AMERIKA

Post Reply
AliceInChains

#1176 Re: AMERIKA

Post by AliceInChains »

Btw., ni vama u Americi nebi skodilo, da ostnete malo objektivni i makar malo obratite paznju na fellow citizens:
46 Million on Food Stamps for 36 Months in a Row
http://www.breitbart.com/Big-Government ... s-In-a-Row
US debt clock: $ 18006004842153
http://www.nationaldebtclocks.org/debtc ... itedstates

Jeste u Evropi gore, ali ni vi niste daleko, osim u distanci.

Mislite vi, ovi samo 'nako riskiraju 3svjetski? oko kilave Ukrajine? Ili sad, ili nikad...u dogledno vrijeme
drastic

#1177 Re: AMERIKA

Post by drastic »

AliceInChains wrote:Btw., ni vama u Americi nebi skodilo, da ostnete malo objektivni i makar malo obratite paznju na fellow citizens:

Mislite vi, ovi samo 'nako riskiraju 3svjetski? oko kilave Ukrajine? Ili sad, ili nikad...u dogledno vrijeme
nije problem toliko u national dept koliko u finansijskim derivatima To je I dovelo do krize 2008
US banks sjede na 300 TRILIONA u derivatima. Mozda neko moze bolje objaniti sta to znaci. Dzefe?
GandalfSivi

#1178 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

To ti je kao da kazes, imam cenera, ali su dvije marke za kladionice... Dakle, imas osam maraka :)
jefferson

#1179 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

AliceInChains wrote:Btw., ni vama u Americi nebi skodilo, da ostnete malo objektivni i makar malo obratite paznju na fellow citizens:

Za tvoji informaciju dug se racuna u % od GDp-a.
jefferson

#1180 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

drastic wrote:

nije problem toliko u national dept koliko u finansijskim derivatima To je I dovelo do krize 2008
US banks sjede na 300 TRILIONA u derivatima. Mozda neko moze bolje objaniti sta to znaci. Dzefe?
Mene Amerika uopste ne brine sada.
Ono sto mene brine je prevelik pad nafte koji bi mogao izazvati jos goru katastrofu nego 1998 u Rusiji, sto bi moglo povuci evropu a onda i cijeli svijet u krizu.
Jeftina nafta je super, ali dobro bi bilo radi stabilnosti da se vrati na jedno 65-70.
drastic

#1181 Re: AMERIKA

Post by drastic »

A young man named Chuck bought a horse from a farmer for $250. The farmer agreed to deliver the horse the next day. The next day, the farmer drove up to Chuck’s house and said, “I’m sorry son, but I have some bad news, the horse died.”

Chuck replied, “Well, then just give me my money back.” The farmer said “ I can’t do that. I went and spent it already.”

Chuck said, “Ok, then just bring me the dead horse.” The farmer said, “What ya gonna do with him?” Chuck said, “I’m going to raffle him off.” The farmer said “You can’t raffle off a dead horse!” Chuck said “Sure I can, watch me. I just won’t tell anybody he’s dead.”

A month later, the farmer met with Chuck and asked “what happened with that dead horse?” Chuck said, “I raffled him off. I sold 500 tickets at five dollars apiece and made a profit of $2495.” The farmer said, “Didn’t anyone complain?”

Chuck said, “Just the guy who won. So I gave him his five dollars back.” Chuck grew up and works now for the goldman sachs
jefferson

#1182 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

drastic wrote:A young man named Chuck bought a horse from a farmer for $250. The farmer agreed to deliver the horse the next day. The next day, the farmer drove up to Chuck’s house and said, “I’m sorry son, but I have some bad news, the horse died.”

Chuck replied, “Well, then just give me my money back.” The farmer said “ I can’t do that. I went and spent it already.”

Chuck said, “Ok, then just bring me the dead horse.” The farmer said, “What ya gonna do with him?” Chuck said, “I’m going to raffle him off.” The farmer said “You can’t raffle off a dead horse!” Chuck said “Sure I can, watch me. I just won’t tell anybody he’s dead.”

A month later, the farmer met with Chuck and asked “what happened with that dead horse?” Chuck said, “I raffled him off. I sold 500 tickets at five dollars apiece and made a profit of $2495.” The farmer said, “Didn’t anyone complain?”

Chuck said, “Just the guy who won. So I gave him his five dollars back.” Chuck grew up and works now for the goldman sachs
Jel inace drugi misle za tebe?
drastic

#1183 Re: AMERIKA

Post by drastic »

samo pomazem da ostali ukljuce vijuge btw. dobar vic
jefferson

#1184 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

drastic wrote:samo pomazem da ostali ukljuce vijuge btw. dobar vic
Pa ti kao Grover, reci nesto jbt.
drastic

#1185 Re: AMERIKA

Post by drastic »

sve receno

drastic

#1186 Re: AMERIKA

Post by drastic »

chupacabra wrote:
drastic wrote:mislim i igram kao i svako drugi dok traje,traje
a sto se tice tvojih fondova, kad sljedeci put bubble pukne mogao bi ostati bez njih
Mozda ne kontas kako to funkcionise. Kad bubble pukne i berza krene nizbrdo, onda se najvise trebaju kupovati dionice fondova po super jeftinim cijenama jer onda svako iz straha prodaje. Ja sam to uradio 2009 i za 5 godina sam utrostrucio svoj penzijski fond i to samo sa par klikova misom. Sad radim da mi nije dosadno a mogao bih komotno u penziju sa lovom koju imam. I to sve raste bez poreza ako je u penzijskom fondu. Ako uzmes neki prosjek u periodu od recimo 30-40 godina, sto je jedan radni vijek, tvoji fondovi u penzijskom imaju prosjecni rast od 8% godisnje, a to ukljucuje i padove u najmanje 2 financijska kraha ili takozvani "bubble burst". Bitno je kontinusano ulaganje kroz cijeli radni vijek. Mnogi od nas uopste nemaju dodira sa ovim penzijskim problemom sto se spominje u postiranom tekstu jer radimo u privatnom sektoru, a tu se penzijsko sastoji od dvije komponente: zagarantovana socijalna penzija od drzave (Social Security Income) i takozvani "401K plan" to jest investicioni fondovi u koje ulaze radnik a i firma za koju radis u istom iznosu (ti recimo odvajas 6% a firma ti doda 6% sto znaci da imas u startu 100% dobitak bez rasta na berzi). Odlicno razradjen sistem ako znas sta radis i kako da balansiras rizik i dobitak u investicionim fondovima u penzijskom planu. A ako si bas totalni peh i trebas u penziju kad berza kolapsira, a nisi prebacio lovu u kes fondove, onda imas zagarantovanu socijalnu penziju. Win-win kako god okrenes.
dosadno moze biti samo kad si kokuz. Ja da mogu sad bi otisao u penziju
KAMI666

#1187 Re: AMERIKA

Post by KAMI666 »

drastic wrote:A young man named Chuck bought a horse from a farmer for $250. The farmer agreed to deliver the horse the next day. The next day, the farmer drove up to Chuck’s house and said, “I’m sorry son, but I have some bad news, the horse died.”

:thumbup:
LDLT

#1188 Re: AMERIKA

Post by LDLT »

AliceInChains wrote:Jeste u Evropi gore, ali ni vi niste daleko, osim u distanci.

Već sam ovdje izložio strukturu tog istog duga, koji je većinski u vlasništvu američkih banaka i fondova, mislim oko 65%. Od ostalog dobar dio drže zemlje koje su politički, ekonomski, vojni, ideološki saveznici.
Teorija da se diljem svijeta otvaraju konflikti jer je Amerika u "problemima" ili jer tako žele održati globalni utjecaj mi i nema pretjeranog smisla.

prog321 wrote:Vi iz USA svi mislite ovaj rast berze je realno stanje US ekonomije. Sto je glupost nad glupostima. Wall Street je umjetno napumpan stampanjem US dolara.
Sacekajmo barem pola godine pa cemo onda pricati o mentalnim bombama kao prosjecan rast od 8%.. OK ? :-D

Svaka burza je u ovoj ili onoj mjeri imala korist (bar kratkoročnu) od FED-ove politike. Često se prešućuje da su zapravo DALEKO najveću korist imale burze i tržišta zemalja u tranziciji/razvoju. Sa krajem QE novac koji je masovno ulazio na ta tržišta se kreće povlačit. Primjer - Turska
I šta bi se točno trebalo dogoditi za pola godine ?
jefferson

#1189 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

LDLT wrote:
AliceInChains wrote:Jeste u Evropi gore, ali ni vi niste daleko, osim u distanci.

Već sam ovdje izložio strukturu tog istog duga, koji je većinski u vlasništvu američkih banaka i fondova, mislim oko 65%. Od ostalog dobar dio drže zemlje koje su politički, ekonomski, vojni, ideološki saveznici.
Teorija da se diljem svijeta otvaraju konflikti jer je Amerika u "problemima" ili jer tako žele održati globalni utjecaj mi i nema pretjeranog smisla.

prog321 wrote:Vi iz USA svi mislite ovaj rast berze je realno stanje US ekonomije. Sto je glupost nad glupostima. Wall Street je umjetno napumpan stampanjem US dolara.
Sacekajmo barem pola godine pa cemo onda pricati o mentalnim bombama kao prosjecan rast od 8%.. OK ? :-D

Svaka burza je u ovoj ili onoj mjeri imala korist (bar kratkoročnu) od FED-ove politike. Često se prešućuje da su zapravo DALEKO najveću korist imale burze i tržišta zemalja u tranziciji/razvoju. Sa krajem QE novac koji je masovno ulazio na ta tržišta se kreće povlačit. Primjer - Turska
I šta bi se točno trebalo dogoditi za pola godine ?
Tesko je ljudima shvatiti da se dug mjeri u % od GDP, isto kao i budzet za odbranu. Ali eto, ono kada neko hoce paznju da privuce (mediji) oni koriste taj bombasticni broj. Npr. SAD su duzne oko 95% GDP-a, Japan oko 240%.
Amerika uopste nije u problemima, u problemima je EU. Fazon je sto su americki mediji daleko agresivniji od evropskih pa nasi mediji ovdje to intrpertiraju kao aman zaman probleme. How yes no.
Ovdje vecina forumasa posmatra stvari kao da su one pocele da se desavaju onog trenutka kada su njima pocele rast dlacice ispod pazuha (da ne kazem negdje drugo). Ja konkretno ulazem u fond koji je star 156 godina. Jbg, nesto mi govori da znaju sta je dugorocna stabilnost firme.
chupacabra

#1190 Re: AMERIKA

Post by chupacabra »

drastic wrote:
chupacabra wrote:
drastic wrote:mislim i igram kao i svako drugi dok traje,traje
a sto se tice tvojih fondova, kad sljedeci put bubble pukne mogao bi ostati bez njih
Mozda ne kontas kako to funkcionise. Kad bubble pukne i berza krene nizbrdo, onda se najvise trebaju kupovati dionice fondova po super jeftinim cijenama jer onda svako iz straha prodaje. Ja sam to uradio 2009 i za 5 godina sam utrostrucio svoj penzijski fond i to samo sa par klikova misom. Sad radim da mi nije dosadno a mogao bih komotno u penziju sa lovom koju imam. I to sve raste bez poreza ako je u penzijskom fondu. Ako uzmes neki prosjek u periodu od recimo 30-40 godina, sto je jedan radni vijek, tvoji fondovi u penzijskom imaju prosjecni rast od 8% godisnje, a to ukljucuje i padove u najmanje 2 financijska kraha ili takozvani "bubble burst". Bitno je kontinusano ulaganje kroz cijeli radni vijek. Mnogi od nas uopste nemaju dodira sa ovim penzijskim problemom sto se spominje u postiranom tekstu jer radimo u privatnom sektoru, a tu se penzijsko sastoji od dvije komponente: zagarantovana socijalna penzija od drzave (Social Security Income) i takozvani "401K plan" to jest investicioni fondovi u koje ulaze radnik a i firma za koju radis u istom iznosu (ti recimo odvajas 6% a firma ti doda 6% sto znaci da imas u startu 100% dobitak bez rasta na berzi). Odlicno razradjen sistem ako znas sta radis i kako da balansiras rizik i dobitak u investicionim fondovima u penzijskom planu. A ako si bas totalni peh i trebas u penziju kad berza kolapsira, a nisi prebacio lovu u kes fondove, onda imas zagarantovanu socijalnu penziju. Win-win kako god okrenes.
dosadno moze biti samo kad si kokuz. Ja da mogu sad bi otisao u penziju
To je vidis balkanski pogled na svijet. Ima nas ipak koji smo malo vise ambiciozni i hajde da kazem kapitalisticki pohlepni. Nema u tome nista lose dok se moze naci balans u zivotu.
drastic

#1191 Re: AMERIKA

Post by drastic »

optuzena za krsenje ljudskih prava sjeverna koreja trazi od UN da na dnevni red isto tako stave ameriku
sjednica treba da se odrzi sljedece sedmice
http://news.yahoo.com/accused-rights-ab ... 13249.html
jefferson

#1192 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

drastic wrote:optuzena za krsenje ljudskih prava sjeverna koreja trazi od UN da na dnevni red isto tako stave ameriku
sjednica treba da se odrzi sljedece sedmice
http://news.yahoo.com/accused-rights-ab ... 13249.html
Blago njima.
prog321

#1193 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

GDP kao i rating agencije nemaju nikakve veze sa stvarnim ekonomskim stanjem jedne drzave.
Po svim parametrima rating Amerike bi trebao biti u kategoriji smeca. Zasto nije ? Pa rating agencije se nalaze u Americi. :-D
prog321

#1194 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Da pojasnim.
USA je u govnima do gushe. I samo nepismen covjek moze tvrditi suprotno.
Medjutim, ta drzava ima toliko financijskih mehanizama u svojoj ruci da im je prostor za popravku ogroman.
Postoji nekoliko nacina da se izvuku iz danasnje situacije. Medjutim ,ovdje nisam cuo nijedan.
Ovi americki flembojanti nemaju pojma. Samo kake o berzi. A dvije ciste nemaju. :-D
LDLT

#1195 Re: AMERIKA

Post by LDLT »

Rating agencije iz Kine, Kanade i Japana Američkim obveznicama daju visok rejting. Troje navedenih nisu Američke savezne države.
A ovu ostale bedastoće nema smisla komentirati.
nosara

#1196 Re: AMERIKA

Post by nosara »

Spasa im nema, propasti nece... :D
prog321

#1197 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Kanada i Japan kredit agencija je lokalnog karaktera i nemaju medjunarodni status. One su usko povezane jedne uz drugu. To jest, kontrolisane su iz New Yorka.
Kineska kredit agencija je nesto drugo. I nepismen covjek bi ih samo stavio u isti rang.
http://www.ft.com/cms/s/0/03ae1bb8-eb2c ... z3M38JaeZb
LDLT

#1198 Re: AMERIKA

Post by LDLT »

U redu onda, nećemo biti nepismeni pa ćemo samo gledati objektivne Kineze a zanemariti sve ove marionete.
Američke obveznice (po Kinezima) - vrijedno ulaganja
I šta sad ?
btw, kad već trkeljaš, bar budi kulturan.
prog321

#1199 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Opet provalis glupost i ocekujes da se to nazove kulturnim rijecnikom... kako ? :-D

Kina je prestala kupovati US bonds. Da nisi ostao u proslom desetljecu znao bi to.
LDLT

#1200 Re: AMERIKA

Post by LDLT »

Prošlom desetljeću ? Pa preko Belgije ih i dalje gomilaju. Netko bi valjda trebao obavijestiti Kineskog premijera da i dalje kupuju makar su prestali. Eno ti ga tamo u Beogradu.
I kakve to veze ima sa ratingom Kineskih agencija ?
Osim ako nije argument da na taj rating nitko izuzev Kineskog vodstva ne obraća pažnju.
Post Reply