Mu'min wrote:Bravo Igor!
ja sam napravio 0,6l tekućine nešto između tabasca i umaka, mada više umak (moram slikati) i za početak nije slabo mada sam dodao previše kisa.
Na žalost recet nije imao nikakvih mjerskih jedinica osim "od oka" i koliko minuta se šta kuha.
Al svakako za početak će biti dobro.
Išle su Tabasco papričice, 1 etna i 2 habanerota te 1/2 XY sorte.
Dok za ženom do kraja ne potrošimo onu našu Habanero "baklavu" (imamo još 2 dl) ne kuhan nove runde, šta ipak ne znači, da u to vrijeme "zabušavam".
Kako po mom iskustvu više manje skoro svi čilijaši drže u tajni svoje recepture, na konkretna pitanja se izmotavaju ili ne odgovaraju, a o umacima po pravilu govore/pišu prilično posplošeno, došao sam do spoznaje, da moram sam razvijati svoje recepte. Tako več par dana marljivo kuham sa kombiniranjem različitih sastojaka (po vrsti i količini), a umjesto čilija stavljam odgovarajuču dozu obične žute Babure (jeftina u to doba, lako dostupna i šta je meni najvažnije: umak ne peče pa mi nije problem odrediti "harmoniju" ukusa). Gotove umake ostavljam na miru za koji dan, da se malo "stabiliziraju" i da se ukusi povežu, onda sa ženom probavamo, ja popravljam...

Neke pojedemo (kuham male količine 600 - 700 ml), druge opet bacim kao nejestive...
Kad bude na kraju došlo vrijeme za to, čiliji če jednostano uči u "dobitne kombinacije", razvijene po mom ukusu i gotova stvar. Bez onog izmotavanja pa "od oka" i sličnog
LP