Bauk bošnjačkog nacionalizma
- Bloo
- Globalna šefica
#1151 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ako ću kao polazne elemente uzimati ono što se prezentira u javnosti, onda ja nisam Bošnjak.
- Kejn
#1152 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Super. Skini nam se sa slučaja sad jer nikog ne zanima šta siBloo wrote:Ako ću kao polazne elemente uzimati ono što se prezentira u javnosti, onda ja nisam Bošnjak.
-
decembar2017
#1153 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
A sta znaci biti Bosanac ? Koja je definicija Bosanca ?Bloo wrote:
Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Kako ću znati da li sam Bošnjak?
Kako cu znati da li je npr Seselj Bosanac jer se rodio u Sarajevu ? Ako je on Bosanac da li znaci da on ne moze da bude srbin jer vidim po vasoj definiciji forumskih " Bosanaca " nije moguce biti Bosnjak i Bosanac ?
Ako on nije Bosanac iako se rodio u Bosni i jer sam kaze da je on Srbin da li to znaci da se i neko drugi moze da osjeca Bosnjakom iako se nije rodio u Bosni ?
Sta je to sto tebe cini samo Bosancem pa da ne mozes da budes ni Bosnjak ?
- Bloo
- Globalna šefica
#1154 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Divno je kad se ljudi upale na obično pitanje:Kejn wrote:
Super. Skini nam se sa slučaja sad jer nikog ne zanima šta si
Šta je Bošnjak? Kako neko zna da je Bošnjak? Koji su elementi etc etc..
Hvala na toj instrukciji punoj merhametluka.
- Bloo
- Globalna šefica
#1155 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Pik, ja prva postavila pitanje.decembar2017 wrote:A sta znaci biti Bosanac ? Koja je definicija Bosanca ?Bloo wrote:
Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Kako cu znati da li je npr Seselj Bosanac jer se rodio u Sarajevu ? Ako je on Bosanac da li znaci da on ne moze da bude srbin jer vidim po vasoj definiciji forumskih " Bosanaca " nije moguce biti Bosnjak i Bosanac ?
Ako on nije Bosanac iako se rodio u Bosni i jer sam kaze da je on Srbin da li to znaci da se i neko drugi moze da osjeca Bosnjakom iako se nije rodio u Bosni ?
Nekulturno je na pitanje odgovarati pitanjem.
Ta nismo Jevreji...
- Grean
#1156 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja se sjecam svog osvjescenja
Tuzno i jadno da smo to bili zatrli, tj. generacije prije nas i onda ta nakaradna zamjena musliman sa velikim ‘M’. Licnost nije neka referentna ali Kusturica postavi jednom pitanje kako mogu biti ateista Musliman i u tome se ogleda sav paradoks onog velikig M.
Da se vratim na spoznaju, onog ko je zasluzan da se nacionalno ime uopste vratili (jos jadnije - da smo ga postali svjesni), vojni rok u Titovom Uzicu tamo negdje 90’te, hrvatski list Danas i feljton o Adilu Zulfikarpasicu.
Jedan sam od 5% onih koji su se na popisu 91’ izjasnili kao Bosnjak ali to je zgurano u ono Musliman. Alija nije poslusao Adila, nije htio da zbunjuje narod. Jedna u nizu njegovih gresaka.
Tuzno i jadno da smo to bili zatrli, tj. generacije prije nas i onda ta nakaradna zamjena musliman sa velikim ‘M’. Licnost nije neka referentna ali Kusturica postavi jednom pitanje kako mogu biti ateista Musliman i u tome se ogleda sav paradoks onog velikig M.
Da se vratim na spoznaju, onog ko je zasluzan da se nacionalno ime uopste vratili (jos jadnije - da smo ga postali svjesni), vojni rok u Titovom Uzicu tamo negdje 90’te, hrvatski list Danas i feljton o Adilu Zulfikarpasicu.
Jedan sam od 5% onih koji su se na popisu 91’ izjasnili kao Bosnjak ali to je zgurano u ono Musliman. Alija nije poslusao Adila, nije htio da zbunjuje narod. Jedna u nizu njegovih gresaka.
-
decembar2017
#1157 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ko te tjera da budes Bosnjak ? Koliko se vidi ti i ostali forumski " bosanci " se satrase natjerati Bosnjake da budu ono sto vi zelite a to od vas niko drugi ne traziBloo wrote:Ako ću kao polazne elemente uzimati ono što se prezentira u javnosti, onda ja nisam Bošnjak.
- zunazu
#1158 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Naslijeđe, kao i svakog drugog etničkog identiteta.Bloo wrote: Da, ali koji su elementi bošnjaštva?
Ako si ti Bošnjak i ja Bošnjak, a do toga smo došli samospoznajom, kako ćemo znati da dijelimo iste vrijednosti.
Šta si čitao?
Šta si gledao?
Nema tu šta da se zna i dijeli, u suštini taj identitet podrazumijeva odanost državi, naslijeđu, precima.
Čitao, gledao i slušao o historiji Bosne, Balkana, Evrope.
- Bloo
- Globalna šefica
#1159 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja niti jedan direktan odgovor nisam dobila.
Hrvati mogu navesti karakteristike: većinom katolici, jezik bosanski ili ako se baš preseravamo čisti hrvatski, etc etc
Hrvati mogu navesti karakteristike: većinom katolici, jezik bosanski ili ako se baš preseravamo čisti hrvatski, etc etc
-
decembar2017
#1160 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja sam mislio da si ti ekspert za ovo pitanje i definiciju sta nekoga cini Bosancem i / ili Bosnjakom a ono obicni trol koji je okupirao temu a nema pojma o cemu prica. Super, neka smo i to rijesili.Bloo wrote:Pik, ja prva postavila pitanje.decembar2017 wrote:A sta znaci biti Bosanac ? Koja je definicija Bosanca ?Bloo wrote:
Nekulturno je na pitanje odgovarati pitanjem.
Ta nismo Jevreji...
- Bloo
- Globalna šefica
#1161 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Mislim da ovaj diskurs samo korak dijeli od "vi mrzite Bošnjake" do "vi ste islamofobi"piupiu wrote:Tako je. Ali se niko ne izjašnjava u vakuumu, već u odnosu na postojeće kulturološke smjernice i percepcije, ako ti se već ne dopada termin 'definicija'. Na primjer:zunazu wrote:Netačno. Odnosi se na svakoga ko želi tako da se osjeća i izjasni.piupiu wrote:termin Bošnjak, onako kako je on definisan politički, a što smo ovdje već 5 puta dokumentovali, je termin koji se odnosi i na muslimane Sandžaka, i na muslimane neBosance, a koji žive na ovim prostorima.
Šta će reć'? Jedino su Bošnjaci avangarda i samoevidentna historijska činjenica (ovaj tvoj argument se zove primordijalizam), svi ostali su se tek sjetili da bi se trebali nekako politički deifnisati u 19. vijeku?zunazu wrote:Ne postoji definicija Bošnjaka. Nije to hemijski element, nego historijska činjenica.piupiu wrote: Nigdje se u definiciji Bošnjaka ne spominju pripadnici ostalih konfesija![]()
- Kejn
#1162 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Vjerujem da znaš ali se praviš malo paglu. Nije mi jasno samo što se ljudi uopšte upuštaju u razgovor sa tobom kada je očito da trolaš.Bloo wrote:Divno je kad se ljudi upale na obično pitanje:Kejn wrote:
Super. Skini nam se sa slučaja sad jer nikog ne zanima šta si
Šta je Bošnjak? Kako neko zna da je Bošnjak? Koji su elementi etc etc..
Hvala na toj instrukciji punoj merhametluka.
- BHCluster
#1163 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Za mene licno Bosnjak/inja je pripadnici juznoslavenskog naroda koji naseljava uglavnom Bosnu i Hercegovinu.Bloo wrote: Forumske rasprave su ciklične.
- Banksy
#1164 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Možda. A možda samo lažeš.decembar2017 wrote:Banksy wrote:Znači, nema je, ok.
Najvjerovatnije je da je nema danas sacuvana ali je bila 90-91.
Mozda si tada citao djeciji zabavnik pa nisi pratio ozbiljnije novine ali to sto ti nisi to zapamtio ili nisi vidio ne znaci da toga nije bilo.
-
decembar2017
#1165 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Možda lažeš ti da se ne sjecas ili si u to vrijeme bio balavac koji nije citao novine ozbiljnije od djecijeg zabavnika ili te je pamcenje izdalo.Banksy wrote:Možda. A možda lažeš.decembar2017 wrote:Banksy wrote:Znači, nema je, ok.
Najvjerovatnije je da je nema danas sacuvana ali je bila 90-91.
Mozda si tada citao djeciji zabavnik pa nisi pratio ozbiljnije novine ali to sto ti nisi to zapamtio ili nisi vidio ne znaci da toga nije bilo.
Kao sto vidis ima vise opcija ali ja znam sta sam vidio a vidio sam tu karikaturu gdje su ljudi shvatili vec davno :..ISTI...ISTI
- Billy The Pljuc
#1166 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Postah aaafizagi na drugoj temi al' eto nije zgorega i na ovoj. Koliko vas uopste ima misljenje kao u dole napisanom?
Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.
Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.
Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.
O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere,govori,1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin,govoreci o "potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena".
Osvrnimo se,dakle, na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."
Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema,i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio,Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka",i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete,nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka,bez obzira na vjeru).
Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolički Bošnjaci,tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema "preobratiti",odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja),i o tome kaze sljedece:"Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak.".NAPOMENA:U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni,a ni kasnije,sve do 1920 godine!!(Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom,dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni)I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca....Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv."bosanski Srbi"),inace,poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha,a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima.
Veci problem,pak,Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika,pa o tome kaze:"Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."
Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. "bosanski Hrvati",ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaic,itd.
Tako,hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: "U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave...
"Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje."
Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu,po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE",Zagreb,1989.,dolazi do sljedecih konstatacija:
"....No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a jos manje vjesta konstrukcija barskog nadbiskupa koji pise sredinom 12. stoljeca...."
Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:
Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.
Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.
Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.
O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere,govori,1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin,govoreci o "potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena".
Osvrnimo se,dakle, na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."
Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema,i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio,Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka",i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete,nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka,bez obzira na vjeru).
Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolički Bošnjaci,tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema "preobratiti",odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja),i o tome kaze sljedece:"Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak.".NAPOMENA:U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni,a ni kasnije,sve do 1920 godine!!(Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom,dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni)I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca....Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv."bosanski Srbi"),inace,poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha,a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima.
Veci problem,pak,Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika,pa o tome kaze:"Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."
Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. "bosanski Hrvati",ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaic,itd.
Tako,hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: "U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave...
"Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje."
Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu,po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE",Zagreb,1989.,dolazi do sljedecih konstatacija:
"....No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a jos manje vjesta konstrukcija barskog nadbiskupa koji pise sredinom 12. stoljeca...."
Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:
Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
- Connaisseur Karlin
#1167 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Etnicki identiet obhvata religijski identiet, a to znaci, da Bosnjak obuhvata osim tradicije i kuluture, naravno i religiju. Religijski identiet u sklopu etnicke grupe nije iskljucivo vjerski, ali je dio tradicije i kuluture grupe jednog naroda koji dijeli jednu zajdnicku religiju, kao folklor, ne isklljucivo i IZ.zunazu wrote: Bošnjak ne podrazumijeva religijsku pripadnost, ponavljam da je to etnički identitet
-
hAZNADAR
#1168 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja sam prisustvovao par sastanaka jedne davne godine u BL kada je SDA bila u povoju i kada je i pored muslimanskog predznaka okupljala iz znatizelje mnoge koji i nisu bili vjernici To je tada bila jedina alternativa koju su Muslimani imali - ono kao "nasi". Meni je u startu bilo jasno a poslije se i potvrdilo da njih nije interesovao ni etnicki ni nacionalni identitet,.. cisto samo vjerski predznak. Malo se o tome govori ali tada je malo falilo da Muslimani ekstremisti pocnu slaviti ustastvo. Dok je sa Hrvatima bio dobar odnos. Zato sto SDA nije nista imala protiv da se slavi taj dio historije - samo zato sto su visoki duznosnici NDH klanjali. Daleko od toga da se SDA nalazila u hrvatstvu i cvijecu - jednostavno su samo afirmisali klanjanje, bilo kakve klanjace iz proslosti, drzanje Suneta a politika za cijelu BiH ni pod tackom razno. Revolt prema komunizmu i sve sto je bilo kontra komunizma je bilo podobno. Tada su im ateisti prilazili ne zato sto su se vratili vjeri - vec iz revolta prema standardima bivse drzave prema muslimanima koji su se posebno pojacali poslije Gazimestana. SDA nije imala blage predstave o politici na vlasti u BiH ako pobijedi, ono sta i kako prema drugima, nikakvu predstavu identiteta osim vjerskog,... U onih par sastanaka nisam cuo da je iko ikada spomenuo Bosanca ili Bosnjaka, a poslije od drugih koji su nastavili ici na to - isto. Njima je Musliman sa velikim M bio sasvim OK i uopce ne diskutabilan.Grean wrote:Ja se sjecam svog osvjescenja![]()
E onda je izasao Adil a i prije i poslije Adila sve i jedan skolovani, intelektualac,... - ali nazalost prekasno. U vrijeme kada je Adil izasao - SDA se vec u narodu nametnula kao "nasi". Jedini "nasi" za koje se glasa. Cista inercija i niko nije imao kriticizma. Da je Adil izasao ranije - kada SDA nije bila toliko afirmisana - sigurno bi ljudi imali i izbor i debatu oko identiteta. Poslije onog velikog skupa u Kladusi je bilo vec kasno. U samo tih par mjeseci od proljeca do jeseni 90-te se sve moglo promijeniti da je Adil izasao ranije. SDA od pocetka kada se nije zvala tako(mislim stranka Muslimana Jugoslavije) do dana danasnjeg nije promijenila tu svoju mladomuslimansku jezgru i afera sa Busaladzicem samo podsjeca na to.
Medjutim, posto nisu nikada imali velike pameti u stranci i posto su se morali prilagoditi prilikama,... naravno da su isli populisticki pa dozvolili Sabor, pa ljiljane, pa Bosnjastvo,.. itd. Danas se kace na Bosnjastvo i predstavljaju kao zastitnici toga - samo iz populizma. Kada nema ko drugi - ima ko hoce. Gdje je opet i pored odsustva pameti - ispala pametnija od ljevice.
Moj zemljak Tunjo o Bosnjastvu
"Ko smo mi Bošnjaci? Mi Bošnjaci smo onaj dio našega prvobitnog bosanskoga naroda koji kontinuira svojstvo narodnoga bića ove zemlje, ostvaruje unutar toga bića povijesni smisao i sadržaj ove zemlje i nosi njeno povijesno i državno pravo. Mi smo, dakle, nasljednici onoga što je Bosna kao zemlja, kao država i kao povijesni subjekt bila i jest. To naše svojstvo nikoga ne isključuje iz sudjelovanja u tom naslijeđu i njegovoj perpetuaciji, ali neće biti žrtva parcijalnih odluka dijelova prvobitnoga bošnjačkog naroda identificirati se i vezati za narodnosnu ideju, interese i državno pravo nekih drugih država i naroda".
- Connaisseur Karlin
#1169 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
haZNADAR, drago i je da primjetis uzroke konfzuije, nepravilne i istovremene upotrebe terminologije, jer nema koncezusa ,nema dogovora, nema plana, jedino postoji lebedenje termina u oblacima rijeci, i bosnjackinarod defintivno koristi termine onako kako ih licno dozivljavaju. To su kradinalne greske koje prave Bosnjaci, jer , vjerovatno, nije problem neznanja ,a li jeste problem da nemaju konkretan stav. Nitko ne kaze da Bosanjaci nemaju pravo i nitko ga im ne oduzima da se istovremeno izjasanjavjau Bosancima, jer Bosanjci iz BiH jesu i Bosanci, ali ne mogu izjednacavati bosnjastvo i bosantstvo , to je pocenta greska sukoba. Bosnjacka politika ima svoju viziju BiH, ali je suprostavljena cesto puta stavu osoba koje se ne izjasnjaaju kao Bosnjaci radi niza razloga,a koji nemaju iskljucive veze sa religijom. Bosnjaci danas, svoj bosanski identet ne prezentiraju u ime svih bosanaca svih religija. Bosnjacka politika bosnjaka iz BiH, iznad svega prezentira muslimane iz BiH i njihovu ulogu u BiH , a ne ulogu svih koji se osjecaju bosancima. Bosnjaci BiH jesu tolerantniji od Hvrata i Srba iz BiH , ali Bosanci kao grupa koja ne postavlja etnici idnetet ispred nacionalnog bosanskog ideniteta, su najtolerantniji jer njjihova zvijedza vodilja je da danasnja etnicka politika jos vise razdava gradjane u BiH.hAZNADAR wrote:Pa vani upravo Sandzaklije insistiraju na Bosniak umjesto Bosnian. Svih ovih godina su najvise oni i u BiH insistirali na bosnjackom imenu. Za razliku od Bosnjaka iz Bosne kojima je svejedno jesu li Bosanci ili Bosnjaci - imaju privilegiju za razliku od Sandzi da su i jedno i drugo. Malo ko od Bosnjaka iz Bosne istice tu suptilnu razliku koja postoji samo u teoriji a ne u praksi.Connaisseur Karlin wrote:
Boldirani dio: upravo doticna zbunjenost naroda je trajala kroz vise fazi tranzicije, jer ih je politicka klima tako usmjeravaladanas, nakon dvije decenije, svatko konkretno zan razlike i znacenje termina Bosnjak i Bosanac , mislim danas je politka svih etnija znatno readiklanija, tocno se zna sto i kako koja etnija zeli u BiH. Drugo, ne identificrijau se svi etnicki, vec isljucivo kao Bosanci. Bosancima ne smeta postojanje etnije Bosnjak, vec im smeta da nijedna etnnicka grupa u BiH ne promovise zajednicke gradjanske ciljeve drzave BiH. Bosanci su zrtve etnickih politicara!
za drugi dio, to nije tipican Sandzacki pogled, vec obrazlozenje termina Bosanjaka , a koji je vezna za BiH ali i van BiH, i ti si Bosnjak koji zivi u Svedskoj i koji vjerovatno ima dvojno drzavjanstvone, doticni primjern nema apsolutno nikakve veze o prici protiv bosanstva, vec o zajednistvu bosnjaka van BiH , to niej esto wow neobicno ili novo.
Tebe u Svedksoj ne dozivljavjau kao Bosnjaka , vec kao Bosanca. Da li ti svojim bosansvom prdstavljas sebe strancima iskljucivo iz bosnjackog kutka ili bosnaskog kutka, to nee znam, ali jeste bitna razlika.
Znaci odgovor na pitanje koje stalno postavljam bi bilo da Bosnjaci uzurpiraju nesto sto Bosanci misle da pripada njima. I tako ih udaljavaju. Ispravi me ako grijesim. Na to mogu samo dati odgovor koji se tice opce visedecenijske pasivnosti Bosanaca da se ikako jave u politickom zivotu. I vrlo malog broja neBosnjaka Bosanaca koji u duzno postovanje nisu toliko brojni da bi covjek zbog njih prilagodjavao svoje ime. Vise od dvije decenije Bosnjaci pisu, izdaju, promoviraju,... o odanosti BiH, o drzavnopravnoj tradiciji BiH, ocuvanju BiH,...plus sto su u tome jedini i naravno da se bosnjacki prefiks poceo automatski vezivati za BiH.
Isto kao cirilica koja teoretski stoji kao kulturna bastina i Hrvata i Bosnjaka ali zbog neke ucestalosti u praksi se tumaci kao pretezno srpska. Pa ne mogu ja reci da su Srbi ukrali cirilicu samo zato sto je obilato koriste, hvale, isticu a ja svake prijestupne. Tako je i sa ljiljanima kojima drugi nisu mahali - ili u promilima.
Politika, nauka,... nisu za sve ove godine jasno razdvojili ta dva pojma i sve je spontanost. Bosnjaci su nesmetano slavili drzavno i vezivali se za BiH sto im niko i nije mogao zabraniti - Bosanci sami nisu reagovali ni protiv niti sebe promovirali. Bosanci nisu zrtve etnickih politicara vec sami sebe.
Probosanska ljevica SDP, SDU, DF,... je tu najvise zakazala jer sam od njih ocekivao najvise promoviranje drzavnog identiteta i da oni uzurpiraju, preuzmu, prednjace,... u isticanju drzavne simbolike,... ali avaj. Sve se svodilo na privatne izjave, licna predstravljanja poput Zeljko Bosanac a buduci da se ljevica nije prilagodila modernoj ljevici danasnjice vec vise sa tradicijom u nasem socijalizmu - bosanstvo se pocelo dozivljavati kao jugoslovenstvo i time osudjeno na propast. Tim gore sto su protagonisti bosanstva i medju poznanicima i na forumu nastavili neke predrasude iz bivseg sistema o islamu kao necemu nazadnijem, sebe poceli tumaciti kao emancipovanije, sofistiranije,.. i mnogi bivsi Bosanci poput mene su spontano prihvatili vise bosnjacki prefiks. I ateiste je vrijedjala islamofobija i netolerancija od strane protagonista bosanstva i ljudi su po svojim principima izabrali. Tolerancija i ravnopravnost u tumacenju Bosanaca je pala na ispitu zbog odnosa prema etnijama i vjerama - i danas mozes sa sigurnoscu reci da su etnicki Bosnjaci daleko tolerantniji, demokraticniji, samokriticniji,... nego Bosanci i da su bolji protagonisti ravnopravnosti nego Bosanci.
Srbima i Hrvatima je bilo svakako svejedno imaju li posla sa Bosancima ili Bosnjacima jer su se ogradili i od jednog i drugog jos u startu. Pa tako je i nastup probosanske politike u BiH svakako bio isti bez obzira predstavljao to Bosanac ili Bosnjak. I tu ponovo podsjecam na ucestalost jednih i pasivnost drugih - poslije svih ovih godina barjak bosanskohercegovackog identiteta i interesa su nosili uglavnom ili samo Bosnjaci pa ja asocijacija postala kristalno jasna svima. Vec dugo vremena je jasno da ne postoji nikakvo ime koje bi okupilo sve narode u BiH, da postoji ista sto bi Srbi i Hrvati svojoj voljom prihvatili,... pa prema tome ne vidim razloga da se Bosnjaci vise prilagodjavaju i daju sansu za nesto sto nema izgleda. Ako neutralna zastava, himna, ZavnoBih nisu prihvaceni - uzalud bi bilo i promoviranje bosanstva kod Bosnjaka. Mogli smo se nazvati zapadni Srbi ili istocni Hrvati - opet bi drugi bjezali od toga jer nece svojoj voljom uopce ikakvu drzavu i ikakav treci narod uz sebe. Bosnjaci su ono sto jesu i kako se osjecaju i njihovo ime je sasvim pristojan okvir kojem se mogu pridruziti sve probosanske snage. I jedini. Bujrum, vrata sirom otvorena, kome je stalo do BiH - moze samo uz Bosnjake, sa Bosnjacima. Ali kad cujem sta sve protagonisti bosanstva pricaju poput ovdje nekih - i ne moraju. Vise volim imati u svojoj raji postene nepismene papke nego sofisticirane snobove. Predrasude susjednih nacionalista o nama radije citam u originalnom izdanju nego kao plagijat.
- Connaisseur Karlin
#1170 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
dragi moji Bosanci, ljiljani mogu biti svaciji, bezveze se sekirateBloo wrote:ušće wrote: Da ti srk ne ide na stranu na jedan kraj balkona metnu šaharu a na drugi onu da ocilima ..ko hin hebe nek se oni sad kontaktu šta si otjem hotila kazati![]()
![]()
![]()
dobar
multi-kulti balkon![]()
i možda jednu zastavicu za nas Bosance
neku sa pečenjem okruženim ljiljanima
- Connaisseur Karlin
#1171 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
da preformuliram zunazu tvrdnju : Bosnjak je povijesna cinjenica bez definicije.zunazu wrote: Ne postoji definicija Bošnjaka. Nije to hemijski element, nego historijska činjenica.
- Connaisseur Karlin
#1172 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
zunazu, danasnji etnicki identet novih generacija van BiH, djece roditelja Bosanjaka ,njima je danas iskljucivo serviran u muslimansko-bosanski identiet, danas djeca do 20 odina pojam nemaju o etnickoj tradici i kulutri hrata i srba iz BiHzunazu wrote:Naslijeđe, kao i svakog drugog etničkog identiteta.Bloo wrote: Da, ali koji su elementi bošnjaštva?
Ako si ti Bošnjak i ja Bošnjak, a do toga smo došli samospoznajom, kako ćemo znati da dijelimo iste vrijednosti.
Šta si čitao?
Šta si gledao?
Nema tu šta da se zna i dijeli, u suštini taj identitet podrazumijeva odanost državi, naslijeđu, precima.
Čitao, gledao i slušao o historiji Bosne, Balkana, Evrope.
Ti is odrastao drugacije, ti posjedujes zajedncko bsoansko nasljedje svih tenickih grupa, jer istovrmeeno znas njihovu tradiciju i kulutruru, i religiju; ti se jesi politicki idnetificirao danas kao Bosnjaka, to je ok, ali ti imas jos usijvek u sebi zajedncko bosansko nasljedje u BiH. Danas djeca muslimani u inostanrstvu porijeklom iz BiH nemaju to bosnasko nasljedje kao ti, vec iskljucivo , danas djeca vani imaju bosnjacko nasljede iz BiH. To je jedna od negativnih posljedica danasnjeg bosnjastva ka mladim generacijama van BiH.
- General War
#1173 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ljiljani mogu, grb kotromanica ne, kao simbol jednog naroda...posebno uz argumentaciju, kako eto niko ga neceConnaisseur Karlin wrote:dragi moji Bosanci, ljiljani mogu biti svaciji, bezveze se sekirateBloo wrote:ušće wrote: Da ti srk ne ide na stranu na jedan kraj balkona metnu šaharu a na drugi onu da ocilima ..ko hin hebe nek se oni sad kontaktu šta si otjem hotila kazati![]()
![]()
![]()
dobar
multi-kulti balkon![]()
- Connaisseur Karlin
#1174 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Bosanci su jedina grupa,a koja iz povijenig cinjneica moze legalno uzeti sve simbole jer se predstavljau kulturu i traidiciju svih naroda na jednoj teritorijiGeneral War wrote:Ljiljani mogu, grb kotromanica ne, kao simbol jednog naroda...posebno uz argumentaciju, kako eto niko ga neceConnaisseur Karlin wrote:dragi moji Bosanci, ljiljani mogu biti svaciji, bezveze se sekirateBloo wrote:![]()
![]()
![]()
dobar
multi-kulti balkon![]()
Vi iz etnickih grupa ste se odrekli vlastitog povijesnog nasljedja
- MuaDib