Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#1151 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Fino sam rekao da je bila deflacija u prosloj godini.
Sve je u prosjeku bilo jeftinije za 0.5 %.
TRANCE

#1152 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:Nisam rekao velik rast, nego konstantan rast. Sto je i tacno.
Zapamti da smo prosle godine imali poplave i deflaciju ispod 0%. Dok su regionu BDP padali, mi smo imali rast 0.7 %.
prog321 wrote:Fino sam rekao da je bila deflacija u prosloj godini.
Deflacija iz prošle godine koju spominješ je već uračunata u tu stopu rasta od 0,7% u prošloj godini. Zato se i zove "realna" stopa rasta. Ako već nisi iz ekonomske struke (a po znanju ne bih rekao), možeš se prestati praviti pametan na svaki post ili barem proguglati šta znači "real GDP", pa onda probati šta smisleno napisati.
Također, očigledno ne znaš šta je rast GDP-a od 0,7% za državu u razvoju kakva je BiH. Pa evo da ti kažem, jedno veliko ništa. Mi samo da bi držali zaostatak za razvijenim državama kakav danas imamo treba nam realni rast GDP-a od 2-3% godišnje, jer razvijene države rastu po toj stopi zadnjih godina. Da bi smanjivali nedostatak nekim normalnim tempom treba nam rast od minimalno 5-6% godišnje, a to nismo imali od 2008. niti ćemo imati u budućnosti kako stvari stoje. S ovim stopama rasta od 0-1% godišnje se samo produbljuje jaz između razvijenih država i BiH svake godine. Tu tvoju priču kako imamo odličan rast ekonomije od 1%, jer eto Srbija ima manji rast je pričao Bakir pred izbore. Ono nije bitno što slične države u razvoju imaju rast od 5-10%, bitno nam je da smo s tih 1% bolji od Srbije. Vau, kakav uspjeh naše zahuktale ekonomije :lol: :run:
Ommadawn

#1153 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:Fino sam rekao da je bila deflacija u prosloj godini.
A zar ni su neđe cijene digli tamo đe je bila poplava pa nije se moglo proći? Meni pričo jedan momak iz Maglaja da su bili u prodamnicama digli cijene i to uduplo a nisu smjeli. Pa su prodava li i humanitarnu pomoć što je naša raja posla li iz dijaspore.
prog321

#1154 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Smiri hormone, djecak.
Nisam ni rekao da je idealno sto imamo toliki rest.
Nije ni deflacija super vijest. Idealno bi bilo 2% rast inflacije.
Medjutim ,dok komsije gutaju pad BDP mi uspjevamo nekako i izganjati rast. Da bi napravili znacajan skok BDP moramo se zaduziti za kapitalne projekte.
A za to nema politicke spremnost jer politicari ne shvataju da je vrijeme donacija proslo.
prog321

#1155 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ommadawn wrote: A zar ni su neđe cijene digli tamo đe je bila poplava pa nije se moglo proći? Meni pričo jedan momak iz Maglaja da su bili u prodamnicama digli cijene i to uduplo a nisu smjeli. Pa su prodava li i humanitarnu pomoć što je naša raja posla li iz dijaspore.
Ne znam o tome nista.
Zvuci mi kao lovacka. :-D
Ommadawn

#1156 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:
Ommadawn wrote: A zar ni su neđe cijene digli tamo đe je bila poplava pa nije se moglo proći? Meni pričo jedan momak iz Maglaja da su bili u prodamnicama digli cijene i to uduplo a nisu smjeli. Pa su prodava li i humanitarnu pomoć što je naša raja posla li iz dijaspore.
Ne znam o tome nista.
Zvuci mi kao lovacka. :-D
Bogam meni ljudi tako pričali a moš mislit bilo i na švedskim vjestima. Al opet ljudi odavde slali da neb neko reko vid neće da pomognu, znaš naš narod kakav je merhametli.
prog321

#1157 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Merhametluk je za naivne i budale.
U Svedskoj prednjaci nepismena dijaspora slegla sa brda koja se dokopala socijale. Pa osjecaju religioznu pravednost da podare i drugima :-D
TRANCE

#1158 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:Smiri hormone, djecak.
Medjutim ,dok komsije gutaju pad BDP mi uspjevamo nekako i izganjati rast. Da bi napravili znacajan skok BDP moramo se zaduziti za kapitalne projekte.
A za to nema politicke spremnost jer politicari ne shvataju da je vrijeme donacija proslo.
Ako je 27 godina dječje doba, onda ok, oprostite čiko.
Za idealan rast inflacije od 2% se slažem, iako se oko inflatorne politike ne može puno uraditi zbog currency board režima, što je opet bolje nego da imamo kontrolu inflacije u našim rukama, ali i neodgovornu monetarnu politiku znajući naše političare.
Za kapitalne projekte se ne bih složio, jer su budžeti entiteta već u značajnom deficitu, a privatni sektor u lošem ekonomskom okruženju nema ni volje ni sredstava za kapitalne projekte. Ono što nama treba su strane investicije, a njih možemo jedino privući lakoćom poslovanja, smanjenjem poreza i nameta kompanijama, borbom protiv korupcije u administraciji, reformom sudstva i stabilnom fiskalnom politikom države i entiteta bez deficita, kriza, MMF-a i sl. Strane investicije bi same povećale GDP, kao i zaposlenost, što bi povećalo dodatno GDP povećanom potrošnjom stanovništva zbog veće zaposlenosti. Prema lakoći poslovanja smo trenutno na 107 mjestu od 189 rangiranih država.
Last edited by TRANCE on 18/08/2015 21:24, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1159 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

Zovite Zviza da vam to detalno razjasni, pa onda nabavite kamen iz Rozete da i mi to prevedemo.... :roll:
prog321

#1160 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

TRANCE wrote:
Za idealan rast inflacije od 2% se slažem, iako se oko inflatorne politike ne može puno uraditi zbog currency board režima, što je opet bolje nego da imamo kontrolu inflacije u našim rukama, ali i neodgovornu monetarnu politiku znajući naše političare.
Za kapitalne projekte se ne bih složio, jer su budžeti entiteta već u značajnom deficitu, a privatni sektor u lošem ekonomskom okruženju nema ni volje ni sredstava za kapitalne projekte. Ono što nama treba su strane investicije, a njih možemo jedino privući lakoćom poslovanja, smanjenjem poreza i nameta kompanijama, borbom protiv korupcije u administraciji, reformom sudstva i stabilnom fiskalnom politikom države i entiteta bez deficita, kriza, MMF-a i sl. Strane investicije bi same povećale GDP, kao i zaposlenost, što bi povećalo dodatno GDP povećanom potrošnjom stanovništva zbog veće zaposlenosti. Prema lakoći poslovanja smo trenutno na 107 mjestu od 189 rangiranih država.
27 godina je veoma mlado. Jesi li skinuo junf do sad ?

To o stranim investicijama je fantazija na nivou ratova zvjezda. Sve zemlje u okruzenju su politicki jednostavnije i sigurnije. Doci ce strani investitor u zemlju gdje 10 kantona ima svoje zakone o radu , plus rs entitet koji je uvijek na ivici rata ? :-)
Ne budi smjesan.
TRANCE

#1161 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:
TRANCE wrote:
27 godina je veoma mlado. Jesi li skinuo junf do sad ?

To o stranim investicijama je fantazija na nivou ratova zvjezda. Sve zemlje u okruzenju su politicki jednostavnije i sigurnije. Doci ce strani investitor u zemlju gdje 10 kantona ima svoje zakone o radu , plus rs entitet koji je uvijek na ivici rata ? :-)
Ne budi smjesan.
Uskoro sretno oženjen. A je li vam to čiko oko "junfa" kako vi to zovete glavni argument za diskreditaciju par ekonomskih analiza koje iznesoh na ovoj temi? :lol: Zbog takvih poput vas čiko i idu ljudi odavde.
Kantoni nemaju svoje zakone o radu, već entiteti. Čudi me da to ne znate sa svojim bogatim znanjem kao plodom vaših godina.
I čiko nemojte se uvrijediti zbog opaske iako sam mlađi od vas, ali ne piše se "smjesan", već je pravilno "smiješan". Je/ije u jeziku bi morali razlikovati s obzirom na vaše godine.
prog321

#1162 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Zakon o radu propisuje odredbe o nacinu poslovanja, registraciji i poreznim obavezama date organizacije. A to je na nivou kantona.
Nemoj se blamirati vise.
Po tvojim zivcenim i sizofrenicnim pisanjem moze se zakljuciti da si seksualno frustriran. Izgleda da ti neda mlada prije udaje. :-D
TRANCE

#1163 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:Zakon o radu propisuje odredbe o nacinu poslovanja, registraciji i poreznim obavezama date organizacije. A to je na nivou kantona.
Nemoj se blamirati vise.
Po tvojim zivcenim i sizofrenicnim pisanjem moze se zakljuciti da si seksualno frustriran. Izgleda da ti neda mlada prije udaje. :-D
Opet netačno čiko, postoji nešto što se zove zove Porezna uprava FBiH; tamo se rješavaju porezi, dok se registracija kompanije obavlja u opštinskom sudu.
Blamirate se samo vi, dok se po vašem pisanju može zaključiti da ste seljačina par ekselans :lol: Budući da je već kasno, odoh skidati "junf" s mladenkom kako ste mi rekli.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1164 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

http://www.bljesak.info/rubrika/busines ... bih/129960

:bih:

na kraju (za nekih 10tak godina) ostaju starci i ljudi koji su preko debele veze došli do posla :izet:
Rockefeller

#1165 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Ostaće moji starci i dobro će živjet' jer ćemo slat' pare.

:bih:
prog321

#1166 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Opstine su podvijene kantonima u Federaciji.
Postoji nesto sto se zove kantonalna porezna uprava.
Evo npr u Sarajevu postoji SARAJEVSKI KANTONALNI POREZNI URED .

Idi baci Hasima u nesvjest, i ne javljaj se dok ne skines mrak sa ociju. :-D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1167 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

Image
TRANCE

#1168 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:Opstine su podvijene kantonima u Federaciji.
Postoji nesto sto se zove kantonalna porezna uprava.
Evo npr u Sarajevu postoji SARAJEVSKI KANTONALNI POREZNI URED .

Idi baci Hasima u nesvjest, i ne javljaj se dok ne skines mrak sa ociju. :-D
Al' koji izraz: "podvijene" :lol: Iz kojeg ste sela, hajd' nam priznajte iskreno, nije sramota :mrgreen:
Naravno da postoji nešto što se zove Kantonalni porezni ured FBiH koji služi čisto organizacije radi, jer Porezna uprava FBiH ima 10 kantonalnih ureda, koji dalje imaju 73 ispostave po raznim mjestima. Porezni zakoni su na nivou FBiH i tu je jasna nadležnost Federacije koja je definisana ustavom FBiH.
Oho, evo imamo i nove seksualne izraze na temi: "baciti Hašima u nesvjest" i "skinuti mrak s očiju". Dobro je to da širite malo vokabular :lol: Za desetak godina možda naučite dovoljno riječi da napišete nešto smisleno, ali sumnjam, pošto ćete tada već biti stari i senilni zbog godina, ako već niste sada :run:
prog321

#1169 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ti si jebeno agresivan do bola. Ozeni tu hanumu vec jednom.
Poenta moje price je da zakonske regulative otvaranje jedne firme nisu uskladjene od kantona do kantona. Nego svaki kanton ima svoje direktive.
Dodajmo to jos jezicne i pismene barijere gdje se u jednom kantonu prica uocljivo samo hrvatski, drugom bosanski, a treci entitet zahtjeva cirilicu onda bi razuman, nenadrkan um shvatio o cemu ja pricam.

Avaj, ovaj junfac ne prestaje. :-D
jurgen

#1170 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by jurgen »

Vecina ljudi se "iseljava" radi posla i novaca, ekonomske i zdravstvene sigurnosti itd. Ja sam otisao prosle godine, ne zato sto me neka silna muka natjerala, nego zato sto sam jednostavno zelio otici i uzivati u onome sto trenutno imam i onome sto sam stekao. U Sarajevu sam se rodio, odrastao, zavrsio fakultet, dodatno se educirao i imao posao, jako dobar, ali sam ipak bez pogovora sve napustio i pokusao negdje drugo i trenutno gledajuci nisam se pokajao i cisto sumnjam da cu se ikada i pokajati zbog toga. Medjutim nisam okrenuo potpuno ledja domovini, pratim sve sto se dogadja dole, svaki uspjeh i svijetli primjer koji se dogodi dozivljavam sa emocijama, ne prodje dan da ne razmisljam od kakvih stvari ljudi vani prave brend i kako zive, a sta mi imamo dole i unistavamo, ne iskoristavamo, cekamo da neko drugi sve za nas... Mene je najvise dole izludjivala nasa zatucenost,nase prihvatanje loseg kao jedinog dobra od kojeg ne mozemo napraviti pozitivan korak prema naprijed kao drustvo, uvijek su crne misli prisutne, trpimo i najgore stvari i dozivljavamo kao jedino moguce, a zauzvrat ne radimo nista na sebi i kukamo. Pored toga narod je nepismen bio skolovan ili ne, vode nas najveci idioti i zatucene seljacine na svijetu i to smo prihvatili kao jedino moguce. Narod sam po sebi je postao takav da rezimo jedni na druge, vise ni brat s bratom nije ko sto je nekad bio a sire da i ne spominjem.

Ja sam radio u privatnom i u drzavnom sektoru i ne znas sta je gore, privatnik coban koji je dosao do para poslije rata na odredjeni nacin i koji te iskoristava do posljednje kapi ili hrpa nesposobnjakovica po drzavnim ili postdrzavnim firmama koji se kite nekadasnjim radom pa sad nece kurcem mrdnut jer zaboga oni su dali vise nego iko za drzavu pa sad mora neko drugi. Isto razmislja i onaj sto radi kod privatnika pa bi malo i on da gladi muda u drzavnoj jer zaboga i on je dao previse pa da malo odmori. To sve gledaju mladi i uce, upijaju i ponasaju se isto, cak i gore pa na kraju imas stanje svijesti u drzavi koje se gadi nekome ko iole drugacije razmislja i volio bi da okruzenje nije takvo. Sa druge strane veliki je procenat omladine, sada vec i ljudi, koji su se skolovali i nisu dobili prilike da pocnu da rade, da se dokazuju pa na kraju zavrse slazuci police i radeci ono sto nikada nisu ni sanjali. Opet imas onog sto se nije ni skolovao pa isto tako slaze police i proklinje sve i svakoga sto ne zaradjuje milione i da gladi muda u drzavnoj sluzbi jer je sigurica i ne mora se puno raditi. Bolesno, sivo i jako obecavajuce.

Zbog toga sam otisao i ne pomisljam da se vratim, jer stvari gledam tako da se moraju zaraditi i za njih tesko raditi, da ne pada sa grane a tome sam se uvjerio ovdje gdje sam trenutno, da uzivam u tome sto zaradim nije vazno da li je mizerija ili bogatstvo i da ne gledam iza hoce li mi neko prigovoriti koliko imam, sta imam u kesi i odakle mi - NISAM UKRAO. Neko ode da radi i razmislja da se vrati, neko ode da negdje drugo zivi i radi - razlika je ogromna. Pricao sam sa mnogim ljudima i jedni govore kako ovde ne mogu zivjeti svi ko programirani bezdusni, dodju samo da rade, drugi misle kako ovde s neba sve pada pa kad vide da to nije bas tako brze bolje nazad, treci su za vrijeme rata bili u inostranstvu navikli na strani mentalitet pa ih je gusio ovaj nas pa su opet utekli, i ostali koji su tu jer im je jednostavno drugacije i godi promjena.
ultima_palabra

#1171 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

Dosta raje koji su otišli žive dvostruke živote... prate se vijesti iz BiH (čak i vremenska prognoza) više nego ove gdje se živi, mozak pola vremena razmišlja o Bosni... pogledajte samo na ovom forumu koliko je dijasporaca (i neka je, nemam ništa protiv).
TRANCE

#1172 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:Ti si jebeno agresivan do bola. Ozeni tu hanumu vec jednom.
Poenta moje price je da zakonske regulative otvaranje jedne firme nisu uskladjene od kantona do kantona. Nego svaki kanton ima svoje direktive.
Dodajmo to jos jezicne i pismene barijere gdje se u jednom kantonu prica uocljivo samo hrvatski, drugom bosanski, a treci entitet zahtjeva cirilicu onda bi razuman, nenadrkan um shvatio o cemu ja pricam.

Avaj, ovaj junfac ne prestaje. :-D
Opet netačno. Džaba što hoćeš da ispadneš u pravu kad si glup i nedokazan :mrgreen:
Svi zakoni i pravila oko registracije poslovanja su na nivou FBiH, a procedura je ista za čitavu FBiH bez obzira registrovao neko kompaniju u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Orašju i sl. Naravno papirologiju će sređivati u kantonalnim uredima Porezne uprave FBiH i opštinskim sudovima, ali to ne mijenja suštinu da je procedura ista.
Za tu tvoju nebulozu oko jezika :lol:
https://youtu.be/DztrX5dXmxU
S 27 godina srećom imam bolje znanje o svemu, kao i elokventnost i pismenost u odnosu na tebe seljaka od 40+ godina. Te svoje seoske doskočice o "junfu" i "mraku na očima" prosipaj svojoj seoskoj raji kad sjedneš na kafu s njima.
Last edited by TRANCE on 19/08/2015 00:11, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1173 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

TRANCE wrote:
prog321 wrote:Zakon o radu propisuje odredbe o nacinu poslovanja, registraciji i poreznim obavezama date organizacije. A to je na nivou kantona.
Nemoj se blamirati vise.
Opet netačno čiko, postoji nešto što se zove zove Porezna uprava FBiH; tamo se rješavaju porezi, dok se registracija kompanije obavlja u opštinskom sudu.
Blamirate se samo vi, dok se po vašem pisanju može zaključiti da ste seljačina par ekselans :lol: Budući da je već kasno, odoh skidati "junf" s mladenkom kako ste mi rekli.
Cuj zakon o radu propisuje nacin poslovanja, registraciju i porezne obaveze :lol:
prog321

#1174 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

_BataZiv_0809 wrote:
Cuj zakon o radu propisuje nacin poslovanja, registraciju i porezne obaveze :lol:
Ovaj junfak je divlji. Vas pamtim da ste pitomiji pa ću vas pitati.
Sa firmom u Srednjobosanskom kantonu presao sam u Sarajevo i sve sam morao ponovo registrovati. Bilo je nekoliko različitih stavki koje su moji pravnici rješavali. Nisam pravnik. Vi jeste. Objasnite mi zašto sam morao vaditi te papire ponovo i zašto nisam mogao premjestiti sjedište u Sarajevo bez karafeka?
prog321

#1175 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

I da dodam. Jebeno zdrastveno iz srednjobosanskog mi nije vrijedilo u sarajevskom kantonu :lol:
Post Reply