Dino79 wrote: ↑03/01/2025 23:34
liyf wrote: ↑20/12/2024 16:39
zigson wrote: ↑20/12/2024 11:47
Hoce li se ikad promijeniti ove puske iz vietnama, glavno jurisno oruzje kako se vec zove
Ja kako sam upoznat M16A1 (tugo moja nije ni A4 nego A1) se koriste samo na obukama i vježbama, opet sramotno, ali šta je tu je. Glavna puška im je M4A1 koja i nije mlogo bolja od ove jer na sebi nema nikakve modifikacije, kost i koža
Ovo su djecije igracke za jna kalaš. Ma za bilo koji kalaš i onaj mađaraski i kineski iz rata. A tek PM 72.
Ne laprdaj ! Ne laprdaj !
Mani se prića sa pivskih gajbi ispred seoskih prodavnica u srbijanskoj provinciji.
Prašina blato, voda, kreč, ciment, pur pjena, ..... i te stvari.
Uz to, bilo je barem 75 000 diskusija M-16 VS kalašnjikov.
Kalašnjikov je puno jeftiniji i dostupniji od zapadnoflg oružja, a SSSR i Kina ( uz ostale ) su ih sa sitnu paru prodavale bezbrojnim "freedom fighter-ima" i revolucionarima širom svijeta. A treba li reći, nije ni bez prednosti/dobrig strana.
Nisam siguran da je bilo kome od sovjetskih satelita na pamet palo da se usprotivi Velikom bratu, makar i na način da proizvodi domaću pušku, a kamo li da uveze od "neprijatelja" ( Zapada).
Otud tolika rasprostranjenost kalašnjikova, a ne njegova superiornost.
Ako su M-16 dobre Izraelu koji ih ( uz "milion" drugih ) još koristi, onda su dobre za svakoga. Kapisko ?
U ratovima '67. I '73. su Izraelci zaplijenili "more" kalašnjkova, dakle, imali su ih džaba, originalne, ruske, pa ih nisu zamijenili.
Hoćeš li reći možda da ih je neko primorao da h ( M-16 ) kupe ?
O.K. dio je došao i kao vojna pomoć.
Još jednom. Ne širi priču sa pivskih gajbi.