Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1176 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

prog321 wrote:
Ovaj junfak je divlji. Vas pamtim da ste pitomiji pa ću vas pitati.
Sa firmom u Srednjobosanskom kantonu presao sam u Sarajevo i sve sam morao ponovo registrovati. Bilo je nekoliko različitih stavki koje su moji pravnici rješavali. Nisam pravnik. Vi jeste. Objasnite mi zašto sam morao vaditi te papire ponovo i zašto nisam mogao premjestiti sjedište u Sarajevo bez karafeka?
Ovako: zakon o radu propisuje prava i obaveze koje imaju poslodavac i posloprimac. Zakoni o porezu na dobit i dohodak i PDV-u propisuju porezne obaveze, dok zakon o privrednim drustvima regulise postupak registracije privrednih drustava. To je radi činjenica da bude napisano.

Promjena sjedišta (ako sam dobro shvatio) vuče niz pravnih posljedica. Ako je sjedište prešlo iz jednog grada u drugi, samim tim se npr. mijenja adresat (onaj kome je upuceno) uplate javnih prihoda. Ima tu jos dosta toga, ali da ne idemo u sirinu. Sve se to se valja prijaviti sudu, Poreznoj Upravi, Sluzbi za statistiku.

Dakle, to vadjenje papira nije iz razloga sto se primjenjuju drugi zakoni, nego je to upravo obaveza iz zakona koji vaze u cijeloj Federaciji.

EDIT: Zdravstveno se uplacuje prema vasem prebivalistu. Dakle ako ste iz Travnika preselili u Sarajevo, onda ce vam se uplacivati zdravstvo za Kanton Sarajevo. Ako ste dosli raditi u Sarajevo, a prebivaliste ostavili u Travniku, onda ce vam se uplacivati zdravstveno u SBK.
prog321

#1177 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

_BataZiv_0809 wrote:
Ovako: zakon o radu propisuje prava i obaveze koje imaju poslodavac i posloprimac. Zakoni o porezu na dobit i dohodak i PDV-u propisuju porezne obaveze, dok zakon o privrednim drustvima regulise postupak registracije privrednih drustava. To je radi činjenica da bude napisano.
.
To sam ja sve nazvao zakonom o radu. Not bad. Mislim da je logicno.
Nego, da razjasnimo .
Recimo ja registrujem firmu u sarajevskom kantonu da li mogu voditi biznis po citavoj federaciji ili moram vaditi posebnu dozvolu za svaki kanton gdje planiram da vodim poslovne transakcije ? (ne jebi o strucnom nazivu jer sigurno znas sta mislim). :twisted:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1178 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

prog321 wrote:
To sam ja sve nazvao zakonom o radu. Not bad. Mislim da je logicno.
Nego, da razjasnimo .
Recimo ja registrujem firmu u sarajevskom kantonu da li mogu voditi biznis po citavoj federaciji ili moram vaditi posebnu dozvolu za svaki kanton gdje planiram da vodim poslovne transakcije ? (ne jebi o strucnom nazivu jer sigurno znas sta mislim). :twisted:
Zavisi od vrste djelatnosti.

Ako npr. uvozite kesten pire iz Madjarske i prodajte ga u BiH, sta vas sprijecava da ga prodate nekome u Trebinje?

Spakuj, posalji, fakturisi i to je to.

Ali ako se bavite distribucijom lijekova ili opasnih hemikalija, onda podlijezete strozijem rezimu, koji moze podrazumijevati da se moraju osnivati podruznice u mjestima gdje obavljate poslovnu djelatnost.

To ovako "ofrlje" jer su i pitanja takva. Za konkretnu situaciju bih se morao malo pozabaviti papirologijom :ginisovac: :thumbup:
Gojeni H

#1179 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

jurgen wrote:Vecina ljudi se "iseljava" radi posla i novaca, ekonomske i zdravstvene sigurnosti itd. Ja sam otisao prosle godine, ne zato sto me neka silna muka natjerala, nego zato sto sam jednostavno zelio otici i uzivati u onome sto trenutno imam i onome sto sam stekao. U Sarajevu sam se rodio, odrastao, zavrsio fakultet, dodatno se educirao i imao posao, jako dobar, ali sam ipak bez pogovora sve napustio i pokusao negdje drugo i trenutno gledajuci nisam se pokajao i cisto sumnjam da cu se ikada i pokajati zbog toga. Medjutim nisam okrenuo potpuno ledja domovini, pratim sve sto se dogadja dole, svaki uspjeh i svijetli primjer koji se dogodi dozivljavam sa emocijama, ne prodje dan da ne razmisljam od kakvih stvari ljudi vani prave brend i kako zive, a sta mi imamo dole i unistavamo, ne iskoristavamo, cekamo da neko drugi sve za nas... Mene je najvise dole izludjivala nasa zatucenost,nase prihvatanje loseg kao jedinog dobra od kojeg ne mozemo napraviti pozitivan korak prema naprijed kao drustvo, uvijek su crne misli prisutne, trpimo i najgore stvari i dozivljavamo kao jedino moguce, a zauzvrat ne radimo nista na sebi i kukamo. Pored toga narod je nepismen bio skolovan ili ne, vode nas najveci idioti i zatucene seljacine na svijetu i to smo prihvatili kao jedino moguce. Narod sam po sebi je postao takav da rezimo jedni na druge, vise ni brat s bratom nije ko sto je nekad bio a sire da i ne spominjem.

Ja sam radio u privatnom i u drzavnom sektoru i ne znas sta je gore, privatnik coban koji je dosao do para poslije rata na odredjeni nacin i koji te iskoristava do posljednje kapi ili hrpa nesposobnjakovica po drzavnim ili postdrzavnim firmama koji se kite nekadasnjim radom pa sad nece kurcem mrdnut jer zaboga oni su dali vise nego iko za drzavu pa sad mora neko drugi. Isto razmislja i onaj sto radi kod privatnika pa bi malo i on da gladi muda u drzavnoj jer zaboga i on je dao previse pa da malo odmori. To sve gledaju mladi i uce, upijaju i ponasaju se isto, cak i gore pa na kraju imas stanje svijesti u drzavi koje se gadi nekome ko iole drugacije razmislja i volio bi da okruzenje nije takvo. Sa druge strane veliki je procenat omladine, sada vec i ljudi, koji su se skolovali i nisu dobili prilike da pocnu da rade, da se dokazuju pa na kraju zavrse slazuci police i radeci ono sto nikada nisu ni sanjali. Opet imas onog sto se nije ni skolovao pa isto tako slaze police i proklinje sve i svakoga sto ne zaradjuje milione i da gladi muda u drzavnoj sluzbi jer je sigurica i ne mora se puno raditi. Bolesno, sivo i jako obecavajuce.

Zbog toga sam otisao i ne pomisljam da se vratim, jer stvari gledam tako da se moraju zaraditi i za njih tesko raditi, da ne pada sa grane a tome sam se uvjerio ovdje gdje sam trenutno, da uzivam u tome sto zaradim nije vazno da li je mizerija ili bogatstvo i da ne gledam iza hoce li mi neko prigovoriti koliko imam, sta imam u kesi i odakle mi - NISAM UKRAO. Neko ode da radi i razmislja da se vrati, neko ode da negdje drugo zivi i radi - razlika je ogromna. Pricao sam sa mnogim ljudima i jedni govore kako ovde ne mogu zivjeti svi ko programirani bezdusni, dodju samo da rade, drugi misle kako ovde s neba sve pada pa kad vide da to nije bas tako brze bolje nazad, treci su za vrijeme rata bili u inostranstvu navikli na strani mentalitet pa ih je gusio ovaj nas pa su opet utekli, i ostali koji su tu jer im je jednostavno drugacije i godi promjena.
Odlican post.
Hendrix

#1180 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Hendrix »

Supruga završila građevinu, nije mogla naći posla godinu i po u BiH dok nismo otišli, nema jarane posla da si pita, džaba i tehnički faks, džaba i najveća izgradnja u BiH do sada, koridor Vc, nemaš štelu i ćaos. Zovu sa biroa, lokalni salon namještaja treba inžinjera, mi se čudimo otkud to kad ono gazda radi sebi novo skladište pa da ne plaća firmu zaposliće sebi inžinjera građevine na par mjeseci da mu to sredi sve fino.Daje ni manje ni više nego 400KM za dip.ing.građ. da radi kod njega, životna prilika.

Znam da će sad neki pametnjakovići odma napasti ima posla ako se hoće, gledam i predlaže se uzgajanje koza na drugim temama, poljoprivreda...je li iko ovde normalan više? Sistem je totalno poremećen, nemam ništa protiv poljoprivrede ali onda se ne bi jebavo po faksu i mučio godinama nego fino odma u njivu i udri, je li to jedino rješenje za visoko obrazovanje ljude ovde, poljoprivreda? Ili možda rad u kladionici, to je sad hit za djevojke, jbg ima posla ako se hoće samo raja neće, ima posla ba koliko hoćeš samo ne onog za koji si se obrazovao, tako da u suštini ovde obrazovanje nema nikakve poente, jer nikome i ne trebaš kao obrazovan, državi pogotovo.

Ovoj državi treba armija zombija i robova koji će raditi i šutiti, ne mora ni biti plata hajd nek se samo radi, da se ima da se preživi. Trpiti gazde i bogataše i nadati se u Boga i štelu da ulete na državni budžet, mi nažalost više ličimo na Bangladeš nego na zemlju koja je u srcu Evrope.
fortaleza

#1181 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Nisam rekao velik rast, nego konstantan rast. Sto je i tacno.
Zapamti da smo prosle godine imali poplave i deflaciju ispod 0%. Dok su regionu BDP padali, mi smo imali rast 0.7 %.
Ne razumiješ jednu činjenicu koja taj rast BDP-a čini potpuno irelevantnim faktorom, dok BDP političari u konstantno koriste u dnevnopolitičke svrhe, prezentacije, izjave i slično.

A to je da su Njemačka i druge visokorazvijene zemlje imale ogroman rast BDP-a u prošlim desetljećima dok nisu došli do ove razine danas gdje je i njihov rast 1% kao i u BiH sada, ali njihov 1% je odličan iz razloga što održavaju konstantan rast na postojeće dok bi nama trebalo barem 100 godina s ovakvim rastom da bi dostigli sadašnji njemački standard.

A gdje će oni biti za sto godina s rastom od 1%, procjeni sam. Krajem 60-tih i kroz 70-te Jugoslavija je zaredala gotovo desetljeće sa rastom blizu pa čak i preko 10% na godišnjoj razini što će za BiH ostati samo san. Tada je BiH i dobila modernu infrastrukturu.

Više igra brojeva i ekonoma već realno stanje na terenu.
prog321

#1182 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Pa vrijeme donacija je prošlo.
Normalno da ne možemo imati rast od 10% kada nema novca koji će kreirati taj rast.
Riješenje je u zaduživanju za kapitalne projekte kao što je autoput, moderna željeznica , novi setovi termo i hidroelektrana.
Ali za to ne postoji politički konsenzus.

Ps. I bivša Juga je kreirala rast kroz dug. Oni su se i bogu i narodu zaduźili.
detroit-mercy

#1183 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Pa vrijeme donacija je prošlo.
Normalno da ne možemo imati rast od 10% kada nema novca koji će kreirati taj rast.
Riješenje je u zaduživanju za kapitalne projekte kao što je autoput, moderna željeznica , novi setovi termo i hidroelektrana.
Ali za to ne postoji politički konsenzus.

Ps. I bivša Juga je kreirala rast kroz dug. Oni su se i bogu i narodu zaduźili.
Pa i BiH se zaduzuje, i sada dok ovo tipkamo BiH se zaduzuje. Stim, sto taj dug ide da se podmire budzetlije a ne da se grade hidro i termo centrale kao u Jugi.
detroit-mercy

#1184 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

ultima_palabra wrote:Dosta raje koji su otišli žive dvostruke živote... prate se vijesti iz BiH (čak i vremenska prognoza) više nego ove gdje se živi, mozak pola vremena razmišlja o Bosni... pogledajte samo na ovom forumu koliko je dijasporaca (i neka je, nemam ništa protiv).
Obicno ljudi koji su otisli kao formirane licnosti iz BiH, ova mladjarija koja je rodjena i odrasla vani, zaboli ih kurac :mrgreen:
detroit-mercy

#1185 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Smiri hormone, djecak.
Nisam ni rekao da je idealno sto imamo toliki rest.
Nije ni deflacija super vijest. Idealno bi bilo 2% rast inflacije.
Medjutim ,dok komsije gutaju pad BDP mi uspjevamo nekako i izganjati rast. Da bi napravili znacajan skok BDP moramo se zaduziti za kapitalne projekte.
A za to nema politicke spremnost jer politicari ne shvataju da je vrijeme donacija proslo.
Znaci treba da se zadovoljimo time sto komsije imaju malo manji rast BDPa od nas. Wtf, je li mi to zivimo od pada BDP u komsiluku :mrgreen:
Niemand

#1186 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Niemand »

Kako uopce otici :D nacini :D
prog321

#1187 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ovo čime se zadużujemo je sića. Da popunimo rupe za preživljavanje. Nije za ekonomski rast.
Naša centralna banka uopšte nema autoritet da izdaje državne obveznice.
Jedini način da CB utiče na financijski sistem je da smanjuje devizne rezerve financijskih institucija a to nije dovoljno. Mi se moramo zadužiti za desetine milijardi eura da bi kreirali ozbiljan rast BDP.
Gojeni H

#1188 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

detroit-mercy wrote:
ultima_palabra wrote:Dosta raje koji su otišli žive dvostruke živote... prate se vijesti iz BiH (čak i vremenska prognoza) više nego ove gdje se živi, mozak pola vremena razmišlja o Bosni... pogledajte samo na ovom forumu koliko je dijasporaca (i neka je, nemam ništa protiv).
Obicno ljudi koji su otisli kao formirane licnosti iz BiH, ova mladjarija koja je rodjena i odrasla vani, zaboli ih kurac :mrgreen:
Tacno. Cak i oni "predratni", idu u Spaniju, Grcku, zaboli ih za Bosnom.
detroit-mercy

#1189 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

fortaleza wrote:
prog321 wrote:Nisam rekao velik rast, nego konstantan rast. Sto je i tacno.
Zapamti da smo prosle godine imali poplave i deflaciju ispod 0%. Dok su regionu BDP padali, mi smo imali rast 0.7 %.
Ne razumiješ jednu činjenicu koja taj rast BDP-a čini potpuno irelevantnim faktorom, dok BDP političari u konstantno koriste u dnevnopolitičke svrhe, prezentacije, izjave i slično.

A to je da su Njemačka i druge visokorazvijene zemlje imale ogroman rast BDP-a u prošlim desetljećima dok nisu došli do ove razine danas gdje je i njihov rast 1% kao i u BiH sada, ali njihov 1% je odličan iz razloga što održavaju konstantan rast na postojeće dok bi nama trebalo barem 100 godina s ovakvim rastom da bi dostigli sadašnji njemački standard.

A gdje će oni biti za sto godina s rastom od 1%, procjeni sam. Krajem 60-tih i kroz 70-te Jugoslavija je zaredala gotovo desetljeće sa rastom blizu pa čak i preko 10% na godišnjoj razini što će za BiH ostati samo san. Tada je BiH i dobila modernu infrastrukturu.

Više igra brojeva i ekonoma već realno stanje na terenu.
To je ono sto govorim, nasa polazna osnova je jako niska. Ako ti je plata 400km i na godinu poraste za 2% treba ti 36 godina da je uduplas, na drugu stranu i onome sto ima platu od 40,000 sa istim rastom treba 36 godina da je udupla. Stim, sto je razlika u platama bila 39,600 u godini jedan a razlika u godini 63,993. I onda kad mi kaze imamo dobar rast :-) ili komsije imaju manji :mrgreen: .
sema911s

#1190 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sema911s »

Niemand wrote:Kako uopce otici :D nacini :D
Napumpaj kaku strankinju,., bar toga sada ima dosle Su da obidju famaliju. Bosna, bazeni, puni
madner

#1191 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
Sasvim logicno, ta drustva imaju visoku moc asimilacije.

Jos ako se ozeni stranim licem, pisi propalo. Nece ni znati u kojoj SS diviziji je dedo bio :D
detroit-mercy

#1192 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Ovo čime se zadużujemo je sića. Da popunimo rupe za preživljavanje. Nije za ekonomski rast.
Naša centralna banka uopšte nema autoritet da izdaje državne obveznice.
Jedini način da CB utiče na financijski sistem je da smanjuje devizne rezerve financijskih institucija a to nije dovoljno. Mi se moramo zadužiti za desetine milijardi eura da bi kreirali ozbiljan rast BDP.
Nije problem zaduzivanja, problem je sta cemo uraditi sa tim novcem, istorija nam bas nije naklonjena glede potrosnje onoga sto smo posudili :skoljka: .
Nama treba jasan vizija ekonomskog razvoja i prilican broj nepopularnih ekonomskih mjera, ali nema niko muda za to.
Niemand

#1193 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Niemand »

sema911s wrote:
Napumpaj kaku strankinju,., bar toga sada ima dosle Su da obidju famaliju. Bosna, bazeni, puni
zensko sam :D a i, ozbiljno pitam :D svi odose? kako odose :D
detroit-mercy

#1194 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:
Sasvim logicno, ta drustva imaju visoku moc asimilacije.

Jos ako se ozeni stranim licem, pisi propalo. Nece ni znati u kojoj SS diviziji je dedo bio :D
Ma nije samo asmilacija u pitanju, jednostavno ta djeca se tamo formiraju kao licnosti, prva iskustva (guzljevine) sticu u tim zemljama, obrazuju se tamo. Sta njega briga sto ima neki tamo univerzitet u Kiseljaku i kakav to uticaj ima na skolstvo u BiH kad on ili ona ide na univerzitet u Heidelbergu :mrgreen: .
detroit-mercy

#1195 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

Niemand wrote:
sema911s wrote:
Ista stvar, podaj strancu, jos mu dobru pitu napravi ima da te vodi expresno. Stranci su ti inace velike poguzije :mrgreen: .
prog321

#1196 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Tacno. Bez ozbiljnog plana i detaljnog opisa taj bi posuđeni novac ispario u gluposti.
Političari ne vjeruju sami sebi pa je dobro što ne mogu posuđivati.
Ali čitavo društvo zbog toga propada.
detroit-mercy

#1197 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Tacno. Bez ozbiljnog plana i detaljnog opisa taj bi posuđeni novac ispario u gluposti.
Političari ne vjeruju sami sebi pa je dobro što ne mogu posuđivati.
Ali čitavo društvo zbog toga propada.
I onda dodjosmo do toga da se ljudi ibrete ili postavljaju teme tipa Moda ili Potreba za iseljavanjem :mrgreen: .
Raja nije glupa, vidi jel u zadnjih pet godina raslo ili je padalo :mrgreen: , procjenjuje hocel u iducih pet godina rast ili padat :mrgreen: i na osnovu toga donosi odluke.
Niemand

#1198 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Niemand »

detroit-mercy wrote:
Niemand wrote: zensko sam :D a i, ozbiljno pitam :D svi odose? kako odose :D
Ista stvar, podaj strancu, jos mu dobru pitu napravi ima da te vodi expresno. Stranci su ti inace velike poguzije :mrgreen: .
Malo obraza cak ni na forumu ne bi skodilo.

Dodjem normalno pitam i vidjaj vam odgovora :roll: A to sto si reko, predlozi materi il sestri, pa kad se naucis ponasati i saliti kako treba, onda probaj biti duhovit na kliksu.

Ccc. Obraza malo. Ako ga imate, jelte.
prog321

#1199 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ima raje u BiH koji živi dobro. Mene uključujući :-D
Ali naravno oni koji žive loše neka bježe vani.
Svako neka traži svoju sreću.
Gojeni H

#1200 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Niemand wrote:
sema911s wrote:
Neko zna nekoga, pa nadje posao u istoj firmi. Drugi se zene, udaju. Rijetki nadju posao direktno, vide ugovor i onda idu.
Post Reply