Čuj...prelaze...kako to?fatamorgana wrote:Ma ti si jači u klipovima gdje stalno jedni te isti kinezi prelaze na Islam ,vatrogasac wrote:Mogu i ja napraviti ovakav clip i naredati drugačiji slijed rečenica i postaviti kao argument. Jedni se uče na svojim, a drugi na tuđim greškama. U ovoj započetoj priči je sasvim druga poenta jer ovaj 'ilmihal' ima više dimenzija za one koji znaju čitati. Vjerovatno će biti onih koji će vidjeti samo sablju što me ne bi iznenadilo na osnovu dosadašnjeg iskustva.fatamorgana wrote: Istorija dokazuje upravo suprotno a to je da nismo ništa od nje naučili ....
Ne-religijski dokazi postojanja Boga
- vatrogasac
#1176 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
-
kojeime
#1177 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ali tacno je da iz istorije nismo nista naucili. Da se zadrzimo na religiji, istorija nam je pokazala da su religije nastajale i nestajale. Ko jos vjeruje u bogove koji su bili glavni i zarili i palili planetom prije judaizma? U Zevsa, Jupitera? Niko ili zanemarljiv broj ljudi. Medjutim kada vjerniku danas kazes da ce i njegova religija nestati jednog dana, sta dobijes kao odgovor?vatrogasac wrote:Mogu i ja napraviti ovakav clip i naredati drugačiji slijed rečenica i postaviti kao argument. Jedni se uče na svojim, a drugi na tuđim greškama. U ovoj započetoj priči je sasvim druga poenta jer ovaj 'ilmihal' ima više dimenzija za one koji znaju čitati. Vjerovatno će biti onih koji će vidjeti samo sablju što me ne bi iznenadilo na osnovu dosadašnjeg iskustva.fatamorgana wrote: Istorija dokazuje upravo suprotno a to je da nismo ništa od nje naučili ....
Onda kazes da je tvoj argument istorija, jer se to vec desilo, a njegov argument je sta, to sto on misli da to nece biti kako ti kazes? Ili mu je argument da njegova religija kaze da je ona prava. Pa mu kazes da su sve religije, sve one koje su nestale to isto govorile i da ljudi koji su tada bili pripadnici tih religija su imali isti argument kao on danas, opet to ne pije vode.
Istorija je super argument kada treba citirati nekog sveca neke religije ili nesto tipa potopa, Abrahamovog/Ibrahimovog iskusenja, tada istorija ima strasno velik znacaj.
Ali kada istorija pokazuje nesto sto se religijama i vjernicima ne svidja, bez obzira sto je to tako bilo, kao sto je prirodan proces radjanja, vrhunca i umiranja svega, pa i religija samih, onda istorija nije argument.
A onda treba voditi ozbiljan i argumentovan dijalog sa ljudima kojima se ista stvar malo svidja pa je argument, a zatim malo ne svidja pa nije argument.
- fatamorgana
#1178 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Pa kad nemaš novo odijelo dobro je i ono staro ....harač wrote:ne mogu ove patetike kada se počnu prosipati price o nekakavim uspjesima od prije hiljadu godina
- fatamorgana
#1179 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ma ko će to sad znati, možda i njih prevode žedne preko vode, preko Žute rijeke,vatrogasac wrote:
Čuj...prelaze...kako to?
- odr0n
#1180 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Dobro je da nisu Muhameda nacrtali, bilo bi vatre.
-
dragonz
#1181 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Povećao sam slova da se izdvoje od trolanja, a sad sam smanjio pa ćemo valjda dobiti odgovor kakav treba.славянин wrote: Imam ja zadatak za tebe - PISI MANJIM SLOVIMA JER VELICINA ISTIH NE PREDSTAVLJA SNAGU ARGUMENTA
- odr0n
#1182 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ne moraš tolikim slovima da nam dokazuješ da si trol.dragonz wrote:Povećao sam slova da se izdvoje od trolanja, a sad sam smanjio pa ćemo valjda dobiti odgovor kakav treba.славянин wrote: Imam ja zadatak za tebe - PISI MANJIM SLOVIMA JER VELICINA ISTIH NE PREDSTAVLJA SNAGU ARGUMENTA
- shmizlica
#1183 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
odrone, dosadi li ti ikad 
- odr0n
#1184 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Dosadi al mora se.shmizlica wrote:odrone, dosadi li ti ikad
- vatrogasac
#1185 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Zar ti idoli i mitovi nisu se rađali paralelno sa monoteizmom i monoteizam ostajao, a te gluposti nestajale? Čak ne možemo reći da monoteizam počinje judaizmom posmatrano iz ateističke perspektive.kojeime wrote: Ali tacno je da iz istorije nismo nista naucili. Da se zadrzimo na religiji, istorija nam je pokazala da su religije nastajale i nestajale. Ko jos vjeruje u bogove koji su bili glavni i zarili i palili planetom prije judaizma? U Zevsa, Jupitera? Niko ili zanemarljiv broj ljudi. Medjutim kada vjerniku danas kazes da ce i njegova religija nestati jednog dana, sta dobijes kao odgovor?
Dođi večeras na teraviju pa ćeš vidjeti kako i novo odijelo blista i tamo gdje su se nekada Maje i Asteci ganjali.fatamorgana wrote:Pa kad nemaš novo odijelo dobro je i ono staro ....harač wrote:ne mogu ove patetike kada se počnu prosipati price o nekakavim uspjesima od prije hiljadu godina
- Towelie
#1186 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Veceras nam stize Ramazan i kako je poznato da Allah dz.s. u tom periodu poveze sejtane u okove, smatram da bi moderatori trebali da banuju odrona i slicne na mesec dana.
Salim se naravno, neka mi ne zameri neko. Ramazan mubarek olsun i da nam Allah dz.s. oprosti grehe, da nas uputi i da nas uvede u Dzennetul-Firdevs! Iskreni sellami iz Novog Pazara.
- fatamorgana
#1187 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Zanimljivo kao ideja ali uz svo dužno poštovanje nisu ni naši modovi dž.š da prostiš ....Towelie wrote:Veceras nam stize Ramazan i kako je poznato da Allah dz.s. u tom periodu poveze sejtane u okove, smatram da bi moderatori trebali da banuju odrona i slicne na mesec dana.Salim se naravno, neka mi ne zameri neko. Ramazan mubarek olsun i da nam Allah dz.s. oprosti grehe, da nas uputi i da nas uvede u Dzennetul-Firdevs! Iskreni sellami iz Novog Pazara.
- nasa
#1188 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Moze nas potaci ono sto postoji I sto se desava oko nas ali zakljucak je uvijek samo nasa percepcija....fatamorgana wrote:nasa wrote:.....Ja nisam vjernik zbog drugih I zbog tudjih razloga vec zbog sebe I svojih uvjerenja!Odlična definicija našeg ega, sve što radimo je zapravo motivisano odbranom i očuvanjem istog, naso,
Za neke koji su vec u vjeri ,a mozda I bez vjere -ne bih da ulazim u to- oni mogu doseci I neke recimo vise stupnjeve spoznaje I dozivljaja svijeta oko sebe ....ali ne mislim da sam to dosegla tako da.....ostavicu nekom iskusnijem tu temu....
- fatamorgana
#1189 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ko prizna pola mu se prasta,nasa wrote:Moze nas potaci ono sto postoji I sto se desava oko nas ali zakljucak je uvijek samo nasa percepcija....fatamorgana wrote:nasa wrote:.....Ja nisam vjernik zbog drugih I zbog tudjih razloga vec zbog sebe I svojih uvjerenja!Odlična definicija našeg ega, sve što radimo je zapravo motivisano odbranom i očuvanjem istog, naso,
Za neke koji su vec u vjeri ,a mozda I bez vjere -ne bih da ulazim u to- oni mogu doseci I neke recimo vise stupnjeve spoznaje I dozivljaja svijeta oko sebe ....ali ne mislim da sam to dosegla tako da.....ostavicu nekom iskusnijem tu temu....
- vatrogasac
#1190 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ti sada mene kao da ja to nešto izmišljam, konstruišem...Priča se, a gdje ima dima ima i vatre. Možda to neko i predimenzionira, ali ne može bez ikakve osnove. Evo i jutros pišu...fatamorgana wrote:Ma ko će to sad znati, možda i njih prevode žedne preko vode, preko Žute rijeke,vatrogasac wrote:
Čuj...prelaze...kako to?
Interesovanje za islam u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu svakim danom sve više raste. U Kini, koja ima milijardu i 400 miliona stanovnika, prema zvaničnim podacima, postoji 45 hiljada džamija. Od 56 različitıh etničkih skupina, u 14 njih muslimani čine većinu.
http://www.trtbosanski.com/bs/news/deta ... +Bosanski)
- harač
#1191 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
treba provjeriti sa ljevakovićem da li se od mitomanije može omrsiti
- odr0n
#1192 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
1000 godina islam osvaja svijet i nikako da ga osvojivatrogasac wrote:Ti sada mene kao da ja to nešto izmišljam, konstruišem...Priča se, a gdje ima dima ima i vatre. Možda to neko i predimenzionira, ali ne može bez ikakve osnove. Evo i jutros pišu...fatamorgana wrote:Ma ko će to sad znati, možda i njih prevode žedne preko vode, preko Žute rijeke,vatrogasac wrote:
Čuj...prelaze...kako to?
Interesovanje za islam u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu svakim danom sve više raste. U Kini, koja ima milijardu i 400 miliona stanovnika, prema zvaničnim podacima, postoji 45 hiljada džamija. Od 56 različitıh etničkih skupina, u 14 njih muslimani čine većinu.
http://www.trtbosanski.com/bs/news/deta ... +Bosanski)
- vatrogasac
#1193 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Nađi moj komentar u kome tvrdim će islam osvojiti svijet. Historija nas uči da mogu nekada dominirati jedni ili drugi i taj točak se stalno okreće. Svako ko je pažljivo čitao hadise ne vjeruje u potpunu dominaciju islama. Samo jedan kao primjer....Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Vi živite u vremenu u kojem ako bi deseti dio vjere ostavili – propali bi, a zatim će doći vrijeme u kojem ako se deseti dio vjere bude sproveo – biće se spašeno!” (Sunen Tirmizi, br.2436.)odr0n wrote: 1000 godina islam osvaja svijet i nikako da ga osvoji, ništa onda, preostaje vam ko nekad sablja (ustvari imate veći izbor oružja danas)
- odr0n
#1194 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
vatrogasac wrote:Nađi moj komentar u kome tvrdim će islam osvojiti svijet. Historija nas uči da mogu nekada dominirati jedni ili drugi i taj točak se stalno okreće. Svako ko je pažljivo čitao hadise ne vjeruje u potpunu dominaciju islama. Samo jedan kao primjer....Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Vi živite u vremenu u kojem ako bi deseti dio vjere ostavili – propali bi, a zatim će doći vrijeme u kojem ako se deseti dio vjere bude sproveo – biće se spašeno!” (Sunen Tirmizi, br.2436.)odr0n wrote: 1000 godina islam osvaja svijet i nikako da ga osvoji, ništa onda, preostaje vam ko nekad sablja (ustvari imate veći izbor oružja danas)
Evo ga. I ostali klipovi konvertita koje si postavljo, providan si.vatrogasac wrote:Neće više na takav način sigurnoodr0n wrote: Jel to sanjaš da će islam opet da osvaja na takav način.
"Ebu Hurejre r.a., prenosi" - ovo prenošenje je irelevantno koristiti u diskusijama jer je svojstveno prenošenju mitova, bajki, legendi, sve je na principu rekla-kazala, također uzeti u obzir konstantne greške uzimanja tvrdnji prastarih i već zaostalih nivoa shvatanja.
- Chisum
#1195 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Prica o islamu i osvajanju svijeta - pogotovo danas, kada islamski svijet, kao jedno tijelo, kao koncept i nacin zivota, u svoj svojoj zaostalosti u kojoj se ugnijezdio, ne moze, sto bez pomoci, sto bez dozvole onih koje bi, satro, sutra trebao da na ovaj ili onaj nacin osvaja, ni sampon protiv peruti da proizvede - zvuci mi i izgleda jednako smijesno i realno kao npr. slika moldavske armije koja forsira rijeku Hadson.odr0n wrote: 1000 godina islam osvaja svijet i nikako da ga osvoji, ništa onda, preostaje vam ko nekad sablja (ustvari imate veći izbor oružja danas)
- vatrogasac
#1196 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
vatrogasac wrote: Nađi moj komentar u kome tvrdim će islam osvojiti svijet.
Pa čovječeodr0n wrote:Evo ga. I ostali klipovi konvertita koje si postavljo, providan si.vatrogasac wrote:Neće više na takav način sigurnoodr0n wrote: Jel to sanjaš da će islam opet da osvaja na takav način.![]()
- aurora313
#1197 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
- Jesi li čuo da su u Izraelu među kumranskim svitcima pergamenata sa Mrtvog mora, tek sada pronašli originalnu prvu stranicu Biblije?
- Ma nemoj?! Prvu stranicu?
- Jeste. Upravo su je preveli sa staroaramejskog.
- I šta su našli?
- Piše: “Svi likovi i događaji opisani u ovoj knjizi su izmišljeni.”
- Ma nemoj?! Prvu stranicu?
- Jeste. Upravo su je preveli sa staroaramejskog.
- I šta su našli?
- Piše: “Svi likovi i događaji opisani u ovoj knjizi su izmišljeni.”
- fatamorgana
#1198 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
K'o biva ti si pročistio skroz nefs, sad ti je bijel k'o lanjski snijeg pa ne bi baš da ga sad ope' peksiniš,vatrogasac wrote:
Pa čovječe...neka ostane na ovome da ne peksinim nefs ...
-
kojeime
#1199 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Prva naznaka monoteizma je faraon Akhenaton. A prije toga su sve religije bile politeisticke. Malo ti istorija religija ne ide.vatrogasac wrote:Zar ti idoli i mitovi nisu se rađali paralelno sa monoteizmom i monoteizam ostajao, a te gluposti nestajale? Čak ne možemo reći da monoteizam počinje judaizmom posmatrano iz ateističke perspektive.kojeime wrote: Ali tacno je da iz istorije nismo nista naucili. Da se zadrzimo na religiji, istorija nam je pokazala da su religije nastajale i nestajale. Ko jos vjeruje u bogove koji su bili glavni i zarili i palili planetom prije judaizma? U Zevsa, Jupitera? Niko ili zanemarljiv broj ljudi. Medjutim kada vjerniku danas kazes da ce i njegova religija nestati jednog dana, sta dobijes kao odgovor?
- NIN
#1200 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Recimo, namibijsko Himba pleme je jedno od mnogih africkih plemena koji vjeruju u (svoje) jedno bozanstvo i po definiciji jasno spadaju u domen monoteizma i datiraju daleko u proslost. Monoteizam naravno da nije uniforman i pojavljivao se u raznim kulturama sirom planete u razlicitim periodima kroz istoriju.kojeime wrote:Prva naznaka monoteizma je faraon Akhenaton. A prije toga su sve religije bile politeisticke. Malo ti istorija religija ne ide.vatrogasac wrote:Zar ti idoli i mitovi nisu se rađali paralelno sa monoteizmom i monoteizam ostajao, a te gluposti nestajale? Čak ne možemo reći da monoteizam počinje judaizmom posmatrano iz ateističke perspektive.
Takodjer da vrijedi napomenuti i zaratustrizam kao jednu od prvih drzavnih monoteistickih religija, jednu od pravih preteca judaizma, krscanstva i islama.