Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Spartan17

#1176 Re: Pofalićka bitka i njen značaj za odbranu Sarajeva

Post by Spartan17 »

Sarajmen
Nisam siguran da li je ovo adekvatna tema da na njoj postavim pitanje,ako nije neka moderacija prebaci gdje treba. Ovako, zanimaju me činjenice vezane za kasarnu Viktor Bubanj, kada je napuštena od strane JNA, je li bilo sukoba oko nje, ako jeste,je li bilo poginulih, ranjenih, kolika je opasnost od nje prijetila gradu s obzirom da se nalazi na brdu koje dominira iznad Otoke i tog dijela grada, je li bilo dejstava JNA iznutra? Mislim da je Sarajmen najadekvatniji da to odgovori, a molim i druge da se priključe ako znaju nešto. :bih:
Pitar s Kariba

#1177 Re: Feedback

Post by Pitar s Kariba »

KENJAC wrote:Moj prijedlog
1. Jedinica za zastitu licnosti i objekata ( Bunte kuhh jedinica)
2. Umjetnicka ceta ( Ja ti odoh majko , Bosnu brani ti )
3. Jedinica radne obaveze pri Skupstini Grada ( nisam se mogo ispalit, al ni ovo nije lose)
4. Logistika
5. Merhamet
KENJAC

#1178 Re: Feedback

Post by KENJAC »

Pitar s Kariba wrote:
KENJAC wrote:Moj prijedlog
1. Jedinica za zastitu licnosti i objekata ( Bunte kuhh jedinica)
2. Umjetnicka ceta ( Ja ti odoh majko , Bosnu brani ti )
3. Jedinica radne obaveze pri Skupstini Grada ( nisam se mogo ispalit, al ni ovo nije lose)
4. Logistika
5. Merhamet
I dan danas u dugim nocima, legenda kaze, cetnicima se linjaju subare kad cuju poklic jedne od navedenih formacija !
PM72

#1179 Re: Pofalićka bitka i njen značaj za odbranu Sarajeva

Post by PM72 »

Spartan17 wrote:
Sarajmen
Nisam siguran da li je ovo adekvatna tema da na njoj postavim pitanje,ako nije neka moderacija prebaci gdje treba. Ovako, zanimaju me činjenice vezane za kasarnu Viktor Bubanj, kada je napuštena od strane JNA, je li bilo sukoba oko nje, ako jeste,je li bilo poginulih, ranjenih, kolika je opasnost od nje prijetila gradu s obzirom da se nalazi na brdu koje dominira iznad Otoke i tog dijela grada, je li bilo dejstava JNA iznutra? Mislim da je Sarajmen najadekvatniji da to odgovori, a molim i druge da se priključe ako znaju nešto. :bih:
Bilo je i poginulih i ranjenih što ti mogu lično potvrditi jer sam jedan od učesnika prve šatro akcije prema kasarni.Zasuli nas granatama sa Vraca i Petrovića a šezdesetke iz same kasarne su nam sjebale svu koncepciju koje u osnovi nije ni bilo nego "Hajd Alija da je više vojske".Nakon pola sata rokanja više se nije znalo ko je gdje i šta dalje.
PM72

#1180 Re: Feedback

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:Sjećaš li se tačnog datuma te akcije, da i sam se snađem. Ili bar neko konkretno ime branioca , ranjenog ili poginulog.
Pa bio si i ti lično...sjećaš li se postrojavanja u C fazi u kafani "Vi i mi"? rekli nam - ko ne smije neka istupi.Ja konj ostao a usr'o se od straha.Pepso i onaj žuti visoki iz zelenih zgrada istupili.Pepso maloljetan a žućo se prep'o.Pametni.pa onda do Švrakinog i do nekih garaža gdje su nam se priključili Edini sa Otoke,napucani ko Seal.Nismo došli ni do onih baraka počeše rokati po nama.

Koliko se sjećam,Hilmija (žuti) je bio ranjen a neko je poginuo.Bilo je i nekih ranjenih iz Švrakinog...

lažem li?
PM72

#1181 Re: Feedback

Post by PM72 »

Evo ti još malo detalja.Zakleo bih se da si imao tompson tih dana a dedo sa rorom je bio u džeti.Fali mi filma ali čini mi se da je bila bijele boje.

I ja sam bio u kući preko puta kasarne.Vidio sam tad i Ćelu i onog ludog Mišu i njegove momke koji su imali nove zastavine automatske puške.Vidio sam i Pineta iz Mambi a znam da smo ostali dugo iza podne-nismo se mogli izvući.Pokojni Braco,Seca i ostali su se vratili davno prije...
Spartan17

#1182 Re: Feedback

Post by Spartan17 »

Sarajmen wrote:Dobro došao na pdf hitorije/istorije /povijesti. Prebačen ti je komentar ovdje i mislim da ćeš dobiti konkretne odgovore, neka kombinacija podataka iz arhivskog materijala a nešto i iz ličnog iskustva, bilo mog ili nekog od ostalih forumaša. Što se mene tiče, malo se strpi dok vidim šta ima u arhivi pa se javim. Do tada i drugi mogu iznijeti svoje mišljenje. pozz
Hvala puno...nadam se da će biti što više detalja, jer nekako kada se spomenu kasarne u Sarajevu, misli se u prvom redu na Maršalku i njeno iseljavanje od strane JNA, a Viktor Bubanj se manje spominje, u svakom slučaju volio bi da se ova tema razvije :thumbup:
karanana

#1183 Re: Feedback

Post by karanana »

I murat se vrtio oko bubnja. Sad vrti pilice na istoj lokaciji.
Kako se on probi do sarajeva?

Haj sto su nas izradili za skladista to-a, posebno faletice, ali kako nas izradise za oruzje iz opkoljenih kasarni. Trebali su gologuzi izac i jos se zahvaljivat sto su izasli. A oni izvukose sve a to malo sto je ostalo je onesposobljeno dosta.
PM72

#1184 Re: Feedback

Post by PM72 »

Murat se vrtio samo na onim mjestima gdje mu nije bila ugrožena guzica.Budala koja je dobila svojih 5 minuta slave kad je psovao mater Kukanjcu i to mu je sav ratni angažman.Na Poljinama je zapalio srpska sijena a četnici usuli jer im je tačno pokazao dokle su naši stigli.U ratu ga opalio ukrajinski transporter i izganjao penziju.Sad vrti pilad i peče glavuše a bespravno se uvalio u prostor koji je uvećao bar 5 puta a plakat iznad sve govori - SDA NAROD ZNA.

Iz opkoljenih kasarni su izvukli lično naoružanje i transportna sredstva.Iz kasarne Viktor Bubanj izvukli su TAM-ove i par oklopnih transporeta BOV.Našima je bili bitno samo da izađu ko biva,jebeš 100-tinjak cvijevi i oklopnjake...
pirpa

#1185 Re: Feedback

Post by pirpa »

Čuo sam da je Murat bio taj koji je zapalio sijeno na Poljinama. Dok drugi govore da je to bio rahmetli Asko..

Šteta što nema tema o Poljinama i sto je ljudima teško da pišu o tim nesretnom danima...
karanana

#1186 Re: Feedback

Post by karanana »

Da, taj nesretni zadnji ili predzadnji dan jula 92.....cudo niko nista nije pisao. Ja sam pisao o nekim stvarima koje sam o toj akciji cuo iz druge ruke, tj. od stanara zgrada u jukicevoj koji su bili malte ne svjedoci s prozora.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1187 Re: Feedback

Post by Woody »

Two minutes hate:

(Prevod: 18.41 minuta mržnje)

Us and them

#1188 Re: Najelitnija jedinica Armije/MUP - a RBiH?

Post by Us and them »

Tromblon wrote:
Us and them wrote:Ja imam svoju predstavu ko je to bio, ali volio bih prvo čuti i mišljenje ostalih. Može to biti neka brigada, samo neka jedinica u sklopu brigade, samostalna jedinica itd.
Ne kontam o cemu ti...moze li pojasnjenje?
Ma pitao sam ostale šta misle koja je jedinica Armije/MUP -a BiH bila najelitnija u čitavim ratnim oružanim snagama BiH, samo što je taj post koji si citirao prebačen na ovu temu a iz njega samog nije jasno o čemu sam govorio
Tromblon

#1189 Re: Feedback

Post by Tromblon »

Ok. Napisao sam na drugoj temi olovski Jokeri i Ose.
pirpa

#1190 Re: Feedback

Post by pirpa »

Po mom mišljenju 505 Bužimska brigada...
PM72

#1191 Re: Feedback

Post by PM72 »

objektivno gledajući,najviše Zlatnih ljiljana ima Minhenska i Štokholmska bojna.Najpametniji su,najbogatiji,ratoborni do bola,dobrih živaca...
pirpa

#1192 Re: Feedback

Post by pirpa »

Vala si u pravu PM :mrgreen: I nema većih patriota od njih...
Us and them

#1193 Re: Feedback

Post by Us and them »

Veterani iz 1000 bitaka, je li mi možete reći koju pušku drži ovaj komadant bataljona Teočanske brigade? Da li je ovo možda čuvena "Argentinka"? Pogledao sam dosta fotografija ove brigade ali ovakva puška se vidi jedino na ovoj.

Image
bdzs

#1194 Re: Feedback

Post by bdzs »

Us and them wrote:Veterani iz 1000 bitaka, je li mi možete reći koju pušku drži ovaj komadant bataljona Teočanske brigade? Da li je ovo možda čuvena "Argentinka"? Pogledao sam dosta fotografija ove brigade ali ovakva puška se vidi jedino na ovoj.

Image
meščini da je to H&K G3. neko je zvao i "argentinka" :izet:

Image
PM72

#1195 Re: Feedback

Post by PM72 »

Ovo je trošilo municiju kao u sijača.A derne pravo!
Tromblon

#1196 Re: Feedback

Post by Tromblon »

njsra od puške
PM72

#1197 Re: Feedback

Post by PM72 »

Nije me nešto vizuelno oduševila.Liči mi na plastično veslo.Jedino mi je ružnija bila puška pravljena negdje u Zenici,imitacija kalašnjikova - probna verzija.Drvena obloga joj bila od bukovine i to kao da su iz kauča izvadili.
Us and them

#1198 Re: Feedback

Post by Us and them »

Ovo je "Argentinka"?
https://bs.wikipedia.org/wiki/FN_FAL#Argentina

A ovo je H&K G3
https://hr.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_G3

Znači to su dvije različite puške? A koju onda definitivno drži onaj vojnik?

Ja sam riječ "Argentinka" prvi put čuo od amidže koji mi je pričao parafraziram: "Istina je da na početku nismo imali naoružanja ali kasnije pred nas na deku istresu raznorazne puške i kažu BIRAJTE, a ja za Argentinku..."
Us and them

#1199 Re: Feedback

Post by Us and them »

A na ovoj fotografiji boraca Zvornika - Sapne, koja je ovo puška kod borca s kačketom(drugi s desna)? Je li to "Thompson"?

Image

Čovjek se zapita odakle i kako su se nabavljale tolike različite puške.
sinuhe

#1200 Re: Feedback

Post by sinuhe »

Ultimax 100 -valjda singapurka :D
Prvi put sam vidio ultimax u onim snimkama novinara hrt-a Gordana Lederera a nakon cije pogibije se digla velika galama nekad ljeta 1991.
Post Reply