ILVIIR wrote:vivaldi wrote:ma jebo to preliminarni, konacni, par stotina gore-dole. to je beznacajno
govorim o tendenciji koja traje vec decenijama. mi smo prije rata imali 10-15 hiljada vise rodjenih od hrvatske, a prije 50 godina gotovo izjednaceni sa srbijom. ovih par stoja danas konacni/preliminarni je presmjesno naspram toga
ok, kontam.
sto se hrvatske tice, slazem se. ali mora se reci da smo tada imali skoro isti broj stanovnistva. sa druge strane, i pored katastofalnijeg stanja u bosni i popisnog inzinjeringa, opet cemo izgleda imati bolji natalitet nego hrvatska.
to za srbiju isto stoji. ali kad poredis stanje pred rat sa srbijom, onda smo tu negdje jos uvijek. razlika je men se cini cak manja postala, a stanovnistva smo izgubili sigurno 3 puta vise nego oni procenutalno gledano!
rat je katastrofa u svakom smislu pa tako i u demografskom, ali nas natalitetni pad je prije svega mirnodopski i to ne post dejtonski vec onaj titin mir.
nas natalitetni vrhunac su bile 50-te. tada se u prosjeku godisnje radjalo 100-ak hiljada (cak i vise), a svake naredne decenije je taj prosjek padao po 10 hiljada, pa se 60-ih radjalo godisnje 90-ak hiljada, u 70-im je to palo na 80-ak hiljada, u 80-im na 70-ak, a u 90-te (1990 i 1991) se radjalo 60-ak hiljada.
znaci pocetkom 90-ih se u bih godisnje radjalo oko 40 hiljada manje nego 50-ih.
hrvatska je vitalnu staistiku uvela nesto kasnije, pocetkom 60-ih, a ne sjecam se tacno koja godina je u pitanj, ali znam da sam negdje procitao da je rekord bilo 70 hiljada rodjenih jedne godine sto je bilo pickin dim u odnosu na nas.
srbija je nakon II svjetskog rata imala u prosjeku samo 10-20% veci natalitet, a najmanja razlika je bila 1964 kada se u srbiji rodilo 103, a u bih 101 hiljada.
u principu svi su imali pad, ali nas pad je ubjedljivo najveci.
ali sa srbijom postoje 2 skoro nevjerovatna podatka.
srbijanski minus prosle godine je bio veci od naseg kompletnog mortaliteta. To znaci da se npr u bih prosle godine nije rodila bukvlano nijedna beba, srbija bi opet imala veci minus jer imaju ogorman mortalitet.
ali u isto vrijeme postoji drugi kuriozitet da razlika u broju rodjenih izmedju srbije i bih nikada u istoriji nije bila veca (u srbiji rodjeno 67 hiljada, a u bih 30). to je vise nego duplo vise sto se nikda nije desilo. cak i u nominalno iznosu (37 hiljada) tolika razlija nije zabiljezena zadnjih 50 godina, ustvari mozda je samo 3-4 godine negdje poslije II svjetskog rata razlika bila veca od 37 hiljada.
tako da u principu mi imamo najveci pad broja rodjenih cak i kada nas danas poredis sa pocetkom 90-ih (pred rat). srbija je 90-te imala 90 hiljada (prosle 67), a mi 66 hiljada (prosle jedva 30). hrvaskaa je imala manji pad i od srbije
nasu dubiozu jos uvijek ne poazuju brojevi iz jednostavnog razloga sto je nasa starona piramida takva da je gro populacije prestar za radjanje, a jos uvijek premlad za umiranje pa podaci nisu alramantni. nismo imali dugo popisa pa ne znamo starosnu strukturu, ali kada konacno objave ove rezulatet onda ce se moci predvijdeti dosta toga u buducnosti