Irak

Post Reply
Kikibombona

#11851 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Kazem,tragedija velika,to ni ne sporim.Ali smaras brate toliko da vise ni ne citam tvoje postove duze od dvije recenice.Dovoljno da vidim o cemu se radi,ostatak vec znam napamet.
Smara te prica o genocidu na temi ISIL?
O jednom od najgorih genocida ikad?

Pa idi na lj&s ako ti smeta ova prica.
Čitalac

#11852 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Čitalac »

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su britanske letelice od novembra 2014. do danas u Iraku ubile 305 pripadnika Islamske države. Dronovi su izveli više od 200 napada u kojima nije bilo civilnih žrtava, tvrde Britanci.
Bilo bi sjajno da je podatak o civilima tačan, a što se tiče efikasnosti Britanaca to je već tragično.
Co0l

#11853 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Kazem,tragedija velika,to ni ne sporim.Ali smaras brate toliko da vise ni ne citam tvoje postove duze od dvije recenice.Dovoljno da vidim o cemu se radi,ostatak vec znam napamet.
Smara te prica o genocidu na temi ISIL?
O jednom od najgorih genocida ikad?

Pa idi na lj&s ako ti smeta ova prica.
Smara tovja patetika a ne prica o genocidu.
Nego,koja je to metoda kojom se koristis po kojoj odredjujes koji je genocid gori od nekog drugog,ima neka tablica ili sta?
Kikibombona

#11854 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Smara tovja patetika a ne prica o genocidu.
Nego,koja je to metoda kojom se koristis po kojoj odredjujes koji je genocid gori od nekog drugog,ima neka tablica ili sta?
Cilj ISILovog genocida je bio potpuno unistenje jedne religijske skupine. Dakle, svakog jezidi Kurda su ubili ili zatvorili. To su i oni jasno porucili, da ih zele sve pobiti. Znaci, to je presedan, pocinioci genocida su priznali genocid bez sudjenja. Priznali su da zele izbrisati svaki trag ovog naroda.

Imas li ista slicno uporediti sa ovim?

Mozda jedino Holokaust.
Co0l

#11855 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Cilj ISILovog genocida je bio potpuno unistenje jedne religijske skupine. Dakle, svakog jezidi Kurda su ubili ili zatvorili. To su i oni jasno porucili, da ih zele sve pobiti. Znaci, to je presedan, pocinioci genocida su priznali genocid bez sudjenja. Priznali su da zele izbrisati svaki trag ovog naroda.

Mozda jedino Holokaust.
Od kad je relevantno sta porucuju debili :-) I takve izjave uopste nisu presedan.Strava ti je metoda za odredjivanje tezine genocida,nema dalje.Trebo bi kontaktirat haski tribunal i zastiti tu metodu nekim patentom,mozda i neku pinku uberes od tog patenta.
Ocito bi besmisleno bilo da ti nabrajam brojne genocide u blizoj i daljoj proslosti jer je jasno da ne bi uvidio kolko je bezveze to sto pises.Ionako mi nije namjera da rangiram genocide nego mi zapalo za oko sto ti to radis.
Kikibombona

#11856 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Od kad je relevantno sta porucuju debili :-) I takve izjave uopste nisu presedan.Strava ti je metoda za odredjivanje tezine genocida,nema dalje.Trebo bi kontaktirat haski tribunal i zastiti tu metodu nekim patentom,mozda i neku pinku uberes od tog patenta.
Ocito bi besmisleno bilo da ti nabrajam brojne genocide u blizoj i daljoj proslosti jer je jasno da ne bi uvidio kolko je bezveze to sto pises.Ionako mi nije namjera da rangiram genocide nego mi zapalo za oko sto ti to radis.
Dobro.

Aj mi navedi genocide u kojima je napadac ubio ili zarobio svakog pripadnika grupe bez obzira na spol ili dob.

Ako nisu presedan, daj mi reci ko je to jos rekao da ce u cjelosti unistiti jednu etnicku, rasnu ili religijsku grupu i da je aktivno radio na tome?

Meni samo Holokaust pada na pamet.

Jezidi narod je mali i ovo sto se njima desilo je cista katastrofa. Da im nije pomogla druga vojska, bez sumnje bi svi bili unisteni.

Dakle, postojala je namjera da se narod u cjelosti unisti!

Koliko imas slicnih primjera iz proslosti?
Co0l

#11857 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Od kad je relevantno sta porucuju debili :-) I takve izjave uopste nisu presedan.Strava ti je metoda za odredjivanje tezine genocida,nema dalje.Trebo bi kontaktirat haski tribunal i zastiti tu metodu nekim patentom,mozda i neku pinku uberes od tog patenta.
Dobro.

Aj mi navedi genocide u kojima je napadac ubio ili zarobio svakog pripadnika grupe bez obzira na spol ili dob.

Ako nisu presedan, daj mi reci ko je to jos rekao da ce u cjelosti unistiti jednu etnicku, rasnu ili religijsku grupu i da je aktivno radio na tome?

Jezidi narod je mali i ovo sto se njima desilo je cista katastrofa. Da im nije pomogla druga vojska, bez sumnje bi svi bili unisteni.

Dakle, postojala je namjera da se narod u cjelosti unisti!

Koliko imas slicnih primjera iz proslosti?
Joj al lupas u picku materinu.Toliko lupas da se sa tobom ne moze ni raspravljat jer je jednostavno besmisleno.
Pa po tebi onda osim Holokausta i zlocina nad Jezidima (koji ima elemente genocida ali da bi se nesto proglasilo genocidom valjda treba da se i sudski dokaze ali hajde,prejudicirajmo i nazovimo i to genocidom,ako nista a onda iz pijeteta prema zrtvama a i zbog toga sto ne bi bio prvi genocid koji nije sudski tretiran),ne postoji vise genocida u istoriji jer genocid po svojoj definiciji i jeste zlocin sa namjerom da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina.
Kikibombona

#11858 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Joj al lupas u picku materinu.Toliko lupas da se sa tobom ne moze ni raspravljat jer je jednostavno besmisleno.
Pa po tebi onda osim Holokausta i zlocina nad Jezidima (koji ima elemente genocida ali da bi se nesto proglasilo genocidom valjda treba da se i sudski dokaze ali hajde,prejudicirajmo i nazovimo i to genocidom,ako nista a onda iz pijeteta prema zrtvama a i zbog toga sto ne bi bio prvi genocid koji nije sudski tretiran),ne postoji vise genocida u istoriji jer genocid po svojoj definiciji i jeste zlocin sa namjerom da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina.
Koliko je bilo genocida u proslosti u kojima je pocinioc unistio sve bez obzira na dob i spol?

Co0l

#11859 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Joj al lupas u picku materinu.Toliko lupas da se sa tobom ne moze ni raspravljat jer je jednostavno besmisleno.
Koliko je bilo genocida u proslosti u kojima je pocinioc unistio sve bez obzira na dob i spol?

Istorija je prepuna primjera a ti si sam rekao da nisu sve Jezide pobili nego su neke i zarobljavali ili zene u seksualno roblje pretvarali.Dakle,ni tu nisu svi 'unisteni'.

Imas Google pa guglaj.O tome se da nasiroko pricati i nema smisla zacatavat temu,ali kad bas insistiras spomenucu samo par slucajeva koji su svakom poznati pa bi trebalo da su i tebi i koji su se desili u modernom dobu,da ne idemo previse u proslost gdje ima jos i vise primjera.
Iako ne znam sta je po tebi mjerilo odredjivanja koji je genocid gori,drzacu se samo broja zrtava.A po tome svaki visestruko premasuje ovaj nad Jezidima.Na primjer njemacki genocid u Namibiji pocetkom proslog vijeka u kojem su Nijemci ubijali sve redom pripadnike jednog crnackog plemena i gdje su prvi put napravili koncentracioni logor na jednom ostrvu,genocid nad Armenima,pa japanske zlocine nad Kinezima u WWII koji po nekima po broju zrtava premasuje cak i Holokaust (samo jedna krvava epizoda tog genocida u trajanju od par sedmica u Nankingu gdje su masakrirali koga su stigli je odnijela vise ztava nego sve ove jezidske),pri cemu su Japanci na mnoge morbidne nacine mucili i vrsili eksperimente nad Kinezima,pa Ruanda gdje je za kratko vrijeme pobijeno milion ljudi kad su Hutui isli i redom ubijali Tutsije,da ne spominjem dva i po miliona kambodžanskih zrtava Crvenih Kmera jer ces rec da nisu sve pobili,ko da je to neka utjeha ovim pobijenim ili 10 miliona pobijenih Ukrajinaca u vjestacki izazvanoj gladi u Glodomoru,itd.,itd.A kud ces dalje od genocida nad Bosnjacima gdje su u pojedinim mjestima isto tako sve redom ubijali,masovne grobnice po nekoliko puta premjestali,kamen iz temelja bogomolja premjestali da im se zatre svaki trag,itd.Ima toga jos ali bezveze je o tome pricati.

Ovo sto su uradili Jezidima je strasno,ali nemoj pretjerivati.
,
Drvosjeca iz Dejcica

#11860 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona wrote:

Mozda jedino Holokaust.
Eh Kiki, Kiki. Srbi nosioci licence sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, to čak ni Nijemcima nije pošlo za rukom i IIWW a ti odmah na Holokaust. Holokaust jeste po kvantitetu gori ali masovne grobnice u BiH po intenzitetu su gore u nekim dijelovima od Holokausta. :oops:
madner

#11861 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Pa ne bas. Njemci su ipak bili majstori organizacije.

Svijet je pun naroda o kojima se vise ne govori. Rimljani su sigurno bili najgori sto se toga tice.
Opetja033

#11862 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Oruzani sukobi izmedju Peshmargi muslimana i Jezida:
Escalation in Shingal: Clashes between Yezidi and Muslim Peshmerga

Clashes erupted this evening in Shingal between Yezidi and Muslim Peshmerga fighters. In the south of the region, near Qabusiya, Muslim Kurds trying to smuggle out flocks of sheep of Shingal were stopped by Yezidi fighters under command of Sheikh Kheri in the north of the same-named city. The Sheikh Kheri Unit operates under the Peshmerga ministry. Its fighters also fought as part of the Peshmerga during the offensive for the recapture of Shingal.

A dispute then erupted between Yezidi Peshmerga of the SKU and Muslim Peshmerga fighters who let the Muslim Kurds pass and protected them. One fighter of the SKU was killed together with a truck driver from Dohuk in following clashes, as an EzidiPress correspondent has told. Four more fighters of the SKU were partially seriously wounded. The SKU has announced to mobilize for further clashes. Yezidi commanders are currently trying to calm the situation. The Muslim Peshmerga are said to be part of the Zerevani Peshmerga who are under the control of the Kurdistan Democratic Party (KDP).

The situation already threatened to escalate in the last few days as Yezidis accused the Peshmerga of covering Muslim Kurds who collaborated with the Islamic State in Shingal.
Co0l

#11863 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Co0l »

Sektasi.
Kikibombona

#11864 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Istorija je prepuna primjera a ti si sam rekao da nisu sve Jezide pobili nego su neke i zarobljavali ili zene u seksualno roblje pretvarali.Dakle,ni tu nisu svi 'unisteni'.

Imas Google pa guglaj.O tome se da nasiroko pricati i nema smisla zacatavat temu,ali kad bas insistiras spomenucu samo par slucajeva koji su svakom poznati pa bi trebalo da su i tebi i koji su se desili u modernom dobu,da ne idemo previse u proslost gdje ima jos i vise primjera.
Iako ne znam sta je po tebi mjerilo odredjivanja koji je genocid gori,drzacu se samo broja zrtava.A po tome svaki visestruko premasuje ovaj nad Jezidima.Na primjer njemacki genocid u Namibiji pocetkom proslog vijeka u kojem su Nijemci ubijali sve redom pripadnike jednog crnackog plemena i gdje su prvi put napravili koncentracioni logor na jednom ostrvu,genocid nad Armenima,pa japanske zlocine nad Kinezima u WWII koji po nekima po broju zrtava premasuje cak i Holokaust (samo jedna krvava epizoda tog genocida u trajanju od par sedmica u Nankingu gdje su masakrirali koga su stigli je odnijela vise ztava nego sve ove jezidske),pri cemu su Japanci na mnoge morbidne nacine mucili i vrsili eksperimente nad Kinezima,pa Ruanda gdje je za kratko vrijeme pobijeno milion ljudi kad su Hutui isli i redom ubijali Tutsije,da ne spominjem dva i po miliona kambodžanskih zrtava Crvenih Kmera jer ces rec da nisu sve pobili,ko da je to neka utjeha ovim pobijenim ili 10 miliona pobijenih Ukrajinaca u vjestacki izazvanoj gladi u Glodomoru,itd.,itd.A kud ces dalje od genocida nad Bosnjacima gdje su u pojedinim mjestima isto tako sve redom ubijali,masovne grobnice po nekoliko puta premjestali,kamen iz temelja bogomolja premjestali da im se zatre svaki trag,itd.Ima toga jos ali bezveze je o tome pricati.

Ovo sto su uradili Jezidima je strasno,ali nemoj pretjerivati.
,
Od svih nabrojanih, jedino je genocid nad Tucima imao za cilj POTPUNO UNISTENJE.

Razlika je u historiji odnosa Tuci-Huti i Jezidi-Arapi. Kolonijalne sile su Hutima nametnule vlast manjinskih Tuci. U velikoj mjeri su krivi za posijanu mrznju, iako Hute bas nista ne moze opravdati. Arapi su odlucili unistiti jezide iz ciste religijske mrznje. I to je posebno strasno.
Kikibombona

#11865 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Eh Kiki, Kiki. Srbi nosioci licence sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, to čak ni Nijemcima nije pošlo za rukom i IIWW a ti odmah na Holokaust. Holokaust jeste po kvantitetu gori ali masovne grobnice u BiH po intenzitetu su gore u nekim dijelovima od Holokausta. :oops:
Premjestanje tijela je monstruozno. Cinjeno je da bi se prikrio genocid, jer su pocinioci znali da rade nesto lose. ISILovci su tijela pobacali u masovne grobnice da ne smrde. Uopste nisu krili. Sve grobnice su na Singalu veoma plitke.

ISILovci u Iraku su mislili da cine pravu stvar ubijajuci jezide. Bez ustrucavanja su rekli da ce ih u ime Alaha sve pobiti. VRS su imali nekakvu selekciju, u vecini slucajeva nisu ubijali zene i djecu. Cilj broj jedan je bio etnicki ocistiti, protjerati. ISILovci nisu nikoga protjerali. Sve su pobili ili zarobili. Od novorodjenceta do starca, zene i djecu.
Last edited by Kikibombona on 27/11/2015 00:30, edited 1 time in total.
Opetja033

#11866 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote: Arapi su odlucili unistiti jezide iz ciste religijske mrznje. I to je posebno strasno.
Arapi?! Zasto ne napises jednostavno ISIS. Tvoja mrznja i fanatizam postaju svakim danom sve jaci i jaci.

Nego sta kazes na ovo medjukurdsko rokanje Kurda u Iraku? Jezidi optuzuju Peshmarge da stite Kurde muslimane (Kurde a ne Arape) koji su ucestvovali u zlocinima nad njima.
Kikibombona

#11867 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Oruzani sukobi izmedju Peshmargi muslimana i Jezida:
Escalation in Shingal: Clashes between Yezidi and Muslim Peshmerga

Clashes erupted this evening in Shingal between Yezidi and Muslim Peshmerga fighters. In the south of the region, near Qabusiya, Muslim Kurds trying to smuggle out flocks of sheep of Shingal were stopped by Yezidi fighters under command of Sheikh Kheri in the north of the same-named city. The Sheikh Kheri Unit operates under the Peshmerga ministry. Its fighters also fought as part of the Peshmerga during the offensive for the recapture of Shingal.

A dispute then erupted between Yezidi Peshmerga of the SKU and Muslim Peshmerga fighters who let the Muslim Kurds pass and protected them. One fighter of the SKU was killed together with a truck driver from Dohuk in following clashes, as an EzidiPress correspondent has told. Four more fighters of the SKU were partially seriously wounded. The SKU has announced to mobilize for further clashes. Yezidi commanders are currently trying to calm the situation. The Muslim Peshmerga are said to be part of the Zerevani Peshmerga who are under the control of the Kurdistan Democratic Party (KDP).

The situation already threatened to escalate in the last few days as Yezidis accused the Peshmerga of covering Muslim Kurds who collaborated with the Islamic State in Shingal.
Ovo je cista politicka borba izmedju KDP i PKK.

Ezidipress sajt je medij naklonjen PKK. Ovu vijest su prenijeli iskljucivo i samo portali koji podrzavaju PKK .

Drago mi je da polako izvore PKK uzimas kao relevantne. :D
Kikibombona

#11868 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote: Arapi su odlucili unistiti jezide iz ciste religijske mrznje. I to je posebno strasno.
Arapi?! Zasto ne napises jednostavno ISIS. Tvoja mrznja i fanatizam postaju svakim danom sve jaci i jaci.

Nego sta kazes na ovo medjukurdsko rokanje Kurda u Iraku? Jezidi optuzuju Peshmarge da stite Kurde muslimane (Kurde a ne Arape) koji su ucestvovali u zlocinima nad njima.
Pa zar nisi vidio da sam isto tako napisao 'Srbi su...'. Kriv je Drvojseca, jer je napisao 'Srbi su...', 'Nijemci su...'... i jbg, nastavio i ja tako, iako uvijek izbjegavam takav nacin generalizacije. Omaklo mi se, nisam razmisljao. Prepravio sam, umjesto Arapi sam stavio 'ISIL', a umjesto Srbi 'VRS'. Izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio, fakat mi se omaklo.

Pa odgovorio sam. To je PKK propaganda. Niko osim njih to nije prenio. Doslo je do manjeg sukoba, sto su prenijeli i pro-PUK mediji, uz obaveznu osudu Barzanija, ali ove gluposti kao razlog niko nije naveo. Samo PKK. I YPG prenosi da je doslo do manjeg sukoba jer su Barzanijevi insitirali da sve druge kurdske skupine napuste mjesto. Bice ovih sitnih incidenata jos, nema nikakve sumnje... To zapocnu ostrasceni oficiri i vojnici, pa vrh odmah smiri...

Vidis i sam da nije eskaliralo. Frka je potrajala kratko i sve se smirilo.
Opetja033

#11869 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

NRT TV je takodje objavio vijest a ta iracko-kurdska TV je sve samo ne proPKK, cesto i kritikuje Ocalana i tu teroristicku grupu. Vlasnik televizijske stanice je nedavno ranjen u atentatu za koji neki sumnjice PKK upravo zbog tih kritika.
Toliko o tvojoj tvrdnji da su samo proPKK mediji prenijeli vijest.

Otidji na njihovu stranicu i procitaj vijest o ovom medjukurdskom sukobu.
Navodno (prema NRT-u) cetvero mrtvih u sukobima.

Znaci sada malo i Peshmarge gaze Jezide i njihove paravojne formacije. Ok.
Kikibombona

#11870 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:NRT TV je takodje objavio vijest a ta iracko-kurdska TV je sve samo ne proPKK, cesto i kritikuje Ocalana i tu teroristicku grupu. Vlasnik televizijske stanice je nedavno ranjen u atentatu za koji neki sumnjice PKK upravo zbog tih kritika.
Toliko o tvojoj tvrdnji da su samo proPKK mediji prenijeli vijest.

Otidji na njihovu stranicu i procitaj vijest o ovom medjukurdskom sukobu.
Navodno (prema NRT-u) cetvero mrtvih u sukobima.

Znaci sada malo i Peshmarge gaze Jezide i njihove paravojne formacije. Ok.
Kome je naklonjena ta televizija?

Ovaj Ezidipress je zestoko na strani PKK i zestoko protiv Barzanija i KDP kompomente u Peshmergama.

Kazem ti, ovo je prenio i PUK, prenijeli su iz YPG, ali je samo PKK optuzio Barzanija za saradnju sa ISILom. :D Nebulozna optuzba ubi boze...
Opetja033

#11871 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Nismo se skontali. Ja mislio ti negiras sam dogadjaj a ne neke od navoda.

Mada ove optuzbe nisu nista novo. Ali ni ja naravno ne vjerujem u njih. Medjutim ono sto ti cesto previdjas jeste da je KDP jedna konzervativna stranka, da su islamisticke stranke trenutno jace od jednog PUK-a u regionalnom parlamentu irackog Kurdistana. Poenta je da najveci dio irackih Kurda i ne gleda bas blagonaklono na Jezide.
Kikibombona

#11872 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Nismo se skontali. Ja mislio ti negiras sam dogadjaj a ne neke od navoda.

Mada ove optuzbe nisu nista novo. Ali ni ja naravno ne vjerujem u njih. Medjutim ono sto ti cesto previdjas jeste da je KDP jedna konzervativna stranka, da su islamisticke stranke trenutno jace od jednog PUK-a u regionalnom parlamentu irackog Kurdistana. Poenta je da najveci dio irackih Kurda i ne gleda bas blagonaklono na Jezide.
Ma prenijeli su svi da je doslo do incidenta...

Nije to nista neobicno u ratu... Isto tako su imali par okrsaja PUK i KDP komponente u Peshmergama, pa PKK i KDPI, itd...

PKK i njihovi simpatizeri cijelo vrijeme optuzuju Barzanija da je izdao jezide. I PUK svaljuje krivicu na njega. Pristalice YPG isto tako... Gorran isto tako.

KDP bi se mogao uporediti sa SDA kod nas. PUK bi bio nesto kao SDP, a Gorran kao Komunisticka partija. :D

U parlamentu tri islamisticke stranke imaju ukupno 16%. Vazno je istaci da su islamisti isto tako zestoki kurdski nacionalisti, nesto kao AKP, recimo. PUK ima 17%. Gorran, po nekima filijala PKK (malo nategnuto) u Iraku, ima 24%. Barzanijev KDP ima 38%.

Sada kada Kirkuk, Shingal i druge regije udju u sastav Kurdistana, Barzani ce biti u problemu. Naime, Kirkuk navija za PUK i Gorran. Barzani je tamo veoma slab, al se kao pravi patriota najzesce od svih bori za ovaj grad. :thumbup: :D
Opetja033

#11873 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Dodaj islamistima jos i neke od predstavnila turkmenskih stranaka u kurdskom parlamentu (recimo Iracki turkmenski front, vrlo blizak AKP-u). Definitivno ima vise islamista nego clanova PUK-a u parlamentu. Sto je poprilicno iznenadjujuce, Talabani se izgleda u potpunosti izgubio nakon americke invazije.
Cak je Barzaniju poslo za rukom da odsjece dio irackog Kurdistana koji je bio pod kontrolom PUK-a (Talabanija) i da stvori novu provinciju u kojoj se islamisti najjaci. Halabja cini mi se?
Od situacije 90-tih kada su bili bare-bare sa KDP-om, postali su tek treci ili cetvrti faktor tamo. To je ipak stranka sa dugom tradicijom.

Ovo za Gorran nisam znao, mislio sam da su populisti tipa naseg DF-a. Jesi siguran da se zaista radi o crvenoj bagri? :mrgreen:
Opetja033

#11874 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:KDP bi se mogao uporediti sa SDA kod nas.
Volim sto sam vazda konsekventan...... Barzanija mi :mrgreen:
Challenger__

#11875 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kiki.

:mrgreen:

Mislim da je kranje vrijeme da preispitaš svoj stav prema Barzaniju. Hajde što je mafijaš i kriminalac, ali i njegova paradržavna struktura se veže za međunarodno finansiranje tzv. "Islamske države". Primjer:
- Destruction of ISIS requires eliminating its material infrastructure. ISIS are fighting a guerrilla war. Airstrikes CANNOT destroy them
- ISIS has already more than doubled its recruits over a year of airstrikes, which tend to push fighters to conceal ops in civilian areas
- Urgent major issue is to shut down ISIS supply lines. Huge geopolitical reluctance to do this due to KRG / Turkish / Gulf connections
Dr Nafeez Ahmed

:arrow: LINK

______

Barzani je dio bliskoistočnog i ISIL problema a ne zaštitnik Kurda i nacionalni lider.
Post Reply