Opetja033 wrote:Nismo se skontali. Ja mislio ti negiras sam dogadjaj a ne neke od navoda.
Mada ove optuzbe nisu nista novo. Ali ni ja naravno ne vjerujem u njih. Medjutim ono sto ti cesto previdjas jeste da je KDP jedna konzervativna stranka, da su islamisticke stranke trenutno jace od jednog PUK-a u regionalnom parlamentu irackog Kurdistana. Poenta je da najveci dio irackih Kurda i ne gleda bas blagonaklono na Jezide.
Ma prenijeli su svi da je doslo do incidenta...
Nije to nista neobicno u ratu... Isto tako su imali par okrsaja PUK i KDP komponente u Peshmergama, pa PKK i KDPI, itd...
PKK i njihovi simpatizeri cijelo vrijeme optuzuju Barzanija da je izdao jezide. I PUK svaljuje krivicu na njega. Pristalice YPG isto tako... Gorran isto tako.
KDP bi se mogao uporediti sa SDA kod nas. PUK bi bio nesto kao SDP, a Gorran kao Komunisticka partija.
U parlamentu tri islamisticke stranke imaju ukupno 16%. Vazno je istaci da su islamisti isto tako zestoki kurdski nacionalisti, nesto kao AKP, recimo. PUK ima 17%. Gorran, po nekima filijala PKK (malo nategnuto) u Iraku, ima 24%. Barzanijev KDP ima 38%.
Sada kada Kirkuk, Shingal i druge regije udju u sastav Kurdistana, Barzani ce biti u problemu. Naime, Kirkuk navija za PUK i Gorran. Barzani je tamo veoma slab, al se kao pravi patriota najzesce od svih bori za ovaj grad.