Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1176 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

fazer wrote:Sve dok zene ne budu morale ici na ratne linije poput muskaraca u ratnim situacijama, nema smislma govoriti o feminizmu. Nadam se da ce SAD prve to uciniti obveznim.
problem je jasan: prisustvo danansjih zena vojnika,koje konstatno imaju problema sa slucajveima silovanja !!!

kad budu prestala silovanja i drugi oblici nasilja nad zenama u vojsci,tad se moze poceti pricati o zenama-vojnicima!!!
fazer

#1177 Re: Danasnji "feminizam"

Post by fazer »

Connaisseur Karlin wrote:
problem je jasan: prisustvo danansjih zena vojnika,koje konstatno imaju problema sa slucajveima silovanja !!!

kad budu prestala silovanja i drugi oblici nasilja nad zenama u vojsci,tad se moze poceti pricati o zenama-vojnicima!!!
Zao mi je zbog tih problema :sad:

No americki senat je izgleda vec odlucio http://www.nytimes.com/2016/06/15/us/po ... .html?_r=0
Connaisseur Karlin

#1178 Re: Danasnji "feminizam"

fazer wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Zao mi je zbog tih problema :sad:

No americki senat je izgleda vec odlucio http://www.nytimes.com/2016/06/15/us/po ... .html?_r=0
sretno svima sa nemogucom kontorlom silovanja i nasilja ka zenama vojnicima !!!
silovanje ce biti veci problem od fzickog sukobljavanja sa neprijateljem!!!

sad pogledah clank: eto,opet se ne moraju registrirati,iako im slijede kazne od pomoci drzave :D
mislim da draft vrijedi do odredjene dobne starosti,a u mogim drzavama svijeta , muskarci ne moraju ici u redovnu vojsku,ako zive vecinu zivota vani,tj. nakon 38 godine,a plus,mogu pismenom korespondecijom biti oslobodjeni od redovne vojske,a to znaci,d ai muskarci imaju sisitem kako da izbjegnu redovnu vojsku :D
Connaisseur Karlin

#1179 Re: Danasnji "feminizam"

fazer wrote:
ultima_palabra wrote:Gdje to muskarci moraju ici na linije?
moraju se registrirati u slucaju drafta u SAD-u.

"Under current law, all male U.S. citizens between 18–25 years are required to register with Selective Service within 30 days of their 18th birthday. In addition, non-U.S.-citizen men between the ages of 18 and 25 (inclusive) living in the United States must register."

Draft je trenutno obustavljen, medjutim moze se vratiti ako zatreba.

"the Selective Service System remains in place as a contingency plan; male civilians between the ages of 18 and 25 are required to register so that a draft can be readily resumed if needed"
da ponovim,ne moraju se registrirati,ali im drzava nece davati odredjenu finansijsku pomoc :D
medvjed23

#1180 Re: Danasnji "feminizam"

Post by medvjed23 »

u vanpravnoj sferi postoji problem koji se ogleda u stavu da je žena mašina za pranje, kuhanje i rađanje djece.. to treba, koliko je moguće, rješavati edukacijom koja je, opet, mač sa dvije oštrice.. ako stvoriš društvo gdje će žene od karijere biti cijenjene, a domaćice ismijavane kao zaostale, nisi riješio ništa.. ako pak razvijaš pravo na izbor i podstičeš ljude da poštuju druge i drugačije, možda i napraviš nešto dobro..

što se pravne sfere tiče, već je rečeno da su naši zakoni relativno dobri i da je odsustvo njihove primjene veliki problem svih nas, i muškaraca i žena.. ako imamo (a imamo) problem nepostojanja vladavine prava i ako hoćemo (kao što nećemo) da to riješimo, onda trebamo svi, bez obzira na spol, praviti pritisak na izvršnu vlast da radi svoj posao.. sebično je guranje te priče u okvire feminizma ili bilo kojeg pokreta vezanog za samo jednu društvenu grupu..
bracika

#1181 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

medvjed23 wrote:u vanpravnoj sferi postoji problem koji se ogleda u stavu da je žena mašina za pranje, kuhanje i rađanje djece.. to treba, koliko je moguće, rješavati edukacijom koja je, opet, mač sa dvije oštrice.. ako stvoriš društvo gdje će žene od karijere biti cijenjene, a domaćice ismijavane kao zaostale, nisi riješio ništa.. ako pak razvijaš pravo na izbor i podstičeš ljude da poštuju druge i drugačije, možda i napraviš nešto dobro..

što se pravne sfere tiče, već je rečeno da su naši zakoni relativno dobri i da je odsustvo njihove primjene veliki problem svih nas, i muškaraca i žena.. ako imamo (a imamo) problem nepostojanja vladavine prava i ako hoćemo (kao što nećemo) da to riješimo, onda trebamo svi, bez obzira na spol, praviti pritisak na izvršnu vlast da radi svoj posao.. sebično je guranje te priče u okvire feminizma ili bilo kojeg pokreta vezanog za samo jednu društvenu grupu..

:thumbup:
jao_situacije

#1182 Re: Danasnji "feminizam"

Post by jao_situacije »

ovdje svi sociologiju završili :zoka:
Niemand

#1183 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

wewa wrote: ...
Mi ocito razmisljamo drugacije ne samo po pitanju feminizma, vec uopsteno o poimanju stvari. Kada ti mene pitas gdje susrecem odredjene feministkinje, gdje su te feministkinje i da li je to servirano od medija pod nekakvim hashtagom, izvini, al moram te podsjetiti da je ovo forum. Ja recimo u privatnom zivotu ne poznajem ni 10 % osoba kakvih sam ovdje upoznala, sto znaci da je meni forum izvor razlicitih razgovora sa odredjenim tematikama koje ne mogu pronaci kod osoba u okruzenju, jer nije bas da se druzim sa psihopatama, a ovdje nerijetko imam utisak i da pricam sa pravim pravcatim psihopatima. Ovo ne govorim dzaba jer ti nekako stvari percepiras u stilu-dje to kod nas ima ili jel to pogresna slika iz medija il dje ti to nalazis. Kada bih ja tebi navela primjer neke poznanice ili prijateljice, ti bi mogla sasvim regularno reci-to je izolovan slucaj jer ja za taj slucaj nisam cula. Ti ga ne poznajes i samim tim mozes sumnjati u njega ili ga u potpunosti odbaciti kao relevantnog. Da li to i dalje znaci da to ne postoji? S obzirom da nemamo bas otvorene homoseksualnosti u bosni, jel to znaci da ona kod nas ne postoji? Otprilike kao da tvrdimo da nema nasilja u porodicama jer u porodicama koje su u javnom zivotu i koje svi poznajemo toga haman nema a i ono sto vidimo u medijima je logicno servirano od medija pa i to mozemo dovoditi u pitanje. S druge strane, ja zaista ne razumijem zasto ti uopce smatras da ja ne mogu govoriti uopceno o feministkinjama bez da se obazirem na zemlju iz koje dolaze?

Da, kazem da nije vise tabu kritkovati feminizam kao sto je to na prvim stranicama bilo, prije nesto vise od godinu. Da li je i sta je dio mainstreama, ne znam, moja recenica je bila jasno napisana-na prvim stranicama ove teme i evo nas sad, nije vise. Ne razumijem kakve veze stranice ove teme imaju sa mainstreamom pa kazes da to nikad nije ni bio tabu. Zapravo, razumijem, al bice ruzno sa moje strane da to sad tabirim, jednostavnije je da ti naprosto kazem da ne razumijem na sta aludiras jer ako ti kazem da nije lijepo izvrtati rijeci, pretpostavljam uvrijedit ces se.

U gorima od losih sam se pronasla zbog ove tvoje recenice:
wewa wrote: zene su daleko od ravnopravnosti u cijelom svijetu, a neodgovorne pojedinke koje propagiraju nasilje nad muskim rodom nisu nista bolje od muskih sovinista. zapravo su i gore, jer cine direktnu stetu zenama koje zele bolje svima oko sebe, ukljucujuci i njih, zatucane. mozebit su za nijansu bolje od onih sto s ponosom kazu: ja sam zena, ali nisam feministkinja - a pri tom nemaju problema s onim sto su im generacije feministkinja omogucile....

i ne mislim da sam pogresno shvatila jer je i ona poprilicno jasno napisana. Meni to ne smeta.

Ti smatras da mene feminizam ne zanima sto je malo logicki kontradiktorno, jer da me ne zanima ne bih pisala postove na ovoj temi jednako kao sto ne pisem postove na temi o tenisu jer me to ne zanima, cak ni u kritickom smislu, a kamoli jos da otvaram teme o tenisu. Ono sto ti ne shvatas je da necije zanimanje za nesto ne mora biti nuzno pozitivno, a smatranje kritickog osvrta pogresnim il cak suvisnim kao sto vec rekoh, jeste indoktrinacija. Racionalna kritika od feministkinja je meni recimo zanimljiva, al ako ti ne vidis svrhu uopce u kritici, onda valjda ja tebi mogu takodjer postaviti pitanje koje si ti meni postavila-sta ces na ovoj temi? Il bolje receno, sta ces uopce na forumu?

Napisala si jos mnostvo stvari, al iskreno wevo, smatram da ja nemam bas o cemu s tobom pricati jer ti nisi za razgovor, sudeci po tvom stavu o samom postojanju teme il kritike. Cemu?

Spomenula sam ti zadnji val feminizma i njegove anomalije, ti i dalje smatras da to ne postoji, kazes da ovo za intelektualke ne znas o cemu pricam, da smo izlozene razlicitim medijskim sadrzajima i eto bilo bi pozeljno da ja ne ometam taj tvoj neki feminizam, cist od bilo kakvih nebuloza i borbu za sta god vec. Ja tebi zelim sve najbolje, da se izboris za sve sto zelis i da ti bude lijepo onako kako ti mislis da ti je lijepo. Al nazalost, iako ti se to ne svidja i iako zapravo poprilicno omalovazavas kao sa onom recenicom gore su mi ove sto kazu da nisu feministkinje, i eto i pored toga sto smatras da ja ometam nekakvu borbu, moras prihvatiti da je to i moje ljudsko pravo, da preispitujem i kritikujem, iako to znaci po tvom shvatanju da tebi il nekom desetom odmazem. Ni meni zivot ne ide u prilog jako cesto, Boze moj, zivim i dalje.

Pitala si jos za zastarjelost feminizma. Sva prava koja bih trebala imati, ja i imam. Sva moja prava koja se eventualno ne postuju su ista poput prava muskaraca koja se ne postuju. Otkazi i porodiljsko su dobar primjer za kontraargument u kojem ispasta samo zena. Vec sam pisala na pocetku teme o tom, kapitalizam ne bira a bosna je svakako zemlja apsurda. Al ima i druga strana medalje. Zene koje dobijaju otkaze, gdje su zaposlene, a gdje su zaposlene zene koje su svako malo na bolovanju, i kad treba i kad ne treba? Budzetlijama nista ne fali po tom pitanju, zapravo, poznajem jednu zenu koja je bukvalno sebi izracunala kolko dana mora raditi i kolko nakon toga opet moze biti na bolovanju. Problem je u kapitalizmu i nezasticenosti bosanskog radnika, bez obzira na spol. Ispade da su zasticeni samo oni koji igraju za drzavu.

Stoga mi je problem porodiljskog problem radnickih prava jer cak i otkaz zbog porodiljskog vise govori o radnickim pravima negoli o zenskim jer zene imaju porodiljsko. Da zivimo u drustvu u kojem zakonski kada rodis ne mozes vise raditi il da moras raditi bez obzira na porod, ja bih rekla da sam ugrozena. Ovako, ugrozena su samo moja radnicka prava, podjednako kao sto su ugrozena i prava muskaraca radnika.

Ja zaista ne vidim sta to mogu muskarci u ovoj drzavi sto je meni zabranjeno. Nase interesovanje za nesto je naravno nesto drugo. Npr, na pdf-u politika pise jako mali broj zena. Zasto? Ne interesuje ih? Iako mogu pisati tu, ne pisu tu i generalno jako malo interesovanja pokazuju za politiku. Ali iz nekog razloga odredjen broj zena sada i zakonski mora biti kandidovan u politici. Budjenje interesa? Proforma?

Ne dozivljavam sebe kao nekog ista vise obespravljenog ili ugrozenog od bilo kog drugog u ovoj drzavi. Iako zelim postivanje prava, zelim podjednako postivanje tih prava i za sebe kao i za covjeka kojeg volim. Sitnice tipa ko zna sta uraditi su mi manje vise nebitne, znam ja i sama otici do prodavnice po cigare, al mi je pravo drago kad ne moram i ne vidim zasto je lose ako nesto ne mogu, ne znam il ne zelim na kraju krajeva uraditi pa se kao i u mnogim drugim stvarima oslonim na njega? Zato sto je muskarac i to ce znaciti da ja ovisim od njega, i da ne mogu sama i bla bla? To nije feminizam i skoro sam sigurna da se slazes sa mnom, al to je wevo feminizam novih generacija postao-mrznja prema muskarcima i odbijanje bilo kakvog oblika pomoci i vjecito dokazivanje.

Ne smatram da je nama vise potreban feminizam da bi zene bile dostojanstvene jer mozda mi naivno mislimo da svako slobodu i prava iskoristava na nekakav razuman nacin, medjutim to nije tako. Npr, nasi nocni klubovi su puni, djevojke imaju potpunu slobodu da se obuku kako hoce, ne pamtim iskreno kad sam procitala o silovanju u bosni, sto mi je drago naravno, al isto tako i neke od tih djevojaka tu svoju slobodu zele da upotrijebe na drugaciji nacin kao npr da nadju bogatog covjeka-sponzora jel. I oke, to je njihova ekonomska racunica, al ja te djevojke ne dozivljavam ko naivne zrtve jer je to njihov izbor, ako su u stanju rasturati brakove, sigurno znaju i u sta se upustaju u takvim vezama. Kakve ce njih okolina oznaciti, da li kao kurve, kao dobro udane, uspjesne il sta god vec, takodjer ne igra neku veliku ulogu jer ne mozes nikog natjerati da o tebi ima pozitivno misljenje, a svako dobije svoje epitete od okoline u zivotu, ukljucujuci i muskarce i zene, sve nas. Isto tako, primjeri djevojaka koje su dobrovoljno usle u vezu sa krajnje problematicnim likovima, na svaki komentar odgovarale sa-al ja njega volim!, dobrovoljno se udale za njega i pored protivljenja roditelja jer su one punoljetne i mogu da odlucuju za sebe, a kasnije se nasle u svakodnevnom prebijanju tog svog voljenog bez mogucnosti da se vrate porodici jer su same te odnose upropastile-njih mi nije zao. Mozda ja nemam empatije, al mi ih stvarno nije zao. Imale su slobodu da donesu izbor za sebe i izabrale su to sto su izabrale i jos zahtjevale mogucnost svog izbora. Zao mi je djece, al njih ne. I onih slucajeva u kojima zene zbilja jesu zrtve, a njih ispade najmanje.

Naivno je misliti da mozemo zivjeti u idealnom drustvu u kojem niko nece biti zakinut, cak i kada imas potrebna prava. Kao sto mi je naivno vjerovati da samo zato sto postoje jasni zakoni o kradji ili ubistvu niko nece ukrasti ili ubiti, isto tako mi je naivno misliti da neko nece udariti zenu jer ona ima nekakva posebna zenska prava ili s druge strane da zena nece ubiti covjeka jer ona je ta koju treba stiti.

Ne postoji sigurnost u zivotu ni za sta i nista se ne moze ni od ceg u potpunosti zastiti, jedina neminovna sigurnost koju imamo je smrt. Sve mimo toga je nesigurnost. Ne mozemo mi zastiti zenu od njenog sopstvenog izbora jer ce ti ona reci da joj uskracujes slobodu, iako taj izbor nije dobar.

Tebi sretno sa tvojim borbama il zalaganjem, kako vec to nazivas, sve sto mislis da ti fali iskljucivo jer si zena-nadam se da ces dobiti. Meni nazalost u ovom sistemu fali jedino ono sto fali i svakom muskarcu-red i postivanje zakona, jer ne mislim da me doktor na cumu sikanira jer sam zensko, sikanira on i pacijente drugog spola. Jednako smo ovdje ugrozeni.

Izvinjavam se za duzi post, napisala sam ovako jer za daljni razgovor s tobom nakon ovog, bar mene sto se tice, nema potrebe jer smatras da mene feminizam ne zanima a i kritika je pravo cudna stvar, al jeste mi zao sto tako mislis i sto ne mozemo razgovorati s razlicitim stavovima, a na ovakav nacin nema smisla da razgovaram pa vise ni necu. S nekim drugim ucesnicama, vjerovatno navratim nekad na temu i nastavim razgovor.

Lijep pozdrav.
piupiu

#1184 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Niemand, imam jedno pitanje za tebe - je l' ti misliš da se silovanja u Bosni redovno prijavljuju i uredno medijski evidentiraju? I šta misliš o tome što su žene silovane u ratu izložene šikaniranju i nerazumijevanju u svojim soptvenim porodicama i zajednicama? MIsliš li da je to nešto protiv čega se ne treba boriti, oko čega ne treba obrazovati i tražiti način da se promijeni?
Niemand

#1185 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

piupiu wrote:Niemand, imam jedno pitanje za tebe - je l' ti misliš da se silovanja u Bosni redovno prijavljuju i uredno medijski evidentiraju? I šta misliš o tome što su žene silovane u ratu izložene šikaniranju i nerazumijevanju u svojim soptvenim porodicama i zajednicama? MIsliš li da je to nešto protiv čega se ne treba boriti, oko čega ne treba obrazovati i tražiti način da se promijeni?
Vjerujem da se ne prijavljuju svi slucajevi, kao sto se i u ostatku svijeta ne prijavljuju svi slucajevi, ne samo kod silovanja vec generalno kriminala. Ali isto tako smatram i da nije moguce bas da se nijedan ne prijavi pa pricamo o nekakvom skrivenom silovanju po bosni.

Sto se zrtava rata tice, nakon knjige "molila sam da me ubiju" razumijem ako ne zele da njihove porodice i okolina znaju za to. Za one kojima porodica zna il najgore, koje su silovane pred porodicom, smatram da im je potrebna strucna pomoc, al i njihovim porodicama da bi znali svi kako da se nose s tim. Drago mi je sto dosta tih zena zivi u dijapori, kontam da im je zivot dosta laksi.

A to zadnje, vidi piupiu, smatram ja da se stosta ovdje a i u svijetu treba mijenjati, al svijet se nazalost ne mijenja prema mojim zeljama. To sto mi zelimo bolji svijet, ne znaci da ce on to i postati. Silovanje je teska tema, al sjetimo se teme o mahiru i silovanju. Bez obzira da li je taj djecak silovan il ne, ne ulazim u to, zrtve seksualnog nasilja treba tretirati jednako. Jer ako je zeni tesko priznati i prijaviti silovanje, kako je tek nekom djecaku.
piupiu

#1186 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:u vanpravnoj sferi postoji problem koji se ogleda u stavu da je žena mašina za pranje, kuhanje i rađanje djece.. to treba, koliko je moguće, rješavati edukacijom koja je, opet, mač sa dvije oštrice.. ako stvoriš društvo gdje će žene od karijere biti cijenjene, a domaćice ismijavane kao zaostale, nisi riješio ništa.. ako pak razvijaš pravo na izbor i podstičeš ljude da poštuju druge i drugačije, možda i napraviš nešto dobro..

:thumbup:

Slažem se s tobom - osim oko jedne stvari, u društvima gdje postoji odsustvo vladavine prava, žene su po pravilu dodatno diskriminisane. Bez izuzetka. A činjenica je da su u Bosni svi u banani i da se boriti treba zajednički.
piupiu

#1187 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Niemand wrote:
piupiu wrote:Niemand, imam jedno pitanje za tebe - je l' ti misliš da se silovanja u Bosni redovno prijavljuju i uredno medijski evidentiraju? I šta misliš o tome što su žene silovane u ratu izložene šikaniranju i nerazumijevanju u svojim soptvenim porodicama i zajednicama? MIsliš li da je to nešto protiv čega se ne treba boriti, oko čega ne treba obrazovati i tražiti način da se promijeni?
Vjerujem da se ne prijavljuju svi slucajevi, kao sto se i u ostatku svijeta ne prijavljuju svi slucajevi, ne samo kod silovanja vec generalno kriminala. Ali isto tako smatram i da nije moguce bas da se nijedan ne prijavi pa pricamo o nekakvom skrivenom silovanju po bosni.

Sto se zrtava rata tice, nakon knjige "molila sam da me ubiju" razumijem ako ne zele da njihove porodice i okolina znaju za to. Za one kojima porodica zna il najgore, koje su silovane pred porodicom, smatram da im je potrebna strucna pomoc, al i njihovim porodicama da bi znali svi kako da se nose s tim. Drago mi je sto dosta tih zena zivi u dijapori, kontam da im je zivot dosta laksi.

A to zadnje, vidi piupiu, smatram ja da se stosta ovdje a i u svijetu treba mijenjati, al svijet se nazalost ne mijenja prema mojim zeljama. To sto mi zelimo bolji svijet, ne znaci da ce on to i postati. Silovanje je teska tema, al sjetimo se teme o mahiru i silovanju. Bez obzira da li je taj djecak silovan il ne, ne ulazim u to, zrtve seksualnog nasilja treba tretirati jednako. Jer ako je zeni tesko priznati i prijaviti silovanje, kako je tek nekom djecaku.
Slažem se, baš mi je Mahir i pao na pamet kao još jedan primjer. Gdje se upravo vidi sprega potrebe za većom otvorenošću za teške teme, potreba za boljim funkcionisanjem sistema - i kulturološki (porodica, komšiluk, lokalna zajednica) i pravno. Ne treba gubiti nadu, uvijek treba razgovarati, nešto pokušavati, pa i na najmanji mogući način otvarati prostor da razgovori o tome ne budu 'sukobi zaraćenih strana', da se stvari iznesu na vidjelo da bi se njima moglo konstruktivno baviti. Koliko god to donkihotovski izgledalo. Jer sve što se promijenilo nabolje promijenilo se upornošću i svi mi želimo iste stvari - da živimo slobodno, u harmoniji, da budemo sigurni, da napredujemo. Rijetki su oni koji žele suprotno. I svako se bori za neki svoj bitni prostor slobode. Kamen po kamen, pogača... :)
Niemand

#1188 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

piupiu wrote:
Slažem se, baš mi je Mahir i pao na pamet kao još jedan primjer. Gdje se upravo vidi sprega potrebe za većom otvorenošću za teške teme, potreba za boljim funkcionisanjem sistema - i kulturološki (porodica, komšiluk, lokalna zajednica) i pravno. Ne treba gubiti nadu, uvijek treba razgovarati, nešto pokušavati, pa i na najmanji mogući način otvarati prostor da razgovori o tome ne budu 'sukobi zaraćenih strana', da se stvari iznesu na vidjelo da bi se njima moglo konstruktivno baviti. Koliko god to donkihotovski izgledalo. Jer sve što se promijenilo nabolje promijenilo se upornošću i svi mi želimo iste stvari - da živimo slobodno, u harmoniji, da budemo sigurni, da napredujemo. Rijetki su oni koji žele suprotno. I svako se bori za neki svoj bitni prostor slobode. Kamen po kamen, pogača... :)
Lijepo receno i slazem se. :thumbup: :)

Valjda se jednog dana probudimo i u nekom drugacijem svijetu, gdje necemo razmisljati kako se zastiti od zla i nepravde jer nam zastita nece ni trebati. A u ovom svijetu, ja mogu samo zapaliti i razmisljati kako sacuvati ovo malo razuma sto mi ostane dok pobrojim sve potlacene.

Helem nejse, tebi lijep pozdrav. :kiss:
piupiu

#1189 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Niemand wrote:Valjda se jednog dana probudimo i u nekom drugacijem svijetu, gdje necemo razmisljati kako se zastiti od zla i nepravde jer nam zastita nece ni trebati. A u ovom svijetu, ja mogu samo zapaliti i razmisljati kako sacuvati ovo malo razuma sto mi ostane dok pobrojim sve potlacene.
Jeste, koliko god da je dobra ova povezanost sa svijetom i znanje o svemu što se dogadja na planeti, toliko se čovjek od najezde strašnih vijesti osjeća mali, nemoćan, poražen. No, na svijetu ima i jako puno lijepih stvari! Jaaaaakoooooo punoooooooooo! Za radost je čovjeku dovoljno i kada je divan, sunčan dan, a on sa svojom čašom vode, bosim nogama i komadom paradajza bleji u nebo i raduje se što je živ. Svaki bi dan bio savršen samo kad bi bio miran, sunčan, običan ljudski dan. :kiss:
piupiu

#1190 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Evo malo inspirativnih ženskih priča, žene-lavice. :)

https://www.buzzfeed.com/rossalynwarren ... .ksRvXLRWY
aratet

#1191 Re: Danasnji "feminizam"

Post by aratet »

Zene ne mogu na ratnu liniju "kao muskarci" jer ne mogu fizicki da izdrze te napore, ali ima i u vojsci drugih mjesta za zene.
Zene su sve vise ukljucene u vojske i nihov broj konstantno raste.
U IDF-u 90% pozicija je otvoreno za zene, a one se prijavljuju i popunjavaju na nesto vise od 60%.
djevojka bez imena

#1192 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djevojka bez imena »

Ukoliko postoje zene koje se osjecaju sposobnima biti pripadnicama vojske, onda to svakako treba pozdraviti i omoguciti im tu opciju zakonski. No to ne mopa da znaci da je zena vojnik automatski feministica. :)

Sta je danas uopste pojam 'fdninistica'? Toliko izlizan floskula bez imalo stvarnog razumjevanja da mi je muka kad je cujem. Gledam neku reklamu za najavu emisije

-Nafiija Sarajic, spisatejica i feministica.....
Ma dajte molim vas jel je to sto bila pismenau vrijeme kad veliki broj zena to nije bio cini feministicom?

Ljudi nemaju pojma sta govore ali bitno je danas osnovath udruzenje dati mu prefiks 'femi' i mlatnuti pare s budzeta. Feminizam je po meni odgajati musko dijete da gaji duboko postovanje prema sestri, majci, tetki. Feminizam je odgajati zensko dijete na edukativan i obrazovan nacin, feminizam je po meni samozatajan nacin da se zena etablira u drustuu bez puno 'dreke' i da svojim primjerom sluzi za uzor.
hAZNADAR

#1193 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Da li muškarce neko svakodnevno pita, ono, lafo - u šali: 'Znaš li postaviti parket?'. Možda muški misle da je to smiješno i bezazleno, ali ako te neko u svakom petom razgovoru pita - 'znaš ti napraviti pitu?', ono kao - ha, ha, smiješno, šala, ili ha ha, ma šta ti, bona, pričaš, znaš ti pitu razvit? -- dobiješ iznenada poriv da je netom razviješ i prvom sljedećem pitaocu saspeš na glavu, zajedno s tepsijom.

Što se tiče muških prava - zašto muškarac ne bi mogao imati pravo na porodiljsko? Zar je on manje važan za porodicu? Zašto bi svaki muškarac morao znati postaviti parket? Pa, postoje valjda zantlije koje se specijalizuju za to, profesionalci, ne moramo svi sve znati.
Jedna porodica sa djecom ili veza bez djece ne funkcionise uvijek po sistemu unajmljivanja profesionalaca. Nema se love i volje unajmiti ljude koji ce ti u kuci kuhati, kreciti, rjesavati komjutereske probleme, paziti djecu, cistiti,... - znaci da se obaveze rasporedjuju i rade po sistemu ko ima vremena, volje, na koga je red(pranje sudja napr ili ustati nahraniti bebu), afiniteta,...
I tu muski itekako cesto dozive opasku, kritiku tipa "kakvo si ti musko, jos nisi to sredio, trebam li tatu zvati da ovo sredi kad ti neces ili ne mozes, .." ako nesto ne moze ili ostavio na cekanje.

a najcesce se stvari spontano ostave drugoj polovini da sredi.

Postoji u nama neka biologija, neki odredjeni afinitet prema nekim zadacima,.. koji nije isljuciv - ali statisticki gledano ili u vecini - nekome ipak bolje nesto lezi.

Odrastao sam u skladnoj porodici gdje nije bilo grube ili tradicionalne podjele poslova. Tata je isto znao skuhati, ocistiti, oko djece,.. mama je isto znala pomoci u krecenju, oko ogrijeva,.. itd. Ali mama je ipak znala malo bolje sve oko djece, a tata srediti sve kvarove na kuci i te vrste obaveza su dobrovoljno oboje sami znali potrcati i preuzeti.
Kao mlad u socijalnim kontaktima sa curama pazio pomno na najvaznije pravilo kod Bosanki. Koje glasi - sve ti se moze oprostiti ali ne smijes ispasti seljak. Pocev od izgleda, price, manira,.. pa do komentarisanja nekih stvari gdje si morao glumiti i lagati jer je takav bio trend. Pa su momci osamdesetih proslog vijeka lagali da vole kuhati, da su citali Virginiju Wolf(a i morali da te neko ne uhvati u lazi), da volje ljubavne filmove, da se groze cuganja u muskom drustvu, i najsmjesnije kada se komentarise necija zenina prevara bilo u stvarnosti ili u filmu - naravno morao si reci da je on kriv sto ju je zapostavio,..

Tako to vjecito dokazivanje da nisi seljak se prenese i u prve godine braka gdje nerjetko radis vise .

Jednog lijepog dana moja porodica ode na kampovanje. Prvi put, niko od nas nema iskustva u tome, naslusali se prica i savjeta, kupili sator i autom sa malom djecom dodjosmo u kamp u Hrvatskoj. I onda nastupi nekoliko sati haosa gdje se ne zna gdje ko udara. Gledamo u upustvo ali ne kontamo gdje koja spaga, gdje koji klin, gdje spavaona, na koju stranu okrenuti,.. plus usput se ogladnilo, djeca upisana i pomamljena a jedno i bolesno, i zena i ja pametni i znamo sve a usput se i unervozili pa ljuti,..
I onda spontano bez ikakve prisile, bez ikakvog dogovora, bez ikakvog plana,... ja preuzmem postavljanje satora sam, usput otvorim stolice i formiram plinsku bocu i kuhalo da se moze skuhati, napusem dusek,.. a zena preuzme pravljenje rucka i djecu. Ona drage volje preuzem rucak i djecu a ja drage volje preuzmem sve ostalo. I zavrsismo posao.
Poslije pricali o tome i slozili se da nije u pitanju tradicionalna raspodjela obaveza vec afinitet i volja. Isti sistem se oslikava i u svakodnevici bez satora,.. gdje svako malo imas situacije gdje moras timski nesto uraditi - ali raspodjela po sistemu volje i afiniteta.
Ono sto hocu reci je sljedece:
Kako god treba prerasti tradicionalni pristup u vezi, porodici, radnom trzistu,.. - tako treba prerasti i malogradjanski trend koji neki zovu feminizmom. Odredjenu biologiju u nama treba prihvatiti i sv ete afinitete ravnopravno potovatii tretirati. Koliko god treba respektovati musko snalazenje, snagu,.. toliko i skrb oko djece. Tako da jedna domacica koja brine oko djece i koja je sama to prihvatila - zasluzuje mozda i vece priznanje, medalju, respekt,.. negoli covjek koji radi cijeli dan, zaradjuje za kruh i usput rjesava tehnicke probleme u kucanstvu. Ali bicemo tolerantni pa cemo sve gledati kroz prizmu ravnopravnosti.
bracika

#1194 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

@haznadar, djevojka bez imena :thumbup:

Cini mi se da je danas feminizam/biti feministica vise furka nego stvarno zalaganje za rjesavanje pitanja prava. Namjerno ne pisem zenskih, jer gje se god koje zensko nadje uvrijedjeno danas, po bilo kojem pitanju drustva, odmah se rovi i vristi feminizam, feminizam.

Od tog termina vise usi bole :-?
Mijesa ga se i mece i gdje treba i ne treba.

A svaka cast humanisticama koje se zalazu za prava svih i na taj nacin izjednacavaju ljude.
hadzinicasa

#1195 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

djevojka bez imena wrote:Ukoliko postoje zene koje se osjecaju sposobnima biti pripadnicama vojske, onda to svakako treba pozdraviti i omoguciti im tu opciju zakonski. No to ne mopa da znaci da je zena vojnik automatski feministica. :)

Sta je danas uopste pojam 'fdninistica'? Toliko izlizan floskula bez imalo stvarnog razumjevanja da mi je muka kad je cujem. Gledam neku reklamu za najavu emisije

-Nafiija Sarajic, spisatejica i feministica.....
Ma dajte molim vas jel je to sto bila pismenau vrijeme kad veliki broj zena to nije bio cini feministicom?

Ljudi nemaju pojma sta govore ali bitno je danas osnovath udruzenje dati mu prefiks 'femi' i mlatnuti pare s budzeta. Feminizam je po meni odgajati musko dijete da gaji duboko postovanje prema sestri, majci, tetki. Feminizam je odgajati zensko dijete na edukativan i obrazovan nacin, feminizam je po meni samozatajan nacin da se zena etablira u drustuu bez puno 'dreke' i da svojim primjerom sluzi za uzor.
Necu na ovu temu feminizma jer fakat dvostrukih arsina i licemjerstva kojih se nacitah ovdje malo nadjoh drugdje... Da ne pobrajam sada, uzdrzacu se ker je jos gore od neukosti - usvajanje kao svoga necega sto je neko negdje procitao jer lijepo zvuci i eto prihvaceno je - a bez kritickog promisljanja sta to zapravo znaci. Pa se ondabrane neki stavovi supljim argumentima i floskulama.

Javih se jer si pomenula Nafiju Sarajlic (rodj. Hadzikaric), a ne znas... Ne znas za njenu pjesmu: "Ustaj zeno!" Koja govori upravo o, za ona doba nepojmljivo, tome kako zena treba da ustane i stane u odbranu svojih prava i ravnopravno ucestvuje u izgradnji svijeta boljeg za sve. (Proguglati) Ne znas da je prva zena u Sarajevu koju je, skupa s njenim sestrama, otac poslao na skolovanje i sve su zavrsile visoke skole. Ne znas da taj isti njen otac nije dva mjeseca smio sici u carsiju iz porodicne kuce u Logavinoj, jer su ga kamenovali (bukvalno bacali kamenje na njega) sto je poslao zensko dijete u skolu. A sta se njima dogadjalo, o tome najbolje govori cinjenica koliko je truda polagala u tematiku zenskog obrazovanja i borbe za svoja prava. Ne znas da je pionirka jednog vremena ne samo jer je prva zenska pjesnikinja muslimanka i medju prvim uciteljicama vec zbog onoga sto je pisala stavljajuci u fokus tadasnju zenu, zalagala se za obrazovanje djevojcica itd.. Udala se za pisca Sarajlica pa su oboje stvarali... Ne znas da bi ostavila i veci trag (jer stvaraöa je samo 5 godina) da nije imala porodicnu tragediju, naime umrlo joj je dijete i pod tim teretom je prestala i da pise i da poducava povukavsi se dok je muza nastavila poticati da stvara.

Ona jeste feministkinja. Nasa.
A pjesmu se moze naci i ovdje ako koga zanima...
http://forum.klix.ba/nafija-sarajlic-t20346.html

Nemaju zene u ovom muskom svijetu ni ovo sto sada imaju jer im je s neba palo vec zbog ljudi kao sto su, izmedju ostalog i Nafija. Ali i njen otac. Ljudi koji gledaju ispred svog vremena, imaju sirine i plemenitosti, ne gledaju racunicu i koliko je dovoljno da se eto vrati ulozeno, da se ne daje bas previse, u svom konformizmu..vec daju sve za ono u sta vjeruju i placaju cijenu. Samo tako se ostvaruje napredak licni i drustveni i zaista zivi ispunjeno, dosljedno sebi. A ne napola. Ali za to treba dic' straznjicu iz fotelje i ne kalkulirati. Malo je takvih. Ali za ono sto su postigli, treba im biti zahvalan. A ne: "'ta ce ona, fol feministica a pisala n'ake pjesme"...
dobojlija81

#1196 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobojlija81 »

aratet wrote:Zene ne mogu na ratnu liniju "kao muskarci" jer ne mogu fizicki da izdrze te napore, ali ima i u vojsci drugih mjesta za zene.
Zene su sve vise ukljucene u vojske i nihov broj konstantno raste.
U IDF-u 90% pozicija je otvoreno za zene, a one se prijavljuju i popunjavaju na nesto vise od 60%.
deder ti nama malo o Izraelu nisi dugo :D
hAZNADAR

#1197 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Slažem se s tobom - osim oko jedne stvari, u društvima gdje postoji odsustvo vladavine prava, žene su po pravilu dodatno diskriminisane. Bez izuzetka. A činjenica je da su u Bosni svi u banani i da se boriti treba zajednički.
Ta se teza vjecito provlaci a niko da dokaze, argumentuje, iznese statistike,...

Tacno je da nasilje u porodici vise pogadja zene - ali to je individualno jer neki kreteni u svojim frustracijama igraju na argument sile i snage. U prijevodu - ako ne mogu rijecima onda mogu sakama. I to se cak i u banani kaznjava. Ali problem je sto se opcenito manje kasnjava. Sijedzije, kabadahije, nasilnici,.. koga god da su napali - prolaze jeftino. Sila muskaraca nastrada, otrpi nepravdu,... a ne stavlja fokus na spol. U slucaju neprevde nad zenom se uvijek automatski stavlja fokus na spol. Nekako je svima to gore. Javnost cesce okrene glavu kada nastrada musko od strane nasilnika,... ali kada isti nasilnik udari na zensko - tada zesce reaguje. Drustvo ipak ima odredjeni zastitnicki odnos prema zenama - i to moras priznati da jeste tako. Zlocin prema zeni ima uvijek vecu tezinu i paradoksalno je da tu mozes naci vise primjera neravnopravnosti. Evo jedne stare vijesti ali svi pamtimo onaj odvratni video samaranja zene pred sudom u Tuzli.
Tasimu Kučeviću dvije godine i četiri mjeseca zatvora za šamaranje žene!

U krugu pravosudnih institucija BiH udarcem pesnicom u lice oborio na tlo Safiju Mahmutović...
26.06.2009. 10:36

Tasim Kučević pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen je jutros na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog nasilničkog ponašanja, javila je Federalna televizija (FTV).

Kučević je 21. aprila u krugu pravosudnih institucija BiH udarcem pesnicom u lice oborio na tlo Safiju Mahmutović nanijeviši još lakše tjelesne ozljede.

Ovo je neuobičajeno visoka kazna za ovo kazneno djelo, kazao je sudac pri izricanju kazne, ali je izrečena, jer se Kučević svojim postupkom narugao pravosudnom sustavu ove zemlje, a njegovo je ponašanje izazvalo veliko uznemirenje javnosti
I takve neuobicajene visoke kazne za ovakvo sto - pozdravljam. Pa makar nasilje nad muskima bilo samo dio statistike - prema zeni je uvijek imalo vecu tezinu. Barem kod nas.

Glavni problem u drustvu nije pravo koliko je siromastvo i nezaposlenost. Ono malo poslova sto ima - nema zabranu, ogranicenja po pitanju spola.
djevojka bez imena

#1198 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djevojka bez imena »

@hadzinica sa

posvjem svaku rijec koju si napisala ali kada bh ti addkvatno i argumentovano napisala odgovor uz licemjerstvo koje mi spocitavas a za koje nemas temelj, mozda bi me proglasila i snobom. Snaga korjen a nije nesto o cemu bih ja javno pisala.
U vezi Nafije, to sto navodis a sto se slaze s onim o cemu sam ja pisala, svjedoci o svjesti njenih roditelja , a da li je ona pripadala i da li je u to vrijeme uopste bilo feministickog pokreta kod nas, to je drugo. Svakako da nije drzala mitinge govore niti zanijekala ulogu muskarca u drustvu nego je nametala svoje mislenje kroz odgoj, elegantno, zenski. Ali eto mozemo zakljuciti da joj je otac svakako bio feminista. :-) jer je cinio ono sto za mene jeste pojam feminizma-educirao je zensko dijete itd itd
piupiu

#1199 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Samo da baČim jedan uveseljavajući gif za promišljanje... :P

Image
hadzinicasa

#1200 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

djevojka bez imena wrote:@hadzinica sa

posvjem svaku rijec koju si napisala ali kada bh ti addkvatno i argumentovano napisala odgovor uz licemjerstvo koje mi spocitavas a za koje nemas temelj, mozda bi me proglasila i snobom. Snaga korjen a nije nesto o cemu bih ja javno pisala.
U vezi Nafije, to sto navodis a sto se slaze s onim o cemu sam ja pisala, svjedoci o svjesti njenih roditelja , a da li je ona pripadala i da li je u to vrijeme uopste bilo feministickog pokreta kod nas, to je drugo. Svakako da nije drzala mitinge govore niti zanijekala ulogu muskarca u drustvu nego je nametala svoje mislenje kroz odgoj, elegantno, zenski. Ali eto mozemo zakljuciti da joj je otac svakako bio feminista. :-) jer je cinio ono sto za mene jeste pojam feminizma-educirao je zensko dijete itd itd
Hm. Iskreno, nisam na tebe mislila kada sam pausalno ocijenila ovu raspravu na temu feminizma licemjernom. Moja greska. Trebala sam ili jasno reci na koga mislim ili zadrzati misljenje o raspravi za sebe. Jasno mi ke kako je to moglo biti pogresno protumaceno, pogotovo jer sam se u odgovoru obratila direktno tebi i na tome se izvinjavam.

Sto se tice ostalog sto si napisala - dvije stvari:
1. Za mene snaga korjena nije argument ni za sta jer se niko tudjim perjem kititi ne moze. To nije zasluga. Ako ista teret je da pokusamo dosegnuti odredjene prethodno usvojene standarde.
2. kazes da je Nafijin otac bio feminista, dok Nafija nije. Takodjer pominjes da je "nametala misljenje" na "zenski nacin". Meni je to licemjerno. Jer, dakle imamo zenu u ona doba koja se zalagala za obrazovanje djevojcica i ucesce zena u oblikovanju drustva (procitala si pretpostavljam prije odgovora na mom linku dostupni opus) - a sto su sve "feministicki" ciljevi, doduse na njezan zenski, pitomi, prihvatljivi, nacin. I jos direktno obrazovala zensku djecu kako svoju tako i tudju jer ke bila uciteljica. Ali ona nije feministkinja. Otac joj jeste, ona nije. Ona je neka tamo pjesnikinja. Docim da je agresivna, pljuje muskarce, drzi mitinge, itd. bila bi "prava" (feministkinja) Uz neki od pogrdnih epiteta. Bice da nam se definicije (ili predrasude u ovom slucaju) feminizma drasticno razlikuju. U tome je problem.

Feminista se ne postaje pristupanjem nekom feministickom pokretu vec usvajanjem odredjenih stavova i borbom za iste. A boriti se moze na razne nacine.

A sad se odjavljujem, kako rekoh, moje javljanje je potaknuto pominjanjem Nafije.
Post Reply