Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
liyf

#11651 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Seawolf wrote: 31/12/2024 06:25
liyf wrote: 30/12/2024 23:49
archi_a wrote: 30/12/2024 12:01 Image
ATACS FG???? Odakle ovo u OSBiH :? :? :? :?
Kupio sebi čovjek.
A odakle to? Prvo, totalno je drugačija šara od NATO standarda (Multicam i njegovih subšara - ujedno i naše šare), a drugo, koristi je i određen broj jedinica Ruske (i Poljske) vojske.

Jel im se dozvoljava da kupuju vlastitu odjeću i sl. bez ikakvih parametara i pravila ili ima neka procedura i za to?
GOLDZEN

#11652 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Novi PC u MUP-u KS?

Image
liyf

#11653 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 02/01/2025 07:35 Novi PC u MUP-u KS?

Image
Nisu novi. Imaju ih već barem godinu dana ali ih je vjerovatno bilo sramota da ih obuku.

Načelnik SPP Muhamed Hasanović je predstavio 3 "nova" na Hayatu. Jedan od njih je bio Yakeda Tactical Military Vest Quick Release Airsoft Swat Jpc Military Molle Army Tactical Bullet Proof Plate Carrier Vest For Hunting Adjustable for Adults, a drugi 5.11 Tactec, za treći ne znam.

To je ovaj Yakeda, kineski brend koji je veće smeće od Condora koji nose inače.

Image

Lijevi u ranger green je taj Yakeda, desno od njega ne znam šta je a ovaj dole sivi u ćošku je 5.11 Tactec
Image
Dino79

#11654 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Dino79 »

liyf wrote: 20/12/2024 16:39
zigson wrote: 20/12/2024 11:47
archi_a wrote: 19/12/2024 20:04 Image

Image
Hoce li se ikad promijeniti ove puske iz vietnama, glavno jurisno oruzje kako se vec zove
Ja kako sam upoznat M16A1 (tugo moja nije ni A4 nego A1) se koriste samo na obukama i vježbama, opet sramotno, ali šta je tu je. Glavna puška im je M4A1 koja i nije mlogo bolja od ove jer na sebi nema nikakve modifikacije, kost i koža
Ovo su djecije igracke za jna kalaš. Ma za bilo koji kalaš i onaj mađaraski i kineski iz rata. A tek PM 72.
Hrmpallier

#11655 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Hrmpallier »

Dino79 wrote: 03/01/2025 23:34
liyf wrote: 20/12/2024 16:39
zigson wrote: 20/12/2024 11:47

Hoce li se ikad promijeniti ove puske iz vietnama, glavno jurisno oruzje kako se vec zove
Ja kako sam upoznat M16A1 (tugo moja nije ni A4 nego A1) se koriste samo na obukama i vježbama, opet sramotno, ali šta je tu je. Glavna puška im je M4A1 koja i nije mlogo bolja od ove jer na sebi nema nikakve modifikacije, kost i koža
Ovo su djecije igracke za jna kalaš. Ma za bilo koji kalaš i onaj mađaraski i kineski iz rata. A tek PM 72.
Ne laprdaj ! Ne laprdaj !

Mani se prića sa pivskih gajbi ispred seoskih prodavnica u srbijanskoj provinciji.
Prašina blato, voda, kreč, ciment, pur pjena, ..... i te stvari.

Uz to, bilo je barem 75 000 diskusija M-16 VS kalašnjikov.

Kalašnjikov je puno jeftiniji i dostupniji od zapadnoflg oružja, a SSSR i Kina ( uz ostale ) su ih sa sitnu paru prodavale bezbrojnim "freedom fighter-ima" i revolucionarima širom svijeta. A treba li reći, nije ni bez prednosti/dobrig strana.

Nisam siguran da je bilo kome od sovjetskih satelita na pamet palo da se usprotivi Velikom bratu, makar i na način da proizvodi domaću pušku, a kamo li da uveze od "neprijatelja" ( Zapada).

Otud tolika rasprostranjenost kalašnjikova, a ne njegova superiornost.

Ako su M-16 dobre Izraelu koji ih ( uz "milion" drugih ) još koristi, onda su dobre za svakoga. Kapisko ?

U ratovima '67. I '73. su Izraelci zaplijenili "more" kalašnjkova, dakle, imali su ih džaba, originalne, ruske, pa ih nisu zamijenili.

Hoćeš li reći možda da ih je neko primorao da h ( M-16 ) kupe ?
O.K. dio je došao i kao vojna pomoć.
Još jednom. Ne širi priču sa pivskih gajbi.
Last edited by Hrmpallier on 04/01/2025 13:39, edited 1 time in total.
Dino79

#11656 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Dino79 »

Na pivskim gajbama ispred granapa sijede ljudi koji su koristili te puske a ne teoreticari.
Hrmpallier

#11657 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Hrmpallier »

Dino79 wrote: 04/01/2025 10:12 Na pivskim gajbama ispred granapa sijede ljudi koji su koristili te puske a ne teoreticari.
Da. SAMO te puške.
CrveniKuk

#11658 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

Hrmpallier wrote: 04/01/2025 02:58
Dino79 wrote: 03/01/2025 23:34
liyf wrote: 20/12/2024 16:39 Ja kako sam upoznat M16A1 (tugo moja nije ni A4 nego A1) se koriste samo na obukama i vježbama, opet sramotno, ali šta je tu je. Glavna puška im je M4A1 koja i nije mlogo bolja od ove jer na sebi nema nikakve modifikacije, kost i koža
Ne laprdaj ! Ne laprdaj !

Mani se prića sa pivskih gajbi ispred seoskih prodavnica u srbijanskoj provinciji.
Prašina blato, voda, kreč, ciment, pur pjena, ..... i te stvari.

Uz to, bilo je barem 75 000 diskusija M-16 VS kalašnjikov.

Kalašnjikov je puno jeftiniji i dostupniji od zapadnoflg oružja, a SSSR i Kina ( uz ostale ) su ih sa sitnu paru prodavale bezbrojnim "freedom fighter-ima" i revolucionarima širom svijeta. A treba li reći, nije ni bez prednosti/dobrig strana.

Nisam siguran da je bilo kome od sovjetskih satelita na pamet palo da se usprotivi Velikom bratu, makar i na način da proizvodi domaću pušku, a kamo li da uveze od "neprijatelja" ( Zapada).

Otud tolika rasprostranjenost kalašnjikova, a ne njegova superiornost.

Ako su M-16 dobre Izraelu koji ih ( uz "milion" drugih ) još koristi, onda su dobre za svakoga. Kapisko ?

U ratovima '67. I '73. su Izraelci zaplijenili "more" kalašnjkova, dakle, imali su ih džaba, originalne, ruske, pa ih nisu zamijenili.

Hoćeš li reći možda da ih je neko primorao da h ( M-16 ) kupe ?
O.K. dio je došao i kao vojna pomoć.
Još jednom. Ne širi priču sa pivskih gajbi.
Ranije sam pisao, ovdje na ovoj temi. Tokom služenja VFBIH, imali smo obuku i gađanje iz M16A1. Prednosti same puške su lagan trzaj i izuzetno dobra preciznost. Prosječan vojnik, može imati veoma dobre rezultate, u gađanju, nakon kraćeg vremena. Lagana je i kompaktna. Dobro je izbalansirana. Mana je, ovo pišem za M16A1, što ima osjetljive dijelove. Ima veoma tanku cjevčicu koja sluzi za povrat barutnih gasova. Plaštične oplate, koje se nalaze oko cijevi, moraju se skinuti kada se čisti puška i samo skidanje tih oplata je dosta teško.
GOLDZEN

#11659 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 02/01/2025 23:44

Image
Nisu novi. Imaju ih već barem godinu dana ali ih je vjerovatno bilo sramota da ih obuku.

Načelnik SPP Muhamed Hasanović je predstavio 3 "nova" na Hayatu. Jedan od njih je bio Yakeda Tactical Military Vest Quick Release Airsoft Swat Jpc Military Molle Army Tactical Bullet Proof Plate Carrier Vest For Hunting Adjustable for Adults, a drugi 5.11 Tactec, za treći ne znam.

Image

Lijevi u ranger green je taj Yakeda, desno od njega ne znam šta je a ovaj dole sivi u ćošku je 5.11 Tactec
Image
Hvala za objašnjenje. Podsjetilo me na ovo: https://cin.ba/panciri-u-magacinu-polic ... m-u-torbi/

Koliko znam Katica je obećao da će se ići sa novim tenderom (opet) ali nisam upratio da li je bilo ikakvih akcija po tom pitanju.
tramvajtrojka

#11660 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

GOLDZEN wrote: 05/01/2025 15:47
liyf wrote: 02/01/2025 23:44

Image

Image

Image
Hvala za objašnjenje. Podsjetilo me na ovo: https://cin.ba/panciri-u-magacinu-polic ... m-u-torbi/

Koliko znam Katica je obećao da će se ići sa novim tenderom (opet) ali nisam upratio da li je bilo ikakvih akcija po tom pitanju.
da nije ovaj maskirni od koteksa :?
liyf

#11661 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 05/01/2025 15:47 Hvala za objašnjenje. Podsjetilo me na ovo: https://cin.ba/panciri-u-magacinu-polic ... m-u-torbi/

Ma Katica samo obećava. Obećao je body kamere koje su se nosile 2 dana, sad nijedna patrola nema body kamere, eto i one skupljaju prašinu u magacinu.

"Uprava policije KS je pancire platila 2.334 KM po komadu."
e svašta

SIPA je pancire platila oko 2000-3000KM po komadu. Uz njih dođe i zaštita u obliku kevlara, a još je i veoma reputabilan brend. Koriste ih devgru, rcmp ert, delta force, kanadski cansofcom itd
https://www.tyrtactical.com/shop/tyr-ta ... e-carrier/

FUP je pancire platio 600KM po komadu, mada istina da ni oni nemaji ni kevlar ni keramičke ploče, tako da su u sličnoj situaciji kao KS.
https://eu.directactiongear.com/en/spit ... r.html#BLK

Meni je van svake pameti da toliki broj specijalaca nosi pancir koji ljudi ne nose ni na airsoftu. Amaterizam i neprofesionalizam na tako visokom nivou po meni ne bi smio biti tolerisan. Jedan dan da neko zapuca na njih tu im je i kraj

4 zaštitna niova koji se nude na pancirima SIPAe. Ovaj TXP3A i NFA3/10 su ekvivalent NIJ IIIA standardu koji je MUP KS tražio. TXP3A košta 2457KM, dok NFA3/10 košta 2837KM. Pancir veoma ljepši izgledom, modularniji i generalno gledano više se isplati nego neka britanska firma koja pravi anti-stab pancire po narudžbi.
Image
GOLDZEN

#11663 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Opredjeljenje Vlade ZDK je da se nabavi jedna letjelica, koja može biti višenamjenska – za gašenje požara, pomoć u traženju nestalih, prijevoz unesrećenih…Tako da će ona biti u funkciji Civilne zaštite ZDK, a i Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK za naše potrebe. Planirano je da se nabavka letjelice izvrši preko KZCZ ZDK-a, a poslije ćemo dogovoriti modalitet korištenja i način održavanja te letjelice. Bit će smještena u Centru za obuku policije MUP-a ZDK u Zenici, jer oni imaju sve uslove. Već je nužno početi pripremati hangar za tu letjelicu, alii mamo dovoljno vremena u toku ove godine da sve pripremimo – smatra Aličić, koji najavljuje kako bi do kraja godine mogli imati na raspolaganju i helikopter.

– Sve zavisi kako će teći proces javne nabavke, jer je specifično vozilo i oprema. Ako uspijemo sve završiti u toku ove godine, bit će super. Planirano je 7.000.000 KM za nabavku rabljene letjelice, starosti od tri do pet godina...
Ma kakva uniformnost svaki kanton neka nabavlja različite letjelice...
sak

#11664 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by sak »

Kakav helikopter za požare za 7mil BAM? Maksimum 250-300 litara?

Policija možda—Bell 407 ili H-130?

Sve medicinsko zahtijeva dva motora, pa opet šta će kupiti za 7mil da nije 20god staro?

A Bell-412 bi bio duplo pa da je i 25god star.
tramvajtrojka

#11665 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

GOLDZEN wrote: 06/01/2025 21:17
Opredjeljenje Vlade ZDK je da se nabavi jedna letjelica, koja može biti višenamjenska – za gašenje požara, pomoć u traženju nestalih, prijevoz unesrećenih…Tako da će ona biti u funkciji Civilne zaštite ZDK, a i Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK za naše potrebe. Planirano je da se nabavka letjelice izvrši preko KZCZ ZDK-a, a poslije ćemo dogovoriti modalitet korištenja i način održavanja te letjelice. Bit će smještena u Centru za obuku policije MUP-a ZDK u Zenici, jer oni imaju sve uslove. Već je nužno početi pripremati hangar za tu letjelicu, alii mamo dovoljno vremena u toku ove godine da sve pripremimo – smatra Aličić, koji najavljuje kako bi do kraja godine mogli imati na raspolaganju i helikopter.

– Sve zavisi kako će teći proces javne nabavke, jer je specifično vozilo i oprema. Ako uspijemo sve završiti u toku ove godine, bit će super. Planirano je 7.000.000 KM za nabavku rabljene letjelice, starosti od tri do pet godina...
Ma kakva uniformnost svaki kanton neka nabavlja različite letjelice...
Znaci SDA šema napokon dosla na svoje i prije dvije godine su htjeli da se utale i pokradu pare na slovenackom smecu starom 25+ godina, al izgleda da ce im napokon poci za rukom nabavka ovog smeca :-) :-)

Image
Image
GOLDZEN

#11666 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Bobi wrote: 02/02/2022 19:23
ins wrote: 02/02/2022 18:59
Bobi wrote: 01/02/2022 18:27 https://www.zenicablog.com/fotovideo-pr ... qX-8n5ifP4

Evo i ovi naši hoce helikopter, vidjeli od vas u KS :D.
Ovo je Aerospatiale SA 360 Dauphin, koji se prestao proizvoditi prije 45 godina :shock:

Ima ih vjerovatno živih svega 10-ak komada, i MUP ZDK je pristao na prezentaciju 45 godina starog helikoptera, sa Ruskom(?!) registracijom? :run:
Ma ovo ti je prezentacija, a regan je u Sloveniji, bivsi njemački policijski helikopter :D. Reg S5-HCK sn 5069 , nisam nasao godinu proizvodnje ali ako je sn 5009 1980 godiste znaci moze biti godinu dvi mladji a i ovako opremljen je samo za turisticke namjene.Inace ovaj(S5-HCK) se prodaje na slovenackim sajtovima.
Podsjetnik na situaciju od prije dvije godine

Edit: tramvajtrojka me preduhitrio
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11667 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Bobi »

:mrgreen: ma nece ovo uzet, nadam se :lol: . Mislim da oni nešto kontaju to da uzmu na leasing kao sto je Hr uzela one helije za helikoptersku medicinsku jedinicu, 62,5 mil € 7 godina dva a145 i dva a135.
liyf

#11668 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

edit tek sad pročitah da je i za namjenu MUPa.

Mislio sam da će ga kupiti samo za GSS i USAR tim koji će uskoro oformiti u sklopu GSS Zenica i CZ Zenica
HarTar

#11669 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HarTar »

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez saopćio je da je odbio dati saglasnost za prelet vojnog aviona ili helikoptera Republike Srbije preko teritorije Bosne i Hercegovine prema planu leta dostavljenom od ambasade Srbije na dane 8. i 9. januar 2025. godine.

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/helez-z ... ih/3443817
HarTar

#11670 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HarTar »

Oružane snage BiH dobivaju anti-dron sistem
Anti-dron sistem onemogućava letove bespilotnih letjelica, a uvezen je nakon iskustava iz posljednjih godina, kada dronovi postaju sve popularniji.

https://www.avaz.ba/vijesti/bih/949517/ ... ron-sistem
made_in_sarajevo

#11671 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by made_in_sarajevo »

Zar se do juce nije kmecalo sto ce KS uopste helikopter, a sad odjednom sda u zenici navija za helikopter :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11672 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Bobi »

Ovako nama nešpto treba
liyf

#11673 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Bobi wrote: 11/01/2025 11:45 Ovako nama nešpto treba
Nažalost za HEMS u BiH se nema para, volje ni strukture koja to podržava, najbolje što možemo imati je MEDEVAC
JovicSA

#11674 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by JovicSA »

made_in_sarajevo wrote: 11/01/2025 09:20 Zar se do juce nije kmecalo sto ce KS uopste helikopter, a sad odjednom sda u zenici navija za helikopter :lol:
Ne samo to već su zajedno sa S.BiH oborili prvi tender.
GOLDZEN

#11675 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Po zahtjevu Tužilaštva TK-a, FUP vrši provjeru višemilionske nabavke nekoliko oklopnih transportera koje je nedavno nabavila Uprava policije MUP-a TK-a.
Post Reply