Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- drug_profi
#1201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma hranis trola stalno.
-
_thedude
#1202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ooops. "Jesam kriv sam , jer nisam zlopamtilo kao vernici" zasto sve stavljas u isti kos.?zlokruhovic wrote:Jesam kriv sam , jer nisam zlopamtilo kao vernici505sCrtom wrote:pa znas sta. ti vec danima provociras jako niskim i dosta plitkim smicalicama. a drugo je to sto si toliko neobrazovan, da je te bolno i za citati. ako si ga uspio isprovocirati, mozda si to mozes zapisati kao zivotni uspjeh, sto jeste jako lijepo, sto bi se reklo, bas si fino odgojen, u dobroti i vjeri. sve razmisljam, inspiraisan tvojom dobrotom, odgojem, a pogotovo produhovljenosti, da i ja prihvatim neku pustinjsku knjigu kao zivotni vodic. imas li neku za preporuciti, da i ja postanem tako dobar covjek kao sto si ti.Edouard wrote: Ovo je stil komunikacije samozvanih humanista.![]()
no, kolega je svakako kriv sto se i upusta u raspravu sa ne bas bistrim momkom. znas ono, ko s djecom lijeze..., pa naivno verujući da može nešto se i diskutovati budem isprovociran.
Sve je OK , već je zaboravljen i imam nauk za ubuduće.
Ja bih se izvinio.
- zlokruhovic
#1203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ooops. "Jesam kriv sam , jer nisam zlopamtilo kao vernici" zasto sve stavljas u isti kos.?_thedude wrote:
Jesam kriv sam , jer nisam zlopamtilo kao vernici, pa naivno verujući da može nešto se i diskutovati budem isprovociran.
Sve je OK , već je zaboravljen i imam nauk za ubuduće.
Ja bih se izvinio.[/quote]
Izvin'te.
Kao "određeni vernici" sam mislio.
-
Edouard
#1204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
No drugar toliko si bistar da ti ni ironija ni sarkazam ne polaze za rukom, a kamoli nešto ozbiljnije.505sCrtom wrote:pa znas sta. ti vec danima provociras jako niskim i dosta plitkim smicalicama. a drugo je to sto si toliko neobrazovan, da je te bolno i za citati. ako si ga uspio isprovocirati, mozda si to mozes zapisati kao zivotni uspjeh, sto jeste jako lijepo, sto bi se reklo, bas si fino odgojen, u dobroti i vjeri. sve razmisljam, inspiraisan tvojom dobrotom, odgojem, a pogotovo produhovljenosti, da i ja prihvatim neku pustinjsku knjigu kao zivotni vodic. imas li neku za preporuciti, da i ja postanem tako dobar covjek kao sto si ti.Edouard wrote: Ovo je stil komunikacije samozvanih humanista.![]()
no, kolega je svakako kriv sto se i upusta u raspravu sa ne bas bistrim momkom. znas ono, ko s djecom lijeze...
A što se knjige za preporučiti tiče, shvatio sam da ateisti kao vodič kroz život koristite isključivo zdrav razum, pa je knjiga suvišna.
-
nightvision
#1205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Uzalud je nekome govoriti da je nebop plavo ako je on daltonist. Hajde ti lijepi edvarde uzmi malo skole kakve izuci i koju knjigu procitaj, osim mjesecnog izdanja saffa i drugih religiozno-naucnih literatura. Ja vise ne mogu gubiti vrijeme na tebe i tvoje besmislice.
- Towelie
#1206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve znanje o bilo cemu.a cime se mjeri? i sta je apsolutno znanje?
Ima jedan hadis vezan za Miradz gde se kaze da je Poslanik saws video jednog musrika kako u Dzehennemu sakuplja svoja creva. Dakle, njemu je pokazana buducnost (moze se reci da je to putovanje kroz vreme) jer je to nakon Sudnjeg dana. Takodje, on je cuo topot Bilalove obuce u Dzennetu, cini mi se. Tako da se moze reci da je odgovor potvrdan.jel mogao putovati kroz vrijeme? jel mogao postaviti teoriju relativiteta? ko odredjuje nivo tog njegovog znanja?
Ko odredjuje nivo tog apsolutnog znanja? Bog. On mu je i izvor. I on iz svog apsolutnog znanja nadahnjuje Poslanika i spusta mu Objavu.
Nisi dobro razumeo. Nije Muhammed saws imao sve znanje o svemu. Nego je izvor (tj. Allah swt) taj koji ima sve znanje o svemu. I On iz svog znanja nadahnjuje Poslanika da govori ono sto je potrebno i sto On iz svoje mudrosti zeli da Poslanik govori.Bio je kažu izložen apsolutnim znanjem iz embriologije i evolucije sigurno , ali verovatno i još nečim.
Dok ovim boldovanim može biti ipak izložen samo Jevrejin , tako da otpada priča da je Muhamed bio izložen celom apsolutnom znanju od strane Apsoluta.
- drug_profi
#1207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I onda je svizac zamotao cokoladu...
- fatamorgana
#1208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
towelie, pričaš o svemu ovome kao da imaš apslolutno znanje a uopšte nemaš, nemaš nikakve potvrde za sve to osim nepotvrđenog rekla kazala, rek'o ibn Ovaj da je rek'o ibn Onaj i činjenice da si ti prilično naivno u sve to povjerovao ....
- Towelie
#1209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neka meni moje naivnosti, ne smeta mi.fatamorgana wrote:towelie, pričaš o svemu ovome kao da imaš apslolutno znanje a uopšte nemaš, nemaš nikakve potvrde za sve to osim nepotvrđenog rekla kazala, rek'o ibn Ovaj da je rek'o ibn Onaj i činjenice da si ti prilično naivno u sve to povjerovao ....
Kada covek prihvati Islam, on prihvata da mu je Allah swt gospodar, a da je Muhammed saws poslanik kao osnovu sehadeta. Kad se prihvati Allah kao bog, onda se prihvata onako kako to Njemu dolikuje, sa Njegovim lijepim imenima i svojstvima koja Ga opisuju. Jedno od tih svojstava je Ilm i ono podrazumeva apsolutno znanje, bez presedana.
Vi niste prihvatili Allaha pa necete ni ovo, ali svaki musliman prihvata da Bog sve zna. I to niko ni ne dovodi u pitanje.
- zlokruhovic
#1210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisam ni sumnjao da ga je samo nadahnuo jer tzv.bogovi nikad nisu preneli znanje direktno znanje čoveku već uglavnom samo nadahnjuju lažne proroke.Towelie wrote:Nisi dobro razumeo. Nije Muhammed saws imao sve znanje o svemu. Nego je izvor (tj. Allah swt) taj koji ima sve znanje o svemu. I On iz svog znanja nadahnjuje Poslanika da govori ono sto je potrebno i sto On iz svoje mudrosti zeli da Poslanik govori.Bio je kažu izložen apsolutnim znanjem iz embriologije i evolucije sigurno , ali verovatno i još nečim.
Dok ovim boldovanim može biti ipak izložen samo Jevrejin , tako da otpada priča da je Muhamed bio izložen celom apsolutnom znanju od strane Apsoluta.
Vala za 20 godina objave Kurana taj bog pored davanja zakona kako žena treba biti obučena i koliki je porez mogao bar da mu pokaže skice i nacrte za parnu mašinu ili zakon gravitacije , ali eto ekonomske nauke i ženska moda su važnije od fizike za Alaha da ih prenese Muhamedu a on narodu.
-
Bodkin
#1211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
da ti ne odgovaram na onaj post iznad. ovo sto si ti napisao ti je u rangu ovoga:"kroz svako zivo bice tece zivotna energija, Sila. ona spaja sva ziva bica svijeta i niko nikad ne umre jer Sila nastavlja da postoji nakon smrti tijela. vi ovo necete prihvatiti ali svaki dzedaj ovo zna i prihvata".Towelie wrote:Neka meni moje naivnosti, ne smeta mi.fatamorgana wrote:towelie, pričaš o svemu ovome kao da imaš apslolutno znanje a uopšte nemaš, nemaš nikakve potvrde za sve to osim nepotvrđenog rekla kazala, rek'o ibn Ovaj da je rek'o ibn Onaj i činjenice da si ti prilično naivno u sve to povjerovao ....
Kada covek prihvati Islam, on prihvata da mu je Allah swt gospodar, a da je Muhammed saws poslanik kao osnovu sehadeta. Kad se prihvati Allah kao bog, onda se prihvata onako kako to Njemu dolikuje, sa Njegovim lijepim imenima i svojstvima koja Ga opisuju. Jedno od tih svojstava je Ilm i ono podrazumeva apsolutno znanje, bez presedana.
Vi niste prihvatili Allaha pa necete ni ovo, ali svaki musliman prihvata da Bog sve zna. I to niko ni ne dovodi u pitanje.
znaci ja tebi sad ako kazem da optimus prime ima sve odgovore ti to ne moras prihvatiti, a ja ne moram dokazati. jer ja vjerujem, a ti ne.
ali ja volim kad odem kod doktora da mi doktor dokaze zasto bi da me lijeci bas tom metodom. onom koja je bila po tebi znana prije 2000 godina ali iz nekog razloga se nije koristila. dakle ne da ja vjerujem doktoru zato sto on vjeruje nego zato sto ZNA, a znanju mu proizilazi iz nauke.
samo jedan od primjera
- fatamorgana
#1212 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eto vidiš towelie da tebi nije do navodne diskusije već do vjerskog prozelitizma i propagande, ponavljaš istu pjesmicu k'o švabo tralala ...
- Towelie
#1213 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dokazati nesto je relativan pojam. Sta je uopste dokaz? Za vernike postoji mnogo dokaza, za ateiste nijedan. Zato su i jedni i drugi ono sto jesu.znaci ja tebi sad ako kazem da optimus prime ima sve odgovore ti to ne moras prihvatiti, a ja ne moram dokazati. jer ja vjerujem, a ti ne.
Kroz ovu temu i mnoge druge iz pdf religija smo se dotakli najmanje 20 razlicitih pitanja vezanih za religije gde sam ucestvovao u diskusiji. Tesko da se to moze nazvati ponavljanjem iste pesmice.Eto vidiš towelie da tebi nije do navodne diskusije već do vjerskog prozelitizma i propagande, ponavljaš istu pjesmicu k'o švabo tralala ..
- drug_profi
#1214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znaci svako moze imati svoju vjeru-religiju.Towelie wrote:Dokazati nesto je relativan pojam. Sta je uopste dokaz? Za vernike postoji mnogo dokaza, za ateiste nijedan. Zato su i jedni i drugi ono sto jesu.znaci ja tebi sad ako kazem da optimus prime ima sve odgovore ti to ne moras prihvatiti, a ja ne moram dokazati. jer ja vjerujem, a ti ne.
I to je to. Niko nikom nista ne mora dokazivati. Samo izjavi da vjeruje u veliko spageti cudoviste i stavi cjediljku na glavu.
- fatamorgana
#1215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Aha, haujesnou,Towelie wrote: Kroz ovu temu i mnoge druge iz pdf religija smo se dotakli najmanje 20 razlicitih pitanja vezanih za religije gde sam ucestvovao u diskusiji. Tesko da se to moze nazvati ponavljanjem iste pesmice.
- Towelie
#1216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Malo banalizovano, ali tako je. Svako ima pravo da izabere sebi u sta zeli da (ne) veruje. Ako si za nesto zainteresovan, mozes dokaze potraziti i sam. Nije niko sad u obavezi da vas ateiste juri i da vam nesto namece. U veru nema prisile.Znaci svako moze imati svoju vjeru-religiju.
I to je to. Niko nikom nista ne mora dokazivati. Samo izjavi da vjeruje u veliko spageti cudoviste i stavi cjediljku na glavu.
Haujesjes. I sam znas da je tako.Aha, haujesnou,
-
Bodkin
#1217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ja to i pokusavam reci. nema tu nista lose. vjerujes u visu silu i da je ta sila odgovorna za tebe, da te stiti itd. vjerujem da donosi dusevni mir odredjenim ljudima. ali ubjedjivati ostale da je to ultimativna istina sa dokazom "pise u knjizi koja je puna stihova, alegorija i razlicitih tumacenja" je presmijesno. zato su sve rasprave oko ispravnosti ove ili one religije suplje, dosadne i nepotrebnedrugi profil wrote:Znaci svako moze imati svoju vjeru-religiju.Towelie wrote:Dokazati nesto je relativan pojam. Sta je uopste dokaz? Za vernike postoji mnogo dokaza, za ateiste nijedan. Zato su i jedni i drugi ono sto jesu.znaci ja tebi sad ako kazem da optimus prime ima sve odgovore ti to ne moras prihvatiti, a ja ne moram dokazati. jer ja vjerujem, a ti ne.
upravo zato je vrhunac gluposti da vjernici uvjeravaju nevjernike ili vjernike drugih religija da je bas njihova ispravna. jer je napisao tamo neko ko je zivio u isto vrijeme kad i muhamed/isus ili ko vec, preveo tamo neko i tumacio tamo neko. 2000 godina tako
- zlokruhovic
#1218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hajmo još jedanred vernici da vas čujem , zašto bog bilo šta stvara ako je svemoćan i sveprisutan??
- drug_profi
#1219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Meni je ok kad neko kaze vjerujem da nesto ima, nekakav entitet, i da tu stanemo. Jer nuditi dokaze za svoj osjecaj je presmjesno.
Narocito kad mi je dokaz zbirka pripovjedaka pustinjskih naroda.
Narocito kad mi je dokaz zbirka pripovjedaka pustinjskih naroda.
- fatamorgana
#1220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa čo'ek je kreativac! A i da nešto radi, da ne krade bogu dane,zlokruhovic wrote:Hajmo još jedanred vernici da vas čujem , zašto bog bilo šta stvara ako je svemoćan i sveprisutan??
- zlokruhovic
#1221 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znači da mu je dosadno do zla boga , a kad je dosadno onda nije ni savrešno.fatamorgana wrote:Pa čo'ek je kreativac! A i da nešto radi, da ne krade bogu dane,zlokruhovic wrote:Hajmo još jedanred vernici da vas čujem , zašto bog bilo šta stvara ako je svemoćan i sveprisutan??
Taj bog je kao klasični forumaš , vrlo je kreativan i stalno mu je dosadno pa mora nekog vraga mlatiti ispred sokoćala.
-
kerima1
#1222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidi moze on bez nas,ali zar nije divno sto nas stvorio,mi njemu nista ne mozemo dati,anama je sve dato na raspolaganje.zlokruhovic wrote:Hajmo još jedanred vernici da vas čujem , zašto bog bilo šta stvara ako je svemoćan i sveprisutan??
-
5 0 5
- apsidejzi
#1224 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako to uradis edvarde bices jaci od Aristotelanightvision wrote:Uzalud je nekome govoriti da je nebop plavo ako je on daltonist. Hajde ti lijepi edvarde uzmi malo skole kakve izuci i koju knjigu procitaj, osim mjesecnog izdanja saffa i drugih religiozno-naucnih literatura.
- lua
#1225 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako bog sve zna, ne mora značiti da ti sve znaš, peškirko.Towelie wrote:Neka meni moje naivnosti, ne smeta mi.fatamorgana wrote:towelie, pričaš o svemu ovome kao da imaš apslolutno znanje a uopšte nemaš, nemaš nikakve potvrde za sve to osim nepotvrđenog rekla kazala, rek'o ibn Ovaj da je rek'o ibn Onaj i činjenice da si ti prilično naivno u sve to povjerovao ....