost blokade Federacije i da dobiju 6 od 16 ministara (a trebali bi imati 3 ministra). To mogu zbog doma naroda. Ako Hrvati padnu na 10% stanovništva Federacije recimo, zar zaista misliš da će Bošnjaci dozvoliti da im i dalje mogu blokirati Federaciju i birati 6 ministara? Već sada se Bošnjaci bune da je ovo aparthejd jer glas Hrvata vrijedi više od glasa Bošnjaka. Šta će tek biti kada Hrvata bude duplo manje?
Hafis

#1220 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
BenDover wrote: haha, humano i komsijski, samo nece to tako brzo ici... hrvata treba past ispod 100 000 da bi bili tako mala manjina da ih se ne uzima u obzir. a i tad ce opet bit vecina od sirokog do livna.
Većina su i Bošnjaci na istoku Sandžaka pa nemaju kanton a ne mogu ni blokirati Srbiju u domu naroda. Jedina zaštita koju Hrvati trenutno imaju je dom naroda. A vremenom će Bošnjaci doći u mogućnost da imaju dovoljno svojih Hrvata u hrvatskom klubu doma naroda. I tada je to game over. Za oružanu pobunu neće ih biti dovoljno (već nije) a i po ustavu će biti nemoćni.
Kume, sve ti je to na dugom štapu, odnosno priča za malu maksumijadu uz logorsku vatru.
imaš li ti neki okvirni datum...neku godinu....jer možda vas i prejebemo dotle...ne idu vam baš globalna kretanja u prilog za takve podlosti kao što je izbor ''svojih'' Hrvata. Jednom je prošlo, sumnjam da bi drugi put...u stvari nama šanse.
Znači, postoji li neka okvirna godina..ili decenija?
Mister Yes

#1221 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Gledajući perspektivu, meni se ipak čini da će se '''Bošnje'' dugoročno zabaviti u discpilini kako sastaviti prvi s prvim u mjesecu
To zaključuješ zbog ovih budala iz Tuzle koji i dalje vjeruju da im država treba obezbjediti posao? :lol: Normalan čovjek ako nema 3 plate (recimo) daje otkaz i traži drugi posao. Ako ništa može držati ovce ili sijati krompir. Ali neradnici bi da neko drugi brine o njihovom životu. Takvih neradnika koji misle da su im svi krivi samo oni nisu krivi ima svaka zemlja i u plamenu su i evropski gradovi. U Hrvatskoj onaj degen sa dugom kosom dobi onoliko glasova na izborima za predsjednika a jedina strategija mu je anarhija i revolucija protiv zlog kapitalističkog sistema. I toliko Hrvata glasa za takvu budalu. Deložacije svaki dan. To kao samo u BiH problemi? :lol:

Jeste imamo nekoliko bivših giganata iz vremena socijalizma koji su sad naravno propali. Na svaku tu komunističku propalu firmu imaš 5 novih firmi iz iste branše koje rade ko sat. Pusti se propagande. ;-)
Hafis

#1222 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote: Gledajući perspektivu, meni se ipak čini da će se '''Bošnje'' dugoročno zabaviti u discpilini kako sastaviti prvi s prvim u mjesecu
To zaključuješ zbog ovih budala iz Tuzle koji i dalje vjeruju da im država treba obezbjediti posao? :lol: Normalan čovjek ako nema 3 plate (recimo) daje otkaz i traži drugi posao. Ako ništa može držati ovce ili sijati krompir. Ali neradnici bi da neko drugi brine o njihovom životu. Takvih neradnika koji misle da su im svi krivi samo oni nisu krivi ima svaka zemlja i u plamenu su i evropski gradovi. U Hrvatskoj onaj degen sa dugom kosom dobi onoliko glasova na izborima za predsjednika a jedina strategija mu je anarhija i revolucija protiv zlog kapitalističkog sistema. I toliko Hrvata glasa za takvu budalu. Deložacije svaki dan. To kao samo u BiH problemi? :lol:

Jeste imamo nekoliko bivših giganata iz vremena socijalizma koji su sad naravno propali. Na svaku tu komunističku propalu firmu imaš 5 novih firmi iz iste branše koje rade ko sat. Pusti se propagande. ;-)
Opet mi ne objasni koji je to rezervoar koji će proizvoditi taj demografsko-ekonomski potencijal koji će, kako ti predviđaš u nekoj maglovitoj budućnosti planski naseljavati Mostar
daddy-kool

#1223 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by daddy-kool »

Imigranti u BiH koji će nam popunjavati demografske rupe, u Mostaru neće primjetiti razliku - uglavnom arapi i crnci.
BenDover

#1224 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BenDover »

Mister Yes wrote:
Većina su i Bošnjaci na istoku Sandžaka pa nemaju kanton a ne mogu ni blokirati Srbiju u domu naroda. Jedina zaštita koju Hrvati trenutno imaju je dom naroda. A vremenom će Bošnjaci doći u mogućnost da imaju dovoljno svojih Hrvata u hrvatskom klubu doma naroda. I tada je to game over. Za oružanu pobunu neće ih biti dovoljno (već nije) a i po ustavu će biti nemoćni. Danas 20% stanovnika Federacije imaju mogućnost blokade Federacije i da dobiju 6 od 16 ministara (a trebali bi imati 3 ministra). To mogu zbog doma naroda. Ako Hrvati padnu na 10% stanovništva Federacije recimo, zar zaista misliš da će Bošnjaci dozvoliti da im i dalje mogu blokirati Federaciju i birati 6 ministara? Već sada se Bošnjaci bune da je ovo aparthejd jer glas Hrvata vrijedi više od glasa Bošnjaka. Šta će tek biti kada Hrvata bude duplo manje?
to upravo i jeste moja poenta. hrvati su davo spali na ispod 1/3 u udjelu stanovnistva a i dalje uzimaju toliko vlasti, tj. realno vise jer sve mogu blokirat. i sta bosnjaci rade? nista. cekaju da ovi isele. eno, mongolija nema 3 miliona stanovnika. onolika zemljetina manja populacijski od bosne pored kine od milijardu ipo gdje su uveli politiku jednog djeteta da ne eksplodiraju.

problem s tim je sto se za 20, 30 godina sve u totalu mijenja, ne samo demografija. ne mozemo racunati da ce sve ostati isto osim brojeva.
Mister Yes

#1225 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Kume, sve ti je to na dugom štapu, odnosno priča za malu maksumijadu uz logorsku vatru.
imaš li ti neki okvirni datum...neku godinu....jer možda vas i prejebemo dotle...
za 10 godina najkasnije HDZ diže bijelu zastavu.

Ti imaš naravno drugačiji dojam jer si iz Mostara. Zapadani Mostar je prepun ljudi posebno radnim danima pa ti ne kontaš šta je glavna opasnost za Hrvate. A uopšte nije poenta na zapadnoj Hercegovini pa čak ni u srednjoj Bosni. ;-)

Ja ću da ti pomognem. Od 435.000 Hrvata koji žive u Federaciji čak 80.000 živi u 4 većinski Bošnjačka kantona (SK, TK, ZDK i USK). U ta 4 kantona Hrvati su 2013-te imali 383 rođenih i 1.258 umrlih. Sve kada bi vi suvereno držali zapadnu Hercegovinu đaba kada samo zbog ova 4 kantona padate ispod 400.000. A naravno da padate i u srednjoj Bosni i u Livanjskom kantonu i posavini a naravno i u zapadnoj Hercegovini. I to sve bez uzimanja u obzir EU pasoša. Sad kada se još EU pasoši uzmu u obzir ne gine vam pad na 200.000 u Federaciji. Živi bili pa vidjeli.

E sad, ako sam u krivu onda svaka vam čast i zaslužili ste da imate svoj entitet. Ali zaista ćete morati da ga zaslužite time što ćete ostati u zemlji i unatoč EU pasošima. Ako dokažete da vam je ovakva BiH draža od Evrope onda ste zaslužili entitet i ja ću se najviše boriti da ga dobijete. :thumbup:
Hafis wrote:ne idu vam baš globalna kretanja u prilog za takve podlosti kao što je izbor ''svojih'' Hrvata. .
Na šta ciljaš? :-D
Hafis wrote:Jednom je prošlo, sumnjam da bi drugi put...u stvari nama šanse.
Nije još nijednom prošlo. Nije "platforma" to. Proći će tek kada budemo mogli formirati vlast u SBK bez HDZ-a. :wink:
Post Reply