Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11501 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

Kinezi bi do sada dovukli cestu do Kobilje glave, a tunel bi do pola bio probijen. Kod nas za isto vrijeme su uspjeli srusiti 3 kuce :roll: :lol:
shalla

#11502 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by shalla »

sime_cipol wrote: 06/07/2020 23:10 Kinezi bi do sada dovukli cestu do Kobilje glave, a tunel bi do pola bio probijen. Kod nas za isto vrijeme su uspjeli srusiti 3 kuce :roll: :lol:
Eeeeee ali bi pritom pojeli 6 šišmiša, 2 komodoa i 3 pavijana pa bi svijet otišao u qratz a kod naših izvođača radova samo kvalitetna ishrana bajo moj
kakaljin

#11503 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

sime_cipol wrote: 06/07/2020 23:10 Kinezi bi do sada dovukli cestu do Kobilje glave, a tunel bi do pola bio probijen. Kod nas za isto vrijeme su uspjeli srusiti 3 kuce :roll: :lol:
Mogu Kinezi kada su kod njih kuce sklepane od dasaka, dok je kod nas armirani beton i tesko je za srusiti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11504 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

shalla wrote: 07/07/2020 08:24 a kod naših izvođača radova samo kvalitetna ishrana bajo moj
kifle,salama podrigusha i helmans majoneza :lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11505 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

bitanga_sa_otesa wrote: 07/07/2020 08:56
shalla wrote: 07/07/2020 08:24 a kod naših izvođača radova samo kvalitetna ishrana bajo moj
kifle,salama podrigusha i helmans majoneza :lol:
Cuj majoneza? Nije pavlaka?
Stalo se na noge :oops:
bitanga_sa_otesa

#11506 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

sime_cipol wrote: 07/07/2020 09:37

Cuj majoneza? Nije pavlaka?
Stalo se na noge :oops:
pavlaka je tv u boji za helmans smetlje :lol:
dragma
Vozim: Pješe

#11507 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dragma »

bit101 wrote: 09/06/2020 12:38
So What! wrote: 06/06/2020 13:48 Evo ga, šta je potrebno za eksproprijaciju kod Pennya, a evo na linku cijeli plan eksproprijacije.
@SoWhat! hvala na ovoj jako detaljnoj mapi! Mnoge stvari su jasnije.
Jos me samo zanima cija je ovo ovdje kuca? :D
Image
Jedna od onih pet malih stambenih zgrada pored Bosnalijeka. Svaka zgrada ima po deset stanova od 30 kvadrata.
Fakat je čudno što su nju izostavili a baš je na trasi izgradnje!? :? :-)
tec

#11508 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tec »

dragma wrote: 11/07/2020 20:55
Jedna od onih pet malih stambenih zgrada pored Bosnalijeka. Svaka zgrada ima po deset stanova od 30 kvadrata.
Fakat je čudno što su nju izostavili a baš je na trasi izgradnje!? :? :-)
Te zgrade nisu izgrađene na trasi nego su postojale tu prije trase.
dragma
Vozim: Pješe

#11509 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dragma »

Da...
Hajlac

#11510 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kruzni- ... /200708104

"Ne postoji brzo, jeftino i jednostavno rješenje"

Dakako da POSTOJI :!: nego ovi naši iz kamenog doba vole za svako rjesenje nalaziti hiljadu "problema".

Osnovni problem sa datim kruznim tokom jesu SEMAFORI :!:

Dakle - stalno se po FIKSNOJ GLUPAVOJ šemi semafori tj. crveno ukljucuje i iskljucuje i potpuno nesuvislo stoji zeleno za tramvaje kojih u tom trenutku najčešće NEMA!

Krajnje jednostavno i HILJADU PUTA jeftinije od ovih nebuloza koje predlazu u članku(za onog ko ZNA ZNANJE) rješenje:

Uvezati semafore sa elektronskim deketrorima prilaženja tramvaja iz oba pravca, postavljenim na/uz šine 200-500 metara od samog kružnog, kako bi se semaforima dalo dovoljno vremena za KRATKOTRAJNO (dovoljno je 20 sekundi) propuštanje tramvaja i vracanje na zeleno za SVE cestovne ucesnike na kružnom toku.

Dakle nešto što je sasvim normalno i naširoko korišteno u recimo željezničkom saobraćaju za one rampe na cestovnim prelazima preko pruge, kao i za skretnice na pruzi kako bi se spriječilo sudaranje vozova itd.
Last edited by Hajlac on 12/07/2020 11:40, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#11511 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BHF_Manijak »

Ja to godinama govorim... Tito te jebo zar je neko svjetsko otkrice uvesti semsfor po potrebi, koji ce se moci upravljati direktno od vozaca tramvaja??? Ovako se zna milijardu puta desiti da auta stoje minutama na semaforu, a tramvaja s glave nema...
Hajlac

#11512 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

BHF_Manijak wrote: 12/07/2020 11:40 Ja to godinama govorim... Tito te jebo zar je neko svjetsko otkrice uvesti semsfor po potrebi, koji ce se moci upravljati direktno od vozaca tramvaja??? Ovako se zna milijardu puta desiti da auta stoje minutama na semaforu, a tramvaja s glave nema...
Ni slučajno signaliziranje ne dati u ruke vozača jer se ovi GRASovci znaju zapričati i tako dalje i tako bliže!

Da ne pričam o tome da bi vjerovatno uveliko poskupilo investiciju.
Brate jednostavne pasivne indukcione senzore staviti izmedju šina + provući žice iz oba pravca do kružnog odnosno kutija od semafora i bog te veselio.

Isključivo automatizovan sistem, kakav se koristi u čitavom svijetu.

Upratiti i lijepo utefteriti prosječnu brzinu kretanja tramvaja u oba pravca prema kružnom i lijepo izračunati što potrebnu udaljenost samih senzora što tajming VRLO KRATKOTRAJNOG prebacivanja na zeleno tramvajima te vraćanje na cestovni promet do narednog tramvaja. Ni "sekundu više".

Ali šta očekivati kad naše lokalno učmalo Ministarstvo saobraćaja i klinca palca, kao i jednako učmali STEP tek 2020-e počinju razmišljati o VARIJABILNIM sinhronizovanjem hiljadu i jednog semafora na dvije glavne kradske saobraćajnice - ZAVISNO OD DETEKTOVANOG/OPSERVACIJAMA UTVRĐENOG obima saobraćaja u toku jednog radnog dana (špice, međuvrijeme, većernje vrijeme, noćno itd.).
Last edited by Hajlac on 12/07/2020 11:56, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#11513 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BHF_Manijak »

Ma to tako sam nesto slicno i mislio, ali ne znam bas ksko funkcionise, mislio sam da vozac mora "sklopku" prebacit.
Znsm recimo da vani imaju neki sistemi gdje kola hitne pomoci mogu podesavati semafore kad "gori" nesto...
Hajlac

#11514 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

BHF_Manijak wrote: 12/07/2020 11:54 Ma to tako sam nesto slicno i mislio, ali ne znam bas ksko funkcionise, mislio sam da vozac mora "sklopku" prebacit.
Znsm recimo da vani imaju neki sistemi gdje kola hitne pomoci mogu podesavati semafore kad "gori" nesto...
Mah, to bi ti tek bila "viša matematika" za ove naše iz kamenog doba.

Imaš indukcione senzore - uveliko su ih već postavili po glavnim saobraćajnicama, autoputevima itd. za brojanje saobraćaja, za one automatske kamere koje uslikaju kad senzor detektuje prekoračenu brzinu motornog vozila itd.

https://www.drivingtests.co.nz/resource ... ts-change/

Image

Tramvaj je ogromni komad željeza :D

Image

Normalni misleći ljudi vec prije 40 godina počeli o tome razmišljati:

Image

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... 5670190204

A ovi naši hadalji još nisu čuli za BESkontaktne senzore pa, kako ministar Kalem veli, stalno te za prugu zakačene žice moraju ponovo spajati i popravljati :run:
JavierBosnia

#11515 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Senzori tipa u SCCu u garazi koje oznacavaju slobodno i zauzeto parking mjesto.
Jel tesko postaviti 1 senzor prije i poslije semafora, kad tramvaj naidje, aktivira ga i ukljuci se crveno svjetlo autima, cim prodje sa druge strane aktivira drugi i ponovo aktivira zeleno.

Pricao sam ja davno o tome, ali mi rekose ovdje da imaju vec ti senzori sto mi je cudno bilo jer ocito ne funkcionise
noviclan

#11516 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Hajlac wrote: 12/07/2020 11:35 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kruzni- ... /200708104

"Ne postoji brzo, jeftino i jednostavno rješenje"

Dakako da POSTOJI :!: nego ovi naši iz kamenog doba vole za svako rjesenje nalaziti hiljadu "problema".

Osnovni problem sa datim kruznim tokom jesu SEMAFORI :!:

Dakle - stalno se po FIKSNOJ GLUPAVOJ šemi semafori tj. crveno ukljucuje i iskljucuje i potpuno nesuvislo stoji zeleno za tramvaje kojih u tom trenutku najčešće NEMA!

Krajnje jednostavno i HILJADU PUTA jeftinije od ovih nebuloza koje predlazu u članku(za onog ko ZNA ZNANJE) rješenje:

Uvezati semafore sa elektronskim deketrorima prilaženja tramvaja iz oba pravca, postavljenim na/uz šine 200-500 metara od samog kružnog, kako bi se semaforima dalo dovoljno vremena za KRATKOTRAJNO (dovoljno je 20 sekundi) propuštanje tramvaja i vracanje na zeleno za SVE cestovne ucesnike na kružnom toku.

Dakle nešto što je sasvim normalno i naširoko korišteno u recimo željezničkom saobraćaju za one rampe na cestovnim prelazima preko pruge, kao i za skretnice na pruzi kako bi se spriječilo sudaranje vozova itd.
Kakvi senzori kakvi kutci to jednog dva sandzakliju uposlenika grasa stavis na kruzni i regulisi, kakvi semafori i gluposti nailaskom tramvaja pred kruzni pustas ga i gotovo
Hajlac

#11517 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

JavierBosnia wrote: 12/07/2020 16:32 Senzori tipa u SCCu u garazi koje oznacavaju slobodno i zauzeto parking mjesto.
Jel tesko postaviti 1 senzor prije i poslije semafora, kad tramvaj naidje, aktivira ga i ukljuci se crveno svjetlo autima, cim prodje sa druge strane aktivira drugi i ponovo aktivira zeleno.

Pricao sam ja davno o tome, ali mi rekose ovdje da imaju vec ti senzori sto mi je cudno bilo jer ocito ne funkcionise
Ne funkcionise jer su SFUŠERILI - koriste neku metodu iz 19-og vijeka tako što su zakačili žice za samu prugu pa im se to redovno otkači, i tako... :bih:

Indukciono rješenje je BESKONTAKTNO!!!

Image
JavierBosnia

#11518 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Žice? :lol:
Joj amatera i kupljenih diploma
kritikos

#11519 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kritikos »

Iako mi nije struka, ne treba biti neki mozak pa progooglati

Saobraćajni stručnjak profesor Igor Marković je negirao da samo u Sarajevu postoji kružni tok kojim saobraćaju motorna vozila, tramvaji, pješaci i biciklisti. Podsjetio je da ovakvo saobraćajno rješenje postoji u drugim dijelovima svijeta.

http://iu-travnik.com/igor-markovic-odb ... sertaciju/

BITNO JE NAGLASITI DA JE STRUČNJAK! :lol: :lol: :lol:
Naslovnica

#11520 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

kritikos wrote: 13/07/2020 13:36 Iako mi nije struka, ne treba biti neki mozak pa progooglati

Saobraćajni stručnjak profesor Igor Marković je negirao da samo u Sarajevu postoji kružni tok kojim saobraćaju motorna vozila, tramvaji, pješaci i biciklisti. Podsjetio je da ovakvo saobraćajno rješenje postoji u drugim dijelovima svijeta.

BTW...
Image
Naućnik god'ne!
bitanga_sa_otesa

#11521 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

lopovcina stoljeca :lol:
Tambure

#11522 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tambure »

ovo su naucnici ... fikret je književnik i uspješan biznismen ... uglavnom ne znam sta nije jasno, navikavajte se na novo normalno
noviclan

#11523 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Naslovnica wrote: 13/07/2020 14:49
kritikos wrote: 13/07/2020 13:36 Iako mi nije struka, ne treba biti neki mozak pa progooglati

BTW...
Image
Naućnik god'ne!
Je li ovo on prije nego sto je lipsao, sjecan ga se kao zunzova iz vladavine grasa
Cossack

#11524 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Obezbijeđena sredstva za sanaciju preostalog dijela Kranjčevićeve ulice

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... ceve-ulice
noviclan

#11525 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Nikada necu shvatiti ove zute ivicnjake, glupani cista zarada stao 5,10,15 minuta min. dvadeset markica
Post Reply