wewa wrote: ...
Mi ocito razmisljamo drugacije ne samo po pitanju feminizma, vec uopsteno o poimanju stvari. Kada ti mene pitas gdje susrecem odredjene feministkinje, gdje su te feministkinje i da li je to servirano od medija pod nekakvim hashtagom, izvini, al moram te podsjetiti da je ovo forum. Ja recimo u privatnom zivotu ne poznajem ni 10 % osoba kakvih sam ovdje upoznala, sto znaci da je meni forum izvor razlicitih razgovora sa odredjenim tematikama koje ne mogu pronaci kod osoba u okruzenju, jer nije bas da se druzim sa psihopatama, a ovdje nerijetko imam utisak i da pricam sa pravim pravcatim psihopatima. Ovo ne govorim dzaba jer ti nekako stvari percepiras u stilu-dje to kod nas ima ili jel to pogresna slika iz medija il dje ti to nalazis. Kada bih ja tebi navela primjer neke poznanice ili prijateljice, ti bi mogla sasvim regularno reci-to je izolovan slucaj jer ja za taj slucaj nisam cula. Ti ga ne poznajes i samim tim mozes sumnjati u njega ili ga u potpunosti odbaciti kao relevantnog. Da li to i dalje znaci da to ne postoji? S obzirom da nemamo bas otvorene homoseksualnosti u bosni, jel to znaci da ona kod nas ne postoji? Otprilike kao da tvrdimo da nema nasilja u porodicama jer u porodicama koje su u javnom zivotu i koje svi poznajemo toga haman nema a i ono sto vidimo u medijima je logicno servirano od medija pa i to mozemo dovoditi u pitanje. S druge strane, ja zaista ne razumijem zasto ti uopce smatras da ja ne mogu govoriti uopceno o feministkinjama bez da se obazirem na zemlju iz koje dolaze?
Da, kazem da nije vise tabu kritkovati feminizam kao sto je to na prvim stranicama bilo, prije nesto vise od godinu. Da li je i sta je dio mainstreama, ne znam, moja recenica je bila jasno napisana-na prvim stranicama ove teme i evo nas sad, nije vise. Ne razumijem kakve veze stranice ove teme imaju sa mainstreamom pa kazes da to nikad nije ni bio tabu. Zapravo, razumijem, al bice ruzno sa moje strane da to sad tabirim, jednostavnije je da ti naprosto kazem da ne razumijem na sta aludiras jer ako ti kazem da nije lijepo izvrtati rijeci, pretpostavljam uvrijedit ces se.
U
gorima od losih sam se pronasla zbog ove tvoje recenice:
wewa wrote:
zene su daleko od ravnopravnosti u cijelom svijetu, a neodgovorne pojedinke koje propagiraju nasilje nad muskim rodom nisu nista bolje od muskih sovinista. zapravo su i gore, jer cine direktnu stetu zenama koje zele bolje svima oko sebe, ukljucujuci i njih, zatucane. mozebit su za nijansu bolje od onih sto s ponosom kazu: ja sam zena, ali nisam feministkinja - a pri tom nemaju problema s onim sto su im generacije feministkinja omogucile....
i ne mislim da sam pogresno shvatila jer je i ona poprilicno jasno napisana. Meni to ne smeta.
Ti smatras da mene feminizam ne zanima sto je malo logicki kontradiktorno, jer da me ne zanima ne bih pisala postove na ovoj temi jednako kao sto ne pisem postove na temi o tenisu jer me to ne zanima, cak ni u kritickom smislu, a kamoli jos da otvaram teme o tenisu. Ono sto ti ne shvatas je da necije zanimanje za nesto ne mora biti nuzno
pozitivno, a smatranje kritickog osvrta pogresnim il cak suvisnim kao sto vec rekoh, jeste indoktrinacija. Racionalna kritika od feministkinja je meni recimo zanimljiva, al ako ti ne vidis svrhu uopce u kritici, onda valjda ja tebi mogu takodjer postaviti pitanje koje si ti meni postavila-sta ces na ovoj temi? Il bolje receno, sta ces uopce na forumu?
Napisala si jos mnostvo stvari, al iskreno wevo, smatram da ja nemam bas o cemu s tobom pricati jer ti nisi za razgovor, sudeci po tvom stavu o samom postojanju teme il kritike. Cemu?
Spomenula sam ti zadnji val feminizma i njegove anomalije, ti i dalje smatras da to ne postoji, kazes da ovo za intelektualke ne znas o cemu pricam, da smo izlozene razlicitim medijskim sadrzajima i eto bilo bi pozeljno da ja ne ometam taj tvoj neki feminizam, cist od bilo kakvih nebuloza i borbu za sta god vec. Ja tebi zelim sve najbolje, da se izboris za sve sto zelis i da ti bude lijepo onako kako ti mislis da ti je lijepo. Al nazalost, iako ti se to ne svidja i iako zapravo poprilicno omalovazavas kao sa onom recenicom gore su mi ove sto kazu da nisu feministkinje, i eto i pored toga sto smatras da ja ometam nekakvu borbu, moras prihvatiti da je to i moje ljudsko pravo, da preispitujem i kritikujem, iako to znaci po tvom shvatanju da tebi il nekom desetom odmazem. Ni meni zivot ne ide u prilog jako cesto, Boze moj, zivim i dalje.
Pitala si jos za
zastarjelost feminizma. Sva prava koja bih trebala imati, ja i imam. Sva moja prava koja se eventualno ne postuju su ista poput prava muskaraca koja se ne postuju. Otkazi i porodiljsko su dobar primjer za kontraargument u kojem ispasta samo zena. Vec sam pisala na pocetku teme o tom, kapitalizam ne bira a bosna je svakako zemlja apsurda. Al ima i druga strana medalje. Zene koje dobijaju otkaze, gdje su zaposlene, a gdje su zaposlene zene koje su svako malo na bolovanju, i kad treba i kad ne treba? Budzetlijama nista ne fali po tom pitanju, zapravo, poznajem jednu zenu koja je bukvalno sebi izracunala kolko dana mora raditi i kolko nakon toga opet moze biti na bolovanju. Problem je u kapitalizmu i nezasticenosti bosanskog radnika, bez obzira na spol. Ispade da su zasticeni samo oni koji
igraju za drzavu.
Stoga mi je problem porodiljskog problem radnickih prava jer cak i otkaz zbog porodiljskog vise govori o radnickim pravima negoli o zenskim jer zene imaju porodiljsko. Da zivimo u drustvu u kojem zakonski kada rodis ne mozes vise raditi il da moras raditi bez obzira na porod, ja bih rekla da sam ugrozena. Ovako, ugrozena su samo moja radnicka prava, podjednako kao sto su ugrozena i prava muskaraca radnika.
Ja zaista ne vidim sta to mogu muskarci u ovoj drzavi sto je meni zabranjeno. Nase interesovanje za nesto je naravno nesto drugo. Npr, na pdf-u politika pise jako mali broj zena. Zasto? Ne interesuje ih? Iako mogu pisati tu, ne pisu tu i generalno jako malo interesovanja pokazuju za politiku. Ali iz nekog razloga odredjen broj zena sada i zakonski mora biti kandidovan u politici. Budjenje interesa? Proforma?
Ne dozivljavam sebe kao nekog ista vise obespravljenog ili ugrozenog od bilo kog drugog u ovoj drzavi. Iako zelim postivanje prava, zelim podjednako postivanje tih prava i za sebe kao i za covjeka kojeg volim. Sitnice tipa ko zna sta uraditi su mi manje vise nebitne, znam ja i sama otici do prodavnice po cigare, al mi je pravo drago kad ne moram i ne vidim zasto je lose ako nesto ne mogu, ne znam il ne zelim na kraju krajeva uraditi pa se kao i u mnogim drugim stvarima oslonim na njega? Zato sto je muskarac i to ce znaciti da ja ovisim od njega, i da ne mogu sama i bla bla? To nije feminizam i skoro sam sigurna da se slazes sa mnom, al to je wevo feminizam novih generacija postao-mrznja prema muskarcima i odbijanje bilo kakvog oblika pomoci i vjecito dokazivanje.
Ne smatram da je nama vise potreban feminizam da bi zene bile dostojanstvene jer mozda mi naivno mislimo da svako slobodu i prava iskoristava na nekakav razuman nacin, medjutim to nije tako. Npr, nasi nocni klubovi su puni, djevojke imaju potpunu slobodu da se obuku kako hoce, ne pamtim iskreno kad sam procitala o silovanju u bosni, sto mi je drago naravno, al isto tako i neke od tih djevojaka tu svoju slobodu zele da upotrijebe na drugaciji nacin kao npr da nadju bogatog covjeka-sponzora jel. I oke, to je njihova ekonomska racunica, al ja te djevojke ne dozivljavam ko naivne zrtve jer je to njihov izbor, ako su u stanju rasturati brakove, sigurno znaju i u sta se upustaju u takvim vezama. Kakve ce njih okolina oznaciti, da li kao kurve, kao dobro udane, uspjesne il sta god vec, takodjer ne igra neku veliku ulogu jer ne mozes nikog natjerati da o tebi ima pozitivno misljenje, a svako dobije svoje epitete od okoline u zivotu, ukljucujuci i muskarce i zene, sve nas. Isto tako, primjeri djevojaka koje su dobrovoljno usle u vezu sa krajnje problematicnim likovima, na svaki komentar odgovarale sa-
al ja njega volim!, dobrovoljno se udale za njega i pored protivljenja roditelja jer su one punoljetne i mogu da odlucuju za sebe, a kasnije se nasle u svakodnevnom prebijanju tog svog voljenog bez mogucnosti da se vrate porodici jer su same te odnose upropastile-njih mi nije zao. Mozda ja nemam empatije, al mi ih stvarno nije zao. Imale su slobodu da donesu izbor za sebe i izabrale su to sto su izabrale i jos zahtjevale mogucnost svog izbora. Zao mi je djece, al njih ne. I onih slucajeva u kojima zene zbilja jesu zrtve, a njih ispade najmanje.
Naivno je misliti da mozemo zivjeti u idealnom drustvu u kojem niko nece biti zakinut, cak i kada imas potrebna prava. Kao sto mi je naivno vjerovati da samo zato sto postoje jasni zakoni o kradji ili ubistvu niko nece ukrasti ili ubiti, isto tako mi je naivno misliti da neko nece udariti zenu jer ona ima nekakva posebna zenska prava ili s druge strane da zena nece ubiti covjeka jer ona je ta koju treba stiti.
Ne postoji sigurnost u zivotu ni za sta i nista se ne moze ni od ceg u potpunosti zastiti, jedina neminovna sigurnost koju imamo je smrt. Sve mimo toga je nesigurnost. Ne mozemo mi zastiti zenu od njenog sopstvenog izbora jer ce ti ona reci da joj uskracujes slobodu, iako taj izbor nije dobar.
Tebi sretno sa tvojim borbama il zalaganjem, kako vec to nazivas, sve sto mislis da ti fali iskljucivo jer si zena-nadam se da ces dobiti. Meni nazalost u ovom sistemu fali jedino ono sto fali i svakom muskarcu-red i postivanje zakona, jer ne mislim da me doktor na cumu sikanira jer sam zensko, sikanira on i pacijente drugog spola. Jednako smo ovdje ugrozeni.
Izvinjavam se za duzi post, napisala sam ovako jer za daljni razgovor s tobom nakon ovog, bar mene sto se tice, nema potrebe jer smatras da mene feminizam ne zanima a i kritika je pravo cudna stvar, al jeste mi zao sto tako mislis i sto ne mozemo razgovorati s razlicitim stavovima, a na ovakav nacin nema smisla da razgovaram pa vise ni necu. S nekim drugim ucesnicama, vjerovatno navratim nekad na temu i nastavim razgovor.
Lijep pozdrav.