Ovako: zakon o radu propisuje prava i obaveze koje imaju poslodavac i posloprimac. Zakoni o porezu na dobit i dohodak i PDV-u propisuju porezne obaveze, dok zakon o privrednim drustvima regulise postupak registracije privrednih drustava. To je radi činjenica da bude napisano.prog321 wrote:
Ovaj junfak je divlji. Vas pamtim da ste pitomiji pa ću vas pitati.
Sa firmom u Srednjobosanskom kantonu presao sam u Sarajevo i sve sam morao ponovo registrovati. Bilo je nekoliko različitih stavki koje su moji pravnici rješavali. Nisam pravnik. Vi jeste. Objasnite mi zašto sam morao vaditi te papire ponovo i zašto nisam mogao premjestiti sjedište u Sarajevo bez karafeka?
Promjena sjedišta (ako sam dobro shvatio) vuče niz pravnih posljedica. Ako je sjedište prešlo iz jednog grada u drugi, samim tim se npr. mijenja adresat (onaj kome je upuceno) uplate javnih prihoda. Ima tu jos dosta toga, ali da ne idemo u sirinu. Sve se to se valja prijaviti sudu, Poreznoj Upravi, Sluzbi za statistiku.
Dakle, to vadjenje papira nije iz razloga sto se primjenjuju drugi zakoni, nego je to upravo obaveza iz zakona koji vaze u cijeloj Federaciji.
EDIT: Zdravstveno se uplacuje prema vasem prebivalistu. Dakle ako ste iz Travnika preselili u Sarajevo, onda ce vam se uplacivati zdravstvo za Kanton Sarajevo. Ako ste dosli raditi u Sarajevo, a prebivaliste ostavili u Travniku, onda ce vam se uplacivati zdravstveno u SBK.