KINA

Post Reply
HarTar

#1177 Re: KINA

Post by HarTar »

Peking upozorava na “krizu nalik Ukrajini” nakon najave SAD-a, Australije i UK o zajedničkom hipersoničnom programu

https://www.geopolitika.news/vijesti/pe ... 5F-mFH9MhA
Maharadza

#1178 Re: KINA

Post by Maharadza »

https://9gag.com/gag/amgxmQy

Komunisticka "utopija". :oops:
HarTar

#1179 Re: KINA

Post by HarTar »

Kina će se suočiti s ozbiljnim posljedicama od SAD-a i njegovih saveznika ako Rusiji isporuči oružje i pomogne Moskvi da zaobiđe sankcije, navodi State Department.

Image

https://www.geopolitika.news/vijesti/sa ... ci-rusiji/
HarTar

#1180 Re: KINA

Post by HarTar »

Maharadza wrote: 11/04/2022 15:55 https://9gag.com/gag/amgxmQy

Kina je komunistička taman koliko sam i ja komunista :D Kina je totalitarna kapitalistička diktatura....
Kikibombona

#1181 Re: KINA

Post by Kikibombona »

Kina je odgovorila na poziv vlade Solomonskih otoka i razmjestila vojsku na arhipelag. Naredni plan Kine je gradnja mornaricke baze na otocju. Na ove planove su ostro reagovali Amerika i Australija, porucivsi da je za njih crvena linija kinesko prisustvo u regiji i da to ni pod koju cijenu nece dozvoliti. Inace, solomonski arhipelag se nalazi 1 500 kilometara od Australije.

Na mapi:

Image

Poruka premijera Australije:
"Imamo istu crvenu liniju kao i SAD po ovom pitanju. Nećemo imati kineske pomorske baze u našem regionu, na našem pragu", — citira Morisonovu izjavu TV kanal ABC.
...

Kina veoma lukavo i strpljivo, uz sto manje pompe, siri utjecaj u svijetu.
SmokingMan

#1182 Re: KINA

Post by SmokingMan »

Postoje informacije za koje ne mogu tvrditi da su tačne, ali mimo toga nisu prenesene od strane zapadnih medija, da je u Ugandi otkriven veliki depoziv zlata od 13 milion metričkih tona, koji prema procjeni vrijedi čak 12 triliona dolara. Zašto ovo govorim je iz razloga da NR Kina ima veliki utjecaj u tom područiju, i da već neke od njihovih kompanija vrše ispkopavanje rudnika zlata koje godišnje "proizvedu" oko 2.000 metričkih tona.
Sanjarko

#1183 Re: KINA

Post by Sanjarko »

SmokingMan wrote: 05/07/2022 21:19 Postoje informacije za koje ne mogu tvrditi da su tačne, ali mimo toga nisu prenesene od strane zapadnih medija, da je u Ugandi otkriven veliki depoziv zlata od 13 milion metričkih tona, koji prema procjeni vrijedi čak 12 triliona dolara. Zašto ovo govorim je iz razloga da NR Kina ima veliki utjecaj u tom područiju, i da već neke od njihovih kompanija vrše ispkopavanje rudnika zlata koje godišnje "proizvedu" oko 2.000 metričkih tona.
kazu tako, narod cak kopa
nles

#1184 Re: KINA

Post by nles »

Sanjarko wrote: 05/07/2022 22:08
SmokingMan wrote: 05/07/2022 21:19 Postoje informacije za koje ne mogu tvrditi da su tačne, ali mimo toga nisu prenesene od strane zapadnih medija, da je u Ugandi otkriven veliki depoziv zlata od 13 milion metričkih tona, koji prema procjeni vrijedi čak 12 triliona dolara. Zašto ovo govorim je iz razloga da NR Kina ima veliki utjecaj u tom područiju, i da već neke od njihovih kompanija vrše ispkopavanje rudnika zlata koje godišnje "proizvedu" oko 2.000 metričkih tona.
kazu tako, narod cak kopa
Samo poistiha, jer nauka tvrdi da su rezerve zlata u cijelom svijetu oko 50.000 tona. Dakle, ako iskopaju sve, otici ce u minus.
Godisnje se u svijetu proizvede nekih 1500 tona, a u cjelokupnoj ljudskoj istoriji je iskopano ca. 200.000 tona.
saimidin

#1185 Re: KINA

Post by saimidin »

Algoritam mi je poceo bacati ove klipove, ranije nisam toliko upratio, ali kina je sjebanije mjesto nego sam pretpostavljao, genocidni sistem zasluzuje da propadne I nadam se da hoce

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1186 Re: KINA

Post by pici »

Copy/Paste state.Kina bez zapadnog trzista je mrtva drzava, vratit ce se u kanibalizam ko prije trijes godina.
lajkujMe

#1187 Re: KINA

Post by lajkujMe »

Evo i tenkova protiv demonstranata.

Ko ne zna pozadinu jedna od podruznica Kineske nacionalne banke "progutala" 6 milijardi dolara ustedjevina Kineza u ovom gradu.
Svi su izgubili svoje depozite i ustedjevine i ne pricam ovdje o nekim bogatasima nego obicnim radnim ljudima koji su cuvali pare za starost ...
Sve nestalo nastali ogromni protesti koji su postali nasilni jer im je banka rekla da je novac "investiran na duzi period"

Vlada Kineska panika uhvatila i poslali tenkove
AleksoMKD

#1188 Re: KINA

Post by AleksoMKD »

Kineski vic dana.

Ide drug Xi Jinping u obilazak trznice i ulazi u mesaru.

"Dobar dan drugovi, kako ide?"

"Danas slabo, zbog Vase posete niko ne moze doci na trznicu"

"Aha, pa onda dajte meni 2 kile mesa"

"Zbog Vase posete su nam oduzeti nozevi, nemogu narezati mesa"

"Pa dajte onda celi komad"

"Nemozemo, mi nismo mesari vec policajci u civilkama"
saimidin

#1189 Re: KINA

Post by saimidin »

lajkujMe wrote: 21/07/2022 11:14

Evo i tenkova protiv demonstranata.

Ko ne zna pozadinu jedna od podruznica Kineske nacionalne banke "progutala" 6 milijardi dolara ustedjevina Kineza u ovom gradu.
Svi su izgubili svoje depozite i ustedjevine i ne pricam ovdje o nekim bogatasima nego obicnim radnim ljudima koji su cuvali pare za starost ...
Sve nestalo nastali ogromni protesti koji su postali nasilni jer im je banka rekla da je novac "investiran na duzi period"

Vlada Kineska panika uhvatila i poslali tenkove
Ne znam ni ja na sta ce to izaci, mozda je do algoritama ali meni yt samo baca te klipove o protestima I ekonomskim problemima u kini

Drugo je sto je to diktatura I eto tenkovi su vec na ulicama, I nece se ustrucavati da pucaju

#tienanmen
saimidin

#1190 Re: KINA

Post by saimidin »

Genocid koji je u toku se zataskava I negira od strane korisnih idiota, kako u UA, tako I u kini

lajkujMe

#1191 Re: KINA

Post by lajkujMe »

Ala je mrtva tema, @saimidin sam si :lol: a ova tema sto se tice vanjske politike treba da bude u samom vrhu popularnosti.
Ljudi nisu svjesni koliko se zakuhava situacija s Kinom i nepricam ovdje samo o Tajvanu nego o mnogo siroj slici koji se i nas ticu uveliko.

Evo primjer iako je Ukrajinski izvor jbg ipak sam aktivan na temi Ukrajina kako na forumu tako i na twitteru :D

Amerika je poslala borbenu takticku grupu nosaca Aviona prema Kini brodovi dolaze ispred Nancy Pelosy koja ce da posjeti Tajvan.
Kina prijeti da ve oboriti njen avion ako se priblizi Tajvanu.
Nimalo olake prijetnje koje do sada nisam cuo od strane Kineza.
Vidjecemo na sta ce izaci.
saimidin

#1192 Re: KINA

Post by saimidin »

Ma I meni to ponekad yt pocne bacati pa se iznenadim nekim stvarima, eh sad ni sam nisam na cisto, jel kina kula od karata koja samo sto se nije srusila ili div koji ce prestici usa

Istina je negdje izmedju, ali gdje tacno, kako znati kad niko, vjerovatno ukljucujuci partiju, ne zna sta je pravo stanje u kini
Sanjarko

#1193 Re: KINA

Post by Sanjarko »

saimidin wrote: 27/07/2022 18:25 Ma I meni to ponekad yt pocne bacati pa se iznenadim nekim stvarima, eh sad ni sam nisam na cisto, jel kina kula od karata koja samo sto se nije srusila ili div koji ce prestici usa

Istina je negdje izmedju, ali gdje tacno, kako znati kad niko, vjerovatno ukljucujuci partiju, ne zna sta je pravo stanje u kini
treba im Tajvan radi cipova/poluvodica, tako ja sam citao, kazu jb-li bi se za njih samo tako, a Tajvan to proizvodi
Sanjarko

#1194 Re: KINA

Post by Sanjarko »

HarTar wrote: 19/04/2022 13:21
Maharadza wrote: 11/04/2022 15:55 https://9gag.com/gag/amgxmQy

Kina je komunistička taman koliko sam i ja komunista :D Kina je totalitarna kapitalistička diktatura....
ovo je istina, a pravog komunizma nikad nigdje nije bilo osim u jednom selu u Italiji negdje, a ni u nazivu nije bilo komunistickih drzava nego samo DR, SR, PR
HarTar

#1195 Re: KINA

Post by HarTar »

Sanjarko wrote: 27/07/2022 18:52
HarTar wrote: 19/04/2022 13:21

ovo je istina, a pravog komunizma nikad nigdje nije bilo osim u jednom selu u Italiji negdje, a ni u nazivu nije bilo komunistickih drzava nego samo DR, SR, PR
Upravo tako :thumbup:
lajkujMe

#1196 Re: KINA

Post by lajkujMe »

Odlucio sam da pridonesem ovoj temi.

Prvo korisni yt kanali za pracenje situacije u Kini.

Prvo ova dvojca

https://youtube.com/c/laowhy86
https://youtube.com/c/serpentza

Laowhy je Amerikanac, Serpentsa je Juzno Afrikanac obojca su zivjeli i radili u Kini po 10 i vise godina.
Ozenjeni su s Kineskinjama i imaju djecu s njima.
Poceli su ja YT tako sto su radili Video blogove o svojim putovanjima kroz Kinu s motorima.
Kako su putovali isticali su i pozitivne i negativne stvari o Kini.
Nakon desavanja u Hong Kongu prije 2 godine Kineska vlada pocela da ih traze obojca su morali pobjeci iz Kine zajedno s porodicama da ne bi zavrsili u kampu za "reedukaciju"

Obojca vole Kineski narod ali imaju izrazito negativan stav o CCP i sociologiji u Kini.

Imaju takodjer zajendicki podcast kanal

https://youtube.com/c/ADVPodcasts

I onda imamo ovaj kanal

https://youtube.com/c/ChinaUncensored

Oni su grupa jedna koja izvjestava o Kini u formatu daily news ali imaju odlicne insighte i goste. Plus dobre konekcije u Kini.

To su meni primarni izvori malo detaljnijih informacija o Kini.
To je to za izvore.

Sad o cemu se treba pisati debelo o Kini

-Genocid na Ujgurima i drugim etnickim manjinama i vjerskim skupinama
-Komunisticka Partija Kine, ustroj, nacin vodjenja zemlje, nacin politike i koliko je bitna partija u svakodnevnom zivotu Kineza.
-Ekonomska situacija u Kini (izuzetno bitno za svijet i za na nas)
-Tajvan rat koji traje 70 godina
-Sociolosko i drustveno stanje u Kini, price o obicnim Kinezima
-Vojska Kine i njena situacija
-Vanjskopoliticka situacija Kine i njen Softpower

I jos mnogo toga
Dole u sljedecem postu cu objaviti prvi tekst opsirnije prirode.
lajkujMe

#1197 Re: KINA

Post by lajkujMe »

Kina, zemlja koja se promovise u svijetu kao velika sila u rastu s ciljem da nadmase SAD i kao alternativa Amerikanizaciji i unipolarnom svijetu.

Necu puno pricati o historiji nadam se da vas vecina zna za historiju Kine pogotovo u novije doba od 2 svj rata do danas.

Kina je kvazi komunisticka zemlja koja je zapravo izrazito kapitalisticki nastrojena ali na Kineski nacin.
Kineski nacin je potpuna kontrola svega i svacega od strane CCP (Chinese communist party) ovaj izraz cu cesto koristiti jer je izuzetno bitan.
Kineski nacin je apsolutna kontrola ekonomije i zivota ljudi.
U Ekonomskom smislu kontrolu nad privatnim sektorom drze tako sto je svako vece preduzece obavezno u svojoj upravi da ima clana Komunisticke partije kojeg bira CCP. I po ustavu i zakonima Kine, drzava u svakom trenutku moze preuzeti kontrolu nad preduzecem ako ne radi onako kako CCP zeli.
Tako su najveca Kineska preduzeca zapravo pod kontrolom CCP od Huawei, Lenovo, Tencent, Alibaba itd.

A zivote ljudi kontolisu kroz izrazito represivni drzavni aparat.
Svi mediji u Kini su pod 100% CCP kontrolom, Kina ima najvecu agenciju za cenzuru na svijetu.
Svi ste culi za Great Chinese Firewall, internet postoji u Kini i veoma je raspostranjen u urbanim sredinama.
Medjutim taj internet je "iskljucen" od svjetskog interneta.
Kinezima su zabranjeni osnovne stranice i aplikacije tipa Google, facebook, twitter, whatsup itd...
Mnostvo stranica koje propagiraju bilo kakvu negativnu sliku o Kini ili CCP su blokirane, cak je Wikipedia zabranjena u Kini.
Kineska kompanija Tencent (tiktok) je napravila alternativne aplikacije tako za chat, online placanje i mnogo toga drugoga Kinezi iskljucivo koriste We chat, za pretrazivac koristi se Baido tj Baido je njihov Google od trazilice, mapa, email i drugih aplikacija.

Sve te aplikacije (ukljucujuci tiktok) su tako napravljene da aktivno prate Kineze, pravi onaj Orwell sistem.
Tolika je kontrola da Kinezi imaju izuzetno filtriranu percepciju o svijetu oko sebe.
Obicni dogadjaji tipa urusio se most u Kini poginulo 10 ljudi se odmah filtrira i onemogucava sirenje informacija.
Ima i drugih nacina, od tkz sistema bodovanja Kineza do pravih represivnih metoda otmica, ubistava i mucenja.

Tako odrzavaju kontrolu nad svojom populacijom.

Ali na iste nacine sire svoju propagandu van Kine tkz softpower.
Softpower je mozda najveci Kineski adut u svijetu.
Ekonomskim usponom Kine koje su omogucile Zapadne zemlje s velikim investicijama pokrenuta je jedna od najvecih ekonomija svijeta.
Svi ste culi za "Belt and Road" inicijativu, culi ste ta masovna ulaganja Kine u Afriku i u Aziju.
To ce biti bitno za naknadne postove.
Kupuju lojalnost od strane zvanicnika drugih zemalja ukljucujuci u zapadnom svijetu.

Ne prezu od korupcije i drugih metoda da dobiju ono sto je njima cilj.

Mnoge Africke i Azijske zemlje su zbog toga postale robovi Kine, Kina im je namjerno davala pare za infrastrukturu koja Kinezima trebaju (luke, aerodromi, elektrane i rudnici) zemljama za koje se zna da nece moci vratiti novac.
Preuzmu kontrolu nad strateskom infrastrukturom zemlje i onda krecu ucjene na fazon mrkva ili prut.
Na taj nacin osigurali su podanost mnogih siromasnih zemalja u svijetu i zbog toga nastaje privid podrske Kini jer su zvanicnici placeni, zemlje su ucjenjene ili ne znaju da su u govnima jos uvijek a zahvalni Kini na parama.

Sad malo detaljnije o Kineskom ustroju drzave.
Vec sam rekao da su kvazi komunisti, oni komunizam ocima vidjeli nisu, socijalni aspekt komunizma ne postoji. Penzije, socijalna podrska, zdravstvo, skolstvo gdje bi drzava trebala da se brine skoro pa i ne postoji.
Ako si siromah nemas nista od toga, ako si star a nemas djece da te izdrzavaju nemas nista.
Kod njih vlada sistem djeca izdrzavaju roditelje koji s njima zajedno zive.
U Kini oko 600 miliona ljudi zive ok zivotima u urbanim sredinama, to im je srednja i visoka klasa ljudi.
S tim da moram napomenuti da je srednja klasa siromasnija od nas u BIH. Prosjek plata je veoma mali a radni uslovi cesto katastrofalni.
S druge strane preko 800 mil ljudi u Kini zivi u izuzetno teskim uslovima bez osnovnih uvjeta za zivot od normalnih stambenih objekata do osnovnih stvari tipa cista tekuca voda, struja, kanalizacija. Takav zivot je vecinom na selima gdje jos uvijek vecina Kineske populacije zivi, i zive od poljoprivrede da ne pocrkaju od gladi.
Ropstvo je veoma rasireno u Kini pogotovo nad manjinama a mozda najvise nastradaju Sjevero Korejanci.
Od seksualnih robova do ekonomskih robova procjene su da Kina ima desetine ako ne i vise miliona robova koji su zrtve nekog Kineza ili firme.

Genocid nad Ujgurima je veoma poznat u svijetu, necu puno sad o tome ali je cinjenica da se pred ocima svijeta upravo sad dok ovo pisem vrsi planski konstruisan genocid nad Ujgurima i drugima manjinama a CCP je napravila plan.
Nisu samo Ujguri zrtve nego i drugi od drugih manjina do politickih disidenata do vjerskih skupina (npr Krscani i Muslimani su proganjani) i Tibetanci i slicno.
Od pokolja do planskog unistavanja kulture, historije i jezika tih naroda.

Han Kinezi su izuzetno ksenofobicni i to cak nije ni CCP toliko kriva ma da "promovisu" takvo ponasanje.
Han Kinezi zele etnicki cistu Kinu, tako u Kini cesto mozes naici na restorane, hotele, skole i druge "javne prostorije" gdje je strancima tj ljudima koji nisu Han Kinezi zabranjen ulaz i koristenje "javnih" prostorija i usluga.
U Kini se promovise tkz superiornost Han Kineza naspram svih ostalih u svijetu.
Mnogo se istice hiljade godisnja historija Kine da bi se to afirmiralo vrlo je slicno Nacistickom Arijevskom razmisljanju.

Bijelce jedino koliko toliko gotive i to samo ako su iz Europe i Sj Amerike a crnce izrazito mrze.
Znalo se turistima Crncima desiti da budu javno proganjani od rulje Kineza pa cak i do fizickih incidenata.
Mnogo Crnaca je prijavilo takva dogadjanja.
A da je bjelcima bolje jeste ali i oni su zrtve ksenofobije i verbalnih uvreda i napada tipa dosao si u moju zemlju da prosipas meni pamet.... Ima da slusas Han Kineza...

Oni smatraju da je doslo vrijeme Kineza na svjetskoj razini i izrazito smatraju da je njihovo pravo da urede svijet po svom.
Tako da imaju izrazite imperijalne matrice ponasnja.

Toliko o Kinezima drugi post ide uskoro
lajkujMe

#1198 Re: KINA

Post by lajkujMe »

Ekonomija i vojska

Sto se tice ekonomije oni se smatraju drugom najvecom Ekonomijom svijeta
To je istina ali ujedno i laz, prosjecni Kinez zivi daleko losije od prosjecnog Amera.
Plate i uslovi rada su izuzetno teski.
Normalno je raditi po 16 sati dnevno da zaradis dovoljno za taj dan.

Sto se tice ekonomije svi znamo da Kinu zovu Svjetskom fabrikom, to je tacno ali u zadnjih 10 godina primjetan je trend odlaska stranih kompanija van Kine pogotovo u druge azijske zemlje.
Od Trampa taj trend se dodatno pojacao.
Kina pokusava da transformise svoju ekonomiju nalik na Americku ili Europsku necu ici u detalje sta je to ali hajmo samo reci da im to bas i ne ide na ruku.
Rast Kineske ekonomije je sve sporiji i sporiji a neki analiticari cak kazu da Kinezi lazu! Kako lazu cu objasniti kasnije.

A posljednje 2 godine su izuzetno teske za prosjecnog Kineza.

Kombinacije teskih uplitanja CCP u ekonomiju tj Xi Vladar Kine je odlucio vratiti neke od starih nacina rada Komunisticke Kine koje su pogubne za otvoreno trziste i kapitalizam.
Tako je mnogo high profile direktora i vlasnika firmi "nestalo" jer Xi ih je smatrao prijetnjom.
Najpoznatiji slucaj je mozda s vlasnikom Alibabe koji je "nestao" nakon blage kritike na racun ekonomske politike CCPa.

To je uzrokovalo da investitori gube povjerenje u Kinu a lokalne biznismene je strah protivrjeciti vladi.

Kina ima nazalost po sve nas ima nekoliko finansijskih balona koji se godinama nakupljaju i jos malo ce da puknu ili su vec pukli.

Prvi na redu je stambeni sektor, culi ste svi za evergrand najveca Kineska kompanija za gradnju i prodaju nekretnina je bankrotirala s Dugom od preko 300 milijardi dolara.
Desetine miliona Kineza je izgubilo svoje pare ili nekretnine a domaci i strani investitori milijarde ulozenog novca
Tu cinjenicu CCP pokusava da sakrije i prikazuje kao da to nije napravilo stetu Kineskoj ekonomiji.
Ali jeste i to ogromnu, malo ljudi zna da su nekretnine glavni pogon Kineske ekonomije.
Kinezi neđaju povjerenje u svoje banke i svoje tesko zaradjene pare ulazu u Nekretnine jer uvijek rastu uvijek mozes kupiti stan za 1000 a prodati ga za 2000.
Zato u Kini postoje citavi gradovi koji su nanovo izgradjeni s stotinama zgrada i javnih zgrada ali su kompletno prazni bez zive duse u njima.
Ti stanovi su kupljeni kao investicija i za kasniju preprodaju.
Desetine miliona Kineza radi za gradjevinski sektor koji je sada ugrozen jer za evergrandom sljede ostale kompanije koje nisu u puno boljoj poziciji.
S druge strane, kvalitet gradnje u Kini je bukvalno "Kriminalno los"
Nesrece urusavanja zgrada, mostova, tunela i slicno je najveci na svijetu.

Mnogi neboderi godinu nakon izgradnje se urusavaju jer izvodjaci koriste lose materijale ili ne rade po pravilima stabilnosti i kvalitete sirovina.
Tako se zna desiti da umjesto cistog betona dobijes miks 50% beton 50% karton, umjesto armature od lupam debljine 2cm dobijes armaturu od 0.5 cm.....
Te nesrece se aktivno kriju od sirenja kroz Kinu i u inostranstvo.

S druge strane sta se jos desava u Kini je prezaduzenost drzave, to jest kad CCP treba para oni stampaju pare.
Politika je dovela do izuzetno losih investicija Kine kako unutar tako i van drzave a korupcija u Kini je uzasno rasprostranjena mnogo gore nego u Rusiji npr.
Ovdje govorimo o trilijardama Dolara koje su "nestale" kako kroz lose investicije kako kroz korupciju pojedene.
Najnoviji primjer je u provinciji Henan gdje je 6 milijardi dolara Ustedjevine Kineza ukradeno od lokalnih bankarskih zvanicnika.
Taj simptom je izuzetno rasprostranjen i predpostavke nekih ekonomskih strucnjaka je da ce Kineski ekonomski sistem dozivjeti tako strasan krah da ce citav svijet biti u veoma teskim govnima mozda cak gore nego finansijska kriza 1930tih godina.

Ekonomija i njen krah zbog Kineskog ustroja Moci....

Kina je ustrojena Top down, glavni vladar Xi salje svoje vizije prema donjim rangovima Kineske vladajuce partije.
Partija ima kontrolu nad svakim aspektom Kineske drzave.
U Kini ako zelis napredovati i postati neko i nesto s nekim parama moras biti clan CCPa.
Da bi napredovao politicki kreces od nizih nivoa CCPa i kod njih postoji sistem rangiranja i kako napredovati.

Kina nije samo centralisticka nego regioni dosta uticu na Kinesku drzavu.
Ali zbog izuzetno rasirene korpcije desava se sljedece.

Xi i vrh CCP ima plan, da plan lokalnim samoupravama i regionima.
Vlade regiona lose rade ali zbog korupcije i straha fingiraju svoje rezultate Centralnoj vladi.
Centrlana vlada zna da se to radi ali presutno zatvaraju oci na to.
Tako dobijes da je ne znam region Henan imao rast ekonomije od 6% ostvareno 100% plana a realnost je 30% i recesija od 2%.
I onda to ide u eter u svijetu, svijet mislim Kina rastw a zapravo kako vrijeme otice sve vise iznutra trune i trune sve dok jednog dana ne dodje do Kraha.

Vidjeli smo na primjeru Rusije sta ce da se desi kad se izbjegava odgovornost i iznosenje istine.
Presucivanje problema samo gomila probleme i ide u zacarani krug.

Laz je Kineska kultura, lagati je dobro, lagati je dobro za naciju lagati je nacin zivota.
Tako da svaku pozitivnu vijest ili tvrdnju Kineza treba pomnoziti s laz.

Kineska vojska mrsko mi sad pisati.
Drugi put vise o tome napisem.
konoplja

#1199 Re: KINA

Post by konoplja »

Sanjarko wrote: 27/07/2022 18:52 a pravog komunizma nikad nigdje nije bilo osim u jednom selu u Italiji negdje, a ni u nazivu nije bilo komunistickih drzava nego samo DR, SR, PR
To i jeste domet komunizma. Selo i familija. Na vece sisteme komunizam se ne moze uspjesno primjenuti.
Sanjarko

#1200 Re: KINA

Post by Sanjarko »

+1 @lajkujMe ne bi Kina atomske imala da nije bilo one fizicarke sta je tamo otisla da zivi

joan-hinton
https://www.atomicheritage.org/profile/joan-hinton
Post Reply