Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Static-X

#1176 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

besana wrote: Vidish, ja mislim da i te kakve veze, pa po islamskim obicajima, zena hoda desnom stranom, pod uslovom da hoda "uporedo sa muskom" :D , jer je na lijevoj kao neki... baksuzluk, a musko je jace pa ce se odbraniti. Teko nekako.
Ima veze i te kakve sa Muhamedom a.s., i ne mislim da je Pejgamberova preporuka i Sunet bilo vezano za cinjenicu da je on bio desnjak, meni tek to nema logike. Ne, neshto je drugo u pitanju, a mi cemo ostati u neizvjesnosti dok ne dodje Ahmmed ili Arzuhal da nam objasne :D
Ja ipak nevidim razlog sto bi to bilo uopste bitno, s koje cu strane hodati, kojom rukom cu jesti... valjda je najbitnije reci bismillah tj. raditi ih u bozije ime i imati Ga na umu.
A sad ako su muslimani u vrijeme poslanika pokusavali da ga oponasaju u svakom dijelicu njegova zivota, nista lose u tome, no neznaci da je islamom propisano.
ikrime

#1177 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

besana wrote:
ikrime wrote:čime si vi bavite :-)
Budi dobar pa objasni ovo, :-)
Ukratko. Zato što nam je zabranjeno svako oponašanje Šejtana l.a., a on jede lijevom rukom.
Static-X

#1178 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

:shock:

(ovo za sejtana i lijevu ruku)
minjonja

#1179 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

oke, ja oponasam sejtana jer sam se rodila ljevoruka :shock:
Static-X

#1180 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

minjonja wrote:oke, ja oponasam sejtana jer sam se rodila ljevoruka :shock:
ne samo da sam lijevoruk nego sam i lijevonog :-D
statix

#1181 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

samo ti kolutaj ikrime...
dje su odgovori... :lol: :D :wink:
minjonja

#1182 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

Static-X wrote:
ne samo da sam lijevoruk nego sam i lijevonog :-D
joj fkt i ja isto... desna mi nicemu ne sluzi, ne znam ni vrata otvoriti, mobitel drzat, nositi kese, loptu udariti... visi ko privjesak na meni. jedino sto znam misem tamo vamo :D
callmethebreeeze

#1183 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by callmethebreeeze »

ikrime wrote:
besana wrote:
Budi dobar pa objasni ovo, :-)
Ukratko. Zato što nam je zabranjeno svako oponašanje Šejtana l.a., a on jede lijevom rukom.
a kako znamo kako sejtan jede?
statix

#1184 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

besana wrote:Eto :D i shta cemo sa ovolikim levatima? Pardon, ljevacima :-D
Ispade da je ona porodica shto batinama istjera ljkevaka iz deshnjaka bila u pravu? :D
Ja mislim da bi Nadalu trebali zabraniti da igra tenis lijevom rukom... :D
callmethebreeeze

#1185 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

to je divan nacin da se djeci usadi vjera u srce.
ja znam lika, rahmet mu dusi, kojem babo nije dao vecerati dok ne klanja aksam. kad je porastao vise nikada u dzamiju nije usao.
statix

#1186 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

callmethebreeeze wrote:to je divan nacin da se djeci usadi vjera u srce.
ja znam lika, rahmet mu dusi, kojem babo nije dao vecerati dok ne klanja aksam. kad je porastao vise nikada u dzamiju nije usao.
Bi'ce da mu je babo bio sejtan... :D
callmethebreeeze

#1187 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

statix wrote:
jok. hodza.
:-)
ikrime

#1188 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

besana wrote:
Ti si stvarno krajnje cinican, pa i pomalo nadmen, a nishta mi mrze nema kod insana. Ovo sudim po tvojim postovima. Shta sam/smo loshe rekli, pitali? Shta je molim te loshe u tome shto sam shvatila da se praznovjerje, koje je zabranjeno, uvuklo u Islam? Zar nije? Ti, ako imash kakkve informacije budi fin pa podijeli sa mnom, sa nama, a ne kolutaj ocima na sve.
Eto zamisli mene da imam 13-14 godina, i pitam te ovako neshto. bi li mi zakolutao ocima ili lijepo objasnio? A shto se tice Islama ja vjerovatno i jesam na nivou 13-ogodishnjeg djeteta, i nije me stid, takve okolnosti, bilo bi me stid da me ne zanima, da mi je svejedno.

Selam

edit: vidim napisao si da Shejtan l.s. jede lijevom rukom, mogao si odmah to napisati.
A izvini gdje to pishe?
Sudi po čemu hoćeš, ne interesuje me tvoje mišljenje o meni. :) sad da ne obrazlažem zašto, uglavnom stav koji nema veze konkretno samo s tobom....

baj d vej, pade mi napamet jedna mudrost; stvari koje mrzimo kod drugih su najčešće stvari koje mrzimo kod samih sebe, sami ih posjedujemo..malo off..al haj

Zato što stvari redate naopako. 5 stranica o jedenju lijevom rukom, i zašto je to tako. A o tewhidu, koji je temelj vjere, niti riječi haman.

Plus, kakve replike sam pročitao na ovu mesalu, daju mi zapravo da mislim da se samo "igrate".

Ne, ne bi.

we alejkumusselam
Last edited by ikrime on 19/02/2010 21:02, edited 1 time in total.
arzuhal

#1189 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

callmethebreeeze wrote:
statix wrote:
jok. hodza.
:-)
Što više čitam o tvojim poznanicima sve te više razumijem... :D
callmethebreeeze

#1190 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

besana wrote:
Ha? :shock:
:D :D :D
bio sam ironican.
callmethebreeeze

#1191 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

arzuhal wrote: Što više čitam o tvojim poznanicima sve te više razumijem... :D
tad, kad sam to cuo, samo sam rekao: estagfirullah.
:D :D :D
statix

#1192 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

Plus, kakve replike sam pročitao na ovu mesalu, daju mi zapravo da mislim da se samo "igrate".

Ne, ne bi.

we alejkumusselam
Ikrime, sory ako te uvrijedih, ali bila je sala...inace ja se divim tvom strpljenju... :)

P.S. Uvijek kod drugih trazimo kvalitete koje ne posjedujemo, kao ono - i + se privlace i nadopunjavaju...
Static-X

#1193 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Ikrime nemoj sad tako, ja sam vec bio postavio pitanje al niko i nepokusava da odgovori, a pretezno se svi okrenu ka ovim 'malo cudnim' pitanjima i o njima svi diskutuju.
ikrime

#1194 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

To da covjek ne voli osobine kod drugih jer ih sam posjeduje je glupost. I ne vidjeh nigdje pravila o postavljanju pitanja na ovoj temi. Polahko pitacemo mi i o tewhidu, sabur.
Ne bi baš rekao da je glupost, ima tu istine. No, ne brini nisam implicirao da si jedna od tih, nego mi pade napamet - baš kako sam i napisao.

Poslanik islama, s.a.v.s, je u svemu, časnom i dostojanstvenom, preferirao desnu stranu. Posebno je to naglašavao kada su u pitanju hrana i piće. Kategorički je zabranio prinositi hranu ili tekućinu ustima lijevom rukom. U hadisu koji prenosi Džabir, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, upozorava: Ne jedite lijevom rukom, jer, doista, šejtan jede lijevom rukom!
U predaji Abdullaha b. Omera, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, ističe: Kada neko od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije neka pije desnom rukom, jer, uistinu, šejtan i jede i pije lijevom rukom!

Više na tu temu ovdje: http://blog.magazin.co.ba/kultura-ponas ... -pica.html
ikrime

#1195 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

statix wrote:

Ne, ne bi.

we alejkumusselam
Ikrime, sory ako te uvrijedih, ali bila je sala...inace ja se divim tvom strpljenju... :)

P.S. Uvijek kod drugih trazimo kvalitete koje ne posjedujemo, kao ono - i + se privlace i nadopunjavaju...
U redu je. Allah swt ti svako dobro dao. amin.
Static-X

#1196 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Sto bi mu neko knjigu otimao iz ruku, pa nije vjernik normalno nema respekta ka toj knjizi kao sto to vjernici imaju, ali zato jer je cita moze bas da promjeni stav u vezi nje.
bijela

#1197 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

besana wrote: Dakle, covjek u nekim svojim 70-im godinama, prosjecan zivot, poshten rad, bez pijancenja, kafena, zena, prostakluka, ali i bez nekog osjecaja za vjeru, sve do tih svojih sedamdesetih godina. Pocne citati knjige, pa dodje i do Kur'ana casnog. Eh sad, on ga uzima, chita bez abdesta. Uzme i chita. Njegova porodica je konfuzna, da li mu pokushati "zabraniti" citanje Kur'ana casnog, jer ga cita bez abdesta, ili ipak pustiti da tako radi.
Radi se o meni poznatoj porodici, koja je kako rekoh konfuzna, a i ja sam. Ne mozesh covjeku oteti Kuran iz ruku a ne mozesh ga natjerati da uzme abdest. Nije da su oni mene pitali, za savjet :D nego eto saznadoh, pa i mene zanima kako im pomoci.
rahmetli Đozi su ljudi postavljali pitanja, tražeći od njega, kao od teologa, odgovor.
jednog dana dođe mu pitanje od gospođe u godinama, koja je, eto, voljela držati do sebe, pa je uvijek imala nalakirane nokte.
u svom pismu mu je objasnila svoju zelju i naviku da nastavi s tom praksom, ali isto tako da je čula da joj namazi koje klanja neće biti valjani, pošto ni sam abdest nije.
začuđujuće za svoje saradnike, Đozo-efendija je odgovorio da ona slobodno nastavi klanjati tako.
kada su ga upitali otkud takav odgovor, kazao im je: pustite je neka klanja pa makar i sa lakom na noktima. može biti da bismo joj svojim insistiranjem da skine lak omrznuli namaz, a ona hoće oboje - neka i dobije oboje.

gospođa je bila presretna zbog odgovora i sa još većom željom nastavila obavljati namaz, što je opisala i u pismu zahvale koje je opet poslala Đozi.

možda je nekada kasnije sama nadošla pa prestala klanjati sa lakom. svako vrijeme ima svoje teškoće, a naše vrijeme zahtijeva da nikog ne smijemo udaljavati od ovog puta, samo malo ako hoće. treba tražiti manje zlo.
ikrime

#1198 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Ovo sa desnom rukom ...? Opet shta sa lijevacima? Kao shto rekoh brat mi je lijevak, cijeli zivot jede lijevom rukom, pa ne znam ... da ga pocnem tuci? Jest da je jaci od mene, ali pokushati?
Ne, doviti za njega da ag Allah swt Uputi, da mu iman u srce usadi. Nakon što zavoli Allah swt i Poslanika s.a.v.s. u jednom danu će naučiti jesti desnom rukom.

To se nekad, dok je islam bio način život u Bošnjaka, rješavalo jednostavnom metodom. Odgojem. Moja majka, kao i njene tri sestre su rođene ljevoruke, ali nana rhm, ih je od kako su imale snage za uzet kašiku u ruku, učila da se desnom jede, da muslimani jedu desnom rukom. Nije ih tukla, ne brini.
ikrime

#1199 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Prije bio rek'o da je do malog, nego do babe.

edit: ono bijaše na prvu,međutim, mnogo je faktora u igri što je to tako... hair. da ga Allah swt uputi, a babu mu nagradi prema nijjetu u koji sam siguran da nije bilo loš.
Last edited by ikrime on 19/02/2010 22:29, edited 1 time in total.
ikrime

#1200 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Ne, opanašaet ćeš tek onda nakon saznanja da to što radiš jeste oponašanje Šejtana l.a. A ne potrudiš se da istu praksu promjeniš.
Locked