Haznadare, sve je bilo tako kako si opisao. I ja se dobro sjećam tih početaka SDA, ali je interesantno da skoro dvadeset godina poslije SDA nije puno odmakla od početka. Oni i dalje najvažnijom odrednicom Bošnjaka smatraju Islam, a ateiste jednostavno ignoriraju kao da ne postoje. Nikad se nisam izjasnio kao Musliman sa velikim “M” jer mi je bilo jako mučno i teško prihvatiti tu podvalu. Adil je prevaren i izigran od vrha SDA koja je i do danas ostala vjerna mladomuslimanskoj ideji. To se vidi i po nazivima ulica u Sarajevu. Niti nedan član te, po meni, ublehaške organizacije nije ostao da po njemu nema ulica. Mislim d se mi Bošnjaci prije svega moramo vezati za Bosnu kao najvažniju nacionalnu odrednicu, naravno i uz jezik, kulturu i ostalo. Srbi i Hrvati su nastali u Bosni poznatim procesima, ali to su nepovratni procesi. Mi smo Bošnjaci i vratili smo to ime uz veliku cijenu. Rasprave o tome da li trebamo biti Bosanci ili Bošnjaci su besmislene i kontraproduktivne. Na žalost, osim par intelektualaca, niko se ozbilnjo ne bavi stranputicama SDA stranke koja nam je natovarila na ledja stigmu radikala i to zbog glupavih igara sa vehabijama i arapskim naseljima.hAZNADAR wrote:Ja sam prisustvovao par sastanaka jedne davne godine u BL kada je SDA bila u povoju i kada je i pored muslimanskog predznaka okupljala iz znatizelje mnoge koji i nisu bili vjernici To je tada bila jedina alternativa koju su Muslimani imali - ono kao "nasi". Meni je u startu bilo jasno a poslije se i potvrdilo da njih nije interesovao ni etnicki ni nacionalni identitet,.. cisto samo vjerski predznak. Malo se o tome govori ali tada je malo falilo da Muslimani ekstremisti pocnu slaviti ustastvo. Dok je sa Hrvatima bio dobar odnos. Zato sto SDA nije nista imala protiv da se slavi taj dio historije - samo zato sto su visoki duznosnici NDH klanjali. Daleko od toga da se SDA nalazila u hrvatstvu i cvijecu - jednostavno su samo afirmisali klanjanje, bilo kakve klanjace iz proslosti, drzanje Suneta a politika za cijelu BiH ni pod tackom razno. Revolt prema komunizmu i sve sto je bilo kontra komunizma je bilo podobno. Tada su im ateisti prilazili ne zato sto su se vratili vjeri - vec iz revolta prema standardima bivse drzave prema muslimanima koji su se posebno pojacali poslije Gazimestana. SDA nije imala blage predstave o politici na vlasti u BiH ako pobijedi, ono sta i kako prema drugima, nikakvu predstavu identiteta osim vjerskog,... U onih par sastanaka nisam cuo da je iko ikada spomenuo Bosanca ili Bosnjaka, a poslije od drugih koji su nastavili ici na to - isto. Njima je Musliman sa velikim M bio sasvim OK i uopce ne diskutabilan.Grean wrote:Ja se sjecam svog osvjescenja![]()
Tuzno i jadno da smo to bili zatrli, tj. generacije prije nas i onda ta nakaradna zamjena musliman sa velikim ‘M’. Licnost nije neka referentna ali Kusturica postavi jednom pitanje kako mogu biti ateista Musliman i u tome se ogleda sav paradoks onog velikig M.
Da se vratim na spoznaju, onog ko je zasluzan da se nacionalno ime uopste vratili (jos jadnije - da smo ga postali svjesni), vojni rok u Titovom Uzicu tamo negdje 90’te, hrvatski list Danas i feljton o Adilu Zulfikarpasicu.
Jedan sam od 5% onih koji su se na popisu 91’ izjasnili kao Bosnjak ali to je zgurano u ono Musliman. Alija nije poslusao Adila, nije htio da zbunjuje narod. Jedna u nizu njegovih gresaka.
E onda je izasao Adil a i prije i poslije Adila sve i jedan skolovani, intelektualac,... - ali nazalost prekasno. U vrijeme kada je Adil izasao - SDA se vec u narodu nametnula kao "nasi". Jedini "nasi" za koje se glasa. Cista inercija i niko nije imao kriticizma. Da je Adil izasao ranije - kada SDA nije bila toliko afirmisana - sigurno bi ljudi imali i izbor i debatu oko identiteta. Poslije onog velikog skupa u Kladusi je bilo vec kasno. U samo tih par mjeseci od proljeca do jeseni 90-te se sve moglo promijeniti da je Adil izasao ranije. SDA od pocetka kada se nije zvala tako(mislim stranka Muslimana Jugoslavije) do dana danasnjeg nije promijenila tu svoju mladomuslimansku jezgru i afera sa Busaladzicem samo podsjeca na to.
Medjutim, posto nisu nikada imali velike pameti u stranci i posto su se morali prilagoditi prilikama,... naravno da su isli populisticki pa dozvolili Sabor, pa ljiljane, pa Bosnjastvo,.. itd. Danas se kace na Bosnjastvo i predstavljaju kao zastitnici toga - samo iz populizma. Kada nema ko drugi - ima ko hoce. Gdje je opet i pored odsustva pameti - ispala pametnija od ljevice.
Moj zemljak Tunjo o Bosnjastvu
"Ko smo mi Bošnjaci? Mi Bošnjaci smo onaj dio našega prvobitnog bosanskoga naroda koji kontinuira svojstvo narodnoga bića ove zemlje, ostvaruje unutar toga bića povijesni smisao i sadržaj ove zemlje i nosi njeno povijesno i državno pravo. Mi smo, dakle, nasljednici onoga što je Bosna kao zemlja, kao država i kao povijesni subjekt bila i jest. To naše svojstvo nikoga ne isključuje iz sudjelovanja u tom naslijeđu i njegovoj perpetuaciji, ali neće biti žrtva parcijalnih odluka dijelova prvobitnoga bošnjačkog naroda identificirati se i vezati za narodnosnu ideju, interese i državno pravo nekih drugih država i naroda".
Bauk bošnjačkog nacionalizma
-
ernestalic
#1176 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
- General War
#1177 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Najsmjesniji ste mi kad se pogubite i ne znate sta uopste hocete, tj zastupateConnaisseur Karlin wrote:Bosanci su jedina grupa,a koja iz povijenig cinjneica moze legalno uzeti sve simbole jer se predstavljau kulturu i traidiciju svih naroda na jednoj teritorijiGeneral War wrote:
Ljiljani mogu, grb kotromanica ne, kao simbol jednog naroda...posebno uz argumentaciju, kako eto niko ga nece![]()
Vi iz etnickih grupa ste se odrekli vlastitog povijesnog nasljedjasad politicki prezentirate i prakticirate krnjavu etnicku povijest
- piupiu
#1178 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja sam na prethodnoj strani napisala skoro pa kratku disertaciju o tome. I Srbin, kao i Bošnjak, je u Bosni danas etnoreligijska kategorija. Bosanac je etnička kategorija, za nas koji se tako osjećamo. Obrazložila sam i zašto tako mislim i napisala da je Bosanac kao savremeni izraz za mene izraz jezičkog razvoja i u tom smislu ga doživljavam kao kontinuitet termina Bošnjak iz 19. vijeka. Dočim termin Bošnjak danas, zbog njegove političke artikulacije i prakse, doživljavam kao etnoreligijski termin za bosanske, sandžačke, crnogorske, itd muslimane, jer se isti tako i promoviše.decembar2017 wrote:A sta znaci biti Bosanac ? Koja je definicija Bosanca ?Bloo wrote:
Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Kako ću znati da li sam Bošnjak?
Kako cu znati da li je npr Seselj Bosanac jer se rodio u Sarajevu ? Ako je on Bosanac da li znaci da on ne moze da bude srbin jer vidim po vasoj definiciji forumskih " Bosanaca " nije moguce biti Bosnjak i Bosanac ?
Ako on nije Bosanac iako se rodio u Bosni i jer sam kaze da je on Srbin da li to znaci da se i neko drugi moze da osjeca Bosnjakom iako se nije rodio u Bosni ?
Sta je to sto tebe cini samo Bosancem pa da ne mozes da budes ni Bosnjak ?
Izmedju Bošnjaka Ivana Franje Jukića i današnjeg Bosanca ima puno više sličnosti, nego izmedju tadašnjeg i današnjeg Bošnjaka. Ovaj potonji u Šehidskom rastanku (divna pjesma koju jako volim), pjeva da mu je vidjet kako šćeri njegove Bosne radjaju gazije; to je, dakle, savremeni pandan narodnoj pjesmi koja će se za 50 godina analizirati kao primjer kulturnog pregalaštva... pa sad, kako će je ko interpretirati, ne znam, ali meni radjanje gazija ne predstavlja nikakav identitetski imperativ, niti se ja s tom idejom identificiram. Mislim, daleko da smo dobacili do ovakvih intelektualnih remek djela:
... ali ne treba nikome u lice lagati o nekakvom savremenom bošnjaštvu za sve, bez obzira na to kako je ono nastalo i šta je neko pisao i baštinio u 19. vijeku.
Kao Bosanci, mi (ovo ja kao 'u ime svih nas', možda samo ja
To što Srbi i Hrvati u Bosni baštine paralelne etničke istorije nema veze ni sa kakvom hermetičkom (a kamo li genetskom) odijeljenošću tri kulture i oni su u Bosni etnoreligijske grupe (nije im mane ni u maticama), a Bosanci se definišu kulturološki, jezički i geografski, a danas i pripadnošću savremenoj državi Bosni i Hercegovini. Mi smo, dakle, uključiva etnička grupa jednog minijaturnog geografskog prostora, nismo ni Englezi, ni Kinezi; i iz naše istorije imamo isto pravo uzeti sve što i drugi, jer naša zajednička istorija ne pripada nijednoj etničkoj ili etnoreligijskoj grupi ponaosob, već svima čiji su preci sa ovog prostora ili su se tu nekada skrasili. Istorija je, svakako, onakva kakvom je sam napišeš. Tome svjedočimo u real-timeu zadnjih 20 godina.
Sve u svemu, ja sam na pogrešnoj temi, jer sam bosanski nacionalista.
-
ušće
#1179 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Pošto niko od takozvanih Bosanaca nema dovoljno muda da odgovori ono što sam i pitao ,već raznim teorijama samo pokušavaju osporiti Bošnjacima ime ,kulturu ,naslijeđe ,opstanak ...Miss Bloo umjesto odgovora postavlja pitanje ,
miss Bloo ja sam Bošnjak ( nasljednik onog Muslimana što mu je pisalo malo m a on nasljednik onog što su mu naređivali ili da bude Srbin ili Hrvat ,može i neopredijeljeni ali mu je tada mrka kapa u službi ...Ja sam Bošnjak potomak onog Bošnjanina što mu ni Beć ni Pešta nisu mogli uz odbijanje bubrega promijeniti u drugačije .Ja sam Bošnjak nasljednik i potomak onog Bošnjaka što su mu radi Bošnjaštva glavu otkinuli u Stambolu...Ja sam Bošnjak i moja je vjera islam iako sam u džamiju ušao 10 puta za svojih 50 i kusur ...Ja sam Bošnjak a jezik mi je Bosanski poznat i priznat prije jezik susjeda i komšija ...ja sam Bošnjak musliman ali ne sa velikim M što mi vi i vaši preci želite prištii ...Ja sam Bošnjak jer sam za to pola familije izgubio od vas i vaših predaka sa jedne ili druge strane ...ja sam Bošnjak jer je jedino to što vama smeta ali da nas nije ovakvih NIKADA ALI BAŠ NIKADA vi se ne biste Bosancima izjasnili ...
Bujrum pljuc ,bujrum fuj ,bujrum kako ,bujrum zašto...
miss Bloo ja sam Bošnjak ( nasljednik onog Muslimana što mu je pisalo malo m a on nasljednik onog što su mu naređivali ili da bude Srbin ili Hrvat ,može i neopredijeljeni ali mu je tada mrka kapa u službi ...Ja sam Bošnjak potomak onog Bošnjanina što mu ni Beć ni Pešta nisu mogli uz odbijanje bubrega promijeniti u drugačije .Ja sam Bošnjak nasljednik i potomak onog Bošnjaka što su mu radi Bošnjaštva glavu otkinuli u Stambolu...Ja sam Bošnjak i moja je vjera islam iako sam u džamiju ušao 10 puta za svojih 50 i kusur ...Ja sam Bošnjak a jezik mi je Bosanski poznat i priznat prije jezik susjeda i komšija ...ja sam Bošnjak musliman ali ne sa velikim M što mi vi i vaši preci želite prištii ...Ja sam Bošnjak jer sam za to pola familije izgubio od vas i vaših predaka sa jedne ili druge strane ...ja sam Bošnjak jer je jedino to što vama smeta ali da nas nije ovakvih NIKADA ALI BAŠ NIKADA vi se ne biste Bosancima izjasnili ...
- zunazu
#1180 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Pripadnost sa elementima kao i kod svakog drugog naroda, ne vidim potrebu iznositi detalje i pojašnjenja?Connaisseur Karlin wrote:da preformuliram zunazu tvrdnju : Bosnjak je povijesna cinjenica bez definicije.zunazu wrote: Ne postoji definicija Bošnjaka. Nije to hemijski element, nego historijska činjenica.
- Bloo
- Globalna šefica
#1181 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Hvala na direktnom odgovoru.ušće wrote:Pošto niko od takozvanih Bosanaca nema dovoljno muda da odgovori ono što sam i pitao ,već raznim teorijama samo pokušavaju osporiti Bošnjacima ime ,kulturu ,naslijeđe ,opstanak ...Miss Bloo umjesto odgovora postavlja pitanje ,
- BHCluster
#1182 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
General War wrote: Ljiljani mogu, grb kotromanica ne, kao simbol jednog naroda...posebno uz argumentaciju, kako eto niko ga nece
- Banksy
#1183 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Sve +1piupiu wrote:
+ Za strpljenje i trud
- Kejn
#1184 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Narod Bosanci ne postoji. Postoje samo Bošnjaci i ne radi se ni o kakvoj jezičnoj evoluciji jer je bilo vremenskih perioda kada su se oba pojma istodobno koristila(Npr. kad E.Čelbija opisuje Sarajevo kaže da se narod ovdje zove pučki Bošnjaci ali više vole kada kažu Bosanci).
Bošnjaci su ujedno i Bosanci (barem oni u Bosni) jer sam i ja Bosanac. Nikom ne dozvoljavam da mi oduzme i taj identitet jer pripadam narodu koji ima jaku bogatu historiju i čiji identitet nije isključiv. Međutim savršeno sam educiran i prosvjetljen da znam razlikovati ta dva pojma i pravilno ih koristim.
I naravno za kraj najbolji Bosanci su Bošnjaci.
Bošnjaci su ujedno i Bosanci (barem oni u Bosni) jer sam i ja Bosanac. Nikom ne dozvoljavam da mi oduzme i taj identitet jer pripadam narodu koji ima jaku bogatu historiju i čiji identitet nije isključiv. Međutim savršeno sam educiran i prosvjetljen da znam razlikovati ta dva pojma i pravilno ih koristim.
-
hAZNADAR
#1185 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ma ti si u svojoj dimenziji svakako. Na jednoj strani spominjes sisahanu i par gotovana u zadimljenoj prostoriji sto gotive Erdogana kao sliku i priliku bosnjacke omladine danas. A na drugoj strani kao primjer bosnjacke pjesme nalazis Sehidski rastanak iz davne 95-te.piupiu wrote:
Ja sam na prethodnoj strani napisala skoro pa kratku disertaciju o tome. I Srbin, kao i Bošnjak, je u Bosni danas etnoreligijska kategorija. Bosanac je etnička kategorija, za nas koji se tako osjećamo. Obrazložila sam i zašto tako mislim i napisala da je Bosanac kao savremeni izraz za mene izraz jezičkog razvoja i u tom smislu ga doživljavam kao kontinuitet termina Bošnjak iz 19. vijeka. Dočim termin Bošnjak danas, zbog njegove političke artikulacije i prakse, doživljavam kao etnoreligijski termin za bosanske, sandžačke, crnogorske, itd muslimane, jer se isti tako i promoviše.
Izmedju Bošnjaka Ivana Franje Jukića i današnjeg Bosanca ima puno više sličnosti, nego izmedju tadašnjeg i današnjeg Bošnjaka. Ovaj potonji u Šehidskom rastanku (divna pjesma koju jako volim), pjeva da mu je vidjet kako šćeri njegove Bosne radjaju gazije; to je, dakle, savremeni pandan narodnoj pjesmi koja će se za 50 godina analizirati kao primjer kulturnog pregalaštva... pa sad, kako će je ko interpretirati, ne znam, ali meni radjanje gazija ne predstavlja nikakav identitetski imperativ, niti se ja s tom idejom identificiram. Mislim, daleko da smo dobacili do ovakvih intelektualnih remek djela:
http://www.youtube.com/watch?v=nq_J2C6Hrz0
... ali ne treba nikome u lice lagati o nekakvom savremenom bošnjaštvu za sve, bez obzira na to kako je ono nastalo i šta je neko pisao i baštinio u 19. vijeku.
Kao Bosanci, mi (ovo ja kao 'u ime svih nas', možda samo ja), baštinimo mahom zajedničko slavensko i predslavenska porijekla na prostoru Bosne i Hercegovine, govorimo bosanskim (ili zajedničkim južnoslovenskim, svejedno) jezikom i naša istorija može početi i u rimskoj provinciji Dalmaciji u kojoj se nalazi područje današnje BiH, koliko i u srednjovjekovnoj Bosni u kojoj se nalazi područje današnje Dalmacije; ne odričemo se ni Daorsa, ni Ilira, ni Slavena, ni Kulina Bana, ni kmetova, ni aga, ni begova... sve je to naša istorija i istorija ovog prostora; povezani smo zajedničkim jezikom, zajedničkom kulturom (u koju spada svašta, uključujući i jezik, pismo, oblike narodnog izražavanja, muziku, arhitekturu, organizaciju životnog prostora, odjeću, običaje, itd), zajedničkom istorijom, zajedničkim životom na prostoru Bosne i Hercegovine, a možemo biti različitih religijskih uvjerenja.
To što Srbi i Hrvati u Bosni baštine paralelne etničke istorije nema veze ni sa kakvom hermetičkom (a kamo li genetskom) odijeljenošću tri kulture i oni su u Bosni etnoreligijske grupe (nije im mane ni u maticama), a Bosanci se definišu kulturološki, jezički i geografski, a danas i pripadnošću savremenoj državi Bosni i Hercegovini. Mi smo, dakle, uključiva etnička grupa jednog minijaturnog geografskog prostora, nismo ni Englezi, ni Kinezi; i iz naše istorije imamo isto pravo uzeti sve što i drugi, jer naša zajednička istorija ne pripada nijednoj etničkoj ili etnoreligijskoj grupi ponaosob, već svima čiji su preci sa ovog prostora ili su se tu nekada skrasili. Istorija je, svakako, onakva kakvom je sam napišeš. Tome svjedočimo u real-timeu zadnjih 20 godina.
Sve u svemu, ja sam na pogrešnoj temi, jer sam bosanski nacionalista.![]()
![]()
![]()
Bilo je toga jos. Takva faza dok se patriotizam dokazivao tekbirima a ljudi cesto zgledali kad neko kaze "Dobar dan". Bilo i proslo. Tada uopce nije bilo bosnjackog imena u javnoj upotrebi kod ljudi,.. ja sam tek pocetkom ovog vjeka poceo to slusati kod obicnih ljudi. I zasto spominjes i jod dajes link jedne cetnicke pjesme u vrijeme genocida i kulturocida koja sasvim dobro prikazuje stanje onamo ?
Hebote, toliko knjizevnih djela napisano poslije rata, imamo i one knjizevne nagrade Mak Dizdar, Stecak, Mesa,.. citam godinama sve sto mi stigne pod ruku i ne gledam Sta je pisac,... a ti iskopa staru Safetovu kao savremeni pandan? Kad se vec bavis nacionalromanticarskim periodom sto ne uze Basagica napr.? Danas i neznam za neke pandane takvim pjesmama iz 19 vjeka.
Cuj volis tu glupu pjesmu sa posebnim akcentom na radjanje gazija.
Da nije kao sa sishanom - eto tvoja iskustva? Joj, joj,... sto vas vise citam ovdje tebe i poznatu ekipu i vidim kako jedni drugima dizete palceve na sve moguce - sve mi se manje cini da je u pitanju tendencioznost kako ti ranije rekoh. Sve mi se vise cini dijagnoza gdje vam je dusevna hrana voliti nekoga mrziti i nalaziti primjere koji pasu.
Last edited by hAZNADAR on 08/02/2018 19:09, edited 1 time in total.
- General War
#1186 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
To vam je jedini uspjeh...doduse ne postoji ni Bosanski jezik u PC, kao i u pojedinim dijelovima federacije.Kejn wrote:Narod Bosanci ne postoji
- Kejn
#1187 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Neće biti ni tog tvog PC-a uskoro "Bosanac"General War wrote:To vam je jedini uspjeh...doduse ne postoji ni Bosanski jezik u PC, kao i u pojedinim dijelovima federacije.Kejn wrote:Narod Bosanci ne postoji
- Banksy
#1188 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Najbolji, i Bosni najodaniji, Bosanci su bosanski franjevci.Kejn wrote:
- General War
#1189 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja ja...evo dvajspet godina cekamoKejn wrote:Neće biti ni tog tvog PC-a uskoro "Bosanac"General War wrote:To vam je jedini uspjeh...doduse ne postoji ni Bosanski jezik u PC, kao i u pojedinim dijelovima federacije.Kejn wrote:Narod Bosanci ne postoji
-
hAZNADAR
#1190 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Samo zato sto zasigurno nisu muslimanski vjernici.Banksy wrote:Najbolji, i Bosni najodaniji, Bosanci su bosanski franjevci.Kejn wrote:
- Kejn
#1191 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Glupost obična. Franjevci su odani samo Katoličkoj crkvi. Franjevci (osim jedne frakcije predvođene Jukićem i Kneževićem) su također skupa sa Štrosmajerom radili na Hrvatizaciji bosanskih katolika i na sijanju Hrvatske misli koja je 100 godina poslije rezulitrala UZP-om kako bi se komad države otkinuo.Banksy wrote:Najbolji, i Bosni najodaniji, Bosanci su bosanski franjevci.Kejn wrote:
-
hAZNADAR
#1192 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Mogu li zamoliti okupljeno drustvo da pricamo o temi a to je bosnjacki nacionalizam.
Bosanstvo molim na neku posebnu o tome.
Posto smo se slozili da bosnjacki nacionalizam nikome ne negira ime jezika, nikome ne brani upotrebu simbola, nema razlicite arsine po pitanju vrednovanja vjera i naroda, nikome ne negira historiju, opasnost za BiH vidi u politikama a ne imenima neke nacije ili etnosa, ne prisvaja drzavnopravnu tradiciju i kulturnu bastinu BiH samo sebi, nema aspiracije na susjedne teritorije, ne sprovodi hegemoniju, nema nacionalisticke pjesme i parole mrznje prema drugima, nema svoju fasisticku proslost niti slavi svoje zlocince,....
Neki drugi primjer bosnjackog nacionalizma?
Posto smo se slozili da bosnjacki nacionalizam nikome ne negira ime jezika, nikome ne brani upotrebu simbola, nema razlicite arsine po pitanju vrednovanja vjera i naroda, nikome ne negira historiju, opasnost za BiH vidi u politikama a ne imenima neke nacije ili etnosa, ne prisvaja drzavnopravnu tradiciju i kulturnu bastinu BiH samo sebi, nema aspiracije na susjedne teritorije, ne sprovodi hegemoniju, nema nacionalisticke pjesme i parole mrznje prema drugima, nema svoju fasisticku proslost niti slavi svoje zlocince,....
- Banksy
#1193 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Nemam ni potrebu ni namjeru da te uvjeravam u svoju tvrdnju. Ja mislim jedno, ti drugo, sve ok.Kejn wrote:Glupost obična. Franjevci su odani samo Katoličkoj crkvi. Franjevci (osim jedne frakcije predvođene Jukićem i Kneževićem) su također skupa sa Štrosmajerom radili na Hrvatizaciji bosanskih katolika i na sijanju Hrvatske misli koja je 100 godina poslije rezulitrala UZP-om kako bi se komad države otkinuo.Banksy wrote:Najbolji, i Bosni najodaniji, Bosanci su bosanski franjevci.Kejn wrote:
- piupiu
#1194 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Da, moja iskustva, svakodnevna, iz Sarajeva, i da volim tu pjesmu, moćna je, ima nešto loše u tome? Ili ti to mene optužuješ da lažem jer ti ne odgovara ono što pišem? Nemam ja obavezu da čitam i slušam ono što ti želiš, niti imam obavezu da mislim i osjećam onako kako ti misliš da treba. Svijet oko tebe, tudji životi, ideje i iskustva nemaju nikakvu obavezu da budu po tvojoj mjeri.hAZNADAR wrote:
Ma ti si u svojoj dimenziji svakako. Na jednoj strani spominjes sisahanu i par gotovana u zadimljenoj prostoriji sto gotive Erdogana kao sliku i priliku bosnjacke omladine danas. A na drugoj strani kao primjer bosnjacke pjesme nalazis Sehidski rastanak iz davne 95-te.Pjesmu koja savrseno prikazuje tadasnje vrijeme i tadasnje vjersko busanje. Rahmetli Isovic je napravio najgluplju pjesmu u svojoj karijeri gdje je samo nafilovao turcizama. Isti je pjevao "Gavrilo Principe" jos prije kada je bila druga faza. Tada u ratu je bilo jos slicnih pjesama poput "Slobodno ja govorim la Ilahe illalah" Nazifa Gljive, pa "braco muslimani" Belmina Lihovica, "kupicu ti samiju da ides u dzamiju" Ferida Avdica, "Mudzahedin turski sin" Mahira Burekovica(cuj turski sin mudzahedin
),.... bila je i pjesma o Juki Prazini.
![]()
Bilo je toga jos. Takva faza dok se patriotizam dokazivao tekbirima a ljudi cesto zgledali kad neko kaze "Dobar dan". Bilo i proslo. Tada uopce nije bilo bosnjackog imena u javnoj upotrebi kod ljudi,.. ja sam tek pocetkom ovog vjeka poceo to slusati kod obicnih ljudi. I zasto spominjes i jod dajes link jedne cetnicke pjesme u vrijeme genocida i kulturocida koja sasvim dobro prikazuje stanje onamo ?
Hebote, toliko knjizevnih djela napisano poslije rata, imamo i one knjizevne nagrade Mak Dizdar, Stecak, Mesa,.. citam godinama sve sto mi stigne pod ruku i ne gledam Sta je pisac,... a ti iskopa staru Safetovu kao savremeni pandan? Kad se vec bavis nacionalromanticarskim periodom sto ne uze Basagica napr.? Danas i neznam za neke pandane takvim pjesmama iz 19 vjeka.
Cuj volis tu glupu pjesmu sa posebnim akcentom na radjanje gazija.Mora da bebe gazije imaju malo vece glave i coskaste,.. pa vise boli,..
Ono volis tu pjesmu i uzivas i kad dodje stih o radjanju gazija ti se malo pomjeris.
![]()
Da nije kao sa sishanom - eto tvoja iskustva? Joj, joj,... sto vas vise citam ovdje tebe i poznatu ekipu i vidim kako jedni drugima dizete palceve na sve moguce - sve mi se manje cini da je u pitanju tendencioznost kako ti ranije rekoh. Sve mi se vise cini dijagnoza gdje vam je dusevna hrana voliti nekoga mrziti i nalaziti primjere koji pasu.
- General War
#1195 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
hAZNADAR wrote:Mogu li zamoliti okupljeno drustvo da pricamo o temi a to je bosnjacki nacionalizam.
- Connaisseur Karlin
#1196 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
dvije skole ispod jednog krovahAZNADAR wrote:Mogu li zamoliti okupljeno drustvo da pricamo o temi a to je bosnjacki nacionalizam.
bosnjacki nacionalizamm ne pomaze bosnjacimma u RS, iskljucivo je prisutan u Federaciji
bosnjacki nacionalizam zeli dominanciju svoje etnicke grupe kao oblik kontrole u jednom dijelu drzave, a to nije indikator borbe za ravnopravnost svih drzavljana bosanaca u drzavi BiH
bosnjacki nacionalizam postaje sve slicniji hrvatskom i sprskom nacionalazimu, jer postaje radiklano orijetiran i kopira ponasanje hrvatsko i srpskoh nacionalizma na politickoj sceni
bosanjacki naionalizam nema koncezus, nema plan i progam, to si vise puta priznao na temi, a to je nesto sto smo svi primjetili, a to je ,naravno, negativna pojava unutar bosnjastva
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1197 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
piupiu wrote:
Da, moja iskustva, svakodnevna, iz Sarajeva, i da volim tu pjesmu, moćna je, ima nešto loše u tome? Ili ti to mene optužuješ da lažem jer ti ne odgovara ono što pišem? Nemam ja obavezu da čitam i slušam ono što ti želiš, niti imam obavezu da mislim i osjećam onako kako ti misliš da treba. Svijet oko tebe, tudji životi, ideje i iskustva nemaju nikakvu obavezu da budu po tvojoj mjeri.
- Kejn
#1198 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Nemaš potrebe nikog uvjeravati u svoje tvrdnje, zato uvjek kažem uči i uvjeri se svojim očima. I ja sam vjerovao u cvijeće i proljeće Bošnjake sve triju vjera dok nisam počeo da proučavam tekstove iz Osmanskog vremena u kojem nema nikakvih Bošnjaka koji nisu muslimani... Također uvidio sam koliko je moj narod bio zaostao da ne kažem glup kao npr. kada se riješavala religijska autonomija za Bošnjake unutar AU. te kada je Bošnjački narod odustao od Bosanskog jezika za rad njiva i kmetova koje će poslije 5 godina izgubiti u agrarnoj reformi skupa sa svojim narodnim imenom. Ne želim da robujem nikakvim idealizmima. Zato je važno da naročito Bošnjaci proučavaju svoju prošlost da im se ne bi ponovila...Banksy wrote:
Nemam ni potrebu ni namjeru da te uvjeravam u svoju tvrdnju. Ja mislim jedno, ti drugo, sve ok.
Od Vuka Bačanovića.. Iako ga ne gotivim sve što je u ovom članku napisao podkrijepio je fusnotama, a radi se manje više o poznatim stvarima na koje se može naletiti i drugdje
Pa ipak, najveća zasluga za integraciju bosanskih katolika u modernu hrvatsku naciju, bez ikakve sumnje, pripada Rimokatoličkoj crkvi i njenom prelatu Josipu Juraju Strosmayeru, koji je nosio i titulu đakovačko-bosanskog biskupa. Od 1853. završavali su bosanski klerici svoje bogoslovske i filozofske studije u Strosmayerovu sjemeništu u Đakovu i to sve do abrane u 1876. godini, kada su premješteni u Ostrogon u Mađarskoj. Preko sjemeništa u Đakovu je cijela bosanska franjevačka provincija održavala najbližu saradnju sa Strosmayerom, održavajući s njim kroz više od dvije decenije uske veze. Đakovački đaci iz Bosne, posebno preko svoga Književnog društva, vodili su važnu nacionalnu i političku agitaciju u narodu. Spomenica „Josip Juraj Strossmayer“ označuje ih kao „prve sijače hrvatske misli u Bosni“, fra Julijan Jelenić ih u istom smislu kvalificira kao „misionare hrvatske misli“, a „Glasnik biskupije bosansko-srijemske (god. 1881, br. 3) piše da su „bosanski klerici tek u Đakovu upoznali da su sinovi hrvatskoga naroda“.(17) U Sarajevu je 1867. i osnovano posebno društvo sa zadatkom da iskorjenjuje ime “Šokac”, a uvodi ime “Hrvat”. Činili su ga mladi franjevci i dragoman pruskog konzulata Klement Božić, kojeg je, kako se čini, podržavao i fra Grgo Martić, čija se nacionalnost mijenjala u rasponu od srpstva (iz mlađih dana), preko ilirstva i jugoslovenstva, pa do kolebljivog hrvatstva. Unatoč tim naporima, hrvatska nacionalna integracija se odvijala mnogo sporije od srpske. U svome izvještaju koji je objavio u „Zborniku za narodni život i običaje Južnih Slavena“ (godine 1899) Antun Radić kaže da se „na dosta mjesta dovoljno i nehotice uvjerio da je ime hrvatsko po Bosni i Hercegovini seoskom svijetu posve nepoznato.” (18)
- Banksy
#1199 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
hAZNADAR wrote:
- Connaisseur Karlin
#1200 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
prvi put cujem da Bosanci svojim teorijama osporavaju Bosnjacima njihov etnicki idnetetušće wrote:Pošto niko od takozvanih Bosanaca nema dovoljno muda da odgovori ono što sam i pitao ,već raznim teorijama samo pokušavaju osporiti Bošnjacima ime ,kulturu ,naslijeđe ,opstanak
Boanci jednsotavno ne zele da tri etnicke grupe svojom politikom istvroemeno stete svojoj etnickoj grupi i drugim grupama, a trentna etnicka politka u BiH je takva, a tako se ne nitko od vas ne bori za drzavi BiH !