Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hendrix

#1151 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

Postojanje boga je najednostavniji izgovor koje je covjecanstvo moglo smisliti za bukvalno sve. Rodio se sin, fala bogu...sin umro od sepse...bog tako odredio. Sta god da se desi idealno imas izgovor za sve.

Ja razumijem da to daje mentalnu snagu nekim ljudima u teskim trenutcima i slicno meditaciji daje neki smiraj. Postujem to i ne ulazim u neke rasprave s ljudima nemam ja sta tu mjenjati nesto sto je usadjeno u njihov um

Ali takodjer nekima smiraj daje i citanje Gospodara Prstenova.

Obje price su na istom nivou kredibiliteta.
teodati

#1152 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by teodati »

Hendrix wrote: 16/05/2026 14:42 Postojanje boga je najednostavniji izgovor koje je covjecanstvo moglo smisliti za bukvalno sve. Rodio se sin, fala bogu...sin umro od sepse...bog tako odredio. Sta god da se desi idealno imas izgovor za sve.

Ja razumijem da to daje mentalnu snagu nekim ljudima u teskim trenutcima i slicno meditaciji daje neki smiraj. Postujem to i ne ulazim u neke rasprave s ljudima nemam ja sta tu mjenjati nesto sto je usadjeno u njihov um

Uspoređuješ nešto što je čovjek napisao, s nečim što je Bog napisao, nije to isto, dapače.

Gospodar Prstenova ti u životu ne može pomoći, ali Bog i te kako može, ne samo u budućem životu, nego i u ovom sada koji živiš na Zemlji.

Mnogi su se osobno u to uvjerili, osobito nevjernici, koji su onda postali vjernici, na osnovu iskustva a ne same vjere, eto ukratko.
skupljac_zeljeza

#1153 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by skupljac_zeljeza »

Meni je ovo naslanja na moderni ateistički pokret tzv. Novi ateizam – Richard Dawkins i Christopher Hitchens.

Gdje je njihova slabost ili manjkavost ili 'pucanje'? Ni jedan čitalac Tolkiena neće promijeniti svoj cjelokupni životni stil, postiti mjesec dana ili redefinisati svoje viđenje braka i ekonomije zbog Froda Bagginsa. Religija, s druge strane, ima moć da pokrene civilizacije, gradi univerzitete, mijenja historiju, arhitekturu i umjetnost. Gradi milione bogomolja. Njena težina u ljudskoj psihi je neuporedivo dublja od obične literature. Četvrtina planete se ovih dana sprema na Hadž. I tako milenij i po bez prekida, u kontinuitetu. Šta 2-3 miliona ljudi pokreće na tako dalek put svake godine? Došlo bi 300 miliona da postoji prostor da ih primi.
Hendrix

#1154 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

teodati wrote: 16/05/2026 14:51
Hendrix wrote: 16/05/2026 14:42 Postojanje boga je najednostavniji izgovor koje je covjecanstvo moglo smisliti za bukvalno sve. Rodio se sin, fala bogu...sin umro od sepse...bog tako odredio. Sta god da se desi idealno imas izgovor za sve.

Uspoređuješ nešto što je čovjek napisao, s nečim što je Bog napisao, nije to isto, dapače.

Gospodar Prstenova ti u životu ne može pomoći, ali Bog i te kako može, ne samo u budućem životu, nego i u ovom sada koji živiš na Zemlji.

Mnogi su se osobno u to uvjerili, osobito nevjernici, koji su onda postali vjernici, na osnovu iskustva a ne same vjere, eto ukratko.
Obje price je napisao covjek ili vise njih.

To sto ljudi vjeruju u boga nije nista manje besmisleno kao da neko vjeruje u postojanje Saurona.
Hendrix

#1155 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

skupljac_zeljeza wrote: 16/05/2026 15:00 Meni je ovo naslanja na moderni ateistički pokret tzv. Novi ateizam – Richard Dawkins i Christopher Hitchens.

Gdje je njihova slabost ili manjkavost ili 'pucanje'? Ni jedan čitalac Tolkiena neće promijeniti svoj cjelokupni životni stil, postiti mjesec dana ili redefinisati svoje viđenje braka i ekonomije zbog Froda Bagginsa. Religija, s druge strane, ima moć da pokrene civilizacije, gradi univerzitete, mijenja historiju, arhitekturu i umjetnost. Gradi milione bogomolja. Njena težina u ljudskoj psihi je neuporedivo dublja od obične literature. Četvrtina planete se ovih dana sprema na Hadž. I tako milenij i po bez prekida, u kontinuitetu. Šta 2-3 miliona ljudi pokreće na tako dalek put svake godine? Došlo bi 300 miliona da postoji prostor da ih primi.
Nije dawkins svima uzor na svijetu nidje veze. Ja sam isto misljenje imao i prije nego sto sam znao da taj lik postoji.

Da kontinuirana indoktrinacijama stoljecima djeluje. Kao sto je djelovala i milenijima prije. Ljudi su plemenska bica i traze nesto zajednicko da se osjecaju pripadnicima grupe.

Mozes isto reci i za svjetsko prvenstvo u USA...ode milion ljudi i na to.

Kud bolje od price o bogu. A religija na stotine...hiljade na svijetu. Kako ti garantujes da je tvoja ispravna a ne neka druga?
Ateista

#1156 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Negdje sam cuo dobru izjavu, ne mogu se sjetiti ciju - razlika izmedju vjernika i nevjernika je sto nevjernik ne vjeruje u jednog boga vise od vjernika, a obojica zajedno ne vjeruju u njih stotine ili hiljade ostalih. :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#1157 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by skupljac_zeljeza »

Antiteizam, prije nego ateizam kao 'neutralan', mijenja svoje forme pa i Dawkinsov nauk se proširio kao nekada Marxov. Mada Dawkins više voli da se naslanja na Russella nego na Marxa. Staljinov ateizam nije isto što i Dawkinsov.

Činjenica da danas imaš funkcionalne džamije u Tokiju, katedralne džamije u Rimu ili hiljade islamskih centara širom Njemačke, Amerike i Australije, dokazuje da religija više nije vezana za "geografsku lutriju" na način na koji je bila prije 200 godina. Danas u džamiji u Tokiju zajedno sjede rođeni Japanac, migrant iz Pakistana, student iz Bosne i biznismen iz Engleske kao pripadnici 'plemena'. Njih ne povezuje ista krv, isti jezik, niti ista lokacija na kojoj su odrasli. Njih povezuje zajednički odabrani kod, ne uvijek prihvaćen rođenjem.

Svjetsko prvenstvo se dešava jednom u četiri godine. Ono jeste masovna hipnoza i plemenski zanos, ali je privremeno. Kada se prvenstvo završi, ljudi skinu dresove, vrate se kućama i ta vrsta kolektivne energije se ugasi do sljedećeg ciklusa. To je festival, a ne način života. Hadž se dešava svake godine, a Umra se obavlja svaki dan, 365 dana u godini, bez prestanka. To je neprekidna rijeka ljudi. U svakoj sekundi, sada dok ovo pišem, hiljade ljudi kruže oko Kabe.Ovaj neprekidni ciklus čini da religijsko "pleme" nikada ne spava. To nije jednokratni emotivni naboj kao na stadionu, već stalna duhovna infrastruktura.

Religija je preživjela prelazak iz pustinje u "globalno selo" i po vremenskoj vertikali i po gegrafskoj horizontali upravo zato što nije ostala samo lokalni običaj, već se transformisala u globalni sistem koji ljudima pruža smisao bez obzira na to da li žive u Tokiju, Berlinu ili Meki.

Ne postoji uniformisano iskustvo vjere ili do vjere. Nisu istom 'stazom' gazili jedan akademik koji je predavao na nekoliko univerziteta u svijetu i jedna starica koji je svoj cijeli vijek provela na selu među biljkama i životinjama zbog čega je kod Boga riječ 'ajet' - znak i za pojave u prirodi i za rečenice u Kur'anu.
Hendrix

#1158 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

Sve je to super ali hajd sad priznaj da samo cinjenica gdje si rodjen odreduje i tvoju religiju. Da si rodjen u Moskvi bio bi pravoslavac...u Argentini..bio bi zadrti katolik itd.

Tvoja religija je ono sto ti roditelji narede i nauce da je prava stvar. Jer sve ostale su pogresne jel. Ima tu veoma mali postotak ljudi koji urade transfer u neku drugu religiju ali budimo realni...babo i majka su ti odredili da si musliman.

Ti nisi odlucio ni procitao ostale vjerske knjige da mozda vidis i uporedis. Ne, nema tu rasprave. Religija koju moji roditelji furaju je jedina prava i ispravna. Odrastas u tom okruzenju, pratis te obicaje...religiia je jednostavno indoktrinirana u tebe od malih nogu.

I kako uopste nekom reci da je nevjernik ko je recimo eto rodjen u selendri u Argentini, citav zivot zna samo za Isusa i nikada nije cuo za Islam. Zar ovo nije greska u slanju poruke od strane boga? I sta kad dodje pred sudnji dan kad gledaju kroz papirologiji druze ti nisi ni klanjo ni postovo alaha. E nisam nikad cuo za to...e hajd ok nema veze. Al et kad sam vec tu sad sam u vasem timu. Jel ovo scenario?

E srecom tvoji roditelji muslimani pa si imao srece da si clan jedine isprave religije na svijetu. :D
Post Reply